教育王國

標題: P. 1 新手媽媽 [打印本頁]

作者: 981212    時間: 12-5-4 13:49     標題: P. 1 新手媽媽

My daughter is going to K2 in September and she will be in K3 in 2013/2014.  Pls tell me when shall we get P. 1 appliation form from some subsidery or private school ? (in 2013 or 2014)  I need to make some preparation.   

Pls help help !  

Tks in advance.

作者: ziyi    時間: 12-5-4 13:52

最早的私校ICQM申請在2013年3月份,5月份面試,6月份知結果
而大多數在2013年暑假前後到9月份申請,通常10月份interview
而培正會在11月份左右
你的是女仔,唔使想最遲的英華了
作者: 981212    時間: 12-5-4 13:58

回復 ziyi 的帖子

Tks for your reply.  That's mean I need to get the application form in 2013.  (Please clarify my daughter will have interview in K2 or K3 ???

Thanks.

作者: sukitelfold    時間: 12-5-4 14:02     標題: 回覆:981212 的帖子

現在開始要準備了,睇多D. EK有關該校家長門的分享,有正、反意見,再加自己分析,每間小學面試要求都唔同,從而在這一年時間準備,要去多D簡介會,開放日之類自然搵到適合孩子的學校,競爭一年多過一年了,希望幫到你。

作者: ziyi    時間: 12-5-4 14:02

最早interivew在K2的復活節後
大部份在剛上K3的10月份星期六日
你不是說你囡囡是2013/14 K3,即2013年9月升K3,我之前的時間都是以此為準
作者: 981212    時間: 12-5-4 14:05

回復 ziyi 的帖子

Interview in K2 so early, which school ?  Can you please tell me ?

作者: 981212    時間: 12-5-4 14:10

回復 sukitelfold 的帖子

謝謝各位 ! 但一般是幾時 open day ?  可以看咩書 ?
作者: sukitelfold    時間: 12-5-4 14:17     標題: 回覆:981212 的帖子

到丷學校情報丷睇睇,第2條問題唔明白。

作者: ziyi    時間: 12-5-4 14:31

ICQM - 國際基督教優質音樂中學暨小學,在鑽石山
校舍設施一流
老師好好
不過學費都幾貴的
但如果你當包埋學樂器,就其實不貴
作者: sukitelfold    時間: 12-5-4 14:40     標題: 回覆:ziyi 的帖子

記得舊年等第一個面試就是國音小,亞女同我都唔知咩叫面試,好好的安排,記得亞女面試後同我講:「爸爸原來面試好好玩,幾時仲有得面試,好好嘅開始。」

作者: 981212    時間: 12-5-4 14:42

有咩參考書 will provide open day and appliation date ?
作者: sukitelfold    時間: 12-5-4 14:54     標題: 回覆:981212 的帖子

PM 咗吡你

作者: 981212    時間: 12-5-4 17:42

Tks  a lot !
作者: ziyi    時間: 12-5-4 18:04

sukitelfold 發表於 12-5-4 14:40
記得舊年等第一個面試就是國音小,亞女同我都唔知咩叫面試,好好的安排,記得亞女面試後同我講:「爸爸原來 ...

絕對同意,囡囡當時也玩得很開心!!

作者: elizatyy    時間: 12-5-4 23:31

ICQM 是其中一間令我留下
作者: wtkellen    時間: 12-5-5 23:49

作者: 981212    時間: 12-5-8 12:00

多謝哂各位意見 ! 萬分感激 !
作者: chrislaw001    時間: 12-5-9 16:24

Sukitelfold : 可唔可以話我知,有咩參考書可以提供開放日及遞表格資料。

謝謝!
作者: cattylui    時間: 12-5-9 18:40

唔好意思, 如果有考小一資料可以都pm俾我, 我囡囡今年k2, 係新手考p1媽媽, 到目前都仲係一舊雲. 謝謝 !
作者: marcuscyrus    時間: 12-5-9 19:48

其實keep住上ek睇,就已經有最新的資訊,心儀學校的網頁也可看看
作者: sukitelfold    時間: 12-5-9 20:08     標題: 回覆:cattylui 的帖子

我是過來人,好明白你的心情,大約5、6月到各大書局睇下,有D小一選校攻略,有講選校程序,但簡介會同報名日就唔up-date,要到EK學校情報留意,至於有心報直資及私校的家長可到EK及網誌search,面試內容及流程。

作者: sukitelfold    時間: 12-5-9 20:18     標題: 回覆:sukitelfold 的帖子

特別推介,蕭亞姨,Danny mama嘅post及網誌,好詳細嘅面試過程,心路歷程,特別係面試問題及形式,知己知彼嗎!

作者: sukitelfold    時間: 12-5-9 20:32     標題: 回覆:sukitelfold 的帖子

至於小女就考過以下直資及私校,音小、kts、tsl、德望、播道、LHT、真道及優才,如果有咩想知,都可問我,記得嘅話盡量同大家分享,祝各位13-14準小一生可入到心儀小學,機會是留給有準備的人(KTS校長講嘅)。

作者: 陳皮爸媽    時間: 12-5-9 21:21     標題: 回覆:P. 1 新手媽媽

咁如果想參加大抽獎呢?邊個月要搬定心儀校網?(我個仔現K1,九月升K2)。

作者: sukitelfold    時間: 12-5-9 21:34     標題: 回覆:陳皮爸媽 的帖子

另外一個post講緊,click過去睇下。

作者: momama    時間: 12-5-10 09:29

其實一日未抽仲可以改,不過要上去搞.
K3 十二月搬定就好d, 但記住同年由7,8月開始申請DSS,私校等, 會比較忙, 早d計劃好d.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5