教育王國

標題: 新進直資中學成績 [打印本頁]

作者: kc64    時間: 12-7-26 00:02     標題: 新進直資中學成績

近年一些新進直接中學, 如播道中學, 國際音中等, 應該都在今年有學生考畢新高中文憑試, 請問有沒有他們的學生成績資料? 我相信有很多家長會有需要, 供來年為小朋友選中學籌謀. 謝謝!
作者: Charlotte_mom    時間: 12-7-26 08:33     標題: 引用:近年一些新進直接中學,+如播道中學,+國際音

原帖由 kc64 於 12-07-26 發表
近年一些新進直接中學, 如播道中學, 國際音中等, 應該都在今年有學生考畢新高中文憑試, 請問有沒有他們的學 ...
上面已經有,爬下文啦。至於學校吾公佈的,你問黎都無用

作者: mandy_lee    時間: 12-7-26 09:09

i want to know too... 我聽番黎個個考得幾好不過大圍就不清楚
作者: Charlotte_mom    時間: 12-7-26 09:42

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 0293&extra=page%3D1
自己搵, 不過似乎唔多新直資公佈左(尢其是WHOLE PICTURE), 我見到HKUGAC, 福中, 羅氏, 中華基金, 好似有培僑
見唔到真道, 播道, ST MARGARET, WKF
作者: cutemama2010    時間: 12-7-26 10:28

學校唔公佈成績, 你就唔好期望太高, 應該唔有太多意外驚喜,  當佢喺平均3322成績, 30 - 50%. 這算是合理期望.  以此標準來參考, 計劃和選擇中學吧.

作者: sakura65    時間: 12-7-26 11:36

年期較新的直資學校,因為在開始頭一兩年時收生的門檻都是偏低的,所以大多數首兩屆畢業生的公開試成績都不會太好。
作者: mrsjacky    時間: 12-7-26 15:49

sakura65 發表於 12-7-26 11:36
年期較新的直資學校,因為在開始頭一兩年時收生的門檻都是偏低的,所以大多數首兩屆畢業生的公開試成績都不 ...

我又唔明,就算收生門檻偏低,都係中一時收呀,教足六年,都教唔掂﹖如果係收生門檻高佢先有本事教得好,我點解要比錢佢教﹖我唔係話直資一定要有本事將一個人由成績唔好變做好,但整體成績無藉口差lor,學生你自己揀過度過,教學法你自己有自主權,教科書你自己話晒事,經費你又有,家長又個個都中產背景,成績點講都應該要有返咁上下至合理。

作者: mrsjacky    時間: 12-7-26 15:53

cutemama2010 發表於 12-7-26 10:28
學校唔公佈成績, 你就唔好期望太高, 應該唔會有太多意外驚喜,  當佢喺平均3322成績, 約30 - 50%吧. 這算是 ...

雖然話大把成績好既學校都唔公佈,但人地已經有晒口碑,唔講都有說服力。但一眾新直資,大家都等緊佢開牌,以前仲未有第一届大家都得個估字,攪mud等到頸都長先等到佢考,又唔公佈下,佢唔講盞大家諗到佢好差,唔會話諗到佢好叻但好低調個wor。
作者: hkugac    時間: 12-7-26 16:37

HKUGAC
History 25% 5**, 62.5% 5 or above
English 42.4% 5 or above, 100% 3 or above
Maths 37.4% 5 or above
M1 52.9% 5 or above
M2 64.5% 5 or above
達大學入學標準 66.7%
作者: talknwrite    時間: 12-7-26 16:42

唔公佈的原因可能係過去都係標榜讀書求愉快, 不求分數.
作者: hin216    時間: 12-7-26 17:21

我想問嗰啲求愉快嘅學校係唔係六年都唔使考試,又或者考完試唔向學生同家長公怖成績呢?
作者: Charlotte_mom    時間: 12-7-26 17:36

hin216 發表於 12-7-26 17:21
我想問嗰啲求愉快嘅學校係唔係六年都唔使考試,又或者考完試唔向學生同家長公怖成績呢? ...

只能代表hkugac答:
小1,2無考試, 持續評估, 派3次成績表
小3,4考2次試, 中英數only, 其他持續評估+總評估, 派3次成績表
小5,6因為呈分, 考埋常識同音樂, 其他持續評估+總評估, 派3次成績表

中學1年考1次(暫時知咁多, 請其他家長補充), 我都未研究派幾多次成績表

作者: mrsjacky    時間: 12-7-26 17:40

talknwrite 發表於 12-7-26 16:42
唔公佈的原因可能係過去都係標榜讀書求愉快, 不求分數.

學校真係人到無求品字高,只怕d學生書到用時方恨少啫
作者: NeoMom    時間: 12-7-26 17:43

兩面睇啦, 直資如果唔係老牌學校, 開頭幾年真係好難吸納到d勁人入讀, 如果一下子公佈成績, 比人定左格第日好難升level

但另一方面那些願意公開成績的直資又值得欣賞, 好似優才雖然3322%只得73%, 個人雖覺得不是很理想, 但覺得學校這舉動是一種承擔, 願意被家長監察, 故相信學校會不斷進步

作者: Charlotte_mom    時間: 12-7-26 17:45

呢句說話聽左好多年喇, 如今SDE成績已出, 好與唔好, 睇住成績黎俾評語, 無亦請勿唔好咁主觀, 好嗎? 俾D credit活動教學既學生同老師啦
作者: October    時間: 12-7-26 17:50

回復 hkugac 的帖子

請問HKUGAC, 是那一間?? 謝.
作者: Charlotte_mom    時間: 12-7-26 18:50     標題: 引用:回復+hkugac+的帖子 請問HKUGAC,+是那一間

原帖由 October 於 12-07-26 發表

請問HKUGAC, 是那一間?? 謝.
港大同學會

作者: cellon    時間: 12-7-26 19:04

Charlotte_mom  點唔求分數都要升學/就業架, 除非屋企養佢一世姐  發表於 2 小時前

或者納稅人養佢一世...

作者: leehyalbert    時間: 12-7-26 22:14

咁基督教崇真中學(長沙灣)今年HKDSE又點呀?唔知係無咩基崇既人上教育王國, 我在其他貼文留言想知佢成績點, 但都無人答到我! 我個大仔今年係基崇讀F.1, 都想知佢既師兄考成點!
作者: 一家三口    時間: 12-7-26 22:37     標題: 回覆:leehyalbert 的帖子

http://www.smcesps.edu.hk/file/image/1112_20120725_HKDSE_2012.jpg

這個成績可以點睇?是不是一般?

作者: hkugac    時間: 12-7-26 22:50

sakura65 發表於 12-7-26 11:36
年期較新的直資學校,因為在開始頭一兩年時收生的門檻都是偏低的,所以大多數首兩屆畢業生的公開試成績都不 ...

公佈左DSE成績的新直資, 好像福中, 中華基金, GT, HKUGAC, 以收不少band2生的學校而然, 成績已不錯, 尤其是英文, 好過不少收大部分band1生的英中.

作者: cutemama2010    時間: 12-7-26 23:13

回覆:leehyalbert 的帖子
http://www.smcesps.edu.hk/file/image/1112_20120725_HKDSE_2012.jpg

這個成績可以點睇?是不是一般?

只喺 passing rate ?  真喺 幾一般.

作者: kc64    時間: 12-7-27 00:33

Charlotte_mom 發表於 12-7-26 08:33
上面已經有,爬下文啦。至於學校吾公佈的,你問黎都無用
板主大人, 小弟當然有爬文. 如你所言, 很多學校不公告學績, 我只想有子女在直資中學的家長能分享所知的資訊, 好讓其他將需為其子女選中學的家長多一些準備. 先謝謝了.
作者: abcd0001    時間: 12-7-27 00:38

hkugac 發表於 12-7-26 22:50
公佈左DSE成績的新直資, 好像福中, 中華基金, GT, HKUGAC, 以收不少band2生的學校而然, 成績已不錯, 尤其 ...

不少新直資都是雷聲大, 但雨點小 交不出出色的成績, 衹是在band 1 尾 還須加把劲啊!

中華基金  收生band 1 > 95%
HKUGAC 是自已小學升上
GT            有自已小學升上 但首屆收了不少資優生入读

所以不能说 收生品質差, 反之是他們交不出成績 可能還須時去摸索

那些不公佈的更不用去估了 忘了吧!

福中才是近年進步不少

作者: Charlotte_mom    時間: 12-7-27 09:16

For新校, 今"界"既學生, 都係當年插入的, 一係中途插入小x, 一係中一考入黎, 一係中x插入, 當年新校仲有派位tim, 根本算唔上"直升"既學生(坦白講句, 無端端肯轉校去一間全新既學校, 咩原因心裡有數吧), 老師要教好一班diff background diff level既學生, 亦花唔少心機 (都係果句, 咩老師咩學生都有付出心機時間的, 俾d credit喇)
我唔想俾人話新直資家長搵藉口, 不過..........我真係覺得收貨了, 多謝你一句"band one尾", 真的, 學校一向俾人"估"band two頭, 而家算交到成績, 升呢了
作者: hkugac    時間: 12-7-27 09:21

abcd0001 發表於 12-7-27 00:38
中華基金  收生band 1 > 95%
HKUGAC 是自已小學升上
GT            有自已小學升上 但首屆收了不少資優生入读
以上的資料, 可否提供事實根據 ?GT應不是首屆畢業, 所以GT首屆是否收了不少資優生, 對今年DSE成績沒有關係.

作者: Nique    時間: 12-7-27 09:45

作者: cutemama2010    時間: 12-7-27 10:51

港同無話因為成績差而踢走人,  但Gx就肯定有因為成績差而踢人走 , 仲話家長可以賴死唔走, 唔知真唔真呢? 你喺中產家長, 你會唔會賴死唔走 ?
作者: dlh525    時間: 12-7-27 11:02

請問GT是什那所學校?
作者: cutemama2010    時間: 12-7-27 12:18

GT=優才
作者: leehyalbert    時間: 12-7-27 13:11

一家三口 發表於 12-7-26 22:37
你誤會了, 我是想知道基督教崇真中學的成績, 不是聖瑪加利!
作者: rogerlam123    時間: 12-7-27 14:12     標題: 引用:Quote:abcd0001+發表於+12-7-27+00:38+中華

原帖由 hkugac 於 12-07-27 發表
以上的資料, 可否提供事實根據 ?GT應不是首屆畢業, 所以GT首屆是否收了不少資優生, 對今年DSE成績沒有關係. ...
優小頭幾年排前面的大都去了傳統名校,仲考得好好添。無辦法,成績要慢慢儲。遲下優中成績升,優小就多人留低。我估計其他直資情況差不多。

作者: abcd0001    時間: 12-7-27 14:43

GT 實在收了多少資優生,我無從得知, 但GT以資優教育為招徠, 又有基本小學客, 加上小班 ~25人 假設衹收資優外生不為過 實在GT收生也説明要求, 求有才能者only...路邊的聴説也是..如有内料請告訴大家.

GT是有小學畢業升中才有中學 對不對 不論功過 12年的教育是GT的業績 那是12年不是6年

要説實話, 教了12年 GT的理念行不行 大家看學生的表現便是

不要光説理想, 開開心心上學是好,  在GT初中功課少活動多 空閒時間更多 你會做甚麼?這是我兒子2nd in 的问題.

09/10 是HKCEE 首屆
11/12 是HKAL 首屆

我意思是説首屆已收了不少資優生 其他應屆更應不少 如我估錯了  請更正一下

我一向欣賞GT的語文不錯 但語文ok 為甚麼符合升大學的祇有73% 今年DSE得語文者, 入U不難矣 對不對?

作者: Charlotte_mom    時間: 12-7-27 16:27

平心而論, 3322有73%, 都不是那麼"不堪"吧, 某著名女子中學, 早2年入3大夾埋都只不過十幾巴仙, 果d仲得人驚 (之後既數字直頭無再publish). 又, 有龍頭中學, 英文level 5 or above也只不過3x%, 何必太苛刻呢

當然, 我同意, 做得好既, 來年再做好d, 唔好既, 要有進步空間, 對嗎
作者: NeoMom    時間: 12-7-27 16:53

Which girl school? Pm me if not convinent
作者: cutemama2010    時間: 12-7-27 18:16

回復 Charlotte_mom 的帖子

其實3322成績喺100%都唔一定有用, 能否入大學,取决於4級或以上成績, 優良唔夠高實際入U率亦唔會好, 520分以上才較有保証入U,  要看各學校最後公佈確實入U數字吧.

作者: Charlotte_mom    時間: 12-7-27 18:43     標題: 引用:+本帖最後由+cutemama2010+於+12-7-27+18:1

原帖由 cutemama2010 於 12-07-27 發表

正確!3322係最低要求吧了

作者: elbar    時間: 12-7-27 19:02

kc64 發表於 12-7-26 00:02
近年一些新進直接中學, 如播道中學, 國際音中等, 應該都在今年有學生考畢新高中文憑試, 請問有沒有他們的學 ...
部份直資中學首屆文憑試核心科目 3322 或 以上 比率

作者: iriskwokmama    時間: 12-7-27 19:16

回復 elbar 的帖子

如果有人知王錦輝, 請通知一下, 感謝!
作者: hui916    時間: 12-7-27 19:46

強烈要求教育局訂立指令及標準,讓全港官津及直接中學全面公佈公開考試成績,他們拿了納稅人錢,家長有知情權,要全面公開,不能選擇性發佈!
作者: ohnono    時間: 12-7-27 20:02

hui916 發表於 12-7-27 19:46
強烈要求教育局訂立指令及標準,讓全港官津及直接中學全面公佈公開考試成績,他們拿了納稅人錢,家長有知情 ...

不如教局帶頭發放孩子的banding先,起碼唔會令到家長估錯banding先。
作者: ANChan59    時間: 12-7-27 21:42

mrsjacky 發表於 12-7-26 17:40
學校真係人到無求品字高,只怕d學生書到用時方恨少啫
好有共鳴。
作者: hkugac    時間: 12-7-28 00:38

回復 abcd0001 的帖子

如sakura65 所講,新直資中學,頭一兩年收生門檻是偏低的,福中, GT, HKUGAC 能有band1C的成績,絕對可以交代中華基金是否能收95%以上band1生,我不知道,如果屬實的話,它的成績不是太好。但我覺得 直資中學跟直資小學不同,除了極少數名校外直資中學多數只能收band1C到band2C的學生。不過只要新直資中學能繼續有好的成績,便能吸引更多高質素的學生(包括自己小學),其小學又可吸引更多高質素的學生,很快便有band1A新直資學校。但直資中學也要針對其弱點,作出改善

作者: ANChan59    時間: 12-7-28 01:41

十分認同,特別是結語。
作者: cutemama2010    時間: 12-7-28 09:36

直資中學也要針對其弱點,作出改善。

有好嘅學校會針弱點, 積極補底改善, 雖然路途艱辛, 但受人尊敬; 有些學校就走捷徑, 為要好成績, 踢走成績差嘅學生, 令人嘆惜.  

作者: Charlotte_mom    時間: 12-7-28 09:45     標題: 引用:回復+hkugac+的帖子 直資中學也要針對其弱

原帖由 cutemama2010 於 12-07-28 發表

直資中學也要針對其弱點,作出改善。
欣賞你睇得通,「認真辦學」4個字吾易做,辦學既,除左識拔尖,亦要為一般的、跟吾上的學生著想,比重點培訓人才更難。所以好吾認同只公佈best results的學校,讀左咁多年到頭來學校連提都吾想提起你,可悲!

作者: chun媽    時間: 12-7-28 11:01

想問下大家對李國寶及顏寶玲有何評價?哪一間好一d?
作者: milkcoffee    時間: 12-7-28 12:35

作者: abcd0001    時間: 12-7-29 01:57

這幾間直资都是在差不多時間開校, 以新校計當然可以接受 有60%以上巳比很多名校 老校和不公佈的已強很多. 個别尖子成績不可比較, 平均成績才是Full picture.

但各校的強弱不一, GT以語文較好 但合格率仍不能跑出 令我較失望者 當然不能説差 73% 有多少間比他強50定100?
我想應在100内, 不差矣!

當然合格率是没有意思的(我想大部份BK的家長都同意) 但這是入場票價, 也有一定位置

還看入U率才是正戲 衹怕没多間願完完全全公佈 讓家長大眾品評一番

其實我們可否去消委會投訴一下 要求保謢家長 學生知情權

作者: abcd0001    時間: 12-7-29 02:11

欣賞 ChiChipapa 的努力 大家分享一下

除了3322外,取得足夠的科目優良也重要,因此我也留意女兒較有興趣的選修科目。以下是那些科目的優良率:

http://www.edu-kingdom.com/home. ... do=blog&id=1690

作者: ANChan59    時間: 12-7-29 02:28

ohnoo 發表於 12-7-27 20:02
不如教局帶頭發放孩子的banding先,起碼唔會令到家長估錯banding先。
唔會倒辛辛苦苦培養的樣板學校米......... 我們不是他們的服務對象。
作者: TKO2040    時間: 12-7-29 22:02

SORRY! 想問吓港同今年DSE, 有幾多人應考? 官方話中6有5班.
朋友有兒子讀港同, 佢係第一界, 仲未考DSE.

THKS!  
作者: hkugac    時間: 12-7-29 22:31

TKO2040 發表於 12-7-29 22:02
SORRY! 想問吓港同今年DSE, 有幾多人應考? 官方話中6有5班.
朋友有兒子讀港同, 佢係第一界, 仲未考DSE.
港同今年DSE有99人應考
你朋友兒子應是港同小學第一界, 仲未考DSE.
作者: TKO2040    時間: 12-7-29 23:17

為何5班只有99人, 是否大部份去了外國升讀.
THKS!

作者: Charlotte_mom    時間: 12-7-30 08:41     標題: 引用:回復+hkugac+的帖子 為何5班只有99人,+是

原帖由 TKO2040 於 12-07-29 發表

為何5班只有99人, 是否大部份去了外國升讀.
係有d中途drop out左,聽講最小人果班得十幾個

作者: leehyalbert    時間: 12-8-1 10:14

abcd0001 發表於 12-7-29 01:57

這幾間直资都是在差不多時間開校, 以新校計當然可以接受 有60%以上巳比很多名校 老校 ...
好同意你臨尾的一句, 一定要硬性規定要直資中學公開每年的HKDSE成績, 就算成績點樣家長都有權知!
作者: leehyalbert    時間: 12-8-1 10:18

milkcoffee 發表於 12-7-28 12:35
滙基及崇真如何?

唔知點解咁多間直資中學之中, 只有崇真咁多年來都無公開過公開試的數據, 包括以前的HKCEE, AL, 到而家的HKDSE! 其他直資中學都會公開!

P.S. 我個大仔9月會在崇真讀中一

作者: whywhite22    時間: 12-8-2 14:14

港同中六五班得 99人應考,平均每班唔夠20人,唔知學校有冇解釋原因呢?比小學既小班教學仲要少人.
作者: Snakemama    時間: 12-8-2 16:21

應考人數和考試結果有什麼關係?
作者: ohnono    時間: 12-8-2 18:23

Snakemama 發表於 12-8-2 16:21
應考人數和考試結果有什麼關係?

應考人數多一定對爭取5或以上的成績有利。學校得99人最多盡都係得99個5**,相反人家990人去考只要10%的同學5**就有99個5**。

應考人數少亦是成績的關鍵。學校將成績未如理想的同學犀走,得番極少數的精英,成績應該會較好吧!

以前都有拗過甚麼7班中五的同學,成績應該好過5班的同學等等.......

上面的兩個極端例子只用作解釋人數和結果的關係,並不是針對任何學校。

作者: ANChan59    時間: 12-8-2 18:39

回復 ohnono 的帖子

所以優良數目及%同樣有參考價值,我在日誌同時標明應考人數,先發現洒人的現象跟傳聞吻合。
作者: hkugac    時間: 12-8-2 20:39

ohnono 發表於 12-8-2 18:23
應考人數少亦是成績的關鍵。學校將成績未如理想的同學犀走,得番極少數的精英,成績應該會較好吧!
我們首先要了解應考人數少的原因, 是否
成績好的同學去了讀IB, 去了其它學校, 去了外國升學?
成績不好被迫去其它學校, 去了外國升學?

作者: Charlotte_mom    時間: 12-8-2 21:36

我知hkugac創校初期, 係target成為一間ib school, 當年亦吸引左一班國際學校既家長, 認為學費平, 又有中文學, 又行ib, 後來edb唔批學校100%行ib, 學校唔想行雙軌, 因為變相即係精英制, 而且會分薄資源, 就決定寧願全部334, 當時都有家長因為咁原因而退學的
況且直資學校創校初期, 收生好奇怪的, 派位又有, 突然批多一班又有, 插班就當然有, 所以究竟頭頭尾尾收左幾多學生, 點解今年5班會得99個學生, 呢個歷史問題要搵資深家長至答到, 我唯一對學校有信心的, 就係佢一定唔會趕走成績唔好既學生lor
作者: Snakemama    時間: 12-8-2 21:42

ohnono 發表於 12-8-2 18:23
應考人數多一定對爭取5或以上的成績有利。學校得99人最多盡都係得99個5**,相反人家990人去考只要10%的 ...
謝謝你的回覆。
我想看成績應看百分比,而不是有幾多個5**吧。除非學校公佈的資料不齊全,否則,家長計一計數,就會一目了然。

不過話時話,睇咗D學校公佈的資料,有D都是選擇性地公佈。

因為阿仔升中一,看到有些帖子說有些學校會勸退成績差的學生,都會有點擔心。

作者: Charlotte_mom    時間: 12-8-2 21:58

嗯嗯, 我都覺得full picture比較有意思, 我都聽過有學校, 只著重谷d狀元出黎見報, 其他既, 自求多福吧(比趕人走好d既咁又)
作者: ohnono    時間: 12-8-2 23:49

Snakemama 發表於 12-8-2 21:42
謝謝你的回覆。
我想看成績應看百分比,而不是有幾多個5**吧。除非學校公佈的資料不齊全,否則,家長計一計 ...
其實,表揚5**或5*甚至5,係學校認同這些同學在這12年的中小學生涯的的一個表示,亦係全校的老師的一個慰勞。學校公佈這些都係無可厚非,最驚反為是無得公佈。

百分比好,人均好,咁當然最好就係有更全面的公佈就更好,任何數字對家長都好有參考價值,就算選擇性公佈都好過一些渾水摸魚的公佈,以圖用數字遊戲去「洒」或「愚弄」各家長。

作者: Charlotte_mom    時間: 12-8-3 10:07

哎, 試問邊個機構, 公佈統計數字時唔係先manipulate過丫, "最多專業人士推薦", "99%xx人選用"
喂, 你免費俾d專業人士用, 就緊係多人選用啦
"xx%受訪者讚成"都要睇下你sampling點做架

所以統計幾時都係一門學問, 我一個小c9都知道數字識誤導, 連幾百萬買個單位, 售樓書都可以呃到唔少人, 有心要「洒」或「愚弄」, 一定有辦法, 除非政府強制一定要公佈某d數字而且有standard計算方法(tsa都有本事叫d唔掂既學生炸病啦, 咩橋唸唔出), 總之自己睇既時候小心d啦
作者: yantabo    時間: 12-8-3 10:30     標題: 回覆:新進直資中學成績

直資中學要留住band one 學生家長嘅心,真係要花點心機。公開成績係件好事,好好醜醜都有個交代嗎!不進則退,要留住自己一手一腳教出來嘅學生,就真係要對班家長給予無比信心。要求只係一個香港嘅大學學位?!!

作者: kkbbkk    時間: 12-8-3 12:14

我是中途在HKUGAC轉校的家長之一, 除了我兒外(他只是中上), 有很多轉了去如英國的Rugby School, 香港的St Joseph, St Paul Convent, ESF. 如果叻的一批沒轉校(again except my son who went to USA), 我相信HKUGAC 的成績更好.

另我也知他們不會趕學業不好的學生, 但品格不好会趕, 成績不好会補底, (如我兒, 中一要補底中文),真的追不上的要留班.

我兒仍有10多个同学有联絡, 資料由他提供

作者: leehyalbert    時間: 12-8-3 12:31

yantabo 發表於 12-8-3 10:30
直資中學要留住band one 學生家長嘅心,真係要花點心機。公開成績係件好事,好好醜醜都有個交代嗎!不進則 ...
同意你的講法! , 其實有好多直資中學都願意公開成績, 但仍然有不少都收收埋埋, 唔肯面對外間的監察, 咁樣點有資格教學生呀!
作者: hkugac    時間: 12-8-3 13:40

kkbbkk 發表於 12-8-3 12:14

另我也知他們不會趕學業不好的學生, 但品格不好会趕, 成績不好会補底, (如我兒, 中一要補底中文),真的追不上的要留班.
據我所知, hkugac 中一至中三(除家長要求外)是不用留班的.
作者: kswiss    時間: 12-8-3 13:44

作者: whywhite22    時間: 12-8-3 15:47

印象中幾年前港同有個小六學生唔可以升上港同中學,當時佢個家長仲召開記者會,唔知個學生最後點?有冇升返港同中學呢?
作者: Charlotte_mom    時間: 12-8-3 17:42

whywhite22 發表於 12-8-3 15:47
印象中幾年前港同有個小六學生唔可以升上港同中學,當時佢個家長仲召開記者會,唔知個學生最後點?有冇升返港 ...

((江湖傳聞))個小朋友係最後升到去書院, 亦最最後亦讀唔上, 轉走左
2年前左右掛, 有次小學校長講起升中數字, 係有幾個去左中中的, 以我所知, 升中安排同平時小學升班一樣, 如果家長堅持要升, 學校一定俾(多謝果位開記招既家長, 自從佢之後, 書院真係無拒收), 不過升班又好升中又好, 其實夾粗上未必係件好事, 學校會一直同家長溝通唔同既方案, 等家長作最適當既決定

以上係學校家長之間8掛既數字/資料, 無audit過亦無manipulate過

作者: ANChan59    時間: 12-8-3 18:16

ohnono 發表於 12-8-2 23:49
其實,表揚5**或5*甚至5,係學校認同這些同學在這12年的中小學生涯的的一個表示,亦係全校的老師的一個慰勞 ...
班官員死找著求求不是求分數不放,太迂腐了。JUPAS都公佈收生成績,雖然高中低,但持份者都知道自己的位置。
家長應該向最有影響力的辦學團體要求,他們自己抓回國情教育內容之權,順便做埋中小學升中及公開試成績公佈標準。

作者: Charlotte_mom    時間: 12-8-3 19:41

哎, 算把啦, 要公佈既, 大把得人驚既數字可以公佈, 不過教育局一方面又話唔求分數, 講到唔好label學校有教無類咁, 一方面攪埋d tsa咩增值指標?? 今年除左7/17 pre s1, 7/18仲要"抽籤"考多一科(好似係今年新既要求?), 我女學校就無抽籤, 係"願者上釣"40個額滿即止, 我地都唔知考黎做咩, 可能將來如果又成為一個"成功指標", 又好多學校唔知點去揀40個精英出黎考
作者: ANChan59    時間: 12-8-3 20:22

班鴕鳥官員,無抱負,無承擔。這是教育的大忌,百年樹人是要有正確遠境。
作者: kkbbkk    時間: 12-8-3 20:46

班擦鞋官剩係撹國民教育已有牌忙,邊得閒理你教育質素,更談不上長遠規劃.

就如國民教育,潑開政治不談,單是又通識又國民教育,試問剩下多少時間用在學術科目上啦.?

體嚟我們香港家長真的要自求多福了。
作者: ANChan59    時間: 12-8-3 20:50

回復 kkbbkk 的帖子

同意,替那些沒有其他選擇的小朋友擔心。
作者: abcd0001    時間: 12-8-14 13:10

不是求分數 是小道理
不衹是求分數 是大道理

甚麼也不讓家長 學生知道 選擇 是沒道理

民主 自由 是建基於知情權

教育署根本不講理 不理你

如果一切講個信字 那為什麽有法律 為什麽有來源証 生產許可証 結婚也不用簽字和証人了
作者: abcd0001    時間: 12-8-14 16:55

学校是知識承傳的地方。
考核成果不計分数怎分辨?那知進度?
分數是基本要求!那是到校学習的目的。除此外别的如体育音樂德育也不可忽视。
但主事不谈,成绩不说。光看老師的学厝、校長的演说……你信吗?光说爱心行吗?能言襄孩子上大学吗?
我們没有有色眼金竟,只是凡事有优次吧了。為甚麽不能比較、排序?大学年年有
作者: abcd0001    時間: 12-8-14 17:03

酒店有星级、能源交力益也分级……教育不能?看看国内也有分级。重点中学大学……是国家说明的!

作者: chumamma    時間: 12-8-20 01:13

mrsjacky 發表於 12-7-26 15:49
學生你自己揀過度過,教學法你自己有自主權,教科書你自己話晒事,經費你又有,家長又個個都中產背景,成績點講都應該要有返咁上下至合理。
佢地教學係無自主權, 校長試過谷過, 深過, 可惜被一眾中產背景家長狂插投訴, 佢地係學校大老闆, 攪到學校唔敢比壓力學生, 自主權最終落在班中產背景家長。 可能來年班學生質素會高些, 谷些深些都無人會投訴, 咁就正式自主啦。

學校講明開心學習, 家長亦期望開心無壓力, 雙方配合, 天衣無縫。  咁想公開成績都係合理。

作者: ohnono    時間: 12-8-20 12:37

chumamma 發表於 12-8-20 01:13
佢地教學係無自主權, 校長試過谷過, 深過, 可惜被一眾中產背景家長狂插投訴, 佢地係學校大老闆, 攪到學校唔 ...

學校打從第一日已標榜開心學習的話,谷黎做乜鬼,盞自討沒趣!

相反學校打正旗號是深、是谷、學生家長沒好日子過的,有共同理念,有相同目標的才好來。可惜的是這種學校少,這種家長更少!

作者: martie    時間: 12-8-23 14:01

abcd0001 發表於 12-8-14 13:10
不是求分數 是小道理
不衹是求分數 是大道理
Very interesting!!

作者: abcd0001    時間: 12-8-23 14:18

说白点分数不是一切
但不能不理、不問、随缘……

和錢的道理一般!不能没有,也不可盲目追求成績。
作者: martie    時間: 12-8-23 18:29

abcd0001 發表於 12-8-23 14:18
说白点分数不是一切
但不能不理、不問、随缘……

Well said.  This is the wisdom of Chinese, "should not over-done or under-done" (sorry, I can't type Chinese). [Chung Yeung Gee Dou]
作者: mrsjacky    時間: 12-8-23 22:34

chumamma 發表於 12-8-20 01:13
佢地教學係無自主權, 校長試過谷過, 深過, 可惜被一眾中產背景家長狂插投訴, 佢地係學校大老闆, 攪到學校唔 ...

我自己對開心學習既理念好半信半疑,除非所謂開心只係口號,實際都係讀過你死我活,否則我覺得讀書呢回事,多多少少都要下d苦工,唔同去旅行,唔係用開心唔開心黎標榜(但我意思唔係話讀書=唔開心)。我好想知高舉呢枝旗既學校,最終成績會點樣。坦白講,如果成績超好的話,我真係有d妒忌,話晒我地都真係眠乾睡濕咁讀返黎,我會唔抵得囉....
作者: mrsjacky    時間: 12-8-23 22:35

martie 發表於 12-8-23 18:29
Well said.  This is the wisdom of Chinese, "should not over-done or under-done" (sorry, I can't typ ...

中庸之道﹖
作者: martie    時間: 12-8-23 23:42

mrsjacky 發表於 12-8-23 22:34
我自己對開心學習既理念好半信半疑,除非所謂開心只係口號,實際都係讀過你死我活,否則我覺得讀書呢回事 ...

It's easy to say but not as easy to accomplish.  It's prefect if kids are interested and happy in what they do.  At least, you don't have to be so pushy.  But, how to get their interest for studying is by no mean easy.  I guess there is a hurdle kids need to get over before they can really enjoy studying, especially in Hongkong where teachers are more than often very picky and show a general lack of encouragement.

I know a girl, she is really smart.  Many teachers hated her coz she caused lots of trouble, and usually liked to challenge them with weired questions.  This lasted for some years during the early primary school. The girl and her teachers all suffered.  Teachers have bad headaches teaching her, and the girl's life in school has never been easy as teachers punished her so often.  Until one school year when two of her teachers were very patient and their intelligences (both IQ and EQ) could well accommodate this girl.  Within this very special year, this girl had turned from a troublesome and typical-teacher-like-to-hate pupil into a humble, enthusiastic, self-motivated girl.  She improved in all aspects in studying and behaviour.  She moved up to one of the top students in the form in that year, and continued to excel in later years. She was then offered a place in a very elite DSS School.  

There is a happy ending of this story.  The girl has the luck to meet those good teachers and got over this particular hurdle.  However, there are different hurdles to different kids.  In this particular case, just imagine what if the girl did not have the chance meeting the GOOD teachers.  More than probably she would have become a villant student and showing no interest in studying, coz to her, the reward of studying is punishment.  I think lucks do come so easily, and that is why many kids have not got over their own hurdles and be one of the so called "good student".

Sorry to side track from the subject matter.  But the point I want to make is there are hurdles to all kids, only lucky ones can get over them and be able to studying happily and with good results. Hope as parents, we can be able to help during the process.

作者: slamai    時間: 12-8-24 12:33

回復 martie 的帖子

I guess the case you described happened in a local school.
開心學習
is a product of self-motivated learning rather than a goal itself.
Learning should be fun starting from the very beginning when the baby tries to explore the world around it.
It is when one-way teaching which replaces self-motivated learning of the small child which renders learning no longer as
開心 as before.
The smart girl was considered to be troublesome by merely asking her teachers ‘weird’ questions.
It’s typical one-way teaching (or better known as spoon-feeding) and the same will not happen in inquiry-based learning.
Besides the issue of
開心學習, one-way teaching will affect the development of the child’s brain which in turn will adversely affect his/her learning.
This vicious cycle loops repeatedly until the child has lost his/her intrinsic interests in learning and the ability to think critically and independently.

Students from local schools can still obtain good results in HKALE/HKDSE by working hard enough and the good results can still sustain for some of them in their undergraduate studies.
However, the further they pursue their studies in the next level, the fewer of them can sustain the good results as they have been previously constrained in thinking critically and barred from inquisitive learning earlier on.

The above is not just theoretical, including 開心學習, and it actually happens in quality schools providing inquisitive learning, though usually charging a substantial fee in the absence of Government funding.

Last but not least, the following (partial) table of 2012 IB DP results from Hong Kong shows that inquisitive learning and開心學習 (re: comparatively speaking as preparation for IB DP exam is no easy job though the atmosphere is more relax in the earlier PYP and MYP stages) can still lead to good results:

http://www.hket.com/store/IMAGE/HKET/2012/201208/20120821/HKET20120821LA01ATL.jpg

作者: martie    時間: 12-8-25 01:31

slamai 發表於 12-8-24 12:33
回復 martie 的帖子

I guess the case you described happened in a local school.

You're right.  This case happened in a traditional girls' primary school.

開心學習 is good, but it does not always come with good academic results.  HK's educational system + Chinese culture do not fit with 開心學習 quite well.  Hongkongeses look for efficiency and effectiveness, they are result oriented; but 開心學習 needs lots of time to cultivate interest in it.  And, achievement in academic results don't come within months or few years.  That is what you said overseas students usually excel and outperform HK students in the longer term, maybe at postgraduate level.  I just can't imagine how many HK parents have the patience for it.  They simply want their kids to study hard continuously for a couple of weeks and go into examination hall, then come out of the hall with straight As, or now A**s.    Cultivating interest + 開心學習 may just take too long in the eyes of HK people.

作者: 點算好    時間: 12-8-25 05:03     標題: 引用:+本帖最後由+martie+於+12-8-25+01:35+編輯

原帖由 martie 於 12-08-25 發表
Bravo!!! I think the main point is the majority have no idea what will happen next and where are we now.

作者: Charlotte_mom    時間: 12-8-25 12:54     標題: 引用:+本帖最後由+martie+於+12-8-25+01:35+編輯

原帖由 martie 於 12-08-25 發表
我當年揀愉快學習,其實好大原因,係覺得自己填鴨左十幾年,入到大學至發現原來「學習」根本吾係果一回事。學習係要自主,融會貫通,消化左再用自己文字/方式present, 至叫做學習,吾係spoon feed吾係鬥背書。可惜學你話齋,o係一個exam-oriented既世界,好多家長認知吾係咁

作者: ANChan59    時間: 12-8-26 08:42     標題: 回覆:Charlotte_mom 的帖子

妳覺得最適合的平衡點是如何? 愉快學習 vs 成績為本。

作者: Charlotte_mom    時間: 12-8-26 11:53     標題: 引用:妳覺得最適合的平衡點是如何?+愉快學習+vs+

原帖由 ANChan59 於 12-08-26 發表
妳覺得最適合的平衡點是如何? 愉快學習 vs 成績為本。
我目標好簡單^ ^,吾需要最top, 但要good enough去得到一張「入場券」(愉快學習,都要有要求架,而家無degree點搵食呀)。就算將來出黎社會做事,拎住個咩degree都只係影響starting point, 仲有好多方面會影響個人成就

作者: Charlotte_mom    時間: 12-8-26 12:03     標題: 引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+12-08-26+發表妳

原帖由 Charlotte_mom 於 12-08-26 發表
我目標好簡單^ ^,吾需要最top, 但要good enough去得到一張「入場券」(愉快學習,都要有要求架,而家無deg ...
呀,補充一句,我絕對讚成,受谷、對自己有要求、學術型既小朋友,係可以考慮傳統果條路,就如魚得水。不錯有d人吾係呢款(例如我果d), 5歲人仔考小一,我連女拔都無去,費事入到都吾fit in到,盞攪

作者: ANChan59    時間: 12-8-26 12:10

如果入埸券是入到大學,而不論學系,難度是可接受。只要估算到12%(因為18%包括非聯招學額)的大約成績作目標,再看看各科的合格及優良率,然後專攻2-3科就搞定。
不知道有多少家長跟妳想法接近,如果數目不少,最後都要競爭入學。似乎逃不了!!

作者: ANChan59    時間: 12-8-26 12:13

Charlotte_mom 發表於 12-8-26 12:03
呀,補充一句,我絕對讚成,受谷、對自己有要求、學術型既小朋友,係可以考慮傳統果條路,就如魚得水。不錯 ...
12年前我跟妳一樣心態,及後發現他的潛能,一切不一樣。
作者: Charlotte_mom    時間: 12-8-26 14:27     標題: 引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+12-8-26+12:03

原帖由 ANChan59 於 12-08-26 發表
12年前我跟妳一樣心態,及後發現他的潛能,一切不一樣。
我都希望早日發現到我兩位「未來社會棟樑」既潛能

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5