教育王國

標題: 5級樂理, 要幾耐去準備 ?? [打印本頁]

作者: apsm    時間: 12-6-10 18:53     標題: 5級樂理, 要幾耐去準備 ??

作者: kolee    時間: 12-6-10 19:59

作者: 排骨媽媽    時間: 12-6-10 20:28

連埋操卷時間,最少半年
作者: 熙媽媽    時間: 12-6-10 20:30

仔仔上年小四,暑假7月中開始上堂,係小組上嘅,共17堂,10月考試,都OK。

不過正如之前個媽咪寫,仔仔琴老師平日都有教仔仔樂理同作曲,所以佢讀樂理時唔覺得太難。

我聽有D媽咪講,如果小朋友已小四,學會左分數,學樂理會易D。
如果小朋友唔急考樂理嘅,比佢慢慢學有慢慢學嘅好處,就係唔單為應付考試,而係佢真係明白箇中道理,對佢將來會好D。

作者: apsm    時間: 12-6-10 23:18

作者: beryl88318    時間: 12-6-11 11:44

作者: apsm    時間: 12-6-11 14:40     標題: beryl88318 的帖子

作者: dreamay    時間: 12-6-12 22:54

回復 apsm 的帖子

看你的要求是什麼吧?只要合格就行?或是要Distinction?操練時間自然不同!

作者: pamelaywy    時間: 12-6-15 21:31

我仔小二,剛於二月考左。佢小一暑假開始學,叫做學左七個月。頭三個月半個鐘,之後45mins
作者: 加油    時間: 12-6-26 11:11

如果用3個月時間學,每堂一個鐘,我正你要佢合格,咁應該要學幾多堂呢?可否俾d意見。謝謝,
作者: appleycma    時間: 12-7-2 16:44     標題: 回覆:5級樂理, 要幾耐去準備 ??

我見叻既小朋友小一已經開始學,真跨張

作者: grace_xian    時間: 12-7-28 10:44

我仔的老師話10數堂就可以考五級樂理, PS, 我仔升小五了
作者: wister    時間: 12-7-30 01:31

回復 apsm 的帖子

操至少半年穩陣d
作者: kelvincheng    時間: 12-8-1 08:18

阿女小四時學了4個月, 每星期一小時, 學了大約二十堂就去考.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5