教育王國

標題: 中文差點算好! [打印本頁]

作者: kc1016    時間: 12-6-14 11:22     標題: 中文差點算好!

個仔小一時D中文都好好地, 而加小二越來越唔鍾意, 所以考得越來越差, 得7字頭, 其他科OK都比中文攪到個平均低晒, 點算好? 點另佢有興趣?
作者: grace_xian    時間: 12-6-14 11:53

多看中文書會有幫助, 平時多聽多說多啓發
作者: good4kids    時間: 12-6-14 13:17

听下三字經的朗讀, 找些有趣的書關於象形文字, 型聲字來吸引他对中文的認知, 看看有否改善...

作者: anna59    時間: 12-6-14 13:40

回復 kc1016 的帖子

小二7字頭已經好好,有人小一 已經4字頭,仲成日唔合格呀
作者: Jackieson    時間: 12-6-14 13:56

kc1016 發表於 12-6-14 11:22
個仔小一時D中文都好好地, 而加小二越來越唔鍾意, 所以考得越來越差, 得7字頭, 其他科OK都比中文攪到個平均 ...
會吾會佢吾鍾意個老師呢, 最好培養佢鐘意閱讀睇書既習慣, 會終身受用!

作者: 小豬嘜    時間: 12-6-14 14:34

一定要睇書呀! 你可以先買些有少許字及佢鐘意睇既公仔既書俾佢先. 等佢唔抗拒先慢慢加深程度.  睇書才對佢中文有幫助.
作者: vincher    時間: 12-6-14 23:33

是否小一,老師逐題讀卷,
       小二,自己看題目?

作者: lojo11    時間: 12-6-15 09:32

暑假有多d時間, 可以比佢地睇多d... 努力呀...
作者: ANNAFRIEND    時間: 12-6-15 11:02

anna59 發表於 12-6-14 13:40

小二7字頭已經好好,有人小一 已經4字頭,仲成日唔合格呀

我女學校的中文好深, 你講的分數一D都唔出奇.
作者: 點算好    時間: 12-6-15 11:35

回復 ANNAFRIEND 的帖子

請問"深"是指字本身或是形式? 舉例, 背默200字, 寫作又要怎樣怎樣等等, 謝謝!!
作者: ANNAFRIEND    時間: 12-6-15 16:31

點算好 發表於 12-6-15 11:35

請問"深"是指字本身或是形式? 舉例, 背默200字, 寫作又要怎樣怎樣等等, 謝謝!! ...

點解深, 因為考課外多過課內.  同埋測考都是3篇閱讀理解, 學校著重思考題. 中文分兩科考, 寫作一科, 閱讀一科. 我個女小一ja喎.  
作者: ANNAFRIEND    時間: 12-6-15 16:33

其實主科任何一科得6x都好傷, 拖低哂平均分呀.
作者: 點算好    時間: 12-6-15 16:58

ANNAFRIEND 發表於 12-6-15 16:31
點解深, 因為考課外多過課內.  同埋測考都是3篇閱讀理解, 學校著重思考題. 中文分兩科考, 寫作一科, 閱讀 ...
唔唔唔.....系系........化...............3篇閱讀理解................
作者: Johorma    時間: 12-6-15 17:18

作者: YolandaTam    時間: 12-6-15 19:02

點算好 發表於 12-6-15 16:58
唔唔唔.....系系........化...............3篇閱讀理解................

係呀, 我囡學校都係咁, 我以為間間都係添.
作者: darkbson    時間: 12-6-15 20:20     標題: 引用:Quote:點算好+發表於+12-6-15+16:58+唔唔唔

原帖由 YolandaTam 於 12-06-15 發表
係呀, 我囡學校都係咁, 我以為間間都係添.
我間學校有四個閱讀理解,您可以教囡兒學習。

作者: ANNAFRIEND    時間: 12-6-15 20:51

點算好 發表於 12-6-15 16:58

冇花冇假, 3篇.
作者: YolandaTam    時間: 12-6-15 21:50

darkbson 發表於 12-6-15 20:20
我間學校有四個閱讀理解,您可以教囡兒學習。

OK la... 多謝你嘅關心, 阿囡托賴應付到(34分裏面扣5,6分), 都係平時多閱讀之故, 練習只係臨考嗰一兩個禮拜做三兩篇就算.
作者: darkbson    時間: 12-6-15 22:56     標題: 引用:Quote:darkbson+發表於+12-6-15+20:20+我間

原帖由 YolandaTam 於 12-06-15 發表
OK la... 多謝你嘅關心, 阿囡托賴應付到(34分裏面扣5,6分), 都係平時多閱讀之故, 練習只係臨考嗰一兩個禮 ...
不要客氣,小朋友要努力讀書。

作者: darkbson    時間: 12-6-15 22:57     標題: 回覆:darkbson 的帖子

多謝。

作者: 點算好    時間: 12-6-15 23:08

各位偉大的母親們
每篇閱讀理解有多長呢?
作者: vincher    時間: 12-6-15 23:44

閱讀理解------>.多閱讀!認字多了,理解內容也好些!訓練閱讀速度!
重組句子----->試下砌字卡   開始時,詞組勿太多!  一隻 / 小狗 / 我有
排句成段----->同上
寫錯字-------->平日做家課,訓練她檢查,養成習慣

作者: Tonia_Ranson    時間: 12-6-16 16:33

試下每日學d五用成語丫!   
作者: 點算好    時間: 12-6-17 00:49

回復 Tonia_Ranson 的帖子

請問什麼是5用成語?
作者: Tonia_Ranson    時間: 12-6-17 01:27

我細個讀小學時要背架!  一目+行, 一日千里果D四字成語呢!

共五用:

1)歷史事實 (例: 完璧歸趙)

2)前人故事 (例: 門可羅雀)

3)寓言傳說 (例: 掩耳盜鈴)

4)古人原句 (例: 水落石出)

5)截用或改易古人語句 (例: 捨生取義)

買本簡淺d, 咪成本辭海咁嚇人, 由淺入深學下記下, 可幫助提升表達能力.
作者: susuwai    時間: 12-6-17 03:02

read more books and try to play card games with them every day
作者: rogerlam123    時間: 12-6-17 10:34     標題: 回覆:中文差點算好!

英文唔好有得攪,中文唔好就真係好惡教。努力呀!

作者: 點算好    時間: 12-6-17 13:03

回復 Tonia_Ranson 的帖子

謝謝啊!我現在才知道有這樣分類的
作者: idy926    時間: 12-6-18 09:32

Tonia_Ranson 發表於 12-6-17 01:27
我細個讀小學時要背架!  一目+行, 一日千里果D四字成語呢!

共五用:
請敎下其實點解要分類呢?我啱啱借左本成語漫畫比亞女,無分類㗎,希望由淺入深會有興趣d,諗番我細果時邊有lee d咁好嘅成語書,得d齋字嘅,悶到嘔,死背死炒,week week默,不過又work喎,我果時識好多成語
作者: Tonia_Ranson    時間: 12-6-18 10:45

依家分類其實無咩特別lu, 只係萬一問起, 起碼要知點為之五用.  有d成語故事可引經據典, 有d只係純屬虛構, 依家只要小朋友肯睇下學下, 仲要記得同點運用, 已經非常唔錯la.  
作者: mandy304    時間: 12-6-18 10:51

閱讀理解時, 一切做話劇, 容易入腦, 又生鬼..咁
作者: 怡兒    時間: 12-6-18 15:03

回復 rogerlam123 的帖子

完全是我心聲, 同意
作者: mamee    時間: 12-6-18 17:17

vincher 發表於 12-6-15 23:44

寫錯字-------->平日做家課,訓練她檢查,養成習慣

我都想阿仔改呢方面.
作者: vincat    時間: 12-6-20 14:41

我個女一樣, 小一OK, 但小二開始老師無解題, 所以由80幾趺落50幾, 而我又不嬲覺得80幾OK, 所以無特別同佢溫, 咁之後我就即刻請左個補習, 自己又日日同佢睇下中文書, 跟功課, 努力左大半年, 宜家有返70幾, 作文仲差DD, 但係慢慢進步, 所以你一定要幫佢(唔係迫), 如果唔係越差佢地會越無心機讀中文
作者: candytsy    時間: 12-6-20 16:37

ANNAFRIEND 發表於 12-6-15 20:51
冇花冇假, 3篇.
冇錯,我囡小二都係咁,仲要成8頁即4張紙滿滿的,要45分鐘完成,有時我看見都有啲怕,英文又係幾編閱讀理解,而后答題,又係4張紙8頁滿滿,最后英文題是俾幾張圖幾個字要寫作文章30個字以上.我都以為間間都係咁,我囡學校係用讀默的,英默只給範圍Pxx--Pxx一般4頁紙內容温習,最后讀默其中幾段,小一時係讀默12個句子,句子長短都好,一個字扣5分,如果剛好有一句冇温到唔識寫又長的話隨時0分,因為有些句子有成十幾個字組成,默了十一句對晒,而一句冇默都有機會0分,所以次次英默書都要温晒所有頁數,中文又係讀默其中幾段,但範圍次次都給2課書約4-5頁.又係要温晒.我自己都覺得難.可以分享下大家的小學嗎?

作者: ANNAFRIEND    時間: 12-6-20 17:11

唉~而家D小一, 小二程度跟本都唔係小一二. 以前我地真係容易好多, 唔怪得自己可以攪惦. 剩係D數都冇o甘複雜啦.
作者: 點算好    時間: 12-6-20 17:51

candytsy 發表於 12-6-20 16:37
冇錯,我囡小二都係咁,仲要成8頁即4張紙滿滿的,要45分鐘完成,有時我看見都有啲怕,英文又係幾編閱讀理解,而后 ...
如果有機會,我倒想看看小二生的考試怎樣出4張(8版)要在45分鐘內完成的閱讀理解.
作者: candytsy    時間: 12-6-20 18:00

ANNAFRIEND 發表於 12-6-20 17:11
唉~而家D小一, 小二程度跟本都唔係小一二. 以前我地真係容易好多, 唔怪得自己可以攪惦. 剩係D數都冇o甘複雜 ...
我依家成日覺得我同囡囡選錯學校,讀得好辛苦,但又要不時鼓勵囡囡俾心機加油!听到囡囡考試的形式有些像我當年的會考,中英要考听講讀寫,中英分幾個45分鐘考完4張8頁試卷閱讀理解小息完又考聆听試卷作答45分鐘,再來一張看圖再繼寫作又45分鐘作一個完整故事,再來一個45分鐘默書段落,咁樣考一科一個早上人都怕怕.手腳慢啲都做唔完,我囡囡又係好多教好多課外的,書本每期都係大約教到一半左右,其他就係思維閱讀理解同運用多,有些似我以前的中學教學.

作者: ANNAFRIEND    時間: 12-6-20 22:34

candytsy 發表於 12-6-20 18:00
我依家成日覺得我同囡囡選錯學校,讀得好辛苦,但又要不時鼓勵囡囡俾心機加油!听到囡囡考試的形式有些像我當 ...
聽落你間學校都唔簡單,  我果間都係出名深的, 而且學校去年轉syllabus課程更深. 你地要考的我地都有. 英文兩科都係8版紙. writing又係最後比個圖你寫10句以上句子. 而且佔分比重極高. 上次測驗原來巳這樣考, 我係完全不知情下冇幫女女溫寫作. 但女女呢part做得非常好. 佢地真真正正靠自己架. 有時真係估佢地唔倒. 今次考試中英常我都滿意了, 係數學真係要幫一幫. 沒辦法, 佢地係細女, 思維始終差d. 希望佢地上小二後會丁一聲開竅啦. 今次中文閱讀同寫作進步了不少都可能同大左好多有關. 比d時間小朋友, 佢地真係得架. 一齊努力啦!

作者: Chowying    時間: 12-6-21 00:11

我個囡(P.1)中文超級差, 閱讀理解只有1/3分, 聆聽超低, 太約只有2/10左右, 說話講4幅圖大概只有6/10,  出年要用普通話講就更差, 作文甲, 乙可以操練, 稍好.
學校考試一樣有3遍文章, 大部分d字佢都唔識, 我明白語文要長期看書, 但我囡咁既情況(囡囡入小學前只學左"我自己會讀"果d字.), 而學校只有越教越深, 大家有冇乜嘢意見, 我而家只望合格.

作者: candytsy    時間: 12-6-21 10:25

Chowying 發表於 12-6-21 00:11
我個囡(P.1)中文超級差, 閱讀理解只有1/3分, 聆聽超低, 太約只有2/10左右, 說話講4幅圖大概只有6/10,  出年 ...
初初听人講小一小二點都要有80-90分以上,有些仲話要9字頭先排中間,當初好怕囡囡咁樣點讀上去,現在已心定了好多,像這樣的試卷,我的目標都係合格及7字頭已滿意,真係人比人比死人,小朋友讀得辛苦大人又辛苦,跟少啲就不合格,真難攪,所以成日都到處取經學習.

作者: Chowying    時間: 12-6-21 11:27

candytsy 發表於 12-6-21 10:25
初初听人講小一小二點都要有80-90分以上,有些仲話要9字頭先排中間,當初好怕囡囡咁樣點讀上去,現在已心定了 ...
老實講, 我真係唔明點解中文可以有90分以上, 閱讀理解果d字同含意~真係非一般呀
作者: 花仔媽咪    時間: 12-6-23 18:39

回復 Chowying 的帖子

我個仔間學校都是三篇閱讀理解(小一巳經係),今年四年班真的深了好多,有些我都怕教錯他,佢小一二成績都ok,一上小三開始成績下滑,今年小四上學期我簡直無眼睇,其實一向有補習,只不過補習姐姐多跟他英文,亞仔平時唔肯同我多做練習,幾十本中文練習喺屋企發毛,唉,唯有逼佢去專科補中文的地方補,老師話中文如太遲起步,會追得好辛苦,不過今次考試閱讀卷進步了8分,不過分數仍然未擺脫6字頭,但作文卷88分,作文歷史新高, 其實都唔知關唔關事,不過我抱住做多一份得一份,聽多一堂多一堂心態,所以我決定亞女今年九月上小一就比佢上中文班

作者: Chowying    時間: 12-6-23 19:55

回復 花仔媽咪 的帖子

八卦, 八卦, 你囡囡上d乜嘢中文班呢? 我都想同個囡攪下中文, 我even係ftm都覺得不停咁出工作紙好辛苦
作者: ckm327    時間: 12-6-24 12:38     標題: ANNAFRIEND 的帖子

唉喲!考3篇閱讀理解@@我女小一&二時只考1篇咋,加認字&普通話音節!莫講排句成段,就連重組句子都冇考添...哈哈(好淺呀!)因為學校係用普通話教學,中文教學理念喺先認字+勁睇圖書!我地到3年級至開始真正跟上其他學校嘅考試範圍,初頭好個個家長都擔心驚改變而跌分,因為1&2年級學校真係只針對認字+不停睇圖書,其他真係冇乜操佢地架!雖然係咁...學生冇因為改變而大跌分數,亦冇因為考4篇閱讀理解而不理解囉!講來講去都係要睇多d圖書:)

作者: 點算好    時間: 12-6-24 14:32

我終於明啦! 唔系真系三篇共八頁閱讀理解,
作者: emma-ma    時間: 12-6-25 12:31

作者: Chowying    時間: 12-6-25 12:43     標題: 唉喲!考3篇閱讀理解@@我女小一&二時只考1篇

原帖由 ckm327 於 12-06-24 發表
唉喲!考3篇閱讀理解@@我女小一&二時只考1篇咋,加認字&普通話音節!莫講排句成段,就連重組句子都冇考添... ...
我覺得你果間先叫正常

作者: ckm327    時間: 12-6-25 12:56

其實學校比咁多閱讀理解d小朋友...佢地係咪真係理解呢?字都唔識多隻...e+讀書真辛苦 T_T
作者: Chowying    時間: 12-6-25 17:02

ckm327 發表於 12-6-25 12:56

其實學校比咁多閱讀理解d小朋友...佢地係咪真係理解呢?字都唔識多隻...e+讀書真辛苦 ...
除左閱讀理解, 作文重出位, 基本大部分係我幫個囡作好, 寫埋比佢抄. 有次有個功課, 幅圖係司馬光打爛個缸救小孩, 比2行半你, 要作完整故事, 又要揀d字唔難寫, 又要用佢比你既詞語, 份功課其實係考我.
作者: .com    時間: 12-6-25 18:09     標題: 回覆:kc1016 的帖子

作者: .com    時間: 12-6-25 18:10     標題: 回覆:kc1016 的帖子

作者: .com    時間: 12-6-25 18:10     標題: 回覆:kc1016 的帖子

作者: ANNAFRIEND    時間: 12-6-26 11:12

Chowying 發表於 12-6-21 00:11
我個囡(P.1)中文超級差, 閱讀理解只有1/3分, 聆聽超低, 太約只有2/10左右, 說話講4幅圖大概只有6/10,  出年 ...

我女女上小一後我先知原來中文科係最惡攪的一科. 以前驚死佢地英文唔得. 原來而家最深的科目係中文科. 因為學校大部份係考課外的, 只有20%是課內. 我大女上學期兩科閱讀同寫作都係維持在5x, 都係唔合格. 但一到下學期就兩科都合格, 而且寫作越考越好, 今次差不多達A. 閱讀都進左十幾分. 你問我點同佢溫, 我女女無任何補習, 都係臨考試比幾篇閱讀理解佢地做. 書都唔係成日有時間睇. 寫作就只係比課文詞語佢地作下句. 真係溫得好虛無縹緲下. 我想唔知係咪同佢地大個左理解力又好左有關. 英文科我會自己跟返, 數學科暑假我搵專科幫佢, 中文科我都想搵專科幫手, 但問邊度好, 個個都冇IDEA. 中文科專科補習都唔係o甘易搵.
作者: 點算好    時間: 12-6-26 12:31

如果真系冇乜課本去跟, 真系唯有平時睇多d. 唔睇多d, 理解又差d. 唔睇多d, 作野又少d...
作者: Chowying    時間: 12-6-26 13:53

ANNAFRIEND 發表於 12-6-26 11:12
我女女上小一後我先知原來中文科係最惡攪的一科. 以前驚死佢地英文唔得. 原來而家最深的科目係中文科. 因 ...
我囡英文較好, 有9字頭, 中文真係好惡攪, 只係上學期好少少, 但下學期已轉用普通話教, 初頭覺得好似都學到嘢呀, 課文讀得唔錯喎, 點知原來識讀唔識解, 8, 9成既字都係我教番個囡, 唉 我都明中文要睇書, 唉! 我見考試卷既程度, 入小一前起碼要識3, 4千字, 唉! 有排追, 我估追到小三先有機會合格囉, 我都鄧個囡慘!
作者: 點算好    時間: 12-6-26 14:59

Chowying 發表於 12-6-26 13:53
我囡英文較好, 有9字頭, 中文真係好惡攪, 只係上學期好少少, 但下學期已轉用普通話教, 初頭覺得好似都學到 ...入小一前起碼要識3, 4千字
入小一前起碼要識3, 4千字????? 我自己都唔夠膽講我識3,4千字呀.......
作者: Chowying    時間: 12-6-26 18:21

點算好 發表於 12-6-26 14:59
入小一前起碼要識3, 4千字????? 我自己都唔夠膽講我識3,4千字呀.......
我不是隨便講, 真的睇完d卷有感而發嫁!
例如:  遍文章寫"游到終點, 得到第一名", 答案d choice 用上"表示了他的勝利", 你要識多好多字先會明揀呢個.

重有作文考試係不供詞, 今次重要作複句, 即是 "於是"句, "因為, 所以"句; 你冇識多幾隻字, 真係寫唔出嘢呀!
囡囡小一前己學side"我自己會讀"d字, 果到都有9佰幾個喇, 所以呢, 你自己識左, 用開, 唔多覺姐

作者: ANNAFRIEND    時間: 12-6-26 20:26

點算好 發表於 12-6-26 12:31

如果真系冇乜課本去跟, 真系唯有平時睇多d. 唔睇多d, 理解又差d. 唔睇多d, 作野又 ...

其實係架, 考課外多過課內, 唔睇多d課外書又點惦?小二都未算d咩, 小三中作要250個字啦. 而家開始唔儲返d詞語加句子結構, 上到小三死得.
作者: ANNAFRIEND    時間: 12-6-26 20:36

Chowying 發表於 12-6-26 13:53
我囡英文較好, 有9字頭, 中文真係好惡攪, 只係上學期好少少, 但下學期已轉用普通話教, 初頭覺得好似都學到 ...
我女女又係英文較好, 因為英文係貼近課程. 未上小一前我都只係谷女女睇英文書, 所以暫時英文都沒困難. 諗住自己係中國人, 教中文有咩難度, 點知完全唔係呢回事. 當然我女女同大部份小朋友一樣都死o係閱讀理解方面. 今次考試前一個月開始我日日比一篇閱讀理解佢地做, 做多左又真係做快左同理解好左. 唔知係咪真係對今次有幫助. 佢地成績真係唔錯. 我算好滿意了. 或者由而家開始你都日日比一篇閱讀理解佢做, 都學到唔少生字. 中文除左多睇書我真係唔知點同佢地溫習. 唯有咩都試下羅. 仲有我女女之前好抗拒普通話, 所以我一定唔可以搵普教中的學校.

作者: ponysee    時間: 12-6-26 21:21

我以前揾幼稚園,以為英文最重要,上到小一先知中文最難,中文唔好連常識科都差.
作者: ANNAFRIEND    時間: 12-6-26 21:25

ponysee 發表於 12-6-26 21:21

我以前揾幼稚園,以為英文最重要,上到小一先知中文最難,中文唔好連常識科都差. ...

點只呀, 係連數學科都差埋呀. 數學都同中文有關架.
作者: ponysee    時間: 12-6-26 21:28

仔仔今次考試中文緊緊合格.
作者: 花仔媽咪    時間: 12-6-26 22:04     標題: 回覆:ponysee 的帖子

中文真的不可以睇少!而且不是一朝一日.其實我好怕用普通話教中文,小朋友要消化普通話,又要理解中文內容!搞到兩頭唔同岸

作者: ANNAFRIEND    時間: 12-6-26 22:07

花仔媽咪 發表於 12-6-26 22:04
中文真的不可以睇少!而且不是一朝一日.其實我好怕用普通話教中文,小朋友要消化普通話,又要理解中文內容 ...

所以揀學校前我一定要肯定學校會唔會轉普教中我先會揀.
作者: 花仔媽咪    時間: 12-6-26 22:08     標題: 回覆:ponysee 的帖子

中文真的不可以睇少!而且不是一朝一日.其實我好怕用普通話教中文,小朋友要消化普通話,又要理解中文內容!搞到兩頭唔同岸

作者: 花仔媽咪    時間: 12-6-26 22:21     標題: 回覆:ANNAFRIEND 的帖子

為左追中文,搵左間用廣東話教中文,亞仔又話會混亂,唉!但我諗繼續連補習都用普通話教,只會越來越唔明!

作者: ANNAFRIEND    時間: 12-6-26 22:31

花仔媽咪 發表於 12-6-26 22:21
為左追中文,搵左間用廣東話教中文,亞仔又話會混亂,唉!但我諗繼續連補習都用普通話教,只會越來越唔明! ...
我都明白你有幾慘. 我細女小一上學期咪普通話唔合格羅. 唔合格得黎係好差果隻. 因為完全冇興趣. 幸好只係閒科唔計分, 所以老師只係提下我, 要搵方法令佢有興趣. 可能老師搵左阿女傾, 同埋我又鼓勵下佢, 教下佢. 得閒同佢講下. 佢下學期巳考得不錯.  不過如果普教中, 阿女都未必會適應羅.

作者: Chowying    時間: 12-6-26 23:18

ANNAFRIEND 發表於 12-6-26 20:36
我女女又係英文較好, 因為英文係貼近課程. 未上小一前我都只係谷女女睇英文書, 所以暫時英文都沒困難. 諗住 ...
間學校爸爸係畢業生, 有分, 揀就普教中, 唔揀就唔知派左去邊 , 當然, 呢間都係一間好學校.
考試前我無乜預備 ~ 失策! 睇泥我都要日日比個囡做下閱讀理解. Thank you.

作者: ANNAFRIEND    時間: 12-6-27 10:55

Chowying 發表於 12-6-26 23:18
間學校爸爸係畢業生, 有分, 揀就普教中, 唔揀就唔知派左去邊 , 當然, 呢間都係一間好學校.
考試前 ...

學校係普教中,之前你都巳經知要揀佢. 幼稚園時期有冇在專科上普通話呢?我女女早在3歲巳對普通話十分抗拒. 果時我負責大陸業務, 所以我都懂說普通話. 諗住係時候教下女女, 點知佢一聽到呢種語言就叫我唔準講, 話覺得好難聽. 我地買左普通話兒歌CD咪封麈羅. 不過我冇迫佢地, 我知越迫越抗拒. 所以我選校前要打探清楚學校的中文課程.
作者: 點算好    時間: 12-6-27 11:12

咁得意?  令千金抗拒得好緊要下wor.
作者: ANNAFRIEND    時間: 12-6-27 11:24

點算好 發表於 12-6-27 11:12

咁得意?  令千金抗拒得好緊要下wor.

係呀, 細細個巳經好抗拒. 但對英文就完全冇say no. 上學期都仲係架, 老師話佢完全冇興趣.  我咪講返呢件事比老師聽羅. 老師好好, 同佢講下唔識普通話的壞處. 我又唔強迫佢學, 只係有時間就當睇課外書讀下. 下學期佢開始會記住個音, 然後返黎問下我點解. 老師都話細女有進步,開始肯講下. 我都冇預期佢合格, 只要唔好低分就得. 點知佢又考得幾好.
作者: 點算好    時間: 12-6-27 11:27

ANNAFRIEND 發表於 12-6-27 11:24
係呀, 細細個巳經好抗拒. 但對英文就完全冇say no. 上學期都仲係架, 老師話佢完全冇興趣.  我咪講返呢件事 ...
同佢講下唔識普通話的壞處?? 嘩....聽得明?你有冇同佢玩下" bpmf..bpmf..."我同阿仔細細個玩,玩到好似吐口水咁..佢好happy下,你可以試下.
作者: ANNAFRIEND    時間: 12-6-27 11:36

點算好 發表於 12-6-27 11:27
同佢講下唔識普通話的壞處?? 嘩....聽得明?你有冇同佢玩下" bpmf..bpmf..."我同阿仔細細個玩,玩到好 ...

老師都係想佢知道學普通話對將來很有用. 我又覺得老師好好喎. 我自己覺得其實普通話並不難學, 好似我都係出黎做事先學, 我講得都okay 架. 所以我從來唔擔心小朋友學唔識, 只係佢呢個階段有冇興趣動機去學姐. 既然唔計分, 我咪由得佢自然發展羅. 但佢下學期巳經做到合格有餘了.
作者: Chowying    時間: 12-6-27 16:38

ANNAFRIEND 發表於 12-6-27 10:55
學校係普教中,之前你都巳經知要揀佢. 幼稚園時期有冇在專科上普通話呢?我女女早在3歲巳對普通話十分抗拒.  ...
世事日日在變, 原來囡囡之前果屆係小二先轉普通話, 到佢就變成小一, 以為有1年識應, 變成趕鴨仔咁上學期學side d 併音 . 你都好呀, 你起碼自己會講, 我一d都唔曉, 連默書我都要打d字入電腦發音 , 幼稚園個囡都只係柴娃娃咁學吓, 黎緊3號派新書, 要即刻同囡囡温定先喇, 唔係佢上堂又唔知老師講乜.
作者: ANNAFRIEND    時間: 12-6-27 20:47

Chowying 發表於 12-6-27 16:38
世事日日在變, 原來囡囡之前果屆係小二先轉普通話, 到佢就變成小一, 以為有1年識應, 變成趕鴨仔咁上學期學s ...

其實知道要選的學校係普教中, 真係要在幼稚園階段就普通話訓練. 就算小朋友學習能力較高, 都要一段時間適應. 家長識講係會好D, 不過我都唔係成日有興趣同佢地講架. 好累架.  我都好想快D睇下D書, 我都好驚小二會深左好多. 突然覺得暑假好唔夠用tim.
作者: ponysee    時間: 12-6-28 13:01

回復 花仔媽咪 的帖子

我仔仔都係普教中,好多生字都唔理解.
作者: Anlam    時間: 12-6-28 15:46

我囡囡一見到多筆劃o既中文字就認唔到...唉
作者: Chowying    時間: 12-6-28 19:08

ANNAFRIEND 發表於 12-6-27 20:47
其實知道要選的學校係普教中, 真係要在幼稚園階段就普通話訓練. 就算小朋友學習能力較高, 都要一段時間適 ...
幼稚園時真係要多練習, 無做我已經覺得做錯左, 唯有暑假快馬加鞭!!!
作者: 花仔媽咪    時間: 12-6-29 17:19     標題: 回覆:Chowying 的帖子

我做你要比一些從遊戲中學習的普通話課程佢上,希望佢玩得開心易些接受

作者: ponysee    時間: 12-6-29 20:29

回復 emma-ma 的帖子

my paper D卷會唔會好深?小兒升小四,是否買四年級,如果太深佢唔明,(題題問)即係我做paper唔係佢.
作者: emma-ma    時間: 12-6-29 20:56

作者: gs    時間: 12-6-29 22:58

回復 emma-ma 的帖子

My paper, is the excerise?

作者: emma-ma    時間: 12-6-30 05:16

作者: qute_chan    時間: 12-6-30 16:55

係咪佢晤like個老師ar? 有D小朋友一喜歡嗰個老師, 好自然佢又會用功D.
唔係可以同佢睇多D故事書, 但要問返佢問題, 等佢深入了解內容.
作者: Chowying    時間: 12-6-30 17:30

花仔媽咪 發表於 12-6-29 17:19
我做你要比一些從遊戲中學習的普通話課程佢上,希望佢玩得開心易些接受

...
Thank you.  我都想比個女學下, 但我發覺課本既程度好深, 除左理解, 又要操聆聽, 又要同佢練習普通話說話, 剩係諗吓都覺得個暑假好辛苦, 都好難遊戲中學習.
作者: Kit238    時間: 12-7-2 14:45

作者: 35C9    時間: 12-7-2 20:41

睇故事書
作者: ANNAFRIEND    時間: 12-7-2 22:52

Chowying 發表於 12-6-30 17:30
Thank you.  我都想比個女學下, 但我發覺課本既程度好深, 除左理解, 又要操聆聽, 又要同佢練習普通話說話,  ...

普教中原意係好, 但我地母語係廣東話. 如小朋友本身係用普通話作母語當然冇問題. 否則大人同小朋友適應都幾辛苦. 唯有一步一步來吧. 操之過急亦沒用. 現在先多給小朋友聆聽普通話故事開始吧!
作者: awah112    時間: 12-7-5 18:27

作者: fionalau109    時間: 12-7-6 00:46

你地既糟遇同我真係差唔多,我個仔數學有90分,英文都有91分。但中文就得66分。唉…都係比閱讀理解攪點左
作者: anna59    時間: 12-7-6 18:18

我聽過有人中文長期唔合格,但又可以升班喎
作者: songyang578    時間: 12-7-7 00:38

作者: CATHERINEAUNTIE    時間: 12-7-7 02:05

作者: 花仔媽咪    時間: 12-7-7 19:16     標題: 回覆:songyang578 的帖子

所以我晤敢輕視中文,亞女九月上小一便上中文專科,希望打好個底,迎接小四,因我個仔今年小四中文真係好深

作者: Chowying    時間: 12-7-9 14:49

ANNAFRIEND 發表於 12-7-2 22:52
普教中原意係好, 但我地母語係廣東話. 如小朋友本身係用普通話作母語當然冇問題. 否則大人同小朋友適應都 ...
星期日, 去左公X既open day, 做左測試, HAHAHA, 囡囡既程度係 5A 第50頁, 5A 係最低果級, 唉!!! 幼稚園乜都冇攪果, 自以為識左廣東話後, 跟吓跟吓就會學到普通話, 我真係太天真啦, 有排追
作者: bebeyan    時間: 12-7-9 19:02     標題: 回覆:中文差點算好!

其實中文真係無得溫,只有10%左右是課文詞語運用。真是靠平日多看,識字及思考,趁暑假,每天訂下一個小目標。

作者: wongkaka    時間: 12-7-9 22:53

作為一個中國人, 一定要攪好中文
作者: idy926    時間: 12-7-10 09:40

摛日買左本成語漫畫比亞女,佢一氣呵成睇晒,不過我懷疑佢真係當漫畫睇,連標題都無睇,話有字吾識可以問我,佢C都吾問,激C,又要諗計引下佢認字
作者: 薯媽    時間: 12-7-10 12:35     標題: 引用:摛日買左本成語漫畫比亞女,佢一氣呵成睇晒

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5