教育王國

標題: 專注力不足學生不應讀band 1中學 [打印本頁]

作者: nc2000    時間: 12-11-2 22:11     標題: 專注力不足學生不應讀band 1中學

聽了一個band 1 註校社工講,過度活躍專注力不足的學生不應選讀band 1中學,因為不合適,佢地會好辛苦不能坐定聽書!即使讀到中一二,中三以後都好難讀上去,以佢經驗好難有成功!我聴完就覺得個社工好似標籤左呢類學生,佢冇諗過點去幫佢地,斷定佢地讀唔掂!大家認為如何呢?

作者: ohnono    時間: 12-11-2 22:30

一定會好辛苦,比別人辛苦好多,唔一定係坐唔定聽書,有時會好抗拒自己唔熟或者唔識、唔擅長的事,只會陶醉在自己的世界。我就覺得唔適合,社工幫唔到,一定要去睇醫生!
作者: hw1115    時間: 12-11-2 22:39     標題: 引用:聽了一個band+1+註校社工講,過度活躍專注

原帖由 nc2000 於 12-11-02 發表
聽了一個band 1 註校社工講,過度活躍專注力不足的學生不應選讀band 1中學,因為不合適,佢地會好辛苦不能 ...
我知道凡事都有例外的。唔試如何知唔適合呢?

作者: nc2000    時間: 12-11-2 23:40     標題: 引用:一定會好辛苦,比別人辛苦好多,唔一定係坐

原帖由 ohnono 於 12-11-02 發表
一定會好辛苦,比別人辛苦好多,唔一定係坐唔定聽書,有時會好抗拒自己唔熟或者唔識、唔擅長的事,只會陶醉 ...
個學生是band 1b學生,會否因為有過度活躍專注力不足而放棄入讀b1中學?就如該社工所認為此類學生不應選b1學校,選b2或普通直資更合適呢?

作者: chrisjones    時間: 12-11-3 00:32     標題: 回覆:專注力不足學生不應讀band 1中學

我囡是有專注力不足,現在是一間地區band1英中F4學生,成績中等!不好也不差!

作者: 杰杰媽媽    時間: 12-11-3 01:01

PS:呢類學生一定唔可以讀太傳統學校,如果唔係佢一定日日返學都唔開心
作者: JustAParent    時間: 12-11-3 02:34

nc2000 發表於 12-11-2 22:11
聽了一個band 1 註校社工講,過度活躍專注力不足的學生不應選讀band 1中學,因為不合適,佢地會好辛苦不能 ...

問題不完全是你選不選Band1學校, 你選校時校選你,  好學校一年見這麼多好學生, 收得的, 很少死錯人.  就算抽獎入, 小學成績都要好呀.  

始終, 最了解自己孩子能力和弱點的只有父母, 社工說話參考一下就算, 聽你的語氣, 你也不相信社工所說的啦.

誰說俊男一定要配美女 ?  我醜, 但慘得過有人受, 係咪 ?   

作者: jaci    時間: 12-11-3 09:45

nc2000 發表於 12-11-2 23:40
個學生是band 1b學生,會否因為有過度活躍專注力不足而放棄入讀b1中學?就如該社工所認為此類學生不應選b1 ...
唔使選band2, 其實band1中都有很多不同類型,選間合適的就行。
作者: ANChan59    時間: 12-11-3 10:13

jaci 發表於 12-11-3 09:45
唔使選band2, 其實band1中都有很多不同類型,選間合適的就行。
言之成理,不用一刀切....
作者: smallfoothk    時間: 12-11-3 12:07

朋友的孩子有專注力不足及弱聽,派band 3中學,有進步獎,班長等叩門band1及2連form 都唔給,現高中生是全級第一名,佢父母都開心.
作者: ANChan59    時間: 12-11-3 13:56

回復 smallfoothk 的帖子

最後是在Band 3 嗎?始終是好例子。

作者: masterpiece    時間: 12-11-3 14:51

我覺得應該比個機會佢讀b1, 我有個朋友囡囡又係類似既case, 最後被評資優, 比佢跳高一級, 小孩就定下來... (個別例子只供參考) !
另外可試活動教學的國際學校, 好好玩, 學野得來又好多活動 !

作者: cindytao    時間: 12-11-4 13:57

亳無逆向思維!

已經不專心,眾要入B2,唔通負負得正?

點解問社工?  唔問校長老師?
作者: nc2000    時間: 12-11-4 20:14     標題: 引用:亳無逆向思維!已經不專心,眾要入B2,唔通

原帖由 cindytao 於 12-11-04 發表
亳無逆向思維!

已經不專心,眾要入B2,唔通負負得正?
事緣係小兒評估後IQ高至差不多資優level 130分,但亦是過度活躍專注力不足!阿仔懶hea,我要督促,小學成績band 1b 亦入左b1第一志願中學!中學生活依然hea 又懶,有一次家長會,個社工講呢個症既學生好難在b1校讀,如早知就應選b2校!我聴完心情就有些低落,真係咁差?一個社工冇個別了解學生就有這個判斷,是否標籤化了?仲諗住小兒如有需要幫助時找社工幫忙,但現在末必了,好多朋友也說學校社工都係hea住做,冇咩實質幫到手,吹水就得!但佢一講,又見個仔仲係懶散唔上心,又怕佢讀唔上,心亂了一陣子!

作者: Teresa    時間: 12-11-5 00:44

我仔讀B1中學, 佢入到係因為佢讀呢間中學既直屬小學.
小學都係below average, 上到中學, 唔係能力問題, 係反叛+hea+學習態度, 最後repeat. 之前搵左社工, 社工唔覺佢問題好嚴重, 求足一年, 比佢見學校edu psy. Edu psy覺得佢係AD, 叫我同佢去做assessment, 結果佢係marginal case AD. 再去睇醫生開藥, 而家食左2個幾月喇.

今年好左好多, 可能都因為佢repeat知死. 另一方面, 食左藥, 真係專心左, edu psy/ form teachers都知佢係repeat又係AD仔, 冇放棄佢, 仲比多D責任擔. 醫生又教我地改變parenting方式, 同時開導呀仔. 而家問題改善中, 佢成績的確好左, 做事上心左, 緊張左成績, 可能個人專心左, 成績有進步就會有信心再做好.

其實佢學校都有唔少AD仔, 一樣食住藥. 醫生話, 上到高班, 藥效會冇咁明顯, 要成績好, 好多時係靠佢地改變讀書skills同自己意志做好多過係咪AD出問題. 佢話好多professional細個時都係ADHD, 不過當年冇咩人識ADHD,多數都食靠自己"開竅"生性去overcome自己弱點而出人頭地.

作者: bb12345    時間: 12-11-5 00:59

Teresa,

你仔仔讀邊間中學?
作者: Kittymummy    時間: 12-11-5 01:11     標題: 引用:一定會好辛苦,比別人辛苦好多,唔一定係坐

原帖由 ohnono 於 12-11-02 發表
一定會好辛苦,比別人辛苦好多,唔一定係坐唔定聽書,有時會好抗拒自己唔熟或者唔識、唔擅長的事,只會陶醉 ...
你講得好岩,佢地係抗拒自己吾熟,吾識既野。選擇逃避…

作者: nc2000    時間: 12-11-5 09:52     標題: 回覆:Teresa 的帖子

Teresa 你所講的正是小兒的問題所在,现在正正要等佢開竅!但现階段及過程實在難過!

作者: 黃巴士    時間: 12-11-5 10:25

如是專注力不足, 仍然是BAND1B生, 潛質十分好的啊.  
我反而會諗一些BAND1中學, 多活動的&PROJECT, 而少QUIZ的中學, 而F.2-3後會開始谷的中學, 因此時期的小朋友多已開竅.
講真有些BAND2頭中學都可以好谷的.
如小朋友成績好, 撰一間低LEVEL的中學, 讀淺了的課本, 可能小朋友覺得乏味而導致沒無心機上堂.
先了解小朋友性格, 是挑戰型, 抑或是按步就班型.
作者: crazycat    時間: 12-11-5 11:52

小兒今年小六, ADHD, 成績BAND 1B, 都係好懶, 但有小聰明, 要我不斷督促才做功課和溫習,和他關係好差,
現在升中選校了, 真不知如何選擇, 請問各位知道油尖旺區那所中學比較為包容及關愛些嗎? BAND 1 & 2 都可以, 因小學讀得太辛苦了.
中學我也無法跟他功課, 要放手了.
作者: netdordor    時間: 12-11-5 11:58

學校band幾, 不是最重要, 如果有band1學校適合自己小朋友, 也可以, 可能有些band2學校想升級, 也會大壓力.
作者: phyvid    時間: 12-11-5 16:51

回復 nc2000 的帖子

小兒初上中一也有心散情況, 間中學又係全區最嚴既, 老師打電話來講到好嚴重, 嚇到我地幾驚佢被趕出校...

後來我們坐下來同佢慢慢傾, 了解佢每次心散時諗咩, 同時暗地里觀察佢做功課的情況, 先發覺佢有時不明唔敢問, 有時大安旨意, 結果忘記做功課, 做完又忘記帶.

後來鼓勵佢大胆問我地, 教佢方法整理功課及收集書包, 又教佢如何當課文係故事書的方法做課前溫書, 溫完又教佢如何簡化課文方便記入腦! 慢慢佢明白發現原來要用不同方法和角度去理解及記不同課目, 又可以當考考自己, 都幾有趣!

我地又分析俾他聽, 等他明白, 現時辛苦十年, 定想以後辛苦幾十年?!

現在佢已掌握了技巧, 專心了好多, 有條理好多, 但有時又心散, 不過見佢係一時時, 有時提下, 有時都由得佢!

作為父母, 當佢係朋友, 互相溝通好重要, 否則, 想幫都不知道怎樣幫, 最怕用錯方法, 害了佢一世!

千萬不要肓目聽人地講, 始終最了解佢的, 應該係作為父母的你地!

作者: angelababy2011    時間: 12-11-5 22:43     標題: 引用:Quote:nc2000+發表於+12-11-2+23:40+個學生

作者: chanpa    時間: 12-11-6 01:25

那位社工唔夠料,根本談不上認識ADHD。  能力到band 1, 點解唔讀band 1。
多與學校老師溝通,和孩子商討Time Table。ADHD 同學不能上集體補習班,要個別密集訓練。越活動學習,越易分心。最難搞都是交齊功課。

作者: cluk15hon    時間: 12-11-12 21:50     標題: 引用:小兒今年小六,+ADHD,+成績BAND+1B,+都係好

原帖由 crazycat 於 12-11-05 發表
小兒今年小六, ADHD, 成績BAND 1B, 都係好懶, 但有小聰明, 要我不斷督促才做功課和溫習,和他關係好差,
現 ...
我個仔都係專注力不足,伛剛升上中一,係B1生.他也入讀傳統之B1中学,不过,温習方面就要睇紧D,因为剛升上中一,課程,環境,同学,老师都不同了,他們須要要多的幫忙.我仔都有食藥,暫时都oK.大D希望能够靠自己更好.

作者: phyvid    時間: 12-11-17 09:36

回覆marcusmama留言問課前溫書方法!

其實好簡單:

小朋友唔教,佢唔知原來可以備課!

方法係每日做完功課後,叫佢拿第二日要上的科目書本,睇下新一課有冇唔識的生字,有就解釋下,或叫佢自己查,跟住問佢知唔知內容講咩?佢講幾多都冇所謂,最重要係佢有睇!

佢講完之後,我會自己睇一次,然後將個大綱講一次,當然好似介紹電影甘,等佢有小小印象就得,如果佢唔明,就叫佢第二日上課留心,老師會講俾佢知,第二日上完課返來做完功課,先再問返佢記得幾多,之後再教佢點記重點,而每課的方法都唔同!

甘就可以令佢明白如何完整地學好每一課書! 但留意小朋友有時因預早睇左新課文,反而上課時會分心,所以只能講大網及生動小小,引佢好奇心等第二日老師講!

小朋友慢慢習慣左,佢會好自然自己預早睇晒新課文,之後記重點! 考試前,我只叫佢先溫返重點及曾經錯左的練習,有時間先溫課文!

其實這些讀書技巧個個唔同,所以作為家長,唔係要教知識,係要教智慧,即讀書方法同技巧,這些是現今學校同補習班好少會教的!
作者: nc2000    時間: 12-11-18 00:48     標題: 回覆:phyvid 的帖子

的確係好方法,但每天做完功課再溫埋Quiz 丶丅est都要上床瞓了!

作者: nc2000    時間: 12-11-18 00:56     標題: 引用:Quote:原帖由+crazycat+於+12-11-05+發表小

原帖由 cluk15hon 於 12-11-12 發表
我個仔都係專注力不足,伛剛升上中一,係B1生.他也入讀傳統之B1中学,不过,温習方面就要睇紧D,因为剛升上 ...
當小兒升上中一,我嘗試放手,不再像小學般睇緊佢d功課,小測,test等,沒有再預早安排好時間去幫他溫習等,於是阿仔就懶惰大過一切,亦不控制自己的懶散,hea足三個月!現在我發覺未能放手,仍然要一步步帶住佢行,他仍需要幫助,希望我再度介入協助他,他各方面都能好起來,歩入正軌!我兒也有吃藥,但他仍然抗拒食藥,你兒有此情況嗎?

作者: phyvid    時間: 12-11-19 11:24

Quiz和test只是考試或測驗前先要溫習!

自從教識小兒, 如何記功課, 整理書包, 如何備課, 記重點, 基本上佢完全可自理! 每日只是回答佢的數學題, 所以目前好輕鬆, 希望佢可以保持到!

但是我地全家, 每晚只能看6點新聞和食飯時看一個鍾電視, 晚晚十時前就要上床! 星期六日要等佢做完功課先可以一齊出街, 呢種生活超單調! 沒法!

作者: Hoining    時間: 12-11-20 14:39     標題: 回覆:nc2000 的帖子

作者: Hoining    時間: 12-11-20 14:40     標題: 回覆:nc2000 的帖子

作者: lillymarie    時間: 12-11-20 15:34

nc2000 發表於 12-11-18 00:56
當小兒升上中一,我嘗試放手,不再像小學般睇緊佢d功課,小測,test等,沒有再預早安排好時間去幫他溫習等 ...
procrastination是ADHD仔一個好大的問題. 點解你兒子抗拒食藥?
我覺得讀band 1學校好啊!讀書風氣好,上課同學大都專心安靜,對ADHD學生少些distraction.
中學和小學不一樣,最重要是教好他study skills, 教他怎樣備課,怎樣溫習。我兒自己就好喜歡先備課才去上課,他覺得這樣容易明白老師在教甚麼。

作者: cluk15hon    時間: 12-11-21 23:21

學校的老師有要求家長日日睇手冊,簽名.  目的同學生一起經過中一首兩個月. 直到統測.  而家有少少放手. 因為期限巳通過.  不過,而家目前,佢開始有點懶惰.  所以,要再跟進少少.  我地d小朋友要比一般多d時間去關注下.

作者: nc2000    時間: 12-11-22 00:04     標題: 引用:回復+nc2000+的帖子 學校的老師有要求家長

原帖由 cluk15hon 於 12-11-21 發表

學校的老師有要求家長日日睇手冊,簽名.  目的同學生一起經過中一首兩個月. 直到統測.  ...
真的要比別人多一陪氣力去管教他們!但升上中學了,他們也是青少年了,總覺力不從心,不知如何幫他最好?!還像小學般一起溫習?為他預備worksheet比佢做?真希望阿仔快點開竅!

作者: Marcus-Mama    時間: 12-11-22 01:34

回復 phyvid 的帖子

多謝指教

作者: lillymarie    時間: 12-11-22 12:52

nc2000 發表於 12-11-22 00:04
真的要比別人多一陪氣力去管教他們!但升上中學了,他們也是青少年了,總覺力不從心,不知如何幫他最好?! ...
有沒有試過教他整個時間表?每日放學後有甚麼要做,一一列出來,做個時間表自己去安排甚麼時候做甚麼事。提他每天要預留時間溫習十五分鐘。

若學校出了考試時間表和範圍,請他自己做個溫習計劃。

簡單地說,教他做你以前做的事,教他幫助自己溫習。例如你以前會出題目給他做,就教他怎樣出題目給自己。

我教我囝其中一個方法,溫習書本/筆記內容時,要他highlight keywords, 每個paragraph找出最重要的一句。他起初不懂得怎樣做,我就需要陪他一起做。但當他明白後,已不用再管他了。

我囝對抗性好強,講得多傷感情,自己又煩。所以用以上的方法去幫他,發現他對自己可以管理好自己亦感到自豪。

作者: nc2000    時間: 12-11-22 20:25

回復 lillymarie 的帖子

你的方法亦即我跟他六年小學時的方法, 亦即教在六年, 陪左六年, 到中一亦時時提點他要咁做, 但他知道要咁做, 但就係懶同事事不上心, 所以全部無做, 最基本要求上課專心, 細心聽老師要求, 佢都做唔到, 所以放手兩三個月, 見佢一塌糊塗, 而家又黎重新開始扶佢行, 唉!

作者: lillymarie    時間: 12-11-22 21:02

咁可能係性格不同了。我囝好憎我管他的,同埋好怕做練習。為了不讓我插手,佢會好努力去做好D野。同時,若果佢成績唔好或者欠交功課等等,我會扣佢打機時間。現在溫習唔使陪佢一齊讀,但仍然要日日提佢溫習,一唔提就“唔記得”做。每日都要問佢做哂功課未,一定要提佢執書包。不然,第二朝出門前隨時同我講,啊,唔記得做乜做乜。最近佢都話我知佢返到學校先醒起做漏一份功課,好在上課前做起。我已接受現實,對囝囝,不能完全放手的。
其實你囝囝所謂無留心上課,係唔識?還是專心唔到?夠唔夠藥呢?因為中學有些科目可能有好多生字係專有名詞,小朋友未必明白或習慣。佢地覺得聽唔明或難就會無心機。

我囝暑假時叫佢自己先將本science書讀一次, 頭兩課書佢讀得好辛苦!因為有好多字佢見過但唔明白意思。當時真的要陪佢一齊讀,睇下佢究竟邊度唔明。例如話將沙和水溝埋一齊,等一陣D沙會settle. 阿囝就喊話睇唔明!原來佢唔明白settle即係點樣!所以起初會為到要睇science書而扭計,因為覺得好難。但讀到第5課書時,佢已開始應付到,就唔歡迎我陪佢一齊睇了。

作者: cluk15hon    時間: 12-11-25 18:48     標題: 回覆:nc2000 的帖子

没有做ws.只是做past paper.

作者: 安格斯媽媽    時間: 12-12-9 17:05

真係視乎學校點睇,幫他或放棄他,再加上家長幫忙,他自己改進hea問題,學校有支援,b1,b2都一樣,若轉校學校唔配合一樣的。
我比你好彩,仔升中一個月被社工指他可能是亞氏保加症,專注力自理能力都有問題,建議教育局評估,我自行做了亞症評估,在這兩個月,社工輔導,學校體諒,他自己改進,問題全部解決,另外我自行評估結果只是虛驚,但我嫂指他要轉b2校,他只是升中適應問題,解決了他心理問題,沒有小學hea對成績不在乎態度,還表示越來越進步,仲自覺升中發小了脾氣
作者: Leungwailam    時間: 12-12-27 19:38     標題: 回覆:專注力不足學生不應讀band 1中學

我的仔仔是adhd的小朋友,也是今年升上讀b1中學的中一生,這間學校是他自己揀的,我預左佢吾得,在抽獎時也放第二間已經是填b2學校,但命運中都比佢入到,冇計,無可否認佢比較吃力,見到佢今次考試出黎成績麻麻地,但佢知自己想點,知邊科吾得叫我搵補習,學校老師成日揾佢傾計,so far佢都冇抗拒返學,雖然湊佢好辛苦,我覺得我在旁支持佢,佢實feel 到。

作者: nc2000    時間: 12-12-29 00:46     標題: 回覆:Leungwailam 的帖子

照顧adhd的孩子的確很吃力,特別是現在的教育制度,課程的深度及量,對這類專注力不足的孩子的確吃力,父母亦辛苦,惟有摸石過河,不斷在他們身邊作隨時的幫助,不能像其他中學生般對他們放手,相反從旁看緊協助,特別是我個仔,你放手,他便完全放手,不懂如何入手,即使由小學開始教導應如何記事,溫習等,但到現在仍然冇系統惟有不放棄,從頭再教過,不斷的教,直到他入䐉後再化為行動,希望這天快點到來!你兒有吃藥嗎?

作者: Leungwailam    時間: 12-12-30 22:51     標題: 回覆:專注力不足學生不應讀band 1中學

完全正確,我小朋友有吃藥的,湊這類小朋友是用多幾倍智慧,忍耐力和精力的,每天由如天氣般,見招拆招,不能夠升上中學就放手,我有個朋友,她姑奶的兒子也是有ADHD ,小五六己經沒法去教他,放手了,成績自然就差,所以入了一所b3的中學,現在中二,拍拖拉,浦到10:00晚先回家,假期更通宵才回,這位媽媽日日鬧仔,她開始擔心拉,我在想,幸好我仔入再一間校風好,比較嚴的學校,佢係到起碼會守紀律,佢比較介意的,佢雖然有扣過分,但至少訣點冇記過,以佢小學的record實會記的,由9月份開始就好擔心,so far now is ok,隨了學業,另一方面擔心社交,踏入青春期,脾氣會大一點。真頭痛。

作者: nc2000    時間: 13-1-1 00:20     標題: 回覆:Leungwailam 的帖子

好多人都覚得我看緊個仔,幫佢太多,為佢安排,應該要放手比佢自己處理返所有,我都想,亦試過,但佢完全冇法處理咁多事情,惟有比別人慢一點放手,再慢一點逐一放比佢自己處理!總之有口難言,希望阿仔快一點長智,專注力不足快一點離他而去!

作者: 箮庭    時間: 13-3-13 03:47

我仔今年F2, ADHD+讀寫障礙, 現在一間B2頭英中讀,
F1時真是好辛苦,成績好差,今年F2好一些,因用盡所有時間溫+補習
+我全天候監管, 真是痛苦, 想放手,談何容易!!!???

作者: nc2000    時間: 13-3-14 20:51     標題: 引用:我仔今年F2,+ADHD+讀寫障礙,+現在一間B2頭

原帖由 箮庭 於 13-03-13 發表
我仔今年F2, ADHD+讀寫障礙, 現在一間B2頭英中讀,
F1時真是好辛苦,成績好差,今年F2好一些,因用盡所有時間溫 ...
Adhd 都夠煩,仲加讀寫障礙,真係大家都辛苦!又慶幸佢地生於這世代,知道佢地問題所在,都叫有方法幫下,出世早二十年,佢他被評定為曳,蠢,無出色!
我都要似非咁釘住大少做野,冇人催佢,佢可以hea 一曰!

作者: 箮庭    時間: 13-3-14 22:43

科科老師都話他學習態度差,不認真!

聽完心都實!

作者: nc2000    時間: 13-3-15 23:38     標題: 引用:回復+nc2000+的帖子 科科老師都話他學習態

原帖由 箮庭 於 13-03-14 發表

科科老師都話他學習態度差,不認真!
我仔不單學校老師咁講,補習老師,識佢既人,包括我都認為佢系不認真,學習態度差,又懶又hea既人!我都不得不承認佢真係好麻煩,但惟有不停提住佢認真d,叫住佢做野,做唔到就比d規限佢,e.g. 冇得打機,no free time

作者: bbforever    時間: 13-4-28 02:09

想請教你們讀小學時,是傳統還是活動呢?

作者: Leungwailam    時間: 13-4-28 21:11     標題: 回覆:nc2000 的帖子

我個仔都係咁,我規限佢,佢吾在乎,已記兩個缺點又吾驚,我終於叫學校老師處理佢,好彩還聽老師的話,不過是否應酬老師,我吾知拉,我好辛苦。

作者: nc2000    時間: 13-4-29 20:16     標題: 引用:我個仔都係咁,我規限佢,佢吾在乎,已記兩

原帖由 Leungwailam 於 13-04-28 發表
我個仔都係咁,我規限佢,佢吾在乎,已記兩個缺點又吾驚,我終於叫學校老師處理佢,好彩還聽老師的話,不過 ...
冇錯,限限下就唔work ,要成日諗新計仔去管住佢,的確好心煩

作者: Leungwailam    時間: 13-4-29 20:44     標題: 回覆:nc2000 的帖子

雖然係痛苦,感恩D老師好包容佢,去幫佢去輔導佢,社工也是一樣,也同我商量點樣幫佢,大家合作扶持佢拉,我都要放鬆自己,吾想攪到同佢関係大差,攪到冇計傾仲慘。

作者: Maryahwan    時間: 13-4-30 21:19

我個仔今年中一,讀band 1英中,有ADHD外加亞氏保加症,系學校適應的幾好,成績亦都幾好。最主要的是他讀的很開心
作者: nc2000    時間: 13-5-3 16:59

Maryahwan 發表於 13-4-30 21:19

我個仔今年中一,讀band 1英中,有ADHD外加亞氏保加症,系學校適應的幾好,成績亦都幾 ...

真替你開心, ADHD 小朋友多數係醒目仔, 但香港教學方式唔多適合佢地, 你仔仔讀得好又叻, 真是感恩
作者: joanthony    時間: 13-5-3 22:24

作者: 彩媽    時間: 13-7-10 19:21     標題: 回覆:專注力不足學生不應讀band 1中學

作者: mrsphcheung    時間: 13-7-12 12:56

My A & ADHD boy will study a B2 secondary school this Sep.  Actually he has a chance to study a B1 school, but later give up as it is too stressful.  I have studied with him in primary school and will keep on studying with him until he can manage by himself.  
作者: bb_2001    時間: 13-7-12 16:42

我個仔也有ADHD的特徵, 但不算嚴重, 不用吃藥, 最近期才發現他原來有ADHD的問題, 現在已是中三升中四了, 讀B1英中, 最近派成績表是 a bit above average. 但操行是C- , 還有9分便因操行不合格而不能升班, 因他的學校實行扣分制, 所以他的操心大意, 忘這忘那另老師送了個小過給他 (10次冇交功課), 然後打給我呱呱叫.

可惜的是他的學校只追求成績, 不多體諒和幫助這類小朋友, 結果是中一那年因扣分問題和他關係勁差, 打打罵罵, 倆個人都快瘋癲了 (因那時不知他有ADHD問題).

現在?  正如其他的媽媽一樣, 將把尺放低啲, 只要問題不大, 便把聽老師投訴的耳仔關掉, 反正她們只管追學校成績去保b1地位, 不會有心幫你, 你只能自求多褔.
作者: nc2000    時間: 13-7-12 18:15     標題: 引用:我個仔也有ADHD的特徵,+但不算嚴重,+不用吃

原帖由 bb_2001 於 13-07-12 發表
我個仔也有ADHD的特徵, 但不算嚴重, 不用吃藥, 最近期才發現他原來有ADHD的問題, 現在已是中三升中四了, 讀 ...
冇錯A仔大多是聰明仔,但佢地唔控制自己情緒,行為,所以係好頭痛的問題,我初時都激氣,後來睇开d, 由得佢碰釘,等佢跌到知痛去改,好過只有自己講!

作者: bb_2001    時間: 13-7-12 20:45

nc2000 發表於 13-7-12 18:15
冇錯A仔大多是聰明仔,但佢地唔控制自己情緒,行為,所以係好頭痛的問題,我初時都激氣,後來睇开d, 由得佢 ...
同意! 而且他們開始大,有自己的自尊心,過份責罵結果會是與你關係愈來愈差,遇到任何困難也不會返家找家人,家不能成他的避難所,外出的壞人便有機會入位。所以只要維持好關係, 你便仍可是他的導航者。况且, 他有這問題不是他的責任, 他也不想。 所以到了中學階段,重點便要有所改變。
作者: YUSIKI    時間: 13-7-13 05:29     標題: 回覆:專注力不足學生不應讀band 1中學

我仔也是專注力不夠,一刻都不停,和有以上大家所講情況,我最後比佢入左邊b2中學,因為間學校活動多,校舍大,資源多。佢本身屬b2學生,所以佢入去應該好輕鬆。

作者: super888    時間: 13-7-22 06:09     標題: 引用:Quote:原帖由+bb_2001+於+13-07-12+發表我

原帖由 nc2000 於 13-07-12 發表
冇錯A仔大多是聰明仔,但佢地唔控制自己情緒,行為,所以係好頭痛的問題,我初時都激氣,後來睇开d, 由得佢 ...

作者: elbar    時間: 13-7-24 17:05

nc2000 發表於 13-7-12 18:15

融合教育有狀元也有欺凌
作者: samsam123321    時間: 13-7-27 00:13

Del.
作者: sai1031    時間: 13-7-29 13:55

回復 phyvid 的帖子

多謝分享!
作者: 香香    時間: 14-6-20 15:07

作者: ernestchow    時間: 14-6-20 18:43

Teresa 發表於 12-11-5 00:44
我仔讀B1中學, 佢入到係因為佢讀呢間中學既直屬小學.
小學都係below average, 上到中學, 唔係能力問題, 係 ...

中學發育時期食藥,會否影嚮發育?
作者: 香香    時間: 14-6-21 10:49

作者: johnnywalker    時間: 14-6-21 21:59

作者: 王家爸爸    時間: 14-6-22 09:32

我也覺得未必系特登標籤,他們只是希望有效地配對學校和學生,使學生在一個合適的學習環境中學習,同時也能善用教學資源。
作者: smallfoothk    時間: 14-6-23 14:59

想問大家藥可食到FORM幾呢?不如講專注力不足學生,成績是一般,但另類天份高如運動,名校喇唦,男拔歡迎運動叻學生,一年有70000至80000考U,入得大學8大得2成人不夠,反而好好發揮長處,有D朋友未放DSE,叫入理工,中大,或將來做教師,教練,投考紀律部隊....

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5