教育王國

標題: 請問有沒有人知 鄭裕彤 , 寶覺好或是匯知好 ? [打印本頁]

作者: MIHO.WAH    時間: 12-11-7 10:22     標題: 請問有沒有人知 鄭裕彤 , 寶覺好或是匯知好 ?

各位家長

如題 請問有沒有人可以告訴 ? 鄭裕彤就有梁潔華宜升 的學生, 那是否只收很少人呢 ? 約多少呢 ?
我想選 band 2 中, 尾, band 3頭乖乖 的 口碑好的學校.

作者: BSCYL    時間: 12-11-7 12:40

鄭裕彤剩餘學額不多, 風險較大, 甲子及鄭植之較熱門
寶覺相對無前面所述的熱門, 匯知課外活動比較出色, 但學術成績較低.
作者: Terry280905    時間: 12-11-7 12:43

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1582/nt8-2012.pdf

哩到可以睇到鄭裕彤在統一派位得18個位.
匯知係直資, 統一派位得17個位.

作者: 小美人    時間: 12-11-7 13:21

作者: MIHO.WAH    時間: 12-11-12 11:39

TERRY & BSCYL

我有點不明白, 那是否代表匯知好多人選及學校已在自行收了很多呀 ! 我有聽簡介會聽了都明白小朋友會讀得很開心, 因有很多活動及指定的活動玩...但校風有沒有人知道 ?

唉 ! 我仔仔是位有讀寫我學生 , 成績平均是 77.90(第一次呈分) 我自己計算的以 999632來計. 未知道第二次成績如何. 數學有滿分但只有它比較好. 當然中文差好多....英文算做OK. 我想選王華相 和 甲子年 但怕讀不讀到, 否則BAND 2後些 寶覺 或 匯知 , 只怕學壞

很煩惱..... 妳們有經驗可以幫我嗎 ?
老師叫我自行上進...但我不想等抽籤...沒抽籤命.本想安排匯知在抽籤...但看來不行了...應有很多家長都會安排他...唉

作者: ohnono    時間: 12-11-12 13:55

MIHO.WAH 發表於 12-11-12 11:39

我有點不明白, 那是否代表匯知好多人選及學校已在自行收了很多呀 ! 我有聽簡介會聽了都明 ...
自行時自選兩間中學並沒有因聯繫而減少學額,可向你心儀的中學申請報名。可以試試甲子年和鄭裕彤。
所有聯繫學位只會在統一派位的乙部中扣減,所以在大抽獎時就要留意因扣除聯繫位後所餘的學額。例如鄭和呂就因聯繫的關係,餘下的非保留位是不會太多。匯知因是派位直資,大部份學位都已在直資自行申請時用了,餘下給派位的數目不會太多。

作者: MIHO.WAH    時間: 12-11-12 23:19

OHONON THKS 我開始有點明白了, 我真的沒當匯知是直資學校來看. 那我想多問 band 2 最頭是 王華相, 跟住最hit 是 甲子年, 藄德 , 之後是否鄭裕彤 及鄭植之是band 2 中 呢 ? 最後是 寶覺 以上都是 band 2 的學校, 排位沒錯嗎 ? 匯知算是band 2 或是band 3頭呢 ? band 3 頭 鄧英喜 及 張沛松是嗎 ?
我看了教統局派CD , 我知道在選擇統一是要小心選否則會跌到很後
作者: ohnono    時間: 12-11-13 00:43

MIHO.WAH 發表於 12-11-12 23:19
OHONON THKS 我開始有點明白了, 我真的沒當匯知是直資學校來看. 那我想多問 band 2 最頭是 王華相, 跟住最h ...
其實冇分最唔最頭,只是一般人以成績排列,王華湘和慕德都是成績較好的band 2頭學校。若以band 2中的學校來說,我自己較喜歡呂、甲、鄭,但始終呂和鄭都少位,或會以自行時才會考慮。鄭植之和寶覺都是2中至尾的學校。一般band 2學生都會以鄭作為保險線。相反寶覺有宗教的包袱,只能吸引到區內幾間有相同宗教小學的band 2學生。

如果band 3學校,我首選張沛松。不是話他的成績很好,只是他的校風較好,同學較喜歡打波和運動,我以此校作首選,次選馬陳端喜。

作者: Terry280905    時間: 12-11-13 10:35

MIHO.WAH 發表於 12-11-12 11:39

我有點不明白, 那是否代表匯知好多人選及學校已在自行收了很多呀 ! 我有聽簡介會聽了都明 ...

Miho.wah,

I am sorry! 匯知校風我唔清楚.

我認為您首要條件是要找一所有支援讀寫的學校, 然後在其中再choice校風好的.
您要參加它們的簡介會, 每間去直接了解問問老師.

作者: 師奶    時間: 12-11-13 12:00

Hi,有小小分享
樓上街坊個仔有讀障寫,小學平均分七十幾係Band2尾抽中第一志願甲子,佢中文寫字好慢有時又唔記得個字,中國歷史考試做唔晒,老師無怪佢又讚佢我知你有温書,即使中一平均分四十幾分,老師開會無留佢班,評語話佢乖有盡力。
中二同補習老師加堂,功課上用好多時間諗所以成11点先可以訓,功勞媽媽同補習老師功勞好大,媽媽為了個仔功課唔明㑹求人幫忙!佢唔係想揾人着數每次都㑹買返東西比人,真係好媽媽!中二平均分五十幾分,平均分多十分攞左進步獎。
今年中三中史又係寫唔晒答案,老師好心平氣和同佢講要盡量寫快D,但有讚佢有温習。
所以我覺得你仔仔會適合讀甲子的,加油!
作者: MIHO.WAH    時間: 12-11-13 14:55

謝謝師奶 , terry , ohnono

其實之前我有問班主任及其他老師有關讀寫, 而個個老師回覆都是現今很多學校都有此學生已很平常 , 故中學老師已懂處理.

甲子有那麼好 ? 沒想過我一直以為保良局是多功課及嚴d及死板些的. 像上次我聽校長說話像催眠的. 那可以想想他了. 此校環境都不錯.  thks 師奶

貪心點有沒有認識鄭裕彤呢 ?

作者: ohnono    時間: 12-11-13 16:29

MIHO.WAH 發表於 12-11-13 14:55
謝謝師奶 , terry , ohnono

其實之前我有問班主任及其他老師有關讀寫, 而個個老師回覆都是現今很多學 ...
鄭裕彤在學術和運動兩方面較平衡。秉承了梁潔華在運動方面的強勢,鄭裕彤在運動方面亦十分出色,特別在田徑項目和女排。全校洋溢著朝氣勃勃的運動氣息。若讀寫有困難的同學,若讀書時輔以適量的運動,幫助大肌肉的鍛鍊,有助書寫的長進,快快找一種合適的運動,聽聞乒乓波是其中一種最好的鍛鍊運動。

作者: MIHO.WAH    時間: 12-11-13 19:48

BSCYL  匯知以BAND 2 統一抽, 機會不少,  不要確認入讀而放棄抽籤入其他中學  發表於 5 小時前
BSCYL  以小朋友的情況, 入讀王華湘壓力可能較大, 呂潤財亦不建議
甲子位較多, 鄭裕彤適合但位少, 鄭植之可考慮  發表於 5 小時前

BSCYL 妳分析得又幾好....此我都有想過.只係甲同鄭比較不認識. 鄭植之我比較覺得(遠乘車方面, 家住尚德) , 所以才想到 寶覺. 如學校留堂補課也不用擔心.
作者: MIHO.WAH    時間: 12-11-13 20:43

ohnono

我喜歡兩方面較平衡的學校, 我仔仔都喜歡運動 , 有參加學界田徑 , 游泳, 唱歌 , 玩在又玩籃球 . 最早期是喜歡呂的但知一條龍很定沒機會. 鄭裕彤都幾合適只係沒多位, 我想問多一次, 如我選他做自選, 到時抽籤是否不要選他 ? 因沒多位 .
作者: ohnono    時間: 12-11-14 00:14

MIHO.WAH 發表於 12-11-13 20:43
ohnono

我喜歡兩方面較平衡的學校, 我仔仔都喜歡運動 , 有參加學界田徑 , 游泳, 唱歌 , 玩在又玩籃球 .  ...
鄭和呂都是較活躍的學校,如果小朋友是喜歡運動的,這兩校確是不錯。如喜歡的可試自行。
統一時鄭和呂都不是首選,有人喜歡搏冷,但較冒險。穩陣只能放甲子年第一、鄭植之或寶覺放第二。

作者: 小美人    時間: 12-11-14 15:49

作者: ohnono    時間: 12-11-14 16:15

小美人 發表於 12-11-14 15:49
如果確定小朋友是BAND 3生會點簡? 自行邊間有機會?
張沛松和馬陳端喜,校風都幾好!
作者: mimichu    時間: 12-11-14 17:18

請問邊間band 2頭有開英文班???
作者: MIHO.WAH    時間: 12-11-14 20:34

band 2 頭 王華相, 呂潤才, 慕德 都有開英文班

作者: alanlau715    時間: 12-11-15 00:17

三間都真係好一般......
作者: ohnono    時間: 12-11-15 01:05

alanlau715 發表於 12-11-15 00:17
三間都真係好一般......
唔知是跟那一方面的比較?
如果單看王在今年DSE所拿下的5級或以上的數目已是九龍城極受歡迎的胡兆熾的三倍。

作者: 小美人    時間: 12-11-15 12:23

作者: 小可愛爹    時間: 12-11-15 13:48

王, 呂, 慕 已經是 band 2 生的理想目標中學
band 3 生 (除王余一條龍升呂外) 極難取得一席位
3間中學都錄取部份 band 1 學生
除四大外, 已算不錯選擇
作者: mimichu    時間: 12-11-15 17:29

播道書院是Band ????
作者: MIHO.WAH    時間: 12-11-16 12:44

小可愛爹 發表於 12-11-15 13:48
王, 呂, 慕 已經是 band 2 生的理想目標中學
band 3 生 (除王余一條龍升呂外) 極難取得一席位
3間中學都錄 ...

是的, 我仔仔是band 2尾至 band 3頭, 都係望校風最重要及小孩能夠讀(即是在中學有中間成績 )便足夠 .
作者: lkong2005    時間: 12-11-16 23:15

回復 MIHO.WAH 的帖子

可以考慮播道書院, 校風唔錯, 公開試成績普通, 成績好嘅學生唔一定會報, 播道小學成績好嘅學生會經呈分試選更好學校, 留下較多學位, 所以收生要求可能較低.

作者: Terry280905    時間: 12-11-17 09:23     標題: 回覆:請問有沒有人知 鄭裕彤 , 寶覺好或是匯知好

播道書院係首階段自行收生得好少位,去年全級三十名內都唔收。
因為好多人面試,學校一定揀top 學生。

作者: lkong2005    時間: 12-11-17 09:56

去年好多人報考和面試,全級三十名內都唔收, 喺因為播道無公開試成績;

今年有了DSE開試成績, 相信會嚇退好多成績好嘅學生, 亦會嚇退部份播道小學成績好嘅學生, 留下較多學位,

作者: lkong2005    時間: 12-11-17 12:51

播道2012 DSE成績

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2475810&extra=page%3D1

作者: 杰杰媽媽    時間: 12-11-17 13:23

真係估唔到佢差得咁緊要,不過又咁講,入得去讀既都係買個環境&外國教學,預備去外國升學。。。只係個個太大祈望升香港大學都好好。
作者: MIHO.WAH    時間: 12-11-22 16:33

西貢及將軍澳區中學校長會主席叢蔣漢向本報透露,即使採用「二一一」減派方案,該區下學年仍剩餘五百多個學額,情況堪虞,「區內學校已協議,若每班平均錄取了三十人,便不會錄取區內的叩門生,較受歡迎的學校更承諾,留班位不會用作叩門位,以免學校間的收生競爭更激烈。」

請問以上的說話是否代表我們band 2 生大有機會有位 ?
作者: lkong2005    時間: 12-11-22 17:02

如果喺band 2 , 直資學校收嘅機會好大.  

1.  今年小六學生比去年小, 津校中一學額較多.  直資學校學生來源大幅減小.

2.  每間直資學校都想只收band 1, 都話自己學校只收band 1. 很小band 1生報直資.

大部份知道自己是band 1 的學生都唔需要或唔會報直資學校,  會報嘅band 1生亦只喺將直資面試, 拿來作band1津校面試前嘅預習或練習, 並唔會入讀.

沒有直屬直資小學嘅直資中學, 而公開試成績並不十分特出嘅直資中學,  收生會更困難, 所以可大膽多報幾間試試, 特別喺無直屬直資小學嘅直資中學, 說不定面試表現好會獲多間取錄.

今年考直資中一嘅成功率應該比去年(龍年)高好多!祝好運!

作者: ohnono    時間: 12-11-22 23:32

MIHO.WAH 發表於 12-11-22 16:33
西貢及將軍澳區中學校長會主席叢蔣漢向本報透露,即使採用「二一一」減派方案,該區下學年仍剩餘五百多個學 ...

跟據教育局的資料,西貢區明年升中人數只會減少3.4%,由2852減至2756,少了96人。這五百多學額除了一少部份是band 3學額之外,相信大部份是直資學額了。

若說成是情況堪虞因此要cut 班cut人數,然後迫部份同學去養活這些直資,不是有點那個嗎!

作者: MIHO.WAH    時間: 12-11-23 10:11

我有問個老公他說盡量不選直資, 因仔仔又不是很叻, 不如選一所校風好及配合仔仔的學校重好, 不要為英文而選直資.仔仔人又比較喜運動. 匯知老公和仔仔會1/12去簡介會到時看在乙部放第三或第四位. 他比較平可以考慮
作者: MIHO.WAH    時間: 12-12-5 21:44

回復 ohnono 的帖子

各位MAMA

第二次成績仔仔出來了, 比起上次有進步 . 如果是 1A +3B 或是 2A2B 那會可以入到 BAND 2 嗎 ?
如上那又是否BAND 2 中 或尾呢 ? 因差不多選校了.

1/12 我們因突然出現問題, 所以沒去匯知的簡介會, 現再等下次去參觀..

作者: ohnono    時間: 12-12-5 23:51

MIHO.WAH 發表於 12-12-5 21:44

各位MAMA
既然成績有進步,即是比之前的成績屬band 2尾3頭的有上升空間。但要清楚是甚麼組別還最好請教老師了。
如以此三校來說首選鄭裕彤,不論學業成績、校風、地區環境,都較其餘兩間好。次選寶覺,最後是匯知。

作者: MIHO.WAH    時間: 12-12-6 15:51

謝謝 OHNONO 的回覆, 我剛看了鄭裕彤的申請資料...真的是很少位喎, 今年自行只有 36個位

我這星期六去王華相參加課堂 , 面試班及家長簡介會, 等我問下有多少位及是否每個都見下面.

好, 等我問一問老師仔仔是BAND 幾後, 便可以決定自選的選擇.

另外,我都有同仔仔說第三次呈分都很重要...需要努力, 要再進步才可以站穩的.

作者: ohnono    時間: 12-12-6 18:07

MIHO.WAH 發表於 12-12-6 15:51

謝謝 OHNONO 的回覆, 我剛看了鄭裕彤的申請資料...真的是很少位喎, 今年自行只有 36個 ...
今年的自行學額隨時減得好緊要。如果鄭裕彤收36個,咁可能佢地今年每班得番30人。
我見迦密主恩都重未決定收幾多,只係話會收總學額的30%。景嶺直情話會跟據教局的指引,都未有數目。

我覺得今年都會幾亂,d學校唔減又驚收到下一組別的學生,所以及早有心理準備好D!

作者: 杰杰媽媽    時間: 12-12-6 19:15

我估tko下年除左頭4間有可能唔減位之外,其他應該都會跟足政府減收
作者: MIHO.WAH    時間: 12-12-7 12:11

聽妳所講...我都係要認真想一想...如我知道BAND 幾可以PM 找妳請教嗎 ?

作者: ohnono    時間: 12-12-7 15:27

MIHO.WAH 發表於 12-12-7 12:11

聽妳所講...我都係要認真想一想...如我知道BAND 幾可以PM 找妳請教嗎 ?
承蒙不棄,定當拱手候教!
作者: MIHO.WAH    時間: 12-12-9 01:07

OHNONO

我已放了入消息是否即是 PM

請查收

作者: 安格斯媽媽    時間: 12-12-9 09:07

band  幾應該學校話你知,我仔上年全B 36/127都屬b 1組別,派入宣基,你個小朋友有A 有B ,屬b 2?
作者: MIHO.WAH    時間: 12-12-9 11:55

是的, 已很定是 1A3B 了可能我校比較差...仔仔 BAND 2 中

作者: MIHO.WAH    時間: 12-12-29 18:35

各位,

本已決定 本區選 鄭裕彤  2/甲子    或 考慮 聖若瑟...點知仔仔要求考王華相..唉已同他說了, 浪費...但又不能太白
我問他為何選他, 他說因為此學校是很好...

作者: ohnono    時間: 12-12-29 19:19

MIHO.WAH 發表於 12-12-29 18:35

各位,
你的情形,我也經歷過,我明白小朋友有時會好直接,知道自己的好同學去那,自己又想去那。我用了不太好的手法去迴避,我帶他看我喜歡的學校,我帶他去參觀我喜歡的學校,我還刻意選了在一個烈日當空下,揀了一條好迂迴的路線跟他去了一趟他喜歡的學校。去完之後,我知他心中有了答案!
作者: MIHO.WAH    時間: 12-12-31 00:19

ohnono 妳很聰明呀, 又知道我仔仔的好朋友選此間呢 ?

我都要試下學妳們...

作者: MIHO.WAH    時間: 12-12-31 00:21

安格斯媽媽  我仔上年想  發表於 前天 20:18

安格斯媽媽  有信心是好的,你擔心他考不到?或跟不上?都是b2自行當然要選比較好的,統一未必無機會可以試的,或者好似我仔越級挑戰成功呢!  發表於 前天 20:17

安格斯媽媽

妳仔仔後來去了那一間 ?  我怕仔仔追不上都很望找一間相等或高少少...我想王華相可能高很多.

作者: 安格斯媽媽    時間: 12-12-31 08:50     標題: MIHO.WAH

上年本來想選觀中及華湘,但老師建議選宣基及景嶺,最後入了宣基
作者: 安格斯媽媽    時間: 12-12-31 09:05     標題: MIHO.WAH

宣基我都覺得高,仔又唔想選教會,但老師比議建佢又肯接受,全選第一又比佢入到,他是b1c會比較辛苦,頭一個月適應不到行為有點反常,但現在已無問題,學業中規中矩,有信心進步,最主要信心,不放棄便行
你仔有A,我仔B1成績都無A,他應該會讀書的,不用太擔 心,但他真是諗陪朋友,不是以讀書為動力要諗諗了
作者: aa06    時間: 12-12-31 11:02

回復 安格斯媽媽 的帖子

請問你的囝囝行為有什麼反常? 宣中一週有幾科測驗? 多謝分享.

作者: 安格斯媽媽    時間: 12-12-31 12:02

回復 aa06 的帖子

他有壓力,欠交功課(不過小學都是這樣,但中學有正視),覺得同學欺負他(他比較敏感),但老師、社工、補習老師及家庭幫助下已改進了

宣中一週兩科左右,五至十五分左右,內聯網有清楚範圍

小朋友最緊要喜愛學校生活,成績自然有改進

作者: hinhinmom    時間: 12-12-31 12:34

MIHO.WAH,
HI, 你記得我嗎?個時我仔同你仔都傾過幼稚園架, 估唔到宜家咁快中學~~

我仔都係BAND 2, 老師SUGGEST跨區, 之前諗住彩天, 但去完模試同簡介會後決定唔報了...宜家要再諗...

99唔想佢跨區讀, 因為易"目及"佢多D~~

唔太熟TKO中學,你點選呀? 唔想佢學壞呢...
作者: 安格斯媽媽    時間: 12-12-31 13:25

回復 hinhinmom 的帖子

上年有個媽咪都係比老師建議入了彩天,但父母不是太滿意想叩門呂潤財,但成功與否我唔知,唔鍾意不要跟學校議建,以免後悔,但將軍澳b1校位唔夠,b2位被b1生拎了,要小心選校否則派到很後志願,未必派到b2校

不過本人對彩天印象麻麻,我仔幼稚園時去過借禮堂,厠所內有好多塗鴉,現在唔知掂,b2頭同尾都可能差好遠

我有個問題見西貢他區沒有彩天選,只能靠自行考入?或甲部抽入?

作者: MIHO.WAH    時間: 12-12-31 13:42

hinhinmom

是嗎 ? 妳都有去彩天...當天我一家都有去, 我校老師都有建議我去此校, 看後都不想放在自行想再想清楚...
剛看到彩天是正增值的學校之一... 我個人想來想去都係覺得 如選區外便選男校, 否則男女校回TKO可能都差不多
呀, BAND 2 重有一間是 聖若瑟英文中學在 觀塘

我仔仔都係BAND 2 中 , 甲子都會選選的...但我又想偏多少少英文, 因對仔仔好D以寫方面及認字上 ,
甲子以中文而英文不太多, 反而 寶覺同 鄧英喜多些因 全校轉了英數及英科 , 但兩校都會有 BAND 2 &
BAND 3 的學生因不是BAND 2生的目標, 而甲子我沒估錯應該是比較太多收BAND 2 生, 校風自然會好 .

有時想下又好像不太多 BAND 2 選....

作者: 安格斯媽媽    時間: 12-12-31 14:32

寶同鄧是保守點,但比較隱陣,住在附近學生ok,比健明村學校好
作者: hinhinmom    時間: 12-12-31 14:40

安格斯媽媽 發表於 12-12-31 13:25

上年有個媽咪都係比老師建議入了彩天,但父母不是太滿意想叩門呂潤財,但成功與否 ...

HI, 彩天屬KWUN TONG區, 自行是老師提議自己考, 阿仔COMMENT係面試老師無禮貌, 我就覺得校舍太舊, 本來校舍外面係其次, 但我覺得, 總不能比我以前讀的中學還差麻... 阿仔仲要係度讀6年的...

我聽其他家長都話唔好聽學校建議的. 老師SUGGEST跨區因為區內學位真的不足.

作者: hinhinmom    時間: 12-12-31 14:43

MIHO.WAH 發表於 12-12-31 13:42

hinhinmom

MIHO.WAH,
係呀, 我一家都有去彩天呀, 因為個仔之前聽人講, 所以佢勁鍾意彩天, 所以諗住一家都迎合佢幫佢全力入彩天, 但上次模試後佢反感了, 所以宜家先頭痛..

阿仔英文比中文好, BAND 2我宜家都唔知有咩選擇...TKO無男校麻?

作者: aa06    時間: 12-12-31 14:51

回復 安格斯媽媽 的帖子

多謝你的回覆, 請問五至十五分是否指分鐘, 如果是, 那麼考的範圍是否只是一課? 小測的分數佔考試的幾多percentage.
作者: MIHO.WAH    時間: 12-12-31 16:22

TKO 是沒有男校的..可能是現今女生多過男生, 男女校容易生存

作者: hinhinmom    時間: 13-1-2 10:09

係呀, 但係升中之後, D男仔成績會好過D女仔架~~
作者: ohnono    時間: 13-1-2 15:02

如果想知將軍澳是否唔夠band 2學額,睇睇以下的數據就會清楚。

西貢區明年有band 2生919人,再看看西貢區內的band 2學額:
跟據Khmama的資料,撇除了派位直資的匯知中學,西貢有10間band 2中學,每間學校提供4班每班34人的學額,總數是1,360個學額亦是西貢區提供最多學額的一個組別。

再看看是否會被band 1學生霸佔band 2校的學額。如果以band 1生最差都係派band 2學校的原則來看,區內band 2學校裡的雙龍頭學校,王華湘和慕德都不能收足夠的全港學生中排名前40%的學生,以至未能全數4班轉開英文班。因些,絕對有理由相信,區內的band 1生跌進band 2學校的數目並不足以霸佔band 2學額而令band 2生沒有足夠band 2學額。

相反,我反為對於區內出現過剩的band 2學位一方面替band 3的同學開心,但亦同時替band 2的同學擔心,因當有band 3生湧入band 2學校時,band 2變band 3的情況將會出現。

再睇睇,西貢及將軍澳區中學校長會主席叢蔣漢向星島日報透露,即使採用「二一一」減派方案,該區下學年仍剩餘五百多個學額,情況堪虞,「區內學校已協議,若每班平均錄取了三十人,便不會錄取區內的叩門生,較受歡迎的學校更承諾,留班位不會用作叩門位,以免學校間的收生競爭更激烈。」,所以西貢區內的band 3同學反為將大會有機會向上移,正如我所講,揀一間band 3但校風好的學校,有時比搏了一間高一線的學校更為重要。
作者: hinhinmom    時間: 13-1-2 15:27

ohnono 發表於 13-1-2 15:02
如果想知將軍澳是否唔夠band 2學額,睇睇以下的數據就會清楚。

西貢區明年有band 2生919人,再看看西貢區 ...

thks ar~多謝你D資料呀~~

作者: 小美人    時間: 13-1-2 18:35     標題: 回覆:hinhinmom 的帖子

作者: ohnono    時間: 13-1-2 23:03

小美人 發表於 13-1-2 18:35
馬錦明陳端喜好唔好? 我知道係基督教,同埋校長有提過band3生可考慮之一

...
陳端喜校風都算幾好,不過我較偏愛張沛松。
作者: hinhinmom    時間: 13-1-3 11:25

ohnono 發表於 13-1-2 23:03
陳端喜校風都算幾好,不過我較偏愛張沛松。

張沛松係BAND幾架?
作者: hinhinmom    時間: 13-1-3 11:26

各位今日開始交表了, 你地有目標未呢?
作者: MIHO.WAH    時間: 13-1-3 13:20

ohnono

我PM 給妳問, 有時間回我. THKS

作者: 小美人    時間: 13-1-4 12:17

作者: MIHO.WAH    時間: 13-1-4 12:44

回復 小美人 的帖子

係呀 ! 不過已決定了第一位, 想緊上進 D 或 平穩 好些...

我會下星期交表的. 妳點呀 ! 決定了未

作者: 小美人    時間: 13-1-4 12:51

作者: hinhinmom    時間: 13-1-4 15:24

我都仲十五十六中... 又唔知選唔選一間跨區好...

想問下如果選一位選跨區, 咁第二輪可以點填?
作者: hinhinmom    時間: 13-1-4 17:34

ALL, 我都有決定了, 今晚返去執埋個FILE同填好FORM就GO AHEAD~~
作者: MIHO.WAH    時間: 13-1-5 21:49

我突然想問一個問題...... 有沒有人知道鄭裕彤會不會幫學生參加學界的游泳比賽 ?
作者: hapiness    時間: 13-1-6 17:38     標題: 回覆:MIHO.WAH 的帖子

會,我問過d學生,佢地話學校冇泳隊但會幫同學報學界比賽的!

作者: MIHO.WAH    時間: 13-1-7 12:28

回復 hapiness 的帖子

真的, 謝謝妳幫我問.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5