教育王國

標題: 唔知學成點,鋼琴一問 [打印本頁]

作者: giben1231    時間: 12-7-15 00:27     標題: 唔知學成點,鋼琴一問

請問小朋友學琴大約學左半年
,還未學晒一本step by step1,其他咩書都無,算慢?我點先知進度吖,
因為我咩都唔識,半年應該學到咩架

作者: tang1314    時間: 12-7-15 03:13

其實半年用唔哂呢本書唔算慢啦 , 事關我覺得step by step呢本書對小朋友來講係有d難
作者: ClaireMa    時間: 12-7-15 15:41     標題: giben1231 的帖子

你小朋友幾大?我女之前學左半年已用book three

作者: giben1231    時間: 12-7-15 17:40     標題: 引用:你小朋友幾大?我女之前學左半年已用book+t

原帖由 ClaireMa 於 12-07-15 發表
你小朋友幾大?我女之前學左半年已用book three
我仔5歲

作者: giben1231    時間: 12-7-15 17:42     標題: 回覆:唔知學成點,鋼琴一問

我見我仔係轉位同學到1a,2a既拍子時好亂,唔知點幫好

作者: lillymarie    時間: 12-7-15 18:18

用拍子機,和叫他數出聲
作者: Tingting06    時間: 12-7-15 21:42

作者: ohmygosh    時間: 12-7-15 22:03

回復 giben1231 的帖子

就只有一本歌書??? 我建議同時使用exercises/studies﹐scales﹐sight-reading, music theory 和 ear training/aural 的書籍。至於學得快/慢﹐學得好/壞﹐並非單看用書的速度......
作者: giben1231    時間: 12-7-15 22:40     標題: 回覆:唔知學成點,鋼琴一問

係。。得一本,我已經叫左老師好多次,如果有雖要,我可以買書,但都無,我問洗唔洗買拍子機,老師話唔洗,話拍子機好亂喎

作者: Charlotte_mom    時間: 12-7-16 00:32     標題: 引用:係。。得一本,我已經叫左老師好多次,如果

原帖由 giben1231 於 12-07-15 發表
係。。得一本,我已經叫左老師好多次,如果有雖要,我可以買書,但都無,我問洗唔洗買拍子機,老師話唔洗, ...
我女個老師都吾讚成拍子機,我唸每個老師教法吾同(我女校際有亞軍我相信老師吾差啊)

作者: lillymarie    時間: 12-7-16 05:39

針對拍子問題, 開聲數很多幫助。拍子機是很悶的東西,其實大部分人都不喜歡拍子機,拍子機是一個工具。如果本身拍子數不穩,拍子機可以幫到手。
作者: reei    時間: 12-7-16 07:40

How long do you practice daily?
作者: bebebe12345    時間: 12-7-16 11:14

我個囡囡到今天還是會用拍子機,尤其是要特別準確,不能不用。
話拍子機好亂......似乎有問題。
作者: Snoopy_Mom    時間: 12-7-16 14:48     標題: 回覆:唔知學成點,鋼琴一問

我覺得個小朋友首先要識一路彈一路開口數拍子, 先再用拍子機, 如果唔係就真係會亂....
其實我覺得一開始用一本書唔夠, 我兩個仔一開始都用3本書, 而step by step我覺得係最悶o個本

作者: bebebe12345    時間: 12-7-16 15:21

好的習慣.....在於堅持、早做早享受。

作者: 四隻貓    時間: 12-7-16 16:40

我覺得開口數同用拍子機無"沖突".
我細個既老師又係好少叫我用拍子機, 但我女現在會經常用拍子機, 識得用其實好好用呀. (最緊要係幫到我, 唔駛我成日數到口乾...)

至於進度, 真係人人唔同, 要視乎練習情況, 如果好少練習, 或者練習錯誤, 進度自然會慢. 如果多練習下仍進度不佳, 那可能要跟老師傾下, 會否功課的程度不適合呢?
作者: lillymarie    時間: 12-7-16 17:40

覺得拍子機亂,可能是本身拍子不穩,未能和拍子機同步。有時我們以為拍子很準,却不知不覺地快了或慢了,和拍子機一對就現形。有時一拍有三粒音,可能會不平均,那就要用拍子機幫了。

樓主覺得老師有無辦法去處理小朋友的困難呢?
作者: ohmygosh    時間: 12-7-16 22:51

我建議先多讓孩子用雙手拍拍子﹐並一邊唸1,2,3﹐1,2,3, etc.﹐然後才讓她嘗試把樂句在鋼琴上彈出來。在我的教學經驗裡﹐這樣做絕對能強化節奏感﹐並讓我清楚了解學生究竟是不明白拍子/節奏(音的長短比例)本身﹐還是彈奏/讀譜技術上的原因導致節拍/拍子不準﹐才能針對問題去想想解決方法。拍子機在適當的時候一定要引入﹐它是樂手終身的好拍檔﹔老師有責任在課堂上教曉學生使用和善用拍子機﹐只要多番在課堂上closely supervise學生使用拍子機時的情況﹐有需要時加以提醒和糾正﹐學生一定能得著益處﹐並在家中獨自使用拍子機去輔助練習。

作者: giben1231    時間: 12-7-16 22:57     標題: 回覆:唔知學成點,鋼琴一問

小朋友睇譜都ok,但如果要睇譜,琴再數拍子就會好亂同慢,由其要手指移位,手勢我自己教左好耐都改唔到,唔知點算

作者: giben1231    時間: 12-7-16 22:58     標題: 引用:How+long+do+you+practice+daily?

原帖由 reei 於 12-07-16 發表
How long do you practice daily?
一星期2到3日,每0分鐘倒

作者: giben1231    時間: 12-7-16 22:59     標題: 引用:Quote:原帖由+reei+於+12-07-16+發表How+lo

原帖由 giben1231 於 12-07-16 發表
一星期2到3日,每0分鐘倒
30分鐘倒

作者: miss321    時間: 12-7-17 00:04

練得咁少....進度一定慢
作者: lillymarie    時間: 12-7-17 07:29

giben1231 發表於 12-7-16 22:57
小朋友睇譜都ok,但如果要睇譜,琴再數拍子就會好亂同慢,由其要手指移位,手勢我自己教左好耐都改唔到,唔 ...
要進度快,盡量一星期起碼有六日練半個鐘。因為要練得多對手和腦先可以記得要點彈。如果無時間,寧願每日練15分鐘都好過一星期練2﹣3次呀!
慢練係好架!我大囝現在學緊5級歌,試過有處拍子捉不穏,老師叫佢16分音符數一拍咁練,係超慢。但係練熟之後再彈正常速度亦無問題。

手指移位如果掌握唔到,更加要放慢去練,俾多D時間個腦和手指去預備動作。甚至8分音符數一拍咁練。

其實可以將小朋友的問題同老師講,由老師去想辦法幫佢,包括怎樣練琴。呢D地方就睇到究竟老師識唔識教。

作者: giben1231    時間: 12-7-17 07:29     標題: 引用:練得咁少....進度一定慢

原帖由 miss321 於 12-07-17 發表
練得咁少....進度一定慢
咁要點練,每次幾分鐘,每次練幾首歌。
仲有如果老師堅持唔用拍子機,咁應該仲買唔買,因為買左都唔識用

作者: steamball    時間: 12-7-17 07:47

如果老師堅持唔用拍子機, i think u better find another one........................even professional need metronome
作者: stinkyrabbit111    時間: 12-7-17 08:19

yes, never heard of a teacher suggest not to use a metronome....even a professional needs one, with those complicated/irregular rhythm...
作者: Charlotte_mom    時間: 12-7-17 09:56

我女個琴老師真係叫唔好買拍子機, 校際cd都係聽一次就放埋一邊, 佢話拍子既野, 大概知個速度已經夠, demo都係, 聽到上腦仲影響埋自己想表達既感情
我覺得老師教得唔錯架, 我女跟左佢7年喇..........佢有d學生係學演奏級, 絕唔係呃飯食既老師(雖然佢唔係名師), 我唔會因為老師唔用拍子機就轉老師lor
作者: bebebe12345    時間: 12-7-17 10:37

雖然是要求而已.....但鑼有鑼敲、鼓有鼓打.....總難接受!
演奏級又如何.....滴汗!
拍子是樂器重要其中一項,要練的。
當然最終做家長能夠接受......那就無話可說
從來聽老 師 說得多的其中一句.....“返去有無開拍子機架“

作者: marcuscyrus    時間: 12-7-17 11:36     標題: 回覆:bebebe12345 的帖子

I just had lesson today, it's me not my son.  Teacher asked me to check with metronome in my Beethoven(of course only a few bars). So if a teacher ask the student not to have a metronome, it sounds really odd to me.

作者: marcuscyrus    時間: 12-7-17 12:00

steady pulse,多聽,對我來說是最基本不過的事,不止彈琴。我兒的所有音樂老師都同時強調這幾點,不約而同他們都是音樂主修

作者: katherinelam825    時間: 12-7-17 12:15

marcuscyrus 發表於 12-7-17 12:00
steady pulse,多聽,對我來說是最基本不過的事,不止彈琴。我兒的所有音樂老師都同時強調這幾點,不約而同 ...
不過, 大部份都係成日借左聾耳陳隻耳仔...

作者: marcuscyrus    時間: 12-7-17 12:22

katherinelam825 發表於 12-7-17 12:15
不過, 大部份都係成日借左聾耳陳隻耳仔...
所以做老師就要tune返好佢囉,唔係佢話亂就唔駛佢聽麻,慢慢由d基本練習做起
作者: steamball    時間: 12-7-17 12:26

also scale must use metronome............
作者: marcuscyrus    時間: 12-7-17 12:31

katherinelam825  的而且確, 真係有好叻ge老師叫人少d用拍子機ge...

不過, 唔係個個學生都ok 囉...

如果係一個好叻o既老師,拍一個好叻o既學生,例如朗朗拍barenboim,應該唔駛用
作者: bebebe12345    時間: 12-7-17 14:16

少D.........!
作者: ohmygosh    時間: 12-7-17 14:50

回復 steamball 的帖子

Absolutely!
作者: giben1231    時間: 12-7-18 07:22     標題: 回覆:唔知學成點,鋼琴一問

如果我都學會唔會好d呢?而家開始我唔知點同阿仔練琴,因為我唔識

作者: marcuscyrus    時間: 12-7-18 09:04

giben1231 發表於 12-7-18 07:22
如果我都學會唔會好d呢?而家開始我唔知點同阿仔練琴,因為我唔識
你能夠做到當然最好啦,不過其實如果老師比你跟上堂,又比得足指示o既話,都唔一定須要咁做

作者: bebebe12345    時間: 12-7-18 10:02

作為家長,最理想是能夠陪伴
1) 孩子上課.....知道老 師要求改善的地方、練琴時作提醒。
2) 陪伴孩子練琴.....讓其養成習慣,日子有功。

如若自己學琴為了幫孩子、則可免則免,把資金投放在更高級數的師資上吧。

作者: lyhv    時間: 12-7-18 12:05

琴, 要日日練(學)嗎?  我其實唔識琴,只是正在考慮給小朋友學琴,請問大概每個禮拜一堂到琴行學,真的不夠嗎?  我怕剛開始會嚇怕他,請問大家意見是如何?
作者: lillymarie    時間: 12-7-18 12:14

lyhv 發表於 12-7-18 12:05
琴, 要日日練(學)嗎?  我其實唔識琴,只是正在考慮給小朋友學琴,請問大概每個禮拜一堂到琴行學,真的不夠 ...
最好日日練,尤其剛開始時,但不需要練好耐。其實有些似打字,練得多就會熟。如果一星期才去彈一次,就好似我地一星期先打幾個字,打咗好耐還是“一指神功”,學好耐都未到一分鐘一百個字那種速度。當然,打字慢無所謂。但學琴進度太慢,小朋友會失去興趣。

最緊要小朋友自己先有興趣。我一早就同我囝囝講明日日都要練琴的,他願意才開始學。

世上咁多樣興趣,唔學琴都無所謂的。

作者: marcuscyrus    時間: 12-7-18 12:15

lyhv 發表於 12-7-18 12:05
琴, 要日日練(學)嗎?  我其實唔識琴,只是正在考慮給小朋友學琴,請問大概每個禮拜一堂到琴行學,真的不夠 ...
學(有老師指導),一星期一次可以(有些初學的學生可以一星期兩次,見老師密些,手型執得好些)。練(家長陪),最好每天,練習越多,掌握越好

作者: lillymarie    時間: 12-7-18 12:18

bebebe12345 發表於 12-7-18 10:02
作為家長,最理想是能夠陪伴
1) 孩子上課.....知道老 師要求改善的地方、練琴時作提醒。
2) 陪伴孩子練琴... ...
同意!同意!
與其自己學琴去幫孩子,不如替孩子找一位懂得教小朋友和教家長怎樣幫的老師更實際。

作者: marcuscyrus    時間: 12-7-18 12:22

世上咁多樣興趣,唔學琴都無所謂的。

like!
作者: lyhv    時間: 12-7-18 14:09

lillymarie 發表於 12-7-18 12:14
最好日日練,尤其剛開始時,但不需要練好耐。其實有些似打字,練得多就會熟。如果一星期才去彈一次,就好似 ...
THANK YOU!  琴,係佢自己話想學,當然自問我都開心當聽到佢話想學。其實我都明白要多練,但我無諗過要佢咁早就日日練,因為佢未識而我又唔識,不過你嘅意見對我有好大得著,如果日後真係開始學時,我會懂得同老師傾下依一個POINT。再一次多謝你俾嘅意見。

作者: beetle    時間: 12-7-18 16:08     標題: giben1231 的帖子

如果唔用拍子機,反而覺得好亂喎!基本上練琴時(鋼琴和小提琴)都要用到拍子琴機,尤其是針對性的練習如練速度等。我屋企就有三部拍子機!

作者: beetle    時間: 12-7-18 16:26

因為有一部唔夠大聲,已被人遺棄
作者: lillymarie    時間: 12-7-18 19:55

我又係有兩部,一部太大聲,一部唔夠大聲。太大聲那部唔用,驚傷耳。誰知話細囝拍子唔啱時佢就話係因為聽唔到拍子機聲。
作者: giben1231    時間: 12-7-20 08:18     標題: 回覆:唔知學成點,鋼琴一問

同一間琴行轉老師會唔好意思嗎?

作者: bebebe12345    時間: 12-7-20 10:44

beetle 發表於 12-7-18 16:26
因為有一部唔夠大聲,已被人遺棄
數一數.....大大小小共六部

作者: PianoTeachers    時間: 12-7-20 11:53

作者: giben1231    時間: 12-7-20 16:12     標題: 引用:STEP+BY+STEP+for+初學其實都算厚同多歌!!!

原帖由 PianoTeachers 於 12-07-20 發表
STEP BY STEP for 初學其實都算厚同多歌!!!
五歲大概半年到學哂!!!不過都要睇學生資質同有無練琴!!!
我地一星期都係練3次,每次半個鐘,個仔好似已經有d悶。。

作者: giben1231    時間: 12-7-20 16:13     標題: 引用:STEP+BY+STEP+for+初學其實都算厚同多歌!!!

原帖由 PianoTeachers 於 12-07-20 發表
STEP BY STEP for 初學其實都算厚同多歌!!!
五歲大概半年到學哂!!!不過都要睇學生資質同有無練琴!!!
請問有咩辦法可以有興趣d呢?
以前阿仔練琴好開心架

作者: 四隻貓    時間: 12-7-20 16:36

我女既練法(玩法)係用拍子機將首歌由慢彈到快, 時分手時雙手. e.g. 80 , 100, 120, 140....又會專登高8度或者低8度彈, 前日佢試驗升高一key 彈( 不過最後亂成一團失敗左).
0甘玩法唔會悶, 佢可以練成個鐘.
作者: CoffeeCake    時間: 12-7-20 17:32

我又無用拍子機喎, 我個女D節奏感又OK, 不過熱誠度有待改進!
佢係遇到要表演先會彈幾次!
作者: lillymarie    時間: 12-7-20 17:42

我覺得陪小朋友上課,就會學到好多關於音樂的事。初期大人聽書始終會記得多過小朋友,在家練琴時,就可以將老師講過的再提醒小朋友。

我囝囝有時都會以為自己練得好好,做了一次就想收工架!但因為我聽過老師的示範, 認真去聽囝囝做唔做到,咁又練多幾個字了。

所以老師如何是很重要的,如果進度很慢而老師又說不出小朋友在甚麼地方可以改善,又或者提不出改善的方法.........咁就要想想啦........
作者: lillymarie    時間: 12-7-20 17:46

另外,練幾耐,其實不太重要,如果歌仔本身好簡單,對小朋友來說太容易,練15分鐘都OK的。

這是細囝老師對我說的。因為我細囝去年拉的歌相對容易,有時真的練廿分鐘就“無野練”。我向老師投訴他,老師就說練幾耐唔使規定,反而係睇佢做唔做到要求, 重質不重量。
但練得密是有需要的。

作者: PianoTeachers    時間: 12-7-20 19:54

作者: giben1231    時間: 12-7-20 22:46     標題: 引用:Quote:giben1231+發表於+12-7-20+16:13+請

其實小朋友都好需要成功感同滿足感!!! 練琴係辛苦家!!!
不過當小朋友練好首歌、彈得好既時候多D讚佢!!!!  ...
其實我都講左好多次,如果有需要,可以買書,但係老師又話唔洗,我自己買左,又唔用。。

作者: Snoopy_Mom    時間: 12-7-22 02:00     標題: 引用:Quote:原帖由+PianoTeachers+於+12-07-20+

原帖由 giben1231 於 12-07-20 發表
其實我都講左好多次,如果有需要,可以買書,但係老師又話唔洗,我自己買左,又唔用。。

...
不如轉老師啦, 都唔夾, 唔好浪費時間

作者: littlecook    時間: 12-7-22 22:52

回復 Snoopy_Mom 的帖子

題外話:如果想轉老師,點同老師開口講好?
我囡既老師唔太執到佢手勢,我已經提過好几次,都無咩改善,咁學落去真係死路一條.!
但老師本身好NICE,真係唔知點開口!

作者: bebebe12345    時間: 12-7-23 09:03

不用說太多....."暫時不學"
作者: Snoopy_Mom    時間: 12-7-23 18:51     標題: 引用:回復+Snoopy_Mom+的帖子 題外話:如果想轉

原帖由 littlecook 於 12-07-22 發表
回復 Snoopy_Mom 的帖子

題外話:如果想轉老師,點同老師開口講好?
如果係我, 我會學完最尾o個堂先同佢講, 就咁講話"唔學住喇, 等佢停一停先"

作者: giben1231    時間: 12-7-23 22:30     標題: 回覆:唔知學成點,鋼琴一問 ...

我都係同一琴行轉左老師,感覺係,可能老師知我想點,所以有執返坐資同手。。
而且比我覺得老師會再由淺再開始。。
會先練習右手,再左手,先甲埋再彈,我覺得咁好d,無咁亂,因為我之前個老師,教一首歌就要同時兩隻手,可能我仔資質無咁好,所以會好亂,我情可阿仔打好個底先。越學越唔明,只會無心機練。。

作者: bebebe12345    時間: 12-7-24 15:43

從來分手練鋼琴是不能缺少的事!
作者: philipwai    時間: 12-7-24 17:07

(好耐無參與BK學音樂的討論了)

To giben1231,
1. 只學一本書, 是有問題的。
2. 同琴行經理傾下,  佢一係會同老師轉達, 一係就會換過一個啱你的老師俾你。(這是我平日的做法, 畢竟老師流水過, 而學生、家長同口碑最重要)
3. 拍子機的問題, 視乎老師習慣, 首年不買也無不可, 因為初學的歌仔比較簡單, 設計時已考慮到用口數拍子。
4. 初學一般都用John Thomson書。
5. 5歲小朋友, 首年每天練15分鐘已經不錯了。記著, 你可不是打算訓練郎朗呀!
6. 其實已學了一年, 可以跟老師相量一個學習計劃, 如P.2考G3, P5考G5, P6考5級樂理, 要求老師設計練習量和進度表。(這是我平日的做法)
7. 換老師, 唔駛唔好意思的。(影響你D錢同子女, 一定要爭取最好的)

希望幫到你。
作者: giben1231    時間: 12-7-24 17:16     標題: 引用:(好耐無參與BK學音樂的討論了)To+giben1231

原帖由 philipwai 於 12-07-24 發表
(好耐無參與BK學音樂的討論了)

To giben1231,
多謝你意見,起初琴行都由說話會同老師再講,叫我唔好轉,話呢個老師好有耐性,係好老師,本來我都諗住再試,但爸爸話既然講左咁多次都無進展,就不如唔好晒時間,轉老師試下,不過我都希望唔好太唔好意思啦

作者: philipwai    時間: 12-7-24 17:23

其實轉一轉都好的, 試下同子女夾唔夾先, 我平日做法會安排一堂獨立收費課(其他琴行一次要收四堂錢)作試堂, 之前同老師傾過小朋友要D乜同學緊D乜, 父母可以sit in, 睇下啱唔啱。
試過有個老師想表現得嚴D, 但嚴得滯搞喊左個小朋友。又有個小朋友話要新老師, 因為新老師靚D。最終當然父母話事啦。
作者: mama667    時間: 12-7-25 11:00

對於一個5歲小孩子, 每次練30mins,當然會悶啦, 我個仔都唔得架, 所以每天特定一個時間, 要佢習慣練15mins, 佢好樂意呀! 你試試

作者: giben1231    時間: 12-7-25 14:52     標題: 引用:回復+giben1231+的帖子 對於一個5歲小孩子

原帖由 mama667 於 12-07-25 發表

對於一個5歲小孩子, 每次練30mins,當然會悶啦, 我個仔都唔得架, 所以每天特定一個 ...
好。。。等我都試下你個方法先。。thx

作者: mama667    時間: 12-7-26 22:51

練既時候多d鼓勵, 就算彈得唔好, 都唔好直接話佢,
同佢講, "有進步喎, 不如彈多一次比我聽"
孩子都是希望得到你的認同, 唔好比佢覺得練琴是苦事

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5