教育王國

標題: 德望收備錄取生,幾時有消息? [打印本頁]

作者: law_panda    時間: 12-6-4 01:09     標題: 德望收備錄取生,幾時有消息?

德望收備錄取生,幾時有消息?

今天大抽奬有結果了。
請問有冇朋友知道後備取錄生,waiting list,幾時有結果呢?

謝!

作者: Chuchuling123    時間: 12-6-4 01:33

I want to know too
作者: law_panda    時間: 12-6-4 12:53

Anybody knows?
作者: chloe0716    時間: 12-6-4 14:16

I want to know as well.

作者: Chuchuling123    時間: 12-6-4 15:00

Anybody have news today...
作者: abinayams    時間: 12-6-4 19:45

我都係後備生, 5月寄過叩門信, 回覆話8月先會有通知
作者: law_panda    時間: 12-6-5 00:24

回復 abinayams 的帖子

我都係5月寄過叩門信,  but NO 通知!
作者: parentslove2    時間: 12-6-5 01:24

Dear all,

Try again and again.

God be with you!
作者: parentslove2    時間: 12-6-5 01:25

Sometimes starting in July and even late August as per my past experience!
作者: tko-parent    時間: 12-6-5 09:02

德望出左信問大抽獎抽入津校的人會否放棄學位,10號前回覆,我諗十幾號倒會 call waiting list 去填番 D 位。
作者: emma-ma    時間: 12-6-5 10:04

作者: fanny567    時間: 12-6-5 22:59

作者: emma-ma    時間: 12-6-6 09:39

作者: QQMonkey    時間: 12-6-6 09:58

扣門信是必定不停寫,她們是一所傳統天主教學校,她們注重的是家庭教育和德育多於奬項,女兒性格和家長誠意,我想是較重要吧!

除非是學費問題和有一所有直屬中學的津校在手,否則入了德望,全家應燒炮杖慶祝
作者: shamrock    時間: 12-6-6 13:37

My daughter is K3 in GH kindergarten,
she got an offer in another primary school in Nov, so we released the placement last year.
This week, the school gives all k3 students a memo again, and asked parents to return , show whether they will keep the GH primary school placement or and which primary school was chosen finally.
So be patient, GH will call you soon....
作者: chloe0716    時間: 12-6-12 23:06

請問有無人已收到call?
作者: chloe0716    時間: 12-6-13 14:21

Seems that someone got the interview call.
作者: chloe0716    時間: 12-6-13 14:30

abinayams 發表於 12-6-4 19:45
我都係後備生, 5月寄過叩門信, 回覆話8月先會有通知
你都好德望有覆你,我寄過幾封叩門信都無覆我!?

作者: abinayams    時間: 12-6-13 20:09

回復 chloe0716 的帖子

但我發惡夢覆我因為排到最後, 所以8月先知, 你地無覆因為隨時有機收電話
作者: sukitelfold    時間: 12-6-13 20:50     標題: 回覆:abinayams 的帖子

打咗電話問,六月尾,七月頭會寄信叫正取生去註冊,所以有機會在七月頭,有好多人放返個位,到時係Call後補高峰期。

作者: abinayams    時間: 12-6-14 20:47

THX! 我派左去第10志願, 無一間實收, 只得3間WAITING, 心急如焚, 祝大家也好運!
作者: chloe0716    時間: 12-6-14 21:30

昨日我打電話問過,已開始約見waiting list 面試。祝大家好運!
作者: kirstyau    時間: 12-6-14 21:45

回復 chloe0716 的帖子

咁今日都冇收電話,即係冇機會LA
作者: chloe0716    時間: 12-6-14 22:16

我都想知。如果有人收到,可否報料一下!
作者: hoishun    時間: 12-6-15 20:47

我個女和同班同學最少有4個同學仔放棄學位。德望是一間好學校,希望正在等待的家長,很快收到主的喜訊。我知道很多家長已立即回覆學校。god bless.
作者: carol716    時間: 12-6-21 17:27

我今日收到電話通知星期六(端午節)去 2nd Interview了,
你地要留意電話號碼 : 2327 5295
如果收到...恭喜你地!
我由收到 Waiting 開始到6月頭都寄左8封信(每次有新成積或證書都寄一封)
大家努力!

作者: RoseInPink    時間: 12-6-21 21:18

作者: cs1673    時間: 12-6-21 21:51

即係每個星期call 5個?幾時到我個囡呀…等到頸都長, 好灰呀!
作者: chloe0716    時間: 12-6-21 22:37

跟據以往記錄,好似大部分waiting 都有2nd。不知道今年是不是這樣,真係好心急!祝大家能在小一一齊見面。
作者: cs1673    時間: 12-6-21 23:01

希望快D有好消息啦! 唉~~~~~~~~~~~
作者: carol716    時間: 12-6-22 00:39

唔一定今日收唔到電話等於無希望,再等下。。。我之前打電話問學校,佢都叫我記得 Update 成績和證書比枚長,希望在明天!
努力加油呀!
作者: cs1673    時間: 12-6-22 13:53

唔知今日仲有冇人收到CALL 呢?

作者: carol716    時間: 12-6-25 12:23

星期六 2nd Interview ,已取錄!
大家繼續努力!唔好放棄呀!
作者: cs1673    時間: 12-6-25 13:45

恭喜晒! 唔知仲有冇位俾我地呢...  唉... 等到頸都長!
作者: iriskwokmama    時間: 12-6-25 17:11

回復 carol716 的帖子

是即日取錄嗎?
作者: cs1673    時間: 12-7-4 13:57

有冇人再收到CALL 呢??
作者: bryanlkc    時間: 12-7-4 14:02

My friend got an offer call today
作者: cs1673    時間: 12-7-4 14:23

bryanlkc 發表於 12-7-4 14:02
My friend got an offer call today
多謝報料~

作者: iriskwokmama    時間: 12-7-4 15:19

回復 bryanlkc 的帖子

hv second interview also?
作者: bryanlkc    時間: 12-7-4 15:33

As i know, no second interview
作者: cs1673    時間: 12-7-4 16:02

咁好, 唔駛2ND 直接收左
作者: dwklau    時間: 12-7-4 16:06

以我所知, 所謂SECOND IN只係見下校長, 傾下計, 跟著就會註冊。所以, 叫你去SECOND IN, 即係收你架喇!

有部份學校都係咁做法, 我覺得幾好喎!不用浪費家長時間

作者: chloe0716    時間: 12-7-6 12:53

Did anyone receive the call in this week?
作者: chu__chu    時間: 12-7-10 18:29

Very scary - got notified by a parent of GH K3 gal who released her place after knocking door successfully, that some of the Good Hopers who are on WL are still waiting by now. When they enquire the GHP on status, the staff told them the school is interviewing outside students (and hinted that they come from SC, KV and so on) and asked those GH WL to be patience....

Interest declaration: My gal is on GH WL but never wrote any letter for follow up, got no notification to 2nd in of cos but alreadi got a place in another school during discretionary placement last Nov.
作者: abinayams    時間: 12-7-10 19:03

我昨天下午見校長後收了, 今日交註冊証
作者: cs1673    時間: 12-7-10 20:27

恭喜晒!

又冇我份........ 唉................
作者: abinayams    時間: 12-7-10 20:51

不要失望,之前我都是被動地等,有位媽咪鼓勵我多寫信,28日要交學費,一定有人放位,天神又未考,考完又有机會有人放位,加油,祝你成功
作者: cs1673    時間: 12-7-10 21:19

承你貴言...
作者: sotsang    時間: 12-7-10 22:01     標題: cs1673 的帖子

我都寫了四封信都未有聲氣!

作者: cs1673    時間: 12-7-10 22:30

sotsang 發表於 12-7-10 22:01
我都寫了四封信都未有聲氣!
其實我對佢都心淡了...  寄望其它學校好過!

作者: carmen06    時間: 12-7-10 22:45     標題: 引用:不要失望,之前我都是被動地等,有位媽咪鼓

原帖由 abinayams 於 12-07-10 發表
不要失望,之前我都是被動地等,有位媽咪鼓勵我多寫信,28日要交學費,一定有人放位,天神又未考,考完又有 ...
(28交学费)請問是否已收到德望大信封,本人尚未收到。

作者: abinayams    時間: 12-7-11 21:33

面試後收到—疊通告
作者: carmen06    時間: 12-7-12 00:57     標題: 引用:面試後收到—疊通告

原帖由 abinayams 於 12-07-11 發表
面試後收到—疊通告
今日收到寄來的大信封有開學日期等一大堆通告,多謝樓主回復!:happy

作者: chloe0716    時間: 12-7-16 14:19

Did anyone receive the call?
作者: hy2012    時間: 12-7-18 12:41

慢慢等,不要灰心,我舊年8月中才收call,排隊遊戲。
作者: hy2012    時間: 12-7-18 12:44

八月才是自私精放位高峯期,good luck to all.
作者: chloe0716    時間: 12-7-18 14:20

現在還可以hold 住兩間學校?並不是要交小一入學証到學校註冊嗎?
作者: abinayams    時間: 12-7-18 14:51

goodhope叫我2天內交註冊証, 否則當放棄的
作者: hy2012    時間: 12-7-18 17:13

chloe0716 發表於 12-7-18 14:20
現在還可以hold 住兩間學校?並不是要交小一入學証到學校註冊嗎?

some people holding 2 private schools.
作者: ilj    時間: 12-7-19 00:16     標題: 引用:現在還可以hold+住兩間學校?並不是要交小一

作者: rolandbb    時間: 12-7-20 15:46

試過有人9月1日先收到通知添. :;pppp:
作者: chloe0716    時間: 12-7-30 20:59

請問最近有無人收到電話啊?
作者: Irismammy    時間: 12-7-31 06:29     標題: 引用:Quote:原帖由+chloe0716+於+12-07-18+發表

原帖由 ilj 於 12-07-19 發表
有人還hold 一私一津、一邊等目標津校起碼八月底才決定!
自私精!

上呢度,見到有人考到多間私校,仲抽獎的自私精!

作者: Amy47    時間: 12-8-1 13:12

chloe0716 發表於 12-7-30 20:59
請問最近有無人收到電話啊?

剛收到CALL見校長, 拒絕了. 希望下一個CALL你.
作者: ms.bead    時間: 12-8-1 14:19

剛收到電話叫去INTERVIEW,可唔可以分享下INTERVIEW個形式?見老師定校長?中文定英文?係咪子女家長分開見定一齊見?多謝!
作者: chloe0716    時間: 12-8-1 19:53

唉!又無份!應該係時候放棄!
作者: hy2012    時間: 12-8-1 21:35

chloe0716 發表於 12-8-1 19:53
唉!又無份!應該係時候放棄!

唔好放棄呀,8月才是放位高峯期。我舊年都係8月10幾先收到call。多寫信啦,小一收生D學校係分唔到邊D係叻學生,睇邊位印象深D呀。Good Luck.
作者: chloe0716    時間: 12-8-1 22:36

回復 hy2012 的帖子

多謝你的鼓勵,希望能加入你們的大家庭。
作者: D06S11    時間: 12-8-2 10:43

回復 ms.bead 的帖子

I also rec'd call from GH today.  Hope the 2nd int will be fine....

作者: iriskwokmama    時間: 12-8-2 11:48

Hi, Would like to know if your daughter adopt the new life in P1 at Good Hope?
作者: ms.bead    時間: 12-8-2 15:31     標題: 剛收到電話叫去INTERVIEW,可唔可以分享下I

原帖由 ms.bead 於 12-08-01 發表
剛收到電話叫去INTERVIEW,可唔可以分享下INTERVIEW個形式?見老師定校長?中文定英文?係咪子女家長分開見 ...
in既時候,仲有好多人嚟in,全部都收…點解仲有咁多位?

作者: ms.bead    時間: 12-8-2 15:36     標題: D06S11 的帖子

其實我地上年都直頭冇報gh,只係6月放榜先寄信去…

作者: LovelyBB06    時間: 12-8-2 16:20

因為好多人都當佢係大後備囉!  如果有好路數就會走!
作者: ms.bead    時間: 12-8-2 16:31     標題: LovelyBB06 的帖子

相信德望既學術+運動成就唔會係大後備學校,而且直上德望中學…頭先入去見到個室內運動場真係大開眼界!仲有個50m標準泳池....
我估最大阻力都係學費問題,始終12年學費…另外就是45人一班…是嗎?

作者: Amy47    時間: 12-8-2 17:29

需然我地放棄了, 都想問是否2ND IN 9成入到?!
作者: ms.bead    時間: 12-8-2 18:25     標題: 需然我地放棄了,+都想問是否2ND+IN+9成入到

原帖由 Amy47 於 12-08-02 發表
需然我地放棄了, 都想問是否2ND IN 9成入到?!
其實今次係我first in,因為我第一輪係冇報…我地下午見,逗留了一小時…我見到佢張表好似有6-7人會見,我逗留時見到之前同之後既學生都收左,所以我估而家call去見都會收…

作者: hy2012    時間: 12-8-2 18:27

LovelyBB06 發表於 12-8-2 16:20

因為好多人都當佢係大後備囉!  如果有好路數就會走!

因為有自信既私校係收了你都俾你參加大抽獎,有人抽到名官津就會放位。冇自信既私校就唔會俾你抽了;反而是很多自私既家長8月才放位。

FYI, 很多名校校長係好鐘意GH小學學生, coming sept. 有GH生插班入了DGJS, Marymount, St. Paul (Happy Valley), Maryknoll and 協恩etc.

作者: ms.bead    時間: 12-8-2 18:32     標題: ms.bead 的帖子

而且個校長好好,佢見完呀女之後同我地傾,唔係考我地野…而係佢留意到我個女既揸筆姿勢唔好,然後比建議我地改…真係十分感動!

作者: hy2012    時間: 12-8-2 18:36

iriskwokmama 發表於 12-8-2 11:48

Hi, Would like to know if your daughter adopt the new life in P1 at Good Hope?  ...

I think girls who are very focus will have advantage in studying in GHS and my girl is this type. It's because GHS has 45 girls in one class and I don't think teachers will have extra time to pay attention to individual difference. In short, the former Principal not encourage students to study academic classes outside and it turns out their study materials are very systematic and good enough that if students can understand and follow the materials, they will be ok for the exams and tests.
作者: cs1673    時間: 12-8-2 19:00

ms.bead 發表於 12-8-2 18:25
其實今次係我first in,因為我第一輪係冇報…我地下午見,逗留了一小時…我見到佢張表好似有6-7人會見,我逗 ...
恭喜曬!你囡囡係咪學術好叻,好多證書架?我地等左成年都冇消息.…唉!

作者: ms.bead    時間: 12-8-2 19:10     標題: Quote:ms.bead+發表於+12-8-2+18:25+其實今

原帖由 cs1673 於 12-08-02 發表
恭喜曬!你囡囡係咪學術好叻,好多證書架?我地等左成年都冇消息.…唉!
...

我個女係冇証書,冇獎狀,冇咩課外活動,唔係教徒,雖然都係九龍塘幼稚園,但係絕對唔係名幼,收左差唔多十幾封reject letter…感恩中!

作者: cs1673    時間: 12-8-2 21:28

ms.bead 發表於 12-8-2 19:10
我個女係冇証書,冇獎狀,冇咩課外活動,唔係教徒,雖然都係九龍塘幼稚園,但係絕對唔係名幼,收左差唔多 ...
明白。再一次恭喜曬!
作者: ms.bead    時間: 12-8-2 21:58

cs1673 發表於 12-8-2 21:28
明白。再一次恭喜曬!

我都希望你好快收到電話!
作者: cs1673    時間: 12-8-2 22:30

ms.bead 發表於 12-8-2 21:58
我都希望你好快收到電話!
Thank you!不過幸運之神離我地實在太遠太遠了……唉!

作者: ms.bead    時間: 12-8-2 22:35

cs1673 發表於 12-8-2 22:30
Thank you!不過幸運之神離我地實在太遠太遠了……唉!

都唔一定, 我都儲左十幾封reject letter! Don't give up!

作者: cs1673    時間: 12-8-2 22:54

作者: sotsang    時間: 12-8-3 00:28     標題: Quote:原帖由+Amy47+於+12-08-02+發表需然

原帖由 ms.bead 於 12-08-02 發表
其實今次係我first in,因為我第一輪係冇報…我地下午見,逗留了一小時…我見到佢張表好似有6-7人會見,我逗 ...
我囡囡上年10月in 完,結果是waiting list. 等到現在都沒有結果,但為何你囡囡現在first in 就收,那我是否不用wait. 因為GH不只是在10月的pool 內選生。

作者: Babyeddie    時間: 12-8-3 00:50

回復 cs1673 的帖子

Ms BeadCongrats

Just curious, which kinder your girl is from, is that CCKG?

作者: ms.bead    時間: 12-8-3 07:55     標題: 回復+cs1673+的帖子 Ms+BeadCongratsJust+

原帖由 Babyeddie 於 12-08-03 發表
回復 cs1673 的帖子

Ms BeadCongrats
Hello,正如之前講過,雖然係九龍塘冇學卷幼稚園,但係絕對唔係名幼…

作者: ms.bead    時間: 12-8-3 07:57     標題: Quote:原帖由+ms.bead+於+12-08-02+發表其

原帖由 sotsang 於 12-08-03 發表
我囡囡上年10月in 完,結果是waiting list. 等到現在都沒有結果,但為何你囡囡現在first in 就收,那我是否 ...
唔好意思,我都唔知點解,到而家都未好相信…

作者: sr20det_fung    時間: 12-8-3 09:13

ms.bead 發表於 12-8-3 07:57
唔好意思,我都唔知點解,到而家都未好相信…

緣份!
作者: iriskwokmama    時間: 12-8-3 09:30

回復 sotsang 的帖子

i want to know too..
作者: dwklau    時間: 12-8-3 12:17

congrat!GH係好好既學校, 雖然好多人話佢好谷, 不過只要你個女有能力, 絕對可以應付有餘, 而且你會發現你個囡囡進步好多.

仲有一樣好重要的, 就是GH的學習氣氛好好, 小朋友小息、等校車既時間都係睇書架!雖然阿女讀書都辛苦, 但每次問佢鍾唔鍾意學校, 佢都會話鍾意架!
作者: ms.bead    時間: 12-8-3 13:50

dwklau 發表於 12-8-3 12:17
congrat!GH係好好既學校, 雖然好多人話佢好谷, 不過只要你個女有能力, 絕對可以應付有餘, 而且你會發現你個 ...

但係45人一班真係幾多人,一個老師真係好難照顧每位學生,我驚呀女會係被忽略的一群,因為呀女唔多出聲... 不過都要訓練下呀女主動D既...
作者: dwklau    時間: 12-8-3 14:37

人多在照顧上可能真係冇咁好, 不過好多私校都係比較多人一班, 冇辨法!

不過, 學校都有一些特別安排, 例如上oral堂, 會分兩組, 進行不同活動, 讓小朋友有機會講多d英文. 如上述一位家長講, 你只要跟足學校進度, 做好功課、溫好習, 考試冇難度。我見到學校試卷, 有些比較深既題目, 阿女都handle到, 你就會覺得學校真係教到野俾阿女.

作者: ms.bead    時間: 12-8-3 14:57

dwklau 發表於 12-8-3 14:37

人多在照顧上可能真係冇咁好, 不過好多私校都係比較多人一班, 冇辨法!
多謝解答,我都睇到有人話校長都唔主張小朋友外面補習,只要跟足學校NOTE就可應付,好過有D學校教淺考深...

作者: sotsang    時間: 12-8-3 15:59     標題: ms.bead 的帖子

any waiting girl has been called for 2nd in?

作者: D06S11    時間: 12-8-4 18:40

回復 sotsang 的帖子

Yes, I am on the wait list and rec'd call from GH 2 days ago.
作者: iriskwokmama    時間: 12-8-4 19:13

回復 D06S11 的帖子

hv u got a seat from GH already?
作者: D06S11    時間: 12-8-4 20:03

回復 iriskwokmama 的帖子

昨天見完校長之後注冊了

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5