教育王國

標題: 學之園 vs 嘉諾撒聖心 [打印本頁]

作者: joebabb_bobo1    時間: 12-7-11 14:41     標題: 學之園 vs 嘉諾撒聖心

我係第一次起呢度問問幫, 希望各位幫幫手。

小囡好好彩有兩間幼稚園收了.
但老婆到現在還心大心細.

有時傻到想要個囡讀哂兩間.
所以望大家能幫手分柝

學之園(英普pm)

嘉諾撒聖心幼稚園(am)

***學之園***

優點:

1) d, 最少唔駛過海

2) 語景好, 不用出去補英文/普通話

3) 課程應該較聖心深d, 就算出去叩門都應該易d.

缺點:

1) .
原本, apply 個陣, 呢個唔駛concern, 因老婆當時做嘢份人工都好okay. 但因為4月婆婆身体出現問題, 老婆要做回全職mama. 呢個都係佢想. ....估計呢三年幼稚園學費可付担, 但日后給她讀直資,私校就較勉強.

2) 冇小學back up.
因為老婆冇做嘢, 應該唔會比囡囡讀直資,私校. 當然, 如派得唔好, 當然都會考慮較平的私校...如德雅.

***聖心***

優點:

1)
.

2)
有小學back up, 估計有80%可直上.

缺點:

1)
.
要好早起身.

2)   因為本人/太太英文係正常, 不時native 果種. 所以一直都冇特別跟她講英文. 担心她日后上小學會很吃力.  

3)
小學係半日, 老婆不能出來做嘢, even part-time 都唔得.

4)
小女是2008年年尾出世, 係超大女, 上星期去取校服, compare 其他小同學高出大半個頭, 老婆担心囡囡太特出. 對心理唔好.  因小囡巳經108cm 高.

太太一直都係想小朋友日后讀傳統女校 (, 天神, st mary).

小女有20 (宗教).

我和太太都應該99%不會再要小朋友.  除左中左六合彩.

如果咁的環境, 應如何選呢?

作者: joebabb_bobo1    時間: 12-7-11 14:49

補充下: 估計老婆係較like 學之園, 但佢又担心三年后的抽唔到好小學.
好多朋友都話聖心of course....佢又係天主教徒.   其實我以為佢會較like 聖心.
作者: hophopbunny    時間: 12-7-11 14:53

作者: lymchau    時間: 12-7-11 14:55

must go to SH, 100% primary school back up!

Top school in HK!
作者: giyim    時間: 12-7-11 14:57

我會揀聖心, 因為合乎你既經濟原則, 慳到既錢可以出去上英文班~ 同埋有小學BACKUP~
作者: hophopbunny    時間: 12-7-11 14:58

作者: siden    時間: 12-7-11 14:58     標題: 回覆:學之園 vs 嘉諾撒聖心

Needless to think, must be SH.

作者: joebabb_bobo1    時間: 12-7-11 14:58

如果揀讀sh下午校, 可以在首輪1揀st mary 嗎???
老婆就係担心, 萬一好彩入讀天神個d, 囡囡英文/普通話跟唔上.
作者: joebabb_bobo1    時間: 12-7-11 15:03

siden 發表於 12-7-11 14:58
Needless to think, must be SH.

所以我未出手, 其實讀邊間冇所謂, 唔好要呀囡讀兩間都okay>
作者: siden    時間: 12-7-11 15:04     標題: 回覆:joebabb_bobo1 的帖子

SH 同st Mary 一樣好!

我都唔明你,點解20分大機會入SH下午都未滿足;偏要搏20分機會不太高的st Mary or 天神。

今時今日出生率咁高,你夾硬搏st M or 天神,小心貪字得個貧!

作者: hophopbunny    時間: 12-7-11 15:09

作者: gwlam    時間: 12-7-11 15:09

If you don't want your kid to get up early, you may consider to swap to SH pm session.  SH pm change am has long waiting list.
作者: joebabb_bobo1    時間: 12-7-11 15:09

siden 發表於 12-7-11 15:04
SH 同st Mary 一樣好!

我都唔明你,點解20分大機會入SH下午都未滿足;偏要搏20分機會不太高的st Mary or  ...

唔係我, 係我太太.   我都以為佢會like SH 多D,  但呢幾個月來睇, 我知佢想呀囡讀學之園多D, 但太多人話佢傻, 所以佢心大心細.  我明我太太出發點係想個囡好, 唔想CHOICE 錯.  佢日日祈禱都問天父同一個問題.....天父,主耶穌唔煩, 我都煩.

作者: 四隻貓    時間: 12-7-11 15:33

一般人都會揀聖心啦, 因為有私小back up.

但如果個心係好喜歡LH, 唔想過海(過海校車費最少都要$1,500), 有廿分揸手, 可以考慮下呢三年LH, 之後用廿分抽廿分必入既天主教女校e.g. ST Rosa, 聖家, SPC . ( 當然聖心私小會出名過呢三間小學, 但津校勝在免費).

作者: cdleep    時間: 12-7-11 15:38

我會選擇聖心,既然媽媽唔需要返工咁可唔可以自己湊佢返學,慳返校車費

作者: joebabb_bobo1    時間: 12-7-11 15:48

四隻貓 發表於 12-7-11 15:33
一般人都會揀聖心啦, 因為有私小back up.

但如果個心係好喜歡LH, 唔想過海(過海校車費最少都要$1,500),  ...

其實我唔係好明我太太想點!!!!!!!!!!???? 好無奈!!!
同佢講讀聖心LA, 佢話小學係半日, 出唔返來做嘢.  又話遠, 又話咁,..  話返佢咁你又APPLY..咁跟住就黑面....話好煩.
同佢講咁讀LH , 佢又話邊個邊個話"聖心都唔讀咁浪費, 三年后冇好少學就會后悔."

我知佢係LIKE 學之園多D, 但佢所有朋友冇一個SUPPORT 佢,  所以先咁.  
佢又怕三年後, 入唔到任何一間天主教女校(聖家/ST ROSA etc).... 好似害左個女咁.

以家我最怕佢真係要我個囡讀哂兩間.   佢巳經問緊個囡好唔好, 個囡話好, 但要返屋企食飯......!!!!!

作者: sheffield    時間: 12-7-11 15:50

注意,LH教的比聖心幼稚園深!聖心自己唔教下的話,出去考試冇著數的。
另,聖心學費係平,但車費要$2000呢!因為要行西隧…
你要睇睇你住個個位有冇保母車到呀!
當然,你一心諗住會上聖心(無論私小定津小),聖心是絕對好的選擇!HL永冇back up,2年後你會好痛苦…
作者: cdleep    時間: 12-7-11 15:56

其實天下父母都係想將最好既野俾小朋友。可能你太太最近壓力大始終老人家身體唔好都會擔憂。一定有方法解決和選擇。不過我自己唔同意小朋友讀兩間幼稚園。我小朋友黎近會讀PN,但我都會同佢考有BACKUP既小學既幼稚園,因為我唔想係佢K3時再痛苦1次,即使我先生覺得冇咁既必要。加油
作者: wonderland07    時間: 12-7-11 15:56     標題: 回覆:學之園 vs 嘉諾撒聖心

St Mary's 學生成績好過聖心, 但20分想入唔容易. 太多人爭

作者: hophopbunny    時間: 12-7-11 16:04

作者: joebabb_bobo1    時間: 12-7-11 16:09

hophopbunny 發表於 12-7-11 16:04
的確唔太合邏輯。。。如果讀LH都學費有D壓力,仲諗讀兩間?

哈哈哈.....又唔係窮成咁.....!!!!
但未來15年都要讀私校/直資, 就較勉強...
但真係到時派得唔好, 都勉強讀到較平的私校,  如..德雅...(其實第一個post 巳有註明)

作者: hophopbunny    時間: 12-7-11 16:13

作者: joebabb_bobo1    時間: 12-7-11 16:15

老婆最想搬返去外母附近, 但離SH 更遠.
作者: sheffield    時間: 12-7-11 16:40

回復 joebabb_bobo1 的帖子

你讀邊靠自己啦!無論你是入天神,st mary定聖心,你讀乜幼稚園都要自己補補…
作者: sunnygirl    時間: 12-7-11 16:46     標題: 回覆:joebabb_bobo1 的帖子

其實你太太咁鍾意學之園,只係欠缺左身邊一個鼓勵支持佢嘅人,不如你俾多d支持同肯定太太揀學之園啦!

作者: marwai_1030    時間: 12-7-11 16:50     標題: 回覆:學之園 vs 嘉諾撒聖心

無論你讀邊間K,小朋友做功課時,家長都要跟進。如果兩間讀晒,你和小朋友的精神上可以應付得來嗎? 你們要考慮清楚。

作者: joebabb_bobo1    時間: 12-7-11 16:54

sunnygirl 發表於 12-7-11 16:46
其實你太太咁鍾意學之園,只係欠缺左身邊一個鼓勵支持佢嘅人,不如你俾多d支持同肯定太太揀學之園啦!

...
作為一個正常的爸爸, 為錢又好, 為左唔想再見到老婆咁煩又好, 我唔會咁傻仔.

作者: sunnygirl    時間: 12-7-11 16:58     標題: 回覆:joebabb_bobo1 的帖子

即係其實你鍾意聖心,太太就鍾意學之園,咁你咪話哂樓上咁多位媽咪嘅意見佢知,再打沉佢揀學之園嘅想法囉。

作者: joebabb_bobo1    時間: 12-7-11 16:59

marwai_1030 發表於 12-7-11 16:50
無論你讀邊間K,小朋友做功課時,家長都要跟進。如果兩間讀晒,你和小朋友的精神上可以應付得來嗎? 你們要 ...

我就係唔想我個寶貝女讀兩間我先出手, 但又唔想插手幫老婆做決定(囡的讀書一早巳全權交比太太做).
我知佢LIKE LH 多D, 但容咩易三年后有咩事, 要我揹起呢個責任.  講真我唔會怨我太太, 但萬一我SUPPORT 佢, 三年后冇咩閃失, 老婆一定會怨我.....我唔會亂咁做傻仔......但為左個囡, 我先問問大家意見.  再PRINT 出來比佢睇睇.
其實近95% 都係SH 支持者....

作者: marwai_1030    時間: 12-7-11 17:00     標題: 回覆:sunnygirl 的帖子

sunnygirl

作者: oooasis    時間: 12-7-11 17:07

一定係揀聖心,如果你太太咁都猶疑,即係佢本身好中意學之園。
但既然你地是天主教,無理由唔讀天主教幼稚園架!
作者: sheffield    時間: 12-7-11 17:13

聖心加學之園,不可能!兩間到K2都有功課,一日2-3份,乜功課都要畫畫,如是認真的做同畫又是快手的小朋友,做功課都要做個幾鐘(兩間加埋)。賴下唔願做的就更唔使講。聖心除左日常功課,還有口頭功課(如老師會叫小朋友問爸媽點解萍果會生鏽,脂方有乜用,壽司點做等等,家長要同小朋友圖文並茂咁整比小朋友返學交,有時又會有宗教功課,仲要個個星期有睇書的閱讀報告同上網做的閱讀報告)。幾歲小朋友無謂日日要做個幾兩個鐘功課啦!聖心上午仲要8:25上堂,點踏到兩間呀?!諗都唔好諗呀!邊間都得,但兩間就唔得!
作者: joebabb_bobo1    時間: 12-7-11 17:16

oooasis 發表於 12-7-11 17:07
一定係揀聖心,如果你太太咁都猶疑,即係佢本身好中意學之園。
但既然你地是天主教,無理由唔讀天主教幼稚 ...

我都估唔到佢咁LIKE LH.
可能情意結.  佢本身英文寫/睇都幾OKAY, 但因為較內向, 所以講/聽都唔係話好好. 所以做嘢錯失個某D机會.  佢唔想囡囡似佢.      

作者: marwai_1030    時間: 12-7-11 17:17     標題: 回覆:joebabb_bobo1 的帖子

樓主:唔洗太擔心,我相信好多家長都support你。SH課程雖然不太深,但功課質素要求很高,到NC班下學期有些口頭功課,要求小朋友自己告訴家長,唔會有memo,如果欠交,最後老師先會寫memo通知你。

作者: joebabb_bobo1    時間: 12-7-11 17:21

sheffield 發表於 12-7-11 17:13
聖心加學之園,不可能!兩間到K2都有功課,一日2-3份,乜功課都要畫畫,如是認真的做同畫又是快手的小朋友 ...

就係比佢問校巴叔叔時, 知道有個小朋友上午聖心, 下午學之園(LV), 個小朋友還要住東涌TIM AR.  勁.
上午DADDY 車返學.
放學坐校巴到學之園(LV) 話12:30左右到.  小朋友MAMA 買定午飯.  接小朋友食同換衫.
跟住1:00返學之園.

作者: marwai_1030    時間: 12-7-11 17:28     標題: 回覆:學之園 vs 嘉諾撒聖心

但我在學校做義工時,曾聽老師講有小朋友返學時經常情緒不穩,原來係家長⋯⋯唉,希望你明白

作者: hophopbunny    時間: 12-7-11 17:49

作者: w_y    時間: 12-7-11 18:39

本來作為教友, 我會建議SH. 不過你呢個情況就似乎LH 好些, 一來唔使小朋友咁辛苦, 二來你有20分, 又唔 prefer 直/私校, 讀邊間幼稚園真係無咩所謂. 三年後保守些兩間聖家首輪都好大機會, 只怕到時你太太又嫌棄唔夠 TOP, 英文唔夠好, 20 分想抽入 St Mary's 難度之高比MCS 有過之無不及. 官津初小英文好淺的, 只要K 3 年好好準備即可, 請你太太無需擔心.

呢幾年見太多貪字變貧, 你睇小一選校幾多人哭聲震天就知幾慘烈, 推算出生人數, 數年後只會更慘, 想讀頂級名校係要籌碼和代價, 無的話, 唔好隨便拎小朋友前途做賭注. 最重要係家庭支援足夠, 至有料去考直/私校, 仲有, 你本身校網如何? 否則即使手持 20 分, 到時無私校 backup, 就唔好賭咁大.

讀兩間, 見樓主都係有紋有路我至敢講...害大於利. 小朋友讀書要靈活腦筋, 就算考直/私都會考下砌積木, 講故事, 要有創意, 休息不足呢方面不可能做得好. 同埋聖心8 點幾就上課, 一個早上課程排得好密, 行上行落樓梯, 幾乎可以話唔停的, 比較其他幼稚園係累好多架.

作者: i_love_pampers    時間: 12-7-11 19:40     標題: 回覆:學之園 vs 嘉諾撒聖心

既然你講得阿囡讀書嘅嘢已交曬俾太太,咁你應該俾佢揀,唔應該係到揾support嚟支持自己!三年後真係派得唔好嘅話你太太都冇得怨!

作者: joebabb_bobo1    時間: 12-7-11 20:00     標題: 引用:既然你講得阿囡讀書嘅嘢已交曬俾太太,咁你

原帖由 i_love_pampers 於 12-07-11 發表
既然你講得阿囡讀書嘅嘢已交曬俾太太,咁你應該俾佢揀,唔應該係到揾support嚟支持自己!三年後真係派得唔好 ...
認真的!我係放手比佢揀。但老婆以家心大心細,怕揀錯,儍下儍下咁想我囡囡讀哂兩間,呢樣係我唔想。讀邊間我冇所謂。我偏向SH係唔想3年后又見到老婆煩過。我成日都講,係讀到書的讀邊間都讀到!係老婆唔信我!作為一家之主,我只想大家都開心。佢冇得怨我、但日日怨自已,你估我會有好日子過咩!

作者: i_love_pampers    時間: 12-7-11 20:12     標題: 回覆:joebabb_bobo1 的帖子

你只需要同太太講
1)我只會比阿囡讀一間學校
2)我自己偏向聖心多D
3)最後話事權依然係你(太太)到
咁佢揀邊間都冇所謂啦!

註:我個仔係PN學之園㗎!嚟緊會升K1, 我對學校好滿意!不過如果係囡的話,我一定揀SH!

作者: siden    時間: 12-7-11 20:13     標題: 回覆:學之園 vs 嘉諾撒聖心

樓主,如果你去LH,但P1唔考慮直資私校,咁你就要有心理準備只有條件報那些20分差不多穩入的學校如聖家。

你冇私校在手eg SH 正常你都冇本錢咁進取拎住20分去抽SM或Holy angel。

咁你老婆又甘唔甘心咁安排?

當然,如果你老婆心口寫個勇字,3年後環境咁駭人都夠膽冇任何backup私校係手攞20分去抽MCS SM Holy angel, 咁就冇野好講。

作者: Heyheyjoyjoy    時間: 12-7-11 20:26     標題: 回覆:學之園 vs 嘉諾撒聖心

睇以上的意見,似乎一面倒支持sh,但現在是父母為小朋友做決定,因為除咗父母,明白個女的個性,優點,缺點,去挑選家庭能力範圍內最適合的,其他人只能從旁比較學校,不會知你個女適合那家,亦冇人可以為你個女負責。作為父親,丈夫,這個責任免不了喎。不如平心靜氣,不設前題,甚至抽離一點同太太商討。甚至同個女講下,可能佢都有preference 呢。

作者: stinkyrabbit111    時間: 12-7-11 20:27

好易,請你太太去eK小一選校果邊睇下呢個月的環境,佢會好快make 到decision
作者: w_y    時間: 12-7-11 20:51

stinkyrabbit111 發表於 12-7-11 20:27
好易,請你太太去eK小一選校果邊睇下呢個月的環境,佢會好快make 到decision

睇埋上個月至夠淒厲啊  

作者: stinkyrabbit111    時間: 12-7-11 21:02

回復 w_y 的帖子

Yes, sorry, what I really mean should be June, when all the"action" happened.....
作者: sammama88    時間: 12-7-12 04:50

我係你一定選聖心,雖然我囡都讀學之園!,
作者: yaulinda    時間: 12-7-12 08:01     標題: 回覆:學之園 vs 嘉諾撒聖心

聖心啦!請盡快放位,其他人等得好苦呢!

作者: marwai_1030    時間: 12-7-12 08:12     標題: 引用:Quote:oooasis+發表於+12-7-11+17:07+一定

原帖由 joebabb_bobo1 於 12-07-11 發表
我都估唔到佢咁LIKE LH.
可能情意結.  佢本身英文寫/睇都幾OKAY, 但因為較內向, 所以講/聽都唔係話好好.  ...
既然係性格內向,其實係要訓練個人自信而已。外國人不會介意對方oral有任何grammar mistake。其實樓主要考慮清楚邊間學校可以幫你女兒性格有正向發展。即使小朋友成績很好,但因性格問題令interview失準,結果就錯失機會。

作者: happy3988    時間: 12-7-12 10:36

樓主: I understand what your wife now thinks about coz I have the same experience bf.  My gal gets offer from SH, KV and other Int'l schools.  At the beginning, I thought of letting my gal to study at one Int'l school in am and study at SH in pm.  But it is not possible coz too harsh to kids at 3-6 age.  It is not worthwile to do so.  At last, I gave up KV and other Int'l schools due to the following reasons:

1) SH is already a very famous kg, primary and secondary (many ppl 恨都恨不到) You can check the excellent P6 enter to secondary school result of SH.  Nearly over 80% gals enter to SH secondary, others are St Paul Co., Marymount, MC, DGS, St Francis, etc.;

2) For good language environment, I will let my gal to have some English/PTH courses in learning centres outside;

3) Apart from academic, moral education is also pivotal and SH sure ll be good for moral education;

4) Keen competition for DSS/Private primary school, even kids of St Cat and KV have no offer;

5) SH has private primary school for backup.

Hope you and your wife will make a good choice for your gal la!  But can't hold too long la coz it ll not be good for your family and other kids awaiting the offer.

作者: panbaby    時間: 12-7-12 11:14

回復 sammama88 的帖子

點解? 可唔可以講多啲學之園等樓主分享吓?

作者: chelsea_jbb    時間: 12-7-12 11:48

亞樓主, 你住邊區? 我覺得都要consider 車程要幾耐去決定.  
作者: bobo101^*^    時間: 12-7-12 13:36

其實兩間都係好學校, 我會考慮遠同近!
我自己曾經過海返中學, 而家又係過海返工都覺得好辛苦, 又要早起身, 車程時間又耐....。
小朋友得幾歲人仔, 咁細個就要過海返學, 真係好慘!

作者: sheffield    時間: 12-7-12 13:42

不可能啦!去西九的只有一班保母車,回到澳海城都要12:35-40分。車上也沒有小朋友是單程放學的…除非佢找到別的保母車…如不只是做只做聖心的,不可能約12:30返到奧運地帶…返唔到去海帆HL,更冇可能返青衣HL…

作者: jeremyphlam    時間: 12-7-12 13:45     標題: 引用:我係第一次起呢度問問幫,+希望各位幫幫手。

原帖由 joebabb_bobo1 於 12-07-11 發表
我係第一次起呢度問問幫, 希望各位幫幫手。
小囡好好彩有兩間幼稚園收了.
但老婆到現在還心大心細.有時傻 ...

聖心for sure, 你睇下學之園考到乜直資私校先啦。

作者: sheffield    時間: 12-7-12 13:48

回復 jeremyphlam 的帖子

再睇埋有幾多考唔到大家心目中的好學校…

當然,最重要都係睇小朋友性格啱邊間…

作者: jeremyphlam    時間: 12-7-12 13:53

回復 sheffield 的帖子

LH近幾年銳意改革,勁谷學生,連星期六都要上堂,希望擠身入名校之列。是否好事,見人見智....
作者: 之媽    時間: 12-7-12 13:59     標題: 引用:樓主:+I+understand+what+your+wife+now+th

原帖由 happy3988 於 12-07-12 發表
樓主: I understand what your wife now thinks about coz I have the same experience bf.  My gal gets o ...
同happy3988一樣,我既囡囡PN 讀York 可以直升K1,以我既情況,錢方面我可以應付,我最著眼囡囡既英文。York 在BK有家長評價 英文train 得不錯,我也如此認為!但現在SH 也收了我囡囡,我亦因此而放棄了York 的學位,主要是100%上好既小學難求,聖心有私小、津小兩邊,只要有誠意,收到機會好大好大,至於英文方面我同樓上happy3988一樣會俾佢出面學,加埋在家用教材,應該ok .
有小學back up ,去玩興趣班都唔特別考慮D有証書的課程,就算上都可以輕鬆D只爲學好英文就夠,亦可以真係就住囡囡興趣而選擇其他興趣活動。

以上只是我的個人分享,給你參考,希望幫你同家人選擇!

(p.s.我也是教徒同你一樣20分,亦有屋天神嘉諾撒網將來可考慮抽。不過,如果有得選擇我並不想將小朋友的前途放在沒把握的抽獎上,這只是個人意見)

作者: sheffield    時間: 12-7-12 13:59

回復 jeremyphlam 的帖子

星期6上堂的是小一啟迪班吧,即小一面試班。收得咁嘅學費都要安排番d野啦!其實佢地提供比小朋友的studying material唔差,但如家長唔好好利用(在家幫小朋友用和練習),就算學校教得幾深,小朋友都吸收唔晒…至於是否過深,這又是見人見至…
這只是我個人想法…不喜勿插…

作者: sheffield    時間: 12-7-12 14:01

不好意思,看漏了…你說的是LV campus,那就不是西九線了…
作者: dwkw333    時間: 12-7-12 14:06

I vote SH. If your choose LH, I'm afraid you will regret...
作者: 之媽    時間: 12-7-12 14:12     標題: 回覆:學之園 vs 嘉諾撒聖心

還有除了英文,品德教育也是可以考慮因素,雖然大多幼稚園德育也教導得十分好,但SH在這方面係更著重的。而我自己係教徒,會更希望小囡在同信仰的環境下成長!

作者: lumcmk    時間: 12-7-12 14:19

希望根樓主盡快決定, 讓這寶貴的學位予有需要人仕, 大家開心放暑假迎接新學年.

另, 我也曾狼心作決定, 雖有幾間不錯的offer, 但只訂一間學校的校服, 希望你們也盡快行動 !
作者: wingc    時間: 12-7-12 14:49

SH.
作者: marwai_1030    時間: 12-7-12 16:15     標題: 引用:回復+sheffield+的帖子 LH近幾年銳意改革

原帖由 jeremyphlam 於 12-07-12 發表

LH近幾年銳意改革,勁谷學生,連星期六都要上堂,希望擠身入名校之列。是否好事, ...
谷成咁? 但LH畢業生多數去新型直資學校,除非佢改變教學模式,好似KV傳統學校類型,否則谷極都⋯

作者: 四隻貓    時間: 12-7-12 16:30

marwai_1030 發表於 12-7-12 16:15
谷成咁? 但LH畢業生多數去新型直資學校,除非佢改變教學模式,好似KV傳統學校類型, ...
LH星期六上的是1.5 hr 的面試班, 只是K2 下學期和K3 上學期要上, 其實是小一模擬面試. 而不是補課.
谷方面, 我可以講一下, 上課是活動教學, 學生都是愉快學習的. 不過到K2 下學期, 是有一定功課量的. 一天約三樣功課. 星期五加埋閱書報告工作紙, 會有6-7樣功課. 我覺得都幾多.

作者: jeremyphlam    時間: 12-7-12 17:13

marwai_1030 發表於 12-7-12 16:15
谷成咁? 但LH畢業生多數去新型直資學校,除非佢改變教學模式,好似KV傳統學校類型, ...

谷都要啱方法,KV叫谷,每日都係三樣功課,大半個鐘搞掂去玩。LH K2連閱讀理解都玩埋,星期六嗰個啟迪班又有material要跟,盲目咁做,受得應該變超人,不過睇番考小學學位的成績又唔似有好多超人。
作者: 四隻貓    時間: 12-7-12 17:50

"點評sheffield  好多媽媽都好欣賞的安排呢!"

我欣賞學校既安排0架
所以揀學校真係好個人感受, 又要睇小朋友適合與否.
作者: hayley1328    時間: 12-7-12 18:52

SH啦, 呢間in都未必有得in, 你女仲考得入, 德育一定排先, 雖然我女明年先讀pn, 今年也都報咗LV, 但LV絶對係學術行先的, 你同你太太傾下邊樣先最重要, 況且你太太係FTM, 自己跟緊d教, 學術唔會差得去邊, 雖然又要過海又返錦早真係辛苦咖, 但有得必有失, 錦難入的2間都被你女考到, 唔好浪費佢的資質, 手持8成入SH小學, 再去考DGJS/SPCC, 另外SH小學收咗係要放弃大抽獎的, SH係十大BAND ONE真係早點唸清楚唔好之後後悔.  
作者: hayley1328    時間: 12-7-12 18:54

如果宗教唔係你哋放在最先考慮的話
作者: marwai_1030    時間: 12-7-12 19:21     標題: 引用:Quote:marwai_1030+發表於+12-7-12+16:15+

原帖由 jeremyphlam 於 12-07-12 發表
谷都要啱方法,KV叫谷,每日都係三樣功課,大半個鐘搞掂去玩。LH K2連閱讀理解都玩埋,星期六嗰個啟迪班又 ...
絕對同意

作者: Rickylama    時間: 12-7-12 19:34     標題: 回覆:學之園 vs 嘉諾撒聖心

如果幼稚園有夜校,再讀多一間啦!

作者: sarubuta    時間: 12-7-12 22:13     標題: 引用:SH啦,+呢間in都未必有得in,+你女仲考得入,+

原帖由 hayley1328 於 12-07-12 發表
SH啦, 呢間in都未必有得in, 你女仲考得入, 德育一定排先, 雖然我女明年先讀pn, 今年也都報咗LV, 但LV絶對係 ...
唔明,SH 幼稚園唔係報了就有得in?

作者: marwai_1030    時間: 12-7-12 22:37     標題: 引用:Quote:原帖由+hayley1328+於+12-07-12+發表

原帖由 sarubuta 於 12-07-12 發表
唔明,SH 幼稚園唔係報了就有得in?
唯一的情況係-->遲到! 未能交form咁咪冇得in law!

作者: yk2    時間: 12-7-13 00:57     標題: 回覆:學之園 vs 嘉諾撒聖心

其實當睇完你所你的題目同你想擔心想解決你太太的問題會否是兩件事?無論結果說那間都好,即使多數人選其一,你太太都早知,但如你說始終她有她的情意結 - 英文。其實清晰地想想學習英文不是幼稚園讀哪間好便一世英文好嘛?還有日後萬長的路可以學習好英語。另外最最怕是她想選擇讀兩間的想法,或者這方面比少少議見:其實當讀完兒童心理學後,理解到幼兒生理及心理發展及所需,如果要一個幾歲小朋友馬不停蹄讀兩間學校,再以小小軀殼背上疲倦的身心去完成每天兩間不同學校的功課,其實可以想像到,同虐兒無分別吧。當然每位父母都是為子女著想,往往以成人身心理去想,好多時就是這樣出了問題而不知。我亦曾發有關讀兩間幼稚園之詳情,可check翻之前帖子,或有很多有心人在BK,報章及書籍亦發表過文章,不難找到資料,但始終最後決定是無辜小朋友的父母。

祝你成功勸服你太太及早日找到明智決定!

作者: happy3988    時間: 12-7-13 09:49

其實論reputation, LH is far behind St Cat and KV.  Many parents will give up St Cat and KV in order to secure an offer from one dragon school.  So your wife can think about it.

作者: CoffeeCake    時間: 12-7-13 10:11

我都係教友+個女都係SH,但都唔贊成樓主咁遠去讀SH.
小朋友搭長途車好辛苦的,況且如之前D人咁講,校車費都唔少!
另外有突發事家長又係山長水遠去學校,何必!
你不打算讀直資/私校,咁讀間間KINDER都一樣,你WIFE既然FTM,自己有大把時間教.
到小朋友再大D體力又好D, 你才考慮會否用20分比佢試SH小學下午吧.
作者: Freshener    時間: 12-7-13 11:57

樓主,  我之前也在 SH (AM) 和 海帆 LH (PM) 上爭扎很久.   最後在六月尾放棄了LH 巳選擇了SH.
我相信我明白你太太所想.   我自己的英文也是普普通 所以很自然想女兒英文流利.  我當時是徧向LH, 除了語境外,  LH給我的印象很好,  因為整個K1面試過程中, LH是最認真的一間去觀察那個小朋友適合入讀他們的K1.   再想起3+6年要每朝都很早起身到中環, 又是一個心理關口.  加上, 擔心女兒小學生涯中會陪跑 (影響自信心), 因為聖心家長大多很花心思裁陪女兒, 而且家庭環境大都屬中上, 很多小朋友巳滿口流利英文.  無論財力/心思上我都不能及.  我寧願小女學好英文/普通話在一間名氣冇咁高的好小學(如...聖家)愉快地跟上課程.   我把我所想跟朋友商量, 但9成反對放棄SH. 最重要我先生反對.  一來說學費太昂貴 二來說三年後如抽不到聖家時, 如何辦??  ........今年可能20分能入聖家, 但有誰擔保三年後的事.  我唔咁搏. 我也很喜歡SH (只是擔心女兒自卑和陪跑). 唯有到時加把勁追.
希望我們的女兒能做同學仔.因為我的也是超大女.  
作者: Freshener    時間: 12-7-13 12:01

樓住, 話時話, 請問你住那兒, 如需要九龍到SH的褓母車資料, 可PM我.  (其實我也是在這裏問其他媽媽的).
作者: sheffield    時間: 12-7-13 12:34

回復 CoffeeCake 的帖子

不知樓主住那裡,可先查查車程…如我在奧運,車程是24分鐘,絕對可以接受,但如有車上有d小朋友住青衣或荃灣,那就足足要1小時…乖車時間對一個幾歲的小朋友都是一個重要的因素…
作者: rainbowcov    時間: 12-7-13 12:45

joebabb_bobo1 發表於 12-7-11 17:21
就係比佢問校巴叔叔時, 知道有個小朋友上午聖心, 下午學之園(LV), 個小朋友還要住東涌TIM AR.  勁.
上午DA ...
乜依家 d 小朋友唔洗午睡咁叻架???

作者: sheffield    時間: 12-7-13 12:54

回復 Freshener 的帖子

不用擔心啦,也有很多是很普通不大谷小朋友的家長啦!我自己都是其中一個!
學校裡個個都一樣,我沒聽過有家長會說小朋友自卑的。就算你小朋友幾叻都好,在學校裡都不會有好多機會你show off...老師常強調每個小朋友都有自己長處,學期尾每人都會有一獎小獎狀,不會特別有個別幾個叫成績優異生…無論你是說話叻定唔叻的小朋友,都一樣要輪學號上台幫手唱歌帶体操同祈禱…聖心做的全是為小朋友,不用來招呼家長…每個小朋友都有上台表演的機會,除了運動會家長能親眼見到小朋友表演,其他的都不用家長出現(散學禮和聖誕表演等),只會有碟比番家長,家長才會知小朋友完來學了這,學了那…
當然,也要看是否好運碰到好老師。亞女剛剛的LK (K2)的老師,大家都超讚。問亞女"今日有冇小朋友曳?回覆是冇,只有xx"論盡"…因為老師不想標簽曳的小朋友,你話曳的小朋友"論盡",佢會好樂意去做番好,變成唔論盡…

有點離了題…但想你放心讓她進聖心,聖心幼稚園沒有小朋友需要陪跑的。

當然,自己確實要預備一下小朋友上小學(聖心私小會深一些),老實說,就算你去其他學校讀英普班,都是一樣要自己預備好小朋友上私小,因為就算學校教得深,都不等如小朋友受到同真的學到…

作者: eaubobo    時間: 12-7-13 13:01

SH for sure
作者: Freshener    時間: 12-7-13 13:02

很多謝你的回覆.  搞到我有D 眼濕濕.   但我擔心的是小學 6年要陪跑.
作者: sheffield    時間: 12-7-13 13:15

回復 Freshener 的帖子

咩小朋友去咩學校都有機會陪跑啦。認為學校唔夠嘅,就自己花多點時間教下小朋友(但我會提建議要出去上下native speaker教的英文班,讓小朋友大點要多接觸時都不怕英文),過多2-3年至睇到小朋友真性情,願唔願做功課,專唔專心,定唔定等。到時再考慮聖心是否適合自己小朋友。比學業來得更重要的是紀律,品德和自信心的培養。
作者: rainbowcov    時間: 12-7-13 13:22

Rickylama 發表於 12-7-12 19:34
如果幼稚園有夜校,再讀多一間啦!
咁咪由星期一至星期五為囡囡安排晒 d 晚間課程, 咁咪讀埋夜校囉.

作者: GreenMaDad    時間: 12-7-13 14:59

I just skimmed through the threads but seems the kid's personality was not mentioned.    My girl is at LH now.    It occurs to me that kids at LH tend to be active, outspoken and cheerful.   And, seems the kids at LH are very tall!!!   (well, yes, this is a funny and perhaps useless observation).   But I tend to think if the kid is not an active kid, LH may not be suitable for her.

作者: CoffeeCake    時間: 12-7-13 15:14

GreenMaDad 發表於 12-7-13 14:59
I just skimmed through the threads but seems the kid's personality was not mentioned.    My girl is  ...
yes 呢點都好重要.我大女係D好OUT-SPOKEN既人,所以我從來無諗過比佢讀SH,細女斯文淡定,我才放心比佢入去.
不要以為入了SH KINDER 等於入埋小學,也有要waITING的例子,當然多數最後都入得番AM/PM 小學,但要等的過程也不好受.

作者: yslgirl    時間: 12-7-16 13:19

請問聖心是否無論私小還是津校都沒全日制的?  只是上,下午班的分別?
作者: MMLittle    時間: 12-7-16 17:21

我的女兒都係超大女, 同一問題, 己解決

一條龍仲要係咁難考都入到, 放棄易考入難
超大女上到小學有一定優勢
聖心雖是一間學劵傳統幼稚園, 但英普是非常有水準, 不用擔心.
作者: SuetSuetChu    時間: 12-7-17 07:44     標題: 回覆:學之園 vs 嘉諾撒聖心

樓主,我女兒三年前也有同一選擇,當時我心裡喜歡LH多d,因較喜歡LH的語境,但最後也放棄LH選了聖心,因有私小back up,我和先生都不想三年後再痛苦過!
三年後的今天,我完全沒有後悔當時的決定!K3開學初私小已收了女兒,我們可以輕輕鬆鬆的不用四出到外面考學校!
雖然幼稚園程度較淺,你太太是全職媽媽,可以自己教 or 出去補!
如你target St. Mary,你可以在私小收了你女兒後,再抽St. Mary,就算抽不到也有私小back up呀!

作者: LyNeC    時間: 12-7-17 15:14

I think SH is better...

I have a friend who spent a lot of $ and time on his child (studied in LH) but the result was not good.
作者: chapter    時間: 12-7-17 17:34

回復 LyNeC 的帖子

SH! 如果小朋友考唔到小學, 要周圍撲一般學校..壓力同挫敗感仲大! 同能力無關, 競爭實在太激烈啦!

LyNeC >>> 而家好多時候考小學成事真係在天. 你個人感覺讀LH個小朋友係能力不足or熱門學校競爭太大? 對LH對佢既成長有冇comment?

作者: sarubuta    時間: 12-7-20 22:51

CoffeeCake 發表於 12-7-13 15:14
yes 呢點都好重要.我大女係D好OUT-SPOKEN既人,所以我從來無諗過比佢讀SH,細女斯文淡定,我才放心比佢入去.
...

SH 幼稚園是否好嚴?  如果小朋友係好鐘意講o野同表達自己意見, 好主動, 又有幸SH KG 收佢, 入到去會否成日被老師"話"和要求佢安靜D?  (但佢都係會坐定聽故仔和老師講o野的人)

作者: sheffield    時間: 12-7-21 08:49

回復 sarubuta 的帖子

聖心一樣有這類小朋友,而且還不少呢!nc時老師會要求紀律多一點,因為小朋友表達還差一點,一般老師會單向教授多啲啲,如小朋友表達強的,就會於課堂前後跟老師講自己野(我個女nc時成日都同老師講自己野)。到LK時,上課就非常不同,很多討論時間,要小朋友發表參與,當然,基本規矩一定要有,唔理老師同小朋友話緊而搶住答,老師叫停仲唔停,又大聲叫等當然會比老師話。聖心要小朋友有禮貌,守紀律,有愛心對代別人,但不會有老師講冇小朋友講,到LK之後,小朋友非常多機會發表,參與同體驗老師所教的主題。順帶一提,雖然有書,但不常用,書只是用來帶出一個主題,但教乜都是在課堂上由老師帶收思考性的問題再跟小朋友透過小朋友的日常生活經驗去一同研習主題。是非常互動和活動的學習!
作者: 小K    時間: 12-7-21 21:26

thanks

作者: sarubuta    時間: 12-7-21 23:24     標題: 引用:樓主,我女兒三年前也有同一選擇,當時我心

原帖由 SuetSuetChu 於 12-07-17 發表
樓主,我女兒三年前也有同一選擇,當時我心裡喜歡LH多d,因較喜歡LH的語境,但最後也放棄LH選了聖心,因有 ...
sh kg 上sh 私小使唔使interview 架?

作者: bblyly    時間: 12-7-21 23:29

小k,
k1位係唔洗抽籤,你留底一定有位你讀。但讀乜係要抽籤,上下午所有pn既80%既家長都想讀上午英普。但邊有咁多上午班英普fulfill哂家長既願望?! 抽籤排先後次序係好公平既做法
作者: bblyly    時間: 12-7-21 23:37

我都好希望我想讀邊班k1就係讀乜。但世界唔會圍住我轉

至於你有對Twins, 我唔知你點同校方傾,但我所見的LH twins都在同一班。兄弟姐妹都係同樣上午或同樣下午。我覺得你只要比啲時間,實有人離開,實轉到一齊讀。
作者: bblyly    時間: 12-7-21 23:39

anyways,我相信你參加咁多面試班去備戰k1,你都無心在學之園等佢地安排的了
當我無講過

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5