教育王國

標題: 小孩子幾多歲開始正式學游水好呢? [打印本頁]

作者: anlee3    時間: 12-6-26 01:47     標題: 小孩子幾多歲開始正式學游水好呢?

如題。請指教!
作者: zcw2011    時間: 12-6-26 23:21

i saw an article was saying around 6 yrs old from Smart Parents
作者: VaVaBaby    時間: 12-6-27 01:15     標題: 回覆:小孩子幾多歲開始正式學游水好呢?

以經驗來說,4-6歲小朋友較易控制,相對一旦克服怕水的感覺,學游水既速度會加快

作者: cheungwinghing    時間: 12-6-27 09:50

作者: iantse26    時間: 12-6-27 10:04     標題: 回覆:cheungwinghing 的帖子

冇話遲唔遲嘅,年紀大啲相對吸收能力咪又大啲。

作者: VaVaBaby    時間: 12-6-27 12:06     標題: 引用:回復+VaVaBaby+的帖子 7歲開始學會唔會好

原帖由 cheungwinghing 於 12-06-27 發表
回復 VaVaBaby 的帖子

7歲開始學會唔會好遲?
不會啦,但如果佢係好怕水既,反抗能力會大d

作者: siusung    時間: 12-6-28 11:00

五歲開始都好適合!!

作者: chiu_chan    時間: 12-6-29 01:11

作者: chiu_chan    時間: 12-6-29 01:16

作者: SylLi    時間: 12-6-30 00:52

作者: hobbcc    時間: 12-6-30 22:51

應該5-6歲開始會好d,如果小朋友細膽可選擇1:1,但係應該越大學越快識,除非他特別怕水。
作者: AAma_Betty    時間: 12-7-1 08:27

作者: chiu_chan    時間: 12-7-2 05:49

作者: faye525    時間: 12-7-2 17:15

回復 cheungwinghing 的帖子

唔遲!!
我個女八歲先學

學得超快.....學左未夠廿堂已經可以游自由式, 背泳, 而家學緊蛙式~

上親堂都KEEP住廿五米來回不停游

我覺得最緊要小朋友有興趣游, 咁大小小年紀學都唔怕~~

因為游水其實有好多動作, 要做得靚, 做得好, 年紀大D既會易掌握好多....同埋夠體力+肌肉去游

尤其蝶式, 真係年紀大D先夠力去做D動作.....

作者: IRON    時間: 12-7-4 16:59

我仔就係7歲先開始學, 不過好快ok, 半年後係學校水運會有成績, 佢亦好有興趣, 冬天都會游.
作者: anlee3    時間: 12-7-5 02:05

Thanks everyone for your advice!
作者: mch411    時間: 12-7-5 13:36

游水係求生技能, 唔好理遲唔遲, 怕唔怕水都一定要學
作者: ChuChu0808    時間: 12-7-7 11:01     標題: 回覆:小孩子幾多歲開始正式學游水好呢?

曾經同一個游泳教練傾偈,佢話6歲係最適合開始學游水嘅年紀,因為認知能力同肌肉發展都ready, 而6歲前學就預左係玩水而已。

作者: bebebe12345    時間: 12-7-7 11:24

8歲剛剛開始學了二堂。
作者: SY_Joanne    時間: 12-7-7 22:46

hobbcc 發表於 12-6-30 22:51
應該5-6歲開始會好d,如果小朋友細膽可選擇1:1,但係應該越大學越快識,除非他特別怕水。 ...

想問一吓如果泳會安排一個完全唔識游水嘅(連淋頭都怕)入一班有8-9個不同年紀的大哥哥姐姐一齊學(已經有游泳底子), 是否合適呢? 因我係另一討論區講述我個仔今日上第一堂游泳嘅事, 啲人都話我緊張, 於泳池沿邊來來回回是正確, 又話有咁多大哥哥姐姐都好, 等個教練有多啲時間教佢喎! 你哋覺得正常嗎? 亦或是我太緊張呢?
作者: VCHS    時間: 12-7-9 04:57     標題: chiu_chan 的帖子

THX

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5