教育王國

標題: 大家覺得芭蕾舞Pre-School試對升小一有無幫助 [打印本頁]

作者: IOBB    時間: 12-10-15 11:52     標題: 大家覺得芭蕾舞Pre-School試對升小一有無幫助

作者: sheffield    時間: 12-10-15 11:59

pre-primary 吧!沒有用啦…大初級了…不過叫做resume有d野寫下…

作者: frankyc    時間: 12-10-15 12:02

回復 IOBB 的帖子

only for her interest and fun ,
it will not help for p1 admission,
but it will be good for any small girl,
they will love it,  

作者: sweetbaby999    時間: 12-10-15 12:07

作者: Anloo    時間: 12-10-15 13:24

absolutely no use
作者: 靚靚C9    時間: 12-10-15 13:27

will not help
作者: kwkyeung    時間: 12-10-15 13:40

作者: eyschoi    時間: 12-10-15 14:12

PP is just demonstration class but not real exam so mark will not be considered.  However it can help the girl to develop the co-ordination of body, hands and legs which may help in some school.
作者: Charlotte_mom    時間: 12-10-15 14:21     標題: 回覆:大家覺得芭蕾舞Pre-School試對升小一有無幫助

叫做話俾人知有學緊咁解

作者: tung0409    時間: 12-10-15 16:18

好簡單啫, 轉個間舞蹈學校繼續下年考pre-school咪得囉.
作者: lymchau    時間: 12-10-15 17:09

叫做profoilio有d野寫下
作者: tung0409    時間: 12-10-15 18:42

我覺得對小朋友本身是有益的, 小朋友又喜歡的, 就Keep下去, 但為了張cert, 明明老師教得唔好都勉強學下去就有點過那個了, 轉個間都一樣可以考pre school 的。不是嗎?
作者: Anloo    時間: 12-10-15 19:01

kwkyeung 發表於 12-10-15 13:40
我覺得有幫助,如有兩個小朋友,成績學業家底品行樣樣都一樣,但唯一分別係一個有學跳舞,一個無學,你係校 ...

校長會揀 base on interview's performance
作者: CrabPincers    時間: 12-10-15 19:35     標題: 回覆:大家覺得芭蕾舞Pre-School試對升小一有無幫助

如果等無記錯,6歲先可以考pre primary

作者: kwkyeung    時間: 12-10-15 20:13

作者: Anloo    時間: 12-10-15 20:36

回復 kwkyeung 的帖子

每個小朋友都是獨特的,老師對每一個都會有唔同的感覺,總有些分別掛,會有可能一樣嗎?
作者: kwkyeung    時間: 12-10-15 21:11

作者: MCLIAN    時間: 12-10-15 23:44

I don't think there is any use for P.1 adm.
作者: Rayli    時間: 12-10-15 23:52     標題: 回覆:大家覺得芭蕾舞Pre-School試對升小一有無幫助

I think no use ga.  But my daughter likes it n I let her continue because I like ballet

作者: 絡絡    時間: 12-10-16 00:13     標題: 回覆:kwkyeung 的帖子

如果要計理面試分都一樣,只多跳舞一樣興趣班,跟本冇人會留意,可能學體操騎馬潛水會易D

作者: wykamy    時間: 12-10-16 00:36

其實我覺得有幫助! 不是因為有多樣野放在portfolio, 而是小一面試時有些學校會有"動作題" - 跟主老師做動作, 跳舞, 等等. 如果習慣了跳舞, 可以"放"些來跟老師做, 而不是怕怕羞羞地做"半"個動作, 已經看來自信很多!
作者: chaned12    時間: 12-10-16 08:07

Not much use!!
During the interview, the school focus on test students' academic ability....

Take E.nopi / Kumon is more useful

作者: eyschoi    時間: 12-10-16 08:34

回復 chaned12 的帖子

But some schools do not buy this.  Better with some public exam or competition.
作者: giannapoon    時間: 12-10-16 09:50

宜家有好多小學都唔睇portfolio,係填表時仲講明唔好交添。比小朋友上興趣班應該以小朋友興趣為主,為攞張cert去考小學根本扭曲咗上興趣班嘅原意。我女就係零證書去考小學嘅,雖然佢係有上興趣班,但全部都係佢自己揀佢喜歡上嘅,佢零壓力去上興趣班上得好開心係我最想見到嘅。如果你交太多cert去考小學,老師校長只會覺得你比錢人幫你教仔,根本無親子教育,父母有幾多時間陪小朋友呢樣考小學都佔一定分數!
作者: dadawyk    時間: 12-10-16 10:38

no use! 學其他嘢好過~
作者: little_yolky    時間: 12-10-16 12:10

張PP cert對考小一無用。如果想portfolio有嘢寫, 一般芭蕾學校都會有在讀證明發的。最緊要小朋友學得開心, 搵間好0既俾佢學, 只為學好體態。養女孩子要比男孩子花心機, 女孩子呢, 要貴養, 琴棋書畫樣樣要識, 這樣長大才有內涵, 只顧讀學業, 咁點來得優雅呢。學芭蕾舞可以改善扁平足, 駝背, 體態好, 儀態萬千。其實, PP cert唔一定要考, 考一次成千幾二千蚊, 好貴, 儲埋啲錢考P 或Grade 1 cert好過。

如果你擔心佢考P1, 就每天跟她傾偈15-30分鐘, 任何話題, 可以訓練她專心聆聽, 理解及表達能力, 仲有幫助。仲有, 請她講故事給你聽。

作者: LingYiYi    時間: 12-10-16 12:37

參考幾位在SPCC and DGJS 的小朋友在幼稚園時的興趣班,其實貴精不貴多,游泳,芭蕾舞,彈琴是主要項目,專心學好這三項已非常好,而這三項最好選些較為專業及聲譽良好的學校,因為由這些專業學校頒發的評估或證書較能獲得認同。
作者: tabo911    時間: 12-10-16 21:41     標題: 回覆:IOBB 的帖子

其實跳舞是興趣!最重要小朋友喜不喜學!

作者: jessielui2004    時間: 12-10-16 22:09

有無証書根本唔重要, 小朋友的童年最緊要開心,
如果女女想考便給她考, 當是一個考驗, 因為考PP唔難,
這樣亞女有了個証明, 自信心會大D, 另外, 爸爸
媽媽都有個紀念嘛!

如果因為考小學才去考PP試, 我就唔會囉!

作者: dannyyau302    時間: 12-10-16 22:23     標題: 回覆:giannapoon 的帖子

學校PTA好需要您分享教授子女的心思

作者: mokstick    時間: 12-10-16 22:44     標題: 回覆:大家覺得芭蕾舞Pre-School試對升小一有無幫助

唉…我覺得學咁多野幫助不大,ABRSM都夠認受性啦,我仔K2已經考左某種樂器既3級,到而家暫時都未有offer!

作者: 媽珠    時間: 12-10-17 01:34

如果老師教得唔好, 我相信張 cert 啲成績都唔會好.
作者: LittlePigmom    時間: 12-10-17 12:06     標題: little_yolky 的帖子

同意

作者: cyhh    時間: 12-10-17 13:06     標題: 回覆:大家覺得芭蕾舞Pre-School試對升小一有無幫助

我相信應該係cstd果類嘅試,pp exam係無grade嘅,因為係一班人考,有都只係group grading。

我想講呢,就算轉左老師,應該都可以報考,只要係個ctr有提供的話。

而呢d考試係考試局認可嘅,無可否認,呢d一定比ctr嘅計出席率嘅cert powerful,因為果d係去坐坐都會有,未必有評核,而pp試雖然無個別人嘅grading,但起碼都係澳洲果邊派examiner來評估。不過,我都覺得學校唔會單因為跳舞有cert而增加入讀機會,因為小學一般不太著重跳舞(雖然有跳舞班)。如果以「profolio搵d野寫」來講,會無無cert/有attendence cert好d,但相對英文/普通話呢d,我覺得學校無咁睇重。

但如果學校會考音樂、律動嘅野,咁我覺得面試前真係會有d幫助,佢地嘅body movement應該較好。

所以呢,最重要係小朋友中唔中意,中意嘅,搵個好老師繼續囉,報pp試都無壞,又唔貴,但如果小朋友本身一般,就算啦

作者: joyce919    時間: 12-10-17 13:21

我地考RAD PP 果時考試費+買衫差唔多成千蚊。我都唔覺得張cert對考學校有乜幫助,不過阿女學得開心就由得佢繼續學lor.佢有D一齊跳舞嘅同學仔,跳得好過阿女,但升咗小學都無繼續lu。
作者: cyhh    時間: 12-10-17 13:29     標題: 引用:我地考RAD+PP+果時考試費+買衫差唔多成千蚊

原帖由 joyce919 於 12-10-17 發表
我地考RAD PP 果時考試費+買衫差唔多成千蚊。我都唔覺得張cert對考學校有乜幫助,不過阿女學得開心就由得佢 ...
可能芭蕾舞係會貴少少,我仔仔係學爵士舞,之前問過學校,考cstd / atod都係$3××,衫係$100咋,可能學校平啦,不過我個仔係剛剛學嘅,應該下年先可以考試lu

作者: 媽珠    時間: 12-10-17 19:50     標題: 回覆:cyhh 的帖子

我個女上年都考咗,跳舞嗰 part 係一個個小朋友自己跳㗎,考官對每個小朋友都有grading 同 comment㗎!

作者: conniechan125    時間: 12-10-17 21:34     標題: 引用:叫做話俾人知有學緊咁解 +

原帖由 Charlotte_mom 於 12-10-15 發表
叫做話俾人知有學緊咁解

作者: luilui007    時間: 12-10-17 23:36     標題: 回覆:conniechan125 的帖子

九成冇幫助,一成存希望,總之不要抱期望

作者: eyschoi    時間: 12-10-18 09:04

Suddenly recall that what IOBB said is PS not PP.  PS is actually not an exam but demonstration as per RAD. ABRSM/HKEAA starts from PP at age 5 which is an exam.
作者: YIN-MA    時間: 12-10-18 17:06

我覺得好似小一入學面試班、揸筆姿勢班諸如此類(聽聞要2千幾蚊...唔知係味真,反正要駛呢D錢不如捐俾明愛好過...),呢D班教嘅嘢同D一張二張小朋友証書,學校 Buy 唔 buy 我就唔知,但最緊要有D父母自己好 buy,投資咁多仲唔掂?!

我好認同上面好多jm都話其實重點係小朋友係味真係有興趣,佢地玩得開心學得高興的話,做父母能力許可梗係幾多錢都俾得Happy啦,但如果小朋友無興趣而只係為張Cert同阿邊個邊個個小朋友都有喎,無會唔會好蝕㗎,咁就有D可悲啦...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5