教育王國

標題: St Cat 畢業生叩門津校通常成功嗎? [打印本頁]

作者: el123    時間: 12-6-30 20:57     標題: St Cat 畢業生叩門津校通常成功嗎?

如題,請分享經驗。

作者: kakagilbert    時間: 12-6-30 21:28     標題: el123 的帖子

我都想知!!

作者: Andpu    時間: 12-6-30 21:49

It really depends on the kid's performance.
作者: SCKnight    時間: 12-6-30 21:59

邊有包生仔?
不過一般正常情況下,如果學生表演差不多,學校比較喜歡收名幼嘅畢業生。
作者: polarbearlee    時間: 12-6-30 22:30     標題: 回覆:St Cat 畢業生叩門津校通常成功嗎?

阿囡個班啲同學大部分係直資和自行已經有位。

作者: lamkkben    時間: 12-6-30 22:35     標題: 回覆:St Cat 畢業生叩門津校通常成功嗎?

作者: SCKnight    時間: 12-6-30 22:50

lamkkben 發表於 12-6-30 22:35
其實出名幼稚園是否是卩門的保證?
咁要睇你小朋友做化!
我亦識有名幼嘅小朋友家長到今日仲叩緊門。不過唔係多囉!

作者: wing    時間: 12-7-1 03:17

我知有學校叩門既當日下午已confirm收人 果個就係st cat畢業生  係咁既情況 除非佢真係標青到一支獨秀囉 間學校係多人考既 而且大部份係自己幼生
作者: Tatyi    時間: 12-7-1 07:22     標題: 回覆:St Cat 畢業生叩門津校通常成功嗎?

其實叩門時最重要睇小朋友表現同埋家長嘅表現(誠意分)。最好Daddy.Mummy 一齊去。又會睇咩職業/住邊/邊間學校出嚟/家長了解小朋友喺學校嘅嘢多唔多?好多好多重重因素考慮嘅!我識有個SC女仔獎杯超多,學術(啲英文Cert.)一唔係Distin.
就係15盾呢,但叩一間二線都reject,原因可能就係得媽咪一個去,同埋唔係住𠴱區

作者: 仔仔錫錫你    時間: 12-7-1 07:36

成功的例子不少,失敗的也不少。在叩門時做父母只需努力遞表已可對小朋友及自己有所交待。不論學校重cert又好,重運動又好,定睇父母職業又好,這都是我們不知道亦不能改變。我們要深信小孩能力,就算叩不到在二三線小學但仍可做一線學生的,努力吧!
作者: kenzo    時間: 12-7-1 08:44

不一定的, 最重要時面試時的表現.
作者: 萬獸之王    時間: 12-7-1 12:13

我做幼教的朋友接觸過好幾個St Cat的學生,都說他們的程度,中、英都不怎麼樣,與普通幼院出差不多。而與我住同一大厦的鄰居,他的兒子也在這學校讀書,今年k3,由於派位不好,自己去敲門,但到現在還沒有小學收。昨天與他在電梯偶遇,小朋友說很擔心自己找不到學校!
作者: parentslove2    時間: 12-7-1 12:28

The quality of SC students are very good if they're really followed their teaching.  Overall, the students are up to P.2 1st term standard both in English and Chinese.
Is still early which school he can get in.  It's better make a comment in September after everything settle down.  God be with him, please tell this little gentleman don't worry.  His parents will get him a very good school
parentslove 2
作者: Angelakibb    時間: 12-7-1 13:25

SC的課程比好多學校如KV,Think,LH為淺 (SC是K3課程吧了)…… 唔好諗住靠學校所教的加學校名氣就可以考到或叩到 …… 家長還是趁有時間進補一下吧。
作者: wykman    時間: 12-7-1 14:07

如果叩門2in實有佢份,但一到final就影都無,我都明白今年競爭好大,叩門位得十個八個,但in既人可其多,你睇下千人斬果間就知啦!
作者: Tatyi    時間: 12-7-1 14:20     標題: 回覆:St Cat 畢業生叩門津校通常成功嗎?

其實學校是屬輔助性質,實質係睇小朋友本身,同家長嘅參與性(態度)喺interview 當中,老師都問好多如何照顧小孩,怎樣栽培小孩,同老公分配責任照顧等等嘅深入性問題!我哋嘅表現都有好大影響力傢!學校揀小朋友之如,仲喺度㨂緊家長

作者: Cake111    時間: 12-7-1 14:34     標題: 引用:其實學校是屬輔助性質,實質係睇小朋友本身

原帖由 Tatyi 於 12-07-01 發表
其實學校是屬輔助性質,實質係睇小朋友本身,同家長嘅參與性(態度)喺interview 當中,老師都問好 ...
我都覺得有d學校會考慮埋家長嘅support,再睇番小朋友嘅profile,即使面試一般,拉勻嚟計都入到。

作者: Johnathan77    時間: 12-7-1 19:02

我個囝囝係讀 st cat,已叩到一間,另一間後補!不過都不是靠晒間學校。同意以上的說法,睇家長怎樣培育小朋友是最重要!
作者: Tatyi    時間: 12-7-1 22:09     標題: 回覆:St Cat 畢業生叩門津校通常成功嗎?

老實講!教育小朋友係我哋自己嘅責任,我哋只係找一間同自己理念相似嘅學校合作而已,絶對唔係拋個波俾學校幫我教小朋友!我相信應對我之前話嗰啲深入問題絶對唔難!因為只有我哋自己只最清楚小朋友平日嘅生活習慣,只有我哋自己先最清楚想點樣教小朋友!

作者: jeremyphlam    時間: 12-7-1 22:27

有好多成功,亦有好多唔成功!
作者: polarbearlee    時間: 12-7-1 22:41

SC 今年有700個K3,一定有好有唔好。
作者: parentslove2    時間: 12-7-2 00:30

parentslove2 發表於 12-7-1 12:28
The quality of SC students are very good if they're really followed their teaching.  Overall, the st ...
This is my personal comment and experience!  I believed good education starting at the beginning.
作者: BOBO128    時間: 12-7-2 01:44

阿囡個班2x 個同學考得幾好( 英普班 ), 全部都幾 ok , 差不多全部都算係熱門直資和津校.
作者: JassChow    時間: 12-7-2 01:56     標題: 回覆:BOBO128 的帖子

我囡囡果班都係,得一個小朋友要去叩門,不過好快收咗

作者: HaYi    時間: 12-7-2 08:22

SC knock 津小的人本身不是太多, 加上目標又是難個D, 所以成功knock 到官津的率可能因此不高..

我個仔個班現時為些我知D offer 都幾好, 好多選熱門的私立直資, 有個叻的好似in 左間間都收, 最後入邊間我就未知, 應該是DB多, 好似冇咩人等knock 津小.
作者: wykman    時間: 12-7-2 12:15

原來真係好多小朋友出去學野,中、英、數,仲話數學去到三年級程度,朗誦又拎獎,游水又有奬,鋼琴三級仲有學其他樂器,一個六歲小朋友有係唔簡單,唔怪得 啦,呢個先係原因,根本唔關讀唔讀St.Cat事啦!!
作者: wykman    時間: 12-7-2 12:15

原來真係好多小朋友出去學野,中、英、數,仲話數學去到三年級程度,朗誦又拎獎,游水又有奬,鋼琴三級仲有學其他樂器,一個六歲小朋友有係唔簡單,唔怪得 啦,呢個先係原因,根本唔關讀唔讀St.Cat事啦!!
作者: wykman    時間: 12-7-2 12:16

作者: winnietingting    時間: 12-7-2 13:00     標題: 引用:原來真係好多小朋友出去學野,中、英、數,

原帖由 wykman 於 12-07-02 發表
原來真係好多小朋友出去學野,中、英、數,仲話數學去到三年級程度,朗誦又拎獎,游水又有奬,鋼琴三級仲有 ...
全對!

如果咁training, 唔讀kg都考到dgx.

作者: jeremyphlam    時間: 12-7-2 21:47

萬獸之王 發表於 12-7-1 12:13
我做幼教的朋友接觸過好幾個St Cat的學生,都說他們的程度,中、英都不怎麼樣,與普通幼院出差不多。而與我 ...
我識嗰班都係…
作者: Andpu    時間: 12-7-2 22:40

I know one girl only has SFA and 荃官 offer.
作者: dimeola    時間: 12-7-3 00:41

咁點解中英數去到 P.2 程度或以上, 唔去叩 P.2/3 門, 又去叩 P.1? 咁味浪費左一兩年?
作者: gigi812    時間: 12-7-3 01:12

如當日表現失準,唔答問題,  就算你十項全能,加麥麥cert. 又如何 ! 去到叩門地步,學校多考慮小朋友表現,一定唔會睇咩學校,st.cat學生叩門一樣要考,唔會因學校有特別優待的。

有好多其他學校的學生,中英數都好勁, 唔一定只有st.cat n Lc, Lh
作者: Angelakibb    時間: 12-7-3 10:16

回復 Angelakibb 的帖子

KV, LH, THINK K2中至下學期教的東東... SC K3上學期才教到...
另... KV, LH, THINK K3下學期教的東東都真係好深...
LH K3學期尾要背默....
讀SC 真係HAPPY好多.. 致少冇默書 同少功課(不過自己要進補追番都好辛苦)

作者: polarbearlee    時間: 12-7-5 02:17     標題: 回覆:Angelakibb 的帖子

K3 要背默?咁小朋友就真係幾慘。

作者: Tatyi    時間: 12-7-5 07:55     標題: 回覆:St Cat 畢業生叩門津校通常成功嗎?

St.Cat一定冇默書,只係鼓勵小朋友自己造句子(中英都係)女女近排拎咗一疊圖畫紙番嚟,入面係佢班小朋友創作嘅簡單故事,每頁有畫畫同䇦文句子,最後由家長喺最後俾comment!我真係冇想過六歲人仔寫故仔

作者: Angelakibb    時間: 12-7-5 09:01

回復 polarbearlee 的帖子

背默是LH .. NOT SC ..
SC基本上唔駛温書... 因為就算評估... (跟據阿女講)都係平日做開的功課差不多

作者: manmanchubb    時間: 12-7-5 11:40

回復 wykman 的帖子

係AR, 係關乎小朋友面試表現同家長點培育俱多
作者: HaYi    時間: 12-7-5 13:12

我覺得冇人知來自名校 / 學多D野 / 有多D証書 會不會加分, 但應該不會扣分, 此點在2個面試 表現差不多的小朋友可能已有分別.   

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5