教育王國

標題: 今期 Kiss 介紹York [打印本頁]

作者: fredachowct    時間: 12-4-24 06:51     標題: 今期 Kiss 介紹York

睇完今期 kiss 介紹 York, 好似好吸引呀,英華同陳守仁至愛喔!
作者: happy116    時間: 12-4-24 08:22     標題: 回覆:今期 Kiss 介紹York

邊度可以買嚟睇?

作者: AJH    時間: 12-4-24 10:16

東方新地附送副刊
作者: tofee    時間: 12-4-24 12:36

等陣都買先~ thx!
作者: 布希亞    時間: 12-4-24 13:53     標題: 回覆:今期 Kiss 介紹York

作者: winnietingting    時間: 12-4-24 14:11     標題: 回覆:今期 Kiss 介紹York

剛剛買咗。原來個校園咁大。

作者: tam_bb    時間: 12-4-24 14:43     標題: 回覆:今期 Kiss 介紹York

York難入嗎?

作者: Bellamami    時間: 12-4-24 22:01

我睇完之後懷疑東方o既記者係上黎EK揾料做訪問,佢地問校長o既問題都係呢度家長成日討論york o既話題, 例如話york好易入呀, 好多考試報呀……
作者: namkaman    時間: 12-4-25 07:04

可能以前係易入,但今年PN好難,好多人冇PN offer or 只係waiting,而且一直都未call waiting,我見有啲學校都call 左最少一輪waiting,York話要5月先有機會call,仲要唔係好多位放。我見到大家成日話易入,咁考唔到的家長會唔開心啲。當然我明白York唔收唔等同冇書讀,但自己小朋友就好像俾人比下去咁。
申報:我係York PN waiting,雖然我好欣賞自己小朋友,但我見大家咁講,我有少少唔舒服。
作者: happy116    時間: 12-4-25 08:37     標題: 回覆:今期 Kiss 介紹York

我都買咗本kiss嚟睇,真係好吸引!

作者: jvcfamily    時間: 12-4-25 09:57

回復 namkaman 的帖子

唔好唔開心啦, 佢班數多, 收既小朋友數目相對多左, 甘入既%咪高囉. 有時真係估唔到學校有咩收生準則..我今年雖然有YORK International K1 offer, 不過我最後決定讀另一間. 唔係因為York 唔好, 我朋友小朋友讀緊K2, 佢都話好, 不過我覺得另外那間更加合適我小朋友同我的要求. 其實每間KG 各有優點與缺點, 如果有完美既, 點會有家長俾的小朋友讀2間..最緊要選1間岩你小朋友的..加油喔!! N 班只是一個開始...

作者: namkaman    時間: 12-4-25 10:10

回復 jvcfamily 的帖子

THX! 我會耐心咁等waiting的,只係成日見到啲人話York易入,忍唔到咪出吓聲囉。
作者: mrschiang    時間: 12-4-25 10:48

namkaman 發表於 12-4-25 07:04
可能以前係易入,但今年PN好難,好多人冇PN offer or 只係waiting,而且一直都未call waiting,我見有啲學校 ...
我都以為York好易入好多人當佢backup, 所以當初收到PM offer仲大安旨意諗住遲d SC KM LH出哂offer果陣實大把家長放棄york既offer, 咁實好大機會轉到上午班,點知上個月已經收到電話話轉唔到,今年真係好癲
作者: salad妹妹    時間: 12-4-25 11:15     標題: 引用:Quote:namkaman+發表於+12-4-25+07:04+可能

原帖由 mrschiang 於 12-04-25 發表
我都以為York好易入好多人當佢backup, 所以當初收到PM offer仲大安旨意諗住遲d SC KM LH出哂offer果陣實大 ...
mrschiang, 我囡都係PN的p.m. 班,冇機會轉a.m. 。想問下你會唔會搭校車,一程定來回。我想搭回程因c6話等囡可以試下同小朋友一齊坐車。於是我諗住返學工人帶,放學坐校車

作者: smile_w99    時間: 12-4-25 11:22

namkaman 發表於 12-4-25 07:04
可能以前係易入,但今年PN好難,好多人冇PN offer or 只係waiting,而且一直都未call waiting,我見有啲學校 ...
咁你有無York嘅K1 offer呀?

作者: namkaman    時間: 12-4-25 11:35

回復 smile_w99 的帖子

有,不過係雙語,唔係國際班。如果到最後都係wait唔到pn offer,我就寫信申請轉k1國際班。

作者: fatfatmon    時間: 12-4-25 11:39     標題: 回覆:今期 Kiss 介紹York

我都係pm 班,會搭校車!

作者: smile_w99    時間: 12-4-25 11:52

I see!
Or maybe you should write to them now as it seems that chances for PN places are slim!

作者: namkaman    時間: 12-4-25 11:58

回復 smile_w99 的帖子

我有寫呀!已經寫左好多封。
作者: ahmo313    時間: 12-4-25 12:05

YORK幼稚園全部係小班教學(少於20人), 咁老師先可以專注自己班小朋友的進度!!  我仔仔有來年AM國際班OFFER, 但可以講的是, 得來不易!! 考試內容唔係咁簡單, 我仔仔PASS咗真係佢自己叻仔!! 考試過程中全部用英文對答, teacher 指住個圖問圖中有什麼, 記得仔仔要答有飛機, 輪船, sky, ocean...另外記得問圖形加顏色, 最深刻係我當時才知道我仔仔識得oval, purple, black, triangle....  眼見其才2組小朋友都答不出來.....但要讀這間學校的最大掙扎係, 佢實在太貴, 學校加車費加雜費, 大約都要6千一個月, 但到K2, K3 加埋課外活動, 尖子班, 我朋友個仔剛畢業, 佢話要萬一蚊一個月呀...... 我仲有個細仔呢, 點應付呀>>>>>>

作者: karinepig    時間: 12-4-25 12:20

請問各位家長, INTERVIEW過程係全英文定中英呢? 謝謝~

作者: karinepig    時間: 12-4-25 12:24

老師問家長亦係唔係純英文呢? 謝謝
作者: 焦糖    時間: 12-4-25 12:52

ahmo313 發表於 12-4-25 12:05
YORK幼稚園全部係小班教學(少於20人), 咁老師先可以專注自己班小朋友的進度!!  我仔仔有來年AM國際班OFFER, ...

ahmo,

我pn都係waiting list, 不過就有普通班k1 offer.

我同你諗法一樣, york真係好貴呀! 你朋友話一個月要成$11000, 佢仔仔係讀國際班定係普通班呀?

我又係o黎緊細b會出世, 如果要成兩萬幾蚊兩個細路讀幼稚園, 真係好似過份咗d!!!

作者: kittytyl    時間: 12-4-25 13:28     標題: 回覆:今期 Kiss 介紹York

我放棄了PN, 但accept了K1, 是雙語班!想問下點解多數人like國際班?因為我喜歡雙語多d,加上囝囝宜家不識中文,我更加想雙語有中文學!

其實國際班這兩年才有,York英文好是雙語班打造出來的!我老公當年也是York雙語班,都OK 呀!所以大家就算入唔到國際都唔駛唔開心!

作者: LV23A    時間: 12-4-25 13:43

我都係冇PN offer 但有K1 雙語班.  冇PN offer 呢個結果我都好滿意, 因為PN 我會係屋企附近讀又近D又平D. K1 考下D 龍校, 唔得就去York 返K1.
作者: kittytyl    時間: 12-4-25 14:10     標題: 回覆:焦糖 的帖子

我有朋友囝前年讀York PN, K1走左,佢話York樣樣好,但學費太貴,佢仲有個細女,真係afford唔到,雖然活動自願參加,但不會不參加,因為好好!我暫時一個ok, 生多個唔知點

作者: ahmo313    時間: 12-4-25 14:41

回復 karinepig 的帖子

我仔仔係國際班, 面試全程英文! 而問家長, 就會視乎家長講什麼語言, 我就用番廣東話, 但我見有家長係講普通話的!!

作者: karinepig    時間: 12-4-25 15:13

多謝ahmo313的分享, 起碼等我有心理準備, 哈~
作者: tonyjaababy    時間: 12-4-25 16:55

回復 焦糖 的帖子

要成萬蚊一個月,應該唔係咁誇張. 我囡囡有PN國際A.M. Offer, 我買校服及其他雜物(半個學期)大約4仟(不包括茶點, 我諗住自己準備)另加書部費(還未通知交,所以唔知幾多錢). 我預算1年共計要15,000.-+ 46200.-(11期學費x4,200.), 平均每月是5100.-. 如果要搭校車, 我算夠一個月都應該是6000.-. 到K2如果要參加多元智能班大約加3800.-, 我朋友二個仔無參加多元智能一樣入到英華.

作者: kl2010    時間: 12-4-25 17:31

估計費用如下,有冇York 家長可以confirm 一下大約費用:

PN & K1 (基本每月費用)
學費   HK$3,600 (主流本地班)
荼點   HK$350
有些Party要比$$參加  HK$300 - 500左右 (例如母親節和萬勝節慶祝會,吾知係吾係??)
校車   HK$1,000 (按地區收費)
什費   HK$400 左右 (每半年付款一次- HK400 x 6 months = HK$2,400)
書薄費 HK$ ???

K2 & K3 (基本每月費用)
學費   HK$3,600 (主流本地班)
荼點   HK$350
有些Party要比$$參加  HK$500左右 (例如母親節和萬勝節慶祝會,吾知係吾係??)
校車  HK$1,000 (按地區收費)
什費   HK$400 左右 (每半年付款一次- HK400 x 6 months = HK$2,400)
書薄費 HK$ ???
K2 & K3 通常都會報讀多元智能班 HK$3,950
劍橋英文試考試費 HK$???
普通話考試費      HK$???
各大比賽考試費    HK$???
考試前 revision course  HK$???

讀幾年,我諗吾報多都要報小小課外活動班,當係比小小薄面老師&學校, 大約HK$1,200 – HK$2,000一個課程!!

作者: mrschiang    時間: 12-4-25 17:34

回復 mrschiang 的帖子

我好似3月收到York電話架, 話暫時am班都未有位,所以8月份小朋友都係上pm班咁囉><
作者: megancmama    時間: 12-4-25 17:48

YORK幼稚園全部係小班教學(少於20人), 咁老師先可以專注自己班小朋友的進度!!  我仔仔有來年AM國際班OFFER, ...

ahmo313 - 想請問你仔仔是interview PN or K1? D問題都好深下wor, 你仔仔識得答晒真係好另呢
作者: megancmama    時間: 12-4-25 17:49

回復 megancmama 的帖子

Sorry, I mean 好叻

作者: kittytyl    時間: 12-4-25 19:47     標題: 引用:估計費用如下,有冇York+家長可以confirm+

原帖由 kl2010 於 12-04-25 發表
估計費用如下,有冇York 家長可以confirm 一下大約費用:

咁多費用!暈了

作者: tofee    時間: 12-4-25 20:11

下? 要咁貴架? 我個囡都有出年AM int'l offer, 仲考慮緊.....
作者: fredachowct    時間: 12-4-25 22:46

讀唔起了
作者: cherryird    時間: 12-4-26 10:08

作者: leungsiupig    時間: 12-4-26 21:53

現今小朋友讀書亦難為了父母!
作者: claire_poon    時間: 12-4-27 00:57     標題: 回覆:今期 Kiss 介紹York

我仔仔都有明年York k1 雙語班am offer,PN就有LH pm offer,LH就k1我地可以優先揀英普班/英粵班。我都心大心細k1唔知轉唔轉去York 好!

作者: alison_bb    時間: 12-4-27 09:46

回復 happy116 的帖子

PN - 返約道
K1-K3 才是金巴倫道

作者: alison_bb    時間: 12-4-27 10:04

kl2010 發表於 12-4-25 17:31

只知PN 費用同下:

學費  HKD4583.00
雜費  HKD1917/6個月 一次(即HKD319.50)
茶點  HKD2310/6個月一次  (即HKD385.00)
平均: HKD5287.50 一個月(未加車費)

作者: alison_bb    時間: 12-4-27 10:15

回復 ahmo313 的帖子

Hi Ahmo313  媽咪

最後你是否選讀了York....

因為我仍有D心大心細...聽完家長會後

作者: kl2010    時間: 12-4-27 11:32

謝謝您

學費 HK$4,583 咁零丁??

不過其實都幾貴, 吾知出年會吾會再加價呢??

作者: alison_bb    時間: 12-4-27 12:12

回復 kl2010 的帖子

應該加的機會幾大, 因為York 是一間進取的學校。一加新設備, 下下都是錢
作者: kl2010    時間: 12-4-27 12:16

另外, 想問下約克有冇自己的校車隊呢? 還是要家長自己搵街外的保母車? Thanks
作者: alison_bb    時間: 12-4-27 12:55

kl2010 發表於 12-4-27 12:16
另外, 想問下約克有冇自己的校車隊呢? 還是要家長自己搵街外的保母車? Thanks ...

有呀!  他們有張詳盡LIST 去那區, 車隊路線及收費
作者: leungsiupig    時間: 12-4-27 14:00

claire_poon 發表於 12-4-27 00:57
我仔仔都有明年York k1 雙語班am offer,PN就有LH pm offer,LH就k1我地可以優先揀英普班/英粵班。我都心大 ...

I think you can spend a few months & observe if your kid & LH is a good marriage. If so, can stay, if not, then may change .. :)
作者: kittytyl    時間: 12-4-27 14:41     標題: 回覆:alison_bb 的帖子

請問校車路線list係咪問校務處?

作者: ahmo313    時間: 12-4-27 14:43

yes!! 當日交留位費時比的!!
作者: FIFIT    時間: 12-4-27 15:20

karinepig 發表於 12-4-25 12:24
老師問家長亦係唔係純英文呢? 謝謝
我個女二月考Int'l,先考家長,用中文,之後考亞女,係全英文,兩星期內就收到Offer.

作者: karinepig    時間: 12-4-27 23:11

回復 FIFIT 的帖子

但是考PN要小朋友用全英文,我都唔知佢應唔應付得到~

請問PN 既AM / PM班有無細分國際OR雙語班?

THKS!

作者: Amymichelle    時間: 12-4-29 16:13

Kl2010York本身都有車隊,但係應該外判嘅,同埋係安全,校車姨姨亦很有愛心!!
Karinepig:小女現在就讀pn上午班,唔洗太擔心每班有兩位老師,at least有一位會講廣東話!同埋上下午班一樣沒有細分國際or雙語班!同埋阿女自開學以來,都好喜歡返學,日日都好開心,返黎又會主動做功課,有規有矩老師非常有愛心,如小朋友有d咩問題,阿女放學返到屋企,班住任電話已到所以呢間學校除左學費真係貴之外,真係幾好架
作者: kl2010    時間: 12-4-29 16:36

多謝您的詳細回覆 又真係好好

作者: karinepig    時間: 12-4-29 19:47

回復 Amymichelle 的帖子

多謝分享~真係好詳細, 希望我個女面試時表現OK入到啦~

但請問IN PN班都是用英文嗎? 謝謝各位媽咪分享~

作者: karinepig    時間: 12-4-29 19:48

剛看到有媽咪話係用全英文, 謝謝大家~ 唔好意思, 再問TIM : P
作者: kl2010    時間: 12-4-30 23:09

有冇全級排名次 其實我吾太想 因怕做成壓力

作者: Amymichelle    時間: 12-5-1 00:12

Kl2010:沒有全級排名次,只有完了半個學期的幼兒班兒童發展評估表!
作者: kl2010    時間: 12-5-1 13:18

咁就好啦 放心哂

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5