教育王國

標題: 今日第一日正式返全日! [打印本頁]

作者: 珠氏家庭    時間: 12-9-17 15:22     標題: 今日第一日正式返全日!

唔知阿女慣唔慣?
有冇恰眼訓?
午餐啱唔啱胃口呢?

作者: CherryYuenBB    時間: 12-9-18 14:13

小朋友應該好快適應. Don't worry
作者: 珠氏家庭    時間: 12-9-19 09:33

阿女話食咗兩日午餐都麻麻地!
作者: bootsrat    時間: 12-9-19 10:40

阿女話食咗half portion only.
作者: 珠氏家庭    時間: 12-9-19 13:24

bootsrat 發表於 12-9-19 10:40
阿女話食咗half portion only.

佢話第一日食豬柳漢堡+雞翼, 個包幾好食, 豬柳好un, 雞翼都可以!
昨日食咖哩, 問我點解啲咖哩係甜既咁怪!

作者: bootsrat    時間: 12-9-21 11:23

I checked that my girl didnt press her student card on the scanner for taking attendance for a number of times. worrying...
作者: 珠氏家庭    時間: 12-9-21 14:28

bootsrat 發表於 12-9-21 11:23
I checked that my girl didnt press her student card on the scanner for taking attendance for a numbe ...

吓!!! 有冇同校務處講???
作者: babyjean    時間: 12-9-23 14:56     標題: 回覆:今日第一日正式返全日!

老師話出席以點名作實,但私下都係叫佢地自己記緊拍卡。

作者: HebeMama630    時間: 12-9-23 16:53     標題: 引用:唔知阿女慣唔慣?有冇恰眼訓?午餐啱唔啱胃口

原帖由 珠氏家庭 於 12-09-17 發表
唔知阿女慣唔慣?
有冇恰眼訓?
午餐啱唔啱胃口呢?
我女話好食喎!我有做義工家長架,我見大部份小朋友都食到一半以上喎!
我女就冇恰眼瞓,可能佢九點鬆D就瞓,差不多七點半先起身....不過,佢有講有同學仔上上吓堂瞓著咗呀!

作者: 珠氏家庭    時間: 12-9-24 10:04

babyjean 發表於 12-9-23 14:56
老師話出席以點名作實,但私下都係叫佢地自己記緊拍卡。
上網睇返,
阿女都有一日缺席,
打去學校問但未覆!

作者: 珠氏家庭    時間: 12-9-24 10:08

HebeMama630 發表於 12-9-23 16:53
我女話好食喎!我有做義工家長架,我見大部份小朋友都食到一半以上喎!
我女就冇恰眼瞓,可能佢九點鬆D就瞓 ...

我阿女都話食物ok!
上星期有日食雞肉紅米飯話好好味!
但啲咖哩就唔好食!

佢都話上堂見到有小朋友訓咗覺!

作者: ming9098    時間: 12-9-24 13:09

我個女話d食物ok呀, 唔知佢係咪因為太肚餓呢

小朋友訓咗覺?邊班呀?希望唔係我個女啦!
作者: 珠氏家庭    時間: 12-9-24 13:50

ming9098 發表於 12-9-24 13:09
我個女話d食物ok呀, 唔知佢係咪因為太肚餓呢

小朋友訓咗覺?邊班呀?希望唔係我個女啦! ...

1C, 阿女話見過有2,3個小朋友上堂訓咗覺!
但老師都比佢地訓到落堂!

作者: aarontse    時間: 12-9-24 14:24

My daughter is 1C too!  She said the food is quite ok!
作者: 珠氏家庭    時間: 12-9-24 14:45

aarontse 發表於 12-9-24 14:24
My daughter is 1C too!  She said the food is quite ok!

聽阿女啲表姐講,
哩間供應商係今年先用,
之前果間供應商好唔掂!

作者: sandychan88    時間: 12-9-24 19:32

回復 珠氏家庭 的帖子

下,1C, 我個女都係讀1C,會唔會係佢上堂訓咗覺呀,有d擔心!
作者: HebeMama630    時間: 12-9-24 23:26     標題: 引用:Quote:aarontse+發表於+12-9-24+14:24+My+d

原帖由 珠氏家庭 於 12-09-24 發表
聽阿女啲表姐講,
哩間供應商係今年先用,
之前果間供應商好唔掂!
係呀!今年第一年用架!

作者: HebeMama630    時間: 12-9-24 23:29     標題: 引用:回復+珠氏家庭+的帖子 +下,1C,+我個女都係

原帖由 sandychan88 於 12-09-24 發表
回復 珠氏家庭 的帖子

下,1C, 我個女都係讀1C,會唔會係佢上堂訓咗覺呀,有d擔心! ...
唔使驚,有allowance嘅,我女A班都話有人瞓,老師冇鬧,只係叫隔離同學仔幫手叫醒佢!

作者: ming9098    時間: 12-9-25 08:56

今朝問左阿女喇,1B班都有人上堂瞓左覺
作者: 珠氏家庭    時間: 12-9-25 10:25

sandychan88 發表於 12-9-24 19:32
回復 珠氏家庭 的帖子

下,1C, 我個女都係讀1C,會唔會係佢上堂訓咗覺呀,有d擔心! ...

我問過阿女上堂有冇訓過覺, 佢話冇!
但佢話尋日有好多小朋友上堂都訓著咗!
我估可能係啲小朋友星期日玩得太攰!

作者: 珠氏家庭    時間: 12-9-25 10:31

HebeMama630 發表於 12-9-24 23:29
唔使驚,有allowance嘅,我女A班都話有人瞓,老師冇鬧,只係叫隔離同學仔幫手叫醒佢!

...

唔知係咪阿女表達錯咗,
佢話有時啲小朋友訓著咗,
老師會抱個同學上去醫療室比佢繼續訓,
仲話如果個同學伏係枱上面訓會對腰骨唔好!
又好似講到有板有眼,
但我又諗老師夠力抱上去咩?
仲話係行樓梯喎?

另外阿女尋日被選咗做科長! 佢勁開心!

作者: CherryYuenBB    時間: 12-9-25 12:19

我阿女1B班,冇聽佢講有人瞓覺,唔通佢自己瞓左. , 不過阿女話有小朋友因為寫字唔靚被老師閙到喊.唔知係咪真呢?
作者: 珠氏家庭    時間: 12-9-25 13:06

CherryYuenBB 發表於 12-9-25 12:19
我阿女1B班,冇聽佢講有人瞓覺,唔通佢自己瞓左. , 不過阿女話有小朋友因為寫字唔靚被老師閙到喊.唔 ...

我又冇聽過因為哩個原因而鬧個小朋友喎!
我個女啲中交字都好肉酸!
老師的確係好嚴謹!
所以都幾多改正!

作者: ming9098    時間: 12-9-25 22:01

CherryYuenBB 發表於 12-9-25 12:19
我阿女1B班,冇聽佢講有人瞓覺,唔通佢自己瞓左. , 不過阿女話有小朋友因為寫字唔靚被老師閙到喊.唔 ...
阿女話有人上星期默書個陣瞓覺

有提過老師會閙人,但冇話閙到喊wor

不過有個同學成日帶電話番學,又成日比老師收電話

作者: aarontse    時間: 12-9-26 11:05

mobile?  for what purpose?  no need to bring wor....

作者: 珠氏家庭    時間: 12-9-26 11:25

aarontse 發表於 12-9-26 11:05
mobile?  for what purpose?  no need to bring wor....

之前家長日已經講過小朋友咁細個唔需要帶電話!
話如果發現會沒收同要家長到學校取回!

作者: ming9098    時間: 12-9-26 12:08

今朝問阿女,原來『閙到喊』係真事

被收電話個位同學, 好似話係已經收過好多次
作者: 珠氏家庭    時間: 12-10-10 11:44

20/10 家長教師會多唔多家長出席呀???

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5