教育王國

標題: 漢華有結果了 [打印本頁]

作者: mistyu_lo    時間: 12-10-19 09:29     標題: 漢華有結果了

在網站可以看到了!
作者: 豬Bmama    時間: 12-10-19 09:48

我個仔得咗,好開心呀!呢間係我心水,聽咗兩年簡介會好鍾意架。
不過又要開始擔心細仔(K1),細仔發展有啲delay,冇信心可入到直資,而家又冇咗阿哥讀津校必收,如要幼稚園repeat多一年,連適齡分都冇埋。
不過冇理由為咗細仔,而阿哥考到都唔比佢讀。做阿媽真係樣樣都要擔心。
作者: 豬Bmama    時間: 12-10-19 09:49

回復 mistyu_lo 的帖子

你的仔/女考到嗎?
作者: mistyu_lo    時間: 12-10-19 10:17

我的女兒在waiting list。希望能收到電話啦。
作者: 豬Bmama    時間: 12-10-19 10:21

回復 mistyu_lo 的帖子

希望你都能成功,不過今年多咗人報,相信好多人同時報好多間,如佢地有其他offer,應該會放返啲位,你放心啦。
作者: Emilyjoey    時間: 12-10-19 10:33

我仔都係waiting list
作者: 豬Bmama    時間: 12-10-19 10:42

聽歐副校講,waiting list是按次序排的,如排得前其實都有機補上。
作者: 證羽    時間: 12-10-19 10:43     標題: 回覆:漢華有結果了

收左我個囝

作者: Wing(婷婷媽咪)    時間: 12-10-19 11:03

我仔都收左呀, 蘇小都收埋, 我可能會release漢華, 祝waiting list既good luck!
作者: QEgg    時間: 12-10-19 12:30

我都仔都好好彩收左!因為係最心儀既,真係好感動!
但副校長簡介時話每班只收最多28人,見佢而家收94人,即係每班31-32人?
我住富欣,一向都覺得呢間學校校風好好,學生好乖,校舍大同新,但對其他野唔了解,Interview果日聽左吳主任同副校長既簡介,好鍾意呢間,覺得同我心目中既教學理念相同,希望佢地講既同實際走既係一致啦!滿心期望!
作者: boyboy~    時間: 12-10-20 08:11

豬Bmama 發表於 12-10-19 10:42
聽歐副校講,waiting list是按次序排的,如排得前其實都有機補上。
waiting list 應該有機會,我囝去年都是waiting list 入的!
作者: boyboy~    時間: 12-10-20 08:25

豬Bmama 發表於 12-10-19 09:48
我個仔得咗,好開心呀!呢間係我心水,聽咗兩年簡介會好鍾意架。
不過又要開始擔心細仔(K1),細仔發展有啲d ...
一放心,漢華很包容學習困難的學生,現在還有兩年時間,盡快train up細仔吧!
作者: Little_cy    時間: 12-10-20 23:00

吾知仲有冇機會報呢間呢...
作者: Charlotte_mom    時間: 12-10-21 09:38     標題: 引用:吾知仲有冇機會報呢間呢...

原帖由 Little_cy 於 12-10-20 發表
吾知仲有冇機會報呢間呢...
一試無妨,無記錯舊年有家長話抽獎後都可以叩門

作者: claransy    時間: 12-10-21 14:27     標題: 回覆:漢華有結果了

基本上每間學校都會在放榜後會有叩門位,到時可以試!我當初都是聽過他們的簡介會及了解後選了這間,我個女今年讀P1,每天我和她一同回校,她非常喜歡上學,這正是我所要及適合她!

作者: Little_cy    時間: 12-10-21 15:11     標題: 回覆:漢華有結果了

Thx you Charlotte mom n clarna

作者: LULUMOTEHR    時間: 12-10-22 15:13

CONGRATULATION!!!各位媽媽..............

我仔仔無份.現在煩緊點算.請問各位媽媽有什麼辦法

作者: boyboy~    時間: 12-10-22 15:17

LULUMOTEHR 發表於 12-10-22 15:13
CONGRATULATION!!!各位媽媽..............

試吓寫信叩門
作者: QEgg    時間: 12-10-22 15:25

LULUMOTEHR 發表於 12-10-22 15:13

是否不在waiting list? 副校話按次序安排, 祝你成功!

作者: LULUMOTEHR    時間: 12-10-22 15:31

勁唔開心

作者: LULUMOTEHR    時間: 12-10-22 16:38

WAIT'G LIST 都無. 咁點算. 我好煩惱及心情趺落谷底了
!!!!!!!!
作者: baby_sugar    時間: 12-10-22 20:13     標題: 回覆:漢華有結果了

等了又等,小朋友在list, 但無收到信,好奇怪!

作者: Apple妈咪    時間: 12-10-24 00:23

我和朋友的小朋友都收到了,但是朋友应该要放弃等自行派位,waiting 的妈妈可以注意学校电话,一定会电话通知你们的,恭喜先!
作者: chmanpong    時間: 12-10-24 13:50

Hi, 在waiting list的一定有機會,我個囝都係舊年waiting入的. This school is good and take care of students very well.

Cheers,
chmanpong
作者: JessieBBQ    時間: 12-10-25 01:39

Hi~~Nice to meet U!!
今天到漢華註冊了!!
作者: LULUMOTEHR    時間: 12-10-25 10:48

如果WAITING LIST 無份. 咁我係唔係要死心呀? 我真係想仔仔可以在漢華開心地上 學.....

作者: boyboy~    時間: 12-10-25 11:48

LULUMOTEHR 發表於 12-10-25 10:48
如果WAITING LIST 無份. 咁我係唔係要死心呀? 我真係想仔仔可以在漢華開心地上 學.....
...

仲有叩門的機會的, 努力加油!
作者: Jubie    時間: 12-10-25 12:42

回復 LULUMOTEHR 的帖子

Lulumother, don't give up.  It's worthwhile to give it another try if you really believe this is the right school for your kid.

Why don't you talk to Ms Lai, the P1 recruitment teacher, directly about possibilities and suggestions on what else to do?  I talked to her before about switching interview time and found her very emphathetic and nice to talk to.  If you live nearby, you may even just visit the school office after school at around 4pm and ask to see her directly.  At least you get to find out from the school directly without second guessing.  Good luck!

作者: claransy    時間: 12-10-25 12:53     標題: 回覆:漢華有結果了

yes, all there teachers are really nice! Try it if you really like your kid study in this school. To be honest, this school is really good andy kid is really enjoy study there! My daughter like back to school everyday!

作者: LULUMOTEHR    時間: 12-10-25 16:16

好多謝你們的好提意. 我應該幾時去. 我知道現在正撰在註冊中. 而下星期到WAIT'G 註冊. 點做好呢?

作者: LULUMOTEHR    時間: 12-10-25 16:22

JUBIE MAMA,

I WAS TALK WITH MISS LAI THAT SHE SAID...............NEED TO WAIT FOR JUNE.  HOW CAN I DO AH?
作者: 豬Bmama    時間: 12-10-25 17:51

咁唯有等到6月。
如果你仔仔係細仔,會唔會考慮下年做大仔再報過,或喺其他學校讀住小一先,下年再插班?
作者: LULUMOTEHR    時間: 12-10-25 18:34

佢係大仔
作者: Jubie    時間: 12-10-25 19:25

回復 LULUMOTEHR 的帖子

Sorry to hear that you have to wait until June.  插班 is always a possibility.  In the meanwhile, I would move on and continue to work on the kid's academic and people skills.  Anyway these are always needed anywhere and won't be wasted efforts.
作者: LULUMOTEHR    時間: 12-10-25 20:30

THANKS YOU FOR  EVERY MAMA

作者: boyboy~    時間: 12-10-26 00:35

Lulumother,
可試寫信比歐副校,隔幾個月寄出一封,update 自己小朋友的狀況比學校知,至6月叩門時間,以表達你們想入讀的誠意!
作者: LULUMOTEHR    時間: 12-10-26 10:16

THANK YOU FOR BOY BOY MAMA. I WILL DO IT .
作者: vancy    時間: 12-10-26 13:08     標題: 回覆:Wing(婷婷媽咪) 的帖子

蘇小收咗,漢華有没有去註冊??

作者: vancy    時間: 12-10-26 13:19     標題: 引用:我仔都收左呀,+蘇小都收埋,+我可能會releas

原帖由 Wing(婷婷媽咪) 於 12-10-19 發表
我仔都收左呀, 蘇小都收埋, 我可能會release漢華, 祝waiting list既good luck!
蘇小收咗,漢華有没有去註冊?

作者: baby_sugar    時間: 12-10-26 13:39

蘇小有結果嗎?

作者: vancy    時間: 12-10-26 15:29     標題: 引用:蘇小有結果嗎?

原帖由 baby_sugar 於 12-10-26 發表
蘇小有結果嗎?
我女兒現是蘇幼學生,9月尾時in咗,月頭收到通知取錄並已交留位費$600!

作者: baby_sugar    時間: 12-10-26 15:51

所以蘇幼對外留位不多,聽聞只有50個。
作者: baby_sugar    時間: 12-10-26 16:00

我們並不是蘇幼的,這兩天都會收到消息
作者: mistyu_lo    時間: 12-10-27 13:14     標題: 回覆:漢華有結果了

今天已經收到電話,升為錄正取生啦!

作者: Wing(婷婷媽咪)    時間: 12-10-27 14:25     標題: 引用:Quote:原帖由+Wing(婷婷媽咪)+於+12-10-19+

原帖由 vancy 於 12-10-26 發表
蘇小收咗,漢華有没有去註冊?
我考慮過後,唔想霸位,冇去漢華註冊,等waiting list既小朋友快d有消息!good luck to all!

作者: Wing(婷婷媽咪)    時間: 12-10-27 14:25     標題: 引用:蘇小有結果嗎?

原帖由 baby_sugar 於 12-10-26 發表
蘇小有結果嗎?
我仔蘇幼上,所以已經有消息收左lu

作者: manpui120    時間: 12-10-27 18:22     標題: 回覆:漢華有結果了

我都入到漢華啦,大家多多指教!

作者: babeBBDoll    時間: 12-11-20 22:55     標題: 回覆:漢華有結果了

之前睇報紙漢華宣報有國教科,請問學校有冇撤回國教科?

作者: BB_hung    時間: 12-11-21 10:04     標題: 回覆:babeBBDoll 的帖子

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5