教育王國

標題: 边種課外活動升dgs有優勢? [打印本頁]

作者: winkdex    時間: 12-7-18 12:28     標題: 边種課外活動升dgs有優勢?

如題

作者: mrs.so    時間: 12-7-18 12:43

曾經都聽講過只要有特異功能, 還要拎獎既都會有優勢...

不過近年聽到某中學校長講, 即使PIANO彈到演奏級都無咩優先, 因為全香港太多人彈琴...
作者: sadsam    時間: 12-7-18 12:58

要係超特好先好諗.................你以為拎個一兩個獎就有份, D運動員冇D咩全港性既都唔洗想,咩預備港隊,果D咪高機會囉~  唔洗你申請,佢地自然有人搵你去讀~
作者: like_travel    時間: 12-7-18 14:02

sadsam 發表於 12-7-18 12:58
要係超特好先好諗.................你以為拎個一兩個獎就有份, D運動員冇D咩全港性既都唔洗想,咩預備港隊 ...

還有 ! 今年有個女仔, 佢ar Sir 在DGS 教大號, 女仔一心以為可以順利入dgs, 點知second round 都去唔到就 KO.

另一個, 學界 "跳高" 進入全港五強, 結果...都係..... (甚至 HYS 都入唔倒), 可憐 !

作者: nungma    時間: 12-7-18 14:32

可能佢地夠大號手啦,有時都要撞啱佢地欠咩手
作者: mrs.so    時間: 12-7-18 16:43

港隊, 集訓隊成員真係有優勢!
作者: cellon    時間: 12-7-18 16:51

如果入到香港代表隊可能會有好處.
作者: DBS_spdm    時間: 12-7-18 17:01

梗係游水啦,攞到至少兩個D1成績,有區冠軍獎就梗係更好啦
作者: Bluestar    時間: 12-7-18 17:02

缺大號手, 是去年的事
5年後再試試看
作者: 施爾歐    時間: 12-7-18 17:06

我朋友個仔係小學游泳區域冠軍,成績就band2頭,拔萃收左
作者: cellon    時間: 12-7-18 17:22

施爾歐 發表於 12-7-18 17:06
我朋友個仔係小學游泳區域冠軍,成績就band2頭,拔萃收左
你朋友個仔?

作者: Bluestar    時間: 12-7-18 17:33

dgs從來不收男孩
作者: SARIDON    時間: 12-7-18 17:34

回復 cellon 的帖子

收咗又點,你估真係唔駛讀,都要讀得到先得,只係得運動見得人,讀書成果先至係跟你成世,你想想將來大學的門檻憑咩入到?又憑課外活動的優勢?
作者: 施爾歐    時間: 12-7-18 17:37

cellon 發表於 12-7-18 17:22
你朋友個仔?
係女......呵呵
作者: like_travel    時間: 12-7-18 17:40

cellon 發表於 12-7-18 17:22
你朋友個仔?

i think she is talking about DBS not DGS
作者: like_travel    時間: 12-7-18 17:47

Bluestar 發表於 12-7-18 17:02
缺大號手, 是去年的事
5年後再試試看

基本上係每年" 須要既專長" 都會變更, 根本您用幾年時間學得黎人地都轉左trend, 晒鬼氣 !

舉例 : 今年個大號手畢左業, 來年S1 就須要補給新血, 明年走個長笛手, 您又要撞彩開正果範先有機 ! 不如正正經經羅個全級第一最穩當 !

作者: 施爾歐    時間: 12-7-18 17:50

其實無論DGS定DBS,校際區域游水冠軍都是最有把握拔尖入的。
作者: vincher    時間: 12-7-18 18:37

回復 mrs.so 的帖子

flute 5級  比 piano 演奏級 對升中更優勢!
但  若子女對彈琴有天份,又有興趣,點解要為升中而放棄?

作者: cellon    時間: 12-7-18 20:15

SARIDON 發表於 12-7-18 17:34

收咗又點,你估真係唔駛讀,都要讀得到先得,只係得運動見得人,讀書成果先至係跟你成世,你想想將來大學的門檻憑咩入到?又憑課外活動的優勢? ...

同意。
所以當有人問「上智 vs HYS」,我會建議上智。

作者: cellon    時間: 12-7-18 20:18

vincher 發表於 12-7-18 18:37
回復 mrs.so 的帖子

flute 5級  比 piano 演奏級 對升中更優勢!

同意管弦樂比鋼琴重要。

但若flute 5級,不知有沒有audition 的機會呢?

作者: vincher    時間: 12-7-18 20:31

我朋友兒子鋼琴8級(還有xx區籃球代表+ 體育比賽0吾知冠 定 亞軍),自行九龍某名校失敗!
他同學flute 5 級(當然可能有其他特異功能),自行九龍某名校成功!

作者: martie    時間: 12-7-18 22:40

cellon 發表於 12-7-18 20:18
同意管弦樂比鋼琴重要。

但若flute 5級,不知有沒有audition 的機會呢?

Better chance with grade 8.
作者: winkdex    時間: 12-7-19 02:22     標題: winkdex 的帖子

其實我個女今年要報中學,佢喺某項運動拿好多冠軍,學界同公開賽都有,佢四年級成績全級5名內,五年級冇show名次但保守估計都有全級頭10(學校80幾人升 band 1,全級124人),我覺得算唔錯,想試吓apply dgs,  但見你哋都係講音樂方面嘅課外活動,我個女玩嗰樣運動比較冷門,應該都冇乜機會

作者: nonodarling    時間: 12-7-19 09:23

回復 winkdex 的帖子

冷門先至大機會呀

作者: kenfu    時間: 12-7-19 09:26

作者: ha8mo    時間: 12-7-19 10:12

作者: ha8mo    時間: 12-7-19 10:15

作者: eggmama    時間: 12-7-19 11:16

嘩!咁策略性?
作者: woodst    時間: 12-7-19 13:23

作者: winkdex    時間: 12-7-19 14:30     標題: Quote:winkdex+發表於+12-7-19+02:22+其實

原帖由 ha8mo 於 12-07-19 發表
如果係玩本地學界冇比賽的項目
我諗你要玩到做世界冠軍上曬報先得
dgs喺我個女玩嗰項運動有校隊,佢地學界團體三甲,但唔知係咪冇人玩,今年佢哋只係出高級組,咁下年會唔會直情唔出賽? 所以我都有唸入體藝,但好似學術成績麻麻?  除咗呢兩間就只有國際學校玩呢項運動,我想個女除咗讀書外仲可以玩一種自己熱愛嘅運動,佢係一個唔郁讀書入唔到腦嘅人嚟

作者: ha8mo    時間: 12-7-19 14:59

作者: kenfu    時間: 12-7-19 15:19

作者: cellon    時間: 12-7-19 16:41

kenfu 發表於 12-7-19 09:26
我個女玩嗰樣運動比較冷門,
Do you know DGS having this 冷門運動??
你唔講係乜,點答你呢?

作者: cellon    時間: 12-7-26 21:25

kenfu 發表於 12-7-19 09:26
我個女玩嗰樣運動比較冷門,
Do you know DGS having this 冷門運動??

作者: doraemonMa    時間: 12-7-27 00:06

作者: ha8mo    時間: 12-7-27 10:31

作者: like_travel    時間: 12-7-27 10:51

請讓我重覆一次 "边種課外活動升dgs有優勢 ---> 每年各名校所須人材都會變, 而且係不停變, 你學得黎人家已更改個wish list 好幾次" , 都係果句, 比心機讀好d 書, 自然大把scholorship offer, 不一定勢要入DGS 為終身目標 ! (不喜勿插)

作者: ha8mo    時間: 12-7-27 11:07

作者: like_travel    時間: 12-7-27 14:26

ha8mo 發表於 12-7-27 11:07
運動同音樂、美術果D不同

運動分ABC三個grade
永遠無人可以用運動成績來計算自己一定可以入梗邊間勁既中學, such as DGS / SPCC ....  即使係運動全港頭幾名既奇材 !

每一間直資名校都有自己一把尺, 收生標準由佢定, 那管你係全港頭幾名!  如果你以為自己成績幾好而運動又出色, 以為自己入硬, 你就大錯特錯 ! 除非你朋友是該校相關項目既coach, 那你可以直接知道真係要d 咩人材 !

作者: ha8mo    時間: 12-7-27 14:37

作者: Ceci333    時間: 12-7-27 17:48

真心奉勸樓主及其他家長不要以入某一學校或名校為唯一目標.孩子能不能成才,不是因為入了某一學校,而是孩子本身的素質及態度,學校只是一個環境.只要環境不是太差,已經夠了.
作者: like_travel    時間: 12-7-27 18:07     標題: 真心奉勸樓主及其他家長不要以入某一學校或

原帖由 Ceci333 於 12-07-27 發表
真心奉勸樓主及其他家長不要以入某一學校或名校為唯一目標.孩子能不能成才,不是因為入了某一學校,而是孩 ...

absolutely agree

作者: senkawa    時間: 12-7-27 23:18

能力不夠,入了DGS反而仲自卑...真係要搵適合子女能力/興趣/性格的學校先係王道!
作者: grace_xian    時間: 12-7-28 10:36

cellon 發表於 12-7-18 20:18
同意管弦樂比鋼琴重要。

呢點我都想知, 曾有人說FLUTE五級會在呈分加分, 唔知真假?
作者: CPU1995    時間: 12-7-28 11:06     標題: 回覆:grace_xian 的帖子

我就識得一個學flute的學生,在小五已是八級dist及校際flute高級組冠軍,結果成功入讀女拔。

今年識得int女拔個個都有八級,祇有成績全級頭二十名才能成功入讀。

作者: CPU1995    時間: 12-7-28 11:19     標題: 回覆:CPU1995 的帖子

靠音樂入還需成績配合,靠體育入就唔需葽,今年識得2個全級尾二三十DG都收。

作者: 呀夢    時間: 12-7-28 12:59

小兒明年升中,剩係對鋼琴有興趣,校際亞軍,大大小小鋼琴比賽5至6級冠亞軍優秀約十個,第一次呈分試級名次15/180,想考地區b1頭英中,真係小小幫助也沒有嗎?
作者: ha8mo    時間: 12-7-30 10:19

作者: yywhk    時間: 12-7-30 12:42

ha8mo 發表於 12-7-27 10:31
看看港大的Sports Scholarship Scheme網頁
http://www.ihp.hku.hk/programmes/admissions/sport-scholar.p ...

十優狀元最後探戈

她是會考10優生、是經驗豐富的D1泳將,更是女拔的泳隊隊長,若選女拔「至叻星」,捨陸恩其誰?這位中六生拿住會考10支「火箭」,明年將獲「拔尖」入讀大學,換言之今次賽事將是這名17歲的「模範生」在D1泳賽的「最後探戈」。

雖在個人項目A Grade 50自中僅得第4名,不過在這個非專長項目中游出個人最佳的28秒正,陸恩已稱好滿意。

不捨告別中學生涯 回顧6年代表女拔萃生涯,連續第2年擔任泳隊隊長的她毫不吝嗇愛校之情:「一定不捨得,但在這裏認識到很多好朋友,有不少開心回憶!」今年D1因天氣關係延期,陸恩也稱這令她最後一屆學界賽更加難忘。

立志入讀港大或中大醫學院的陸恩,雖然快將離校,但她堅決表示將來有機會,必定會回校幫師妹訓練。這位大師姐更寄語一班師妹們:「繼續加油,延續女拔精神!」

榮譽2008年我愛香港十大模範少年
亞洲分齡錦標賽
馬來西亞公開游泳錦標賽
更新日期05/11/11

陸小姐好讀得之餘仲好游得, 佢係拔尖入HKU Medi, 順手攞埋個Scholar, 唔好嘥 ! 真係好服佢!

作者: Unclejt    時間: 12-7-30 12:48

回復 yywhk 的帖子

呢個世界真係有d好叻嘅人。話天才唔重要嘅只係d天才用嚟安慰我呢d非天才啫。
作者: ha8mo    時間: 12-8-17 10:04

作者: BB成長期    時間: 12-8-17 13:42

作者: siufu    時間: 12-8-17 13:58

回復 ha8mo 的帖子

易漢暉超勁, 真係唔知佢點分配時間讀書...
作者: like_travel    時間: 12-8-17 14:51

BB成長期 發表於 12-8-17 13:42
我有個朋友....七年前阿仔原讀一所不出名的小學, 但學校的table tennis training幾好, 而他亦喜愛, 最後取 ...

呢個分享好正, 有得必有失..... 但作為父母, 我唔會想個女咁辛苦...作為個學生, 佢所乘受的壓力也不少, 既要兼顧學業, 又要為學校爭光....

好似我女師姐入左一間係女仔都like 既dream school, 佢又要練水, 又要操音樂, 又要追成績, 話早知入spcc 好過 !

作者: ha8mo    時間: 12-8-17 15:53

作者: ha8mo    時間: 12-8-17 15:56

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5