教育王國

標題: 國民教育 [打印本頁]

作者: mruniverse    時間: 12-7-19 16:30     標題: 國民教育

有教會學校已表明不教國民教育科,唔知保良局小學會唔會教呢?黎緊要揀小一了!

作者: mruniverse    時間: 12-7-19 16:36     標題: 回覆:mruniverse 的帖子

又或者問:學校對國民教育的取態,對你們選校有影響嗎?

作者: genkilo    時間: 12-7-19 16:40     標題: mruniverse 的帖子

actually they didn't say no but need to discuss further before launch.

作者: noodle_amy_h    時間: 12-7-19 16:40

作者: fsforth    時間: 12-7-19 17:47     標題: 引用:有教會學校已表明不教國民教育科,唔知保良

原帖由 mruniverse 於 12-07-19 發表
有教會學校已表明不教國民教育科,唔知保良局小學會唔會教呢?黎緊要揀小一了!

...
總理們在大陸有很多生意,有壓力。

作者: reei    時間: 12-7-19 18:02

is there any tuition center that will teach the 'real history'?

作者: HaYi    時間: 12-7-19 23:57

就算學校一定要教, 我都會同小朋友睇多D新聞, 多D引佢去學分析.   唔想被人洗腦式教育.
作者: 飛機師    時間: 12-7-20 00:20

都擔心.... 可能都會影嚮選校....
作者: k_lego    時間: 12-7-20 00:57     標題: 引用:都擔心....+可能都會影嚮選校....

原帖由 飛機師 於 12-07-20 發表
都擔心.... 可能都會影嚮選校....
但遲早都會全面推行,可以避嗎?

作者: 飛機師    時間: 12-7-20 00:59

唉................
作者: k_lego    時間: 12-7-20 01:11     標題: 引用:唉................

原帖由 飛機師 於 12-07-20 發表
唉................
其實幼稚園都滲透緊,我女之前教埋d「祖國真偉大」「我愛中國」

作者: 飛機師    時間: 12-7-20 01:13

回復 k_lego 的帖子

唉...............................
作者: ANChan59    時間: 12-7-20 03:58

將來小學概覽要加入這項。

作者: MaiGao    時間: 12-7-20 08:05     標題: Quote:原帖由+飛機師+於+12-07-20+發表都擔

原帖由 k_lego 於 12-07-20 發表
但遲早都會全面推行,可以避嗎?
只要內容持平公正,而且同原有科目重疊不大,我唔太反對全面推行。

作者: rainbowcov    時間: 12-7-20 08:52

MaiGao 發表於 12-7-20 08:05
只要內容持平公正,而且同原有科目重疊不大,我唔太反對全面推行。
但這方面無人能夠擔保。

作者: MaiGao    時間: 12-7-20 09:02

rainbowcov 發表於 12-7-20 08:52
但這方面無人能夠擔保。

所以才會引起很大的迴響
作者: silvia_ng    時間: 12-7-20 09:22

我知道陳守仁暫時唔會推行, 因為校內有5份1小朋友係非華裔學童, 冇需要咁教佢地愛國愛黨。但三年後就唔知啦。

我唸家長呢幾年自己係屋企都要做返d功夫, 自己幫小朋友洗定腦先。
作者: leoofhk    時間: 12-7-20 09:47

我地已經好緊張咁打比學校問清楚會否推行,爸爸仲激到話,如果間學校推行就唔讀,請願搵過第2間,好彩問左係2015年先開始,仲有時間比佢地finetune下個課程
作者: mirage    時間: 12-7-20 10:06

圓玄小學在簡介會時校長主動講明大力支持。
作者: Spiderdodo    時間: 12-7-20 11:21

何謂 50 年不變?可否 2047 才推?
作者: sarahho    時間: 12-7-20 11:35

silvia_ng 發表於 12-7-20 09:22
我知道陳守仁暫時唔會推行, 因為校內有5份1小朋友係非華裔學童, 冇需要咁教佢地愛國愛黨。但三年後就唔知啦 ...
家長不是洗腦,是打底..
作者: sarahho    時間: 12-7-20 11:36

mirage 發表於 12-7-20 10:06
咁我一定唔會選這間...
作者: Janellemama    時間: 12-7-20 11:43

回復 mirage 的帖子

我女有幾個同學仔派咗入e間
作者: Cake111    時間: 12-7-21 01:18     標題: 引用:Quote:原帖由+飛機師+於+12-07-20+發表唉..

原帖由 k_lego 於 12-07-20 發表
其實幼稚園都滲透緊,我女之前教埋d「祖國真偉大」「我愛中國」
我女個間都係,今年多左好多國內團來參觀,聯校活動和畢業典禮也有請內地官員列席及演講,這是大勢所趨。我而家已同阿女日日講,將來有一科你當故事聽,老師和父母講的有不同,你一定要信父母,佢吾係好明,都冇計。

作者: mruniverse    時間: 12-7-21 01:48

回復 leoofhk 的帖子

無錯,如果呢一刻明知不時推行的時侯,有學校仍"好正面"咁推,成績再好我也不選, (照而家情況,玄圓,東華三院我都不會選), 今日有報章講果位吳克儉秘密訪京 (起碼唔公開), 就知如果推行得, 學校有O既教學空間同自由唔方大....
我也是一位爸爸, 對呢D事真係好反感!!. 因為唔咪教知識, 而係我地普遍下一代接受緊O既價值觀念
作者: bighead9849    時間: 12-7-21 09:17

其實我並不抗拒國民教育, 不過一味唱好就真係過份, 最最最反感係呢樣: "根據教育局頒佈的指引,學生要互相評估對方唱國歌時有否肅然起敬、有否表現出優秀的公民及國民素質,又要學生自評是否會為同胞的成就表達欣喜或感到自豪、對國家的認同和歸屬感有沒有提高、會否考慮配合國家需要規劃自己將來的發展等。"
嘩, 文革咩.........到時同學們互相批鬥,真係無眼睇了.......
作者: k_lego    時間: 12-7-21 09:40     標題: 引用:Quote:原帖由+k_lego+於+12-07-20+發表其實

原帖由 Cake111 於 12-07-21 發表
我女個間都係,今年多左好多國內團來參觀,聯校活動和畢業典禮也有請內地官員列席及演講,這是大 ...
咁你女果間好恐怖喎,我果間係有其中一本主題書叫我愛中國,所以有呢d野。果次我女去我麻麻屋企做功課,要寫祖國真偉大,我麻麻仲話痴線!我女同佢講我是中國人,我麻麻同佢講你係香港人!我女話老師話我係中國人,我麻麻話,你住香港,係香港出世,就係香港人。之後我麻問我點解學校教咁既野,叫我去投訴!我話教育局要佢教,佢可以唔教咩

作者: Cake111    時間: 12-7-21 10:01     標題: 引用:其實我並不抗拒國民教育,+不過一味唱好就真

原帖由 bighead9849 於 12-07-21 發表
其實我並不抗拒國民教育, 不過一味唱好就真係過份, 最最最反感係呢樣: "根據教育局頒佈的指引,學生要互相 ...
吾係話係邊度見到呢段?

作者: Cake111    時間: 12-7-21 10:02     標題: 引用:Quote:原帖由+Cake111+於+12-07-21+發表我

原帖由 k_lego 於 12-07-21 發表
咁你女果間好恐怖喎,我果間係有其中一本主題書叫我愛中國,所以有呢d野。果次我女去我麻麻屋企做功 ...
我女主題書都有講,應該係同一套書,去年老師都有講回歸的事。

作者: mandy304    時間: 12-7-21 10:07

硬推國民教育, 外表剛硬, 內裡却冷冰冰. 欠缺了核心意義.  愛國本是一件好事, 但國內有數不盡污點, 心裡非常心痛. 心痛的是數百年後仍然執迷不悟.

愛其實不需要講, 不需要裝飾, 很自然情感會一朝一朝培養出來. 偏偏刻意硬銷, 這個不是產品吧!  我願意接受, 更願意望到他們徹底改變. 盼望.

729不能與大家出席維園, 但心繋香港. 團結一致.互勉.
作者: Lukbuk    時間: 12-7-21 10:09

回復 bighead9849 的帖子

無留意到呢段添... 唔係下話? 真係好恐怖喎咁!

作者: k_lego    時間: 12-7-21 10:11     標題: 引用:Quote:原帖由+k_lego+於+12-07-21+發表咁你

原帖由 Cake111 於 12-07-21 發表
我女主題書都有講,應該係同一套書,去年老師都有講回歸的事。
我地畢業典禮只請左一位本校畢業生既老公(唔記得香港咩政府官員)咋!內地官員,駛唔駛salute?

作者: Cake111    時間: 12-7-21 10:22     標題: 引用:Quote:原帖由+Cake111+於+12-07-21+發表我

原帖由 k_lego 於 12-07-21 發表
我地畢業典禮只請左一位本校畢業生既老公(唔記得香港咩政府官員)咋!內地官員,駛唔駛salute?:ba ...
個件係類似交流的學術教授,吾記得正式官銜。我女近幾個月成日都有內地人參觀,你話老師交流我覺冇問題,但我見過2次係有阿媽帶女同有d吾似老師嘅人,吾知以為係睇樓團,學校仲冇話我地知,見阿女就畢業,所以費事問咁多。

作者: mandy304    時間: 12-7-21 10:46

回復 Lukbuk 的帖子

真的多謝你, 原來你也是一樣的支持 729
作者: SCKnight    時間: 12-7-21 12:04

Cake111 發表於 12-7-21 10:01
吾係話係邊度見到呢段?
尋日生果報有講!

作者: leoofhk    時間: 12-7-21 12:23     標題: 回覆:Cake111 的帖子

我囝囝幼稚園都係用呢套書,「我愛中國」係K3真中一個單元,認識中國和香港關係,區旗國旗,自己和國家的關係,中國歷史飲食手工藝等文化,仲有名勝,我地仲要做專題研習,做故宮模型,仲有詠古詩;我覺得好正面喎,冇咩政治含意

作者: kamtsk    時間: 12-7-21 12:44     標題: 引用:圓玄小學在簡介會時校長主動講明大力支持。

原帖由 mirage 於 12-07-20 發表
咁真係唔駛考慮圓玄喇!道不同不相為謀!

作者: bowling123    時間: 12-7-21 13:35

真係有點失望! 但現時推行是十分困難的,因為這一代人家長包括60至80後都是活在資訊自由流通模式. 大多數人都一定價值觀. 父母教小朋友就會好小心, 唔會同個小朋友講信哂本書掛? 就算硬推只會成為一科普通答問既科目. 你想要概定答案就比既定答案. 說到底是沒有意思吧.
作者: Lukbuk    時間: 12-7-21 14:28

我記得當年考中國語文及文化科, 好彩考到A, 同其他都考到A o既朋友傾開, 大家都有一個心得, 就係只要有讚無彈中國文化就ok, 什麼禮義廉恥, 仁愛.... 不過o個陣係中六七, 識得分真實同考試, 宜家國文教育係針對小學, 小學生仲係好信書, 信老師多過父母, 所以真係有d擔心
作者: manman0808    時間: 12-7-21 15:44     標題: 回覆:國民教育

我想知係咪私校同直資可以括免?

作者: Cake111    時間: 12-7-21 16:25     標題: 引用:我記得當年考中國語文及文化科,+好彩考到A,

原帖由 Lukbuk 於 12-07-21 發表
我記得當年考中國語文及文化科, 好彩考到A, 同其他都考到A o既朋友傾開, 大家都有一個心得, 就係只要有讚無 ...
呢樣就係我最擔心,我女正是老師說的就是對,吾係親子關係問題。仲有一樣野係我擔心嘅,就係新移民嘅小朋友,佢哋父或母都係內地受教育,講真呢科對佢哋冇乜影響,只係我哋呢班土生土長的香港人吾想自己的下一代被洗腦,講真到時老師同朋輩一齊洗腦,又要互評有幾愛國,得個幾歲人仔,鬼識分?d人而家成日講文革,係米指小朋友第時長大左會批判父母不夠愛國而舉報?諗起都

作者: kakagilbert    時間: 12-7-22 16:58

manman0808 發表於 12-7-21 15:44
我都想知

作者: babybear    時間: 12-7-22 17:09     標題: 引用:何謂+50+年不變?可否+2047+才推?

原帖由 Spiderdodo 於 12-07-20 發表
何謂 50 年不變?可否 2047 才推?
我都想

作者: MaiGao    時間: 12-7-22 17:19

k_lego 發表於 12-7-21 09:40
咁你女果間好恐怖喎,我果間係有其中一本主題書叫我愛中國,所以有呢d野。果次我女去我麻麻屋企做功 ...

我仔讀國際幼都有教…
我仔同我講係中國人(佢係英籍),見到火箭升空覺得好proud…
見到講中國不是的新聞佢會喊…
話人地好話佢祖國…

作者: Chris852    時間: 12-7-22 17:20

如果小朋友的朋友, 認識的人, 周圍的人都是唱紅, 讀直資, 私校, 國際學校都是一樣....

溥熙来不是因唱紅而下台?

香港要反過來唱紅??? 推國民教育班人是否會擦錯鞋??? 錯估國情??

作者: MaiGao    時間: 12-7-22 17:23

大家之前講緊,會大力支持的圓玄小學係直資學校。
作者: babyjean    時間: 12-7-23 07:03     標題: 引用:其實我並不抗拒國民教育,+不過一味唱好就真

原帖由 bighead9849 於 12-07-21 發表
其實我並不抗拒國民教育, 不過一味唱好就真係過份, 最最最反感係呢樣: "根據教育局頒佈的指引,學生要互相 ...
:;pppp:

作者: KK07    時間: 12-7-23 11:34

母語教學---中文科普通話授課--本地普通話老師水平不足--招聘由祖國來港就讀教育學院的中文科老師--再由這些老師教國民教育科

這純是我等師奶毫無數據支持的陰謀論,不過你看看有多少祖國學生在教育學院就讀中文,你可能會同意我的師奶觀點.  此刻,腦海中只有"温水煑青蛙"五個字
作者: bighead9849    時間: 12-7-23 12:36

我覺得作為父母, 有責任去捍衛我們的孩子. 我很同意潘小濤寫的一段說話 : 我已步入中年,這個世界將屬於年輕一代。我們這一代該做的,就是至少要為他們爭取這樣一個環境:讓他們自由地成長。我們今天能講的話,他們明天也能講;我們今天能做的事,他們明天也能做;我們今天能看的書,他們明天也能看。
作者: busypa    時間: 12-7-23 12:39

坊間有一種說法為「國民教育」護航,認為香港是個資訊發達的地方,受教學生並非處於封閉環境,學生自行比較各類資訊後,自然懂得分辨教材是真是假,也就不可能被洗腦。
這是「國民教育」最可怕的地方。
作為一門學科,學生上完課之後是要接受考核的,而分數對學生的影響就不用我說了。那麼,學生面對的選擇便是:利益當前,要不要扭曲自己的人格、良知、尊嚴?「共產黨是怎樣一個執政團體?」這樣一條試題攤在你面前,你會寫下怎樣的答案?標準答案在教課書上寫着,三個形容詞:「團結、進步、無私」,你是抄書上的答案,還是寫你自己心中另一個答案?
假如你是家長,孩子問你,應該寫出良知的答案,還是弄虛作假騙取考試成績,你又會如何指導你的孩子?當服從良知,說真話意味着跟自己的前途過不去的時候,家長有道德勇氣要求孩子不惜代價說真話嗎?如果一個社會從孩子到家長,為了眼前利益可以隨時扭曲自己,久而久之,這個社會會變成怎樣?強國早已給出了答案。
中國作家巴金最被人推崇的品格是「說真話」,享受資訊發達、言論自由的香港人對此無甚感覺,甚至覺得有點可笑。如果我們今天不一起出來捍衞我們說真話的自由,日後,香港人會更明白。                                                     
作者: ngsmum    時間: 12-7-23 14:20

最痛心都係周圍認識的c9朋友好多都對呢件事無咩反應, 唔覺得要反對,甚至話遊行咁激...點解會咁??
作者: ngsmum    時間: 12-7-23 14:25

而家好似係有人要迫我地既小朋友飲毒奶粉, 做父母既點解咁都唔出來反抗?
作者: ANChan59    時間: 12-7-23 15:03     標題: 引用:圓玄小學在簡介會時校長主動講明大力支持。

原帖由 mirage 於 12-07-20 發表
重災區,有埋少先鋒添。

作者: reei    時間: 12-7-23 16:01

Where and what time demonstration on 29 July ? What color to wear ? What to bring ?
作者: Chris852    時間: 12-7-23 16:06

為了小朋友, 為了香港, 為了國家未來,
我腳痛都要行, 仲要系9月踢走保皇班人...
我本來支持梁特首, 現在不會了!

作者: Chris852    時間: 12-7-23 16:13

reei 發表於 12-7-23 16:01
Where and what time demonstration on 29 July ? What color to wear ? What to bring ?
沒有記錯的話, 穿黑色或白色, 意思是黑白.是非分明.地點, 時間應該未confirm. 不過可以上網 / facebook search.

作者: reei    時間: 12-7-23 16:15

Will you bring your kids along ?
作者: idy926    時間: 12-7-23 16:25

全民行動。反對洗腦。729萬人大遊行
日期:7月29日(星期日)
時間:下午3時起行
路線:從維園遊行至金鐘政府總部
作者: Cake111    時間: 12-7-23 20:53     標題: 引用:最痛心都係周圍認識的c9朋友好多都對呢件事

原帖由 ngsmum 於 12-07-23 發表
最痛心都係周圍認識的c9朋友好多都對呢件事無咩反應, 唔覺得要反對,甚至話遊行咁激...點解會咁??  ...
個d係米新移民呀?

作者: Cake111    時間: 12-7-23 20:58     標題: 引用:全民行動。反對洗腦。729萬人大遊行日期:7

原帖由 idy926 於 12-07-23 發表
全民行動。反對洗腦。729萬人大遊行
日期:7月29日(星期日)
時間:下午3時起行
我未遊行過,請問全程要行幾耐呢?要吾要準備紙牌舉呢?

作者: masterunion    時間: 12-7-23 22:20

唉... 我已唔敢考慮福建同培僑..
究竟係我太worry, 定係真係禁恐怖, 我已攪不清
作者: AQ47    時間: 12-7-23 23:43     標題: 回覆:mruniverse 的帖子

去愛一樣嘢係要時間去培育,發自內心嘅,愛國都係一樣。
政府唸住教小朋友用佢果一套去愛國,只唱好,灌輸片面資訉,教出同一的思維模式,而易於操控,這點,絕不能接受。
要對得住下一代,免日後後悔,今次真係要企出嚟!

作者: c1234    時間: 12-7-23 23:49

作者: musickwong    時間: 12-7-24 00:17

小兒今年入小一, 今日有衝動打去問入讀小學今年9月會不會出國民教育. 我是不是過份擔心呢?

今個星期日,你們有冇打算上街呀?
作者: ANChan59    時間: 12-7-24 00:49

musickwong 發表於 12-7-24 00:17
小兒今年入小一, 今日有衝動打去問入讀小學今年9月會不會出國民教育. 我是不是過份擔心呢?

今個星期日,你 ...
唔算衜動,了解自己孩子的課程十分合理。
作者: roccolamar    時間: 12-7-24 00:59

musickwong 發表於 12-7-24 00:17

今個星期日,你 ...

我本來都想打去問,但今日打風太忙因要放早,所以無時間打。打完風都會打去問下保良局會唔會推國民教育。如果真係推,會認真諗下轉私校或國際學校!
作者: Cake111    時間: 12-7-24 02:11     標題: 引用:小兒今年入小一,+今日有衝動打去問入讀小學

原帖由 musickwong 於 12-07-24 發表

今個星期日,你 ...
我都好想打,但冇勇氣如學校答話推,我地呢班只可選擇津校的家長有得揀咩?差d想打番去之前放左個間聖公會學校問番來讀得吾得,至少佢表左態吖

作者: SCKnight    時間: 12-7-24 06:41

冇辦法唔行出黎!今早打風睇新聞。時事評論員劉銳兆用喺書展售賣嘅國內出版探討中國模式嘅書刊同嗰本有毒嘅港剷中國模式比較。港剷版本內容偏頗,盲目吹捧。點用得落手呀!
作者: SCKnight    時間: 12-7-24 06:54

自己喺中學都有修讀中國歷史,自己亦好鍾意呢一科,因為可以多啲了解自己國家,亦可以從以往歷史由錯誤中學習同反省。
但係而家呢本咁嘅中國模式,只係曉媚上。
最火滾嘅就係教育署班官,大拿拿洗咗納稅人成千萬,跟住就話本書嘅內容與佢無關?行為嘅卑鄙比攪大咗人地嘅肚,然後話係佢自己要生,唔要嘅就叫受害人自己攪掂嘅賤男有過之而無不及!
作者: SCKnight    時間: 12-7-24 07:04

班官剩係識講試行先,唔好玩啦!
我喺私營機構推project都知一定要先上馬,洗濕咗個頭之後,好難撤換個project。
大佬,我俾小朋友三年寶貴嘅時間佢玩,之後唔得搵阿茂可憐?呢十年嘅教改前車可鑑!
唔好當我地班家長係蠢才!
作者: 少年宮    時間: 12-7-24 09:52     標題: 【國民教育】2+2=5 洗腦科點頂啊

作者: ngsmum    時間: 12-7-24 13:59

Cake111 發表於 12-7-23 20:53
個d係米新移民呀?

唔係呀, 土生土長香港人!  有些話要讀都無辦法, 唯有接受; 有D就話, 反對都無用, 阿爺要推你可以點.

我都唔明D人點諗, 既然反對, 就梗係要出來表達; 又反對又唔表態, 即係點?

作者: Cake111    時間: 12-7-24 14:52     標題: 引用:Quote:Cake111+發表於+12-7-23+20:53+個d係

原帖由 ngsmum 於 12-07-24 發表
唔係呀, 土生土長香港人!  有些話要讀都無辦法, 唯有接受; 有D就話, 反對都無用, 阿爺要推你可以點.

我都 ...
唉,因為大家都心灰覺得無能為力而且可能呢班父母覺得求其有書讀就算,就好似早排我為小一叩門而忙,佢地就懶懶閒,冇想過派吾到要點做,總之一定會派到學校有書讀,大家根本吾啱channel,咁你話佢地有乜態要表?

作者: idy926    時間: 12-7-24 15:34

Cake111 發表於 12-7-23 20:58
我未遊行過,請問全程要行幾耐呢?要吾要準備紙牌舉呢?
行程幾耐,視乎人數,吾一定行全程,可中途加入或離開,吾一定要舉牌,有d人默默支持齋行
作者: TamSeeKa    時間: 12-7-24 15:46

回復 bighead9849 的帖子

As a parents we need to know more about the 國民教育, in order to counteract and teach our kids.  I am worried we would lose freedom of speech in very near future!
作者: 喵媽    時間: 12-7-24 17:19

如果一定要推行, 都不想有功課, 不要考試測驗...聽完就算
作者: mena    時間: 12-7-24 17:36

香港高官既所作所為
特首梁振英的子女 (英國升學)
教育局長吳克儉的子女 (外國升學, 可能擁有外國國藉)
局長曾德成的子女 (外國升學)
司長林鄭月娥的子女、丈夫 (英國籍)
民建聯主席譚耀宗的子女(澳洲籍)
立法會主席曾鈺成的家人 (加拿大藉)
羅范婦人的子女 (外國升學, 可能擁有外國國藉)
譚志源兩子在國際 學校就讀
局長張炳良、商務及經濟发展局長苏錦梁、食物及衛生局長高永文等子女均于外國留學
太多未能盡錄

牠們只視中國、香港為他們的搖錢樹, 不斷出賣港人, 貪到土滿腸肥
並不是真心服務市民! 你們甘心嗎????
作者: NET16    時間: 12-7-24 17:41

自己本身唔係太愛國
所以冇乜壓力俾仔仔  
放鬆D啦

作者: NET16    時間: 12-7-24 17:42

就好似宗教科一樣咁讀   RELAX

作者: ngsmum    時間: 12-7-24 18:14

回 NET16 :

[學生的青春要用在真善美之上,不是用在與愛國教育搏鬥之上!這是浪費我們香港青年人的青春。]

陳雲:兩年前(2010年11月17 日)前,我已經撰文揭露愛國教育的用處:愛國教育的目的,不在乎成功,而在乎失敗,用失敗將學生捲入國家的墳墓裡面!它會令你最終憎恨這個國家,然後用憎恨捆綁住你的一生。愛國教育的課程愈荒謬,考試愈麻木,創傷學生的能力愈大。愛國教育有多荒謬,你以為那些教育官僚不知道嗎?政府要的只是要你受到委屈之後自我欺騙以求脫身,從而留下心理創傷,煎熬著你,摧毀你的獨立人格和仁義心腸。仁義、真善美,從此遠離你。這正是法西斯統治的惡毒權術!(見明報文章〈愛國教育戕害性靈〉)

中共的愛國教育是成功的,因為它令十三億中國人都憎恨這個國家,然後遠離仁義與真理,從此捆綁在一起!

教育的目的是仁義、真善美。愛國教育正是反對仁義,反對真善美。它用國家的愛,來套取了我們對仁義與真善美的愛。

國家的憲法和政治符合仁義和真善美,就根本無需推行愛國教育,大家都會捍衛憲法,捍衛我們的社會。

洗腦教育是最終會失敗的,但它的效用,正是在於失敗!各位看看書展來香港買政治書的大陸人,多麼可憐,浪費了幾多青春!

學生的青春要用在真善美之上,不是用在與愛國教育搏鬥之上!這是浪費我們香港青年人的青春。

我教書,知識之外,從來只教學生儒門的仁義,古希臘的真善美。青春好短暫,不要浪費。

到我這個年紀,就更加要反對中共式的愛國教育,我們這代老人家已經無法挽回青春了,豈可容許兒童浪費青春?

世間最珍貴之事,乃係青春。青春一去,無可挽回。你到我這個年紀就明白。

我看見十五歲少年黃之鋒反對愛國教育,萬分感慨。這本來是我們這些老人家要做的事啊!
作者: AQ47    時間: 12-7-24 19:15     標題: 回覆:少年宮 的帖子

嚟緊5年由呢班人管理香港,唉!!!

作者: 少年宮    時間: 12-7-24 19:33

作者: Chris852    時間: 12-7-25 16:32

我本來9月唔想投票, 今次忍無可忍,
我會用盡Social Hub 社交網絡, 叫朋友, 朋友d朋友踢走保皇班人...
我睇種票 vs 社交網絡, 邊個影響力勁!

作者: bowling123    時間: 12-7-25 16:40

http://www.youtube.com/watch?v=YKEFt89YOCY

同唔同意都好! 一個很好的論述,已是一年有多了!
作者: kelvinli0311    時間: 12-7-26 00:12

其實有D學校因為紅色背景關係, 真係走唔甩.

例如 培僑, 福建, 漢華...
作者: NET16    時間: 12-7-26 00:15

有咩不滿去遊行啦
作者: NET16    時間: 12-7-26 00:15

有咩到時再表達     
作者: NET16    時間: 12-7-26 00:19

應該係遲早全部人都走唔甩
作者: NET16    時間: 12-7-26 00:19

一個跟住一個排隊入鬼門關
作者: NET16    時間: 12-7-26 00:21

回復 少年宮 的帖子

同我排得整整齊齊
開腦洗腦

作者: NET16    時間: 12-7-26 00:22

回復 少年宮 的帖子

:;pppp::;pppp::;pppp:
作者: babyjean    時間: 12-7-26 19:04     標題: 回覆:bowling123 的帖子

胡適之那一段,說得實在太好。

作者: babyjean    時間: 12-7-26 19:05     標題: 回覆:bowling123 的帖子

胡適之那一段,說得實在太好。

作者: fatkca    時間: 12-7-27 12:44

幼稚園都教緊??!!!
作者: wister    時間: 12-7-30 09:22

其實國民教育遲早都全面推行,不過我相信系咁多家長既呼聲之下同憑住學校既良心,我相信學校會認真思量同調節課程既內容既。

作者: idy926    時間: 12-7-30 11:18

啱啱聽新聞,教局局長話:其實家長憂心嘅部份,只係佔教材的3﹪啫

局長,不如我煮碗飯比你仔女食,放3﹪毒藥落去,3﹪啫,吾多喎,包吾會即時死得,你放心食啦!

點解香港而家d主要官員思維同logic咁奇怪???簡直禍港!

雖然摛日遊行熱到暈,不過值得!
作者: anna59    時間: 12-7-30 13:39

大陸d野冇樣好,唔好咁天真,唔好信呀
天主教好d喎
作者: JustAParent    時間: 12-7-30 14:13

idy926 發表於 12-7-30 11:18
啱啱聽新聞,教局局長話:其實家長憂心嘅部份,只係佔教材的3﹪啫

局長,不如我煮碗飯比你仔女食,放3﹪毒 ...

局長說得對, 國民教育指引中不和其他科重疊的可能只有3%.  自己孩子不材, 他們只修常識科歷史科, 學好97%足矣.  那3%加潤拔奴課程, 留給高官們在國外流學的尖子子孫吧.

上面家長說胡適先生的自由平等論說得好, 也看看胡適先生的另一番話,

「你要看一個國家的文明,只需考察三件事:第一看他們怎樣待小孩子;第二看他們怎樣待女人;第三看他們怎樣利用閑暇的時間。」

昨日的事大家看得很清楚, 我以作為香港人感到驕傲, 我為香港有這種政府感到羞恥.

作者: mr1963    時間: 12-7-30 21:41     標題: Quote:idy926+發表於+12-7-30+11:18+啱啱聽

原帖由 JustAParent 於 12-07-30 發表
局長說得對, 國民教育指引中不和其他科重疊的可能只有3%.  自己孩子不材, 他們只修常識科歷史科, 學好97% ...
like

作者: mena    時間: 12-7-30 22:19

D高官最叻一路比屎你食,一路話同你講我為你好先比你食,但佢哋同佢D屋企人就死都唔食。回歸咁耐我哋班家長要搶床位生仔,再搶奶粉,再搶學位,而家仲整D洗腦教育比你,究竟香港父母幾時先有安樂日子過下,求下衣個政府做下一些好事好唔好,我哋D父母受夠了

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5