教育王國

標題: 葉氏音樂 [打印本頁]

作者: simsimwong    時間: 12-6-8 18:57     標題: 葉氏音樂

葉氏音乐好嗎?
作者: jvcfamily    時間: 12-6-9 10:48

好難介定好唔好. 因為佢地地自己入去上堂, 所以上堂做的咩, 學的咩其實我都係靠佢上堂的工作紙估下. 我覺得2歲幾人仔, 主要想佢學下拍字,唱歌,基本樂理, 節奏感.  好睇你要求咩, 我見阿囝好鐘意上堂,而且自己又會一路玩玩具唱下歌, 所以繼續俾佢上.. 而家上緊3歲啟蒙班.
作者: ohmygosh    時間: 12-6-9 16:12

回復 simsimwong 的帖子

個人覺得不錯﹐阿仔已經讀完兩年課程﹐畢業了。
作者: simsimwong    時間: 12-6-9 19:14

多謝你们的回覆,咁畢業後是否拿証書,对學樂器有用嗎?學鋼琴定大提琴好?
作者: cowcow826    時間: 12-6-10 13:49

我亞囡都讀緊葉氏音樂2歲班, 我都好想知多d係葉氏畢業後既幫助同資料呀!!!
作者: ohmygosh    時間: 12-6-10 20:47

有結業證書﹐不過並非我讓兒子參加課程的原因(因為我們絕對不考慮私校/直資學校﹐沒有考學校/做porfolio的壓力)。我本身係英國大學音樂學位﹐主修演奏畢業﹐回港後便一直全職私人教授鋼琴和小提琴﹐兒子也是自小跟我學習﹐沒有另聘老師。但我欣賞葉氏有系統的音樂課程﹐大班教學﹐又著重歌唱訓練﹐定期有評估考試﹐各方面我都頗滿意。
作者: jvcfamily    時間: 12-6-11 12:18

ohmygosh 發表於 12-6-10 20:47
有結業證書﹐不過並非我讓兒子參加課程的原因(因為我們絕對不考慮私校/直資學校﹐沒有考學校/做porfolio的 ...

其實點解學野一定要有証書或對以後profolio有幫助至學?? 其實當中學到既野比如自信, 節奏感, 群體溝通,等我地未必察覺到.... 唔好著眼係一張證書上...所以同意ohmygosh欣賞葉氏有系統的音樂課程...不如等小朋友開開心心上堂去...
作者: ohmygosh    時間: 12-6-12 09:44

回復 jvcfamily 的帖子

證書本身係無意義﹐最緊要係小朋友學到野﹐又享受學習的過程﹗
作者: bearwhat    時間: 12-6-12 11:31     標題: ohmygosh 的帖子

我想問:我仔25個月大,一直有上pg…發現佢沒節奏,唱歌只是值講,做動作只是選擇性做,up down動作不做,也不會跟其他小朋友一起做,如果我同佢報這種pg,可改善嗎?

作者: jvcfamily    時間: 12-6-12 13:33

回復 bearwhat 的帖子

葉氏唔係playgroup, 係音樂班, 小朋友自己入去上堂架.

作者: bearwhat    時間: 12-6-12 14:14

jvcfamily 發表於 12-6-12 13:33

葉氏唔係playgroup, 係音樂班, 小朋友自己入去上堂架.

我知丫...我仔都返緊學前pg...都係自己上堂2小時...我想知道會不會改變他沒音樂節拍...變成喜愛音樂...我想他大個可以學樂器陶治性情..
朋友叫我一起join果d 小朋友合唱團...我都怕他沒節拍..人地唱歌...他變了講歌

作者: ohmygosh    時間: 12-6-12 15:02

每個孩子都有他獨特之處﹐多鼓勵和讚賞﹐並給予適當的刺激和機會﹐便能達致健康和全面的發展。葉氏是其中一個選擇﹐但非唯一一個選擇﹔您可以考慮讓孩子參加主日學和教會詩班﹐也有很多接觸音樂﹐律動和表演的機會。也可以試試舞蹈班﹗不一定要音樂班才能達到您想要的效果。
作者: bearwhat    時間: 12-6-12 17:23

ohmygosh 發表於 12-6-12 15:02

每個孩子都有他獨特之處﹐多鼓勵和讚賞﹐並給予適當的刺激和機會﹐便能達致健康和全 ...
主日學和教會詩班..我都沒有返教會...他返學前都每天都會唱歌..他只會跟喜愛的歌做某些動作...但又不會全套動作做...
我怕考k1時會考唱歌的根德園

作者: sobmama    時間: 12-6-29 11:11

ohmygosh 發表於 12-6-10 20:47
有結業證書﹐不過並非我讓兒子參加課程的原因(因為我們絕對不考慮私校/直資學校﹐沒有考學校/做porfolio的 ...

hello... conducted by cantonese/english? thx
作者: ohmygosh    時間: 12-6-29 14:29

回復 sobmama 的帖子

Yip's music classes are conducted in English.
作者: sobmama    時間: 12-6-29 14:32

回復 ohmygosh 的帖子

thx ohmygosh
作者: sobmama    時間: 12-6-29 14:34

sobmama 發表於 12-6-29 14:32

thx ohmygosh

icic thanks
作者: gudbb    時間: 12-7-11 18:52     標題: ohmygosh 的帖子

hi onmygosh, 我小朋友黎緊都join葉氏,我知道佢地係教英文歌,咁請問上堂係咪全英語?

作者: jvcfamily    時間: 12-7-12 09:23

回復 gudbb 的帖子

上堂老師用廣東話教,

作者: gudbb    時間: 12-7-12 10:18     標題: jvcfamily 的帖子

thanks!

作者: jonasmami    時間: 12-7-12 18:06

作者: ohmygosh    時間: 12-7-13 23:10

回復 gudbb 的帖子

上堂用廣東話教

作者: gudbb    時間: 12-7-14 16:38     標題: ohmygosh 的帖子

thanks!

作者: LyNeC    時間: 12-7-16 13:34

Yip's class is good for baby...
My daughter is now 3 yrs and 3months... after attending Yip's for almost 1 year...
At the beginning, I actually do not know what had happened inside but later she can talk ... I knew that she learnt much than I expected.
作者: Sosiusiu    時間: 12-7-16 14:37

我個囝3歲幾, 都學左半年, 葉氏比我想像中好, 我囝自細不太喜歡律動, 唔會跟住老師做動作, 但返左葉氏後進步左, 最緊要係佢好like返學(佢唔係樣樣興趣班都鍾意), 上完堂都重係好開心, 依家喺屋企會學老師自己一路彈琴一路唱歌, 第一次評估估唔到佢law到high-honor, 我會keep住比佢學
作者: lhc2008    時間: 12-7-17 17:47

我個仔(3歲幾)本身性格比較內向同怕羞,所以我就比佢上葉氐,希望佢可以練大膽一d. e+上左葉氐半年, 我發覺佢e+比以前大膽左, 現在敢係其他人面前唱歌 (以前吾敢呢!)
作者: Heima10    時間: 12-7-18 08:17     標題: 回覆:葉氏音樂

請問葉氏同香港兒童合唱團有什麼不同之處?有冇家長曾參加香兒,評價如何?

作者: Sosiusiu    時間: 12-7-18 15:41

香兒要抽籤入, 都好難抽, 大啲的話要面試可能更難, 我主要係睇上堂地點, 香兒我果區無, 如果keep住學唔想要帶佢去啲唔方便既地方學, 但我覺得香兒比較無咁commercial
作者: mrschiang    時間: 12-7-20 08:16

想問葉氏報名後駛唔駛排好耐先有得面試?面試後又會唔會再排好耐先上到堂? 囡囡而家差不多兩歲半,想上三歲班,如果要排好耐諗緊不如而家報名排得黎都夠三歲
作者: knight08    時間: 12-8-1 17:01

他們好像是按季開班的,1月,4月,7月,10月都會是新一季
如果想三歲時入讀,計番差唔多係13年1月或者4月
你可以試下10月中或者1月中去報名

不過都係打電話問左佢地個情況先好D
作者: joeytwm    時間: 12-8-2 11:56

回復 lhc2008 的帖子

我個仔都係3歲幾,同你小朋友一樣本身性格內向同怕羞。返左葉氐半年,而家大膽左,老師話每堂都叫小朋友出黎表演。而且返得又開心,太好啦。

作者: homepridealice    時間: 12-8-2 17:27

有興趣讀葉氏兩歲半的預備班, 但有點擔心葉氏形式對於太細的小朋友會很難適應, 有無家長可分享?
作者: teresa_timothy    時間: 12-8-2 20:50

我有興趣幫小朋友報葉氏既合唱團。我想問合唱團同佢既音樂班有有關係? 會唔會讀過音樂班容易加入合唱團? 定一話報名俾錢就有得唱? 謝謝回覆!
作者: ho_yan2406    時間: 12-8-2 22:41

請問幼兒音樂啟蒙班 (CPS)幾錢??
作者: jvcfamily    時間: 12-8-3 10:17

回復 homepridealice 的帖子

我個囝去年入去讀個時岩岩2歲半, 無咩問題, 次次見佢好happy揮晒手拜拜甘 入去, 放學開心甘出返黎. 佢的同學仔都無咩喊呀什麼. 我曾經問過老師點解要面試(因為面考試時岩岩2歲多少少), 面試都係佢地自己入去一陣架..老師話最基本睇下小朋友可否獨自入課室坐, 聽指令, 對音樂有無多少反應甘....諗洛其實都岩. 有個小朋友面試時喊到好妻涼, 掹住門邊唔肯入課室. 甘老師安排佢同我地其他家長一齊向隔稷房等, 到我個仔in 完同埋其他小朋友in 完, 佢重喊緊. 最後老師有提議佢家長下次新一季時再面試, 因為怕佢唔肯獨自入課室上堂,而且唔可以迫佢令佢有恐懼感.
阿囝而家返得好開心, 有時行行下街自己唱歌.

作者: knight08    時間: 12-8-13 15:32

回復 teresa_timothy 的帖子

我之前打過電話去問葉氏D職員, 音樂班就主要係教小朋友去學下學理, 關於音樂既野, 作曲家之類,
不過加入合唱團都係要考試, 由老師決定學生適唔適合...

我聽佢地意思係講只要識得數到拍子同埋唔係五音不全就OK,
同埋好似話有幾次機會,一次唔得,可以再試,唔得既話,可以退番部分報名費添

CPS就12堂收費$2250

作者: teresa_timothy    時間: 12-8-13 19:39     標題: 引用:回復+teresa_timothy+的帖子 我之前打過電

原帖由 knight08 於 12-08-13 發表
回復 teresa_timothy 的帖子
Knight08, 好多謝你既答覆!

作者: zcw2011    時間: 12-8-30 15:41

hi Ohmygosh,

isn't it your kids joinned the FID program at Yips? as this program assign for 18- 36 months kids, what is the age you will suggest to start this program ??  i want my baby to learn some music sence, but not sure shall he start at 18 months cause they have to attend the class themselves, not sure can he do it or not.
thanks

作者: ohmygosh    時間: 12-8-30 22:46

回復 zcw2011 的帖子

My son joined Yip's at the age of 3. Before that, he attended Kindermusik, the Music Class, Handbell Class and Orff Music (where the parent must attend with the child).
作者: zcw2011    時間: 12-8-31 23:22

for the orff music class, any suggestion of teacher? it seems their course cover alot of stuff ... want to take a look .. pls advise

作者: ohmygosh    時間: 12-9-1 00:26

Sorry, i don't remember her name...   but it's really worth trying!
作者: sobmama    時間: 12-9-12 12:24

ohmygosh 發表於 12-8-30 22:46

My son joined Yip's at the age of 3. Before that, he attended Kindermusik, the  ...

hello ohmygosh, 你上過咁多music playgroup/class, 可以share一下邊間藉得去上, 我小朋友而家歲幾, 謝~~~
作者: ohmygosh    時間: 12-9-12 16:22

回復 sobmama 的帖子

Orff 很不錯﹐值得一試﹗

作者: sobmama    時間: 12-9-13 09:44

thank you conducted by english/cantonese? thanks.
作者: acepno    時間: 12-9-21 01:30

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5