教育王國

標題: 兒童矯齒牙膠 [打印本頁]

作者: zitaeric    時間: 12-8-10 11:16     標題: 兒童矯齒牙膠

有冇初小 小朋友用緊 ?

作者: 小魚兒1    時間: 12-8-10 11:24

用緊T4K,醫生話好似給混合牙用,即是未換完牙用
作者: nakoko    時間: 12-8-10 14:06     標題: 用緊T4K,醫生話好似給混合牙用,即是未換完

原帖由 小魚兒1 於 12-08-10 發表
用緊T4K,醫生話好似給混合牙用,即是未換完牙用
咩黎架?完全未聽過,我仔八歲,之前因多生齒問題攪到鵬牙歪歪斜斜,好難睇,好想了解下,另,之前聽我仔講佢有個同班同學cool左牙,我仲話有咩可能,都未換晒d牙,會唔會係你地所講的東西呢?

作者: wyl    時間: 12-8-10 14:08

係咪twin-block
作者: cpcog    時間: 12-8-10 14:20

What's that?? I also want to know more about it.
作者: zitaeric    時間: 12-8-10 17:31

我小朋友六歲, 一隻乳齒都未掉, 但下排門牙後生了兩隻恒齒, 睇了第一次牙e, 佢話再睇耐少少, 希望佢前面個兩隻會自己鬆到可以自己掉, 但係過了成個幾月, 前面都係只有一隻牙有少少鬆, 後面兩隻已高於2mm, 唸都要去牙e到脫掉...
後我再搵另外一位兒童專科睇下, 第一次去己幫他脫掉前面兩隻, 阿囡話一d都吾痛..., 脫了兩隻牙, 送番兩隻牙仔盒俾佢做小禮物...e生話佢d乳齒生得太密, 又未有脫落跡象, 恆齒反而在後排生出, 所以好大机會牙齒會不齊....我問佢有嘜方法改善.
1) 佢話一係等換哂d乳齒後,將來箍牙;
2) 現在可以用一隻兒童牙膠, 阿囡個case, 佢建議訓覺時要咬著,日間也最好咬兩個鍾, e生話阿囡三個月後都可善, 但換緊牙,長久戴兩年會更好, 需然不可代替箍牙 / 冇箍牙咁靚咁齊, 但好多小朋友做完大了都吾一定箍牙去, 就算要, 都吾需要脫咁多牙或減少箍牙的部份和時間.
我準備試,阿囡好貪靚, 佢現在好鍾意睇牙...

但好似吾係咁多人試過 !

作者: nakoko    時間: 12-8-10 23:38     標題: 我小朋友六歲,+一隻乳齒都未掉,+但下排門牙

原帖由 zitaeric 於 12-08-10 發表
我小朋友六歲, 一隻乳齒都未掉, 但下排門牙後生了兩隻恒齒, 睇了第一次牙e, 佢話再睇耐少少, 希望佢前面個 ...
我唔係太明點樣咬住舊牙膠,係咩形態呢?定好似牙套咁,套住上下排牙齒咁呢?請問咩價錢呢?

作者: anna59    時間: 12-8-11 08:34

我小朋友用過,用左三個月,睇完醫生,醫生話唔使帶
佢前門牙出得有小小唔正,佢系學童保健refer比政府醫生做既,要再去睇牙醫,印模,一個月後做起帶上去,佢唔系cool牙,系除得既,食野要除底,初初最好24小時帶住,特別系晚上訓覺果陣,會影響發音,考oral一定要除,同埋一定要同老師講左先
作者: anna59    時間: 12-8-11 08:35

個樣好似一副假牙,要日日清潔
作者: 小魚兒1    時間: 12-8-11 14:16

個牙膠日頭用2個鐘夜晚帶住睡,但晚晚熟睡后就跌出來

作者: 小魚兒1    時間: 12-8-11 14:32

好似拳手咬住果個牙膠一樣
作者: nakoko    時間: 12-8-11 18:10     標題: 我小朋友用過,用左三個月,睇完醫生,醫生話

原帖由 anna59 於 12-08-11 發表
佢前門牙出得有小小唔正,佢系學童保健refer比政府醫生做既 ...
thx for sharing,原來牙保有,咁我到時都問下,請問你用左幾多錢在牙膠上?我仔兩隻門牙都歪得好嚴重,其中一隻歪成45度角咁制,門牙側邊果兩隻又唔夠位出,如果真係得好喇。
可以講到野係咪因為可以開合呢?

作者: cpcog    時間: 12-8-11 20:07

I have asked my dentist and he said it is just a waste of money.
作者: 小魚兒1    時間: 12-8-12 00:26

個人認為牙膠好需要小孩子的配合,因為咬住2粒鐘唔可以講嘢,睡覺又跌出來,我們失敗了!

作者: anna59    時間: 12-8-14 13:15

回復 nakoko 的帖子

個牙膠系免費既,印模都系免費,不過要好好保存,佢講明唔見左唔會補發比你,其實我個仔個case唔系好嚴重,我地冇出聲,系佢去完牙科保健之後(我地冇陪佢去),牙保果邊有人主動聯絡叫我地帶亞仔去再見牙醫先致話要整個牙膠,如果你想叫牙保既人幫你個小朋友,不如試下寫幾個仔落本handbook度話比佢知睇下佢so唔 so你
作者: beebeebee2006    時間: 12-8-15 01:15     標題: 引用:我小朋友用過,用左三個月,睇完醫生,醫生話

原帖由 anna59 於 12-08-11 發表
佢前門牙出得有小小唔正,佢系學童保健refer比政府醫生做既 ...
我細個時用過你所講的牙套,也是除得的,好似一副假牙咁套上去D牙齒到,不過是好多年前了,可能會同現在的牙套有D唔同款了;我當時也是上門牙有小小唔正,不過我記得係小學睇"牙齒保健"做的,完全免費...幫媽咪慳返唔少,我記得細個時好似係要24小時帶住,除咗食完嘢&刷牙時需要除低清潔,訓教都要戴住的,不過嗰時我太細個,唔係好記得要戴多久了,我當時應該要戴唔短日子的;現在我D門牙原全整齊~靚晒不用箍牙了;後話:最攪笑係初初要戴牙套時...食嘢同講嘢都唔舒服,戴慣咗之後就唔覺佢存在,到咗不需要再用牙套時...除下牙套反而好好好唔習慣,要媽咪比番我戴住食嘢添,諗番記都覺得好攪笑

作者: Schoolbus26    時間: 12-8-15 10:12

通常小朋友是幾大帶, 我個女今年九歲, 會唔會太大??
作者: yhk329    時間: 12-8-15 10:37

作者: anna59    時間: 12-8-15 19:06

回復 Schoolbus26 的帖子

系8,9歲依d年齡帶,因為佢地識除低佢
作者: zitaeric    時間: 12-8-15 19:15     標題: yhk329 的帖子

about 18000 / set

作者: yokomo139    時間: 12-8-18 11:31

nakoko 發表於 12-8-10 14:06
咩黎架?完全未聽過,我仔八歲,之前因多生齒問題攪到鵬牙歪歪斜斜,好難睇,好想了解下,另,之前聽我仔講 ...
我仔仔今年8歲,之前都因為多生齒問題引至左邊門牙出唔到,又爆牙,年初太太同我商量要盡快搵牙醫幫手,如果再遲就好麻煩,終於上左牙醫檢查, 原來因為隻多生齒阻慢隻左邊門牙出, 而右邊門牙已出晒,令左邊門牙空間不足而遲遲都出唔到.
仔仔當時需要借助金屬撐將上顎骨撐大令左邊門牙有足夠空間, 等左邊門牙出左然後再需要COOL牙.
而家已經COOL左幾個月,小朋友既適應力真係好強, 初初都有話唔習慣, 一個星期就已經無事. 依家棚牙就整齊好多.

作者: gracelam    時間: 12-8-18 17:05

我囡囡用緊,用左大約一個月。
作者: pky    時間: 12-9-13 11:16

請問用咗牙轇之後, 講嘢會唔會唔清楚?
作者: dor88    時間: 12-9-19 14:44

我小朋友已經帶左一年, 因為佢 case 特別少少, 所以要帶一年半先再決定篩唔篩牙, 不過明顯門牙已經靚晒, 唔知同唔同大家講個種, 我小朋友係要每日戴足 24 小時, 除食飯外
作者: 3b    時間: 12-9-19 17:51     標題: dor88 的帖子

請問你睇那一位牙醫? 是矯齒醫生嗎?

作者: mingmingba    時間: 12-9-20 09:41

作者: pky    時間: 12-9-20 12:23

dor88 發表於 12-9-19 14:44
我小朋友已經帶左一年, 因為佢 case 特別少少, 所以要帶一年半先再決定篩唔篩牙, 不過明顯門牙已經靚晒, 唔 ...
dor88,
想問下你, 小朋友戴住牙膠, 講嘢有冇影響, 例如發音等?

作者: anna59    時間: 12-9-20 13:11

回復 mingmingba 的帖子

咁我又唔知喎,可能每個醫生唔同啦
作者: dor88    時間: 12-9-21 10:53

我都係牙保俾張矯齒醫生名單我, 叫我地自已搵, 因為除左牙齒美觀之外, 我小朋友有一隻恆齒生唔出, 鍺左位, 所以我自己搵左矯齒醫生, 因為小朋友兩隻門牙太....突出, 唔笑都係見門牙唔見口, 所以醫生提議先戴牙膠, 一般戴牙膠都係需要戴幾個月至半年, 因為我小朋友比較特別, 所以要24 小時戴足一年半, 上年小朋友戴既時候都係好新, 唔係好多人知道, 不過依家都好似普遍左, 我個人覺得, 如果唔係太嚴重, 戴牙膠就可以, 唔一定要篩牙甘辛苦, 不過都要小朋友合作, 唔可以成日唔戴.....

講野方面初初一定有影響, 慢慢習慣會好少少, 不過如果遇正學校 order 考試, 面試等等, 我會叫小朋友一定要除牙膠, 因為多多少少都會影響發音方面

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5