教育王國

標題: 依家呢個年代,做小學生仲慘過返工 [打印本頁]

作者: NET16    時間: 12-7-30 17:10     標題: 依家呢個年代,做小學生仲慘過返工

我覺得要反o既唔只係國民教育科
成個香港o既教育制度都有問題
個個小學生咁細個就要面對咁大壓力
返學起身又早過人。。。功課又多過人。。。根本冇足夠時間休息
又要學好多課外活動提升自己競爭力

睇住黎啦
過多十幾年。。。肯定愈黎愈多精神病人。。。同自殺個案。。。
到時再睇下呢個政府點搞

作者: Cake111    時間: 12-7-30 18:17     標題: 回覆:NET16 的帖子

為左部署小一叩門嘅準備,我同小朋友一早已癲左

作者: shadowli    時間: 12-7-30 18:28

Net16: 我女未升上小一,我都就快癲啦。
作者: teresa_timothy    時間: 12-7-30 21:26     標題: 回覆:依家呢個年代,做小學生仲慘過返工

幼稚園就要默書串字,又要練成十八般舞藝去備戰小一,家長同小朋友都癲!想當年我地邊度係咁丫?陰公!

作者: mena    時間: 12-7-30 22:38

以前小一先學哂A to Z衣家K1要識,小一面試要串字,計數,讀故事書,又要琴棋書畫,體育叻。5歳要成個天才咁,係唔係好有問題,但係香港D學生係世界學術又唔係特別勵害,究竟個教育制度係唔係出咗咩問題,要用最短的時間去記一大堆知識,但是係唔明,定係敎育本身應該去教小朋友自學,培養學習興趣。
作者: Bcat    時間: 12-7-30 23:56

作者: Bcat    時間: 12-7-30 23:58

作者: Bcat    時間: 12-7-31 00:06

作者: 七點半    時間: 12-7-31 00:07     標題: 回覆:Bcat 的帖子

作者: 七點半    時間: 12-7-31 00:11     標題: 回覆:Bcat 的帖子

我欣賞你那句學懂如何好好生活!仲要懂感恩,及欣賞身邊的人和事!

作者: Bcat    時間: 12-7-31 00:11

作者: Bcat    時間: 12-7-31 00:15

作者: Bcat    時間: 12-7-31 00:19

作者: kkhon    時間: 12-7-31 01:25

學課外活動練18般舞藝就人各有志我不願致評,但小學返全日7個鐘加做功課1個鐘溫習預備默書測驗1個鐘,咁細個人仔1日做9個鐘同大人返工有得揮,完全冇乜時間玩,呢樣真係難頂。
作者: kamtsk    時間: 12-7-31 09:04     標題: 回覆:kkhon 的帖子

我地個政府成日話派人去考察,參考別人成功的地方,結果只係學其形不學其神。之前跟風行全日制,人地啲全日制係小朋友返屋企只有一樣野做,就係閱讀課外書,而最多都只會做張簡單的閱讀報告,另外間中會叫小朋友做些設計或模型,做下口頭報告。

香港呢?學校返完全日仲有幾樣功課要做,默書測驗考試,輪住呢。學生家長老師一齊受壓!最近有位做教師的朋友才分享,學校採取問責制,如果小三學生的中文作文字數不夠250字,老師便要照肺。而且仲要起25分鐘內完成!因為小三TSA的寫作部分是要求40分鐘內完成一篇作文,一篇實用文!而小四,老師便會不停地跟同學操練TSA / Pre S1的練習。

這,是甚麼現象?又是誰的錯?政府的教育政策一日唔改,呢種情況只會越黎越嚴重!可惜的是,家長很多時都會睇學校的派位成績而選校,因為有哪位家長不想小朋友派到心儀中學,再進入大學?學校為爭取漂亮的派位成績表,也只有谷谷谷!唉!

作者: miffy    時間: 12-7-31 09:12

作者: bigboy129    時間: 12-7-31 09:17

返半日,啲家長又咪話下午Hea,咪又會填滿下午嘅時間,又會話返全日好啲。到左返全日,又話冇時間休息同玩,又會話返半日好啲。幼稚園教得淺,又話間學校唔得,幫唔到小朋友考小學。教得深又話離譜。見人地學幾樣課外活動,自己又怕執輸,立即幫小朋友報多啲。其實依啲包括幼稚園及活動全部都係家長自己選擇,唔跟又怕報輸,跟住玩又話辛苦,又要得最好,又怕付出,思想一代傳一代。反醒的應該是家長
作者: bighead9849    時間: 12-7-31 09:22

Bcat 發表於 12-7-31 00:06
始作俑者,其實係家長, 有批家長成日想學校教深d, 教快d, 學校滿足家長教深d,教快d, 然後, 有d家長又要求再 ...
十分認同 ! 名校要繼續深以保持優勢, 未出名的要努力追趕, 又再教深 d ,結果不繼你追我趕, 惡性循環 !

作者: wingsze23    時間: 12-7-31 09:24

AGREE.  AND HK的小朋友2YR OLD就上學, 早過好多國家, 但又唔見大個左勁D...
作者: busybees211    時間: 12-7-31 10:53

工作關係, 我識得唔少北歐人, 有時會同佢地傾下北歐同香港的教育差異, 有次我同他們講k2就要學認字, 寫字, 串字, 佢地個個都O曬咀....

因為佢地小學先開始學寫字, 且課程比香港淺兩年, 而KINDERGARDEN係完完全全非學術性的, 唔會教字母, 更唔會教生字, 完完全全係比小朋友單獨或互動地去玩不同的玩具.

至於兩種教育方法的結果, 我諗都好明顯, 香港的教育制度可以鍛鍊出好勤力人, 但頂多做好行政工作; 但人地的教育方法卻可培養出有創意的人, 可以改變世界, 帶領潮流的人....

我相信小朋友係HEA的時候, 其實個腦都係不斷咁郁緊同思考緊, 唔係我大人所諗咁;

我理解BCAT的講法, 但就算我想幫個仔揾間啓發思維的學校(很可能是私校), 都係要面試的, 都係要睇個小朋友PRESENT成點... 所以我相信好多家長同我都係左右為難;

孟母三遷都是想為兒子找家好的學校,  大家都唔會想這個選擇權交由命運安排吧...

作者: ha8mo    時間: 12-7-31 11:22

作者: fatkca    時間: 12-7-31 11:39

而家唔只小朋友讀書辛苦, 家長仲辛苦!!小朋友學個d生字, 有d真係大學生都要查字典
作者: huisylvia    時間: 12-7-31 11:49

Bcat 發表於 12-7-30 23:56
其實, 如果大家覺得唔對路的話, 可以不催谷小朋友. 讓小朋友快快樂樂生活.
就算唔識A-Z, 唔計數,唔學琴棋書 ...
同意,書就一定要讀,但點樣讀,去邊種學校環境,成長環境多少都係有得揀既

作者: Haz-mama    時間: 12-7-31 11:49

回復 NET16 的帖子

絕對有同感, 香港教育制度係極之有問題, 原本冇諗過比囡囡參加多項課外活動, 但很無奈地在這個教育制度和環境下, 女兒迫於參加很多課外活動, 如想要入讀較競爭性的學校, 便要加強小朋友學術方面的才能, 中英數學習是少不免, 不祇小孩有壓力, 家長們壓力也不少, 相信政府將來要加開多幾間精神科醫院.....
作者: huisylvia    時間: 12-7-31 12:23

miffy 發表於 12-7-31 09:12
係架, 我一早覺得喇, 朝早7點起身返學, 3點幾放學, 去補習社做功課, 搭車番屋企, 睇陣電視, 沖埋涼食埋飯,  ...
我細個,講緊30+年前,我都係返全日班既,
果時真係唔係咁多小學有全日班,我都覺我父母好與別不同架....haha
我又唔覺得辛苦喎,中午食完飯有段時間係用黎做功課或溫書既,
返到屋企又有時間玩,睇電視,星期六,日一家人成日出去玩,
不過就無而家d細佬咁多興趣班同補習....

只不過而家係大家有要求咗,
家長想小朋友叻d,希望學校教多d,教深d,
又擔心人地重叻d,自己果個唔夠爭,
於是係出面又補習,又學十項全能....
咁就梗係一日24小時都唔夠用啦
學校為收生好,於是要教多d,教深d迎合家長,
同時又要谷d學生,升中派位要好,
咁又吸引到多d家長報佢地,又可以素揀d質數好既學生,保障校譽.....
咁樣循環下去,供求問題,真係唔可以講邊個錯,
係雞同蛋問題

其實我慶幸而家家長都仲有得揀下,
當然亦無可能一間學校可以滿足晒所有願望架啦,
針無兩頭利,唯有接自己需要去揀

作者: Amy47    時間: 12-8-1 13:39

小一入學戰後感:
我覺得幼稚園係自我認識的階段, 不是學術學習階段, 所以我地揀咗間愉快學習嘅幼稚園畀囡囡, 不過搵小一時先知道原來大家都已經十八般武藝樣樣得...大抽獎又無幸運之神睇住, 扣門時發現原來大抽獎學校都希望揀精英中的精英, 需然我地唔係BEST OF THE BEST, 不過都有扣門階段入紙的直資, 私校取錄, 最後好在天父幫我地找到了一間合適的私校. 每年要畀3,4萬讀小學... 有人會懷疑是我地要求太高, 但實際大抽獎的學校實在太令我們擔心... 我覺得派位方法不是有很大問題, 只是對學校嘅監管問題實在太大, 到底有沒有睇清楚受資助的學校到底是如何辨學? 如何幫助它們提升質素? 如果受資助的學校質素平均一些, 我想我們繳稅多年的香港人, 可以不需要選校大戰.....
作者: Chloehlk    時間: 12-8-6 11:01

以我所知,很多外國小學無分Banding,於是大家都不用太擔心揀名校問題,一心希望小朋友愉快學習,父母亦不會互相比較,所以我十分認同香港小朋友好慘!以前我都會每星期六日和仔仔去玩,我想他做個快樂人!但原來身邊家長都報十樣八樣課外活動,我開始擔心自己對小朋友不夠好。於是只好亦報少少,相信好多家長都是甘!
作者: 小曳人    時間: 12-8-6 11:46

Chloehlk 發表於 12-8-6 11:01
以我所知,很多外國小學無分Banding,於是大家都不用太擔心揀名校問題,一心希望小朋友愉快學習,父母亦不 ...

不過,自從有大量中國移民之後,好多資源較好,出名d嘅學校,都俾中國人爭住入,令到當地人都覺得唔公平,但無奈,中國人讀書的確係勤力d (呢個情況係土生Sidney嘅親戚講嘅)
作者: Bcat    時間: 12-8-6 22:03

作者: healthybaby    時間: 12-8-7 13:45     標題: 引用:回應樓主:實際D,+不如各位家長向教育署反映

原帖由 Bcat 於 12-08-06 發表
回應樓主:
實際D, 不如各位家長向教育署反映下:
到時又會有家長投訴,無功課學唔到野

作者: sharon1018    時間: 12-8-7 14:02

其實我都同意各位所講,
家長想小朋友讀好學校要多功課,又要學多幾樣興趣班..辛苦既係小朋友,
完全冇所謂既"童年",..童年就係玩..長大之後會有好多好好既回憶同笑話.
但而家D小朋友既"童年"係問同學.."你興趣班係學咩呀?有冇補習啊?屋企有冇機打啊?等等諸如此類..不過..又係時代同科技進步所帶來的後果..
當然啦..個個家長都想小朋友長大後有好工作,高人工..住大屋..
咁其實係為家長自己定係為小朋友呢???
個個家長都將小朋友互相比較,又驚人地小朋友叻過自己個小朋友,唯有谷自己的小朋友去學好多種興趣班..咁做啱既咩?
香港既教育制度本身就有好大問題,不過家長自己本身都係有問題..
我自己既小朋友都有學興趣班.不過我問過佢地想唔想學,
想既先俾佢地學..如果佢地學下都唔鐘意,我就會停止..
因為我都唔想以後佢地會對呢樣興趣反感..所以唔谷佢地一定要學嘢!
小學既功課家長又要多..小朋友做到好夜,家長捨得咩? 搞到自己勞氣..值得咩?無論功課多定少,學校有冇興趣班..一定都會有家長投訴....怪獸家長??
作者: chaukwan    時間: 12-8-7 15:02

回復 Bcat 的帖子

係, 而家呢個情況真係由家長自己造成的

作者: chaukwan    時間: 12-8-7 15:09

其實我覺得返全日不是一個大問題, 係而家的學校太多默書測試, 講真呀, 默咁多有咩用先, d小朋友係咪真係記得晒所有的字同埋係咪真係理解得晒d字的意思同埋用法呢? 只係死背爛背, 完全理解唔到都係冇用的, 你唔俾小朋友去理解去消化
一個星期俾你默齊7日都係冇用的
作者: nisha    時間: 12-8-7 15:14

惡性循環, 是否應由家長說不.
當家長唔buy 呢套, 學校就作出改變; 小朋友的愉快童年其實在乎於家長取態
作者: Bcat    時間: 12-8-8 22:25

作者: judymama    時間: 12-8-8 23:39     標題: 回覆:依家呢個年代,做小學生仲慘過返工

點解要有家課?好慘

作者: sweetdog    時間: 12-8-9 10:57     標題: 回覆:judymama 的帖子

我觉得所有的,都是父母選擇比自己小朋友的,人地学咁多興趣班,你就要跟上嗎?要同人比拼,要認叻,就不要鬧!

不用説,政府的教育制度幾十年都係有問题架啦!nothing:

作者: ha8mo    時間: 12-8-9 17:47

作者: 天瑜    時間: 12-8-9 18:18     標題: 回覆:Bcat 的帖子

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5