教育王國

標題: 又一村同崇真, 如何取捨? [打印本頁]

作者: Moon1    時間: 12-5-25 21:56     標題: 又一村同崇真, 如何取捨?

又一村全日班同崇真英普班, 你會如何取捨呢? 不知崇真英普班是可課程很深呢, 小朋友易適應嗎? 謝謝
作者: 豬油妹    時間: 12-5-25 22:54

嚟緊呢年, TT轉咗制, 無咗全日班!

你有無人湊? 又或者諗吓會讀咩小學....
作者: Moon1    時間: 12-5-26 08:52

豬油妹,你的女兒也是英普班同學仔,知唔知有幾多人一班呢?
作者: chickenwing2006    時間: 12-5-26 09:26     標題: 引用:豬油妹,你的女兒也是英普班同學仔,知唔知

原帖由 Moon1 於 12-05-26 發表
豬油妹,你的女兒也是英普班同學仔,知唔知有幾多人一班呢?
註冊日見到 4 group , 一 group 25 人

不過之前平均 28-31 人一班,ik2 , ik3 full day 就 25-27 人甘上下

作者: chickenwing2006    時間: 12-5-26 09:29     標題: 引用:又一村全日班同崇真英普班,+你會如何取捨呢

原帖由 Moon1 於 12-05-25 發表
又一村全日班同崇真英普班, 你會如何取捨呢? 不知崇真英普班是可課程很深呢, 小朋友易適應嗎? 謝謝 ...
個人覺得崇真唔叫深,ik1 小朋友入學三個月度就會適應度架啦

如果人手許可,我建議你揀 TT

作者: mall    時間: 12-5-26 10:41

Whether there're lot of homework to do in main stream class of TT?  I am concerned that my daughter(being a small B in the class is hard to catch up?
作者: Moon1    時間: 12-5-26 13:55

chickenwing2006, 謝謝你. 我知今年cut 左全日, 即上ik2冇全日所以有o的煩. 其實唔係好想靠晒姐姐睇住阿仔.  又一村的設施真的好好而且是全日, 而祟真著重聖經及德育培訓, 課外活動又全面, 又有小學, 實在心大心細. 你仔仔也是英普班嗎?
作者: leung-baby    時間: 12-5-26 14:12     標題: chickenwing2006,+謝謝你.+我知今年cut+左

chickenwing2006, 謝謝你. 我知今年cut 左全日, 即上ik2冇全日所以有o的煩. 其實唔係好想靠晒姐姐睇住阿仔. ...
其實就算TT有全日班都唔保證一定入到。如果全日對你咁重要,咁只有揀又一村。

作者: chickenwing2006    時間: 12-5-27 00:33     標題: 引用:chickenwing2006,+謝謝你.+我知今年cut+左

chickenwing2006, 謝謝你. 我知今年cut 左全日, 即上ik2冇全日所以有o的煩. 其實唔係好想靠晒姐姐睇住阿仔. ...
係呀,我仔之前 waiting 尋日收到 call 有 ik offer , 好開心

作者: chickenwing2006    時間: 12-5-27 00:36     標題: 引用:Quote:原帖由+Moon1+於+12-05-26+發表chick

原帖由 leung-baby 於 12-05-26 發表
其實就算TT有全日班都唔保證一定入到。如果全日對你咁重要,咁只有揀又一村。

...
又一村我有朋友 k 2 插班入,佢自己覺得某 d 課程偏淺,不過佢 k1 開始有全日又係幾吸引既

作者: baba987    時間: 12-5-28 07:46

作者: hidy88    時間: 12-5-28 08:54     標題: 回覆:Moon1 的帖子

兼顧唔到,返全日係非常好的選擇,仲可以學好啲治理添

作者: 2Fats    時間: 12-5-28 09:21

baba987 發表於 12-5-28 07:46
TT 係一間非常非常好嘅學校,這個價錢我可以肯定全港無一間好過佢(小兒讀過victorica, 迦南),TT英普德育都 ...

真係咁好? 我都好期待!
作者: sarubuta    時間: 12-5-28 09:34     標題: 引用:TT+係一間非常非常好嘅學校,這個價錢我可

原帖由 baba987 於 12-05-28 發表
TT 係一間非常非常好嘅學校,這個價錢我可以肯定全港無一間好過佢(小兒讀過victorica, 迦南),TT英普德育都 ...
你囝囝現讀TT 英普班?
如果唔計錢,只比較課程,師資,語文,小朋友返學有幾開心,會點比較TT英普,TT 主流,Victoria 同迦南?

作者: chickenwing2006    時間: 12-5-28 09:34     標題: 引用:TT+係一間非常非常好嘅學校,這個價錢我可

原帖由 baba987 於 12-05-28 發表

作者: baba987    時間: 12-5-28 14:04

作者: Moon1    時間: 12-5-28 14:19

baba987 謝謝你的回應, 請問你仔仔k1時要幾耐先適應呢? 我已決定了選擇TT, 因TT各方面的配套都十分完善, 而且是基督教學校, 真的很感恩呢.
作者: tam_bb    時間: 12-5-28 15:25     標題: 引用:Quote:原帖由+Moon1+於+12-05-26+發表chick

原帖由 chickenwing2006 於 12-05-27 發表
係呀,我仔之前 waiting 尋日收到 call 有 ik offer , 好開心

...
請問TT英普班,將來是否升番上TT小學國際部?唔可以轉主流班?

作者: baba987    時間: 12-5-28 18:52

作者: Moon1    時間: 12-5-28 23:16

baba987 多謝你呀, 我仔仔都有上N班, 希望佢會快o的適應la. 你仔仔小一會報主流或國際班呢?
作者: baba987    時間: 12-5-29 07:30

作者: leungcnine    時間: 12-5-29 17:44

baba987, 我今年會幫囝囝報考K1 (2010年5月B), 本身我想報英普班, 但平時我地溝通主要係中文(因為我本身英文唔太好), 咁我係咪應該報主流班取錄的機會大些? interview過程係點架? 麻煩你指教下, 謝謝你.
作者: leungcnine    時間: 12-5-29 17:44

baba987 我打漏左, 係TT
作者: baba987    時間: 12-5-29 18:29

作者: leungcnine    時間: 12-5-30 18:09

baba987 唔該晒, 我知點選擇, 謝謝.
作者: lovelinda    時間: 12-5-30 21:48

上年我又一村唔係全日, 而係am offer, 而TT都係am, 我揀咗TT
作者: Moon1    時間: 12-6-1 12:54

lovelinda, 你仔仔/女女喜歡TT嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5