教育王國

標題: 突然多左個offer: 宣小vs港同 [打印本頁]

作者: i_love_u_son    時間: 12-6-26 13:34     標題: 突然多左個offer: 宣小vs港同

已在九龍塘宣小註冊,  點知.....今天收到港大同學會小學的電話, 話收阿仔,要聽日覆。
即刻頭都大埋, 超級煩惱, 因為兩間係好唔同的學校, 而兩間我地都鐘我同我老公都各有preference。我比較屬意宣小, 因為有返甘耐歷史, 升中成績又好, 傳統學校個套主流路線穏穏陣陣。但最大考慮係無中學, 同埋學業壓力可能會較大。我都唔想個仔每日祗有功課, 無得玩。

老公比較鐘意港同, 佢由簡介會開始接觸個校長同老師幾次, 一直覺得佢地好有heart, 而且港同有中學, 到時唔使好似小一甘又要玩一次。港同位置上亦比宣小近。但論學術水平, 港同似終較新, 不大清楚, 同埋佢走的活動教學路線我地亦了解得不是太多。

阿仔性格被動, 成日要踢一踢先郁一郁, 不太喜歡做功課, 但你督住佢佢都會做, 而且學術能力亦很好。其實以佢的性格我地都擔心太free的學習模式只會令佢更lazy, 佢真係要人管的。

但佢個人又創意無限, 鐘意發問, 鐘意諗野發白日夢, 傳統學校又會唔會扼殺了呢方面呢?

本來一心諗住讀宣小, 依家又多個考慮, 祗有一天時間請大家比D意見!

作者: 金毛B媽    時間: 12-6-26 13:43

我相信你都要考慮埋地點, 一個香港區, 一個九龍區, 宣小早上 7:45 開始上堂喎, 如果住香港區, 真係好遠
作者: ziyi    時間: 12-6-26 13:45

其實你自己都分析晒啦,而我覺得你是比較傳統的家長
很坦白說,如果入到港同,你唔調節自己的心態,那對你,對小朋友對學校都唔好
如...點解功課咁少,
而學校剛找了劍橋大學的professer來看學校
相反,希望學校減少抄寫的功課,那你過不過得了自己?
當學校要求學生透過不同的單元ELA去找尋小朋友的潛在能力/認識不同範圍的東西,你會否覺得浪費時間?
Rugby/劍擊/籃球/戲劇等,都是每一級在正常上課時間接觸的
你會否覺得上多2堂中英文較好?
兩間都是好好的學校,明白你現在的心情
但如果你不能調整你的心態,雖然我是港同的家長,我都會建議你接受宣小!
作者: HaYi    時間: 12-6-26 14:01

雖然2間都冇我份 (港同撞期冇考, 宣道理念不同冇報)  

不過個人喜歡港同多些, 因為比較活的教法同多活動.

宣小明白是一間好學校, 不過一想起6年肯定要放許多時間在純學術先有機會在中遊位置就...    尤其是男仔同小學階段, 我覺得時間用在多方面發展好似好些.   加上考中學, 男仔遲熟, 比女仔會差d.... 到時小朋友成績是否可上Band 1 A/B 都好多未知數.
作者: Charlotte_mom    時間: 12-6-26 14:19

成日都話, 揀學校主要睇2樣野: 1. 小朋友性格 2. 父母期望

如果揀宣小, 你知道係要一路跑的, 唔止跑學業, 仲要跑樂器, 呢樣係要有心理準備, 尢其是要爭個中學位, 小3,4左右又要衝了(唔衝, 搵咩做portfolio呀), 對於岩岩考完小一的你, 我相信唔需要多解釋了

我仔屬於專注力較弱, 幼稚園時我有問班主任, 應該搵一間cool既, 定搵活動呢, 當時老師答, 活動既, 起碼過一陣都有機會郁下, 佢都可以refresh下, 傳統既, 怕佢呆完40分鐘, 又呆另一個40分鐘 (當時我老師係咁答, 你可以問下你班主任)

活動教學唔係無功課的, 不過功課設計唔同, 譬如話, 花o係research上既時間仲多過寫字既時間, 你接受到嗎? 唔操grammar改為creative writing, 你會覺得"唔知學左咩"嗎? 呢d又係你想要既野嗎? 你話小朋友唔鐘意做功課, 你覺得你寧願一路"踢"佢做傳統既功課, 定一路陪佢做research, 消化資料, 分析同組織(老老實實兩樣都要花時間的, 如果以為活動教學就唔駛花時間做功課就錯晒了), 而且, 傳統易"捉路", 岩就岩錯就錯, 活動既, 好多時功課無絕對答案, 學海無涯你要陪佢跑的, 學ziyi話齋, 如果你心理上調節唔到, 你會覺得好痛苦, 因為你唔知自己做得有幾岩, 又或者答晒未

一家坐埋傾下啦
作者: hiunam116    時間: 12-6-26 14:23

作者: i_love_u_son    時間: 12-6-26 14:40

多謝甘多位的意見!
charlotte_mum and ziyi,
請問港同書院是一間怎樣的書院?揀得一條龍,我都想睇埋佢中學情況, thanks!
作者: 點算好    時間: 12-6-26 14:52

回復 Charlotte_mom 的帖子

好中肯. 我地大部份都系傳統"教"出離, 對於抄抄寫寫, 背背記記, 點都有d經驗. 有跡可尋. 但講到做project, 可以講真系會做死人.
作者: Charlotte_mom    時間: 12-6-26 15:00

港同書院同港同小學會係好類似既教學理念, d老師都好有料架, 你可以上網睇睇, 而家既葉校長之前係蔡繼有既校長, 再之前既陳校長就做過耀中, 辦學團體的確有本事可以搵到d好capable既人返黎
我女9月會升書院了, 的確係未有公開試成績, 過多一排就有得睇了, 我比你仲緊張呢
作者: Johnathan77    時間: 12-6-26 15:05

如果地點不是問題的話,我會選港同,小朋友讀得開心又叻!又有中學!
而宣小連體育堂也要去外面.
我因為覺得在東區太遠才沒有選擇!
作者: iriskwokmama    時間: 12-6-26 15:12

charlotto_mom,

我記得之前係王錦輝的討論區見過面, 如果港同和王錦輝有何意見? 唔好意思, 借小小位. thanks

作者: marinang    時間: 12-6-26 15:17

Hi Charlotte_mom,

讀完港同是否比較適合去外國升學?
如果無打算去外國讀書, 傅統的宣小會較為適合嗎?
作者: Charlotte_mom    時間: 12-6-26 15:30

去外國係其中一個打算, 現階段都係打算"留港消費", 我期望仔女讀大學架!
應該話, 如果想讀傳統中學, 宣小會早一步ready好學生, 如果未立定決定讀邊邊, 港同就比較flexible d, 港同每年都有學生升去傳統中學呀, 讀港同一樣可以選擇唔升港同書院, 而去考第2間直資, or派位的, 港同一樣有呈分
作者: wingsze23    時間: 12-6-26 16:00

回復 Johnathan77 的帖子

spmok,
same to u , i live in kln side. 唔報又好似浪費, 但好遠...

作者: Charlotte_mom    時間: 12-6-26 16:49

突然唸到一個好好既例子, 係港同書院家長既分享
o係S1(中一), 人文科有一條題目, 明知學生唔識答, 學校亦唔係要好科學既答案(我聽過有一個好scientific既答案), 不過就係要一齊腦震盪下, 上網搵資料support自己"理據"

黎喇家長們, 呢條問題就係:

既然太空無空氣, 咁點解"韻"石飛既時候會燃燒?
(呢條問題我唸左幾年啊!!!!!)
作者: 點算好    時間: 12-6-26 17:01

哈哈...有趣.........因為太陽law
作者: ziyi    時間: 12-6-26 17:03

Charlotte_mom 發表於 12-6-26 16:49
突然唸到一個好好既例子, 係港同書院家長既分享
o係S1(中一), 人文科有一條題目, 明知學生唔識答, 學校亦唔 ...

殞石是說落在地球的 -
雖然我不是理科出身,但殞石在太空是沒有燃燒的
是在進入地球的大氣層時,跟空氣磨擦而燃燒

你說的是否70年一次哈雷彗星那些啊?
但有人說他的彗星尾其實是冰及垃圾
不過為什麼他的冰碎經過這麼久還有,是如何補充水份???

作者: Charlotte_mom    時間: 12-6-26 17:05

都話bk臥虎藏龍架啦
作者: 點算好    時間: 12-6-26 17:12

呢d問題好趣嫁. 我細過問過老師, 如果越近太陽越熱, 點解高山反而會凍d既?
作者: Gerard    時間: 12-6-26 17:16     標題: 引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+12-6-26+16:49

作者: ziyi    時間: 12-6-26 17:18

熱不是需要經過"媒介/媒體"才可導熱的嗎?
空氣都是其中之一,而萬有引力令高山的空氣密度較低??
令導熱不如地面??
作者: spmok1999    時間: 12-6-26 17:18

當"韻"石進入地球便會變成流星, "韻"石在太空是不會燃燒的, 當進高速入大氣層與空氣摩擦便會燃燒...

在太空的"韻"石係唔會燃燒的, 因燃燒需要氧氣...
咁點解在太空的"韻"石會移動, 因行星或恆星有引力/磁力(地心吸力)...
作者: iwff    時間: 12-6-26 17:37

哈哈, 大家講到離哂題但又好投入。等我回答下樓主啦。

我仔仔9月係港同升小五了。我哥哥仔仔小一至小三讀宣小, 小四時轉了去港同讀, 9月升小六了。轉校的原因兩個字"壓力" , 由小一9月底開始, 宣小已不斷有中默英默, 小測大考, 但功課量真的不算多。但不停要為默書測驗準備都幾辛苦, 因為阿哥仔仔幼稚園時比較輕鬆, 上到小一要面對不斷的默書, 真係唔容易, 有家長要求減少默書或範圍, 但校長話唔會為某些同學而改變一貫的作風, 當然亦有很多家長接受到默書測驗的壓力, 因為幼稚園已操開, 可能阿哥仔仔係少數例子。所以阿哥阿嫂冇哂 family time, 每星期六,日就係溫習時間, 攪到阿嫂好大壓力甩頭髮。

另外, 學校冇網上手冊, 要靠哂學生自己寫手冊, 一個月欠交 5次就會記缺點, 真係好驚的, 你知小一學生甩甩漏漏好易中招。樂器係必需要學一種才可, 有一定的要求。最後阿哥仔仔升到小三時, 其實平均分都有80幾分, 不過班主任同阿嫂講 80幾分係中下成績, 要繼續努力, 老師話小一至小三只是 honeymoon time, 升到高小才真正來料 (更大壓力)。所以阿哥阿嫂決定轉校, 他們見我仔仔係港同讀得好開心, 學術成績都不錯, 所以嘗試插班小四, 相信宣小都幫表哥仔操好個底, 所以好快收左佢, 現在都讀得好開心, 出年都會升埋書院。阿嫂多返私人時間, 工餘可以去學插花添。

我想講的是, 家長比小朋友讀宣小, 一定要預左放很多時間在學習上, 阿哥話好多宣小家長有幫小朋友出去有不同的補習, 所以成績很好, 反而學校只係輔助。如學習成績唔好, 就會自然淘汰升唔到班。當然有家長會講 no pain no gain. 但我仔仔讀港同一 d都唔 pain, 但gain到自主學習,做 project對他來說已是一份習慣的功課模式,冇乜困難。普通話及英語都明顯好大的進步,我很滿意他的成績。最重要係阿仔的思維好闊,又有時間閱讀課外書,是我心目中的愉快學習。唯一我覺得要改善的地方,是港同始終少抄寫,阿仔寫中文字係較弱(成日執筆忘字),所以這方面要加緊學習。

希望以上的意見可以幫到你為仔仔選擇一間適合的小學。

iwff

作者: 點算好    時間: 12-6-26 17:39

回復 ziyi 的帖子

總括離講呢d叫Radition, 無錯近太陽系會熱d, 但系物質會吸熱, 地面吸熱範圍大所以熱d, 咁上下
作者: 點算好    時間: 12-6-26 17:40

回復 iwff 的帖子

嘩...即系明曬...我隻仔系唔岩
作者: Charlotte_mom    時間: 12-6-26 18:26     標題: 回覆:突然多左個offer: 宣小vs港同

聽落好似好恐怖,小一小二做咩project呀,識鬼咩咪又係阿媽做!?都係果句,家長參與一定有,你估網上資料全部都係children friendly嗎?好多都係大人語言,係要家長幫手scan同消化的(太複雜的靠小朋友自己做,天光喇)。但同時學校俾左好多幫助,例如上堂已經cover左資料,eclass亦有岩小朋友refer既資源,老師作業亦分一個個部分,吾會得個大題目就由得學生自己玩。我仔小二,有次常識學動物,我睇住佢自己開電腦,用手寫板寫字去yahoo做search"爬蟲類動物",再將d圖痴去word, resize, 開printer print,  貼落工作紙,再抄返個動物名上去。而家d學生好醒架喇!

作者: Gagagogo    時間: 12-6-26 18:28

http://programme.rthk.hk/rthk/tv ... 06-24&m=episode

香港電台的體育的風采。

看完後對德望及港同的感覺都很impressive, 學校不是齋讀書的地方,還是一個培養'team spirit' 的一個好平台,對日後出來做事,獲益良多。
作者: kls12    時間: 12-6-26 18:31     標題: 引用:哈哈,+大家講到離哂題但又好投入。等我回答

原帖由 iwff 於 12-06-26 發表
哈哈, 大家講到離哂題但又好投入。等我回答下樓主啦。

我仔仔9月係港同升小五了。我哥哥仔仔小一至小三讀 ...
問題是中學畢業時,大家都是會考同一個試(HKDSE),會否讀傳統的較為著數?
若是的話,是否讀到傳統學校的,便應讀傳統呢?

作者: wingsze23    時間: 12-6-26 18:36

evaken  唔報又好似浪費<---- ???  發表於 1 小時前
sorry.i mean, 咁好的學校, 真係好想小朋友可以讀...但因太遠而或不會報名, 有點可惜
作者: Charlotte_mom    時間: 12-6-26 18:40     標題: 引用:Quote:原帖由+iwff+於+12-06-26+發表哈哈,+

原帖由 kls12 於 12-06-26 發表
問題是中學畢業時,大家都是會考同一個試(HKDSE),會否讀傳統的較為著數?
若是的話,是否讀到傳統學校的, ...
其實呢舊334,無知佢想點,連教果班老師都人心惶惶呢

作者: Charlotte_mom    時間: 12-6-26 18:56

Gagagogo 發表於 12-6-26 18:28
http://programme.rthk.hk/rthk/tv/programme.php?name=tv/glamourofsportsolympicdream&d=2012-06-24&m=ep ...

多謝分享
見唔見到港同書院d學生扭波波好勁, 聽講原來有扭波波訓練
前排5月, 學校10週年校慶, 學校想搵人扭波波(因為招募義工家長時無特別聲明要扭波波專才), 後來有個中學家長,  知道要搵人幫手扭波波, 二話不說拖左一team中學生過黎, 包晒全場扭波, 另拖一條team, 主攻face painting, 如果果日open day有黎就會知我講咩一part, d中學生真係鐘意返黎幫手, 亦好樂意忙足2日, 有一班咁肯出心出力既家長, 同學姐學兄, 亦係我地重要asset之一

作者: jeremyphlam    時間: 12-6-26 19:09

kls12 發表於 12-6-26 18:31
若是的話,是否讀到傳統學校的, ...

魔鬼就在這裡,除非蕭灑到唔考文憑試,否則避得過嗎?
作者: cccccl    時間: 12-6-26 19:47

做父母是否應該幫孩子看遠一點?為了避升中試就可以不理升大學試?
應考慮所選的一條龍中學的入U率。
作者: HaYi    時間: 12-6-26 20:33

我覺得應考慮的是所選的一條龍中學的"未來"入U率, 因為此些中學都只有幾年history, 現時公開試成績一定未穩定, 而政府推行的新高中亦只是剛開始, 但看來新高中的方向其實比之前更重運用同分析, 少依賴記憶, 所以我十分相信在未來10年的新高中成績和過往的傳統名校佔優有大分別, 由細培養靈活思考的學校會有優勢. 傳統名校反而可能因有過去成績的包袱較難在短時間有大改動
作者: Charlotte_mom    時間: 12-6-26 20:47     標題: 引用:做父母是否應該幫孩子看遠一點?為了避升中

原帖由 cccccl 於 12-06-26 發表
做父母是否應該幫孩子看遠一點?為了避升中試就可以不理升大學試?
應考慮所選的一條龍中學的入U率。 ...
我同意,入u率係要考慮既因素,如果有track record 就當然係好事。可惜無,唯有睇「信心」了。想當年膽粗粗揀左科大,六年前膽粗粗揀港同,so far都仲係不過不失,希望黎緊會繼續「賭」得贏(我只能咁講,不過好彩,今日港小學校出去、市場價值都尚算吾錯)。話分兩頭,早排見到某傳統名女校annual report,入三大合共也不過佔總人數12%,選校,幾時都要搏架啦

作者: manmanchubb    時間: 12-6-26 20:56

回復 ziyi 的帖子

勁呀,我只係諗到因落入大氣塵中先至燃燒咋
作者: HaYi    時間: 12-6-26 21:04

相信 ek 好多家長都來自傳統 band1A的中學, 再入大學, 再取碩士博士,  

傳統條路點入u, 大家都很清楚, 但好多人卻為子女選行一條較新的路, 總是對新路有一定的期望的... 當然接受破格的程度人人不同, 願承受風險 vs 成果的比重亦有分別.
作者: jaycee_mami    時間: 12-6-26 21:14

HaYi 發表於 12-6-26 20:33
我覺得應考慮的是所選的一條龍中學的"未來"入U率, 因為此些中學都只有幾年history, 現時公開試成績一定未穩 ...
但我睇雜誌訪問過一些著名補習社, 那班導師都指334新課程是舊酒新瓶, 只是舊有會考和高考的融合,  萬變不離其中, 所以我相信傳統教學出身的仍然有優勢.  香港教育一向著重填鴨式, 數代如此, 政府點會一刀切作天翻地覆的改變.

作者: Charlotte_mom    時間: 12-6-26 21:35

jaycee_mami 發表於 12-6-26 21:14
但我睇雜誌訪問過一些著名補習社, 那班導師都指334新課程是舊酒新瓶, 只是舊有會考和高考的融合,  萬變不離 ...

就睇近年普教中, 已經係教育界翻天地覆既改變, 唔少傳統學校都面對好大挑戰, 點轉? 好難wor, 一黎有過往成績既包袱(改革後成績跌左, 邊個負責), 二黎有本身教開既廣東話中文老師(炒晒去?)
呢方面, 新思維學校的確比較優勝, 起碼我唔駛擔心我小朋友第2時普通話程度, 夠膽講句好多傳統名校做唔到(第2樣我唔敢講), 講真, 我到呢一度都唔明點解有家長咁反對小朋友學普通話, 我講實用架咋
傳統學校係有優勝地方, 亦唔係個個小朋友適合活動教學, 不過考慮可以多角度

作者: kinder.bb    時間: 12-6-27 09:51

我都好鐘意港同個教學理念同模式。我身邊好多朋友為咗仔女讀書,真係出盡渾身解數,個個朋友同事都係攞啲annual leave 同仔女温書。 大部分家長因功課問題,同仔女關係變差。有囡囡因幼稚園讀得好輕鬆,一升小一唔適應,要時面臨repeat 小一既危機。將要升小五既家長,又為咗未來兩年將要呈分的成續大為緊張!我都好擔心因個小朋友既功課,考試,而攪到生活緊張,"家無令日"! 我希望可以係伴佢學習,而唔係"拉"佢去"死"咁!以前自已做細路時,已經深明有幾唔開心。到現在,知道學習係需要,但眼見現時啲辛苦,比十幾廿年前仲更加嚴重!唉,所以如果有一間開心,老師又有心,仲要水平唔錯既學校
當然好。但港書院未仲新,我都係擔心入U率!

唉,宜家做家長真係好難,又要小朋友讀得開心,但又要著重社會需求!
作者: Valday    時間: 12-6-27 14:47     標題: 回覆:突然多左個offer: 宣小vs港同

好鐘意港同,奈何住得太遠

作者: Charlotte_mom    時間: 12-6-27 14:59

樓主, 結果如何? 我相信好多家長仲等緊位架........
作者: easydad    時間: 12-6-28 13:59

應考慮所選的一條龍中學的入U率。

------------------------------------------------

何不再看遠一點 - 將來投身社會什麼才是重要?每人答案不同.  我選擇了港同.  

作者: i_love_u_son    時間: 12-6-28 14:20     標題: 回覆:突然多左個offer: 宣小vs港同

Charlotte mum and all other parents
好多謝大家的意見。我和老公反覆唸過,幾經掙扎,最後都係揀了宣小。

我都好唔捨得放走港同,因簡介會開始接觸到校長老師職工,都給我們很好的印象。我們都覺得活動教學有它的好處。但由於我們的目標還是一些主流中學,所以還是選了銜接方面比較容易的宣小。
再一次感謝各位現任港同家長的意見。

作者: Charlotte_mom    時間: 12-6-28 15:23

感謝你放返個位俾有需要既人, 祝你小朋友有愉快豐盛既校園生活
作者: Cherrychan1207    時間: 12-7-12 14:06

作者: Cherrychan1207    時間: 12-7-12 14:08

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5