教育王國

標題: 不負責任的補習老師 [打印本頁]

作者: limyiu    時間: 12-8-24 12:44     標題: 不負責任的補習老師

各位;

我於暑假經朋友介紹了一位教英文老師, 一個星期二堂, 每堂2小昤, 要一次過月付, 我要求
1.  在暑假內看完一本英文書
     結果一個月後只看了二課書, 上堂時叫小朋友寫copy book 來 kill time, 我只好叫小朋友自己看完。
     佢話開學都只是教第一課, 唔駛急

2.  叫小朋友唔識的英文抄下問佢
     佢唔肯教, 叫小朋友自己學查字典
     剩下D再問,
     佢話呢D唔達標的淺英文, 自己再查字典啦

3.  如無人在家, 佢即刻去我們廚房拿湯飲, 仲連飲2 大碗 (鏡頭見到)

其間我們已三番四次告知她我的要求, 佢話好, 但總結二個月後,

我只想在此與各位分享, 不要費時失財

作者: marcuscyrus    時間: 12-8-24 13:35

limyiu 發表於 12-8-24 12:44
各位;

我於暑假經朋友介紹了一位教英文老師, 一個星期二堂, 每堂2小昤, 要一次過月付, 我要求
下....自己拎湯飲???
作者: mietwins    時間: 12-8-24 14:14     標題: 回覆:不負責任的補習老師

抄得啦

作者: mummy0910    時間: 12-8-24 14:44

各位;

好多時要得一次過比晒所有學費既公司或人,
佢地提供既野9成9都會有問題,
下次有呢d問題時緊係唔會比左錢先啦!!!

作者: limyiu    時間: 12-8-24 14:45

marcuscyrus 發表於 12-8-24 13:35
下....自己拎湯飲???

唔係你估, 我係鏡頭睇住佢一碗接一碗, 臨走企係門口都飲多碗先走。
作者: limyiu    時間: 12-8-24 14:46

mietwins 發表於 12-8-24 14:14
抄得啦
已抄, 但浪費我的時間與金錢

作者: limyiu    時間: 12-8-24 14:46

mummy0910 發表於 12-8-24 14:44
好多時要得一次過比晒所有學費既公司或人,
佢地提供既野9成9都會有問題,
下次有呢d問題時緊係唔會比左錢先 ...

你是對的, 但我現在知道已太遲了
作者: mummy0910    時間: 12-8-24 14:48

limyiu 發表於 12-8-24 14:46
你是對的, 但我現在知道已太遲了

當買左一個教訓!!!下次小心d
作者: chumamma    時間: 12-8-24 15:28

佢無得你批准, 就去廚房拿湯飲, 仲連飲2 大碗 (鏡頭又影到時), 咁叫偷嘢, 可以報得警啦, 有証有據, 叫佢退回翻學費了事。

不如你post 上 youtube 比人睇, 大把姊妹幫你。

攪成咁, 都香港的教育政策。

作者: Chowying    時間: 12-8-24 15:44

你個"朋友"咁大整古呀, 介紹d咁既"老師"
作者: kaman488    時間: 12-8-24 16:21

一睇到入廚房飲湯....笑死左
作者: miffy    時間: 12-8-24 17:08

作者: Crabtree    時間: 12-8-24 17:28

我新請的補習老師如果要求一次過月比的, 我會好坦白對佢講我唔大家夾唔夾, 起碼上咗個半月, 我覺得ok我自然會月繳的!
作者: Good-Luck    時間: 12-8-24 17:45     標題: 回覆:不負責任的補習老師

我好快已經是月繳比補習老師的,但個補習老師好好,上完成個月才入票的。

作者: aai    時間: 12-8-24 18:00

你煲D湯一定好正 你應該打電話返屋企叫小朋友問吓個老師, D湯正唔正:;pppp:
你果CAM有沒錄影功能?

作者: .com    時間: 12-8-24 20:39

作者: MariaTsui    時間: 12-8-25 10:56

有時損失金錢還可以,但損失時間就,因為暑假過後,小朋友就沒有太多時間可以補底
作者: c1234    時間: 12-8-26 00:40

非常經典
作者: 潮日屋    時間: 12-8-26 14:10

作者: chrischeung    時間: 12-8-26 15:44

你朋友可能吾識佢呢,我覺得好難搵到一位識教又可以令佢進步的補習老師.
我經過呢几年都化啦,吾好太指意補習老師,都系自己跟返多d.
作者: qop    時間: 12-8-27 00:57

3.真係笑了,偷湯飲。
作者: CatEgg    時間: 12-8-27 11:43     標題: 回覆:不負責任的補習老師

佢點知你廚房有湯????個老師真係不負責。

作者: lestat    時間: 12-8-28 01:02

3.  如無人在家, 佢即刻去我們廚房拿湯飲, 仲連飲2 大碗 (鏡頭見到)

唔好意思, 忍唔住笑左.........下次攞D隔夜湯渣, 扮煲湯+料, 等佢慢慢嘆:;pppp:
作者: karenlyk    時間: 12-8-28 11:05

咁都得?

要搵個好補習老師真係好難
作者: Anlam    時間: 12-8-29 18:17

最好頭幾堂都在旁聽下佢補d咩先...
你的情況好罕見...入廚房飲湯....笑
作者: siutingto    時間: 12-8-30 20:08

作者: kamakama    時間: 12-8-30 23:18

我啱啱想請補習老師俾個仔睇完有D擔心
作者: wingcheungman    時間: 12-8-31 02:27

啲湯一定好好味!!
不過又真係曬時間
作者: wwy512    時間: 12-8-31 21:04

偷湯飲真係第一次聽!
我通常係今個月最尾個堂俾上個月既錢
有家長信得過我,補左成年都係4堂4堂咁俾
作者: laips    時間: 12-9-1 17:22

你已經好好,我上一個每次都去大,攪到我個洗手間每次都有大便,都吾知佢媽有無教佢

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5