教育王國

標題: 英華vs宣小 [打印本頁]

作者: TTMA    時間: 12-6-15 11:21     標題: 英華vs宣小

以上兩間,大家會點選擇?

作者: kerkermui    時間: 12-6-15 11:28

相信大部份人會揀YW
作者: joyce919    時間: 12-6-15 11:40

回復 kerkermui 的帖子

Support. 學費平D,成績又好,又有中學。
作者: marrowcream    時間: 12-6-15 11:42

即使大家學術程度一樣, YW一條龍上中, 已經贏晒!
作者: Joe8889    時間: 12-6-15 12:35

I will choose YW too...............
作者: chickenwing2006    時間: 12-6-15 13:07     標題: 引用:即使大家學術程度一樣,+YW一條龍上中,+已經

原帖由 marrowcream 於 12-06-15 發表
即使大家學術程度一樣, YW一條龍上中, 已經贏晒!
YW ...... YW ....... YW

作者: moonychan    時間: 12-6-15 13:09

如果中學唔想煩多次, 就YW 啦.

作者: manmanchubb    時間: 12-6-15 13:20

回復 TTMA 的帖子

I VOTE YW
作者: Isaacmommy    時間: 12-6-15 13:25

I would choose YW. Are you accepted by both?
作者: tty    時間: 12-6-15 13:27

回復 TTMA 的帖子

如果唔怕遠就英華好D.

作者: TTMA    時間: 12-6-15 13:52     標題: 回覆:marrowcream 的帖子

是一條龍或直屬?

作者: sytw    時間: 12-6-15 13:57

一定揀YW,除非唔想讀男校
作者: kls12    時間: 12-6-15 13:57

TTMA 發表於 12-6-15 13:52
是一條龍或直屬?
直資沒有直屬, 直資一條龍 和津校有少許分別.

作者: TTMA    時間: 12-6-15 15:04     標題: 回覆:kls12 的帖子

即中學會收番晒所有小學的學生?

作者: 說完就走    時間: 12-6-15 15:27

英華,宣小畢業能入英華已經好好
作者: ha8mo    時間: 12-6-15 15:56

作者: monsterparentss    時間: 12-6-15 16:16

睇咗個result,宣道啲小朋友都好叻。

但YW有一條龍上中學,係依家升中嘅情況,家長會放心啲!
作者: KikiDaddy    時間: 12-6-15 16:29

Choose APS if you aim at top secondary schools like DBS and SPCoed. Of course, you and your son need to work really hard to get good result in secondary school allocation.

If you don't want to take any risk, go for YWPS. It has a solid Band 1 secondary school as back up.
作者: Double-B    時間: 12-6-15 18:30     標題: 引用:以上兩間,大家會點選擇? +

原帖由 TTMA 於 12-06-15 發表
以上兩間,大家會點選擇?
如果二間都收,我相信冇人肯放YW個Offer。
而我就上星期放左APS,天日去YW辨入學手續。

作者: waiwai1234567    時間: 12-6-15 18:37

Y W for sure

作者: jeremyphlam    時間: 12-6-15 20:45

ha8mo 發表於 12-6-15 15:56
請問宣小係咪指九龍塘宣道小學?

九龍塘宣道小學的畢業生所升的中學有幾多間係不及英華書院?

買個保險,係英華叻一樣可以考Co-ed, DB,最保守有間Band 1英中,進可攻退可守。經過小一的殺戮戰場,無必要真係唔想六年後再來一次。
只是一條龍呢個優勢,一定揀英華。

作者: Double-B    時間: 12-6-15 21:00     標題: 引用:+本帖最後由+jeremyphlam+於+12-6-15+20:46

原帖由 jeremyphlam 於 12-06-15 發表
我小朋友係細仔,上年Co-ed冇去in,DBS入到決賽,今年我叫佢試多次但佢唔制,佢話鐘意YW,吾想去in,就算去佢都吾出聲,甘樣就一定吾收,你話5歲小朋友都會知道面試壓力大。不過我會靜雞雞download DBS張form,交左先!!

作者: 莎莎莉莉    時間: 12-6-15 21:01

有得揀當然係英華啦~~
作者: jeremyphlam    時間: 12-6-15 22:14

Double-B 發表於 12-6-15 21:00
我小朋友係細仔,上年Co-ed冇去in,DBS入到決賽,今年我叫佢試多次但佢唔制,佢話鐘意YW,吾想去in,就算去 ...
當年囝囝入到3rd-in但唔收,都有諗過幫佢考插班,但一來他和你囝囝一樣喜歡YW喜歡到不得了,叫佢去考都唔制,二來想深一層,其實去DBS/Co-Ed為了甚麼?YW真的水平真的差那麼遠嗎?或是為了父母的虛榮?為了學校的名氣?要他放棄YW的老師、同學和學校生活值得嗎?
這兩年對YW各方面都非常滿意,考慮過後決定了讓他繼續留在YW,到中學他自己想考再算了。

作者: ha8mo    時間: 12-6-16 18:12

作者: Gagagogo    時間: 12-6-16 18:36

jeremyphlam 發表於 12-6-15 22:14
當年囝囝入到3rd-in但唔收,都有諗過幫佢考插班,但一來他和你囝囝一樣喜歡YW喜歡到不得了,叫佢去考都唔制 ...
讚成!
真的冇這需要去謎思一般人心中的best of the best, 適合孩子的學校已經是上天對孩子最大的𢜛典,就是父母的虛榮換到的是甚麼?

作者: lovegirlslove    時間: 12-6-16 19:17

絕對是英華, 除非你覺得6年後你兒子依靠宣小一定入dbs, 否則無論價錢, 升中保証, 一定是英華
作者: CF2010    時間: 12-6-16 22:32

如純APS vs YW的比較 應該是YW!

但如果是APS+Net41的大抽獎 vs YW 則要再想清楚!

讀APS的一定目標是全港Top Band 1 中學!
而YW 中學現時不是Top Band 1 中學,只是普通Band 1 中游位置的英中!

所以每年都有不少YW 尖子到其他小學考插班!

YW 不是每個人心中的終極理想學校,不少YW家長每年都心裡盤算如何考插班超級名校!
作者: susuwai    時間: 12-6-16 22:42

YW,但想提你兩間的style好唔一樣,宜選一所合適小朋友的學校。
作者: TTMA    時間: 12-6-16 23:25     標題: 回覆:CF2010 的帖子

作者: alicialee1210    時間: 12-6-16 23:53

我LIKE YW
作者: 2ling    時間: 12-6-17 17:30

回復 CF2010 的帖子

是你的經驗之談,還是你個人睇法呢?
我住 net 41,個仔讀梗YW。當日佢冇考APS,因為考到SFA 和 KTS。SFA 仲比左留位費。So 我地冇參加大抽獎。再問多我十次,我都會咁揀。

插班... 我唔知點解「人地」成日覺得YW top students 會想走。我係當時人,但從冇唸過要個仔插去LS (even 我仲有個細仔跟尾)。我個仔讀得上,又讀得開心,點解要走?

仔仔小一時曾經問過我:「英華有冇大學?我想讀完中學都繼續向lee 度返學。」又,啱啱過左嘅母親節,佢送張咭比我,佢除左多謝我照顧佢,佢仲感激我送佢入英華。

APS,KTS,SFA 都係好學校,如當日冇英華比我揀,我都會 hold 住SFA 博抽獎(抽LS)。

作者: Teddy-Bird    時間: 12-6-17 17:59     標題: 回覆:英華vs宣小

我覺得揀英華,進可攻退可守,英華書院係1B!如日後考其他學校插班,再看緣份和意願吧了!

作者: jeremyphlam    時間: 12-6-17 18:48

2ling 發表於 12-6-17 17:30

每間學校總有人走、有人來,不變的洗牌遊戲。不過唔知點解係YW特別多人講,可能普遍家長仍然認為YW的實力與現在的所謂"名氣"不符吧。YW係有學生去超級名校,但亦有其他名校來的插班生,人各有志,冇乜好講。如果書院的成績可以再好一點相信可減少爭論。

講番宣小,除非好肯定能入到DB/LS/Co-ed三間學校,否則唔值得放棄YW。有朋友的女兒今年升中,看見他所面對的壓力和憂慮實在太恐怖,始終一條龍安全好多。

作者: Ivy07    時間: 12-6-17 20:58

當然是英華,有中學一條龍
作者: CF2010    時間: 12-6-17 21:25

英華真的特別多人討論!

其他學校沒有這麼多爭議!

這些當然是我個人睇法,英華家長覺得自己兒子讀得開心就夠了,不必理會他人的看法!只要自己真的真心相信就夠了!
作者: CF2010    時間: 12-6-17 21:36

另外,不是個人覺得或感覺,真的英華每年都有尖子離開!這是不爭的事實!唔信自己可向高班家長求證!他們每年都會撫心自問是否該去考插班!
作者: JassChow    時間: 12-6-18 01:07     標題: 回覆:英華vs宣小

哈!見到呢D post, 咁似D家長討論St Cat vs KV!
我無親身經歷,只見身邊嘅同事或同學仔家長講過:
YW - 夢寐以求,好難考,除咗DBS, 呢間一定屎都要考
宣小(舊同事個女讀緊小三,佢爸爸話)- 學術吾深,可以話淺,最煩係一定要學樂器,搞到個女好反感
事實係點,我吾清楚,眼見身邊識嘅家長,又真係多數會揀SFA同KTS,而放棄宣小(我都想八卦下點解,不過吾好意思開口
)
但如果係我,我會問下自己個小朋友想讀邊間

作者: bigboy129    時間: 12-6-18 09:00

何謂名校?以DBS中學為例,佢以前會考的成績是否十分好,有好多津校比佢好,點解仲咁多家長想入?而小兒就十分喜歡YW,叫佢去另一間佢都唔肯,它就是一間超級受男孩及家長歡迎的小學,但合適與否,就因人而已。:;pppp:
作者: 真愛    時間: 12-6-18 09:33

回復 TTMA 的帖子

英華!
作者: dogmonkey    時間: 12-6-18 10:10

Double-B 發表於 12-6-15 21:00
我小朋友係細仔,上年Co-ed冇去in,DBS入到決賽,今年我叫佢試多次但佢唔制,佢話鐘意YW,吾想去in,就算去 ...
嘩, 你個仔同你講如果in都唔出聲? 咁佢好利害~~~!
其實冇中學backup的, 家長真係會由小一起一直在作戰狀態. (小朋友可以話知你, 但父母一定係)
就算讀aps, 話小一是honeymoon, 但其他同學襯你honeymoon, 已開恆turbo, 先漸上峰, 永無休止.....

作者: Double-B    時間: 12-6-18 12:04

dogmonkey 發表於 12-6-18 10:10
嘩, 你個仔同你講如果in都唔出聲? 咁佢好利害~~~!
其實冇中學backup的, 家長真係會由小一起一直在作戰狀態. ...

甘佢話仲意YW,仲意林校長,唔想走,我就話上年DBS入到決賽可能因你太細(in果時未有5歲),今年仲可玩多次,不如去挑戰下...佢就話唔制,仲話我唔出聲答問題,羅校長就一定唔收...哈哈,比佢激親,不過,16/6去YW交尾數竟撞到幾個同幼稚園家長,分外親切,骨子里我地一家都超仲意YW,唔會出走
作者: manmanchubb    時間: 12-6-18 12:28

回復 dogmonkey 的帖子

''話小一是honeymoon, 但其他同學襯你honeymoon, 已開恆turbo, 先漸上峰, 永無休止.....''

totally agree,
係小朋友比有足夠支援既家長開恆turbo,

作者: liktin    時間: 12-7-26 01:12

2ling 發表於 12-6-17 17:30

Haha, same as our situation. my son had offer from SFA, APS, Pui Ching and YW 2 years ago. we choose YW finally, I only struggled about the offer of SFA but rejected APS immediately. its totally different style between APS and YW.APS also a good school but most parents like YW style more like me.

作者: Li'sfamily    時間: 12-7-26 05:09

作者: hayley1328    時間: 12-7-26 06:03     標題: 回覆:Li'sfamily 的帖子

YW:APS=>YW
TSL:APS=>APS,除非憎惡音樂

作者: momama    時間: 12-7-26 07:06     標題: JassChow 的帖子

英華都要學樂器喎

作者: KikiDaddy    時間: 12-7-26 07:08

YWPS is definitely a good school and the DSE results of YWC can only be better when the students from the feeder school start to participate in the examination.

Having said that, both APS and SFA are very good primary schools and strong in both academic and extra-curriculum activities (APS - Music, SFA - Maths). Indeed both schools win a primary school debate competition this year. Despite without a through train secondary school, secondary school allocation of APS / SFA, is probably the best in Kowloon side. Look at the historical data in their websites, you can see that 25% of the boys can be allocated to Band 1A schools like SPCoed / QC / LS / DBS. However, getting into top 25% in these school is not easy and no guarantee.

In all, choose YWPS if you don't want to take any risk. You and your kid should have a happier primary school life.

Choose APS / SFA if your kid (or you) are so desperate to get into those most elite schools. Your whole family need to work really hard to achieve this target. However, more than 50% of chance that your kid will be allocated to a school inferior to YWC.
作者: momama    時間: 12-7-26 08:03     標題: momama 的帖子

英華仲要學體育'

作者: ha8mo    時間: 12-7-26 09:06

作者: hy2012    時間: 12-7-26 09:45

CF2010 發表於 12-6-16 22:32

但如果是APS+Net41的大抽獎 vs YW 則要再想清楚!
你講的才是事實,play safe既家長才揀YW , 但APS真係幾貴!

作者: hy2012    時間: 12-7-26 09:52

CF2010 發表於 12-6-16 22:32

Top band 1 英中應該係港島嗰間英華女校!

作者: wsl05    時間: 12-7-26 12:28

其實大家有否想過APS兩年內入DBS學生的人數究竟係憑成績定係體育叻而入DBS呢,而我所知APS係排球和TABLE TENNIS係學界取得好成績。眾所周知,DBS會收一D體育叻。所以七折八扣,其實可能靠成績入的不如大家所想的
作者: wsl05    時間: 12-7-26 12:36

所以操排球好過操成績。至少competitors冇咁多,同埋排球冇咁HIT,易操易學。。入DBS就係咀咁簡單。不過DBS都係有時得7X% 入大學。因為特異功能效應
作者: CF2010    時間: 12-7-26 21:28

又不是立志做排球運動員!這樣入到DBS讀書又如何?還又不過袛是為校增光,被利用完就算了!,對你孩子一點好處也沒有!
作者: wsl05    時間: 12-7-26 23:31

我個女不才,未有資格被利用,更何况我冇蚊比佢讀宣小。只不過路過此題,只帶出一點。就是宣小之所以比其他學校學生入到dbs既比率高是:可能因為運動叻,不是外界所想的派位特別好。所以不要只信人講或選擇性公佈派位結果
作者: wsl05    時間: 12-7-26 23:39

不過有些家長會操仔女一項運動。排球是一項好選擇。想一想,你估操水易攞獎定操排球易攞。
作者: wsl05    時間: 12-7-27 00:09

你去看看小學校際排球的水準。你就知我講的是什麼一回事。識開波等同攞了三分之一個獎
作者: sr20det_fung    時間: 12-7-27 01:52

We have similar situation: YW vs APS vs Pui Ching. We have chosen YW, for it's thru-train Band 1B secondary school, larger campus(no open-air playground in APS). But most important, no need to worry again 6 years later!!
作者: NKpa    時間: 12-7-27 02:25

入了YW後是甜蜜的小學童年. 不用為升中由小一起日夜操練、競爭、憂心.

作者: jeremyphlam    時間: 12-7-27 12:36

Li'sfamily 發表於 12-7-26 05:09
聽過YW簡介會,好坦白覺得TSL好過YW, YW嘅數同常識都唔用英文教,而且普遍老師比較young, 同意林校長非常好 ...

TSL好過YW的原因竟然係YW嘅數同常識都唔用英文教........無言......

作者: bigboy129    時間: 12-7-27 14:52

回復 jeremyphlam 的帖子

典型香港父母,總覺外國的月亮比較圓,英文比中文高級。
作者: jeremyphlam    時間: 12-7-27 17:44

bigboy129 發表於 12-7-27 14:52

典型香港父母,總覺外國的月亮比較圓,英文比中文高級。 ...

家長的水平問題,所以大部份新進直資都是用"英語教學"為賣點,又收個滿堂紅.....
其實好多傳統名小都是中文小學。

作者: bigboy129    時間: 12-7-27 19:00     標題: jeremyphlam 的帖子

Yes, St. Paul Boy also.

作者: bigboy129    時間: 12-7-27 19:01     標題: jeremyphlam 的帖子

St. Paul Boy vs TSL . Which one will u like?

作者: jeremyphlam    時間: 12-7-27 19:13

回復 bigboy129 的帖子

當年阿仔考小學,我覺得唔應該亂報學校,報了五間,其中一間是Paul Boys.......

作者: fanwong29    時間: 12-7-27 21:51

bigboy129 發表於 12-7-27 19:01
St. Paul Boy vs TSL . Which one will u like?
當年St.Paul Boy,TSL,YW三間都收咗小兒,最後揀YW入讀,到現在都是正確。

作者: ASamSam    時間: 12-7-28 09:19

fanwong29 發表於 12-7-27 21:51
當年St.Paul Boy,TSL,YW三間都收咗小兒,最後揀YW入讀,到現在都是正確。
點解呢?
作者: Li'sfamily    時間: 12-7-28 13:04

作者: Li'sfamily    時間: 12-7-28 13:05

作者: Li'sfamily    時間: 12-7-28 13:08

作者: jeremyphlam    時間: 12-7-28 22:47

Li'sfamily 發表於 12-7-28 13:08

This is not the reason I think TSL is better than YW. I just suprise why a  ...
本來寫了一大段,不過算了吧,你認為係就係啦…
作者: Era    時間: 12-7-28 23:43

jeremyphlam 發表於 12-7-28 22:47
本來寫了一大段,不過算了吧,你認為係就係啦…
阿仔睇完之後話: 我地係中文學校來既喎,點解要用英文教數同常識呀?
作者: ASamSam    時間: 12-7-29 00:58

回復 Li'sfamily 的帖子

在下愚見,以學數學來說,小學時用母語會比較容易打好基礎。當然,一般本地小學的英文程度未必有DxS或國際學校咁好,
不過中國語文能力在現今香港社會都是很重要的。

作者: bigboy129    時間: 12-7-29 01:03     標題: ASamSam 的帖子

外国人係唔明白中文的重要,外籍人士会否為其子女選用外語教數學及常識呢?

作者: bb@wonderland    時間: 12-7-29 03:05     標題: 回覆:Li'sfamily 的帖子

I  think nowadays some parents stress / focus too much on English.

If you search the info of the first HKDSE result, many got a good result on most subjects ( got score 5 or above) but can't get the basic University entry requirement on Chinese (only score 1 or 2). They are rejected by the University.

Unless you are planning to study aboard, never look down on the importance of Chinese.

作者: nkpa    時間: 12-7-29 08:53

數學科用英文教小學生,尤其初小生,對學生來說,是學得好些,明白得透徹些,還是用中文會更好,主要視乎學生的第一語言,對吧。

再想,學數學用英文,是為了學數,還是為了學英文?yw 數學科老師用中文講解,也會教數學英文用語,有英文數學習作,考試也有英文數學題目,英文比重按年級遞增,同學成績好,似乎更勝全用英文。

作者: Gerard    時間: 12-7-29 09:46     標題: 回覆:英華vs宣小

作者: ha8mo    時間: 12-8-23 16:31

作者: MacMa    時間: 12-8-23 16:58

回復 ha8mo 的帖子

"搵小學去九龍塘係冇死的,免費的喇沙、拔小、瑪利諾、聖家、華德、基華到收費的九龍塘學校、九龍塘宣道,你是但中一間就掂晒"

1000 x like!!

作者: bigboy129    時間: 12-8-23 17:40     標題: 回覆:ha8mo 的帖子

人哋講緊揀边間,無離頭講咗去校長度,睇清楚啦,建議你自己再開一個嚟講校長。

作者: ha8mo    時間: 12-8-23 18:20

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5