教育王國

標題: 有冇收到高主教小學interview 信呀! [打印本頁]

作者: yanfather    時間: 12-10-1 08:33     標題: 有冇收到高主教小學interview 信呀!

作者: evasoeeyy    時間: 12-10-1 09:31

未收到!
作者: 證羽    時間: 12-10-1 12:07     標題: 回覆:有冇收到高主教小學interview 信呀!

未收到

作者: evasoeeyy    時間: 12-10-2 13:47

證羽 發表於 12-10-1 12:07
未收到

未收到
作者: moemama    時間: 12-10-2 22:34

no yet ar....
作者: joys    時間: 12-10-2 23:02     標題: 回覆:有冇收到高主教小學interview 信呀!

作者: MCLIAN    時間: 12-10-3 00:06

No. Pls let us know when you receive it. Thanks!
作者: tabo911    時間: 12-10-3 09:41

not yet receive

作者: cmir    時間: 12-10-3 11:08

I think we will receive it within this week
作者: dick923    時間: 12-10-3 22:56

我都未收到
作者: MCLIAN    時間: 12-10-3 23:50

For those who receive the letter, pls let us know. Many tks.
作者: ~cool~    時間: 12-10-4 00:14

以下是朋友的經歷, 有意Interview的家長請留意!!!

X教小學老師郭x儀, 喜歡在班內對學生攪分化及杯葛,只要有進貢學生才會好過點。

為人師表不單在班上呼籲及致電同學杯葛某位同學
,(理由竟然是老師不喜歡!!!)更嚴重的是當家長致電查詢時,
竟然死口唔認。

作者: yantabo    時間: 12-10-4 01:25     標題: 引用:以下是朋友的經歷,+有意Interview的家長請

原帖由 ~cool~ 於 12-10-04 發表
以下是朋友的經歷, 有意Interview的家長請留意!!!

高X教小學老師郭x儀, 喜歡在班內對學生攪分化及杯葛,只 ...
大家持平常心分析,"朋友經歷"加咗個人感想嘅轉述。我吾認為今時今日嘅老師可以隻手遮天。大家自己分析

作者: feiji    時間: 12-10-4 01:55     標題: 引用:以下是朋友的經歷,+有意Interview的家長請

高X教小學老師郭x儀, 喜歡在班內對學生攪分化及杯葛,只 ...
寫得咁奇怪嘅...

作者: belle    時間: 12-10-4 10:55     標題: 回覆:~cool~ 的帖子

作者: 點算好    時間: 12-10-4 11:10

belle 發表於 12-10-4 10:55
My son is studying in Raimondi and I have never heard about this kind of complaint.  This is a good  ...
算啦, 好多間都有人講類似的說話, 換言之, 如果是真的話, 那麼是逃不了的 (咔咔咔咔咔), 如果是假的話, 那麼是真不了的........
作者: MCLIAN    時間: 12-10-4 13:36

學校話明天會寄出interview 信
作者: cmir    時間: 12-10-4 14:20

回復 MCLIAN 的帖子

Thank you for the information

作者: dick923    時間: 12-10-4 16:05

good news, i can arrange the schedule
作者: ha8mo    時間: 12-10-4 16:09

作者: oceanshores11    時間: 12-10-4 18:42

如果收咗interview信嘅家長,請通知一聲!!!
感激萬分!!!!
作者: 小豆豬    時間: 12-10-4 21:21     標題: 回覆:oceanshores11 的帖子

今天已打電話去學校,他們說明天才開始發信

作者: jenny888    時間: 12-10-4 22:42     標題: 引用:以下是朋友的經歷,+有意Interview的家長請

你呢個post都幾怪,朋友經歷!唔係你,但你咬牙切齒姐樓上有會員講得啱,絕對不相信有老師可隻手遮天成咁!我現在以一個高主教家長的身份告訴你,首先你唔係好識尊重人,差一個字你開晒老師的名字,高主教唔係好多郭老師!其次你非當事人,千祈唔好去到咁激咁盡,在網上大肆批評!此外兩年來的觀察,我們的校長千叮萬囑別送禮,而老師亦多番提醒小朋友,只要勤學聽教已是最好的禮物!我有好朋友是教書,她說根本送禮對教師來說冇特別感覺,都係咁教。可能我仔是初小,我耳聞呀仔回家的學校生活,甚至回學校目睹老師的行為,她們都是非常有經驗又待學生頗循循善誘的,我對你的言論不敢茍同,或是你朋友有誤會•••甚或是你別有用心••••㗕真老師貪你份禮做咩?有事俾人照肺仲煩!教書教到都爐火純青啦,大把學生,順利過渡最緊要啦,前世同你有仇咩!

作者: jenny888    時間: 12-10-4 22:47     標題: 引用:My+son+is+studying+in+Raimondi+and+I+hav

原帖由 belle 於 12-10-04 發表
My son is studying in Raimondi and I have never heard about this kind of complaint.  This is a good  ...

作者: FungMm    時間: 12-10-5 09:13

TO COOL:
我小孩都4年級呢....

都(未)曾聽到任何有關/可能有關你(COOL)的投訢.... 太過份呢....

如這是"事實"你可以向校長, 校監... 甚至去教育局投訴.... 不要胡說八道!!!! 引起不安!!!!

我對校長, 老師們都十分尊重.  因他們都好認真及努力地教育小朋友, 不單是在讀書, 成績方面

而全面的德育發展....

作者: bullbull1    時間: 12-10-5 12:13

我仔仔讀了四年(踏入第五年),都冇聽過發生哩件事,而且哩位老師係負責我仔仔校車嗰條線,我接觸過佢幾年都唔覺得係你「朋友」所講。你唔喺再上BK post哩啲不盡不實嘅「經歷」,只會令人覺得你別有用心!!
作者: ha8mo    時間: 12-10-5 12:17

作者: cmir    時間: 12-10-5 12:55

回復 ha8mo 的帖子

In the notice, they said you can either send it through mail or go there in person. It's not compulsory to go there.

作者: albert831    時間: 12-10-5 13:00

我是寄掛號郵件去的.
作者: Iamfive    時間: 12-10-5 13:04     標題: 回覆:有冇收到高主教小學interview 信呀!

i sent it by courier,  hehe

作者: jenny888    時間: 12-10-5 14:20     標題: 引用:回復+ha8mo+的帖子 In+the+notice,+they+s

原帖由 cmir 於 12-10-05 發表
回復 ha8mo 的帖子

In the notice, they said you can either send it through mail or go there in perso ...

作者: ha8mo    時間: 12-10-5 14:32

作者: FungMm    時間: 12-10-5 17:05

TO COOL:

我小孩都4年級呢....
都(未)曾聽到任何有關/可能有關你(COOL)的投訢.... 太過份呢....
如這是"事實"你可以向校長, 校監... 甚至去教育局投訴.... 不要在此胡說八道!!!! 引起不安!!!!

我對校長, 老師 們都十分尊重. 因他們都好認真及努力地教育小朋友, 不單是在讀書, 成績方面
而是 “全面的德育發展”.
昨晚我特意拿出校刊及問囝囝:
我問: 你知不知誰是Miss Kwok?
囝說: Miss Kwok呢位老師好polite架及未見過她罵學生wor....
我問: 她有沒有曾經教你?
囝說: 沒有, 不過小息時有見過她,而且她好斯文架.....

以上是真實對話… 不是朋友...的朋友...的朋友的經歷LAW....

請COOL不要再胡亂發放你所謂朋友的"失實"報導!   

作者: zitaeric    時間: 12-10-5 20:14     標題: 回覆:有冇收到高主教小學interview 信呀!

今日放学,見到好幾位校工拎着好多袋信下山,应該係準備去寄的。。。

作者: BethMarc    時間: 12-10-6 02:28

未收到!
作者: MCLIAN    時間: 12-10-6 12:08

Already received interview letter. Interview on 13/10 as stated.
作者: cmir    時間: 12-10-6 12:40

回復 MCLIAN 的帖子

Thank you! Let me check the mailbox when i off work

作者: ingong    時間: 12-10-6 17:58

下午收到信了
作者: iip00    時間: 12-10-6 18:09     標題: 回覆:有冇收到高主教小學interview 信呀!

知唔知in幾耐?

作者: yanfather    時間: 12-10-6 18:21     標題: 回覆:yanfather 的帖子

收到信 啦11am !

作者: bbccbbcc    時間: 12-10-6 18:29     標題: 回覆:有冇收到高主教小學interview 信呀!

我地3pm

作者: tabo911    時間: 12-10-6 19:14     標題: 回覆:有冇收到高主教小學interview 信呀!

唉又撞期

作者: Hillom    時間: 12-10-6 23:45

我都在今日下午收到信啦!

作者: cmir    時間: 12-10-7 12:14

My interview time is 2:30pm, Our number is 5xx
作者: happystar    時間: 12-10-7 22:50

作者: cmir    時間: 12-10-8 08:25

回復 happystar 的帖子

Yes, 1 interview on Oct 13. Shortlist candidate will have to join another interview on Oct 27.

作者: CoffeeCake    時間: 12-10-8 09:01

我9AM見啊
最近有D家長會言下之意”取笑”我報RC,我唔明點解?
我自己覺得RC比真光,救恩等,都唔會差,只係比唔上D神級學校啫。。。
但身邊好多人會報真光/救恩但唔報RC既?WHY?
作者: Gerard    時間: 12-10-8 10:02     標題: 引用:我9AM見啊最近有D家長會言下之意”取笑”我

作者: CoffeeCake    時間: 12-10-8 10:05

Gerard 發表於 12-10-8 10:02
RC絕對不比真光、救恩差,我去年選了RC放棄SFAb
同意啊!其實如果撞期,我都係會選RC!
作者: babybear    時間: 12-10-8 10:11     標題: 引用:我9AM見啊最近有D家長會言下之意”取笑”我

原帖由 CoffeeCake 於 12-10-08 發表
我9AM見啊
最近有D家長會言下之意”取笑”我報RC,我唔明點解?
我自己覺得RC比真光,救恩等,都唔會差,只 ...
視乎你個小朋友是男孩定女孩。
如果係女,我會揀真光先。
如果係仔,呢三間,我只會報RC。

作者: CoffeeCake    時間: 12-10-8 10:20

babybear 發表於 12-10-8 10:11
視乎你個小朋友是男孩定女孩。
如果係女,我會揀真光先。
如果係仔,呢三間,我只會報RC。

我果個係女啊!
但RC同我同一宗教,我對呢方面都有要求。。。。

作者: cmir    時間: 12-10-8 10:37

回復 CoffeeCake 的帖子

不要理會人家看法, the most important is the school suits your kids

作者: cmchang0927    時間: 12-10-8 11:38

如果真係咁差, 就唔會有家長知道佢一開幼稚園就插K2K3(我識既都有六個).......... 亦唔會因為佢而放棄大抽獎(我仔同學RC收左, 拿住灣仔地址都唔博), 又識人有港島區兩間受歡迎直資係手最後都揀RC........
我唔係話RC好好, 但係唔係你D朋友講到咁差, 如果你D朋友係非喇拔COEDU就睇唔上眼既話, 咁RC係佢地心目中就真係不入流了.......

作者: CoffeeCake    時間: 12-10-8 11:41

cmchang0927 發表於 12-10-8 11:38

如果真係咁差, 就唔會有家長知道佢一開幼稚園就插K2K3(我識既都有六個).......... ...

但佢又有報真光/救恩喎!
不過而家非常時期,佢可能都未必係講真話!

作者: babybear    時間: 12-10-8 11:51     標題: 引用:Quote:babybear+發表於+12-10-8+10:11+視乎

原帖由 CoffeeCake 於 12-10-08 發表
我果個係女啊!
但RC同我同一宗教,我對呢方面都有要求。。。。
原來你個小朋友係女仔。可能因為RC一向比人感覺係一間男仔學校,所以你朋友才會有呢啲反應!

就好似如果係男仔,報真光的話,大家反應也一樣吧!

作者: cmir    時間: 12-10-8 12:24

I don't have the interview letter with me. Does anyone know when will they announce the shortlist candidate? Is it thru mail or phone?
作者: ha8mo    時間: 12-10-8 12:39

作者: BabyAndre    時間: 12-10-8 12:40

bbccbbcc 發表於 12-10-6 18:29
我地3pm

Same here! Also at 3pm!

作者: MCLIAN    時間: 12-10-8 13:56

回復 cmir 的帖子

RC second in 0n 27/10
作者: sweetieboy    時間: 12-10-8 13:58

知唔知in幾耐?
作者: babybear    時間: 12-10-8 13:58     標題: 引用:Quote:babybear+發表於+12-10-8+11:51+如果

原帖由 ha8mo 於 12-10-08 發表
真光中學也收男生嗎?
TL中學部全女校,唔收男生㗎!
只係小學部先收男仔

作者: ha8mo    時間: 12-10-8 14:53

作者: steve666    時間: 12-10-8 15:45

Gerard 發表於 12-10-8 10:02
RC絕對不比真光、救恩差,我去年選了RC放棄SFA

me too, but我係前年
作者: steve666    時間: 12-10-8 15:49

cmchang0927 發表於 12-10-8 11:38

如果真係咁差, 就唔會有家長知道佢一開幼稚園就插K2K3(我識既都有六個).......... ...

我仔今年小二,今年竟然撞番幼稚園同班同學,佢係今年插班二年級

作者: bullbull1    時間: 12-10-8 22:41

sweetieboy 發表於 12-10-8 13:58
知唔知in幾耐?
1st interview,小朋友約6-8人一組,跟住老師上課室,家長留在操等。約二十多分鐘就會出番黎。2nd interview,家長和小朋友一起在課室等,跟住老師會叫名,一起去另一個課室見一位老師,問咗家長幾個問題,家長就要先離開,留下小朋友單對單見老師,約十多分鐘就出黎。

作者: joannechow1031    時間: 12-10-9 09:44

我覺得英文水平一定高主教高過真光, 但私校選擇不多, 我真光9am, RC 10:30AM, 我諗住IN完真光即走, 趕唔到就算.
作者: CoffeeCake    時間: 12-10-9 09:45

joannechow1031 發表於 12-10-9 09:44
我覺得英文水平一定高主教高過真光, 但私校選擇不多, 我真光9am, RC 10:30AM, 我諗住IN完真光即走, 趕唔到 ...

我識幾個真光KINDER既人(有男有女)都去考RC!
作者: cmir    時間: 12-10-9 10:23

有冇家長知道幾多人報考
作者: lokaman19810201    時間: 16-5-11 22:38

O

作者: hkpapa852    時間: 16-5-12 09:55

難得浮咗上嚟, 我又想8吓, 呂校長走咗之後, RC暫時有冇咩轉變呢?
作者: tabomini    時間: 16-5-12 12:13     標題: 引用:難得浮咗上嚟,+我又想8吓,+呂校長走咗之後,

原帖由 hkpapa852 於 16-05-12 發表
難得浮咗上嚟, 我又想8吓, 呂校長走咗之後, RC暫時有冇咩轉變呢?
我都想知!希望有家長分享

作者: manmonster    時間: 16-5-12 14:57

我都想多了解劉副校署任後,高主教書院小學部的情況。聽聞劉副校亦快退休,不知學校行政未來會否很多變化?
作者: Dolphinmom    時間: 16-5-13 07:43     標題: 回覆:manmonster 的帖子

劉校長暫代小學校長,中學部校長會做高主教(小、中學部)總校長。希望學生可以一讀12年!

作者: hha    時間: 16-5-13 14:27     標題: 引用:劉校長暫代小學校長,中學部校長會做高主教

原帖由 Dolphinmom 於 16-05-13 發表
劉校長暫代小學校長,中學部校長會做高主教(小、中學部)總校長。希望學生可以一讀12年!

...
咁係咪即係校長有意將中學或中小學轉直資一條龍?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5