教育王國

標題: 讓小朋友讀女校好定男女混合的小學好呢?? [打印本頁]

作者: fatkca    時間: 12-7-31 11:50     標題: 讓小朋友讀女校好定男女混合的小學好呢??

請問讓小朋友讀女校好定男女混合的小學好呢??
作者: 兔仔得媽    時間: 12-7-31 11:59

我個人認為男女校是最好的
1. 我讀過女校,我個人認為整體發展唔理想
2. 現代香港多數只生一至兩個,男女校可以有多些機會與異性接觸

作者: winnietingting    時間: 12-7-31 12:03     標題: 引用:我個人認為男女校是最好的1.+我讀過女校,

原帖由 兔仔得媽 於 12-07-31 發表
我個人認為男女校是最好的
1. 我讀過女校,我個人認為整體發展唔理想
2. 現代香港多數只生一至兩個,男女校 ...
Yes, agree.

作者: fatkca    時間: 12-7-31 12:13

但係會唔會女校比較純樸d ??
作者: fatkca    時間: 12-7-31 12:15

請問兔仔得媽, 整體發展唔理想是什麼意思? 未來上中學??
作者: cmir    時間: 12-7-31 13:08

i think you have to take a look on your daughter's personality as well.
My daughter acts like her brother, very active and 粗魯. I'd rather to bring her to girls' school in the primary
作者: 兔仔得媽    時間: 12-7-31 13:27

邊個話讀女校會變得文靜及斯文架?因無避忌重死,純樸否我就不知道啦!我只知剛出來做野成日比人問是不是讀女校,我很不喜歡那種感覺,還有;現在每個家庭都只有一、兩個小孩,為什麼還要限制他們的性別呢?

作者: jimmus    時間: 12-7-31 13:30

回復 兔仔得媽 的帖子

因無避忌重死 => 呢句我好同意 !
作者: SY_Joanne    時間: 12-7-31 13:52

我個仔講明唔鍾意讀男校喎!
因佢鍾意同女仔玩!
作者: patricklee99    時間: 12-7-31 14:01

回復 SY_Joanne 的帖子

我個仔都係鍾意同女子玩多過男仔.
作者: fatkca    時間: 12-7-31 14:57

謝謝大家意見!!
作者: 仔仔錫錫你    時間: 12-7-31 16:08

小學>男女校
中學>女校
作者: ggoo    時間: 12-7-31 17:53

我女唔鍾意女校,因為佢鍾意同男仔玩.
作者: lestat    時間: 12-7-31 18:31

我以前都讀左11年女校, 以我所見一般同學係純樸d, 比較獨立有主見, 因為大家都係女仔, 即使係操重嘢都要自己攪掂, 至於讀女校會唔會變得斯文d.......應該唔會囉
作者: NET16    時間: 12-7-31 19:11

我覺得中學一定要女校

小學如果班入面多D女仔會好D
如果唔係會變得粗魯D

作者: NET16    時間: 12-7-31 19:12

我個個係仔
仔就讀男女校

女仔就讀女校好D

作者: 盛盛媽咪    時間: 12-7-31 20:38

異性相吸.. 男女校好D..
不過我仔話 D 女仔好巴渣.. 小息成日匿埋講是非
作者: bblyly    時間: 12-8-1 01:13

我怕個女同性戀,唔會考慮女校

我男女校出黎,我操重野乜都識做,我覺得家庭影響多啲,中小學亦唔會繞埋手等男仔幫。

出黎社會做野,校友有男有女,幫助不少
作者: Clearsky    時間: 12-8-1 12:25

作者: little_yolky    時間: 12-8-3 14:31

唔駛諗咁多, 有好學校收再算。
作者: baba987    時間: 12-8-3 17:58

作者: baba987    時間: 12-8-3 18:12

作者: winnietingting    時間: 12-8-3 18:58

baba987 發表於 12-8-3 17:58
當然男女校啦!

我身邊有不小gay and les,十個有九個都係,男校或女校畢業!

見到好愕然!

問問朋友,原來係真!!佢識唔少,嚇親。
作者: himmamme    時間: 12-8-3 19:42

唔知....不過......男仔,我唔介意讀男校,但女仔,我一定唔比佢讀女校,除非考到咩DGS就冇辦法la.
作者: rinapang    時間: 12-8-4 16:39

我覺得讀男女校,或男/女校都沒問題, 最重要是所好的學校.

綜觀男校/女校多是歷史悠久, 有宗教背景,口碑甚好的學校, 以我個人較喜男校/女校, 因為沒有異性, 反而同學玩得仲放, 女校沒有男同學, 很多事情女孩子要自己處理, 不可依賴男同學幫手, 所以女孩會較獨立.

讀任何一間/ 一類學校都是依據每個孩子不同的情況去選擇, 我和先生都是各在女校/男校畢業, 我們都十分喜愛這樣的學校生活, 所以替孩子選擇學校都是以單一性別學校為主, 我們會分享大家以往學校的生活給他們知道, 讓他們明白男校/女校的生活!
作者: baba987    時間: 12-8-5 09:43

作者: bibi0608    時間: 12-8-5 17:00

回復 兔仔得媽 的帖子

我都有親戚係女校生, 佢話見得少男仔, 出街見到男仔會驚, 踏巴士唔敢坐男性隔離, 無其他位選擇情願唔坐! 要到出來社會做野, 接觸多左男同事先平衡返!
作者: 719117    時間: 12-8-5 23:10     標題: 引用:當然男女校啦!我身邊有不小gay+and+les,十

原帖由 baba987 於 12-08-03 發表
當然男女校啦!

我身邊有不小gay and les,十個有九個都係,男校或女校畢業!
me too

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5