教育王國

標題: APS vs 仁立,tough decision [打印本頁]

作者: kenzo    時間: 12-9-3 11:36     標題: APS vs 仁立,tough decision

People really hold seats till the last minute!! Just received offer from APS. Both my hubby and I like this school a lot. We like 仁立 too, especially we have 3 kids. We do not need to worry for the P1 allocation again. I wish we have not received the call. We don't want to make a decision which we will regret.
作者: cacanov06    時間: 12-9-3 12:00

APS - 學費貴, 無中學back up, 學學器, 勁谷....
仁立 - no school fee, 有聯系中學, 第時唔洗煩細佬....
俾我一定揀仁立, 再唔係等細佬入小學之後先插去其它小學! 小朋友叻的話無問題!
作者: kenzo    時間: 12-9-3 12:14

We've decided to stay in Yan Laap. Hope we made the right choice.
作者: 花仔媽咪    時間: 12-9-3 12:17     標題: 回覆:kenzo 的帖子

有幾佬妹一定係仁立啦,考學校越來越難!

作者: bakusensei    時間: 12-9-3 12:30     標題: 引用:People+really+hold+seats+till+the+last+m

原帖由 kenzo 於 12-09-03 發表
People really hold seats till the last minute!! Just received offer from APS. Both my hubby and I li ...
U ve three kids. Should stay in Yan Lap. Remember ur super smart eldest kid still needed to go thr the knocking the door stage? I m not saying your other two kids won't be smart. But ur eldest one is far above the level. Mindful the competition is getting more and more keen.

作者: alanwong238    時間: 12-9-3 13:48     標題: 回覆:APS vs 仁立,tough decision

作者: 仔仔錫錫你    時間: 12-9-3 13:59

放位果個可能去了協恩
作者: kenzo    時間: 12-9-3 14:12

回復 alanwong238 的帖子

這點我不同意啊,仁立英文比直資私小淺。
作者: iriskwokmama    時間: 12-9-3 15:21

回復 kenzo 的帖子

i will choose APS
作者: 喵媽    時間: 12-9-3 15:41

如有2個弟妹, 一定選仁立! 弟妹唔駛愁, 省回的錢可以學野!
作者: MSBOY    時間: 12-9-3 16:03

有冇兄弟姊妹...我都會CHOOSE YAN LAP, 佢一D都唔淺仲好谷下嫁,
作者: bryanlkc    時間: 12-9-3 16:10

But APS 中學派位 is really good...

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1
作者: Big-Mouth    時間: 12-9-3 16:55

如果小朋友坐唔定,會否選APS?
作者: alanwong238    時間: 12-9-3 17:18     標題: 引用:回復+alanwong238+的帖子 這點我不同意啊

作者: kenzo    時間: 12-9-3 21:24     標題: 回覆:alanwong238 的帖子

你所舉的例子其實是一般小一程度,並不特別深。小兒所讀的幼稚園已教過。我見過其中一間名九龍塘私小小一的考試卷,真的很深。其實不少直資私小都會教快半年至一年,如KTS, SFA. 佢地嘅英文課程比仁立深一點也不出奇。

作者: alanwong238    時間: 12-9-3 22:57     標題: 引用:你所舉的例子其實是一般小一程度,並不特別

作者: kennyklt    時間: 12-9-3 23:41     標題: 回覆:APS vs 仁立,tough decision

一般來說,官津名校比直資私校教得更深和更谷一啲都唔出其。官津冇辦法喺收生方面㨂學生,唯有喺果程方面催谷,以保證畢業生嘅成績。所以一般直資私校並沒有精英班。
老實講,派到津貼名校唔代表叻,可以順利畢業並上到聯繫中學就真係勁。

作者: alanwong238    時間: 12-9-4 00:04     標題: 引用:一般來說,官津名校比直資私校教得更深和更

作者: ladyluck    時間: 12-9-4 02:04

Actually, it really depends on which school you compare with.

作者: bryanlkc    時間: 12-9-4 09:54

我覺得官津校 或者直資私校有谷,亦有唔谷。唔可以用學校的種類去分辨好壞。 但其實有很多其他直資私校都是物有所值的例如 SFA, TSL, APS,Ying Wa... 請唔好因為為左保護自己小朋友就讀的學校而去貶低其他學校!
作者: alanwong238    時間: 12-9-4 09:59     標題: 回覆:bryanlkc 的帖子

作者: 9284    時間: 12-9-4 10:08

回復 bryanlkc 的帖子

絕對同意, 你估DGJS, DBS呢D真係好學校咩, 收埋果D小朋友要識得"上山下海", "跳火圈", "吞滾油", 個校長成日上親子王同人講唔好谷, 唔好成日將小朋友SCHEDULE安排得密麻麻, 但係個校長就係專收呢D學生, 無獎唔收, 無成績唔收, 無樂器唔收, 見人講人話, 真係好O既學校, 就好似做到MARYKNOLL咁, 有教無類, 大抽獎, 收到咩學生就教咩學生, 呢D先係好學校
作者: kennyklt    時間: 12-9-4 10:55     標題: 回覆:9284 的帖子

你估La Salle同Maryknoll唔想收啲有特異功能嘅學生?不過佢地佢津校冇得揀。佢地嘅中學唔似直資一條龍咁收番咁多小學生,如果你成績唔係好得,又冇咩比賽表現,你估可唔可以順利畢業並升上名校中學?
有教無類係整個教育嘅sysrem,但個別學校都要因材施教。

作者: Himby    時間: 12-9-4 11:08

同意kenzo,仁立的英文程度只是一般,並不特別深,只是數學教快一個學期。honestly論課程一定aps深過仁立,不過如果我有3個小朋友,我都會揀仁立
作者: bbbaba88    時間: 12-9-4 11:29

bryanlkc 發表於 12-9-4 09:54

我覺得官津校 或者直資私校有谷,亦有唔谷。唔可以用學校的種類去分辨好壞。 但 ...
我個仔aps畢業,我唔覺有什麽好,津校唔洗交學費,留番錢學其他嘢仲好,
如果當年派好D,都唔私校。

作者: Janellemama    時間: 12-9-4 11:36

比我會讀仁立,當無收過電話
作者: alanwong238    時間: 12-9-4 11:48     標題: 回覆:Himby 的帖子

作者: alanwong238    時間: 12-9-4 12:05     標題: 回覆:APS vs 仁立,tough decision

作者: Himby    時間: 12-9-4 12:22

小兒在仁立讀三年班,一二年班英文的測驗同考試卷並不太深啊!  學的只是cambridger starters程度,當然這只是個人感覺,冇可能有實質數據作比較。至於入林護的人數,我們冇可能知道幾多是自行入幾多是大抽獎入,我只知道仁立的band one學生約有100人,if多人擺林護第1位便多些人有機會抽入,我看不出同英文程度深唔深有咩關係。當然仁立的英文不會淺,但是否深過私校/直資,真係唔敢講。
作者: Himby    時間: 12-9-4 12:25

仁立精英班與非精英班教既內容係不相同的 --> 你指英文科? 真的嗎? 3年班開始不同?  1、2年班我肯定課程是相同的,試卷也是一樣!
作者: alanwong238    時間: 12-9-4 12:51     標題: 引用:仁立精英班與非精英班教既內容係不相同的+-

作者: alanwong238    時間: 12-9-4 13:08     標題: 回覆:Himby 的帖子

作者: Himby    時間: 12-9-4 13:09

alanwong238

你仔仔k3已考到starters 14盾好叻仔了! 佢做仁立試卷只得8x分可能只是未適應作答模式而已,同學平時做的工作紙形式類似,所以考試得9x甚至100分都唔係太難。
小三精英班&中普班比其他班多約10個同學,老師要take care較多同學,而且全級考1至80名都是入這2班,同學間的學習差異始終是有的,因此我有點懷疑精英班能否教深些/進度快些。
作者: Himby    時間: 12-9-4 13:15

er....我從來冇話過仁立的英文淺啊! 比起其他津校可能程度會深d,只係你話仁立比其他私校/直資英文深,我唔係太認同!  唔緊要啦,深與淺只是個人觀點與角度而已,無謂再在此討論了。
作者: alanwong238    時間: 12-9-4 13:27     標題: 回覆:Himby 的帖子

作者: alanwong238    時間: 12-9-4 13:38     標題: 回覆:Himby 的帖子

作者: kenzo    時間: 12-9-4 14:05

alanwong238 發表於 12-9-3 22:57
我有朋友係深水涉某直資名校度讀, 相比過大家既英文考試卷曉程度, 仁立實不比他們遜色。小一唔考現在式唔通 ...
小一課程大家是差不多,只是我個人覺得當小一教的是小二課程又另作別論.

PS: 我是十分認同仁立是一間好好的地區名校,否則我都唔會扣佢門同選擇留低。

作者: Jackieson    時間: 12-9-4 14:11

如果有3個小朋友,我都會揀仁立!
作者: Himby    時間: 12-9-4 14:16

我仔仔平均幾多分全級考第幾又如何呢
我當然十分認同仁立在教學方面的成就,其實除了學術方面,仁立的校政、老師、支持配套等我都非常欣賞,否則我仔仔便不會叩門入仁立了。
考50名既小朋友已可以係其他普通既官津考頭3名 --> 真的嗎? 有實際例子?
作者: Himby    時間: 12-9-4 14:17

我無講過仁立英文程度比其他直資私校深, 我只話過仁立唔比他們淺。呢兩句係唔同意思 --> 咁唔好意思,我誤會了你的意思,但我真心認為仁立的英文比私校/直資淺呢

作者: jimmus    時間: 12-9-4 14:30

如果我有3個小朋友, 錢唔太大問題的話, 一定 APS !

Jackieson 發表於 12-9-4 14:11
如果有3個小朋友,我都會揀仁立!

作者: kenzo    時間: 12-9-4 14:32

我同意有部份直私的英文課程跟仁立深淺相近。但亦有部份直私的英文課程相對較深,尤其是英文小學。
或許你再了解下 TSL, SFA, KTS, SMC, APS的英語課程,才下定論吧。

作者: jimmus    時間: 12-9-4 14:44

如果錢唔大太問題,我唔會為在 younger sister and brother 去鋪路而剝削做大果個入讀好學校既權利. 所以,我依然 choose APS. Only personal view and no other meaning to anyone !  =)
jimmus 發表於 12-9-4 14:30
如果我有3個小朋友, 錢唔太大問題的話, 一定 APS !

Jackieson 發表於 12-9-4 14:11

作者: Himby    時間: 12-9-4 14:46

can't agree with you more, kenzo.  That's exactly what I feel.

作者: MAYANGUSPO    時間: 12-9-4 14:48

我支持仁立, 理由簡單d, 唔洗錢既成績同要錢既成績, 秤一秤, 如係叻...升中應差不遠已 但唔洗錢就算成績差既話, 條氣都gur d, 如要錢都係咁差...老實講...真係幾唔gur...因心目中幾認為要錢就要交番咁上下質素先值回票價, 請慎重注意, 以上意見並沒有比較兩間之學術程度, 純粹單看學費上比較, 亦沒有比較APS值唔值, 不喜勿勿勿勿勿勿勿勿勿插...
作者: lovebbmom    時間: 12-9-4 15:08

仁立本身是津小, 一定程度要跟教統課程指引...課程只是一個框框, 深淺在於小朋友能力...仁立鼓勵學生閱讀, 在於課堂以外認知更多...眼見有很多小朋友已能超越框框...

無論什麼學校都好,沒有最好的, 只有適合與否...
作者: alanwong238    時間: 12-9-4 15:12     標題: 回覆:Himby 的帖子

作者: Himby    時間: 12-9-4 15:17

你不是從朋友口中已得知50名前後平均分既差別及水平嗎? 否則怎會肯定考50名既小朋友已可以係其他普通既官津考頭3名呢? 而且只得我一個數據又如何作比較及量度呢?
作者: 0603    時間: 12-9-4 15:27

回復 Himby 的帖子

Agree x 2 !!!!
作者: 四隻貓    時間: 12-9-4 15:38

如果俾我揀, 錢唔係問題, 我會揀APS.
原因有兩個:
1. APS 非常重視音樂, 和我重視音樂教育一樣, 而且APS有水平很高的樂團, 校際比賽往往是三甲, 單是管弦樂團已分初中高級三個不同的樂團.

2. 我覺得APS的學生都是經過學校挑選, 學生程度接近, 教學進度會比較好, 此外, 家庭背景, 家長的教育理念和水平也會比較接近. 家長亦通常比較著緊孩子. 仁立始終係政府派位, 學生水平會比較大分別, 而家庭背景亦分別很大.這點可能會引起仁立在讀家長反對或不喜歡, 但我是真的有如此想法,坦然講出來 .....

題外話:
至於英文程度, 單看書本教材或試題是不全面的, 因為聽講能力是不能在當中看見. 我相信無論在仁立, APS或其他一線學校, 學生英文寫看也有一定的水平, 但聽講能力又如何呢? 我去過TSL, CKY 的open day, 他們的學生真是隨便抽一個傾下計, 也能用流利英語對答. 我也知道他們鼓勵閱讀, 很多小三小四學生已經能自己看整套英文版Harry potter.
我也很想知道, 其實仁立或APS的學生, 英文聽講能力又如何呢? 會否都鼓勵閱讀? 小三小四學生又能否自己看整套英文版Harry potter呢? 煩請解答.
作者: 0603    時間: 12-9-4 15:40

#6 仁立英文程度唔會差過出面既直資或私校

及在

#32 “band 1 比例與教學程度絕對是有關係, 一間小學 如果教得唔夠難, 同學係考tsa時一定被比下去。只有tsa考得好, 升中 派位時既band 1比率才會高。而要考好tsa, 平日教學程度一定不可低, 尼個係一個簡單易明既道理。

你的道理好簡單, 但係有d自我矛盾, 因為照你#32咁講大家都係考TSA, APS的成績好過仁立, 係咪即係出面既直資或私校的程度好過仁立? 咁樣, 你第#6寫的野咪唔成立law…..

作者: MacMa    時間: 12-9-4 15:46

lovebbmom 發表於 12-9-4 15:08
"無論什麼學校都好,沒有最好的, 只有適合與否..."
Can't agree anymore!

作者: 四隻貓    時間: 12-9-4 15:58

其實...TSA 同派位真係有關係的嗎??? 之前教育署又話無關既? 其實有無關係0架?
我睇過TSA d 模擬試題, 真係深得好緊要喎......
作者: alanwong238    時間: 12-9-4 16:00     標題: 回覆:APS vs 仁立,tough decision

作者: 0603    時間: 12-9-4 16:14

alanwong238 發表於 12-9-4 16:00
我唔問下你又點知50名之前或之後平均分有幾多, 你唔願意透露唔堅要, 不過我禁問係無惡意, 只想知道前後分佈 ...

照咁講分數高就程度高, 出面好多私校直資, 考TSA好過仁立,
點解你仲講, "仁立英文程度唔會差過出面既直資或私校”?

作者: alanwong238    時間: 12-9-4 16:23

作者: 0603    時間: 12-9-4 16:36

你講荃天及全完, 考頭3名的學生, 做仁立的試卷, 都係60及70分, 而大部份仁立生都有90以上, 咁仁立生平均個個都band 1 生啦, 仲有被其它成績差的學生拉低到咩, 大部份90分以上喎???!!!!

如果真係大部份90分, 荃天及全完, 考頭3名的學生, 做仁立的試卷, 都係60及70分. 仁立成績差的都被拉高左至岩, 個個都band 1 生啦!!!! 真係要想下信唔信你講野好.

作者: Himby    時間: 12-9-4 16:40

alanwong238 發表於 12-9-4 16:00
我唔問下你又點知50名之前或之後平均分有幾多, 你唔願意透露唔堅要, 不過我禁問係無惡意, 只想知道前後分佈 ...

咁樣並不能證明仁立考頭50名在其他津校必考到頭3名bor....
大家學習的課程不同,做的練習、工作紙都不同,點可以咁樣比較呢?
你試下俾其他學校的試卷仁立同學做,考全級頭50名的同學一定能取得好成績?

作者: Himby    時間: 12-9-4 16:42

再講,你知道一個人的成績同名次就知50名前後的分佈? that's amazing and funny!
作者: alanwong238    時間: 12-9-4 16:45

作者: 0603    時間: 12-9-4 16:45

根本很難直接評論那校程度高低,
因為仲要看其他客觀因素,
例如, 家庭教育, 其他學習條件, 學生素質, 等等.

根本沒有答案!!!

作者: 0603    時間: 12-9-4 16:47

唔係大多數, 大部份, 咁點可以用超多來形容呢?

作者: Himby    時間: 12-9-4 16:48

0603 發表於 12-9-4 16:36

你講荃天及全完, 考頭3名的學生, 做仁立的試卷, 都係60及70分, 而大部份仁立生都 ...

這當然不會是真的!  怎可能大部份仁立學生每科都90分以上???  就以我仔那班為例,考試90分以上的同學有禮物,每科大約只有5-10人取得禮物而已。
作者: alanwong238    時間: 12-9-4 16:49

作者: 0603    時間: 12-9-4 16:50

看一下荃天及全完都有學生係band1生, 而頭3名都唔及仁立(超多)學生的成績, 咁整體仁立生, 平均分後計算, 咪全部都band 1生??

作者: alanwong238    時間: 12-9-4 16:52

作者: 0603    時間: 12-9-4 16:53

Himby 發表於 12-9-4 16:48
這當然不會是真的!  怎可能大部份仁立學生每科都90分以上???  就以我仔那班為例,考試90分以上的同學有禮 ...

嘩!! 5-10個人??? 人地講超多90分以上喎......

作者: 0603    時間: 12-9-4 16:54

Himby 發表於 12-9-4 16:48
這當然不會是真的!  怎可能大部份仁立學生每科都90分以上???  就以我仔那班為例,考試90分以上的同學有禮 ...

你講野合理好多, 正常比例.
作者: alanwong238    時間: 12-9-4 16:54

作者: Himby    時間: 12-9-4 16:54

alanwong238 發表於 12-9-4 16:49

統計, 你唔講咪無得計。有25, 75, 100既話點會計唔到!!
得一個數據的統計,我真係唔識計
作者: 0603    時間: 12-9-4 16:55

alanwong238 發表於 12-9-4 16:52

因小1-2無精英班, 每班有10左右, 大約30-40個啦, 我覺得我用超多呢個字無問題 ...

如果用字沒有問題, 咁你的理論有問題law.
作者: Himby    時間: 12-9-4 16:56

alanwong238 發表於 12-9-4 16:52

因小1-2無精英班, 每班有10左右, 大約30-40個啦, 我覺得我用超多呢個字無問題 ...

隨便你點演繹啦
作者: Himby    時間: 12-9-4 16:56

0603 發表於 12-9-4 16:53
嘩!! 5-10個人??? 人地講超多90分以上喎......

作者: alanwong238    時間: 12-9-4 17:03

作者: Himby    時間: 12-9-4 17:06

0603 發表於 12-9-4 16:50
看一下荃天及全完都有學生係band1生, 而頭3名都唔及仁立(超多)學生的成績, 咁整體仁立生, 平均分後計算, 咪 ...

人地的意思可能只係仁立(超多)band 1學生,你唔好斷章取義呀

作者: Himby    時間: 12-9-4 17:08

alanwong238 發表於 12-9-4 17:03
有50左右位同學有90分以上, 用超多呢個字無問題
5至10個,有可能係5 x 5 = 25咋喎,你仍然緊持係超多嗎?

作者: 0603    時間: 12-9-4 17:10

alanwong238 發表於 12-9-4 00:04
同意, 最唔妥個班麻木崇拜直資私校既父母, 只認同要收學費既學校得spcc dgs dbs係物有所值

...

各有喜好, 各取所需, 其他學生家長又沒有阻止你入讀甚麼學校, 為什麼要最唔妥其他學生家長??

你問下仁立, 你咁講有沒有問題吧!!!

作者: 0603    時間: 12-9-4 17:11

Himby 發表於 12-9-4 17:06
人地的意思可能只係仁立(超多)band 1學生,你唔好斷章取義呀
...

你咁講我都同意!
作者: alanwong238    時間: 12-9-4 17:12

作者: 0603    時間: 12-9-4 17:13

alanwong238 發表於 12-9-4 00:04
同意, 最唔妥個班麻木崇拜直資私校既父母, 只認同要收學費既學校得spcc dgs dbs係物有所值

...

各有喜好, 各取所需, 其他學生家長又沒有阻止你入讀甚麼學校, 為什麼要最唔妥個班學生家長"??

你問下仁立, 你咁講有沒有問題吧!!!

如果仁立知道有家長咁講, 我估唔會讚同掛!!!!

作者: 0603    時間: 12-9-4 17:15

alanwong238 發表於 12-9-4 17:12

如果你個仔考100名, 佢得70平均分, 咪可知道50名打後係會跌得好犀利, 用呢個量度方法好 ...

你咁多數據, 又咁多補習學生, 又有試題, 又咁強分析, 仲問咩野呢?
作者: Himby    時間: 12-9-4 17:18

0603 發表於 12-9-4 17:13
各有喜好, 各取所需, 其他學生家長又沒有阻止你入讀甚麼學校, 為什麼要”最唔妥個班學生家長"??你問下仁立, ...

其實我開始有少少覺得佢係麻木崇拜仁立
作者: Himby    時間: 12-9-4 17:21

0603 發表於 12-9-4 17:15
你咁多數據, 又咁多補習學生, 又有試題, 又咁強分析, 仲問咩野呢?

咪係囉,都唔知佢咁想知我仔的成績做乜
呢d咁personal的資料,唔係好熟的朋友都唔會直接問啦

作者: alanwong238    時間: 12-9-4 17:24

作者: 0603    時間: 12-9-4 17:25

Himby 發表於 12-9-4 17:21
咪係囉,都唔知佢咁想知我仔的成績做乜
呢d咁personal的資料,唔係好熟的朋友都唔會直接問啦:thi ...

我估佢想自己小朋友入仁立, 自己幻想左好多野來支持自己, 但實際又唔知仁立咩情況, 咪係咁問你野, 但又話自己知好多野law.....  
作者: alanwong238    時間: 12-9-4 17:31

作者: alanwong238    時間: 12-9-4 17:31

作者: alanwong238    時間: 12-9-4 17:34

作者: 0603    時間: 12-9-4 17:43

alanwong238 發表於 12-9-4 17:31
我自行有25分, 我又唔怕入唔到。另以佢k2識d小2以上既野, 我又唔怕佢考唔到其他好學校。只不過睇你地唔過眼 ...

有修養的人, 唔會咩都睇唔過眼的,
小朋友係白紙, 模仿力很強, 小心教育小朋友吧.
25分, 即係家中有仁立校友啦, 唔怪得咁死硬派支持仁立了.
明晒!!!!

唔好話你家中沒有仁立校友呀!!!  我分析力都好強架!!!!

作者: 0603    時間: 12-9-4 17:46

alanwong238 發表於 12-9-4 17:34

好野我又好鍾意同人分享, 通常收埋個d都係唔係好見得人呢, 啦! 我冇話邊個,唔好對號入 ...

好心你啦, 講野明明係話人, 又話唔好對號入座.
咩都睇唔過眼, 講野單單打打, 如果小朋友學晒, 真係慘.

作者: kenzo    時間: 12-9-4 18:03

alanwong238 發表於 12-9-4 12:51
仁立p1-2無分精英班, 得中普班, 你睇下小3有冇唔同先。 我個仔starter 考到14 盾做過仁立2008 2009份卷都得 ...
我覺得中普班都算是精英班。因為不是每位同學都有中普班interview的機會,只有在分班試取得較好成續的數十位同學先有得in啊!所以入得到中普班的同學多數是精英。
作者: 0603    時間: 12-9-4 18:17

alanwong238 發表於 12-9-3 22:57
我有朋友係深水涉某直資名校度讀, 相比過大家既英文考試卷曉程度, 仁立實不比他們遜色。小一唔考現在式唔通 ...

25分, 即係家中有仁立校友啦, 唔怪得咁死硬派支持仁立了.
又話咩利益申報, 有朋友在仁立讀,
原來其實自己家中有人讀仁立.
明晒!!! 你被踢破了!!! 卜的一聲,爆了!!!

作者: alanwong238    時間: 12-9-4 18:27

作者: alanwong238    時間: 12-9-4 18:45     標題: 回覆:0603 的帖子

作者: Himby    時間: 12-9-4 19:13

0603 發表於 12-9-4 17:46
好心你啦, 講野明明係話人, 又話唔好對號入座.
咩都睇唔過眼, 講野單單打打, 如果小朋友學晒, 真係慘.
...

明明話人又唔夠膽認,有咁o既爸爸,我都戥佢小朋友可憐呀
我唔係收收埋埋的人,只係唔鍾意同一d偏激的無謂人分享
我的數據對人地的分析冇任何幫助,我仔只係人地你所講的"超多人"的其中一人個已而

作者: Himby    時間: 12-9-4 19:14

0603 發表於 12-9-4 17:43
有修養的人, 唔會咩都睇唔過眼的,
小朋友係白紙, 模仿力很強, 小心教育小朋友吧.
25分, 即係家中有仁立校 ...

好明顯佢係一個冇修養的偏激人啦!  如果佢真的揀仁立,我真心祝教佢仔的老師好運了,相信要同呢d家長溝通絶不容易
作者: Himby    時間: 12-9-4 19:19

alanwong238 發表於 12-9-4 17:24
我又未係仁立家長, 我只係道講事實, 我又無叫你要信, 深定淺好主觀, 不過我個兩個學生既分數係客觀既事實 ...

用2個補習學生試做仁立試卷所得的分數來估計仁立學生的成績=事實? 你的logic實在很厲害啊,有趣有趣,佩服佩服
作者: alanwong238    時間: 12-9-4 20:11

作者: 0603    時間: 12-9-4 21:03

alanwong238 發表於 12-9-4 20:11
我問你奧運會係咪會搵個最叻既運動員參加比賽,
學校參加比賽係咪搵個最叻既學生代表學校呀,
那我以一間學 ...

又來怪論了, 如果只比較最叻的成績,
咁你就唔好話仁立的程度不比其它私校及直資學校低,
根本你以偏概全, 好彩你不是仁立舊生,
唔係會拖低其它人的成績呀.
即係唔係超多個部份law.

作者: alanwong238    時間: 12-9-4 21:29

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5