教育王國

標題: s位治療 [打印本頁]

作者: pinkdoll    時間: 12-8-31 22:41     標題: s位治療

我個仔今年入s位 剛出咗治療時間

st 一個月二次(隔week) 半小時
ot 一個月一次 半小時
pt 一個月一次 半小時

啲治療好似好少咁既? 你哋讀s位既小朋友 係s位既治療時間係點架? 可否透露一下? 謝

作者: chloe_karina    時間: 12-8-31 22:58     標題: 回覆:s位治療

你係邊間?我囝剛開學,未出time table, 不過治療師都已表明主要係小組訓練,個別治療唔會太多,ST就可能一個月一次個別。

另外,你地需要陪小朋友上堂嗎?我囝老師要求一星期四日,9:30-12:30!簡直就係part time helper!

作者: pinkdoll    時間: 12-8-31 23:06

chloe_karina 發表於 12-8-31 22:58
你係邊間?我囝剛開學,未出time table, 不過治療師都已表明主要係小組訓練,個別治療唔會太多,ST就可能一 ...

你幾時開始番學? 我8月初已經開始返學

st 一個月一次 咁驚...........

你個仔係咪言語發展都ok? 我個仔重係講緊雙詞句咋........

無要求我陪小朋友上堂喎 但個別治療我可以出席

不過我醒起開學有張通告講過話中心人手都不算足夠 倘若小朋友情況未如理想 通告有提過在某啲情況下 中心會要求家長到中心幫手  

作者: chloe_karina    時間: 12-8-31 23:13     標題: 回覆:s位治療

我囝28mths整體發展遲緩, 只識講幾個單字!中心話佢主要大肌較差,會主力谷大肌,所以入左體能訓練比較多既組
我一直以為有 個別先要陪!依家係小組/厠所/餵飯要我一手包辦

作者: pinkdoll    時間: 12-8-31 23:17

chloe_karina 發表於 12-8-31 23:13
我囝28mths整體發展遲緩, 只識講幾個單字!中心話佢主要大肌較差,會主力谷大肌,所以入左體能訓練比較多既 ...

係呀 我曾經聽過有家長話如果小朋友自理大肌方面/身體(e.g.玻璃骨)方面比較弱的話 中心係會要求家長返去協助

因為我仔識自己食飯及去廁所 大肌算ok 我估中心因為咁樣就冇要求我返去啦

作者: pinkdoll    時間: 12-8-31 23:20

chloe_karina 發表於 12-8-31 23:13
我囝28mths整體發展遲緩, 只識講幾個單字!中心話佢主要大肌較差,會主力谷大肌,所以入左體能訓練比較多既 ...

我個仔家陣3歲10個月 都只係識講雙詞句
作者: chloe_karina    時間: 12-8-31 23:34     標題: 引用:Quote:chloe_karina+發表於+12-8-31+23:13+

原帖由 pinkdoll 於 12-08-31 發表
係呀 我曾經聽過有家長話如果小朋友自理大肌方面/身體(e.g.玻璃骨)方面比較弱的話 中心係會要求家長返去協 ...
Oh ic

作者: chloe_karina    時間: 12-8-31 23:36     標題: 回覆:s位治療

但我眼見同組其他同學都冇家長陪!個個都係需要1:1架啦

作者: pinkdoll    時間: 12-8-31 23:38

chloe_karina 發表於 12-8-31 23:36
但我眼見同組其他同學都冇家長陪!個個都係需要1:1架啦

...

............ 咁真係唔知點解....... 你要唔要返工? ftm?
作者: chloe_karina    時間: 12-8-31 23:39     標題: 回覆:s位治療

我校得ST/OT/PT各一負責晒全校小朋友,你係咪一樣?

作者: pinkdoll    時間: 12-8-31 23:41

chloe_karina 發表於 12-8-31 23:39
我校得ST/OT/PT各一負責晒全校小朋友,你係咪一樣?

呢樣冇研究添 下星期返學校望下先

作者: chloe_karina    時間: 12-8-31 23:43     標題: 引用:Quote:chloe_karina+發表於+12-8-31+23:36+

吓 ............ 咁真係唔知點解....... 你要唔要返工? ftm?
FTM

作者: pinkdoll    時間: 12-8-31 23:45

回復 chloe_karina 的帖子

如果覺得辛苦 同學校講返少日? 淨係返三日得唔得呀?
作者: pinkdoll    時間: 12-8-31 23:47

chloe_karina 發表於 12-8-31 23:43
FTM

唉 咁你實走唔甩啦 不過我估如果你小朋友遲d大肌自理進步咗 佢應該唔駛你再返去幫手掛?!
作者: chloe_karina    時間: 12-8-31 23:48     標題: 引用:Quote:chloe_karina+發表於+12-8-31+23:43+

唉 咁你實走唔甩啦
我仲諗住返part time gar!凍過水

作者: pinkdoll    時間: 12-8-31 23:49

chloe_karina 發表於 12-8-31 23:48

不過我估如果你小朋友遲d大肌自理進步咗 佢應該唔駛你再返去幫手掛?!
作者: chloe_karina    時間: 12-8-31 23:49     標題: 回覆:s位治療

你洗唔洗做家訪?

作者: pinkdoll    時間: 12-8-31 23:51

chloe_karina 發表於 12-8-31 23:49
你洗唔洗做家訪?

冇喎......

有家訪係好定唔好? 係咪嚟睇下屋企駛唔駛訂造啲枱呀椅呀俾小朋友咁呀?

作者: chloe_karina    時間: 12-8-31 23:55     標題: 引用:Quote:chloe_karina+發表於+12-8-31+23:49+

冇喎......

有家訪係好定唔好? 係咪嚟睇下屋企駛唔駛訂造啲枱呀椅呀俾小朋友咁呀?
佢老師話了解下屋企既佈局適唔適合小朋友,教家長正確姿勢.....煩

作者: pinkdoll    時間: 12-8-31 23:58

chloe_karina 發表於 12-8-31 23:48

過多幾個月或者半年先做part-time得唔得呀? 拿拿聲操到啊仔可以自己顧自己先

回想返, 我個仔28個月個陣都係一舊飯 乜鬼都唔識 練練下就進步咗好多 你都要努力 唔好放棄呀

我除咗細仔自閉外, 重有個大仔讀緊i位(輕微發展遲緩), 因為i位service重少, 所以我都要帶大仔出去私人治療, 由2歲開始, 我日日都帶住佢哋左騰右騰.

日子漫長, 大家要堅持住呀, add oil

作者: pinkdoll    時間: 12-8-31 23:59

chloe_karina 發表於 12-8-31 23:55
佢老師話了解下屋企既佈局適唔適合小朋友,教家長正確姿勢.....煩

我上網睇過有個blog 入面其中一篇寫過 中心家訪就會因為咁樣呀
作者: 路過的人    時間: 12-9-1 00:48

ST 每月最多兩次個別(每次30分鐘)
PT 每星期一次小組(每次30分鐘)
OT 每月最多兩次小組(每次45分鐘)
有時遇到假期, 一個月得番一次,
個別或小組, 中心會建議家長親子, 家長冇時間唔出席, 除ST外, OT堂小朋友會由中心姑娘或助理協助, PT堂可能連出席家長都要一齊協助. 但多數家長都會出席, 因為小朋友見到自己家長會開心D, 同埋家長自己都會見多D, 聽多D同學多D, 大家得益.
作者: Capricorn2521    時間: 12-9-1 09:54

可以入去幫手吾好咩? 我見有D FTM/PTM 都尊登要去幫手做義工,目的要睇吓個仔返學情況,因為有時老師講吾倒咁多比你知,我地D仔表達能力又有限。再者,睇多D,學吓野,偷吓師,可以返屋企自己跟貼D,吾好咩?
作者: chloe_karina    時間: 12-9-1 10:14     標題: 引用:可以入去幫手吾好咩?+我見有D+FTM/PTM+都尊

原帖由 Capricorn2521 於 12-09-01 發表
可以入去幫手吾好咩? 我見有D FTM/PTM 都尊登要去幫手做義工,目的要睇吓個仔返學情況,因為有時老師講吾倒 ...
唔係唔好,不過我囝有我係度就冇咁合作,同埋我expect係個別訓練返去學家居訓練,唔係由佢返到學校照顧到佢食理午飯,返s位其中一樣野我就係想個仔唔好咁依賴我。

作者: methy    時間: 12-9-1 11:13     標題: 回覆:chloe_karina 的帖子

我都係咁話,阿仔返S位暫託無人陪,不知幾好,樣樣都做到,相反有大人陪(醫院OT或PT).就"扮野",做唔到,要呢樣個樣,治療師話擺明蝦父母。

so E位見治療師評估,我地要求遲d正式上堂時唔入埋,治療師話想我地學埋點幫小朋友。評估當日阿仔不時要離位嗲我地,又多多事實,治療師就改變口氣,話到時阿仔自己入,我地係隔離"單鏡反光"鏡到睇。

作者: pinkdoll    時間: 12-9-1 13:21

路過的人 發表於 12-9-1 00:48
ST 每月最多兩次個別(每次30分鐘)
PT 每星期一次小組(每次30分鐘)
OT 每月最多兩次小組(每次45分鐘)

你中心啲治療安排得算好密 我真係小得可憐
作者: apple~y    時間: 12-9-1 17:01

回復 chloe_karina 的帖子

我間中心,支體唔靈活小朋友都見有工人姐姐陪上堂
好似午飯時間,中心大部份人手,社工都係入去呢組幫手餵飯
個課室真係好熱鬧
好似我仔仔食飯0甘,都係一位老師陪一組(6個小朋友食午飯)
食完飯都係自己收拾好餐具,相對人手安排就無體能組0甘多

作者: apple~y    時間: 12-9-1 17:09

我間中心
ST 隔周個別(每次30分鐘),另有st社交小組一星期一次
PT 隔3周個別(每次30分鐘)另有pt小組一星期一次
OT隔周個別(每次30分鐘)另有ot小組一星期一次
PST隔周個別(每次30分鐘),
有時遇到假期, 個別訓練會補堂
作者: pinkdoll    時間: 12-9-1 17:21

apple~y 發表於 12-9-1 17:09
我間中心
ST 隔周個別(每次30分鐘),另有st社交小組一星期一次
PT 隔3周個別(每次30分鐘)另有pt小組一星期一 ...

謝謝回覆.

我唔知個timetable係咪臨時既, 不過我都會去問下中心有關俾我個仔既治療安排.

作者: mckm2007    時間: 12-9-2 01:10     標題: 回覆:chloe_karina 的帖子

你問下中心主任可唔可以習中兩三日,唔洗走噤多次!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5