教育王國

標題: 係咪好多小學都有老師唔比小朋友去廁所?? [打印本頁]

作者: keith111    時間: 12-11-18 00:19     標題: 係咪好多小學都有老師唔比小朋友去廁所??

我既小朋友而家讀小一, 同我講有老師唔比佢去廁所, 我追問小朋友之下發現唔止唔比佢去, 而係唔比所有同學去, 重要唔止一位老師係咁, 後來同其他以前幼稚園家長講, 而且唔止一個, 問題係冇人講開, 佢地以為係自己小朋友係學校犯錯或者係個別事件, 佢地有D係第二間小學都有同樣問題, 導致小朋友係學校賴屎賴尿, 同埋習慣左忍尿等, 我小朋友而家訓覺急尿就喊, 以前就自己識去廁所, 而家係覺係佢急到忍唔到就喊, 可想而知小朋友係學校忍尿既情況有幾大問題, 我想問各位家長, 可唔可以問問自己小朋友有冇咁既問題, 我希望了解下係咪好多學校都係咁
作者: k_lego    時間: 12-11-18 01:27     標題: 回覆:係咪好多小學都有老師唔比小朋友去廁所??

我地無呢個問題,學校仲叮囑我地要叫小朋友需要去洗手間一定要出聲,小朋友都有試過上堂去洗手間

作者: longlokma    時間: 12-11-18 07:33     標題: 回覆:k_lego 的帖子

小學不是幼稚園,學校要求學生守秩序,小息時要上廁所,不要習慣上堂時才去;試想想如各同學上課時出出入入,教學如何進行呢?小學通常每隔3、4堂便有一節小休,應教小朋友記住先去廁所才吃小食或遊戲,甚至叫小朋友減少飲水或其他飲品份量,調節自己上厠所需要。我記得自己當年小學時一眾同學也可遵守學校秩序,只是小一、二曾有學生小息沒上廁所又不敢告訴老師而瀨在課室中,但犯了一次的同學以後也不會再犯。我孩子現在小學也嚴格遵循這個要求,只容許突然要嘔吐的學生上堂時走去廁所,而大部分孩子也遵守得到,沒有問題。家長愛惜孩子要適量適度,過份保護縱容對他們長大后絕冇好處的。

作者: Hammerhead    時間: 12-11-18 09:27     標題: 引用:小學不是幼稚園,學校要求學生守秩序,小息

原帖由 longlokma 於 12-11-18 發表
小學不是幼稚園,學校要求學生守秩序,小息時要上廁所,不要習慣上堂時才去;試想想如各同學上課時出出入入 ...
說得好

作者: shankybb    時間: 12-11-18 10:14

回復 longlokma 的帖子

說得很棒

作者: smallfoothk    時間: 12-11-18 12:40

學校要求學生守秩序是對的,記得小一家長曾,老師講開頭幾日,老師上課時,每次寫完黑板,轉身便少幾個學生,最後得半班,其它去上廁所,老師曾明白學生有適應期,約一星期學生很快便能守秩序了.
作者: tws2010    時間: 12-11-18 14:55

Same to my kid's school unless your kid has to run errands for teacher or in rehearsal on something during lunch, then teacher will let him go.  Otherwise, in order to keep the class discipline, no one can go except for cases students not feeling well.  
作者: anna59    時間: 12-11-18 22:30

我問過做老師既朋友,佢話唔比上堂去厠所既原因系驚佢地向走廊玩發生意外,同埋影響課堂秩序,但小一頭一個學期通常都比因為仲適應期
作者: keith111    時間: 12-11-19 02:26

longlokma 發表於 12-11-18 07:33
小學不是幼稚園,學校要求學生守秩序,小息時要上廁所,不要習慣上堂時才去;試想想如各同學上課時出出入入 ...
我明白老師係想小朋友盡量小息去廁所, 但如果上堂時舉得手想去就緊係急架啦, 我小朋友係想大便而舉手話要去廁所, 而老師唔比去導致佢賴左, 重要一路唔敢出聲, 而家係連訓覺想去廁所都唔敢去, 我唔知你係咩心態, 一個小一既小朋友, 比學校, 老師攪到連去廁所都唔敢, 而你作為家長既都認為一個6歲小朋友應該習慣忍屎忍尿, 我明白要守秩序係應該, 但唔係連急屎急尿去廁所都唔好去, 你只會用大人既角度去諗, 唔會掉返轉為一個小朋友諗, 大人既心理成熟, 知道咩時候應該做咩事, 而且忍屎忍尿可能亦唔大問題, 但對一個咁細既小朋友, 你知唔知道做成心理幾大影響? 而家小朋友連訓覺想去廁所都只係用手按住下面然後喊, 以前佢重識一急就起身去廁所, 或者你覺得冇問題, 係因為你根本唔識咩叫做掉返轉為對方諗, 一個小息係講緊相隔個幾鐘, 我咁既諗法你認為係過份保護縱容? 我自己都做過學生, 我都唔會話隨便一日上堂去幾次廁所, 又或者成日都係咁, 我亦問清楚自己既小朋友果一日去左幾多次廁所, 係咪成日都上堂去, 佢話我知唔係, 你試諗下一個小朋友急到賴屎都去唔到廁所, 又怕比其他同學笑唔敢講, 等到乾晒放學先敢話比家長聽, 對佢心理有冇影響? 難怪現今咁多中小學生會跳樓, 佢地連去個廁所都感到有咁大壓力, 而家長都唔會覺得有問題同覺得應份, 小朋友既心理唔同大人既心理, 我相信作為家長都同意學生係學校要守秩序, 但唔係講緊上堂連急都唔去得廁所, 急都唔比去廁所哩D都叫做秩序? 如果佢係返緊紀律部隊, 我唔會覺得有問題, 如果只係小學, 我覺得過份左, 如果小朋友日日上堂都話要去, 我覺得有問題, 但如果只係間中急既時候都唔比去, 咁都冇問題? 咁都叫做過份保護縱容?
作者: keith111    時間: 12-11-19 02:59

我想補充講, 我明白學校或老師都想小朋友盡量小息去廁所,但小朋友係係好急既情況下而係上堂時舉手問去廁所而老師唔比, 最後導致賴左, 各位都認為老師做得好啱嗎?
作者: longlokma    時間: 12-11-19 08:07     標題: 回覆:keith111 的帖子

我明白你的感受,但首先家長需要冷靜。第一,若家長開帖只是想得到附和支持,不要逆耳之言的,請於開帖時明言,以免家長看到期望以外的回復而感到不舒服;第二 ,家長開此帖時特指小孩上堂急小便而非現在的急大便,情況不同。除了生病或肚瀉的時候,正常大便可以是生活習慣,有些人,包括小孩會習慣特定時間進行,例如早上或沖涼前,每人有自己生理時鐘,過了嬰兒時期便可以嘗試調較。
身體不舒服而需要上堂去厠所,不論初小高小,相信一般老師必定會接受及容許,但若其他情況則是否真的理所當然呢?
家長請保持冷靜理性,在心痛孩子的同時,也應相信孩子有能力適應環境,而不是由環境去遷就孩子。

作者: keith111    時間: 12-11-19 08:38

longlokma 發表於 12-11-19 08:07
我明白你的感受,但首先家長需要冷靜。第一,若家長開帖只是想得到附和支持,不要逆耳之言的,請於開帖時明 ...
第一, 我開帖係問係咪好多學校都有老師唔比小朋友去廁所, 而唔係要支持同附和, 因為我本身已經認為如果小朋友急想去廁所, 無論係大便小便都好, 老師唔比小朋友去廁所係不能接受, 因為一個6歲小朋友如果唔係真係急, 我相信佢地唔會亂話要去廁所, 如果9至10歲, 可能佢地忍耐能力會好D, 去廁所哩樣野係每個人既權利, 老師或學校唔可能因為怕影響自己教學而唔比小朋友去, 當然都會盡量教導小朋友最好小息去.

第二, 我想問下, 如果去廁所真係可以調教到好定時既? 我想你問問醫生有冇可能完全做得到? 冇可能100%既話, 即係有例外既時間啦? 咁哩個例外係咪都唔比去呢? 我所講緊既係因為老師唔比去而令小朋友賴, 唔通哩D就叫做守秩序?

第三, 適應環境, 冇錯, 大多數時候或事情都應該係要適應環境,而不是由環境去遷就孩子, 但去廁所哩樣生理問題唔適合, 急都唔搵廁所去? 咁係課室賴就叫應環境?

第四, 咩叫做人權? 連去廁所既權利都要唔比? 我唔係講緊小朋友做錯事比老師罸, 做錯事比老師罸係理所當然, 我唔會過度保護, 如果連去廁所唔比, 家長感到憤怒都叫過度保護既話, 不如你問下醫生長期忍大小便對身體有咩影響先

第五, 而家係講緊對一個小一學生, 初入小學兩個月, 老師唔比佢地去廁所係會令小朋友感到一定情度既害怕, 佢地係未適應小學既環境, 咁快就唔比佢地去廁所, 心理上面對佢地有一定影響, 我既小朋友亦因些而影響到係屋企訓覺想去廁所都有壓力

以上所講唔係想要人附和, 只係我自己既睇法, 我係一個成年人, 如果我自己定一個規矩每日去廁所一定要隔一個半鐘或兩個鐘, 中間就算好急想去大小便我都要忍, 我敢講一年之中我會賴幾次, 哩D係叫做感同身受

作者: pandean    時間: 12-11-19 08:57

keith111 發表於 12-11-19 08:38
第一, 我開帖係問係咪好多學校都有老師唔比小朋友去廁所, 而唔係要支持同附和, 因為我本身已經認為如果小朋 ...

贊同!!!我囝好惊咁問過我這個問題,我答佢,去廁所是一定要去的,老師無得唔准,如果係唔准你去的你叫老師打電話同媽咪講,一定要去!但你要記住小息自己一定要去廁所。我覺得好多家長真係唔知點講佢地好,居然覺得可以唔准一個舉手的小朋友去廁所,無論小朋友點錯,你可以等佢去咗後批評佢。你教佢唔等于可以體罰同傷害佢,要佢無咗個人的尊嚴!!!
作者: pandean    時間: 12-11-19 09:26

longlokma 發表於 12-11-19 08:07
我明白你的感受,但首先家長需要冷靜。第一,若家長開帖只是想得到附和支持,不要逆耳之言的,請於開帖時明 ...
我覺得係你唔冷靜多啲啰,你一開頭已對家長落咗過份保護、要得附和幾個標簽了。
作者: jojoplanet    時間: 12-11-19 10:22

longlokma 發表於 12-11-18 07:33

我個仔升小學我成日都提佢小息必定要做既事就係去廁所..
作者: minamina    時間: 12-11-19 11:19

我仔學校都係唔俾上課時去厠所,因為真係有小朋友百厭係去厠所玩。而且開學時,我做家長義工時幫手看管食飯,食飯前去洗手間都有小朋友趁機玩。開學二個月,發現阿仔經常唔飲水怕上課時急,向老師反映佢聽話唔敢話急後,老師告訴他會看小朋友是否真的需要而決定,而且他是乖的,會放心給他去。慢慢地,阿仔肯飲水了。

你向老師反映下先啦
作者: Jane1983    時間: 12-11-19 11:52

樓主心痛小朋友係能夠理解 -賴咗吾敢出聲,捱到返屋企。

咁你諗住點做?
作者: keith111    時間: 12-11-19 12:29

Jane1983 發表於 12-11-19 11:52

咁你諗住點做? ...
我會先向家長會反映, 希望正視哩個問題, 亦會向校長反映, 之後再跟進有冇改, 冇既我會去信教育署, 我唔係想話唔教小朋友盡量小息去, 但問題係如果小朋友上課時真係急而舉手都唔比去係好大問題, 我明白有D小朋友可能係因為想玩, 成日去廁所, 但就算係咁, 老師都唔可能唔比去, 因為老師唔可能知道小朋友係咪身體真係有問題而成日去廁所, 老師可以做既係事後向家長了解小朋友咩事成日去廁所先, 而係事先就唔比小朋友去, 老實講, 佢可以罸小朋友, 但唔可以唔比去廁所, 憑乜唔比佢地去廁所? 我而家亦同左小朋友講, 我都有同佢講盡量小息時候去, 如果真係急老師又唔比你去, 你同老師講, 你唔去真係會賴, 最終如果佢咁做老師都唔比去, 我一定去信教育署比佢地跟進, 最後我真係想講一句, 認為小朋友應該咁樣忍既家長, 唔該自己每日都試下定個規矩每八個鐘裏面, 只有三段時間, 每段十五分鐘去廁所, 唔係哩段時間就咪去, 自己試試先好, 自己都唔得既話唔好講叫小朋友咁做!!
作者: keith111    時間: 12-11-19 12:39

Jane1983 發表於 12-11-19 11:52

咁你諗住點做? ...
其實心痛係一件事, 如果我小朋友係犯錯而比老師罸 (當然唔係罸唔比去廁所. 不能接受). 我幾心痛都唔覺得有問題, 唔會覺得老師做錯, 但唔比去廁所係另一回事, 我認為係道理同道德既問題
作者: JustAParent    時間: 12-11-19 13:22     標題: 回覆:係咪好多小學都有老師唔比小朋友去廁所??

凡事推到極端便沒什麼好說。你要說,孩子打人、罵人、說謊也一定可以找到自圓的理由。我同情你孩子的心理受損,更覺得你孩子要協助,但是,你小朋友的情況,一定沒有普遍性,更不能如你推論到「怪不得這麼多學生跳樓」。我不認為禁止小一生上課如厠大原則有什麼問題,反而,如果學校這種規定也被投訴,請另找關愛學校好了。

作者: Meikin    時間: 12-11-19 14:14

你小朋友當時有沒有表明好急, 一再堅持要去?  若果有, 一般老師是不會拒絕的.  若真的賴咗, 老師知唔知?若老師知道, 你小朋友下次出聲佢一定會俾佢去洗手間.

我阿仔的小學都是上堂不會隨便可以去洗手間的, 但若同學們講明有緊急需要, 一般老師都會批准.  阿仔及其同學都嘗試忍到落堂才去但最後賴咗, 咁咪去校務處換條校服褲, 然後叫校工去班房清理, 瘀就是瘀D, 但多半經此一次半次, 阿仔及同學們下次就會掌握得好好多.  

所以樓主可以藉此事教吓小朋友如何處理, 然後放手俾佢試吓.  小學是要開始學習自己照顧自己了, 跟幼稚園處處有老師/助理嬸嬸take care的情況不同了.
作者: pandean    時間: 12-11-19 15:05

JustAParent 發表於 12-11-19 13:22
凡事推到極端便沒什麼好說。你要說,孩子打人、罵人、說謊也一定可以找到自圓的理由。我同情你孩子的心理受 ...

你憑麼野推断樓主孩子打人罵人說謊也找自圓理由??你問過幾多家長才得出一定無普遍性的結論??你㸃叫同情孩子心理受損?是覺得孩子唔好彩而已唔係老師处理上的問題?

作者: marcuscyrus    時間: 12-11-19 15:21

自暑假起每天也教兒子小息第一件事一定要去洗手間,小息與小息之間約兩小時應該可以hold到,當然也有教他如果真的好急好急,不要怕直接告訴老師。如果老師眼見孩子急到已忍不住也不讓他上廁所似乎不合情理。
在老師的立場看,我覺得課堂中不"隨便"讓孩子上廁所是合理的,要知道孩子大多有傳染性的內急,一個要去,其他也舉手,比一個唔比一個又講唔通,個個要去又阻礙上課秩序,而且課堂中讓孩子單獨上廁所似乎也有危險性,小息時有老師和prefect 當值。
現在孩子情況如何?有因為此事很不開心嗎?
作者: amybaby    時間: 12-11-19 15:27

pandean 發表於 12-11-19 08:57
贊同!!!我囝好惊咁問過我這個問題,我答佢,去廁所是一定要去的,老師無得唔准,如果係唔准你去的你叫老師 ...

Agree!!! 我都係同個囡講小息一定要去廁所,但如果上堂又急,是一定要去的,老師無得唔准,如果係唔准你去的你叫老師打比我!
作者: kp_sin2001    時間: 12-11-19 16:34

前幾日我個仔嗰班都有同學賴屎賴尿, 因為個同學小息為咗玩無去到, 但我個仔話只要舉手都可去, 但唔可以時時咁做, 係唔淮的, 所以應該問清楚小朋友小息為何不去, 照道理小一應該可以控制小息去小便, 大解當然要學習較好時間去, 這就要父母回家教導, 樓主亦無必要去信到教育署咁大件事, 萬事總有方法解決的, 小事盡量化小, 對小朋友都好一個學習榜樣..
作者: aminafy    時間: 12-11-19 16:43

亞囡話老師有叫佢地盡量小息去,都明白嘅
作者: longlokma    時間: 12-11-19 17:17     標題: 回覆:aminafy 的帖子

有感而發...... 香港能有今日繁榮,是靠三十至五十后香港人捱苦,六十至七十后香港人拼搏打出來的,八十后努力守護成果,可惜九十后坐享其成,二千后的更被放任驕縱,恐怕永不知堅毅尊師重道為何物!

作者: samnamberone    時間: 12-11-19 18:12

keith111 發表於 12-11-19 08:38
第一, 我開帖係問係咪好多學校都有老師唔比小朋友去廁所, 而唔係要支持同附和, 因為我本身已經認為如果小朋 ...

我太了解你的感受,因我有相同經曆,而且我的小朋友才K2。(班上也不止我的小朋友)我一早知道有紀律是好事但那天他說了好急老师也不給去,真的太意外太不能接受。每个小朋友也有生理差異。怎可以那么專制?只能按其他家长說的那老师沒什么愛心。所以你先不要氣憤,還是多跟老师溝通。

作者: JustAParent    時間: 12-11-19 18:34     標題: 引用:+本帖最後由+pandean+於+12-11-19+15:08+編

原帖由 pandean 於 12-11-19 發表
首先,我沒有說樓主為孩子打人自圓其說。我說的是,如果把不准上課如廁這種規則也推到又無人權、又跳樓、又要報教育局這樣極端,其實什麼事也可自圓其說。大原則要遵守,特殊情況要個別處理,所有我說樓主應為孩子尋求個別協助,而非希望大家認同不准上課如廁不人道。我絕對相信「上課禁止如廁心理創傷症」沒有普遍性,你認為有就當有好了,我不覺得這種事有什麼需要找家長查問驗證。

作者: samnamberone    時間: 12-11-19 18:35

JustAParent 發表於 12-11-19 13:22
凡事推到極端便沒什麼好說。你要說,孩子打人、罵人、說謊也一定可以找到自圓的理由。我同情你孩子的心理受 ...
錯誤行为和正常生理行为放一起類比?!搞笑?老师就永远偉光正嗎?老师就沒有惡待兒童的?
作者: pandean    時間: 12-11-19 19:23

longlokma 發表於 12-11-19 17:17
有感而發...... 香港能有今日繁榮,是靠三十至五十后香港人捱苦,六十至七十后香港人拼搏打出來的,八十后 ...
堅毅—— 一個小朋友大便的權利都給剝奪了來鍛煉他的堅毅??!!
尊重——難道尊重不是雙方的?一個六歲的小朋友就不需要尊重,他的尊嚴可以被任意剝奪?老師不可以讓他上完廁所才回來批評他,甚至是要求見家長要求配合教育他麼。居然憋了賴出來,還幹在褲子裡!!!我可以說這種做法我想到唯一的詞就是“殘忍”。
尊師——老師之所以要被尊重,因為他們的內涵,不是因為簡單的“老師”這兩個字!!他們教孩子知識,更重要的是教會孩子如何做一個懂得愛的人!老師難道不應該以身作則關愛孩子麼,在這個事件上他做到了關愛孩子這點了麼?老師錯了也是錯,不是老師錯了我們都一味贊同教尊師!!

作者: pandean    時間: 12-11-19 19:55

JustAParent 發表於 12-11-19 18:34
首先,我沒有說樓主為孩子打人自圓其說。我說的是,如果把不准上課如廁這種規則也推到又無人權、又跳樓、又 ...
一個孩子大便急到賴了,他想上廁所的權利都沒有,這不叫沒人權?
樓主覺得一個孩子連上大便都有壓力,想起了學生學習壓力大了跳樓是他幾篇帖中唯一說的不夠好的地方。但我覺得沒必要抓住這句話來辨別對錯。他只是說出了他的孩子和那些讀書壓力過大的孩子一樣受到了很大的心理創傷。

你說大原則要遵守,我們都同意,孩子不應該上課的時候去廁所。但我們不同意的是老師處理這種事件的手法!!!就好像孩子做錯事老師不能打他們一樣的道理。更何況樓主孩子這個情況不算特殊情況麼?一個六歲孩子,開學來第一次舉手上廁所大便,他錯哪裡了?錯在他腸胃還沒受控制??!!

說到協助,我真奇怪你說的協助是什麼,或者你說一下你覺得樓主應該為孩子尋求什麼協助?腸胃科醫生?

有媽媽回复有這樣的情況,我今天也特意問我仔仔,他學校也有發生孩子不能上廁所而賴尿的事情,證明這種情況的存在。好,你說不討論普遍性,這個有點困難。就這個單個事件來說,它也難以讓人接受!!!難道他能讓家長們覺得孩子活該,是這個孩子的家長沒教育好他定時大便麼??!!這個事情對孩子造成那麼大的創傷,問題出在哪裡?

作者: keith111    時間: 12-11-19 20:01

Meikin 發表於 12-11-19 14:14
你小朋友當時有沒有表明好急, 一再堅持要去?  若果有, 一般老師是不會拒絕的.  若真的賴咗, 老師知唔知?若 ...
小朋友6 歲,佢問第一次既時候老師唔比去你認為佢會唔會敢好堅持話要去? 發生哩件事以後,我就教左佢就算老師話唔比去你都要話我真係好急,老師都唔比就叫佢打比爸爸同我講,我亦教左佢忍屎尿係對身體唔好,唔好習慣咁做,我亦有教佢小息時要去廁所,重申我係講緊上堂真係急而唔比既問題,教佢既處理方法就係急屎唔好去廁所,要忍?
作者: 仔仔錫錫你    時間: 12-11-19 20:09

朋友說他小一兒子一星期內2次在堂上賴大便,2次都有舉手話比老師聽好急好急,最後都係唔比(該小朋友小息時有去只因肚痛);據說其他同學同樣有賴尿情況,一樣有問老師,可惜。各位有識之士又點睇?
作者: keith111    時間: 12-11-19 20:10

比小朋友去廁所係人權,係每個人既權利,反對老師唔比小朋友去廁所就叫極端? 壓力係會積少成多,個個都認為強迫小朋友口哩樣果樣冇問題,近幾年d 學生為咩跳樓? 小小既壓力你可能唔覺係乜野, 我相信跳樓果d 學生家長都冇諗過長期壓力令自己仔女會跳樓,或者你覺得我極端,但我同樣覺得你為老師們找藉口
作者: keith111    時間: 12-11-19 20:14

longlokma 發表於 12-11-19 17:17
有感而發...... 香港能有今日繁榮,是靠三十至五十后香港人捱苦,六十至七十后香港人拼搏打出來的,八十后 ...
我三十幾歲人,唔講得上有咩咁出色,至少可以養家,我都係過來人,三十年前我都係小學生,我都係上堂急會問老師而老師又比去既,我學會咩叫尊重每個人,我當日上堂去廁所,今時今日都一樣活得好好, 乜都要忍就叫令社會繁榮,簡直可笑
作者: keith111    時間: 12-11-19 20:16

pandean 發表於 12-11-19 19:23
堅毅—— 一個小朋友大便的權利都給剝奪了來鍛煉他的堅毅??!!
尊重——難道尊重不是雙方的?一個六歲的 ...
講得好好, 唔比小朋友去廁所簡直係道德有問題
作者: samnamberone    時間: 12-11-19 21:17

keith111 發表於 12-11-19 20:16
講得好好, 唔比小朋友去廁所簡直係道德有問題
其实你可以留意下,這種專制老师肯定不止這一個問題上專制.
作者: keith111    時間: 12-11-19 22:42

samnamberone 發表於 12-11-19 21:17
其实你可以留意下,這種專制老师肯定不止這一個問題上專制.
冇錯,你講得好啱,當日唔比我小朋友去廁所既老師係一個嚇到好多小朋友都唔敢返學既老師,小朋友日日喊住話唔想返學,話乜乜老師好恐怖,未入課室好多同學已經好驚
作者: Prairie    時間: 12-11-20 09:22

教師人人處理手法總會有些少出入,在這種情況下,每位老師也有可能放人或不放人,之後亦可能耐心解釋或謾罵,責罰等,所以根本不能得出什麼對錯結論,亦對當事人,無論老師和小朋友都不公平。

我會咁教我嘅小朋友,如果上緊堂時急,估計下忍唔忍到落堂去,如果真係要去,就舉手同老師講,老師唔比,就同老師表明好急會賴,再唔比時,就要同老師講:[老師對唔住,我一定要去!我返來你可以罰我,我實在忍唔到。]但返來就預咗老師會罰,亦要承受任何後果,因為係自己嘅行為影響咗其他人。

但我唔會叫小朋友同老師講唔比就打比爸爸媽媽,坦白說,這是威脅,亦令小朋友誤會父母會幫自己出頭對付老師,另外如果真係咁急,打得來都賴咗,況且咁樣更加影響課堂秩序。

老師不是聖人,規矩亦有緊有鬆,我同意向老師了解實際情況,盡量配合,而並非去怪責老師,或要求改規矩,老師和家長是Partner,不是敵人,互相信任同配合,我們的小朋友才能得益。
作者: candytsy    時間: 12-11-20 15:57

Prairie 發表於 12-11-20 09:22
教師人人處理手法總會有些少出入,在這種情況下,每位老師也有可能放人或不放人,之後亦可能耐心解釋或謾罵 ...
贊同你的講法,首先要了解實際情況,可以致電回校與老師相討你孩子現時情況,看可否改善或不盡之處,老師都成日叫我地要多家校合作.我囡小一時都差啲試過,佢話小一好多同學都試過咁,之后老師知道都會同小朋友去校服處更換校服的,但漸漸這情況少了,相信係過度期,小朋友會慢慢适應的.

作者: Yanamami    時間: 12-11-20 17:08

而家都已11月中, 好多係學校既規矩/ 流程都應已經適應. P1生上課時間要上toilet, 9月時情有可原, 10月間中還可接受. 11月了....應知道小息不上toilet, 上課時老師是不容許隨便去的. 還未學曉嗎?
作者: keith111    時間: 12-11-20 18:01

教師人人處理手法總會有些少出入,在這種情況下,每位老師也有可能放人或不放人,之後亦可能耐心解釋或謾罵 ...
從理論上我好明白亦讚同你既講法,但亦希望你明白實際情況並唔係你所諗得咁簡單, 真係咁簡單點解咁多小一學生會賴屎尿? 好多係由3-4 歲開始已經好少會賴屎尿,點解返左小一開始返而會掉返轉頭? d 老師並唔係你諗得咁簡單, 如果只係單單我小朋友小一賴屎尿,我冇野好講, 但實際情況呢? 理論同實際係兩回事, 一間學校只要有一兩位老師利用小朋友一定要聽老師說話就會導致好多哩d 問題, 我想講既係如果老師唔比小朋友上堂去廁所係正確既,實際上唔應該會有咁多少朋友賴屎尿,但事實呢? 我只係問過好幾個家長,得出黎既結論係乜野? 唔係自己仔女發生都話聽過小朋友講邊個邊個同學又賴, 係"又", 我讚同你既理論,但了解事實會知道唔係咁既一回事, 我重有既係亦向老師投訴過, 佢地都係好強硬咁講, 小朋友應該小息去唔係上堂去, 咁真係急呢? 由老師判斷係咪應該比佢去, 最終結果呢? 老師可以準確判斷? 我敢講就算醫生都不能即時判斷小朋友係咪真係好急, 老師判斷正確就唔會有小朋友賴, 事實呢? 老師以致學校為乜唔比小朋友上堂去廁所?我自己都經歷過小一, 問返好多同事朋友, 以前既老師只會限定每次比兩個或三個一齊去, 多就要等佢地返左黎先再去,從來冇唔比學生去, 同老師商量,投訴可能會得到個別比你小朋友去, 但其他小朋友呢? 我亦問過兩個同校二年級既家長, 佢地話小一時同樣發生哩d 情況, 亦有投訴, 到今年同樣發生,你係咪應該睇睇事實呢?
作者: keith111    時間: 12-11-20 18:15

candytsy 發表於 12-11-20 15:57
贊同你的講法,首先要了解實際情況,可以致電回校與老師相討你孩子現時情況,看可否改善或不盡之處,老師都成日 ...
實際情況已了解,係咪一定要小朋友賴返三幾個月屎尿,學會忍, 就係規矩? 老師同學校為乜唔比佢地去, 真係為佢地好? 定係為方便自己未來教學, 教識佢地長期忍屎尿第時就唔駛煩? 責任何在? 我係成年人, 返工都冇公司敢叫員工規定時間去廁所, 曾經有一間大公司就做過咁既事, 結果係點? 傳開左即時比公眾鬧到要快快改返,大人都唔做得既事要小朋友做?
作者: keith111    時間: 12-11-20 18:18

Yanamami 發表於 12-11-20 17:08
而家都已11月中, 好多係學校既規矩/ 流程都應已經適應. P1生上課時間要上toilet, 9月時情有可原, 10月間中 ...
還未學曉? 大條道理要學生忍屎忍尿,哩d 就係規矩? 規矩就一定正確嗎? 咩叫人權,讀左咁多年書,還未學曉嗎?
作者: babyhazel106    時間: 12-11-20 18:27

樓主似乎不認同大多數教師做法,祝小朋友好運
作者: keith111    時間: 12-11-20 18:44

babyhazel106 發表於 12-11-20 18:27
多謝, 我小朋友會身體健康既
作者: keith111    時間: 12-11-20 18:46

babyhazel106 發表於 12-11-20 18:27
補充, 我只係唔認同某d 老師唔比上堂去廁所既做法, 至少我認同唔會咁做既老師
作者: keith111    時間: 12-11-20 19:05

於你所講叫老師打比爸爸媽媽做法係威脅,第一: 我想講, 我係先教小朋友舉手問老師, 老師唔比先叫佢打比爸爸, 如果老師係肯定佢做法冇錯,佢唔會怕打比我同我講
第二:小朋友好多時係真係急,但比老師拒絕,怕左老師就唔敢去導致賴, 老師可以尊制, 爸爸叫老師打比我,咁叫做威脅, 老師既尊制就可以, 保障自己仔女去廁所既權利就叫做威脅?
第三:老師真係可以有咁既權利可以放人或不放人? 小朋友因為咁而賴左,我事後同佢解釋"你急,上堂想去廁所係你唔啱, 做咩要上堂去唔係小息去? 小息唔急上堂急?" 就算小息去完, 係咪上堂就唔急得? 係咪急就唔好去, 賴左佢先? 我夠知入戲院睇戲前最好去定廁所先啦, 咁係咪睇睇下急就唔該唔好去, 忍到完場先去又或者賴左佢?

作者: Jane1983    時間: 12-11-20 20:31

樓主要諗清楚你想點做,
1)同學校講小朋友情況,希望老師關注個別小朋友的需要;定係
2)推翻學校現有「上課不准去洗手間」的規矩,因為吾人道,無尊嚴。

前者,絕對贊成。後者,係一場極難贏的仗,小朋友捲在其中,無也好處。
就算轉校,都吾一定解決到問題,因為通常都係規矩嚴,但執行有寬有緊,個個老師都有d吾同。

作者: pandean    時間: 12-11-20 20:41

回復這個讓我感覺那麽難受的帖子真的有點考驗我的心理,吃了兩塊據說能讓人感覺快樂的巧克力,希望自己能冷靜而清晰地說出我想說的話。

我不知道是不是每個人都遇到過想上廁所而沒辦法上的情況,應該多少試過吧,但不知道有忍得多痛苦的經歷。我中學的時候患有腸易激綜合癥,肚子痛幾乎是隔天就發生的事情。雖然我那時已經十多歲了,但是想去洗手間要忍到下課缺真不容易,簡直是說不出的痛苦。記得有次距離下課就五分鐘不到了,我想忍的,但人已經難受到手腳都不受控制開始發抖了......就在最後的幾分鐘我打斷老師講課,舉手去了洗手間。在去洗手間的路上,我感覺走路過去都異常困難......不過就算這樣我也沒過忍到賴在褲子裏。

一個六歲的小朋友早就能控制大小便了,年齡小不代表他們沒自尊。老師禁止去洗手間後他絕對不會想賴在褲裏,他一定也會好像我當年那樣有個很痛苦的忍耐過程,雖然他忍耐力不如大人那麽強。我不忍心想象一個孩子經歷類似這樣的痛苦。最後他還是賴了,這會讓他在痛苦中更添加一份羞恥的感覺。

我一直問自己,有沒有什麽樣的錯誤或者對小學課堂的不良影響會值得讓人--一個六歲的孩子承受這樣的一份痛苦和羞恥。我自己的答案是沒有。我覺得在文明社會裏不應該有,人不把大便拉在褲襠裏是人的基本的尊嚴和權利,即使是囚室裏面的囚犯也應該保留這樣的尊嚴和權利。

我記憶中,自己讀小學的時候上課去廁所被老師批評幾句的有,卻沒有不準去而賴在課室。我問我老公,他也沒有遇到這樣賴的,可童年上課舉手要去洗手間,我們都試過。今天,我們夫妻都完成高等教育走入社會,我們都會遵守著社會的各種秩序。準許與不準許之間的影響到底有多大?

作者: keith111    時間: 12-11-20 20:59

Jane1983 發表於 12-11-20 20:31
樓主要諗清楚你想點做,
2)推翻學校現有「上 ...
1)  已實行,2)  我明白試圖推翻自己小朋友所學校既哩條規矩係極難,亦到自己小朋友有極大影響,好有可能長時間被個別老師或學校針對,我所想既係 3), 但不適合係哩度公開講

其實我好希望讚同學校老師唔比小朋友上堂去廁所既家長自己試下每日跟小朋友一樣,跟佢地時間表,只係小息,食飯時間去廁所,其餘時間一定唔可以,試做返一年或幾個月先再諗諗自己所讚同既有冇錯

作者: keith111    時間: 12-11-20 21:20

Jane1983 發表於 12-11-20 20:31
樓主要諗清楚你想點做,
2)推翻學校現有「上 ...
其實明知係一場極難打既仗,而又關係到小朋友係學校幾年既環境,作為家長既我,為左小朋友,就算幾難打既仗都要去打,只係希望中間要好小心,唔好比機會令小朋友被針對, 但事實上作為家長明知小朋友受緊不合人道既規矩對待,可以置之不理嗎? 身為家長自己小朋友連去廁所既小小權利都不能保護既, 憑咩做人家長? 生個小朋友出黎係要有責任,6 歲叫佢自行面對哩d 事,可以嗎? 就算好多家長或老師不讚同我既做法都唔等於我係錯,佢地可以繼續比佢地既小朋友受,我唔可以,我只知道我身為人父唔企出黎為自己仔女保障佢地應有既權利, 我冇資格做佢地既爸爸
作者: pandean    時間: 12-11-20 22:05

關於對和錯

我不知道各位家長有多少曾經反省過自己對孩子的行為和孩子說過對不起的?沒有的話又有多少個你是真的沒錯過的?

我覺得自己不算很喜歡孩子,所以我對待孩子常會出現不耐煩的情況。老公看到會說我,我第一感覺當然不開心,做媽媽多累啊!我每次錯出發點都是為了孩子好的,不是嗎?但我想清楚後也還是會為自己的錯而感到不好意思,大部分過後我會道歉(有時候還是會拉不下面子)。可我老公讓媽媽對孩子道歉是要讓孩子不尊重我嗎?我不這樣認為。大人對孩子做錯的時候應該有人提醒,然後反思道歉麽。

同樣作為今次事件中的老師,他處理事情的手法真的沒問題?一個六歲的人懂多少事理,他在沒犯什麽錯誤的情況下,卻和一個飽讀詩書的成年人相處中受到傷害,難道精通人情道理的大人不該好好反思自己的行為和所謂的規矩?我很奇怪對錯在孩子的世界如此分明,在大人世界卻能如此模糊?

我們天天教孩子做錯了要認錯改正,可孩子受到不合理的對待時他們卻配不上得到一個道歉,甚至是某些家長的理解和同情。冷言冷語,什麽二千代不思進取,這樣都受不了找關愛學校去吧......我感到冷意之余只能慶幸知道旁觀者這種評論的是家長而不是孩子。
作者: longlokma    時間: 12-11-20 22:16     標題: 回覆:keith111 的帖子

樓主爸爸你孩子有這麼疼愛自己的父親真幸福,我也疼愛我的孩子,我想,正常父母也愛自己的孩子吧。我反復想過好不好再回這個帖,因似乎有點火藥味;然而,我真是不想變成爭拗,既然大家也是為孩子着想,可以嘗試不用動氣,平靜的作出討論。坦白說,我自己也經歷過極度需要上厠所而不能的情況,例如在長途車上及重要會議進行中,所以我知道孩子將來也必定有機會經歷,我想大部分人也曾有類似經驗吧,所以大家都會清楚明白便急的感受,並不是因不理解而支持老師定立有關規矩的。
當然,如是有特別身體需要,例如有家長提及的腸易激徵狀,當然有理由通知校方作出適當安排,但之前大家討論的只是一般正常狀況,而非針對有特別需要之孩子。部分家長是從實際情況考慮,相信孩子如小息已上厠所,則上堂時急需要去的機會不大 ,故此接受老師的規矩;而樓主爸爸是從原則上考慮,認為老師的規矩是原則上侵犯了孩子人權,故堅持捍衛;大家角度根本不同,其實沒有需要再爭辯下去。
最後,希望樓主爸爸你能和學校溝通成功,令孩子可以天天開心上學去

作者: CALVEN    時間: 12-11-20 22:53

我仔學校話適應期可以去,

不過我仔返黎講過其中有位老師唔比另一位同學去,仲叫佢"你賴la"

我仔學校由8:25至3:30只有小息一次,午餐一次,即2次去廁所,大人個個都未必得?

我仔有舉手去,暫時未試過唔比,可能我一開學已知會學校我仔有特殊需要.
作者: pandean    時間: 12-11-20 23:14

關於威脅

可能那段我有沒講好的地方,但我也肯定不認同你的看法與方法。

先說我和兒子發生對話的情況吧。那段時間我兒子肚子不舒服,所以才發生那樣的對話。路上我兒子很擔憂地問了我他上課急大便怎麽辦,我當然說你要上廁所舉手和老師說。他卻低下頭說,老師不準我去呢?我講你告訴他你肚子不舒服要大便,老師不會不準的。看到他害怕的樣子,我提醒他如果上課真急大小便要舉手和老師說,不要忍。仔仔還是很怕地說,老師不準呢,上課不準去廁所的。我真沒想到一個小一生在拉肚子上學都會有那麽大的壓力,我也沒想過有老師不準舉手的孩子上廁所,我一直以為那是孩子多余的擔心 !所以我講,你要上廁所和老師舉手,老師無得不準的,如果她不準你讓老師打電話給我。我亦提醒他小息無論急不急都要記得上廁所。

我講的時候只是安慰他的情緒,讓他不要擔心,沒想過有打電話這種情況的出現。不過試想,他如果能清晰講明情況和道理,老師居然不準去的話,"讓老師給媽媽打電話"這種與其說是威脅,還不如說是媽媽對一個弱小孩子爭取權利的精神支持和後盾。我知道,即使有了我這樣的話,孩子還是會害怕,還是會不敢說,忍忍忍的。六歲的人其實非常弱小。

六歲的孩子,家長不在身邊,上學對著成年的老師,他能有多伶牙俐齒和已經說了"不準"的老師辯論?他有多大的膽量敢在老師反對下沖出教室上洗手間?他能有多大的力量與大人抗衡啊,如果真有這樣的勇氣我相信不會有那麽多賴屎尿的小朋友了。

其實解決這個問題,我感覺是老師,老師能和孩子講道理的,能在特殊情況下批準的,根本沒那麽多極端手法。不是嗎?

作者: pandean    時間: 12-11-20 23:22

還有一位媽媽提過小一小二會發生這種賴的情況,大了就不會了。我想說,那是因為大了他們就能更好控制自己的身體緣故,即使沒有用不準他們去而賴了這個方法來阻嚇他們,他們也自然會適應的。就好像我們小時候一樣。何必要讓他們賴呢!
作者: keith111    時間: 12-11-20 23:26

其實由一開始出哩個post 我既目的係尋求證實現今係咪好多學校同老師做緊咁唔人道既事,因為我只係問過幾位家長,有d 係唔同學校,都已經係全部都係咁,我出個post 得到既回覆係一d 冷言冷語,咩關愛學校,咩過度保護, 咩唔教小朋友守規矩等等, 見到哩d 回覆, 好老實講令我既回覆當中亦帶有火藥味, 我係認既, 亦先對各位講聲唔好意思, 我最後亦重申我既立場, 無論任何人都冇權力去剝奪別人去廁所既權利,哩樣係我既觀點,我亦唔係要人附和或認同,不過而家我開始希望對"老師係咪有權力可以唔比學生去廁所?" 哩樣野引起一個公眾性既討論,希望哩樣野能得到關注,唔係單單為自己小朋友, 而係希望得到結論, 小朋友有冇權利係上堂時間去廁所
作者: keith111    時間: 12-11-20 23:35

pandean 發表於 12-11-20 23:22
還有一位媽媽提過小一小二會發生這種賴的情況,大了就不會了。我想說,那是因為大了他們就能更好控制自己的 ...
正好講出我心裡話, 係咪真係要小朋友經過一年或幾個月既賴屎賴尿佢地先會學懂必要時忍, 但一個學生每年要上幾多堂? 上堂係咪必要忍? 長期既忍對佢地身體有冇影響? 哩d 係咪值得家長同老師反思? 在我心目中只係好簡單好清晰既事,就係急就要快揾廁所去而唔係忍或賴,咁簡單既權利都要由家長出聲先可以得到?
作者: keith111    時間: 12-11-20 23:58

CALVEN 發表於 12-11-20 22:53
我仔學校話適應期可以去,

不過我仔返黎講過其中有位老師唔比另一位同學去,仲叫佢"你賴la"
我一開始都對小朋友所讀既學校,老師抱住相信,信任既態度, 直至小朋友同我講話舉手問老師都唔比去廁所, 我都好奇怪咁答左"吓?" 然後耐心咁聽小朋友講個情況, 再問多d 佢其他同學係咪都係咁就越聽越憤怒, a 同學尋日先賴尿, 同學前兩日都係, c 同學重賴屎添呀。。。。。 聽到哩度, 各位家長有咩感想? 要繼續信任老師,學校? 個別例子? 非普遍? 有時家長係咪應該多d 聽自己小朋友學校發生緊咩事? 多d 問佢地小朋友自己既感想,感受, 而唔係單單從大人既角度去睇一件事? 係咪小朋友做既事就一定係錯? 老師同家長就一定啱? 你唔同佢講佢有權去廁所佢就一直認為上堂好急想去廁所就一定唔啱
作者: Meikin    時間: 12-11-21 00:25

大家的孩子不是就讀同一學校同一班, 遇上同一問題, 故很難認同或不認同.

但若果我真的覺得學校老師的做法有問題, 我會直接致電或約見老師/班主任, 平心靜氣地解決問題, 要是到最後仍覺問題解決不了, 那就轉校吧, 道不同不相為謀.
作者: HaYi    時間: 12-11-21 00:33

我個仔就係佢本身生理是差些, 加上又貪玩, 成日小息+上堂都會有需要, 有時開大有時開小, 有事冇事都去toliet,  搞到老師要寫手冊...... 我結果唯有改變佢早餐的習慣, 不食易開大開小的, 就稍為好些.

不過我覺得呢樣不可以一刀切, 有些小朋友是真有需要, 所以我覺得不可以硬性以 "方便管理課室" 為目標而不給上toliet, 如果真的失禁, 小朋友好可憐, 又被人睇不起, 又不衙生,  老師應有自行判斷的能力, 而不是死硬去跟校規不考慮當時的情況.

所以我是同情棲主的, 但樓主亦要知道老師的確要面對好多好似我個仔的頑童, 有時面對校長家長, 兩面不是人, 大家多溝通及多了解有共識就好了.
作者: JustAParent    時間: 12-11-21 10:07

keith111 發表於 12-11-20 21:20
其實明知係一場極難打既仗,而又關係到小朋友係學校幾年既環境,作為家長既我,為左小朋友,就算幾難打既仗 ...

真不明白你的想法,你之前說上課不准如厠大原則同意,現在又說要去打仗去維權?其實你怎樣說也好,你應清楚看見這裡大部分家長都不認同你的思路。在這裏說話的都是人,都試過內急的,你不用問我們知否過中痛苦;我們也做了多年家長,每天為孩子著想,你亦無須懷疑我們有沒有做人家長的資格。

如果你一開始把討論聚焦到某單一事件,例如小孩友在課室忍不住大便了而無人理會,我相信大部分家長也會覺得不人道,但是,老師當時真的知道而不找校工替小朋友換褲和處理現場嗎?你可補充一下。我理解你因孩子心理受損行為倒退而憤怒,但我個人始終無法認同「忍屎忍尿無人權」的結論,人總要學會適應環境,談人權也要考慮對他人的影響,至少我不覺得人可以隨時隨地「一急就立即要痾,一餓就立即要食」。任何規則,甚至法律條文,無論多合理,過度執行也會引起問題。你要就孩子個別情況和某老師行事嚴鬆向學校反映,合理;你要推翻整項規定,只能祝你好運了。

若你覺得學校置人權之不顧,何不轉校呢?很多關愛學校,厠所隨時隨地喜歡就可以去。

作者: CatEgg    時間: 12-11-21 10:12     標題: 回覆:係咪好多小學都有老師唔比小朋友去廁所

according to EDB policy,student is allowed to go to washroom if needed. but if a student ask for permission frequently, it is quite odd. cos suppose they go to washroom during recesses or lunch break. tachers doesn't to see students wee or poo in classroom! so no ground for teachers do not allow students go to washroom. it is better for parents to talk with kids why they need go to toilet during. really need or simply want escape from the classroom.

作者: keith111    時間: 12-11-21 10:36

JustAParent 發表於 12-11-21 10:07
真不明白你的想法,你之前說上課不准如厠大原則同意,現在又說要去打仗去維權?其實你怎樣說也好,你應清 ...

我都唔明你既想法喎, 「一急就立即要痾,一餓就立即要食」, 我講緊係既急既就揾廁所去, 唔係隨地賴, 我講緊既係小朋友急, 老師唔比去廁所而導致佢要係課室當場賴, 係老師令佢地當場賴呀, 你有冇睇清楚我講緊乜? 老師當時真的知道而不找校工替小朋友換褲和處理現場嗎?老師要小朋友賴完, 然後揾校工替小朋友換褲和處理現場, 咁就叫正確? 佢地急想去廁所唔比佢地去又叫正確? 明知佢地急要去廁所唔比佢去, 要佢賴? 然後搵校工處理, 叫正確. 急想去廁所就唔正確? 你估小朋友想急架? 冇野下嘛?

作者: bobbob    時間: 12-11-21 12:32

因為要守紀律而唔准有需要時上廁所未免本末倒置,紀律重要都要顧及小朋友既尊嚴同感受,小朋友唔係馬騮同狗仔,瀨左尿唔係抹左地就無野,就算同學唔笑自己都會覺得羞辱。希望做老師既可以有多少同理心,唔好因為所謂既紀律訓練而隨便踐踏學生既尊嚴。
作者: pandean    時間: 12-11-21 13:54

每天為了孩子著想和父母是不是理解和體會孩子感受其實兩回事。不信翻開每個帖子看看,bk中打罵孩子,逼孩子過度讀書睡眠九個小時都保證不了的例子真不算少。這個有點扯遠了,還是講這個單一事件吧。

“忍屎尿沒人權”這樣聽起來當然好像不對啦,能把這個事件總結成這樣我也佩服某些人的理解能力了。我們說的是“廁所就在附近,卻人為要一個人忍到賴屎尿是不人道”,兩者不能相提並論。後者是有廁所在旁邊,而且那個人表達了想去廁所的需求。講到好似小朋友就一急就蹲地上大小便我們家長都允許,真不知道是什麼邏輯。

既然說任何條文規矩過度執行都是會出問題的,我們現在討論的就是過度執行的情況。不是嗎?

邊個或者邊類關愛學校是隨時隨地可以上洗手間的?寫刻薄的話前想好未?指的是弱智殘疾學校?無論你同不同意樓主的觀點,這句話真夠尖酸的。我覺得一個人說話刻薄程度和他的教養是成反比的。

作者: pandean    時間: 12-11-21 13:55

另外一些零碎的觀點和建議

雖然反對的聲音真不少,但我不覺得多人反對就一定是錯的。

事件無論是只發生在一個孩子身上還是大多數孩子身上都不會改變它的本質多少。就好像我們不會因為全香港只發生一宗虐待事件而覺得虐待是對的,可以接受的。要聲明,我覺得樓主這個事件沒上升到虐待的程度,但我覺得它絕對是很不合理的。

什麼樣的社會是文明的,當然有很多條件。但其中應該包括的一點就是要照顧到不同人群的需求,即使是少數的弱勢群體。所以執行上課不能上廁所的規矩是不是也應該文明點,考慮到弱小的小朋友也可以在真有需求的情況下舉手去一下。禁止到賴,點講都不是文明的做法吧。

我支持樓主的大部分觀點,也支持樓主向學校爭取孩子的權利!但提醒樓主在和學校老師爭取的時候一定要想好該怎麽說自己的建議。我覺得同意上課不應該隨意去洗手間和允許小孩在有需要的時候舉手提出然後去洗手間是完全不同的建議,兩者也不是矛盾的。

貪快所以講得有點亂添,看的朋友將就一下吧。

作者: 米米噢    時間: 12-11-21 14:35

我認為不應禁止小朋友在課堂上去洗手間,因為這樣做不能懲罰隨意要去洗手間的同學(因為他們根本不用去),反而令真正要去的小朋友受害。即使小朋友真的貪玩在小息時沒有去洗手間,難道就要懲罰他當著其他同學面前瀨嗎?

大家都同意應教導小朋友應在小息去洗手間,不應在課堂時去。既然是良好的習慣,我們何不改用鼓勵的方式,例如一個星期都不在上堂時去洗手間可獲獎一個貼紙或一份小禮物,久已久之,小朋友就會讓成良好習慣,何需用恥辱來懲罰學生呢?
作者: JustAParent    時間: 12-11-21 14:39

pandean 發表於 12-11-21 13:55
每天為了孩子著想和父母是不是理解和體會孩子感受其實兩回事。不信翻開每個帖子看看,bk中打罵孩子,逼孩子 ...

我不同意樓主的結論就是不同意。你在這裡謾罵人生攻擊也沒有用。 你說我們或者只是我不體諒孩子好, 理解力低好, 沒受過什麼教育好, 誰在乎 ?

我說很多關愛學校,厠所隨時隨地喜歡就可以去,有什麼問題?我知道的這類學校也不少,我何時說那些是弱智殘疾學校,都是你說的。要小孩友忍又無人權,建議轉去關愛學校便不用忍啦,要去厠所便去啦,又話弱智又話涼薄,真沒你法子。

你要維權就維權下去,失陪了。

作者: 唔係化    時間: 12-11-21 16:16

樓主冷靜點, 憤怒解決不了事情.  當務之急, 不是在這裡唇槍舌劍, 而是去和班主任傾下如何幫囝囝克服呢個不開心事, 回復正常. 始終只有6歲, 可能仍很惶恐. 你的憤怒是可以理解, 但其他家長支不支持, 對你小朋友實在沒幫助, 不要令自己更不開心了. (不喜勿插)
作者: Prairie    時間: 12-11-21 18:29

估不到小弟[威脅]一詞引起樓主一連數posts那麼大反應。

首先,我認同樓主真心愛小朋友的心,看到自己小朋友被老師反對如廁,想起自身慘痛經歷,倍加難受,緊張之情,可以理解。

我也不怕說,我在小學時,也曾因類似情況導致在班房賴尿,當時覺得很醜,也曾很憎恨那位惡老師,但人大了,經歷多了,換個角色(我也有從事業餘教育工作),我才明白,學生的行為,例如打電話,傾計,去洗手間等等,是絕對影響教學的,成人學生還可以自己想辦法追回課題,但小學生是不可能的,如上堂時真的有幾位在不同時段要求離開課室,老師又沒將教學作出遷就的話,學生有機會不明白的,往後的講學就更難理解,另一方面,當然是守規則方面的訓練,所以,我認同在課堂中一般情況下不許離開課室的規則,但在特殊情況下,包括你和你小朋友的情況,應可彈性處理。

如你的情況發生在我身上,我會致電老師理解實際情況,商討是否在特殊情況下的彈性處理手法,而並非要求學校改規則去令所有同學有權在課堂中去廁所,對於我個人來說,只是關於執法鬆緊的問題。

另外我想補充之前的回應,關於小朋友被老師數次拒絕後,如情況緊急,我容許小朋友向老師說不好意思後,走出課室往廁所,回課室後受罰的做法,我絕不會叫小朋友著老師打電話給我的,我還是認為這是一種威脅手段,透過小朋友的說話要求老師讓步,更給小朋友一個很壞很壞的概念。你說這是對小朋友的心理上支持,我理解,但我的愚見認為,支持的應是做法,以及之後要承受的後果,而不是嬴輸的結果。

以上只是我個人看法,但某程度亦反映了某個數目的家長看法,樓主絕對有權不認同,但請勿無限上綱,其實怎能以一個特殊情況來判斷對錯呢!

最後,閣下認為應該做的便去做吧!我真心支持!如成功,預先恭喜閣下,否則,另選一間合適的,便能解決問題。我亦相信每間學校和老師懂得怎樣處理的。
作者: CarmenJack    時間: 12-11-21 22:48     標題: 回覆:Prairie 的帖子

講得好,完全應同你的說法。

作者: keith111    時間: 12-11-22 08:54

哩個post 我真係覆到唔想覆, 由其係對住果D "建議轉去關愛學校便不用忍啦" 最火滾, 點解我回覆有時帶火藥味, 就係因為哩D說話令我咁興, 小朋友急想去個廁所咁簡單既事, 講到 "想急就可以去既話, 唔好讀普通學校啦, 讀D有特別照顧既學校" 我唔係要人帶我小朋友去廁所, 唔係要人幫佢去廁所, 係佢急, 可以比佢去廁所咁簡單, 睇住哩D咁唔尊重人既回覆, 老實講, 我好興
作者: pandean    時間: 12-11-22 09:21

回復 keith111 的帖子

樓主唔使興,其實都有好多人覺得唔可以咁對小朋友的。我都回復到有點累了,覺得自己的觀㸃講晒就得了,唔使全部or大部份認同的。社會總會有唔同啲人,唔使咁上心。經過今次,更令自己學會關心理解同愛小朋友嘛。加油啦!
作者: keith111    時間: 12-11-22 11:04

回復 pandean 的帖子

好多謝你既開解
作者: Prairie    時間: 12-11-22 14:59

雖然我還是不認同你那看法和做法,但大家同作為爸爸,那份父愛,是真切體會到的,下面是本人真心回應,希望樓主在向學校爭取時,留意一下。

1。pandean提出的:
。。。但提醒樓主在和學校老師爭取的時候一定要想好該怎麽說自己的建議。我覺得同意上課不應該隨意去洗手間和允許小孩在有需要的時候舉手提出然後去洗手間是完全不同的建議,兩者也不是矛盾的。

2。保持心平氣和,先處理好自己情緒,或學習怎樣控制情緒,才向學校反映,否則在討論時出現情緒,人家會覺得你不講理和偏激,只會令事情更糟。

3。想定後著,假若爭取失敗,要怎樣處理。

4。向小朋友訴說自己的爭取行動,令他明白爸爸媽媽爭取的是一個合理權利而不是他個人利益,令他明白有理的堅持是應該的,可增強他自信心。(這點我針對你爭取的過程,而不是你所爭取的東西)

I disapprove of what you say, but I will respect your right to say.
作者: Michelmcy    時間: 12-11-22 15:02

我囝今年已經小三
老師當然唔會比學生在上堂去洗手間
但今年呢位新入職既班主任既情況更甚
呢位老師經常性聽唔到落堂鐘聲
繼續教書到下一堂鐘聲響
下一堂既老師都到啦
佢先醒起要落堂
咁既情況下......
去廁所既無得去, 要繼續忍
肚餓既買唔到野食, 繼續捱餓
我都好心痛....

9月開學到而家
情況都係無乜改善

作者: luluhaha    時間: 12-12-16 23:18

有的小朋友的情況系:小息去了,跟住又口渴,飲著水,根據自身生理狀況,未到落堂就又要去小便,有的家長又會講"那就少喝水,或不喝水"爲了適應環境或當權者放棄自身權力的所謂"適者生存"是香港精神還是核心價值?

總會有更好的管理方法給人輪住去廁所的,只看老師是否有心做。

樓主不必動氣,有些事沒發生在他身上,他就總可以置身事外。我只能說一個有心教育、負責任、以人爲本的老師絕不會做出這樣的事。

作者: chapter    時間: 12-12-17 09:54

你信任孩子嗎?
我是讚成有"上課不能去厠所"的規矩, 小朋友才能認清努力的方向. 但凡事一刀切必然有想像到的困難. 無論如何, 我希望我孩子的老師能凡事先把"信任孩子"作為大前提.

我小時候, 老師會找校工/班長陪同(監察?)有需求的小朋友上廁所, 事後老師也會查問小朋友的表現. 對一些表現不好(流料?)的小朋友, 下次的審批會更加嚴格. 至於對個別經常提出要求的學生,  更會在上課之前先查問小息時有沒有如廁 (公眾壓力?).

把有"投訴老師"的選擇權交到小朋友手中我是不能讚同的. 家長不是也要先信任老師嗎 (最小在小朋友面前...)? 如老師在孩子心中失去了權威, 最後損失的大概是自己跟孩子罷 (難道我要每天確認小朋友要聽老師說完成功課?) ! 學校和家的價值觀在小朋友的心目中應當是一致的 (ideally..).
當然, 背後的交流(!?)和建議(!?)少不了. 不是說家教合作嗎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5