教育王國

標題: York York York! [打印本頁]

作者: 陳雙兒    時間: 12-4-27 13:22     標題: York York York!

各位媽媽/爸爸 您們好:

大家是否記得呢個post既名呢? 我約五個月前都開過呢個post嫁, 當時大家都懷著緊張的心情等待york的收生消息, 而我亦一樣, 直到有一天, york的admin confirm左唔收呀囡....當時好失望! 但好彩, 呀囡係年初有機會 second in, 最終呀囡獲得了york的 2013 k1 pm offer! 對我們一家來說是一個很大的鼓勵。現希望各位被york取錄了的媽媽再入黎傾下...吹下水咁。

在此多謝之前係舊post支持我的各位媽媽 (可能有幾位係爸爸, wakaka) !

作者: datejust    時間: 12-4-27 13:30

我都係PN唔收 , 但收了K1 AM (唔記得係雙語/國際)封信唔知點解唔見咗 , 但留位費的收據就收好了 !
作者: EK2010    時間: 12-4-27 13:41

PN waiting list , 收了 K1 AM
作者: mamavio    時間: 12-4-27 13:46

我個女都係 pn waiting list, 收左 k1 am (bilingual).....唔知 york 幾時 call waiting 呢?  有 second in 咁好 !?
作者: winnietingting    時間: 12-4-27 14:04     標題: 引用:各位媽媽/爸爸+您們好:大家是否記得呢個pos

原帖由 陳雙兒 於 12-04-27 發表

大家是否記得呢個post既名呢? 我約五個月前都開過呢個post嫁, 當時大家都懷著緊張 ...
恭喜!恭喜!我同你一樣都是住馬鞍山呀!我囡囡是pn waiting, 有k1國際班offer.

你好!好開心聽到你報喜,咁你囡囡下年唔會唔讀york呀。

作者: EK2010    時間: 12-4-27 14:28

回復 mamavio 的帖子

same same ah

作者: 陳雙兒    時間: 12-4-27 14:28

winnietingting 發表於 12-4-27 14:04
恭喜!恭喜!我同你一樣都是住馬鞍山呀!我囡囡是pn waiting, 有k1國際班offer.

你好!好開心聽到你報喜, ...
HIHI, winnie,
你好呀! 其實我不太擔心york的質素, 但若他來年的學費超乎我預算之內的話, 那就被迫放棄了!可以pm我你的msn嗎?做個朋友仔丫!

作者: kittytyl    時間: 12-4-27 14:35     標題: 回覆:陳雙兒 的帖子

報到!我都係2013 K1 am class準家長!大家好!大家有冇返York playgroup 呀?我上緊星期六12:30呀!

作者: mrschiang    時間: 12-4-27 14:37

我記得你哩個"戰友"呀~ 恭喜你呀,最後都入到^_^
作者: 焦糖    時間: 12-4-27 14:52

hi hi 陳雙兒,

我之前都有追開你O地個POST, 而家又見番你, SO GOOD!!

我女女PN都係WAITING LIST, K1有雙語班OFFER.

而家女女9月先喺迦南讀PN, 諗住K1再轉去YORK. 不過見到第二個POST嘅媽媽話YORK好貴, 令到我有少少卻步.
作者: 陳雙兒    時間: 12-4-27 15:06

焦糖 發表於 12-4-27 14:52
hi hi 陳雙兒,

我之前都有追開你O地個POST, 而家又見番你, SO GOOD!!
HIHI, 焦糖, 你好!

講真, 一萬蚊一個月(講緊只係學校的支出)我負擔唔黎!

作者: kittytyl    時間: 12-4-27 15:14     標題: 回覆:York York York!

如果真係成萬我諗我都讀唔起!黎緊諗住生多個架!

不過一年之後的事冇人知,小朋友性格又未定,可能到時又想讀第二間

作者: km_chung    時間: 12-4-27 15:25

Love to come back to this thread again!!!

my son is in 11:15am playgroup and PN 2013 PM class
作者: Doris_Ray    時間: 12-4-27 15:38

回復 陳雙兒 的帖子

hi 雙兒
記得我嗎 ? 如冇意外,我囡囡今年會11係係迦南插班讀PN,明年K1讀YORK !

作者: mrschiang    時間: 12-4-27 15:51

陳雙兒 發表於 12-4-27 15:06

其實係K2果陣如果揀讀埋多元智能班(變左返全日)先要成萬蚊個月,如果唔報既根本唔駛咁貴
作者: kittytyl    時間: 12-4-27 16:08     標題: 回覆:mrschiang 的帖子

但多元智能班係咪多數人都報架?

作者: 陳雙兒    時間: 12-4-27 16:22

Doris_Ray 發表於 12-4-27 15:38
回復 陳雙兒 的帖子

hi 雙兒
記得記得! 你好呀, 但我呀囡係K1 PM班, 諗緊SEND信REQUEST AM班

作者: Jenjo    時間: 12-4-27 16:34

恭喜你呀! 我囝囝會讀今年PN pm班, K1 國際班.

多元智能班唔係個個都報得, 要學校選的. 所以我覺得選到先算啦, 到時負擔得到未讀, 負擔唔到未唔讀囉. 同埋好似都係讀一至兩年, 出去報課外活動都要比錢啦.
作者: 陳雙兒    時間: 12-4-27 17:13

陳雙兒 發表於 12-4-27 16:22
記得記得! 你好呀, 但我呀囡係K1 PM班, 諗緊SEND信REQUEST AM班
但係有無好d 既sample可以參考下 :(

作者: muffy    時間: 12-4-27 21:53     標題: 回覆:York York York!

Hello,我都有追開你之前個post架,我女女都係2013讀K1 AM 呀!不過就無報playgroup.

作者: chichiho    時間: 12-4-27 22:26     標題: 回覆:km_chung 的帖子

saturday?
if yes, same class as my daughter!

作者: yannie_wyh    時間: 12-4-27 22:51

請問各位媽媽, 假設BB 年齡適合讀PN 或K1, 如果想同時係同一間學校報PN 和K1, 例如以YORK為例, 係咪要同學校講分開報名的? 咁係咪即係要interview 兩次?   學校會唔會唔俾一個家長同時排PN & K1 的?  thx a lot!@!
作者: silviapang    時間: 12-4-27 23:06

我個囡囡會讀來年2013k1,而家有返星期六10:00am play group,
作者: bingbingo    時間: 12-4-27 23:14

回復 yannie_wyh 的帖子

York 的報名方法都頗特別。家長不需同時報 PN & K1 ,只須報 PN, 學校有機會除了 PN 外,另外再offer 下一年的 K1 位。有些小朋友即使沒有 PN 位, 也可能會有下一年的 K1 offer。
作者: yannie_wyh    時間: 12-4-27 23:31

bingbingo 發表於 12-4-27 23:14

York 的報名方法都頗特別。家長不需同時報 PN & K1 ,只須報 PN, 學校有機會除了 P ...
Thx bingbingo! 咁樣其他學校係咪基本上都係要同一時間分開報PN & K1 ? 新手媽媽, 乜都唔識, THX!

作者: namkaman    時間: 12-4-28 08:02

原來咁多人同我一樣PN waiting的,我好希望佢call 我,你們呢?call你們會讀嗎?
作者: michelle2307    時間: 12-4-28 12:46

陳雙兒 發表於 12-4-27 13:22

大家是否記得呢個post既名呢? 我約五個月前都開過呢個post嫁, 當時大家都懷著緊張 ...

Congratulation ar!!!  

So, will your kid study PN in other K?

My son will go to York PN PM in this Nov, will meet your kid in K1

作者: michelle2307    時間: 12-4-28 12:49

陳雙兒 發表於 12-4-27 15:06

一萬蚊一個月?  where does it say?
作者: winnietingting    時間: 12-4-28 12:57     標題: 引用:Quote:陳雙兒+發表於+12-4-27+15:06+HIHI,+

原帖由 michelle2307 於 12-04-28 發表
一萬蚊一個月?  where does it say?
mrschiang said before

「HIHI, 焦糖, 你好!

其實係K2果陣如果揀讀埋多元智能班(變左返全日)先要成萬蚊個月,如果唔報既根本唔駛咁貴」

作者: mrschiang    時間: 12-4-28 14:25

winnietingting 發表於 12-4-28 12:57
mrschiang said before

「HIHI, 焦糖, 你好!
講清楚先,係如果你K2開始俾老師推薦讀一個on top既多元智能班(變左返全日班)而家長又諗住讀既,咁先係差不多一萬蚊個月,因為本身學費$4200加多元智能好似$3XXX加雜費茶點校車,但如果根本你冇諗住讀或者小朋友冇俾老師揀去讀既(好似一班得5個quota only), 咁就around $5-6000 per month
作者: bingbingo    時間: 12-4-28 21:37

不是,一般係分開兩年報的, 如 2011 年出世,在 2012 年報 2013-14年度 PN, 然後在 2013 年報2014-15年度 K1。
作者: bingbingo    時間: 12-4-28 21:58

回復 mrschiang 的帖子

If York asks you to join such classes in K2, will u join?
作者: kartimmi    時間: 12-4-28 22:55

Hihi, 我小朋友會在8月入讀PN pm! 5月中會join playgroup~~

雙兒,恭喜你呀!
作者: super1984    時間: 12-4-29 14:28

York都收左我個仔, 不是PN, 叫做什麼head start class, 據說是介乎PN和K1的課程. 由於囝囝是大B, 所以符合入讀K1資格 ( 以細B身份 ), 於是York就搞了一班美其名叫細B的K1, 但實際教PN的head start class, 當然, 家長和學校有共識, 就是讀完這一班 " K1 ", 會留級再讀一年正式的K1.
作者: man811231    時間: 12-4-29 20:47     標題: 回覆:super1984 的帖子

你囝囝幾月出生?

作者: super1984    時間: 12-4-29 21:01

09年年尾出世.
作者: super1984    時間: 12-4-29 21:32

講真我係諗唔掂, 除了York, 我維記都有PN offer, 其實兩間都註哂冊, 買埋校服, 交埋雜費, 但係我都諗唔掂. York我肯定有校車, 但係維記就多數無 ( 只停同區另一個屋苑 ). 但另一方面, 維記係的確做到inquiry base教學, 唔係得個講字. 而且, 入到維記校舍, 你睇到它用的教材, 係比York更先進 ( 先進唔係指科技, 而是指教學理論和對學生的approach ). 我亦都問過一些在大學教兒童心理學的大學同學, 他們也說在大學academic circle入面, 他們也認為維記口碑好.
作者: 小豬mama    時間: 12-4-30 09:27

雙兒, 恭喜你!

我女今年會返pn, 很希望能跟你的小朋友做同學仔! :)

作者: cjli    時間: 12-4-30 10:48

我囡囡都系YORK收K1啊
作者: 陳雙兒    時間: 12-4-30 16:02

小豬mama 發表於 12-4-30 09:27
雙兒, 恭喜你!

我女今年會返pn, 很希望能跟你的小朋友做同學仔! :)
其實到呢一刻, 我都仲係好喜歡york, 但若然mos呢邊有好學校收呀女am班, 我估可能要放棄york lar

作者: Doris_Ray    時間: 12-5-1 01:08     標題: 回覆:焦糖 的帖子

我囡囡係細B,11月返屋企附近黃埔迦南呀

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5