教育王國

標題: 每日一篇 [打印本頁]

作者: MashiMaro    時間: 12-9-17 16:34     標題: 每日一篇

小朋友剛升小一, 十月開始會有網上功課
你們小朋友有沒有做每日一篇?
讀幾年級? 成效好不好?

作者: 旦仔    時間: 12-9-17 17:26     標題: 回覆:每日一篇

每天只花10數分鐘,多吸收課外知識,又有普通話,不錯呀!

作者: cholemami    時間: 12-9-17 19:00

作者: nakoko    時間: 12-9-17 21:07     標題: 引用:小朋友剛升小一,+十月開始會有網上功課你們

原帖由 MashiMaro 於 12-09-17 發表
好,對閱讀理解有幫助,keep住比佢做丫~~

作者: cpcog    時間: 12-9-17 21:37

I would ask mine to do it everyday. However, I don't think it helps too much.
作者: MaiGao    時間: 12-9-18 08:41

學校要求要做,仲有一個英文的平台(唔記得叫乜)
不過我屋企電腦壞左未買,仔仔應該要lunch time係學校做。
作者: CL0214    時間: 12-9-18 08:59

每日做少少,一年便做了很多,像海棉咁吸,對詞語及做句有幫助。
作者: 莉安    時間: 12-9-18 09:04

我個仔讀小二,由小一開始,每日中英各做一篇,已成為習慣,相信對小朋友會有幫助的.

作者: kit_mama    時間: 12-9-18 09:11

舊年囡囡小一, 我KEEP住日日要她做的,
不可以亂做, 要她用心做,
做完我檢查一下, 有錯就同她解釋番,
我覺得有幫助架
作者: MashiMaro    時間: 12-9-18 11:31

每日一篇是中文嗎? 還是中, 英文各一篇?
作者: MashiMaro    時間: 12-9-18 11:32

另外, 除了每日一篇外, 你們小朋友還會做其他網上功課嗎?
有無推介?
作者: 莉安    時間: 12-9-19 09:07

中文和英文各一篇,沒有其它的網上練習,只做其它補充
作者: kuenwong    時間: 12-9-19 10:59

每日一篇幾好呀, 我地做左 5 年啦 !

作者: cwhtcybb    時間: 12-9-19 18:16     標題: 引用:小朋友剛升小一,+十月開始會有網上功課你們

原帖由 MashiMaro 於 12-09-17 發表
小朋友今年升小一,佢學校由開學到而家起碼有5-6份lee d 網上練習賣,仲要係唔同時間派,又得一日時間我地諗,都未上得切bk睇下有咩comment就話要交錢。黎緊都唔知仲有幾多份。有無家長推介下你地小朋友做邊個牌子。

作者: Fayme    時間: 12-9-19 19:26

有一定的幫助啊!
作者: Fayme    時間: 12-9-19 19:30

回復 cwhtcybb 的帖子

我覺得英文i learner 不錯!
作者: apsm    時間: 12-9-23 14:43     標題: 引用:小朋友剛升小一,+十月開始會有網上功課你們

作者: jessc    時間: 12-9-25 21:14

回復 apsm 的帖子

正常來說學校已付款. 約7000餘元
作者: Siu-dor    時間: 12-9-26 10:26

請問是那間出版社呢?
作者: 旦仔    時間: 12-9-29 01:02     標題: 引用:回復+cwhtcybb+的帖子 我覺得英文i+learne

原帖由 Fayme 於 12-09-19 發表
回復 cwhtcybb 的帖子

我覺得英文i learner 不錯!
我校今年都join了這個,請問你小朋友每天要花多久去完成這練習?

作者: Fayme    時間: 12-9-30 12:15

回復 旦仔 的帖子

我要同小朋友一起做,約半小時,我唔想他馬虎了事
作者: 花仔媽咪    時間: 12-9-30 16:17     標題: 回覆:Fayme 的帖子

有時間一定要keep住做,特別是低年班,對閱讀理解有幫忙!因大些會無時間做!同會唔肯做!

作者: SCKnight    時間: 12-10-1 06:22

其實都幾好,以前幼稚園啲文章比較短,冇乜故事性。而家小學嘅每日一篇雖然長咗,反而仲好睇!
但係要每日追住做嗰吓有小小壓力…
作者: wister    時間: 12-10-2 17:14

做多啲唔多唔少都有幫助

作者: sumyau1012    時間: 12-10-3 15:45     標題: 回覆:莉安 的帖子

請問每日有英文的嗎?我只找到中文
Thanks

作者: 0411BB    時間: 12-10-12 14:14

apsm 發表於 12-9-23 14:43
Is it free?

要比錢
作者: SCKnight    時間: 12-10-12 19:54

sumyau1012 發表於 12-10-3 15:45
請問每日有英文的嗎?我只找到中文
Thanks
暑期先有英文嘅每日一篇。

作者: 菲比媽媽    時間: 12-10-12 22:59

我個女今年小一都開始左中文每日一篇,但我要用好多時間解釋內容
作者: sumyau1012    時間: 12-10-12 23:15     標題: 回覆:SCKnight 的帖子

唔該晒^_^

作者: chanwendy    時間: 12-10-14 00:00

菲比媽媽 發表於 12-10-12 22:59
我個女今年小一都開始左中文每日一篇,但我要用好多時間解釋內容
內容好簡單咋喎, 點解要用好多時間呀?  我只係解釋亞女未學過的詞語咋, 我要亞女廣東話同普通話各聽一次, 自己又各讀一次, 之後答問題, 十五分鐘內做完了.
作者: MashiMaro    時間: 12-10-15 09:39

開始了十多天的每日一篇,
由於有龍虎榜, 亞仔見到同學名的排名,
他居然很積極, 還提我要開電腦來做呀~~
算是一個很好的開始............

另外, 小一的文章篇幅不長, 亞仔很快做完, 他很有成功感
作者: celiamum    時間: 12-10-15 11:55

下.... 已經開始了嗎?未收到學校比個 login / password 喎
作者: ddkaka    時間: 12-10-15 14:49

請問中文每日一篇, 邊隻好呀? 我宜家係看漢中文網, 好似麻麻地.....
作者: sumyau1012    時間: 12-10-15 20:27     標題: 回覆:chanwendy 的帖子

我女每日只係用5分鐘睇,睇完2,3次就識答,會唔會太(球奇)?
我無解釋俾佢聽。

作者: SCKnight    時間: 12-10-15 22:28

冇問題,識答咪得囉!

作者: chanwendy    時間: 12-10-16 11:17

sumyau1012 發表於 12-10-15 20:27
我女每日只係用5分鐘睇,睇完2,3次就識答,會唔會太(球奇)?
我無解釋俾佢聽。

...

即係你冇比佢聽一次廣東話及普通話就做?
只睇字就做答案本身冇咩問題, 因為都好易架啫, 我女睇一次就識做啱晒, 就算唔記得 scroll 返上去就搵到答案, 冇難度.  不過篇文應該有啲詞語係佢唔識的, 所以我會叫亞女聽一次, 至少廣東話一定要識得讀返出嚟, 試過有次好多字亞女都唔識到, 佢要讀兩次先記到晒九成.  聽普通話等佢學多啲普通話點讀.  個人覺得咁樣先有意義.  
作者: maylomaylo    時間: 12-10-16 11:27     標題: 回覆:每日一篇

龍虎榜

作者: sumyau1012    時間: 12-10-16 18:45     標題: 回覆:chanwendy 的帖子

我廣東話及普通話各聽一次,再叫佢用廣東話讀一次就做。我無解釋俾佢知

作者: chanwendy    時間: 12-10-17 11:08

sumyau1012 發表於 12-10-16 18:45
我廣東話及普通話各聽一次,再叫佢用廣東話讀一次就做。我無解釋俾佢知

...

識讀冇意思, 識解先有用.  每日一篇的其中一個作用就係學中文, 見到新的詞語唔學埋, 咁佢的生字庫就冇儲到野, 再遲啲要作文就冇咩詞語可用了,  這只是我個人的想法啫.  如果你覺得問題不大就 ok 了.
作者: sumyau1012    時間: 12-10-17 18:45     標題: 回覆:chanwendy 的帖子

其實我都覺得解釋埋好,但一日的時間真係好唔夠用

作者: SCKnight    時間: 12-10-17 23:08

而家都喺到適應緊!
作者: Charlie1978    時間: 12-10-17 23:41     標題: 引用:其實我都覺得解釋埋好,但一日的時間真係好

原帖由 sumyau1012 於 12-10-17 發表
其實我都覺得解釋埋好,但一日的時間真係好唔夠用
我阿仔學校都有做,而且佢會自動自覺每日都會上網做,有中文有英文的,以遊戲形式學習都幾樂在其中ah!

作者: 菲比媽媽    時間: 12-10-23 21:42

我個女的學校係用"中大 prof-ho",今日個篇超難,解釋到
作者: bb623623    時間: 12-10-24 10:27

我仔個間除左有龍虎榜, 仲讀完每篇後, 都會賺d錢, 而系統內有隻電子寵物, 你賺到錢可以買傢俬, 用品比佢, 同一班同學可以互相探訪對方寵物, 去人地屋企睇下有d咩.

上星期我睇完呢個topic後, 即捉阿仔睇la, 本來佢係一d興趣都冇, 但當佢發現佢好朋友隻寵物間屋超靚之後, 我呢兩日足足陪佢睇左十幾篇, 買左好多野, 我唸巳後唔c我提, 佢都會記得日日一睇la.
作者: chanwendy    時間: 12-10-24 10:32

菲比媽媽 發表於 12-10-23 21:42
我個女的學校係用"中大 prof-ho",今日個篇超難,解釋到

我都係呢個 (我仲以為全港都係做同一個添), 昨日的真係好難.
作者: josewing    時間: 12-10-24 17:49

Charlie1978 發表於 12-10-17 23:41
我阿仔學校都有做,而且佢會自動自覺每日都會上網做,有中文有英文的,以遊戲形式學習都幾樂在其中ah! ...

yes, 真係樂在其中, 我小朋友自己每日放學都會做,中文就做 " 每日一篇" , 英/ 數/ 常就做iclassroom.
作者: mrsjacky    時間: 12-10-25 23:13

bb623623 發表於 12-10-24 10:27
我仔個間除左有龍虎榜, 仲讀完每篇後, 都會賺d錢, 而系統內有隻電子寵物, 你賺到錢可以買傢俬, 用品比佢,  ...

呢個好玩喎,邊個網呀﹖如果學校無join,自己做得唔得呢﹖有冇link?

作者: mrsjacky    時間: 12-10-25 23:18

josewing 發表於 12-10-24 17:49
yes, 真係樂在其中, 我小朋友自己每日放學都會做,中文就做 " 每日一篇" , 英/ 數/ 常就做iclassroom. :exc ...

請問大家講"每日一篇",係真係有個練習名叫「每日一篇」,定泛指所有網上每日做一篇既練習呀﹖josewing,你可唔可以比你做緊既link我呀﹖包括中文既每日一篇同iclassroom,iclassroom係咪自己比錢join架﹖幾錢﹖

我地學校做eng8,有冇人都係呢個﹖

作者: josewing    時間: 12-10-26 08:34

mrsjacky 發表於 12-10-25 23:18
請問大家講"每日一篇",係真係有個練習名叫「每日一篇」,定泛指所有網上每日做一篇既練習呀﹖josewing, ...

iclassroom, 我join佐$380 ( 主要是中, 英, 數, 常, 每星期有新題目), 搵答案時好似打機甘都幾得意  
http://www.iclassroom.com.hk/iclass2012/index.html

每日一篇 , 學校俾佐login name 同password, 我唔駛交錢 ( 這個主要是做閱讀理解, 每日一篇)
http://www.prof-ho.com/reading/

eng8 , 學校都有, 間唔中做下

作者: bolam    時間: 12-10-26 08:43

請提供類似中文每日一篇的英文綱站,謝謝!
作者: bb623623    時間: 12-10-26 08:52

回復 mrsjacky 的帖子

http://www.mysmartchinese.com/login/

就係呢個la, 因為係學校提供, 佢會將同一年級架小朋友group埋一齊, 而電子寵物就只可以見到自己個一班.

作者: chanwendy    時間: 12-10-26 11:34

我都有用 eng 8, 不過冇比額外野, 所以有啲練習冇得做. 不過唔係咪我部機的問題, 有啲野我做唔到.
作者: easiness    時間: 12-10-26 22:06

旦仔 發表於 12-9-29 01:02
我校今年都join了這個,請問你小朋友每天要花多久去完成這練習?

我仔學校無join i-Learner和每日一篇!
由小一開始, 我已經俾佢做每日一篇, 暑假都join!
今年已經四年班了, 覺得keep住對小朋友嘅閱讀理解有幫助!
今年就join埋i-Learner!

作者: SCKnight    時間: 12-10-26 22:12

回復 chanwendy 的帖子

你試用IE9,唔好用Chrome同Firefox

作者: SophieYan    時間: 12-10-28 21:37     標題: 引用:Quote:josewing+發表於+12-10-24+17:49+yes

原帖由 mrsjacky 於 12-10-25 發表
請問大家講"每日一篇",係真係有個練習名叫「每日一篇」,定泛指所有網上每日做一篇既練習呀﹖josewing, ...
我個女間學校都係用eng8

作者: mrsjacky    時間: 12-10-28 22:47

SCKnight 發表於 12-10-26 22:12

請問用IE9會有咩改變﹖

各位用eng 8既朋友,我無extra比錢既,只做到today's learning,你地呢﹖
其實都唔算係咩每日一篇,好多時都只係兩三條 grammar exercise...只係間中有篇閱讀理解做下

作者: mrsjacky    時間: 12-10-28 22:49

easiness 發表於 12-10-26 22:06
我仔學校無join i-Learner和每日一篇!
由小一開始, 我已經俾佢做每日一篇, 暑假都join!
今年已經四年班了, ...

你仔學校無join,咁請問你係自己join﹖
作者: mrsjacky    時間: 12-10-28 22:50

如果學校無每日一篇,自己點join呢﹖有冇人教下路....
如有質素高既網站,比d錢我都無所謂,請賜教

作者: alljodesign    時間: 12-10-29 00:41     標題: 引用:+本帖最後由+josewing+於+12-10-26+08:40+

原帖由 josewing 於 12-10-26 發表
想問清楚d,iclassroom 有中英數常,eng 8 / iLearner 係咪只得英文?全部都是收費嗎?

作者: SophieYan    時間: 12-10-29 15:24     標題: 引用:+本帖最後由+mrsjacky+於+12-10-28+22:48+

原帖由 mrsjacky 於 12-10-28 發表
可以吾俾錢咖咩?我俾左wor

作者: easiness    時間: 12-10-29 16:45

mrsjacky 發表於 12-10-28 22:49
你仔學校無join,咁請問你係自己join﹖

阿仔學校係用啟思, 我覺得佢個網嘅文章比較多思, 版面亦吸引唔到小朋友去做!
所以小一開始自己俾錢申請"每日一篇"俾佢做, 今年已經第四年了!

http://www.prof-ho.com/reading/

你可以登入佢地個網
係用戶密碼下面見到"個人用戶可以在這裡報名"
你click入後, 就睇到"個人報名注意事項"
見到第二點有報名表格, 填上個人資料連同支票寄回佢地個地址,
約一個星期後, 佢地會寄回"學生帳戶和密碼"!
一個學年差不多完結後, 你可以登入佢地嘅網, 申請證書!
你亦可以趁暑假前(約6月留意佢地個網), 申請暑假嘅"中文每日一篇(暑假期間係每日做三篇, 但要留意價錢同平時唔同)和"英文每日一篇"!
到九月份, 佢地會寄出一份新嘅表格俾你,
衹要填寫番資料和支票寄回俾佢地,
之後佢地會同之前一樣, 寄出"學生帳戶和密碼"!

作者: chanwendy    時間: 12-10-30 21:30

SCKnight 發表於 12-10-26 22:12

我用 ie 去 eng8, 咩都睇唔到添呀, 連個背景圖都出唔到呀.
作者: 31450069    時間: 12-10-31 11:02

有無家長試過 Eng8 / ilearner? 那一個好些?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5