教育王國

標題: 成績吾好,選玫瑰崗中學好嗎?好煩! [打印本頁]

作者: kinling    時間: 12-10-24 08:24     標題: 成績吾好,選玫瑰崗中學好嗎?好煩!

成績吾好,選玫瑰崗中學好嗎?好煩!

作者: CrabPincers    時間: 12-10-24 08:30     標題: 回覆:成績吾好,選玫瑰崗中學好嗎

無第二個選擇?

作者: totoro    時間: 12-10-24 08:49     標題: 回覆:CrabPincers 的帖子

一定要選?
點解唔諗下其它? 自行可以報兩間中學,搏下好啲中學。

作者: Charlotte_mom    時間: 12-10-24 09:54

唔好成點? 男定女? 咩區? 培德雖然唔係咩勁好既學校, 起碼唔曳先啦
作者: bobo101^*^    時間: 12-10-24 11:55

玫瑰崗中學前幾年發生過不愉快事件, 但學校已經報警處理, 正因為公佈天下, 外間認定他是校風差的學校! 反而我覺得學校選擇報警係正確! 總好過其他學校明知有壞學生都知情不報(因為保住學校聲譽)。玫中是BAND 3A, 近年學校努力改善教學, 有機會翻新升GRADE!
作者: kinling    時間: 12-10-24 12:02     標題: 回覆:成績吾好,選玫瑰崗中學好嗎

其實仔仔由玫瑰崗幼稚園畢業後派了聖若瑟小學,但他追不上,由三年级轉回玫瑰崗小學,現六年級,他成績亦有不合格,他對學校又有歸屬感,亦知自己比不上外面中學,所以话選玫瑰崗中,真係吾知点好!

作者: bobo101^*^    時間: 12-10-24 12:18

kinling 發表於 12-10-24 12:02
其實仔仔由玫瑰崗幼稚園畢業後派了聖若瑟小學,但他追不上,由三年级轉回玫瑰崗小學,現六年級,他成績亦有 ...

聖若瑟小學一年比一年深, 唔補習真係追唔掂呀!
又想問下, 玫小是否課程深? 所以仔仔都係追不上呀?
咁呢幾年你覺得RHS 教學得唔得先? 如果得, 佢又習慣了環境, 其實留係玫中唔會太差!
不過你要考慮一點, 玫中雖然是中中, 但RHS網頁是全英文的, 加上學校好像有意再提高英語水平,
你要看看仔仔是否適應!

作者: Charlotte_mom    時間: 12-10-24 12:30

bobo101^*^ 發表於 12-10-24 11:55
玫瑰崗中學前幾年發生過不愉快事件, 但學校已經報警處理, 正因為公佈天下, 外間認定他是校風差的學校! 反而 ...

我反而聽過另一個角度睇呢種事
某男名校學生, 校內玩除褲(貪玩的), 結果學校攪大件事, 報警
一報警, 所有有關學生全部停學, 全校都知晒, 事件後, 當事人亦無面留低, 全部轉晒校
對學生黎講, 呢D係學與教嗎? 因為一時貪玩, 連書都無得讀了, 學校報警就輕鬆解決左件事, 將苦惱留俾家長同學生, 將教既責任交俾警方
報, 定唔報? 唔係簡單問題黎的

作者: Chanpp921    時間: 12-10-24 13:08

樓主應該係灣仔區校網? 會唔會試吓鄧鏡波? 我個人覺得rhs真係麻麻,
作者: yywhk    時間: 12-10-24 22:57

Boy ? how about st joan of arc?  band 3 but good conduct

作者: tiggger    時間: 12-10-25 00:57     標題: 引用:樓主應該係灣仔區校網?+會唔會試吓鄧鏡波?+

作者: kinling    時間: 12-10-25 07:27     標題: 回覆:tiggger 的帖子

你可以自選不同區域面試两間中學。

作者: ELJCHL    時間: 12-10-27 16:34

totoro 發表於 12-10-24 08:49
一定要選?
點解唔諗下其它? 自行可以報兩間中學,搏下好啲中學。

請問今年自行 & 統一派位分別幾月要交表?
作者: cellon    時間: 12-10-29 01:02

Charlotte_mom 發表於 12-10-24 12:30
某男名校學生, 校內玩除褲(貪玩的), 結果學校攪大件事, 報警
一報警, 所有有關學生全部停學, 全校都知晒, 事件後, 當事人亦無面留低, 全部轉晒校
對學生黎講, 呢D係學與教嗎? 因為一時貪玩, 連書都無得讀了, 學校報警就輕鬆解決左件事, 將苦惱留俾家長同學生, 將教既責任交俾警方
報, 定唔報? 唔係簡單問題黎的

如果所謂「玩除褲」是指強行除他人的褲,這是很嚴重的校園欺凌和性侵犯事件,記過、停學和報警也無可厚非。

作者: feiji    時間: 12-10-29 11:15     標題: 回覆:cellon 的帖子

玫小的小朋友是乖的,但玫中則完全換過哂班學生。

作者: totoro    時間: 12-10-30 11:30     標題: 引用:Quote:totoro+發表於+12-10-24+08:49+一定

原帖由 ELJCHL 於 12-10-27 發表
請問今年自行 & 統一派位分別幾月要交表?
舊年自行 係一月,
舊年統一派位 四月 要交表。
我估每年都係呢啲日子。

作者: devilbaby666    時間: 12-10-31 11:47

回復 kinling 的帖子

hi 我小朋友都係讀緊玫瑰崗小6b班,你小朋友邊個班?
作者: devilbaby666    時間: 12-10-31 11:55

我個仔都想讀返玫瑰崗,因為實收佢少左壓力.但我同佢分析, 當中一有4班,一班30人, 我又當佢同學有10個讀返玫瑰崗, 咁中一有110個校外bang 3生做你同學, 你返學吾駛讀書啦, 應付d壞學生或被同化吧. 報中學吾係跟係邊度讀, 係跟係邊處住, 我而家都諗住報東涌間ymca 直資.

作者: kinling    時間: 12-10-31 18:25     標題: 回覆:devilbaby666 的帖子

我仔仔都係6b 喎!

作者: cellon    時間: 12-10-31 18:57

devilbaby666 發表於 12-10-31 11:55
我個仔都想讀返玫瑰崗,因為實收佢少左壓力.但我同佢分析, 當中一有4班,一班30人, 我又當佢同學有10個讀返玫瑰崗, 咁中一有110個校外bang 3生做你同學, 你返學吾駛讀書啦, 應付d壞學生或被同化吧 ...

玫瑰崗中學早年也算一間名聲不錯的學校,出了不少傑出校友,為什麼今天會變成這樣呢?

作者: devilbaby666    時間: 12-10-31 20:24

kinling 發表於 12-10-31 18:25
我仔仔都係6b 喎!

你個仔係咪亞mark.

作者: devilbaby666    時間: 12-10-31 20:56

cellon 發表於 12-10-31 18:57
玫瑰崗中學早年也算一間名聲不錯的學校,出了不少傑出校友,為什麼今天會變成這樣呢?

...
早幾個月d中學生先至又上報咋,係街食煙遊蕩,又有警車上學校,老實band2學生都好少會選玫瑰崗,咁仲來得升中0個班真係大部份都係band3生,吾擔心就假。

作者: jc2009    時間: 12-11-1 11:09

Charlotte_mom 發表於 12-10-24 12:30
一報警, 所有 ...

原來報警背後都隱藏咁多嘢, 真係唔講唔知......
作者: ydoris    時間: 12-11-1 12:02

成績吾好姐,吾好攪到品德都吾好.有機會既,另選一間好..
作者: kinling    時間: 12-11-1 21:48     標題: 回覆:devilbaby666 的帖子

正確!你仔仔呢!'·

作者: hohomami    時間: 12-11-2 00:47     標題: 回覆:kinling 的帖子

How about tang siu kin victoria gov school?  Band 2 school in wanchai district.

作者: devilbaby666    時間: 12-11-2 13:55

KEANE 我個仔, 你決定左讀邊間未, 我下星期會去東涌間YMCA OPEN DAY.
作者: kinling    時間: 12-11-2 17:20     標題: 回覆:devilbaby666 的帖子

東涌甘遠,你住九龍

作者: devilbaby666    時間: 12-11-2 21:33

我住青衣,但佢有好多校車,我見金鐘都有,如果吾係你試吓去南昌間英華男校,都係直資,收生要求成積b都可以,即75分,你住邊區,我睇開學校可幫你留意有無岩你,我個小朋友成積都吾得,我搵學校都好頭痛,不過幾鍾意ymca,有d似玫瑰崗好多外國學生,有成70%外國人

作者: kinling    時間: 12-11-2 23:48     標題: 回覆:devilbaby666 的帖子

我住港島南區,如去九龍好遠!

作者: kinling    時間: 12-11-2 23:50     標題: 回覆:kinling 的帖子

你仔仔中文名是什麽?

作者: devilbaby666    時間: 12-11-3 00:29

Chi hang佢同學通常咁叫佢, 港島南你可以睇睇港大同學會,chi hang個補習老師話幾好,不過我吾知個收生要求,你可去佢網頁睇睇,b班好難去讀傳統中學,因佢地中文程度底過出面,而且真係吾建議讀返玫中,中學d同學對佢地影響大過家人。
作者: devilbaby666    時間: 12-11-3 00:51

你小朋友習吾習慣講英文,如果ok就試吓港大同學係南區,如果想考中中,可睇睇蘇淅,係北角寶馬山,我見佢收生好似b成積就oK,應75分,可以先去睇吓間學校,再考慮

作者: bobo101^*^    時間: 12-11-3 17:37     標題: 回覆:成績吾好,選玫瑰崗中學好嗎?好煩!

路過:北角蘇浙公學係band 3 仲差過玫瑰崗中學喎!住北角既居民都知,成日係寶馬山公園食煙....

作者: Becky..    時間: 12-12-10 14:33     標題: 回覆:bobo101^*^ 的帖子

我女今年小五,成績真是唔好,品德ok。我都在留意玫瑰崗。我睇他們的website又好似幾好,但外面的評價又真係唔係幾好。真係好矛盾
我想選這間學校原因是他們不准學生出外食飯及有校車。與其要在本區(東區)選BRAND 3,我寧願跨區選灣仔。

作者: Charlotte_mom    時間: 12-12-10 17:09

港大同學會以往BAND ONE穩陣, BAND TWO頭要睇其他表現, BAND THREE就.....一試無妨既. 之前未有公開試成績一般估係BAND TWO頭學校, 舊年有DSE成績"估價"升左, 應該黎緊競爭仲大左
東涌直資係咪指果間國際學校? 都唔易入WOR好似
作者: sagesage    時間: 12-12-12 00:08     標題: 回覆:成績吾好,選玫瑰崗中學好嗎?好煩!

Rhs 由當年10班中一縮到得4班,現在要主力收巴籍學生救命,副校長走完,今年校長都走埋。商科部飛仔學校,今年也結業。幾年前老師自殺,學生偷電腦,校內吸毒新聞。有能力小學部學生都會走,無能力才升中學部band 3!!!要玩中學部會有很多嘢玩,讀書氣氛,學生操行只是一般。

作者: cellon    時間: 12-12-12 00:11

devilbaby666 發表於 12-11-3 00:51
你小朋友習吾習慣講英文,如果ok就試吓港大同學係南區,如果想考中中,可睇睇蘇淅,係北角寶馬山,我見佢收生好似b成積就oK,應75分,可以先去睇吓間學校,再考慮 ...
沙田的蘇淅就唔錯,
北角寶馬山的蘇淅就......
作者: cellon    時間: 12-12-12 00:13

sagesage 發表於 12-12-12 00:08
Rhs 由當年10班中一縮到得4班,現在要主力收巴籍學生救命,副校長走完,今年校長都走埋。商科部飛仔學校,今年也結業。幾年前老師自殺,學生偷電腦,校內吸毒新聞。.....

作者: sagesage    時間: 12-12-12 00:55     標題: 引用:Quote:devilbaby666+發表於+12-10-31+11:55

原帖由 cellon 於 12-10-31 發表

...
想當年張國榮的年代真是一所貴族學校來,80年代轉了津貼學校就差下去,去到現在band 3. 要找以前的名人撐場,來來去去也是陳智思,其實他亦只是讀了一兩年就去了外國。近年找僞人在商科部讀過的twins撐場。斷龍亦影響幼、小部的收生,很多朋友都不選玫幼,近年搞西班牙課,中學勁收巴基學生,希望避過殺校,中中竟用英文網頁,好像看到是英文國際學校一樣!我個人不會選玫中!

作者: maskedrider    時間: 12-12-12 00:59

B2尾B3不如選佛教黃鳳翎中學,如果選第一、二志願,都有機會,起碼D仔女好似乖D。
作者: Charlotte_mom    時間: 12-12-12 09:06     標題: 回覆:成績吾好,選玫瑰崗中學好嗎?好煩!

孔聖堂點睇呀?

作者: Piggyhui    時間: 12-12-20 14:32     標題: 回覆:成績吾好,選玫瑰崗中學好嗎?好煩!

我個年代90年代頭玫瑰崗同蘇浙、協同已經系出名差的打架學校,果陣叫band5學校,有無考慮同區的東華三院呢?入玫瑰崗我驚仔仔吾壞都變壞

作者: winniebb30    時間: 12-12-20 17:36

不如選孔聖堂啦, 佢地今年轉左校長, 要改革學校, 首先由校風做起, 如果小朋友讀書不成, 但都希望佢唔好學壞囉.
作者: kinling    時間: 13-8-2 12:12

多謝你們寶貴意見,我仔終派回玫中,原來他們除了中國語文、普通話、歷史科外,全部是英文援課,連數學也是英語,我現在為有教他品行多於成績。雖然是Band 3學校,但名校都有吸毒、打架、壞學生。我依家每天都同他講,唔好受壞學生影響,尊重老師、同學。希望他特然開竅,讀到書啦!
作者: Cello093    時間: 13-8-6 11:08

kinling 發表於 13-8-2 12:12
... 雖然是Band 3學校,但名校都有吸毒、打架、壞學生。我依家每天都同他講,唔好受壞學生影響,尊重老師、同學。希望他特然開竅,讀到書啦!
思路正確!!

作者: GCG    時間: 13-8-6 13:39     標題: 引用:多謝你們寶貴意見,我仔終派回玫中,原來他

原帖由 kinling 於 13-08-02 發表
多謝你們寶貴意見,我仔終派回玫中,原來他們除了中國語文、普通話、歷史科外,全部是英文援課,連數學也是 ...

妳唔好咁天真啦, 妳認為中學生仲會聽妳品行嗎?似乎妳看低了同學影響!仲有佢地教英文因爲相就一班南亞外藉學生,但呢班人除了英文了得外,他們質數係點? 英文好=好學校? 將個網頁轉晒英文就擋自己係國際學校? 英皇、皇仁、喇沙都有不合挌學生,咁妳推論是否都唔應該去讀? 因為間間好學校不外如是?監獄都有好犯人,是否代表監獄其實不是太差?

仲有呢度成日有位家長好hard sell 呢間學校, 負面都可以講成正面, 有隻雀仔飛過學校係佢眼中都係好, 但其實佢小朋友只係讀緊PN, 對學校其實一知半解, 講d野一箱情願, 又話近年學校努力改善教學, 有機會翻新升GRADE, 信妳就死人啦... 所以妳要自己識得分析!
作者: www    時間: 13-8-6 16:34

feiji 發表於 12-10-29 11:15
為什麼呢?

九x塘學校.... 的情況是否相似?

作者: sagesage    時間: 13-8-6 19:34     標題: 引用:多謝你們寶貴意見,我仔終派回玫中,原來他

原帖由 kinling 於 13-08-02 發表
多謝你們寶貴意見,我仔終派回玫中,原來他們除了中國語文、普通話、歷史科外,全部是英文援課,連數學也是 ...
英中、中中、中中能否開英文班,英中教師資格。中中要用中文課本及語言上堂,政府有明確規定。倘若有中中學校,除英文課外,自行用英文課本,或非中文語言授課,是嚴重違反政府教育條例,可上蘋果A1版!!!對其他中中學生亦非常不公!!!!!

作者: babymj33    時間: 13-8-6 21:53

kinling 發表於 13-8-2 12:12
多謝你們寶貴意見,我仔終派回玫中,原來他們除了中國語文、普通話、歷史科外,全部是英文援課,連數學也是 ...英語,我現在為有教他品行多於成績。雖然是Band 3學校,但名校都有吸毒、打架、壞學生。我依家每天都同他講,唔好受壞學生影響,尊重老師、同學。希望他特然開竅,讀到書啦!

不要太樂觀

中一生如脫彊野馬, 基本上中學期朋輩影響力係大於家長,
我識過一些可以突然開竅既同學仔, 絕大部份係因為身邊有勤力的同學仔。

相反, 本來乖巧的, 群左班咩野既朋友, 就變成咩野....

作者: babymj33    時間: 13-8-6 21:58

bobo101^*^ 發表於 12-10-24 11:55
玫瑰崗中學前幾年發生過不愉快事件, 但學校已經報警處理, 正因為公佈天下, 外間認定他是校風差的學校! 反而 ...我覺得學校選擇報警係正確! 總好過其他學校明知有壞學生都知情不報(因為保住學校聲譽)。玫中是BAND 3A, 近年學校努力改善教學, 有機會翻新升GRADE!

玫瑰崗中一生互毆被捕

報稱遭同學毆傷頭部的中一謝姓男生,送院敷治後被捕帶返警署。(黃雄攝)
調整字體︰大 中 小
【明報專訊】半山司徒拔道玫瑰崗學校昨發生兩名中一生打架事件,其中一人被毆至鼻孔流血,另一人亦受傷,校方報警召救護車到場將兩人送院,兩人經敷治後涉打架罪名被捕。
被捕兩名中一學生俱是14歲,分別姓謝及姓曾,前者報稱鼻及頭傷,後者則稱左手傷,兩人被送院敷治後,被捕帶署。
其中謝父事後到醫院了解情况,其表示自去年其子進入該校後,曾3次遭同學欺凌毆打,今次事件已是第4次,但每次校方均無認真處理,每次都是指其子挑釁同學生事
昨日發生打架事件後,他在事發後3個多小時才收到學校通知。
父﹕有人稱報警「個仔以後不會好過」
當家人抵校後,更遭訓導主任冷語回應,他並稱有人警告家長報警只會鬧大事件,指「你個仔以後都不會好過……」,令他更相信校方根本未有認真處理欺凌事件,每次只欲淡化事件。
據了解兩學生早已因網上遊戲問題結怨,有指謝於網絡上指罵曾。事發昨晨7時許,謝同學返回校後,與同班姓曾同學發生爭執,雙方的對罵愈演愈烈,其後更大打出手扭作一團,在場同學見狀立即「勸交」並通知教師,教師將兩人分開了解事件後通知雙方家長,及報警處理。警員到場召救護車將兩名打架學生送院治理。
本報記者昨許4時許致電玫瑰崗學校了解,職員回覆指教職員均已下班,未有對事件作出回應。

【本報訊】港島半山司徒拔道玫瑰崗學校昨晨發生校園欺凌事件,中一男生報稱第四度遭一名新移民同學毆打流血受傷,傷者家人指學校為保名聲,竟然三個小時才通知家人,在家長壓力下才報案送院治理,對校方處理態度非常不滿。

-----------------------------------------------------------------------------------

http://www.youtube.com/watch?v=B9QMFNxaSN4

好多份報紙都講學校係受壓先報警喎~

作者: babymj33    時間: 13-8-6 22:07

2009年

玫瑰崗校操場 女生開索K派對

本文重點
涉事四女生並非初犯
校長僅通知警民關係科
毒風吹襲校園,名校亦難幸免。繼天水圍三名中二男生涉索K事件後,本報獲悉,創校半世紀的港島名校玫瑰崗學校日前有四名女學生,懷疑公然在校內操場開索K派對,四人神志不清,當中一人失控指牆謾罵,惟校方未有報警徹查,家長投訴有隱瞞之嫌,連串事件反映學生濫藥問題,由新界擴展至市區,令人憂慮。
作者: babymj33    時間: 13-8-6 22:15

2011年

一名港島區玫瑰崗學校的中學女生被爆,公然在警署上facebook打卡。有高登友昨日將一篇題為《玫瑰崗MK學生妹打人 警署內玩面書串警察》的貼文,放上高登討論區,不僅將「證據」facebook的對話貼上,還將女生大起底,貼埋她的校服照,話一於要推到見報!

根據被公開的facebook對話內容,這名膽粗粗的女生是因為摑了人一巴掌,被帶到警署。據她稱,自己在警署等了10分鐘後,又被要求再等10分鐘。她用手機上facebook發洩不滿﹕「叫我黎又叫我等家陣老鳳(馮)-_-」?完全無視在頁面上,清楚顯示她當時的位置是「at灣仔警署」。

不過,最令人吃驚的,除了她公然在警署上facebook外,還有這一代青少年對違法行為的看法與態度。她的言論不僅在短短2小時內獲73個like,更有1名朋友留言說﹕「如果佢追究,你又未夠18,最多咪警司警戒」,跟着有3人回應﹕「WoW」、「唔洗怕佢」以及「funny」,態度竟然是毫不畏懼。

有高登友批評,「而家D人成日覺得未成年可以犯法咁,其實係咪應該降低D個年齡,而家D人愈來愈早熟,但做 De 野愈來愈低能」。更有高登友質疑,「現在d靚妹郁下就打人,仲要覺得冇野(),香港德育何在?」。
作者: babymj33    時間: 13-8-7 01:37

周凱盈(寫真25P)

有「翻版阿Sa」之稱的17歲靚模周凱盈(Monique)現在有大麻煩了,她重返校園不久即被揭發於校內女廁藏有氯氨酮(俗稱K仔)粉末,東區法院指出她被指控一項藏有危險毒.品罪名,原於本月8日判刑,但因驗尿結果顯示,她上月到法庭應訊前仍有吸.毒,法官押後至明年1月5日,以候進一步化驗報告及感化報告才判刑。
原名周凱盈的Monique目前是一名中五學生,控罪指她於本年9月在北角一中學內藏有K仔粉末。她早前應訊時已認罪,但署任主任裁判官錢禮指出,根據被告的驗毒報告,尿液仍有氯氨酮成分,要再取另一份化驗報告,又勸告若情況未改善,可能判她入戒毒所。剛滿17歲的Monique因貌似女藝員蔡卓妍,被冠以「翻版阿 Sa」之稱,於去年中透過另一好友靚模胡心諾(Rainbow)介紹入行,同年底曾參加亞洲遊戲展小姐選舉,Monique其後正式投入演藝圈,在今年的動漫節推出慈善版《夏之盛放》電子寫真,又在一個水上活動宣傳中飛脫三點式泳衣的胸墊,獲得不少曝光率。不過,Monique的星途未見有起色,原就讀玫瑰崗中學的她於本年9月轉校,不過現在染上毒.品,恐怕前程盡毀。
小阿Sa坦承校內藏毒!17歲超正妹周凱盈恐入戒毒所(2009/12/11 04:47) 影劇中心/綜合報導「翻版阿Sa」周凱盈入演藝圈成績平平,返校後卻鬧出藏毒事件。
作者: babymj33    時間: 13-8-7 01:44

2012年07月12日 自動播放
玫瑰崗少男 以1敵8打到殘

【本報訊】兩名就讀港島玫瑰崗學校的姓唐(18歲)及姓蔡(19歲)中學男生,昨下午二時許與兩男一女同學行經銅鑼灣百德新街百...

http://hk.dv.nextmedia.com/actionnews/local/20120712/16506872/16506978

作者: kinling    時間: 13-8-7 07:54     標題: 回覆:成績吾好,選玫瑰崗中學好嗎

玫中真的太多負面新聞,全世界都有大大小小的新聞,我們要正面與子女分析及面對問題所在!別行差踏錯!

作者: www    時間: 13-8-7 10:15

sagesage 發表於 13-8-6 19:34
英中、中中、中中能否開英文班,英中教師資格。中中要用中文課本及語言上堂,政府有明確規定。倘若有中中學校,除英文課外,自行用英文課本,或非中文語言授課,是嚴重違反政府教育條例,可上蘋果A1版!!!對其他中中學生亦非常不公! ...
sagesage,

對不起,你的資料似乎與事實不符!

朋友子女在九龍城區某間有百多年歷史的中文中學就讀高中,學校不設英文班,但幾十年來所有理科科目都是用英文課本。「英文書中文教」是這校的公開事實,學校從未隱瞞,傳媒亦多次報導。不單從來沒有人說過這校違反政府教育條例,反而因成績出眾而曾多次被首任特首讚揚!

這校的確曾上多份報紙的A1版,但絕不是因為甚麼「嚴重違反政府教育條例」,而是因為這中文中學出了會考和DSE的狀元!

請問中中學校,除英文課外,自行用英文課本,是嚴重違反了哪一條教育條例呢?
另外,可否解釋為什麼用英文課本會「對其他中中學生亦非常不公」呢?

作者: 兔仔得媽    時間: 13-8-7 11:35

你講得啱
通常攪出事的都是從外邊派進來的

作者: babymj33    時間: 13-8-7 13:03

kinling 發表於 13-8-7 07:54
玫中真的太多負面新聞,全世界都有大大小小的新聞,我們要正面與子女分析及面對問題所在!別行差踏錯!

...

有能力就轉校吧, 無能力就真係要打醒十二分精神睇實。

最驚係有事吾同你講, BAND 3 中學生多是這樣,
因為往往同學同家長講完後, 會被欺凌得更嚴重。

作者: babymj33    時間: 13-8-7 14:55

係香港某個討論區:

---------------------------------------------------------------------------------------------------

有朋友讀玫記,同我講唔識人最好唔好讀,唔係會哈9你,d人會無啦啦會走黎兇你,女仔好d正係對住你爆粗,扮晒大佬咁,同玩9你,佢見到你唔識人係新人上緊堂你一行開左會係咁收埋你個書包佢點收埋係一個傳一個收埋你個書包去d角位令你睇唔到仲係咁倒水整到你d書同個書包濕晒你話比老師=無用,老師最多會講邊個收左佢個書包呀!邊個收埋左佢個書包呀!唔好玩人啦咁樣唔會理你,佢地會收埋你個書包,即使你識一班fd都會兇下你不過唔會好勁咁,若果你有幾個人一齊入會好dd囉,不過見你識幾個人人地兇你你d_iu返佢,佢會拉埋格離班成堆人仲多過你兇返你問你你唔係好串既咩di_u我老母wo咁,總之你唔撩佢佢都會走埋黎撩你好恐怖,同埋鬥名牌,你無名牌會串9你,總之差差差好易學壞!!我d fd轉親玫記十個有8個都學壞.
------------------------------------------------------------------------------------------------------

2008-7-9 11:51 AM  只看該作者       分享   轉播

好吾好牙...
禾牙哥一入去就教壞灑...唉....
如果梨想入...吾好壞就得-v-
踗反...唉...小心d牙...
------------------------------------------------------------------------------------------------------

2008-8-1 10:21 PM  只看該作者       分享   轉播

成績麻嘛.校風好差

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

幾十年前係名校,而家都幾垃圾

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

作者: babymj33    時間: 13-8-7 15:01

正確。

以下是在 YAHOO 知識揾到-
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
      不過中學就....成績mama..

校風好差....男女校又容易分心

仲有就係好多有背景既人(部份啦)

作者: babymj33    時間: 13-8-7 15:04

樓主,

如果有能力讀直資, 何妨一試?

始終中學時期, 朋輩的影響力太大。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5