教育王國

標題: 荃灣區大抽獎, 點選好呢? [打印本頁]

作者: crystalmum    時間: 12-10-18 23:24     標題: 荃灣區大抽獎, 點選好呢?

請各媽咪幫幫手... 本人住荃灣(62), 大抽獎, 都唔知點排選好... 請給予一些高見...

作者: dannyyau302    時間: 12-10-19 00:12     標題: 回覆:荃灣區大抽獎, 點選好呢

馬灣基慧、浸聯、荃官是比較出色的組合

作者: Jackieson    時間: 12-10-19 01:20

回復 crystalmum 的帖子

搵到啦, 值得參考參考, 希望幫到你:

荃灣區邊間小學較好?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2441348&extra=&highlight=%E8%8D%83%E7%81%A3&page=1

作者: crystalmum    時間: 12-10-29 23:47

thanks of your information...
作者: JadeW    時間: 12-10-30 10:29

回復 dannyyau302 的帖子

嘩, 咁樣組合如果頭一個吾中, 有機會被派到十幾wor... 小心為上!

馬基, 荃浸 同 官小, 都係首位大熱, 咁選只有一個機會中, 宜三選一放首位, 其余兩間放最後吧!
另外, 舊年經驗,
馬基 - 吾放首位 冇得叩門
荃浸 - 吾放首位 雖可叩門有面試 但佢吾會首選你
官小 - 吾理排位 以profolio選有能力者面見

作者: yammie7928    時間: 12-10-31 17:34

我都係62荃灣區,大家認為值唔值得為左直資放棄大抽獎?

我覺得入到荃灣出名果幾間,不比出面二線直資差,又近屋企又省回學費 ! 但不嬲全家都冇咩抽獎運,真係好擔心派唔到首志願都唔知會轆去邊 ~
作者: 喵媽    時間: 12-10-31 17:35

yammie7928 發表於 12-10-31 17:34

我覺得入到荃灣出名果幾間,不比出面二線直資差, ...
我同意架, 但我又好怕抽到聖x架同潮x喎!!

作者: QMUMSAM    時間: 12-10-31 17:50     標題: 引用:Quote:yammie7928+發表於+12-10-31+17:34+

原帖由 喵媽 於 12-10-31 發表
所以咪考埋私小囉!

作者: yammie7928    時間: 12-10-31 18:04

喵媽 發表於 12-10-31 17:35
福來孖寶
作者: yammie7928    時間: 12-10-31 18:06

QMUMSAM 發表於 12-10-31 17:50
所以咪考埋私小囉!
私小就一定考做 BACKUP。至怕私小冇 OFFER,又冇考直資,到時等大抽獎就好痛苦
作者: BBCoffee    時間: 12-10-31 18:26     標題: 引用:我都係62荃灣區,大家認為值唔值得為左直資

原帖由 yammie7928 於 12-10-31 發表

我覺得入到荃灣出名果幾間,不比出面二線直資差, ...
我也是62區,狂考直資私小,成日比我阿媽話荃灣都好多好小學,做乜要個女咁早起身出去九龍返學!而家只有一家私小offer,但無校車又遠,係荃灣讀好過!

作者: 喵媽    時間: 12-10-31 18:31     標題: 引用:Quote:原帖由+yammie7928+於+12-10-31+發表

原帖由 BBCoffee 於 12-10-31 發表
我也是62區,狂考直資私小,成日比我阿媽話荃灣都好多好小學,做乜要個女咁早起身出去九龍返學!而家只有一家私 ...
有Offer咪好囉,抽得唔好都有後路嘛

作者: TerryC    時間: 12-10-31 18:44     標題: 引用:回復+dannyyau302+的帖子 嘩,+咁樣組合如

原帖由 JadeW 於 12-10-30 發表
回復 dannyyau302 的帖子

嘩, 咁樣組合如果頭一個吾中, 有機會被派到十幾wor... 小心為上!
除以上三間,第二志願放邊間好學校但仲有機會呢?石鐘山放第2有無可能入到?第一唔難排第二先最難

作者: JadeW    時間: 12-11-1 09:03     標題: 回覆:TerryC 的帖子

石小都算係熱門!
我自己舊年係取直資放棄第二次抽獎,再叩門入左荃官,但結還是果選了直資。
現在看同學仔,官小的學校生活跟現在的是很大差別。我們都很高興選對了!
部分直資私小有一條龍/直屬,吾使玩升中,又是另一優點!
各位加油!

作者: MSBOY    時間: 12-11-1 09:49

JadeW 發表於 12-11-1 09:03
石小都算係熱門!
我自己舊年係取直資放棄第二次抽獎,再叩門入左荃官,但結還是果選了直資。
現在看同學仔 ...

請問荃官是否真的可以3部份都唔CHOOSE佢第一, 而都可以靠叩門入去呢? (只要個PROFOLIO 好睇?)...入面讀書情況又係點呢?
作者: JadeW    時間: 12-11-1 10:03

回復 MSBOY 的帖子

讀書會比較辛苦多功課, 傳統教學, 冇乜課外活動.
吾岩我阿仔既性格, 因為細佬可以直入, 所以都諗左一陣先吾選.

作者: yammie7928    時間: 12-11-1 11:55

BBCoffee 發表於 12-10-31 18:26
我也是62區,狂考直資私小,成日比我阿媽話荃灣都好多好小學,做乜要個女咁早起身出去九龍返學!而家只有一家私 ...
希望你小朋友大抽獎抽到間心水 ! 你點排位?
作者: yammie7928    時間: 12-11-1 11:57

TerryC 發表於 12-10-31 18:44
除以上三間,第二志願放邊間好學校但仲有機會呢?石鐘山放第2有無可能入到?第一唔難排第二先最難

...
第二位會唔會擺何傳耀? 全級頭二十名可入何傳耀中學,不過何小校舍真係好舊好舊
作者: MSBOY    時間: 12-11-1 12:13

JadeW 發表於 12-11-1 10:03

讀書會比較辛苦多功課, 傳統教學, 冇乜課外活動.

Thanks....唔知多唔多荃官仔考到LAM WOO呢?
作者: Gloriasogashiwa    時間: 12-11-1 14:15

入到荃官中都小呀 (競爭大和轉了小班), 何況林護。  
作者: dannyyau302    時間: 12-11-1 14:31     標題: 回覆:TerryC 的帖子

坦白說二線校唔多,首選落空後預左派去鬼地方吧!

作者: dannyyau302    時間: 12-11-1 14:33     標題: 回覆:JadeW 的帖子

唔講都知遊戲規則啦! 事旦一間入到都勁過中六合彩3獎。抽唔到叩門都ok

作者: jonasmami    時間: 12-11-1 14:47

作者: jackjet    時間: 12-11-1 15:14

天祐小學又如何?
作者: QMUMSAM    時間: 12-11-1 15:41     標題: 回覆:jackjet 的帖子

天佑得兩班小一,只有六十幾個位,仲要減埋必收有兄姐讀緊嗰d. 自行之後剩翻比大抽獎既位唔多。放喺第二位可能都係浪費。

作者: chunsamyuen    時間: 12-11-1 15:55

作者: MSBOY    時間: 12-11-1 16:06

chunsamyuen 發表於 12-11-1 15:55

(麗城官小)聯繫中學:荃灣官立中學、何文田官立中學

THANKS....咁如果係仔, 派到安柱都唔錯~~
作者: tiffanylmc    時間: 12-11-1 16:40

第二位真的要放比較穩陣的學校. 如果第二位揀第一線學校只係浪費機會...

作者: 喵媽    時間: 12-11-1 16:44

回復 tiffanylmc 的帖子

agree, 因為荃灣太多一線, 所以一抽唔到第一志願好易跌得好後...
作者: tiffanylmc    時間: 12-11-1 17:07

其實荃灣區好多好既小學. 各有棒場客.
所以抽到第一志願既機會都大D.

反觀其他區只有一兩間熱門小學. 真的要好好運先抽到第一志願.
作者: cyrus-mummy    時間: 13-1-16 12:50

就黎交表喇,大家如何決擇? 我想問問大家第6,7位點填呀?
作者: c6t6m6    時間: 13-1-16 17:22

今日同幼稚園校長傾開, 佢話第一志願填1線 第二, 三, 四志願......已經要填2線學校.....2線有柴天, 荃基, 荃天......餘下熱門1線填返落第7志願之後排(預冇)......佢話點都要塞滿30間, 唔好留空.
我統一都有d動心想轉, 但又話要111以表誠意, 最後決定不變, 老公話希望抽中第1, 唔得既話第2都好呀, 再唔係周圍叩門 (最唔想)....
作者: tammyhw    時間: 13-1-16 17:28

其實我覺得最難係2,3.... 因為"一"失足成千古恨..... 荃灣本區只有18間學校.. 大部份都係放第一.. 到6,7都無幾多間可以填了....

馬基 / 荃官 / 海官 / 石小 / 浸聯 / 思源 / 伍季明 / 深天.... 以我所知... 呢度已經有8間一定要填第一... 仲有10間可以選..扣埋.. 孖寶... 只得8間可以填.......

5以後我會填借位學校...  
作者: tammyhw    時間: 13-1-16 17:31

我返而最想知... 那間唔放第一都可以扣門......
作者: cyrus-mummy    時間: 13-1-16 17:42

c6t6m6 發表於 13-1-16 17:22
今日同幼稚園校長傾開, 佢話第一志願填1線 第二, 三, 四志願......已經要填2線學校.....2線有柴天, 荃基,  ...
其實都有人教我5,6,7位都要填番一線學校,但我有d疑點解呢? 因一線學校去到咁後一定冇晒位wor, 咁變相咪miss 左個chance? 到時咪仲跌得好後?
作者: cyrus-mummy    時間: 13-1-16 17:43

c6t6m6 發表於 13-1-16 17:22
今日同幼稚園校長傾開, 佢話第一志願填1線 第二, 三, 四志願......已經要填2線學校.....2線有柴天, 荃基,  ...
你111係邊間呀?
作者: sayuri    時間: 13-1-16 22:24

咁5,6,7可以選青衣個幾間小學嗎? 何澤芸好似幾好?
作者: miriam    時間: 13-1-16 23:23

sayuri 發表於 13-1-16 22:24
乙部只可以填列明既借位小學, 即係三間梨木樹 (64) 既小學.

作者: cyrus-mummy    時間: 13-1-17 08:49

sayuri 發表於 13-1-16 22:24
青衣有幾間小學都好似幾好架,何澤芸好呀,我個friend自行已派到,我都諗住填呢間,睇下你自己覺得跨區ok嗎? 我打過去問因佢今年先開始借位給62網,所以現在商議緊來年會提供校車到荃灣!
作者: chunsamyuen    時間: 13-1-17 09:14

作者: chunsamyuen    時間: 13-1-17 09:25

作者: yeungyeungma    時間: 13-1-17 09:45     標題: 回覆:荃灣區大抽獎, 點選好呢

我住青衣.  我覺得借青衣位那幾間, 只是何澤芸比較 ok. 校舍大和新.  其他那幾間, 青衣也較少人揀.

作者: bonnie1103c    時間: 13-1-17 10:28

自行選思源 , 甲1同乙1應該都係思源 , 不過心思思想轉第2間 , 不過又怕無111 , 唉............
如果第1填思源 , 後面又應該填邊間會穩陣D呢??荃天 , 天佑 , 荃基 , 何小 , 又應該點排好呢???THX
作者: SAGO    時間: 13-1-18 17:50

作者: sayuri    時間: 13-1-18 22:54     標題: 回覆:荃灣區大抽獎, 點選好呢

我住荃灣,個仔係青衣讀幼稚園,我都覺得ok,反而梨木樹,葵盛個頭既學校唔知點去

作者: maychch    時間: 13-1-20 16:28

作者: 君君媽咪    時間: 13-1-20 16:32

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5