教育王國

標題: 返學一個月的感受 [打印本頁]

作者: ppgirl    時間: 12-9-29 12:21     標題: 返學一個月的感受

囝囝返學不促一個月,每天也開心上學,學了很多歌仔,日日回家也不停唱校歌,被洗腦了。哈哈!
行政方面,校方有很多通告,辦事效率十分高。在一個月內,亦已安排了一次老師示範教學,令我完全了解老師的質素和教學方法,我十分滿意。在十月份會有第二次示範教學,讓家長們了解phonics.  十一月份有學校旅行 ,希望到時可認識更多同學仔。到目前來說,我覺得樂基是一所充滿教學熱誠的學校!謝謝!

作者: emily207    時間: 12-9-29 22:06

我都認同,十分之欣賞,老師也十分盡力。但我收到在校表現報告,成績真的很差,同之前老師打電話黎講的係兩回事,攪到我呢幾日個心都成日唸住,好擔心阿囝讀得唔好,跟唔上。
作者: ppgirl    時間: 12-9-30 09:40     標題: 回覆:emily207 的帖子

你囝囝是否讀k1? 我囝囝讀p班,好似未有成績出。不過家長會中,校長講過最初的評核一定唔會高分,因為小孩只在學習階段。家長冇需擔心!

作者: ShunNokmama    時間: 12-9-30 15:25

我仔都是讀k1,今年先轉過來,只是頭2日唔慣有喊,之後都感到好開心,每朝著校服都好期待咁話要上exercise做運動,同以前果間日日都話唔想返學,明顯係開心左好多!
作者: loveannis    時間: 12-9-30 15:44

我個仔都系P班,好似洗腦咁,日日兩文三語咁輪流唱校歌,笑死我。
作者: emily207    時間: 12-10-1 00:06

我阿仔係p 班,我講的係手冊的校內表現,希望黎緊會好d啦m
作者: emily207    時間: 12-10-1 00:18

但十分之認同,我阿囝都係日日都想返學,次次問佢返開心嗎,佢必定話好開心。佢之前讀過另一間,日日都話唔想返學。
作者: ppgirl    時間: 12-10-1 12:07     標題: 回覆:emily207 的帖子

小孩開心上學,自己亦見到他們進步,家長們不用太坦心吧!希望他們好好享受這幾年幼稚園生活吧!

作者: JuliaCKL    時間: 12-10-2 01:29     標題: 回覆:返學一個月的感受

我個仔又係好鐘意唱校歌,唱英文版時,會唱:「i love my屁股.....」

作者: loveannis    時間: 12-10-3 00:18

emily207 發表於 12-10-1 00:06
我阿仔係p 班,我講的係手冊的校內表現,希望黎緊會好d啦m

校長都講過小朋友初時不可能樣樣都excellent,系咁就唔使返學啦。

我收到手冊,有兩個tick 2,其餘全部都系tick 1,都不以為然,睇完就算啦,相信我個仔應該表現差過你個仔,所以你都無須介懷。

作者: emily207    時間: 12-10-3 00:46

大家都講得好有道理,我宜家都放鬆左。多謝各位!!!
作者: Ah_B    時間: 12-10-3 14:19

我亞仔今年 p2, 日日都係開心咁返學, 但手冊o既平估得一個 tick 咋, 見到都係有 d 唔開心, 希望黎緊佢會好 d 啦....
作者: ppgirl    時間: 12-10-3 17:18

我個仔也只有兩個tick 2,不過我對佢的進度好滿意。
每個小孩的發展進度也有差異,只耍他開心返學, 又不停進步便可以了.
記着不要給太大壓力自己和小朋友.  學習是一輩子的事, 共勉之!
作者: emily207    時間: 12-10-4 17:29

回復 ppgirl 的帖子

你講得好好,最緊要佢讀得開心,日日都想返學,相信佢大左都會有會美好的回憶。不過,初初見到個成績,有
d接受唔到,我都係要慢慢適應,學習接受批評及面對小朋友的不足之處,這樣才會有進步的。^^

作者: ppgirl    時間: 12-10-5 15:02

回復 emily207 的帖子

十分同意.  我和囝囝也正努力學習面對困難和挫敗.  畢竟他只是兩歲多的小孩, 我們又怎能夠耍求他們樣樣都做到呢!
我只擔心現今的學制令小朋友透不過氣來, 做父母又耍陪跑......唉 ...加油吧!

作者: may123    時間: 12-10-6 00:36

我女女今年新入讀,n班在另一幼兒園全日班,沒想過佢咁適應樂基,超開心,日日都返來扮老師及唱歌仔

作者: ppgirl    時間: 12-10-6 08:25     標題: 回覆:may123 的帖子

証明了樂基是一間出色的幼稚園,我們可以安心了!

作者: ppgirl    時間: 12-10-7 17:58     標題: 回覆:返學一個月的感受

今日坐車途中,亞囝看見月亮,忽然唱了一首"太陽伯伯",之後又唱了"月亮姐姐",好有節奏,好好笑。他說是老師教的!大家的小朋友有冇唱這首歌?

作者: emily207    時間: 12-10-8 02:25

佢都有唱太陽伯伯,好攪笑。但就未聽過月亮姐姐
作者: emily207    時間: 12-10-8 02:28

阿囝鐘意返學鐘意到一訓醒就話要返學,仲要自己著校服,所以樂基真係好好,係小朋友既樂園。
作者: ppgirl    時間: 12-10-8 10:14     標題: 回覆:emily207 的帖子

囝囝喜歡返學真是一件好開心的事,我每天回家也問他今日開唔開心和今日返學做過什麼。他有時話俾我知有同學喊,有時在家中辦上學的情況,叫我辦同學,又叫姐姐辨老師,好好笑。不過好多時我都估唔到佢想講什麼,笑c!

作者: ppgirl    時間: 12-10-8 10:16     標題: 回覆:emily207 的帖子

囝囝喜歡返學真是一件好開心的事,我每天回家也問他今日開唔開心和今日返學做過什麼。他有時話俾我知有同學喊,有時在家中辦上學的情況,叫我辦同學,又叫姐姐辨老師,好好笑。不過好多時我都估唔到佢想講什麼,笑c!

作者: ppgirl    時間: 12-10-8 10:16     標題: 回覆:emily207 的帖子

作者: ppgirl    時間: 12-10-8 10:44     標題: 回覆:emily207 的帖子

作者: emily207    時間: 12-10-8 12:36

見近日又係報幼稚園既時間,大家又會唔會apply 龍校呢?
作者: ppgirl    時間: 12-10-8 14:45     標題: 回覆:emily207 的帖子

會!考咗先算!

作者: pekklekiki    時間: 12-10-9 12:16

回復 ppgirl 的帖子

agree, 考咗先算 ^^
作者: emily207    時間: 12-10-9 18:03

咁又係,考左先算
作者: JuliaCKL    時間: 12-10-9 22:28     標題: 回覆:返學一個月的感受

我無諗住考其他學校,係咪太老定呢?

作者: ppgirl    時間: 12-10-9 22:43     標題: 回覆:返學一個月的感受

見到亞囝讀得開心,其實考到龍校都未必會走。不過覺得嘗試一下又冇壞,看看出面收生情況嘛。

作者: emily207    時間: 12-10-9 23:40

咁大家會報邊間?培正,宣道?
作者: emily207    時間: 12-10-9 23:43

我都係覺得考到都唔想走,因為聽聞龍校既幼稚園好淺。唔知係咪真?仲有,宜家我見阿囝咁開心,真係覺得好好,又學到野。
作者: JuliaCKL    時間: 12-10-9 23:53     標題: 引用:我都係覺得考到都唔想走,因為聽聞龍校既幼

原帖由 emily207 於 12-10-09 發表
我都係覺得考到都唔想走,因為聽聞龍校既幼稚園好淺。唔知係咪真?仲有,宜家我見阿囝咁開心,真係覺得好好 ...
我都係覺得樂基好好,好全面,返學又近(仔可以瞓晏覺瞓到1230先起身),太多優點,唔捨得走!

作者: emily207    時間: 12-10-10 20:00

你住咁近,真好!
作者: loveannis    時間: 12-10-14 23:23

我都唔會報其他學校啦。
作者: 秋田犬    時間: 12-10-22 11:08     標題: 回覆:ppgirl 的帖子

你喺上午班定下午班?

作者: 秋田犬    時間: 12-10-22 11:11     標題: 回覆:loveannis 的帖子

我個女係下午班,九月的報告都好差,你喺咪下午班?

作者: 秋田犬    時間: 12-10-22 12:15

回復 Ah_B 的帖子

我個女都係p2呀
作者: JuliaCKL    時間: 12-10-22 12:27     標題: 回覆:返學一個月的感受

我個仔都係N,不過係GF隔離班,我諗你哋個老師俾tick俾得手緊d,我哋班老師俾得手鬆d

作者: ppgirl    時間: 12-10-22 12:30     標題: 回覆:返學一個月的感受

我個囝都係p2,超手僅!

作者: 秋田犬    時間: 12-10-22 15:00     標題: 引用:我個囝都係p2,超手僅! +

原帖由 ppgirl 於 12-10-22 發表
我個囝都係p2,超手僅!
我個女都係p2,老師真係好手緊,所以都有唔開心

作者: emily207    時間: 12-10-23 14:38

就黎有得睇十月份,我唸都唔樂觀
作者: loveannis    時間: 12-10-23 14:59

秋田犬 發表於 12-10-22 11:11
我個女係下午班,九月的報告都好差,你喺咪下午班?

我個仔都系下午班,P2,叫Kaker,你女女叫咩名啊?我地可能開學時見過。
作者: 秋田犬    時間: 12-10-23 16:23     標題: 引用:Quote:秋田犬+發表於+12-10-22+11:11+我個

原帖由 loveannis 於 12-10-23 發表
我個仔都系下午班,P2,叫Kaker,你女女叫咩名啊?我地可能開學時見過。
hi,我個女叫Hayley,因為開學時我無陪過佢返學,所以你應該未見過我,但係我會去今個星期六的英文拼音講座,你會唔會去?到時見?

作者: loveannis    時間: 12-10-23 17:00

秋田犬 發表於 12-10-23 16:23
hi,我個女叫Hayley,因為開學時我無陪過佢返學,所以你應該未見過我,但係我會去今個星期六的英文拼音講座, ...

Kaker堂妹都叫Hayley, 住帝堡城,你系咪就系都系住帝堡城的Hayley呢?
如果系,我地有見過幾次咖啦。

作者: 秋田犬    時間: 12-10-23 18:10     標題: 引用:Quote:秋田犬+發表於+12-10-23+16:23+hi,我

原帖由 loveannis 於 12-10-23 發表
Kaker堂妹都叫Hayley, 住帝堡城,你系咪就系都系住帝堡城的Hayley呢?
如果系,我地有見過幾次咖啦。
...
唔係呀,我係住火炭的,頭先我問女女,佢話係有同學仔叫Kaker

作者: loveannis    時間: 12-10-24 20:29

秋田犬 發表於 12-10-23 18:10
唔係呀,我係住火炭的,頭先我問女女,佢話係有同學仔叫Kaker

唔通呢班有兩個Hayley?呵呵

你女女好o力啊,Kaker都唔記得同學D名。

系啦,我想問下,有本中文圖書,關於如廁的,封面有label寫住小朋友個名的,請問呢本書要交返學校的嗎?

作者: austinyuen1005    時間: 12-10-24 20:38     標題: 引用:Quote:秋田犬+發表於+12-10-23+18:10+唔係

原帖由 loveannis 於 12-10-24 發表

我諗唔洗帶返學校,因為每頁右上角已蓋上日子印,應該老師教完,可以留喺屋企睇。

作者: 秋田犬    時間: 12-10-24 20:50     標題: 引用:Quote:秋田犬+發表於+12-10-23+18:10+唔係

原帖由 loveannis 於 12-10-24 發表

咁你星期六會唔會去拼音班?

作者: abt    時間: 12-10-26 15:25

我仔仔係p 班, 經常喜歡唱 thanks you teacher
作者: ppgirl    時間: 12-10-26 15:28     標題: 回覆:abt 的帖子

My son loves school song!

作者: austinyuen1005    時間: 12-10-26 23:13     標題: 回覆:ppgirl 的帖子

我個鍾意洗手歌!我們大家來洗洗手...

作者: loveannis    時間: 12-10-29 23:41

我個仔最近鍾意洗白白歌:
洗白白,洗白白,
我是一個好寶寶,
洗白白,洗白白,
肥皂真香滑。
作者: abt    時間: 12-10-30 11:50     標題: 回覆:返學一個月的感受

好快大家一齊去旅行

作者: 秋田犬    時間: 12-10-31 12:19     標題: 引用:我個仔最近鍾意洗白白歌:洗白白,洗白白,

原帖由 loveannis 於 12-10-29 發表
我個仔最近鍾意洗白白歌:
洗白白,洗白白,
我是一個好寶寶,
我琴日接放學見到Kaker 啦,我個女話好喜歡同Kaker 玩。

作者: loveannis    時間: 12-10-31 23:39

秋田犬 發表於 12-10-31 12:19
我琴日接放學見到Kaker 啦,我個女話好喜歡同Kaker 玩。

太好啦,細細個就有朋友仔,希望Kaker唔會太熱情嚇怕Hayley啦,旅行見啦~
作者: loveannis    時間: 12-11-2 21:47

派左10月份報告啦,明顯比九月份進步左,今次Kaker有5個tick 1,其餘tick 2,沒有3、4、5,我覺得算可以,比上個月收到時開心好多,哈哈。唔知大家的小朋友表現如何呢?
作者: Ah_B    時間: 12-11-10 00:12     標題: 引用:派左10月份報告啦,明顯比九月份進步左,今

原帖由 loveannis 於 12-11-02 發表
派左10月份報告啦,明顯比九月份進步左,今次Kaker有5個tick 1,其餘tick 2,沒有3、4、5,我覺得算可以, ...
hihi… 咁多位,我亞仔係P2的憑信呀!

作者: ppgirl    時間: 12-11-10 23:56     標題: 回覆:loveannis 的帖子

証明小朋友進步了不少!

作者: cslam411    時間: 13-6-12 19:25

回復 Ah_B 的帖子

你好呀!剛剛先發現呢到有PN2的同學仔!我仔仔叫昊天呀!佢近排經常同學仔d名,都有提到你仔仔呀!

作者: Ah_B    時間: 13-6-14 16:20     標題: 引用:回復+Ah_B+的帖子 你好呀!剛剛先發現呢到

原帖由 cslam411 於 13-06-12 發表
回復 Ah_B 的帖子

你好呀!剛剛先發現呢到有PN2的同學仔!我仔仔叫昊天呀!佢近排經常同學仔d名,都有提到 ...
hihi… 昊天媽媽!

作者: Ah_B    時間: 13-6-15 09:43     標題: 引用:Quote:原帖由+cslam411+於+13-06-12+發表回

原帖由 Ah_B 於 13-06-14 發表
hihi… 昊天媽媽!
揾日約埋昊天出黎玩下吖!

作者: cslam411    時間: 13-6-18 23:22

回復 Ah_B 的帖子

好呀!搵日一齊玩丫!但我係一個輪班及工作不定時的媽媽,要夾一下!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5