教育王國

標題: 民生小學vsSFA點揀? [打印本頁]

作者: superman680    時間: 12-11-19 18:10     標題: 民生小學vsSFA點揀?

民生小學vsSFA點揀?
作者: 小曳人    時間: 12-11-19 18:16

你甘心一路讀上去,定係想試高一線?
作者: sbux    時間: 12-11-19 18:27     標題: 引用:民生小學vsSFA點揀?

原帖由 superman680 於 12-11-19 發表
民生小學vsSFA點揀?
讀民幼考到SFA, 叻!

作者: wing.2bb    時間: 12-11-19 19:12

如果小朋友鐘意英文,英文又叻嘅話我會揀SFA
作者: tiggerpiget    時間: 12-11-19 20:03

Me too, difficult to make decision
作者: tiggerpiget    時間: 12-11-19 20:04

No secondary school for SFA
作者: superman680    時間: 12-11-19 20:34

回復 tiggerpiget 的帖子

You also study in 民生
作者: tiggerpiget    時間: 12-11-19 20:45

回復 superman680 的帖子

Not me, is my son
作者: tiggerpiget    時間: 12-11-19 20:53

最初只是想試吓阿仔嘅水平同能力,抱住玩票性質去試試,點知自尋煩惱!
作者: kc_united    時間: 12-11-19 22:38     標題: 回覆:民生小學vsSFA點揀?

其實兩間都好!

作者: kc_united    時間: 12-11-19 22:40     標題: 回覆:民生小學vsSFA點揀?

如果小朋友讀得開心,我估我會留返係民生。不過都要睇你志向!

作者: baby_sugar    時間: 12-11-19 23:33     標題: 回覆:民生小學vsSFA點揀?

九龍城vs深水涉,大學校vs小學校,好明顯啦!

作者: chunchun321    時間: 12-11-20 09:22     標題: 回覆:baby_sugar 的帖子

兩間的校内競爭都相当激烈,如屬尖子類,聖芳濟有搞资优課程,而民生的校园生活会較豐富,比較全人發展,除学业成績外,音樂、体育、領導才能都有足夠资源培訓,看你要什么,个仔係咪好讀得,民生考得好的,都比人臘头,恭喜民幼的叻仔叻女呀!

作者: evasoeeyy    時間: 12-11-20 09:24

baby_sugar 發表於 12-11-19 23:33

有中學BACK UP VS 無中學BACKUP,  唔洗再問TIM 啦!!
作者: tiggerpiget    時間: 12-11-20 09:28

其實我無同阿仔講佢考到SFA,怕佢返學時同民幼D老師講。
作者: tiggerpiget    時間: 12-11-20 09:35

回復 evasoeeyy 的帖子

聽講民小上民中都好困難,唔一定上民中。
作者: chunchun321    時間: 12-11-20 11:08     標題: 回覆:tiggerpiget 的帖子

要考头一百名,民生無分精英班,但全班头十五名会直上,後的会打散,会有班讀得的由细friend到大互相影響,当然九龍城校纲华英、迦密、王芴南、民生、喇沙英中多選擇,都知好多人覚得民生辛苦中途转校,有些知上唔到民中立即转校纲變陣,又在地區升呢,我觉得男孩子小学谷得勁未必中学续得叻,真係長途賽,看孩子在那間学校会开心、有发揮机会,性格如何、有好牌在手慢慢考慮哩!

作者: superman680    時間: 12-11-20 11:10

交左SFA留位費先算!
作者: tiggerpiget    時間: 12-11-20 11:18

唔係幾好呀!注冊前會決定,唔想霸佳個位。
作者: evasoeeyy    時間: 12-11-20 11:26

tiggerpiget 發表於 12-11-20 09:35

好多直屬小學未必保證上番佢地中學, 當然要睇成績和操行等等...., 決定中學收唔收番, 但有仲好過無,
作者: jackjet    時間: 12-11-20 11:38

Sfa校舍陰陰沉沉,民生校舍光明正大,你知點揀啦!
作者: baby_sugar    時間: 12-11-20 12:23

回復 jackjet 的帖子

Agree!!

作者: kennistong    時間: 12-11-20 12:27

baby_sugar 發表於 12-11-19 23:33

我唔讚同, 去得SFA, 係遇強更強, 通常之後會轉去更強既.

作者: kennistong    時間: 12-11-20 12:29

tiggerpiget 發表於 12-11-20 11:18

唔係幾好呀!注冊前會決定,唔想霸佳個位。

tiggerpiget

表揮你既行為!!! GOOD!

作者: lyhv    時間: 12-11-20 12:29

tiggerpiget 發表於 12-11-20 09:35

講係咁講,但SFA情況咪都係差不多,民小讀唔到去SFA都會辛苦,相反亦是,俾我或者會揀留喺民小,起碼都係九龍城區。
作者: rubyrubylau    時間: 12-11-20 13:20

我都有音小同民小, 不過多數choice 民小, 如果我是你我會choice民小, 因深水埗中學網不比九龍城好.
作者: ottomum    時間: 12-11-20 13:24

What do you plan for your kid's secondary school?   I think a good MSP student is welcomed by many first tier band 1 school.  I prefer MS as it provides all rounded education to students.  In fact, the competition is keen and the school is tough,  it is not easy to maintain a good result in MSP.  Try to find a chance to talk to the parents of primary students before you make any discussion as they are the real "user".
作者: siuyan1212    時間: 12-11-20 13:35

100%民生,除非您想去Band 1頭中學
作者: sllau    時間: 12-11-20 16:00

我選擇留在民小, 因為 1. 囡囡喜歡, 2. 民小同幼稚園同一個校舍, 小一班房就在幼稚園部3樓, 少左適應問題, 3. 明年民小都普教中, 4. 九龍城網, 5. 有民中做back-up.
作者: MSBOY    時間: 12-11-20 16:14

sllau 發表於 12-11-20 16:00
我選擇留在民小, 因為 1. 囡囡喜歡, 2. 民小同幼稚園同一個校舍, 小一班房就在幼稚園部3樓, 少左適應問題,  ...

民小出年轉普教中咩?
係一至六年級轉嗎?

作者: sllau    時間: 12-11-20 16:41

傳就係咁傳, 詳情我都唔係好清楚呀
作者: chunchun321    時間: 12-11-20 18:42

回復 sllau 的帖子

民幼的小朋友真係好鍾意自己學校,真係氹唔到佢好好地考其他學校,作為家長,觀察左間學校幾年,全校活動參加左多次,中小學生的品行,學校的校風,文化大概已有掌握,喜歡便喜歡了!當然有更出名更難入的學校,家長都會心動,真係要睇個小朋友發展如何哩!當年大家選民幼,貪其進可攻,退可守,小朋友仲有一年在民生,唔好同佢地講太多入到咩咩學校了,老師一早知哂班小朋友去左邊度威哩! 小朋友同老師好friend咩都話比老師聽,老師都有計劃地留些表演機會、活動機會比些醒D的小朋友,栽培佢地上民小,所以我們算是BK 中細壓力的一群,等小朋友開開心心享受在民生的愉快校園生活,都好好準備上民小的challenges!
作者: ottomum    時間: 12-11-22 00:38

There will be 2 out of 6 classes in P2 MSP will use Putonghua to teach Chinese from next year. 普教中is not applied to all forms.  Studenst have to show their abilities in P1 before they apply for the class of 普教中.
作者: baby_sugar    時間: 12-11-22 10:26

回復 kennistong 的帖子

六年後,你有兩個選擇,強者當然可跨網去考名校;要不然 是中一派位,這是按小學校網地區分派,民小是九龍城而SFA是深水涉,你現在明不明白這兩個地區的分別?
作者: tiggerpiget    時間: 12-11-22 12:24

最初幫阿仔報考小學,係唔想佢甘hea,想佢感受吓其他小朋友要面對嘅考驗,一個小學嘅學位係要努力爭取,並非順理成章便可得到。
作者: kennistong    時間: 12-11-22 13:30     標題: 回覆:baby_sugar 的帖子

當然明白, 但要知道小朋友考得入sfa 已非池中物, 為何不去sfa 遇强越强,可以更上—層楼?我不是说民生不好,但層次大不同!

作者: tiggerpiget    時間: 12-11-22 16:20

回復 chunchun321 的帖子

同意民幼嘅小朋友係好鐘意自己學校,而民幼嘅家長在面對小一考試嘅期間,真係無甘大壓力。
作者: ms.giggle    時間: 12-11-23 09:02     標題: 回覆:民生小學vsSFA點揀?

升中可選住址網...小五搬去心儀校網都係方法

作者: KAP    時間: 12-11-23 09:57

I really appreciate that  you will not hold up the offer and consider to the other parents.
作者: tiggerpiget    時間: 12-11-23 11:06

回復 KAP 的帖子

大家都係父母,好明白沒有OFFER嘅感受,而最初幫阿仔報考小學,係唔想佢甘hea,並非要求佢一定要有OFFER,只想佢感受吓其他小朋友要面對嘅考驗,一個小學嘅學位係要努力爭取,並非順理成章便可得到。

明白到民幼嘅課程係比其他幼稚園淺,功課比較小,但民小就比較谷和多功課,怕佢唔習慣,所以借小一考試去訓練小朋友,加强對佢學術上的要求。

作者: Cheerglory    時間: 12-11-23 19:11

其實民小真系吾錯的﹐小學程度都教得幾深﹐我覺得學術上同SFA吾會爭好遠﹐ 但就有BAND ONE的民中BACK UP﹐安心好多﹐ 開心好多。3年幼稚園經驗中體會民生書院真是真心辦學﹐同學老師家長都好好﹐校風尤其好。小朋友都愛學校﹐想原校升學﹐ 吾捨得離開民生。
作者: ic07    時間: 12-11-23 22:40     標題: 回覆:民生小學vsSFA點揀?

正路都應該選民小。讀得安心又開心。SFA 每年都有十個八個走,無話佢無中學、仲連小學順利過渡都不知得吾得

何必咁辛苦?未捱過咩

作者: cowboy2007    時間: 12-11-23 22:54     標題: 回覆:民生小學vsSFA點揀?

民小for sure. 您回想之前入到民幼多興奮,不用煩中小學。已經脫離了,又入番去。
唔通您想考中學時又再被折騰一番。

作者: baby_sugar    時間: 12-11-24 10:23

回復 kennistong 的帖子

要入讀一間小學不但單單看學校的程度,還要看學校環境、設施、課外活動和師資。我認識兩個家庭的兒子也是讀sfa,並不覺得他們的程度比民小高得多,最重要是六年後的景況,雖然民小並不是百分百入民中,但都有一半人入到機會都有很大。反之,如入讀sfa,六年後再玩一次殘酷的面試遊戲,何必又再一次受苦呢? 如接受中一派位,而小朋友的成績是Brand 1 尾,學校為提昇"首三志願的入讀率",老師會建議家長報讀brand 2學校,他們說得好聽的是為小朋友入讀的機會高又不用太辛苦,但實際呢?

我寧願每個月多付幾百元學費,入讀一間環境設施及光猛d的學校和一個數年後的保障。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5