教育王國

標題: 王錦輝同培僑,你最後你揀左邊間呀? [打印本頁]

作者: ckagi    時間: 12-11-21 00:22     標題: 王錦輝同培僑,你最後你揀左邊間呀?

王錦輝同培僑,你最後你揀左邊間呀?

作者: ckagi    時間: 12-11-21 00:25     標題: 回覆:ckagi 的帖子

幫幫手,真係唸到頭都大埋

作者: happyvv    時間: 12-11-21 07:16     標題: 回覆:王錦輝同培僑,你最後你揀左邊間呀?

我會簡培橋

作者: morningsun    時間: 12-11-21 08:03

同事兩個小朋友都讀培橋,對培橋讚不絕口。王錦輝不太清楚。
作者: momama    時間: 12-11-21 08:11     標題: 回覆:王錦輝同培僑,你最後你揀左邊間呀?

WKF

作者: happylovely    時間: 12-11-21 08:20     標題: 回覆:王錦輝同培僑,你最後你揀左邊間呀?

如果你有去過培僑聽校長、副校長既家長講座,一定會揀培僑。佢地好為學生著想,對教育很有熱誠同有豐富經驗。

作者: KAP    時間: 12-11-21 08:45

Vote Pui Kui
作者: hoihoima    時間: 12-11-21 09:11

回復 ckagi 的帖子

I will choose Pui Kiu since it has a much stronger Chinese curriculum, much more focus on PTH, much less focus on IT than WKF.  Pui Kiu has a swimming pool which WKF does not have.

On the other hand, if you would like to put more focus on English and IT skills, and not comfortable with the red background, then WKF may be more preferred.  WKF is right next to the MTR station, so generally it is more convenient.

作者: ckagi    時間: 12-11-21 09:31     標題: 回覆:hoihoima 的帖子

咁請問如果小朋友日後大過自己搭港鐵返學,去到大圍站,係咪會有校巴接送返學校架,到放學又有無校巴送返大圍站呢? 如有是否要免費/幾錢?

作者: ckagi    時間: 12-11-21 09:33     標題: 回覆:ckagi 的帖子

另外以我所知 pk 會比小朋友從小學習一種樂器的,wkf 在音樂方面又係點架呢?

作者: ccycsy    時間: 12-11-21 10:04

王錦輝我不清楚, 所以不能給予意見.

我的小孩在培僑就讀, 前任校長沒接觸過, 不了解, 現任校長給我的印象是對教育充滿熱誠, 有心將學校辦得更好, 所以我亦感覺到一些改變, 但都是好的, 而且我作為家長亦全力支持校長.  家校合作相當重要, 如大家同心同德, 將事半功倍!

小學部三年級開始選修一種樂器(中或西樂器), 每星期由學校提供專業導師進行教授, 免費的.

作者: ckagi    時間: 12-11-21 11:28     標題: 回覆:ccycsy 的帖子

多謝哂上面咁多位比小弟的意見,有無對wkf 熟d 呀?

作者: 喵媽    時間: 12-11-21 11:31

比我會揀培僑!
作者: Sosiusiu    時間: 12-11-21 11:31

一定培僑, wkf 有聽過老師轉人轉得好密, 我朋友住隔離都唔選佢
作者: DragonBall    時間: 12-11-21 11:35     標題: 回覆:Sosiusiu 的帖子

Both school are good, hope you can release the seat after have final decision since the wait list are long....

作者: 海豚仔    時間: 12-11-21 11:41

己PM 你, 請CHECK

作者: ckagi    時間: 12-11-21 11:53     標題: 引用:Both+school+are+good,+hope+you+can+relea

原帖由 DragonBall 於 12-11-21 發表
我就是想30 嘅之前有決定及 release 返個位出來比其他家長,因我深明等緊位嘅父母嘅心情係幾咁痛苦
所以希望大家唔好以為我在此哂命,其實我而家都好煩惱

作者: ckagi    時間: 12-11-21 11:54     標題: 引用:回復+ckagi+的帖子 己PM+你,+請CHECK

原帖由 海豚仔 於 12-11-21 發表
thx

作者: hoihoima    時間: 12-11-21 12:41

My friend's child is studying in WKF.  From what he told me, WKF students generally have high self-confidence and very good presentation skills, since they are trained to do show & tell and presentation very frequently.  They are also taught to respect other students' opinions when the others are doing the presentation.  They also have very good IT skills and can use different types of software to do projects by themselves.  The students are divided into groups to attend major subjects based on their ability.  There are double-lesson OLE (other learning experience) every week.  Some OLEs are free and some are paid.  The school adopts activity-based approach, the students have dictation very rarely.
作者: DragonBall    時間: 12-11-21 18:39     標題: 引用:Quote:原帖由+DragonBall+於+12-11-21+發表

原帖由 ckagi 於 12-11-21 發表
好明白你嘅心情!但意見只for 參考,畢竟如果我係該校嘅家長,我也喜欢自己学校多D,也想你放在首间位置,另外不排除如果在waiting list的,會叫你放棄的...

只屬個人意見,不喜勿插!

作者: applelove    時間: 12-11-21 19:41

我會選培僑,新校長真的很有熱誠及目標,學校進步了很多!聽說從前校長很喜歡收活躍學生,現在感覺學校收的都是乖及成績好的學生,同學們都很友愛團結,讀書氣氛很好,家長們都很親切隨和,互相幫助,真的很難得。
作者: mother904    時間: 12-11-21 19:48

很奇怪經常有人說WKF老師轉得密,但過去數年,我看見每年也只有一、兩位老師離開。WKF是一間很好的小學,學生溫文有禮,懂得尊重別人,但同時又很能夠表達自我,充滿自信。學生的IT水平也很好,女兒的power point presentation,已經比我在公司裡開會用的還做得好。

最令我欣賞的,是學生不用很催谷,也可以有很不錯的語文水平,特別是英文。曾經有在美國從事教育研究的朋友(地道美國人)來港,和女兒談天後,問她是不是讀國際學校,覺得她的英語水平很好,口音也很地道,說想不到香港的學校可以有這樣高的水平,令他的印象很深刻。當然這對我來說,是一個極大的鼓舞,總算沒有替女兒選錯學校。

培僑也是一間好學校,其實每間學校都有優勢和弱點,沒有最好的,只有最適合自己的學校。樓主你還是隨心吧,我相信一定有一間在你心中佔的比重較多,相信自己的gut feeling。
作者: bbc25    時間: 12-11-21 20:19

我相信兩間都是出色的學校,家長是要找岩適合孩子的學校,interview 時PK校長真係好有heart 去教出好學生,學術成績都很好,WKF我去交留位費時見到學生上堂,個個都好乖,兩間學校都收了我的小朋友,真係好難取捨,大家應該好似某家長用眼睛去感受下真實校園生活,每間學校都有長處與短處,,只有家長自己先知道邊間學校適合自己的小朋友,
作者: ckagi    時間: 12-11-21 20:19     標題: 回覆:mother904 的帖子

thx mother 904

兩間學校真係各有各好,而家問題係邊間較為適合自己小朋友

作者: ckagi    時間: 12-11-21 20:22     標題: 回覆:bbc25 的帖子

bbc25 請問你是否(13/14)  兩間都有 offer 呀?

作者: bbc25    時間: 12-11-21 20:25

是呀,兩間都有offer,
作者: ckagi    時間: 12-11-21 20:30     標題: 回覆:bbc25 的帖子

由於我 interview pk 時miss 左校長講嘢嗰 part 所以感受唔到,但在這討論區都留意到話 pk 現時校長係好熱心教育的人,所以好多人覺得由這位校長帶嶺pk 會有一返新境象……

請問有無現時pk 的家長,可分享一下對這位校長的感覺嗎?

作者: 海豚仔    時間: 12-11-21 20:36

交了留位後學校會有課程簡會,到時自己去聽下了解下吧。
作者: ckagi    時間: 12-11-21 22:14     標題: 回覆:海豚仔 的帖子

咁課程簡介會幾時有得聽呀?

作者: JadeW    時間: 12-11-21 22:33

現時校長給我的感覺是很親切. 很多學校活動都會見到他的踪影. 而且也很樂意跟家長談天, 聽取各方意見.

作者: PoohsBaby    時間: 12-11-21 23:11

Any existing 培僑書院 parents can tell me if Maths is taught in English? Also is Chinese writing in 簡體字 or 繁體字? Do the teachers only teach in PTH in Chinese and other subjects in English? Thanks!
作者: smartboy2006    時間: 12-11-21 23:52

作者: JadeW    時間: 12-11-22 00:14

中文是繁體的。

簡單講:
小學:
普教中,數,中藝
廣教部份成長科, 術科  music, pe, visual art
英教英文 and EPA, ,部份成長科, and all other subjects.

中學:(睇學校報告見到的)
普教中,中史
廣教文學,通識,術科  music, pe, visual art
英教英文,數, and all other subjects.

作者: ckagi    時間: 12-11-22 00:15     標題: 回覆:王錦輝同培僑,你最後你揀左邊間呀?

其實 wkf 同 pk 英文嚟計相差有幾遠呢?

另一方面中文/普通話 又爭幾遠呢?

pk 比較着重體音藝(所以唔洗突登再花時間同金錢去學音樂) , 咁wkf 又爭幾遠呢?

到底着重背默抄寫是否等如會有好成績。
定係懂得動用腦根嘅就成績就無咁好呢?

唉…講講下都唔知自己講乜….…真係好難揀呀!

作者: ilj    時間: 12-11-22 08:47     標題: 回覆:王錦輝同培僑,你最後你揀左邊間呀?

作者: slhccp    時間: 12-11-22 10:14     標題: 回覆:ckagi 的帖子

我只報左呢兩間,兩間都waiting!等緊人放位!请問你小朋友係米讀名幼稚園?

作者: ckagi    時間: 12-11-22 11:25     標題: 回覆:slhccp 的帖子

小女讀的不是名牌幼稚園

作者: lyhv    時間: 12-11-22 11:41

JadeW 發表於 12-11-22 00:14
中文是繁體的。

簡單講:
你好,想請問下現新來的校長,是否管理整個中小學或只是小學?
作者: JadeW    時間: 12-11-22 11:44     標題: 回覆:lyhv 的帖子

Both primary and secondary school.  He is working hard to integrate both sections and make a better transition from primary to secondary and to achieve a higher academic performance.

作者: ii323    時間: 12-11-22 11:54

只是個人觀點 :
培僑整體硬件比較好一點, 而且新校長在對小朋友及家長的關顧又多一點; 然而學術方面就各有千秋; 兩者都是直資都要放棄大抽獎的, 學費就培僑相宜少少; 交通就看小朋友的住處吧, 各班人數一樣約30人並都有2位班主任; 大家都可直升中學的基制; 大體上培僑的透明度好似大少少年
我都考慮中(苦惱中就真...)
作者: ckagi    時間: 12-11-22 12:49     標題: 回覆:ii323 的帖子

我呢兩日睇左pk 同wkf 呢度嘅留言,留意到 pk 近排由溫校長掌舵後有一些人事改變且引起一些風波,唔知現時pk settle down 未?

另外wkf 亦有2名校長, 小學部 ms Din ,另一位唔記得,亦都離任(原因我印象中不是負面的) ,現時由兩位課程主任暫代校長一職。 而總校長仍是同一人擔任

兩位都有很多人話行政方面有很大改善空間,這可以理解,始終是新校

硬件設施,兩間都不相佰仲,有人話pk 多一個泳池,其實wkf 都有泳池,不過要用隔離 國際學校個泳池

校風同學生評價都幾正面。係差唔多

作者: ckagi    時間: 12-11-22 12:51     標題: 回覆:ckagi 的帖子

i mean 兩間行政上面有改善空間

作者: ckagi    時間: 12-11-22 13:29     標題: 回覆:ckagi 的帖子

想問下,wkf or pk 中小學平日小息同食飯時間係咪會撈埋一齊,定係會獨立分開的?

作者: ckagi    時間: 12-11-22 14:05     標題: 回覆:ckagi 的帖子

啱啱去完兩間學校望過下 wkf 中/小學部是獨立分開的,至於pk 只能從閘口遠望所以就望唔到入面情況,觀感上兩間學校嘅學生都幾純樸

作者: ckagi    時間: 12-12-3 12:34

Finally is ...............................WKF
作者: bmw2012    時間: 13-4-8 23:12

ckagi, you made a right choice that I did it in the last year.  My son can write short stories and communicate well with foreigners. Its academic is no need to be worried.  Its weakness is not noble enough for future social network built-up.
作者: MWFCHAN1    時間: 13-4-9 14:11

如將來在本地升讀大學, wkf 是否適合?
作者: doll_fish    時間: 13-4-9 17:25

培桥是左派学校,是吗?在国教方面又怎样?
作者: virgokaren    時間: 13-4-9 17:43     標題: 回覆:王錦輝同培僑,你最後你揀左邊間呀?

福建、香島又算吾算左派?

作者: PeonyComing    時間: 13-4-16 16:01

想問WKF的功課多嗎?
作者: jeremyphlam    時間: 13-4-16 16:16

王錦輝
國教事件歷歷在目,除非打算根正苗紅
作者: florriehill    時間: 13-4-16 20:31     標題: 引用:王錦輝國教事件歷歷在目,除非打算根正苗紅

原帖由 jeremyphlam 於 13-04-16 發表
王錦輝
國教事件歷歷在目,除非打算根正苗紅
Sorry 唔係好明白……

作者: JadeW    時間: 13-4-16 21:19

回復 jeremyphlam 的帖子

下!?即王錦輝有國教?咁同一般家長的印象未好吾同!

作者: virgokaren    時間: 13-4-16 21:59     標題: 引用:Quote:原帖由+jeremyphlam+於+13-04-16+發

原帖由 florriehill 於 13-04-16 發表
Sorry 唔係好明白……
我估佢係建議揀王錦輝。

作者: JadeW    時間: 13-4-16 23:02     標題: 回覆:virgokaren 的帖子

哦!但培僑冇竹「特別」國教事件呀!不過係按我既標準去衡量,一般家長又未必認同我既睇法。但我鼓勵有懷疑問清楚,吾好人云亦云,搞清楚你怕乜,學校又教乜。今日吾係有新聞話好多間天主教學校有搞國教課程嗎?有些事去了解下,自己再去理解比較好。吾好因為個背景似紅而吾考慮,又吾好因為背景看似冇野而結果卻似是而非,暗地裡染紅了都不知, 錯誤地選了佢。

作者: edmondau.1    時間: 13-4-17 07:48

回復 happyvv 的帖子

Really ? !
作者: ztiachan    時間: 13-4-17 19:24     標題: 回覆:王錦輝同培僑,你最後你揀左邊間呀?

培僑。。。不会辦国教!

作者: vincher    時間: 13-4-19 01:13

2選1,我選培僑
作者: cp1234cp1234    時間: 13-4-19 12:20

王錦輝在I.T.運用及通識的思維訓練這兩方面的培訓尤其好
作者: virgokaren    時間: 13-4-20 18:29     標題: 引用:王錦輝在I.T.運用及通識的思維訓練這兩方面

原帖由 cp1234cp1234 於 13-04-19 發表
王錦輝在I.T.運用及通識的思維訓練這兩方面的培訓尤其好
咁中英數呢?

作者: cp1234cp1234    時間: 13-4-22 12:20

回復 virgokaren 的帖子

王錦輝的英文初小課程注重寫作,閱讀和show and tell 模式的presentation, 著重擴建詞彙庫, 我小朋友現在六年級, 教緊英文文章的寫作技巧, 感覺像教緊以英語為母語的小朋友, 內容一點都不易, 但有了之前初小的基礎, 應付自如.

中文普教中, 同樣注重文字的表達能力.

數學是用英文教授的, 銜接中學應無大問題.

其實自初小起, 已放手給他管理自己的學業, 我和爸爸的參與度不高, 但偶爾看到他的功課, 是嚇人的深奧, 自問英語能力一般, 幫不上忙, 小朋友更獨立, 也有自信, 排解能力高, 我相信這也是家長最想小朋友具備的條件之一吧

作者: 喵媽    時間: 13-4-22 16:47

cp1234cp1234 發表於 13-4-22 12:20
回復 virgokaren 的帖子

王錦輝的英文初小課程注重寫作,閱讀和show and tell 模式的presentation, 著重擴 ...

我識一個小三家長, 她說到現來WKF從不改中/英文作文功課及卷, 請問高小是否一直都是這樣?
她說學校認為多寫多看就自然識, 所以不用改!

作者: cp1234cp1234    時間: 13-4-23 13:10

喵媽 發表於 13-4-22 16:47
我識一個小三家長, 她說到現來WKF從不改中/英文作文功課及卷, 請問高小是否一直都是這樣?
她說學校認為多 ...

英文的課程編排是分 spelling, phonics, reading & skill book (全是美/英/澳書) 考試不是著重你識幾多個生字或 tense,  而是透過小朋友的作文去評估學生對以上各方面的掌握有多小。我估這種教法對於讀傳統本地學校的家長有點陌生, 也不大適應, 但我留意到小朋友的英文表達能力與日俱增, 結論是我估學校是希望小朋友能早於初小已建立起對英文的自信心, 激發寫作興趣和創意, 不會因為怕錯而抗拒寫作

小兒現在基本功已ok, grammer也沒有甚麼問題, 能寫出一篇結構緊密的文章.

作者: cp1234cp1234    時間: 13-4-23 17:32

回復 cp1234cp1234 的帖子

高小開始有改grammer

作者: happyvv    時間: 13-4-23 18:14     標題: 引用:回復+cp1234cp1234+的帖子 高小開始有改gr

原帖由 cp1234cp1234 於 13-04-23 發表
回復 cp1234cp1234 的帖子

高小開始有改grammer
高小先改

作者: cp1234cp1234    時間: 13-4-24 12:54

回想小兒讀王錦輝小一,二時, 老師盡量不會刪改作文的內容, 但如遇句式不通順或串錯字, 會作適度修改, 盡量保持原文, 我相信這是基於不影響小朋友寫作動力為原則.

小三開始要小朋友留意文法, 也要改正, 另會就每次學過的文法及修辭技巧, 假設今期教連接詞, 就要求小朋友透過作文練習多運用出來, 然後一路累積他們所學過的, 要求他們累積地投放於自己的作文內, 使文章愈來愈豐富和充實. (這是本人的觀察)

在這環境下小朋友不但不會抗拒寫作和閱讀英文書, 他們已不經不覺地學懂正確的文法, 也能輕易地寫出札實又豐富的文章.

這與傳統著重反覆做不同grammer練習去學會英文文法的教法不同.

而最重要是, 他現在小六, 已寫得一手不賴的英文 (中文也不錯!), 作文詞彙豐富, 不會因腦閉塞而抗拒寫作, 我對他面對dse模式的中學學習充滿信心!!

作者: 喵媽    時間: 13-4-24 13:59

cp1234cp1234 發表於 13-4-24 12:54
回想小兒讀王錦輝小一,二時, 老師盡量不會刪改作文的內容, 但如遇句式不通順或串錯字, 會作適度修改, 盡量 ...

就我所見那位小三的小朋友所閱讀的英文書是很深, 相信他的英文能力非常好!
但見到那小朋友的中文作文中的文筆錯誤就真的嚇了一跳...他媽媽都說他不肯看中文書...當然這只是個別例子!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5