教育王國

標題: 64屆校際朗誦節 (祝福及分享區) 2012 (稍後再update 2013 年) [打印本頁]

作者: 天瑜    時間: 12-11-22 09:34     標題: 64屆校際朗誦節 (祝福及分享區) 2012 (稍後再update 2013 年)

作者: SZKK    時間: 12-11-22 22:18

想請問冠軍有沒奬杯或奬狀?
作者: PaPa    時間: 12-11-22 22:40

SZKK 發表於 12-11-22 22:18
想請問冠軍有沒奬杯或奬狀?
每場只有一位冠軍,可以得到一面錦旗。
作者: SZKK    時間: 12-11-22 22:47

錦旗,分紙現場發放,只有奬狀?
作者: SZKK    時間: 12-11-22 23:01

明白,獲優勝者只有奬狀和錦旗!那奬狀是和優良奬狀一樣?無其他區別?
作者: SZKK    時間: 12-11-22 23:14

未到90分冠軍是怎樣的奬狀?
作者: 天瑜    時間: 12-11-22 23:18

作者: SZKK    時間: 12-11-22 23:31

明白!謝謝!
作者: kp_sin2001    時間: 12-11-23 09:40

其實是否有上台表演, 都唔會低過74分呢, 我諗至少夠膽上台都有個勇氣獎嗎?
作者: MaiGao    時間: 12-11-23 10:47

kp_sin2001 發表於 12-11-23 09:40
其實是否有上台表演, 都唔會低過74分呢, 我諗至少夠膽上台都有個勇氣獎嗎? ...

我相信一般不會低於74分

不過仔仔比完成英詩和普通話散文比賽
兩場比賽均沒人獲得榮譽的分數 (90以上)

作者: SZKK    時間: 12-11-23 10:49

回復 SZKK 的帖子

多謝曬!我女兒今年笫一次參加朗誦比賽拿了冠軍!當然之前都參加過好多比賽都拿到奬!來緊會參加音樂節聲樂和鋼琴!想請問聲樂是否清唱?
作者: 天瑜    時間: 12-11-23 11:10

作者: SZKK    時間: 12-11-23 11:15

上得台都應該有所准備!就算怯場就當俾距一個煅煉基會
作者: SZKK    時間: 12-11-23 11:17

回復 天瑜 的帖子

我想請間音樂節聲樂一般是否清唱?還是有人伴奏?
作者: SZKK    時間: 12-11-23 11:19

回復 天瑜 的帖子

未問過!歌己經練練好!有無人比賽過有經驗的請教下!
作者: 天瑜    時間: 12-11-23 11:40

作者: 一家三口    時間: 12-11-23 12:09

不好意思, 想借個位問一問, 請問有沒有「火炬盃」的大會網站呀? search 極都找不到呀! thanks!
作者: 一家三口    時間: 12-11-23 14:27

回復 一家三口 的帖子

天瑜: Thanks!
作者: SZKK    時間: 12-11-23 14:46

問了,是要鋼琴伴奏!
作者: overview    時間: 12-11-23 20:44

有時d 評判比分過鬆, 試過bible reading拿90分, 三甲不入, 幾誇 !
作者: 天瑜    時間: 12-11-26 08:47

作者: 天瑜    時間: 12-11-26 08:50

作者: kp_sin2001    時間: 12-11-26 11:13

回復 天瑜 的帖子

這些事已不覺得奇怪, 只要去一去不同類型的比賽, 總有這些家長的存在, 這就是他哋心中既望子成龍, 當然對小朋友真係唔好, 有信心變成無信心, 所以現在咁多小朋友為壓力已跳樓
作者: CandyMaggie    時間: 12-11-26 12:35

請 問 每 場 是 否 都 會 有 冠 ,亞, 季 軍 ? 咁 如 果 有 雙 亞 軍 是 不 是 沒 有 了 季 軍 ?  
作者: 天瑜    時間: 12-11-26 13:18

作者: 天瑜    時間: 12-11-26 13:21

作者: overview    時間: 12-11-26 13:29

冠軍肯定得一名, 因得一支旗仔. 如人數有50-60人, 亞,季軍有可能2-3位都未定.

作者: Yukyuk    時間: 12-11-26 19:41

HI,

我的COOL牙女以86分取了英詩冠軍。開心!

作者: 天瑜    時間: 12-11-26 23:13

作者: pearlpytai    時間: 12-11-27 09:05

小女昨天已參與中文獨誦, 需然沒有名次, 但評判給小女的評語很好, 她已盡全力做好自己, 並已跟足老師教導完成比賽, 最重要的是得到一次寶貴的經驗.
作者: 天瑜    時間: 12-11-27 09:35

作者: 一家三口    時間: 12-11-27 11:50     標題: 回覆:64屆校際朗誦節 (祝福及分享區) 2012

今年會參加4場比賽。今天英詩,輸了。星期四再努力

作者: 天瑜    時間: 12-11-27 12:05

作者: Yukyuk    時間: 12-11-27 16:38

回復 Yukyuk 的帖子

多謝各位!初初箍牙是很難發出好準確音,而且又牙齦會痛的。
我想她已忘我了!

作者: dbc421    時間: 12-11-27 17:18

請問有冇今日有孩子參加小三男子粵語散文的媽媽?因我的孩子要趕回校參與活動,我送完他回校再趕回去想取分紙,只4:10pm, 但一個人都沒有了!唉喚!孩子怪我沒有幫他取到分紙...... 有冇人知賽果呀?
作者: dbc421    時間: 12-11-27 22:21

回復 dbc421 的帖子

請問是當場比賽後可致電問還是要等所有比賽完結才可致電查詢呢?
作者: 天瑜    時間: 12-11-27 22:31

作者: Yannass    時間: 12-11-28 10:48

想問個評判會唔會好主觀? 因為我個仔比完之後, 坐我後既太太都鄂然, 因表現, 動作, 感情全有, 話佢有三甲啦. 但點知個結果係三個亞軍, 三個季軍都無份, 但有一個唔記得一行誦材既同學都有個季軍, 有些同學企定講完全唔投入都有三甲, 我真係好嬲...其實個評判係點介定好唔好架?
作者: 天瑜    時間: 12-11-28 11:26

作者: Yannass    時間: 12-11-28 13:23

多謝天瑜回覆,

我個仔係第一年玩普通話詩詞...個center既大多同學都有獎...唔知why佢無

佢好比心機, 做足老師叫佢做既野, 佢知個結果後仲cry tim~~

作者: 天瑜    時間: 12-11-28 13:54

作者: lbbk    時間: 12-11-28 17:54     標題: 回覆:64屆校際朗誦節 (祝福及分享區) 2012

昨天第一次參加英詩,九龍區,取得第三!我地好滿意,但當時人有D唔開心話好想拿第—。 我地叫佢繼續努力練習啦!妳K3細個,同組D哥哥姐姐經驗多D……(下刪一百字)不過真比賽時會減兩三成表現。大家努力!

作者: birdbird    時間: 12-11-28 19:24

我覺得英詩獨誦比普通話/中文的較易掌握
通常小學的英詩較為興鬆, 從字面看, 小朋友易掌握固中的快樂情緒
但中文詩, 可能有深層意義, 難以捉摸,
而且現今的小朋友的普通話發音都很好,
所以單憑字正腔圓, 難以取得佳績.
作者: 天瑜    時間: 12-11-28 19:38

作者: birdbird    時間: 12-11-28 20:06

天瑜 發表於 12-11-28 19:38
回復 birdbird 的帖子

因為朗誦比賽是一場同學、家長及老師之間的中西文學修養比拼。

難聽d講句,在小學組, 
同學出賽, 有如賽馬,
老師和家長就是練馬師,
練馬師的功力, 就反映在隻馬出賽時的步姿與節奏.

小朋友拿獎, 表面上的榮譽是給他,
但我認為這個榮譽, 有8分努力是來自家長和老師去解讀篇詩 和佢地對小朋友的指導,
2分努力才是小朋友呢 (因為小朋友是跟老師/家長的指導去演譯首詩!)

作者: 天瑜    時間: 12-11-28 21:10

作者: silvia_ng    時間: 12-11-29 00:56     標題: 回覆:64屆校際朗誦節 (祝福及分享區) 2012

一家三口, 預祝你呀女成功呀!

我兩個小朋友都未贏過校際架,呀女上年經我自家訓練贏左另一個英詩。今年搬入元朗,改了報Y 區,唔知機會會唔會大啲。不過我同意,參加比賽,多嘗輸既滋味,到日後做人做事都有好大既幫助。大家放鬆心情比小朋友自由發揮啦!加油!

作者: elysemama    時間: 12-11-29 09:15

十分認同birdbird所講,角力的其實有7、8成是老師/家長的功力,我囡囡好幸運有個好的普通話老師,兩年都有名次,我和囡囡都十分感謝老師的悉心教導!
作者: 一家三口    時間: 12-11-29 11:23     標題: 引用:一家三口,+預祝你呀女成功呀! 我兩個小

原帖由 silvia_ng 於 12-11-29 發表
一家三口, 預祝你呀女成功呀!

我兩個小朋友都未贏過校際架,呀女上年經我自家訓練贏左另一個英詩。今年 ...
Sylvia : 妳搬了入元朗呀?返學方便哪?去Y 區參加英詩也不錯啊!今早暫時完成上場比賽,真的覺得好多實力好接近,還是好睇評判喜不喜愛小朋友的演繹方法.

作者: Yannass    時間: 12-11-29 13:22

老師同學生都好重要, 最重要都係睇下個評判like唔like你表演個方法, 真係好主觀~~
作者: Yannass    時間: 12-11-29 13:24

好似我仔個center大半已經攞左獎, 只得我個仔無, 所以好憎個陳xx評判
作者: Yannass    時間: 12-11-29 14:05

接近, 只差一分~~咁要睇下采數囉, 如果個場既人差既, 咁佢咪可以攞埋冠軍?
作者: 天瑜    時間: 12-11-29 14:10     標題: 回覆:Yannass 的帖子

作者: soright    時間: 12-11-29 15:19     標題: 回覆:天瑜 的帖子

比賽既野,好主觀!評判like 你style 就得,唔like 表現得好都無用!有時覺得好好的同學無獎!平平無其的又冠軍!明明要off phone!電話響幾次都唔知why可以仲比個家長坐係度!當遊戲一場,不用太認真!

作者: bobo    時間: 12-11-29 16:39

回復 Yannass 的帖子

Yannass, 請問你小朋友係參加幾年班普通話朗誦? 因我仔都有參加, 想請你比 D 現場經驗遮, 謝謝
作者: minamina    時間: 12-11-29 17:07     標題: 回覆:64屆校際朗誦節 (祝福及分享區) 2012

阿仔終於完成中文詩詞獨誦,老師沒教他動作。我昨晚才有時間特訓他,表現令我擔心。帶他比賽前最後和他排練,大有進步。因比賽排序排得後,到他作賽時,他已忘記做動作,很順暢大聲朗讀完。他已努力了

最後冠軍84,亞軍83,季軍82,他80,獎他食麥記。

作者: Crabtree    時間: 12-11-29 18:07

囡囡今早比賽完英詩,得亞軍,全中評判所講,無奈!相反第一係native speakers, 可能口音靚,所以得第一!
作者: 天瑜    時間: 12-11-29 18:30

作者: overview    時間: 12-11-29 19:26

唔知網上會唔會有各場的結果 ?
作者: 天瑜    時間: 12-11-29 20:04     標題: 回覆:overview 的帖子

作者: 一家三口    時間: 12-11-29 21:30

一家三口 發表於 12-11-29 11:23
Sylvia : 妳搬了入元朗呀?返學方便哪?去Y 區參加英詩也不錯啊!今早暫時完成上場比賽,真的覺得好多實力 ...

天瑜 : 我囡囡今早是第二場k區普通話散文比賽, 是第一次嘗試, 結果輸了. 下星期五係第3個比賽, 希望輸了2場唔會打擊她的信心啦!
作者: 天瑜    時間: 12-11-29 23:30     標題: 回覆:一家三口 的帖子

作者: 一家三口    時間: 12-11-29 23:39     標題: 引用:其實好多人都知道遊戲規則,到了儲獎項年級

原帖由 天瑜 於 12-11-29 發表
其實好多人都知道遊戲規則,到了儲獎項年級時,即小四開始。玩開u區轉Y/K 區都唔奇!

平常心吧!
其實我地都有轉區。

作者: 天瑜    時間: 12-11-29 23:40     標題: 引用:其實好多人都知道遊戲規則,到了儲獎項年級

作者: silvia_ng    時間: 12-11-30 02:16     標題: 引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+12-11-29+發表

原帖由 一家三口 於 12-11-29 發表
Sylvia : 妳搬了入元朗呀?返學方便哪?去Y 區參加英詩也不錯啊!今早暫時完成上場比賽,真的覺得好多實力 ...
係呀,上年聖誕搬架啦。返學冇咁方便,但呀仔鼻敏感好左。今年呀女轉到Y 區,但呀仔老師就冇幫到佢轉,要去大球場果度比賽,仲要第日開始考試,應該放棄唔去啦。呀女下星期二係屯門比賽,好彩轉做y, 否則9 點去香港既場都有難度。我而家人在英國,星期日先返港,呀女個比賽呢次旨意哂老師啦,哈!

作者: silvia_ng    時間: 12-11-30 02:17     標題: 引用:比賽既野,好主觀!評判like+你style+就得

原帖由 soright 於 12-11-29 發表
比賽既野,好主觀!評判like 你style 就得,唔like 表現得好都無用!有時覺得好好的同學無獎!平平無其的又 ...
yes, 幾十蚊當玩下囉!小朋友都好開心既,最緊要冇壓力。

作者: 天瑜    時間: 12-11-30 08:38     標題: 回覆:一家三口 的帖子

作者: 天瑜    時間: 12-11-30 08:42     標題: 回覆:silvia_ng 的帖子

作者: 一家三口    時間: 12-11-30 09:37

silvia_ng 發表於 12-11-30 02:16
係呀,上年聖誕搬架啦。返學冇咁方便,但呀仔鼻敏感好左。今年呀女轉到Y 區,但呀仔老師就冇幫到佢轉,要去 ...

嘩! 英國好玩嗎? 其實比賽有時都好講運氣吧! 祝好囡囡成功.
作者: 一家三口    時間: 12-11-30 09:42

天瑜 發表於 12-11-30 08:38
嘻!有時會捉蟲的。

您唯盼望下場沒有遇到比您囡更強的同類啦!

天瑜 : 下場是普通話詩詞, 暫時她自己話, 還未能掌握詩詞的意思.我對她說: 其實運氣也很重要呢!
作者: 一家三口    時間: 12-11-30 10:20

天瑜 : 請教英詩要有什麼技巧?

作者: mimame    時間: 12-11-30 12:56

Hi 天瑜,
I am training my kid by myself for next week. I wanna to know whether it is a must to have facial expression? I know movements or actions are not allowed, is that right?

Thanks
作者: 天瑜    時間: 12-11-30 13:17

作者: 天瑜    時間: 12-11-30 13:30

作者: Yannass    時間: 12-11-30 16:09

其實我覺得Y區普通話想win都難, 因為唔好唔記得有班內地過關既學生~~
其實運氣好緊要, 睇下撞到個咩評判, 睇佢like唔like你表演個方法, 評判唔like既, 點努力都無用, 好似我仔咁, 我決定買條水晶比佢出場~~(希望有用啦)
過兩星期我仔仲有聖經廣東話比賽, 個center已經有同學攞左亞軍, 唔知我仔得唔得呢?
天瑜: 想請教你有咩要注意架?
作者: Yannass    時間: 12-11-30 16:43

回復 Yannass 的帖子

始終覺得係評判問題, 因為同一個老師出既學生理應差不多, 但人人有份只係我仔無?
寄望聖經啦~~~

作者: silvia_ng    時間: 12-11-30 16:45     標題: 引用:Quote:silvia_ng+發表於+12-11-30+02:16+係

原帖由 一家三口 於 12-11-30 發表
嘩! 英國好玩嗎? 其實比賽有時都好講運氣吧! 祝好囡囡成功.
英國好凍囉!
呀女呢期應該好忙,係學校好多野訓練,我諗會冇咁專注準備呢次比賽。Anyway, 盡力而為啦!

作者: silvia_ng    時間: 12-11-30 16:48     標題: 引用:+本帖最後由+天瑜+於+12-11-30+08:46+編輯+

原帖由 天瑜 於 12-11-30 發表

嘻!有時會捉蟲的。
遇強越強都好,每次見到其他小朋友表現好,都係大開眼界既好機會呢!不過呀女之前係u 區,見親某名校校服,已經同我講會輸,好有趣,亦都可以係一個教導佢既機會。

作者: overview    時間: 12-11-30 18:13

Yannass 發表於 12-11-30 16:09
其實我覺得Y區普通話想win都難, 因為唔好唔記得有班內地過關既學生~~
其實運氣好緊要, 睇下撞到個咩 ...

邊個centre比賽 ?
作者: overview    時間: 12-11-30 18:27

天瑜 發表於 12-11-30 08:42
其實校際朗誦節是在本地學界認受性高的比賽項目。

如果稔住靠張cert考名校, 我就覺得冇用, 除非張張冠軍. 好多名校單係旗都幾十支, 幾百場比賽, 起碼百幾個第一, 仲要年年有.  有d學校真係可以一支旗都冇, 咁你有, 咪會大鑼大鼓係學校website表揚.

你可以將呢d獎項放係profolio, 但唔好emphazise, 有第一都還可以, 第二,三, 人地名校根本唔會睇你!  你話攞到第二,三咪比人知道原來你做得仲未夠好 !  

作者: 天瑜    時間: 12-11-30 18:46

作者: 天瑜    時間: 12-11-30 18:58

作者: 一家三口    時間: 12-11-30 19:38

天瑜 發表於 12-11-30 18:46
其實我都寫了!
有些普通学校会獎“優点“给取得優良獎狀之学生.

我囡囡讀一條龍學校, 所以對升中沒有壓力. 也不是要win 來考中學. 只是連輸了2場, 她對自己是否朗誦的材料已有所懷疑了.我也對她說: 只要盡了力就夠了. 祇是評判今次不喜歡妳的演繹, 又加上對手太強吧.
作者: HinMa    時間: 12-11-30 19:54

亞女明天比賽,但現在病了,是否不能改期的呢?
作者: 一家三口    時間: 12-11-30 20:08     標題: 引用:亞女明天比賽,但現在病了,是否不能改期的

原帖由 HinMa 於 12-11-30 發表
亞女明天比賽,但現在病了,是否不能改期的呢?
冇得改期!

作者: 天瑜    時間: 12-11-30 20:13     標題: 回覆:一家三口 的帖子

作者: HinMa    時間: 12-11-30 20:15

一家三口 發表於 12-11-30 20:08
冇得改期!

唉! 扁桃腺發炎
作者: 天瑜    時間: 12-11-30 21:50     標題: 回覆:HinMa 的帖子

作者: birdbird    時間: 12-12-1 09:05

有時阿Q  一點諗, 小朋友從小就嬴慣, 未必是一件好事.
小朋友要學會'輸得起', 大人亦然.

我以前抱著給阿仔練大膽的心態讓他參加朗誦節,
他未曾得過獎, 但每次拿了分紙報都是笑著的,
因為大人和小朋友都覺得完成了一個學習過程,
我們齊齊去吃雪糕.

到前年, 評判喜歡阿仔的演譯, 阿仔幸運地得了第2,
他開心到不得了, 他當然希望以後會再拿獎.

去年, 他沒有這個運氣, 那一刻, 他確實有點失落,
不過他很快就平復過來, 因為他明白獎項就只得幾個,
其餘的小朋友沒獎不代表他們唸得不好
他說會繼續參加朗誦比賽, 因為他相信自己終有一天會再有獎的.

今年, 他幸運地重拾得獎的滋味 (但他覺得自己差冠軍一分而拿不到那支錦旗而覺得有點可惜).

幾年間, 小朋友從沒獎到有獎, 從有獎到沒獎, 又得獎,
這不失為一個訓練自強和自賞的好機會.

作者: 天瑜    時間: 12-12-1 09:32     標題: 回覆:birdbird 的帖子

作者: 天瑜    時間: 12-12-1 09:32     標題: 回覆:birdbird 的帖子

作者: overview    時間: 12-12-1 12:00

所以得失最好平常心, 可能會有驚喜!  希望愈高, 失望愈大.  而且呢d比賽只得一個評判, 係好主觀, 除非特別出眾.  盡左力, 享受過程就足夠.

我都係咁灌輸比小朋友知, 因為曾幾何時, 次次出賽都有獎, 佢會覺得係理所當然, 後來趺過, 就慢慢不大介懷結果. 今年更在冇嘜預備下拿了honour.
作者: 一家三口    時間: 12-12-1 13:11

overview 發表於 12-12-1 12:00
所以得失最好平常心, 可能會有驚喜!  希望愈高, 失望愈大.  而且呢d比賽只得一個評判, 係好主觀, 除非特別 ...

我也分享 :

大囡兒第一次參加朗誦節是小二. 只參加了廣東話詩詞, 得80分. 到了小三, 一口氣參加了英詩, 普通話, 廣東話三項比賽, 三個比賽也有獎. 往後幾年的比賽, 又再進步些, 普通話和廣東話也試過冠車. 每次比賽完後, 我也對她說 : 今次的成績很好, 但不代表明年也一樣好, 比賽是有輸有win, 還有好睇評判口味. 希望大女兒明白盡了力就可以了.

今年, 比賽一連輸了2場. 囡囡說 : 老師有問她可有失望, 囡囡答沒有.  
我亦知道囡囡是明白比賽是有輸有win的.失望是有的. 唯有下一場再努力吧!

作者: 一家三口    時間: 12-12-1 14:11

overview 發表於 12-12-1 12:00
所以得失最好平常心, 可能會有驚喜!  希望愈高, 失望愈大.  而且呢d比賽只得一個評判, 係好主觀, 除非特別 ...

作者: 天瑜    時間: 12-12-1 16:23

作者: 喵媽    時間: 12-12-1 23:00     標題: 引用:+本帖最後由+天瑜+於+12-12-1+16:25+編輯+\

原帖由 天瑜 於 12-12-01 發表

親愛的各位:
同意,今日阿仔幼稚園的普通話老師帶著幾個學生比賽,全部取A,因為做到評判說最重要是了解誦材,我識同塲有A的分紙都有寫「了解誦材」!所以老師的教法好重要呢!當然小朋友也要努力練習!

作者: tws2010    時間: 12-12-2 15:04

我自己認為理解可以好主觀, 就如我讀書年代, 老師常說 '這時作者/詩人的心情如何, 反映的是甚麼'等等, 當時我常常問自己, 你不是作者/詩人, 你又怎樣肯定作者/詩人的想法. 看你與評判的chemistry match or not.
作者: overview    時間: 12-12-2 16:15

「享受過程」比「贏得勝利」更重要

作者: bb-chu    時間: 12-12-3 11:48

請教各位:
比賽章程指"參賽者將於參加之比賽結束後獲發分紙",請問是指在一節/組完結後,整個上午(或下午)結束後,還是整天的比賽結束後?
因要安排小朋友請假,所以想清楚了解一下. 謝謝!
作者: 天瑜    時間: 12-12-3 11:58     標題: 回覆:bb-chu 的帖子

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5