教育王國

標題: 初學鋼琴,用U1 or U3 [打印本頁]

作者: bigheadd    時間: 12-9-25 10:28     標題: 初學鋼琴,用U1 or U3

作者: ming2    時間: 12-9-25 10:35     標題: 引用:阿仔初學鋼琴,我見bk+都通常講Yamaha的U1+

作者: pamelaywy    時間: 12-9-25 10:48

回復 ming2 的帖子

想請教, 那U3 適合那程度買呢 ?

作者: ming2    時間: 12-9-25 11:08     標題: 引用:回復+ming2+的帖子 想請教,+那U3+適合那程

作者: bigheadd    時間: 12-9-25 11:56

作者: pamelaywy    時間: 12-9-25 11:57

小朋友學緊六級,一直未買琴,買U1又唔係,U3又實在太貴.他perfect pitch, 對聲音有要求,所以很煩惱
作者: ming2    時間: 12-9-25 12:17

作者: ming2    時間: 12-9-25 12:21

作者: bigheadd    時間: 12-9-25 12:22

作者: ming2    時間: 12-9-25 12:33

作者: bebebe12345    時間: 12-9-25 12:46

pamelaywy 發表於 12-9-25 11:57
小朋友學緊六級,一直未買琴,買U1又唔係,U3又實在太貴.他perfect pitch, 對聲音有要求,所以很煩惱 ...

相信你主力Cello.....如果Piano都有心上的話、上U3啦。
若主力有心Piano.....直上U5/YUS5....
我D細路對"K...."從沒好感!

作者: pamelaywy    時間: 12-9-25 12:55

回復 bebebe12345 的帖子

你也說得對, cello 是主力, piano 算是副選. 但so far 見他有心去彈, 更加猶豫.
值得花近十萬去買U5 嗎 ? 如果去到某個位, 決定只專心CELLO的話.... 唉  !!
但他自己是期望自己at least 彈到演奏級的 (ATCL)

作者: pamelaywy    時間: 12-9-25 12:56

回復 ming2 的帖子

其實不一定YAMAHA, 只是我們外行, 只知YAMAHA

如果BUDGET, 其實三幾萬己自是負擔了 !!

作者: ming2    時間: 12-9-25 13:12

作者: stinkyrabbit111    時間: 12-9-25 13:13

agree, 我都唔知點解, 也沒有對k有好感...
作者: stinkyrabbit111    時間: 12-9-25 13:16

我自己覺得, u1 勉強去到grade8, 我果時久不久要rent 個grand prepare for my grade8...再上的話, 有space, 都係grand 啦...try過幾部yus5, 又唔係人地講到咁好...even d baby grand (gb series)都好touch好聲過佢..
作者: dogmonkey    時間: 12-9-25 16:04

pamelaywy 發表於 12-9-25 12:55

你也說得對, cello 是主力, piano 算是副選. 但so far 見他有心去彈, 更加猶豫.
嘩, 如果我的小朋友有咁嘅理想, 我真係節衣縮食都買部好d嘅比佢. 哎~

我用過u1, 後轉u5.  我不是perfect pitch, 但都聽得出分別. 在彈奏的過程中享受了, 就值得.  新琴yus系的確好貴呢. 唔知點解, 我鍾意自己部u5多過tomlee showroom彈yus5. 物料問題?

作者: pearlpytai    時間: 12-9-25 16:18

想知U5約幾錢一部? 我早兩年買部U1約四萬頭, 現在好似要成六萬, U5真係唔知脹價幾多.
作者: dogmonkey    時間: 12-9-25 16:28

pearlpytai 發表於 12-9-25 16:18
想知U5約幾錢一部? 我早兩年買部U1約四萬頭, 現在好似要成六萬, U5真係唔知脹價幾多. ...
u5冇出好耐了. 有都只是2手. tomlee 內行人說過以前的u5, 有些地方更勝yus5.

作者: jjhung    時間: 12-9-26 09:30

真的, 如果有心學買好少少.  在家孩子彈U5, 但他們彈過老師的三角琴, 回家一路練琴一路讚彈三角琴的感覺好唔同好好.

作者: Glau    時間: 12-9-26 10:28

當年老師提議買U1 or U5,  佢話U1同U3 差唔多. 最後寧願比多少少買U5. 宜家阿囡彈緊演奏級.
我個tune 琴師傅都話以前U5好過宜家YUS5. 當然要keep 住保養.
作者: dogmonkey    時間: 12-9-26 12:24

jjhung 發表於 12-9-26 09:30
真的, 如果有心學買好少少.  在家孩子彈U5, 但他們彈過老師的三角琴, 回家一路練琴一路讚彈三角琴的感覺好 ...
三角琴就當然更上一層樓了.

可惜屋苑的"車立"入不到三角琴.  買新琴的話, tomlee點都會送, 但萬一要搬屋就大件事. (write off部琴?!)

作者: bebebe12345    時間: 12-9-26 13:05

電梯入唔到就用樓梯....逐層計而矣!價格可以接受,在準備搬琴中。
屋企有地方擺當然好,否則U5/YUS-5已經滿足矣!
U3跟U1差別不少.....

作者: dogmonkey    時間: 12-9-26 13:43

bebebe12345 發表於 12-9-26 13:05
電梯入唔到就用樓梯....逐層計而矣!價格可以接受,在準備搬琴中。
屋企有地方擺當然好,否則U5/YUS-5已經滿足 ...
唉!你家中的三角琴要換? 換什麼型號? trade-in舊琴?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5