教育王國

標題: 王錦輝,德雅-如何決擇?? [打印本頁]

作者: waiwaimam    時間: 12-11-26 01:05     標題: 王錦輝,德雅-如何決擇??

大家可以俾d意見嗎??thx!!

作者: kennistong    時間: 12-11-26 01:17     標題: 引用:大家可以俾d意見嗎??thx!!

原帖由 waiwaimam 於 12-11-26 發表
大家可以俾d意見嗎??thx!!
wkf,  one dragon school

作者: waiwaimam    時間: 12-11-26 08:52     標題: 回覆:王錦輝,德雅-如何決擇??

多謝你的回應,但係wkf的中學好像沒有太多的數據係好定唔好,所以有啲苦腦

作者: waiwaimam    時間: 12-11-26 11:47     標題: 回覆:王錦輝,德雅-如何決擇??

有其他意見嗎?

作者: 碟碟    時間: 12-11-26 11:52

小朋友係边類型?直資適合活潑外向啲既小朋友, 德雅兩者比較下傳統啲, 我自己兩間都, 你考慮下边間啱小朋友多啲....
作者: waiwaimam    時間: 12-11-26 15:14     標題: 回覆:王錦輝,德雅-如何決擇??

我覺得兩間都有適合佢的地方。所以好頭痛

作者: Fionyiu    時間: 12-11-27 18:13     標題: 回覆:王錦輝,德雅-如何決擇??

Boy or girl?

作者: waiwaimam    時間: 12-11-27 18:43     標題: 回覆:王錦輝,德雅-如何決擇??

Girl

作者: sissysze    時間: 12-11-27 18:51     標題: 回覆:王錦輝,德雅-如何決擇??

德雅,學術好好多,不過睇你想唔想谷,因為德雅一家比wkf 谷

作者: dannyyau302    時間: 12-11-27 18:57     標題: 引用:德雅,學術好好多,不過睇你想唔想谷,因為

原帖由 sissysze 於 12-11-27 發表
德雅,學術好好多,不過睇你想唔想谷,因為德雅一家比wkf 谷
唔明點解隔離專欄話德雅屬二線校囉

作者: sissysze    時間: 12-11-27 19:02     標題: 引用:Quote:原帖由+sissysze+於+12-11-27+發表德

原帖由 dannyyau302 於 12-11-27 發表
睇完咪算,不用上心

作者: amy625    時間: 12-11-27 20:22

dannyyau302 發表於 12-11-27 18:57
1)學校名氣不大,有啲怎至已前都未聽個這間學校。2)學校是中小。
3)直屬中學是band 2英中。
4)坊間認為學校很谷。

作者: winnie@pooh    時間: 12-11-27 20:55     標題: 回覆:amy625 的帖子

今年六月派位後,勁多人放位,walk-in 即叩即入.... 校舍仲細到暈... 上年直頭無人提

作者: virgokaren    時間: 12-11-27 22:31

德雅同而家的直資/千禧官津學校的校舎完全冇得比。
我住北區的,間間都靚過佢!
但佢以校風和學術取勝,如佢有機會重建校舍,一定爭崩頭。
WKF 我都中意,俾我揀我會揀WKF。
因為多活動,校舍靚,地點方便我。

作者: mirage    時間: 12-11-27 22:36

WKF,龍校好,如果佢有呈分試阿女成績又好,沙田咁多英中任你揀。
作者: rubycourt    時間: 12-11-27 22:58     標題: 引用:今年六月派位後,勁多人放位,walk-in+即叩

原帖由 winnie@pooh 於 12-11-27 發表
該帖被管理員或版主屏蔽,或作者被禁止/刪除
我幾年前去交小一報名表,校務處D裝修好有親切感,好像回到自己小學的年代。係走廊等收表,見到佢個籃球場只放得下一個球架,另一邊要安裝在校舍的牆上,硬件是有不足之處,但口碑一向不俗,相信亦有其優點!

作者: calvin1688    時間: 12-11-27 23:20

德雅都谷咖!WKF啦
作者: sauwaileung    時間: 12-11-27 23:32

if girl, I will choose 德雅. 學術高.

作者: BBCoffee    時間: 12-11-27 23:45     標題: 回覆:sauwaileung 的帖子

It's really a tough decision! I got the offer from 德雅, waiting list from WKF! I really like both school, 德雅校風樸實,成績好可上深水埗區band1,差啲上返德中,穩中求勝!加上朋友的朋友係入邊教過,話幾谷,但唔會差得去邊,令我有的信心,但佢都話硬件真係同其他學校如wkf無得比,但勝在有愛心! 如Wkf,要唸住上12年,佢地教學理念幾buy! 講真,如比我揀,我都會唸wkf,起碼唔會咁谷同活潑的!

作者: LOVELY-BABE    時間: 12-11-28 00:06     標題: 回覆:王錦輝,德雅-如何決擇??

WkF外表靚,TN有內在美,好似揀老婆咁睇你要乜?

作者: waiwaimam    時間: 12-11-28 00:41     標題: 回覆:王錦輝,德雅-如何決擇??

多謝各位的分析,其實我偏向王錦輝多啲,只係佢無呈分試,又令我有啲卻步

作者: waiwaimam    時間: 12-11-28 11:10

都唔知去唔去德雅留位好?!?!

作者: tung0409    時間: 12-11-28 11:22

咁當初選黃錦輝不是貪佢不用呈分, 小朋友可以冇壓力下愉快學習嗎?
定係你小朋友好適合玩測驗考試遊戲, 遇強愈強?
再想清楚自己想小朋友過一個怎樣的小學生活?相信你會找到答案了
作者: kelvinkmchoi    時間: 12-11-28 11:42     標題: 回覆:王錦輝,德雅-如何決擇??

我會選王錦輝,小六吾駛再煩

作者: always_mama    時間: 12-11-28 13:21

WKF各方面都好些
作者: edmondau.1    時間: 12-11-29 02:21

開開心心揀WKF, 實實在在揀Tak NGAI
作者: sp3014    時間: 12-11-29 06:24     標題: 回覆:王錦輝,德雅-如何決擇??

我去面試時,德雅(老師或學生helper)比我的感覺非常好同有禮貌喎,d學生helper帶d小朋友落番樓梯時好caring,印象非常好。既然兩間都不失為一個好學校(各有長短),有時小朋友的感覺都好重要,畢竟係個小朋友要係個間學校六年,你不如問吓個小朋友對兩間的感覺,喜歡邊間啦。

作者: Rayli    時間: 12-11-29 08:08     標題: 回覆:王錦輝,德雅-如何決擇??

When I got acceptance letter from WKF, I didnt apply Tak Ngar.  Two very different schools, have to think which types of school is suitable for your kid.

作者: evacalbee    時間: 12-11-29 08:18

德雅都有中學架!?!?
作者: evacalbee    時間: 12-11-29 08:19

waiwaimam 發表於 12-11-26 15:14
我覺得兩間都有適合佢的地方。所以好頭痛

你都講下兩間分別有咩適合女女的地方先有得選喎. 打出尼大家分析下啦.
作者: waiwaimam    時間: 12-11-29 09:35     標題: 引用:Quote:waiwaimam+發表於+12-11-26+15:14+我

原帖由 evacalbee 於 12-11-29 發表
你都講下兩間分別有咩適合女女的地方先有得選喎. 打出尼大家分析下啦.
報學校前,我想從活動教學,還是傳統的作出發點,問班主任的意見,她說小女活潑開朗,主意多,而且十分授教,學校上的功課也應付得很好,所以活動教學和傳統教學,也適合她。所以就只報了兩種不同種類最喜歡的兩間,好幸運,兩間也成功了。
德雅,喜歡她的學生,十分有禮,校風良好,修女仁慈。亦有進可攻、退可守的優勢。
王錦輝,喜歡她的教學理念,從解難中學習,著重思考。也喜歡學習語言環境,若能出國升學,相信也比較容易適應。一條龍也十分吸引,可是缺乏中學的資訊,不知是好是壞。

作者: evacalbee    時間: 12-11-29 09:58

個人意見:
傳統有傳統的好,如果兩樣都得,我會覺得跟傳統條路會好d。始終活動教學條路唔係好鮮明。咁多間好似只有一兩間學校做得好(以中學成績看)。

唯一比較係語言方面,到底wkf係咪真係做得到呢?好多英文中學小學其實好多科目都係中國人用英文教,作用係有的,但出國讀書又另一回事。然後好多傳統中學出國讀書的人都比鬼仔勁㗎,我覺得可能係因為傳統學校造就了小朋友的能耐。

我諗女孩子,學懂有禮貌,有修養都好重要。咁我都相信,讀活動教學實係開心d既。

Btw, 德雅都有中學呀?是九龍城中學校網嗎?九龍城區多女仔band 1學校,升中都女仔好著數,有好多選擇。

作者: evacalbee    時間: 12-11-29 10:14

typo: 成日記錯 德雅係九龍城區添 :p
作者: evacalbee    時間: 12-11-29 10:16

"唔係"先真,又打錯… ":(
作者: 天瑜    時間: 12-11-29 10:27     標題: 回覆:evacalbee 的帖子

作者: waiwaimam    時間: 12-11-29 12:07     標題: 回覆:王錦輝,德雅-如何決擇??

有直屬德雅中學,係band 2英中。
另外,一個白痴原因,可能考王錦輝時的家長討論,動魄驚心,感覺上得來不易,所以不捨得放棄。心知是一個無知的想法,但又不其然的這樣想.…

作者: waiwaimam    時間: 12-12-9 10:35     標題: 回覆:王錦輝,德雅-如何決擇??

其實我想問wkf無呈分試,呈分試係用嚟派中學,咁若果去考直資中學,無呈分試可以嗎?

作者: TKO2040    時間: 12-12-9 22:03

讀了好幾年WkF既家長, 想轉出來讀轉統小學, 家長試過係無一間轉統小學肯收(特別係沙田區), 講得好聽叫做課程同人唔同, 有家長表示佢地程度係低過一般傳統小學. 當然家長喜歡WKF校舍, 事實佢係好豪華, 課程又輕鬆過其他小學, 輕鬆完讀12年至算, 都可以考慮.
作者: hungchan1234    時間: 12-12-9 23:13

Tko2040你是否wKf的家長,如果是聽回來,是否有確認呢?以我們用家,我覺得他們英文十分岀色,絕不比一般名小學差,數學也是很好,中文寫作放面有改善空間,我知學校正在加強,我選這校並不覺有錯,學生們大都能自動自覺開心學習,我想說讀書有很多方法,學的事一點也不淺!
作者: iriskwokmama    時間: 12-12-10 00:42

回復 hungchan1234 的帖子

讚成!唔單止唔淺,直情係深潻!唔明點解胡人話wkf較淺
作者: 22welldone77    時間: 12-12-10 00:59

唔係麻,仲有人講轉唔到出面傳統津貼小學

香港係九年免費教育,只要你同教署講冇錢交學費,佢地即刻幫你搵個學位番黎呀。

我想同大家分享一個真實個案。我仔同學個姐姐之前讀區內一間頗受歡迎的津小,但佢媽媽想姐姐入埋wkf,於是考插班,但考了三年才成功。其實,我想講轉出並唔難,想考入才是困難。
作者: carolmum    時間: 12-12-10 01:17

回復 mirage 的帖子

wkf 講明無呈分試的!
作者: mother904    時間: 12-12-10 01:30

TKO2040 發表於 12-12-9 22:03
讀了好幾年WkF既家長, 想轉出來讀轉統小學, 家長試過係無一間轉統小學肯收(特別係沙田區), 講得好聽叫做課 ...

一間學校總有叻同唔叻既人,好難一概而論。我只知有人中學轉左去男、女拔,沙田官中;小學中途轉校,一樣有人去左男、女拔。

作者: waiwaimam    時間: 12-12-10 01:48     標題: 回覆:王錦輝,德雅-如何決擇??

我唔係想中途轉其他小學,只係想知道,沒呈分試可唔可考其他中學。

作者: lcys    時間: 12-12-10 05:01     標題: 回覆:waiwaimam 的帖子

waiwaimam,要入讀津貼中學,學生必須要有三次的呈分試紀錄,EDB以這三次分數來分學生的組別,再配合小六學生編號,進行中學派位。

作者: lcys    時間: 12-12-10 05:07     標題: 回覆:waiwaimam 的帖子

當津中完成所有派位學生註冊後,也會接受叩門學生的申請,一旦津中要收叩門生,也要收他們的小六派位證。或者你問WKF,他們小六的學生會否都有小六派位證。

作者: Yukyuk    時間: 12-12-10 05:35     標題: 回覆:waiwaimam 的帖子

看看以下新聞作參考:-

升中報校勿指望叩門,多區協議收緊名額
(明報 2012-12-03)

【明報專訊】教育局今年「強烈鼓勵」中學停收叩門生,多區已先後就此達成「君子協議」,紓緩區內收生不足問題。升中人口下跌近千的屯門,有英中校長指該區協議學校只在7月統一派位後,報到率低於標準,才可按比例收生,預料多間英中名校隨時沒有叩門額,建議家長宜把握統一派位報讀心儀學校,勿指望放榜後才靠叩門報讀心儀學校。

作者: mother904    時間: 12-12-10 07:56

waiwaimam 發表於 12-12-10 01:48
我唔係想中途轉其他小學,只係想知道,沒呈分試可唔可考其他中學。
你可以係自行分配學位階段申請其他中學

作者: waiwaimam    時間: 12-12-10 10:41     標題: 回覆:王錦輝,德雅-如何決擇??

即是報讀私校直資,沒有呈分試是無影響?

作者: Yukyuk    時間: 12-12-10 11:33     標題: 回覆:waiwaimam 的帖子

如果小朋友係outstanding,沒有呈分試是可以接受。相反,小朋友是普通的,就好危!

作者: waiwaimam    時間: 12-12-10 11:49     標題: 回覆:王錦輝,德雅-如何決擇??

Thanks for everyone reply, I have better understanding now!

作者: mother904    時間: 12-12-10 12:20

waiwaimam 發表於 12-12-10 10:41
即是報讀私校直資,沒有呈分試是無影響?

我的理解是,呈分試是派位用的,私校直資不需要呈分試成績
作者: waiwaimam    時間: 12-12-10 18:06     標題: 回覆:mother904 的帖子

Thank you!

作者: TKO2040    時間: 12-12-12 16:17

mother904 發表於 12-12-10 01:30
一間學校總有叻同唔叻既人,好難一概而論。我只知有人中學轉左去男、女拔,沙田官中;小學中途轉校,一樣 ...

這裡有爸爸之前個小朋友由黃X輝轉了出去, 佢亦接觸其他BK家長講述小學情況, 可能講得太多, 現在有上BK, 但不願多講.

另外, 我亦識有家長在此讀書.

最重要係CURRENT PARENT好滿意咪得囉! 覺得教得好深, 小朋友語文能力自覺好OK既, 甘就安心讀落去.

讀這種學校一定要有信心. 佢地係無逞分, 讀完6年, 小朋友係沙田BANDIND, 定位係MUG都唔知.

朋友已回應了, 佢識得一個年前自行考入沙官, 佢係拿左MUG獎物獎的(家庭自費培訓出來, 同小學無關).  男女拔更加不一定靠學術入去, 有運動體藝得獎能力既BAND3生都收.   

直資小學如果沒有逞分, 小朋友一樣可以自行去考兩間中學, 派位時候就算小朋友選擇了直資中學, 但自行有出面中學收了, 而又係第一志願, 可以搶先收那位小朋友. 另外小朋友家長仍可以去教處自辦"大抽獎", 不過小學不逞分,家長無法得知小朋友BANDING, 甘就唔敢同小朋友選中學, 選擇抽亦會LOSE原有直屬中學的學位.

作者: edwinho123    時間: 12-12-12 20:26

回復 hungchan1234 的帖子

我贊成你講法.....WKF不單只唔淺就連Grade 1己經好深可能有些家長係超級勁人.....我自己都有讀小小書但覺得完全唔淺囉......

係WKF的小朋友差不多個個都好smart......我見到有些小朋友Grade 2己經自己作一篇幾ok的英文文章了.....相信WKF的老師....佢哋有好好方法教導學生學習.....

至於功課唔係出面d人講到咁少.......例子﹕如星期五功課唔計改正.....己經有8、9、10樣啦.....相信唔少囉!

作者: iriskwokmama    時間: 12-12-12 21:00

回復 edwinho123 的帖子

唉!我衣家直情擔心小朋友跟唔上添!
作者: edwinho123    時間: 12-12-12 23:06

回復 iriskwokmama 的帖子

我都好擔心....因為真係好深而功課又多.....但諗深一層.....第時佢吔將來會好囉!

作者: iriskwokmama    時間: 12-12-13 00:08

我要求好底,基本上小朋友考試逹標(即係合格),我都OK架喇!唔想好谷,只希望佢反學開心同達基本標準便可
作者: edwinho123    時間: 12-12-13 22:09

我都係同你一樣....只要唔好攞個"D"返嚟俾我我就好OK......

你知啦,小朋友仲細有時失手都好難講,只係不時提下佢小心些看題目、留心些上堂、assessment温下書!入唔入到腦,係睇小朋友自己本身......

我只希望佢讀得快樂開心.....所以我成日講d人唔好將佢的小朋友同我的小朋友比較.......小朋友個個唔同.....小朋友有自己的 talent......為何要日日比較呢!
總之唔好俾老師投訴、唔好太差我已好滿足了!

作者: iriskwokmama    時間: 12-12-13 22:18

👍Totally agreed! Ur kid is now in Grade one ? Do u think ur kid can adapt the new environment in WKF? How about the result of assessment ? I was so worried as my kid got very bad result , almost D!
作者: edwinho123    時間: 12-12-14 18:41

我小朋友讀Grade 2.....我自己覺得d reading好深,其實攞"D"都唔出奇.....我見到都嚇咗一跳...真係唔淺加上小朋友冇咩耐性睇晒成篇文章....

我想俾些小時間吧!不用太擔心.......

大家努力加油!

作者: iriskwokmama    時間: 12-12-15 13:48

多謝你既鼓勵!其實我有D擔心小朋友會留班!想問以你所知去年有無人留班?
作者: dou-dou    時間: 12-12-17 14:22

Iriskwokmama, 我所知WKF是有留班的,但學校用什麼準則就不知道。我小朋友暫時Assessment的成績ok, 她是由普通學券中文幼稚園上來,現讀小一,但一直有同佢自少睇很多課外書,同看英普卡通片,所以底子不錯。此外,我每天都同佢溫一溫每天學校所學的東西,用少於半小時,佢地只係用半小時做功課,應該afford到,如之前學full stop, question mark, D phonics, 最近學straight line, curves 之類,咪叫佢講番意思出來, 及簡單或重點的字同佢串一串這些字,遇有interesting math, 咪叫佢解解點interesting 法,普通話我自己都唔識,咪叫佢讀一片當天學的囉!我想這學校讀得好不靠死記,臨急讀更加係唔work, 每天溫溫可以確保小朋友理解老師所教的又可以養成好習慣。我目標是遲些我不用陪佢溫,佢自己習慣了會自己同自己溫。我真心的希望我的分享幫到你。
作者: bbforever    時間: 12-12-17 14:31

其實好多私校都是其中ㄧ科主科唔合格都會留班的,包括德雅
作者: waiwaimam    時間: 12-12-17 17:52     標題: 回覆:王錦輝,德雅-如何決擇??

希望我都可以做到每日同佢溫書!課外活動後,會有校車嗎?

作者: dou-dou    時間: 12-12-18 09:14

回復 waiwaimam 的帖子

課外活動後,是有校車的。
作者: edwinho123    時間: 12-12-18 18:24

上年係有人留班......

因為中、英文assessment多數考平時嘢,你可平日給小朋友一些練習......每日做小小.....儲吓儲吓就變得多多了!

唔好俾咁大壓力小朋友和自己......我見到我自己小朋友返學雖然好開心但我feel到佢都有些壓力。

作者: fafapot    時間: 12-12-18 20:16     標題: 回覆:王錦輝,德雅-如何決擇??

德雅係我母校,畢業同學都有返去教書,我有朋友個囡考到小一,以下係我舊同學比嘅comment:
校風嚴(一向都係),功課多,英文讀高一年(即小一讀小二课程),數學深(另加工作紙學深啲既数),老師都幾有愛心,修女學校注重品德,非常傳統,連老師都有指定dress code. 睇你小朋友跟唔跟得上,適唔適合傳統小學……好谷! 希望幫到你

作者: tomatoling    時間: 12-12-18 23:06     標題: 回覆:fafapot 的帖子

多謝!

作者: GhostGG    時間: 12-12-19 00:02

德雅係咁谷數,好多學生因為谷得太多所以唔鍾意數學:;pppp:
作者: fafapot    時間: 12-12-19 10:18     標題: 回覆:王錦輝,德雅-如何決擇??

每一個小朋友嘅資質都唔一样,有啲語文能力好数學可能差啲,有啲思考靈活,英數讀得好,又唔代表中文得。如果科科得,你就考第一。如果傳統學校係錯配,跟唔上追唔到,可選擇轉一間適合自己小朋友嘅學校。盲目追隨大人小朋友都有壓力。其實活動教學我都好响往,只因自己細個嘅時候係响填鴨式教育下長大

作者: Yukyuk    時間: 12-12-19 10:49     標題: 回覆:fafapot 的帖子

我大女都係前幾年德小畢業,我安排她小二時插入德小。我培育女兒閱讀習慣是早在初小前,有閱讀底中文很自然會好,英文亦如是。

作者: waiwaimam    時間: 12-12-19 12:16     標題: 回覆:王錦輝,德雅-如何決擇??

好多謝各位寶貴意見!

作者: lemon    時間: 13-6-13 00:54

WKF is getting more and more competitive in terms of student quality, and I believe it will provide a better language environment for students developing their English and PTH.  If you don't mind the teaching mode is on activity basis, WKF is a better choice!!
作者: waiwaimam    時間: 13-6-13 08:48     標題: 引用:WKF+is+getting+more+and+more+competitive

原帖由 lemon 於 13-06-13 發表
WKF is getting more and more competitive in terms of student quality, and I believe it will provide  ...
Thx!! I'm sending out the cheque to WKF today!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5