教育王國

標題: Deleted~ [打印本頁]

作者: marcoli8    時間: 12-11-26 17:51     標題: Deleted~

如題!

作者: grandyyuen    時間: 12-11-26 17:58     標題: 回覆:有無20分抽中Maryknoll??

識人有

作者: chuchu99    時間: 12-11-26 17:58     標題: 回覆:有無20分抽中Maryknoll

Yes 阿女同班同學抽中!

作者: Fatsa    時間: 12-11-26 17:59

認識兩個
作者: marcoli8    時間: 12-11-26 18:09     標題: 回覆:有無20分抽中Maryknoll

恭喜晒!

作者: sokmum    時間: 12-11-26 20:24     標題: 回覆:有無20分抽中Maryknoll??

亞囡吾中

作者: catf2    時間: 12-11-26 20:33     標題: 回覆:有無20分抽中Maryknoll

我都識兩個

作者: CKBCHU    時間: 12-11-26 20:54

會唔會由頭到尾都得兩個呢?
作者: momochiu    時間: 12-11-26 21:45

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: marcuscyrus    時間: 12-11-26 21:49

回復 momochiu 的帖子

又有25分唔得20分得?好懸疑!
作者: momochiu    時間: 12-11-26 21:50

我都好奇怪
都唔見人上來報喜!
作者: cautionchan    時間: 12-11-26 21:58     標題: 回覆:有無20分抽中Maryknoll??

真的同學媽媽20分抽入,25 分計錯數?乙類:1-5 項只可選一項 6-7: 只可選一!介意寫下25分的組合嗎?

作者: momochiu    時間: 12-11-26 22:00

今日先有些人有25 分告訴人得20, 你話呢?
作者: EvaKim    時間: 12-11-26 22:16

a friend got it at 20 marks
作者: momochiu    時間: 12-11-26 22:28

咁你可以信佢
作者: easybring    時間: 12-11-26 22:31     標題: 回覆:有無20分抽中Maryknoll??

9成9.999 計錯分。係25分?即舊生+天主教。

作者: cautionchan    時間: 12-11-26 22:31     標題: 回覆:momochiu 的帖子

其實佢地有什麼居心甘做呢?真是唔明?

作者: hecabb    時間: 12-11-26 22:38

Haa~ 又咁啱我個朋友仔就係20分入MCS
作者: momochiu    時間: 12-11-26 22:43

可能係舊年
作者: momochiu    時間: 12-11-26 22:46

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: ic07    時間: 12-11-26 23:10     標題: 回覆:有無20分抽中Maryknoll??

識人20分得咗!係唔係易過st marys?

作者: TMMA    時間: 12-11-26 23:16

cautionchan 發表於 12-11-26 22:31
其實佢地有什麼居心甘做呢?真是唔明?
我估⋯只是估⋯可能⋯真的是可能⋯那人的領洗紙是在公海領受的,
或佢身邊所有人都知佢係其他宗教的(可能是好神心的神婆)
所以果5分宗教分是唔講得比人知的!所以25分也要扮20分!
以上純屬假設,如是事實,咁就⋯⋯⋯
作者: hihicathk    時間: 12-11-26 23:20     標題: 回覆:有無20分抽中Maryknoll??

想問下今日放榜結果係咪得一個表共4版紙?

並無分開世襲位同計分位?

作者: cautionchan    時間: 12-11-26 23:40     標題: 回覆:有無20分抽中Maryknoll??

有些學校有分有些沒有!

作者: jollyma    時間: 12-11-27 09:13

TMMA 發表於 12-11-26 23:16
我估⋯只是估⋯可能⋯真的是可能⋯那人的領洗紙是在公海領受的,
或佢身邊所有人都知佢係其他宗教的(可能 ...

有可能喎!
作者: brrbaby2007    時間: 12-11-27 09:16

easybring 發表於 12-11-26 22:31
9成9.999 計錯分。係25分?即舊生+天主教。

我都以為o甘係25分
作者: chunyatmama    時間: 12-11-27 09:18

Most people though they have 25 marks.  Actually, they do not know how to count and create the rumour
作者: constanceng    時間: 12-11-27 09:25

我都想知清楚計分法, 如果有家姐讀緊, 再加宗教分, 是否有25分?

另外, 有朋友是舊生, 佢去領埋洗, 咁又計幾多分呢?
作者: cautionchan    時間: 12-11-27 09:28     標題: 引用:我都想知清楚計分法,+如果有家姐讀緊,+再加

原帖由 constanceng 於 12-11-27 發表
我都想知清楚計分法, 如果有家姐讀緊, 再加宗教分, 是否有25分?

另外, 有朋友是舊生, 佢去領埋洗, 咁又計 ...
家姐讀緊,直入甲類,不用計分!乙類才計分!

作者: cautionchan    時間: 12-11-27 09:31     標題: 引用:Quote:easybring+發表於+12-11-26+22:31+9

原帖由 brrbaby2007 於 12-11-27 發表
我都以為o甘係25分
Old girl + 宗教不是25 分?old girl 10 分,宗教5分,適齡十分!

作者: TMMA    時間: 12-11-27 09:37

現行的小一入學機制,分為「自行分配學位」和「統一派位」兩個階段:
自行分配學位
每所官立及資助小學會將其全部小一學額的大約50%作為「自行分配學位」之用。在「自行分配學位」階段,家長可替其子女向一間位於任何小一學校網的官立或資助小學,遞交小一入學申請表,申請該校的自行分配學位。自行分配學位分為兩類:
甲. 供有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的申請人的學位
約佔學校小一學額30%
未能用盡的學額,學校可根據「計分辦法準則」自行分配
如有不足之數,以原本預留作統一派位的學額填補
凡屬此類別的申請人,必獲取錄
乙. 根據「計分辦法準則」分配的學位
佔學校小一學額不少於20%
若申請人數超出其學位數目時,須按照下列「計分辦法準則」甄選學生:
一.父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作        (20分)
二.兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀        (20分)
三.        父/母為該小學的校董        (20分)
四.        父/母或兄/姊為該小學的畢業生        (10分)
五.首名出生子女﹙即為家庭各子女中最年長者﹚        (5分)
六.與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 #        (5分)
七.        父/母為該小學主辦社團的成員        (5分)
八.適齡的兒童﹙即翌年九月開課時年滿5歲8個月至7歲﹚        (10分)
# 在遞交申請表前,家長宜直接向申請的學校查詢有關「相同宗教」的定義。
註: 申請人只能在第(一)至第(五)項中選一項填報;而在第(六)至第(七)項中,亦只能申報其中一項。所有申報的關係必須證明屬實,才可以獲得有關分數。

作者: mabelkee    時間: 12-11-27 09:40

回復 constanceng 的帖子

家姐讀緊, 細妹係必入, 唔駛計分
如果媽媽本身係舊生, 有10分, 加埋小朋友都領埋洗多5分, 如果淨係媽媽係教友, 但係小朋友唔係, 就無宗教分

作者: brrbaby2007    時間: 12-11-27 09:41

cautionchan 發表於 12-11-27 09:31
Old girl + 宗教不是25 分?old girl 10 分,宗教5分,適齡十分!

我記錯朋友的是首名,所以是15分+10分入吧
作者: cautionchan    時間: 12-11-27 09:42     標題: 引用:現行的小一入學機制,分為「自行分配學位」

原帖由 TMMA 於 12-11-27 發表
現行的小一入學機制,分為「自行分配學位」和「統一派位」兩個階段:
自行分配學位
每所官立及資助小學會將 ...
所以old girl 附合條件4,6,8 =25 分!

作者: cautionchan    時間: 12-11-27 09:55     標題: 引用:Quote:cautionchan+發表於+12-11-27+09:31+

我記錯朋友的是首名,所以是15分+10分入吧
首名和old girl 只可二選一w0r!你要首名十五分,冇得要old girl 十分,首名十宗教二十,old girl +宗教25 分!

作者: gwengwen    時間: 12-11-27 09:59

MCS如果old girls唔係天主教, 仲可以入佢哋Alumni association, 佢哋係"學校附屬辦學團體", 所以又有5分! MCS如果old girls 其實99.9%係25分, 天主教與否都可以入到。

SMCC既old girls, 就算唔係天主教, 如果佢哋又入咗嘉諾撒會既聯繫附屬團體, 又有5分, 所以又有好多25分。

呢5分隨手可得, 公海都唔駛出填form交表交會費就有, 我諗有啲人未必會share比身邊人知, 否則人人去填form佢個25分優勢就會無。

作者: TMMA    時間: 12-11-27 10:09

momochiu 發表於 12-11-26 22:46
請看看有人問st.mary, 都係25分都唔得, 有人卻話20分得!25分唔得, 20分得的話, 教統相處知的話會cancell 佢 ...
另一個假設⋯有人早年已生一大女是該校畢業生,而大女是跟前夫/前妻,
但之後再婚,生了細女,但唔想人知(或唔想解釋)佢再婚,
所以有25分(因同母異父或同父異母的家姐都應該計到分)都同人講只有20分。
以上只是靠估!(可能我睇電視劇太多)所以那些有25分但話只得20的人可能是有苦衷的!

作者: sadsam    時間: 12-11-27 10:38

momochiu 發表於 12-11-26 22:46
請看看有人問st.mary, 都係25分都唔得, 有人卻話20分得!25分唔得, 20分得的話, 教統相處知的話會cancell 佢 ...

多數係人地計錯分姐~仲有人地會CHECK係咪真有呢D分數,好難呃架~
作者: ac917    時間: 12-11-27 10:49     標題: 引用:+本帖最後由+sadsam+於+12-11-27+10:40+編

原帖由 sadsam 於 12-11-27 發表
你做乜編輯左之前既留言?我鍾意你之前果句,夠率直夠坦白!

作者: sadsam    時間: 12-11-27 11:24

回復 ac917 的帖子

算吧啦~ 有幸你睇得到 XD
作者: brrbaby2007    時間: 12-11-27 11:24

cautionchan 發表於 12-11-27 09:55
首名和old girl 只可二選一w0r!你要首名十五分,冇得要old girl 十分,首名十宗教二十,old girl +宗教25  ...

ic, 所以還是25分
作者: sadsam    時間: 12-11-27 11:41

哈哈,唔好咁講,平水相逢吧~

作者: MC1128    時間: 12-11-27 11:54

sadsam 發表於 12-11-27 10:38
多數係人地計錯分姐~仲有人地會CHECK係咪真有呢D分數,好難呃架~
仲有邊句?我想知呀
作者: cautionchan    時間: 12-11-27 11:55     標題: 引用:Quote:cautionchan+發表於+12-11-27+09:31+

該帖被管理員或版主屏蔽,或作者被禁止/刪除
Brrbaby : 甘到我唔係好明你明友的狀況,她是20分抽入啲吧!到現在,沒有25分苦主話抽晤到maryknoll ,所以20 分抽入的是有可能!

作者: sadsam    時間: 12-11-27 11:57

MC1128 發表於 12-11-27 11:54
仲有邊句?我想知呀

冇喇~ DELETE左喇~
作者: sadsam    時間: 12-11-27 12:00

cautionchan 發表於 12-11-27 11:55
Brrbaby : 甘到我唔係好明你明友的狀況,她是20分抽入啲吧!到現在,沒有25分苦主話抽晤到maryknoll ,所以2 ...

係囉~ 學校計左咁多年都仲會計錯呢D野,唔驚俾人話咩?  所以學校同教暑好少計錯分,錯都多數係家長自己計錯~
作者: MC1128    時間: 12-11-27 12:01

sadsam 發表於 12-11-27 11:57
冇喇~ DELETE左喇~
唉,遲來一歩,pm我呀。
作者: cautionchan    時間: 12-11-27 12:05     標題: 回覆:有無20分抽中Maryknoll??

甘今年都ok 多20分抽入!

作者: sadsam    時間: 12-11-27 12:46

cautionchan 發表於 12-11-27 12:05

係呀,之前孟起度放風話交表時見好多世襲交表(好多25分),而佢自己20分都好似入左啦~
作者: cautionchan    時間: 12-11-27 12:55     標題: 引用:Quote:cautionchan+發表於+12-11-27+12:05+

原帖由 sadsam 於 12-11-27 發表
那人又什麼居心,想冇甘多20分同佢爭?

作者: iloveorange    時間: 12-11-27 13:14     標題: 回覆:cautionchan 的帖子

擺明係啦

作者: marcoli8    時間: 12-11-27 14:00     標題: 引用:甘今年都ok+多20分抽入! +

原帖由 cautionchan 於 12-11-27 發表
真的嗎?

作者: momochiu    時間: 12-11-27 20:18

有消息是一個20分都無, 何來20分可以入? 25分就還有些機會, 米講笑啦!

作者: CKBCHU    時間: 12-11-27 20:41

其實講咁耐,都無20分嘅媽媽/爸爸出來報喜?同上年好唔同。有D奇怪!我識好多、好多20分都唔得•••••••
作者: hhying    時間: 12-11-27 21:00

乜舊生會(Alumni) 算係附屬辦學團體架咩?
作者: iloveorange    時間: 12-11-27 21:03     標題: 回覆:momochiu 的帖子

有人話左有朋友20分入左啦,你係都唔信嘅人地親身上黎你都可以唔信.

作者: momochiu    時間: 12-11-27 21:12

回復 iloveorange 的帖子

你可以選擇信朋友, 是好事。我亦信我知道的數據。
作者: iloveorange    時間: 12-11-27 21:17     標題: 引用:回復+iloveorange+的帖子 你可以選擇信朋

原帖由 momochiu 於 12-11-27 發表
你數據何來?我好有興趣!

作者: momochiu    時間: 12-11-27 21:18

去MCS的板面看看吧, 一個20分報喜的也沒有, 不如往時, 一有即上。不單是mcs, 其他名小學都是, 大家可以留意下今年有多少人20分在各校報喜!
連報紙都話今年抽籤位中有一半是妹弟位, 其他仲有25分呢?
我都唔明為什麼明明有25分都要話得20分? 只為比人覺得佢地好好彩嗎?
作者: momochiu    時間: 12-11-27 21:21

如果好熟, 就讓朋友將那張幸運黃紙拿出來大家欣賞一下吧! 怕什麼? 唔熟的話就有機會好似我知道的那人一樣, 25分扮20分, 佢HURT咗一個本來好信佢既同學仔媽咪的心。
作者: momochiu    時間: 12-11-27 21:23

回復 iloveorange 的帖子

都係個句, 你可以選擇信朋友。
作者: CKBCHU    時間: 12-11-27 21:37

今年真係好少人20分入到名校。直資仲難!
作者: TMMA    時間: 12-11-27 21:44

今年個 d 是金豬年BB?
作者: cautionchan    時間: 12-11-27 21:49     標題: 回覆:有無20分抽中Maryknoll??

其實都不用斷言有0R冇25分入唔到,定20分冇可能入!可能真有其事,但已經不是我們能控制範圍以內,沒有20分上來報喜的同時,也沒有25分上來報憂,20分可能都入到,不過郤應該一年比一年難!

作者: momochiu    時間: 12-11-27 21:59

根本30分,25分,20分,15分入都唔係問題, 係唔係朋友都會恭喜一聲, 只是唔好騙人。
唔排除有人計錯分, 但就一定有人明知25分都話20分!
自己去交表, 點會唔知自己幾分?
作者: cautionchan    時間: 12-11-27 22:31     標題: 回覆:momochiu 的帖子

認同!冇須要講大話,可能有不為人知的苦衷!

作者: yslgirl    時間: 12-11-27 22:54

老實講, 睇完您地拗一論都唔知20分有無機抽到名校, 我唔明點解呢d要係秘密, 教署不能公佈嗎?
作者: cautionchan    時間: 12-11-27 22:58     標題: 回覆:yslgirl 的帖子

20分有機,不過越來越少機!冇人會guarantee 你!

作者: MC1128    時間: 12-11-27 23:12

yslgirl 發表於 12-11-27 22:54
老實講, 睇完您地拗一論都唔知20分有無機抽到名校, 我唔明點解呢d要係秘密, 教署不能公佈嗎? ...

無錯,教育局有好多不能說的秘密,莫講是有得抽的分數唔講,升中時,你子女的banding你唔知,唔知點揀校好,揀咗la,學校自行收咗又唔知,係都要玩到六月,死未!
作者: yslgirl    時間: 12-11-28 00:01

我呢d幼稚園生媽媽真係見識少, 不過睇黎我堅持考一條龍幼稚園係無錯, 真係唔夠佢鬥.......我本來想囡囡攞住20分住中西區都好大機會入到好學校, 但三年後唔知咩野世界......
作者: lypoon    時間: 12-11-28 11:54

yslgirl 發表於 12-11-28 00:01
我呢d幼稚園生媽媽真係見識少, 不過睇黎我堅持考一條龍幼稚園係無錯, 真係唔夠佢鬥.......我本來想囡囡攞住 ...
一條龍幼稚園都唔係必上附屬小學
作者: cautionchan    時間: 12-11-28 13:05     標題: 回覆:有無20分抽中Maryknoll??

德望就是一個好例子

作者: yslgirl    時間: 12-11-28 16:14

lypoon 發表於 12-11-28 11:54
一條龍幼稚園都唔係必上附屬小學
我心頭唔係好高, 我間係真幼, 100%上小學的.  但真的德望, 聖心, ST PAUL上返自家小學都咁有問題咩?

作者: lypoon    時間: 12-11-28 16:30

yslgirl 發表於 12-11-28 16:14
我心頭唔係好高, 我間係真幼, 100%上小學的.  但真的德望, 聖心, ST PAUL上返自家小學都咁有問題咩?
...
有個post講德望唔係100%上晒
作者: yslgirl    時間: 12-11-28 17:56

lypoon 發表於 12-11-28 16:30
有個post講德望唔係100%上晒

我知唔係100%, 但我一路都估只要家長不是麻麻煩煩的類型, 而小朋友又唔係太far behind standard, 都應該收返.  (我一直都係咁諗架.......唔通只收考頭果80%......)
作者: puibb    時間: 12-11-28 18:54     標題: 回覆:yslgirl 的帖子

我都以為係!我小朋友係崇真讀,科科top graded , 又係家長義工,愛校小朋友吾係出眾但都乖乖ge, 竟然吾收 好彩之後有好多私校收左,嚇餐死!今年崇小連已經有家姐阿哥係度讀緊既崇幼生都吾收,真奇怪

作者: puibb    時間: 12-11-28 19:02     標題: 引用:我呢d幼稚園生媽媽真係見識少,+不過睇黎我

原帖由 yslgirl 於 12-11-28 發表
我呢d幼稚園生媽媽真係見識少, 不過睇黎我堅持考一條龍幼稚園係無錯, 真係唔夠佢鬥.......我本來想囡囡攞住 ...
U hv made the right choice ! 我三年前放棄龍校讀崇真ga ! 以前崇小係人都收,我心頭吾高唸住如無意外直上至中學!你20 分前2 年st frances, st paul's catholic, 聖心第一輪直入,遲d st paul's catholic 搬離net 12, 得返MPS 同st frances , 再加上出生率再高,20 分都吾洗店唸!net 11 聖心今年好多20 分都bye bye! You a smart !

作者: yslgirl    時間: 12-11-29 10:12

o下祟真小學唔係收晒祟幼d學生架咩?  我聽talk好似係咁講...我個女考到真光幼稚園, 佢講明是100%上真光小學的.  若果有幸德望, 聖心, st.paul收, 佢地唔保證100%上, 我仲讀唔讀, 定穩穩陣陣揀真幼?

20分中西區女仔都搵唔到好學校, 咁真係好驚呀...
作者: Scarlet8899    時間: 12-12-2 20:42

My daughter got in MCS. We have 20 points.
First born and catholic.

作者: Scarlet8899    時間: 12-12-2 20:44

We live in HK island.

作者: MC1128    時間: 12-12-2 20:57

Scarlet8899 發表於 12-12-2 20:42
My daughter got in MCS. We have 20 points.
First born and catholic.
好囉,終於有真人現身

作者: iloveorange    時間: 12-12-2 22:21     標題: 回覆:MC1128 的帖子

我地都係20分中,首名加宗教,一定無計錯分.只不過之前有人成日話有"消息"一個20分都無,似想迫人現身,所以我無出聲.另外以我所知仲有兩個20入左

作者: KongSiuBB    時間: 12-12-3 00:35

想知道在這自行分配學位中, 用計分方法去申請任何一間小學 ,
如果20分得(抽入), 即係25分一定得?
又如果20分唔中, 即15分一定唔得?
Thanks!
作者: YIN-MA    時間: 12-12-3 01:33

Bingo 全中!
作者: sadsam    時間: 12-12-3 10:20

MC1128 發表於 12-12-2 20:57
好囉,終於有真人現身

作者: marcoli8    時間: 12-12-3 13:57     標題: 引用:我地都係20分中,首名加宗教,一定無計錯分.

原帖由 iloveorange 於 12-12-02 發表
我地都係20分中,首名加宗教,一定無計錯分.只不過之前有人成日話有"消息"一個20分都無,似想迫人現身,所以 ...
唔知到我個年有無咁好彩!

作者: marcoli8    時間: 12-12-3 13:57     標題: 引用:我地都係20分中,首名加宗教,一定無計錯分.

原帖由 iloveorange 於 12-12-02 發表
我地都係20分中,首名加宗教,一定無計錯分.只不過之前有人成日話有"消息"一個20分都無,似想迫人現身,所以 ...
恭喜!

作者: iloveorange    時間: 12-12-3 14:18

我當時係last minute 先決定擺MCS. 20分只係有份抽,我有哂心理準備無多過有.結果喜出望外,睇到個list 一刻我竟然諗:個list 係咪講唔中嗰D?!
作者: ac917    時間: 12-12-3 14:24     標題: 引用:我當時係last+minute+先決定擺MCS.+20分只

原帖由 iloveorange 於 12-12-03 發表
我當時係last minute 先決定擺MCS. 20分只係有份抽,我有哂心理準備無多過有.結果喜出望外,睇到個list 一刻 ...
明白你既心情,俾我都會,anyway,真戥你高興

作者: CKBCHU    時間: 12-12-11 23:56

恭喜!有機會做同學!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5