教育王國

標題: 高主教vs港大同學會 [打印本頁]

作者: canau    時間: 12-11-27 01:37     標題: 高主教vs港大同學會

高主教及港大同學會均取錄了小兒, 請問兩間學校如何取捨?
作者: Mybaby03    時間: 12-11-27 07:07     標題: 回覆:canau 的帖子

如我選擇我會選高主教! 但會看住在那裏。

作者: werbaba    時間: 12-11-27 07:18

兩間都好學校,一間急一間慢!我仔仔下年讀高主教P1!
作者: tiger-dog    時間: 12-11-27 09:07     標題: 回覆:高主教vs港大同學會

作者: paltiBB    時間: 12-11-27 09:23

我選擇我會選高主教!
作者: KHbaby    時間: 12-11-27 09:28     標題: 引用:高主教及港大同學會均取錄了小兒,+請問兩間

原帖由 canau 於 12-11-27 發表
兩間都好的。 揀location吧!

作者: tabo911    時間: 12-11-27 09:54

我會選高主教
作者: feiji    時間: 12-11-27 09:59     標題: 引用:高主教及港大同學會均取錄了小兒,+請問兩間

原帖由 canau 於 12-11-27 發表
要視乎小孩子的長處短處、性格、喜好、能力,以及父母的心態和期望去考慮,因為這兩間學校不是同一類型的學校呀。

作者: ethanjoyce    時間: 12-11-27 10:25

Both have secondary school backup, I feel that their academic result is probably on par.
However, HKUGA allows happy learning, less pressure (at least no exam for the first couple years), smaller class, kids don't have to sit still all the time, lots of presentation opportunity......

So I would opt for HKUGA.  Unfortunately we don't even get 2nd interview opportunity.....

作者: anniealana    時間: 12-11-27 13:22

港同中學直资要收費
高主教中學律贴只付堂費
作者: fishmeow    時間: 12-11-27 13:58

兩間都好好!你的孩子是什麼性格,有冇細佬妹跟著?
作者: sabmar    時間: 12-11-27 13:59

回復 ethanjoyce 的帖子

same as you 2 years ago, i rejected 高主教 and accepted 港大同學會. My son is very active so I think 港大同學會 suits him more, and i like the principal Mrs Wong, she is kind and considerate, at least she gave me this impression 2 years ago when i met her in the 2nd interview!!
作者: ethanjoyce    時間: 12-11-27 14:10

sabmar 發表於 12-11-27 13:59
回復 ethanjoyce 的帖子

same as you 2 years ago, i rejected 高主教 and accepted 港大同學會. My son i ...
Good for you sabmar, but different from you 2 years ago, we didn't get an offer from HKUGA.....
作者: iamfansma    時間: 12-11-27 15:03

回復 werbaba 的帖子

I registerd Raimondi today too. :)

作者: aleelee    時間: 12-11-27 16:02

回復 sabmar 的帖子

想問你現在你小朋友在港同學習滿意嗎?有咩學校不足地方 ? 謝謝 !
作者: canau    時間: 12-11-27 18:03

Dear all parents,

Thanks for your valuable comment. My son can sit properly in the classroom.

作者: 556699    時間: 12-11-27 18:33     標題: 引用:兩間都好好!你的孩子是什麼性格,有冇細佬

原帖由 fishmeow 於 12-11-27 發表
兩間都好好!你的孩子是什麼性格,有冇細佬妹跟著?

兩間都係男女校, 所以有冇細妹不是考慮因素。

作者: canau    時間: 12-11-27 19:09     標題: 回覆:fishmeow 的帖子

沒有弟妹跟
他可以坐定定.

作者: fishmeow    時間: 12-11-27 19:15

canau - seems RC is better for your son!!
作者: chrislaw001    時間: 12-11-27 21:52

Canau : 可唔可以分享一下高主教及港同面試的經驗, 明年我仔仔都會考慮考呢兩間學校, 佢都係可以坐定定, 老師講我仔仔係受教的小朋友, 非常乖.  

謝謝你!
作者: canau    時間: 12-11-28 23:47

港同:

1st round2次見: 1) 玩遊戲, VIDEO答問題, 2)小朋友耍帶故事書去面試, 會問下故事書內容

Will choose some to 2nd roundinterview

2nd round: 家長及小朋友一齊見, 由校長或副校長IN, 問家長點解揀尼間學校, 叫小朋友取一本書, 問書的內容.

高主教:

1st round: 集體遊戲

2nd round: 家長及小朋友一齊, 先問家長如平時小朋友有咩學, 放假去那裡, 問完後家長先出去, 再問小朋友.

作者: lypig    時間: 12-11-29 00:11

2012 HKDSE Core Subject – Level 4 or Above

Subject

HKUGAC (%)

RC (%)

GT (%)

福建 (%)

羅氐 (%)

HK Avg (%)

English Language

78.8

50.4

54.0

32.1

39.0

23.3

Chinese Language

37.4

31.6

54.0

40.5

34.0

26.3

Mathematics Compulsory Part

70.7

63.2

44.0

60.1

70.0

33.8

Liberal Studies

39.4

40.5

29.0

50.6

51.0

35.1

http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/notice/HKDSE.pdf
http://www.raimondi.edu.hk/new/document/School_Report_11-12.pdf
http://www.gtcollege.edu.hk/pdf/GTC_HKDSE_2012.pdf
http://pro2.nasthon.com/fukienschool/web/images/stories/temp/2011-2012-dse-result.pdf
http://www.plklfc.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=443&Itemid=330

作者: laylayman    時間: 12-11-29 00:20

港同知道如果收咗妳個細路而好大機會唔讀gar話便會直情reject. 高主看來就不是這樣。只是個人之感受
作者: feifei614    時間: 12-11-29 07:29     標題: 回覆:高主教vs港大同學會

今年的新文憑試,港同的成績很不錯,尤其英文和數學,與RC、優才、福中比較,似乎較優勝!
證明活動教學不比傳統差,如果比著我,我情願選間開心活動教學學校,親子關係融合d!

作者: feifei614    時間: 12-11-29 07:51     標題: 引用:+本帖最後由+lypig+於+12-11-29+00:26+編輯

原帖由 lypig 於 12-11-29 發表

2012 HKDSE Core Subject – Level 4 or Above
再看看資料,還有中文科的文憑試成績,港同比高主教略勝!

作者: meloeskie2    時間: 12-11-29 08:26     標題: 回覆:高主教vs港大同學會

你仔仔好叻,兩間都收
我想問高小是否99%可升高中?

作者: ha8mo    時間: 12-11-29 10:15

作者: Charlotte_mom    時間: 12-11-29 10:27

lypig 發表於 12-11-29 00:11

嘩, 呢度真係高手多, 佩服佩服!
我試過搵都搵唔到

作者: Charlotte_mom    時間: 12-11-29 10:34

ha8mo 發表於 12-11-29 10:15
升中派位成績 (201 2)
獲派首志願學校的百分比為 78.2 %
獲派首三志願學校的百分比為 83.1 %

FYI, 早2年港同校長家長會上公佈數字:
124小六生, 104人上港同書院, 其他20人, 16人去左其他英中, 4人去左中中, 即入英中百份比約96.77%
仲有, 港同書院係100%收小六生的(除非真係長期都貼地, 咁學校一早已經同家長傾計, 我真係見過有小六同學每日放學去教員室補課的), 亦即係話, 走去其他英中的, 理論上係更好OFFER
作者: ha8mo    時間: 12-11-29 10:56

作者: Charlotte_mom    時間: 12-11-29 10:58

laylayman 發表於 12-11-29 00:20
港同知道如果收咗妳個細路而好大機會唔讀gar話便會直情reject. 高主看來就不是這樣。只是個人之感受 ...

唔係, 我知有同學黎自SPK, CCKG, 我女亦係真光本來就可以直升, 如果咁計, 呢D一早就唔會收
作者: ethanjoyce    時間: 12-11-29 10:58

Charlotte_mom 發表於 12-11-29 10:34
FYI, 早2年港同校長家長會上公佈數字:
124小六生, 104人上港同書院, 其他20人, 16人去左其他英中, 4人去左 ...
Good point, this is another good reason why HKUGA is a better choice.
作者: Charlotte_mom    時間: 12-11-29 10:59

ha8mo 發表於 12-11-29 10:56
大佬,一條龍本身就應該係咁

讚成, 有時睇返其他學校做法, 真係覺得自己其實好幸福
(唔怕羞講句, 我女數學一定徘徊合格邊緣, 所以以第一身用家角度, 肯定講句港同唔係諸多留難學生既學校)

作者: ha8mo    時間: 12-11-29 11:07

作者: ha8mo    時間: 12-11-29 11:18

作者: didiyu    時間: 12-11-29 11:24

lypig 發表於 12-11-29 00:11

留心睇下個表,  其實間間學校出的方法都不同, 好似上面是以Level 4 or Above來出百分比,
但呢, 其實好多名中, 是DGS, DBS, SPC, GH ,HY 是以
Level 5 or above 來出百分比比較架, 所以係好難比

作者: rrcc    時間: 12-11-29 11:26

二間都是好小學…如果有弟妹跟著,可考慮學費,還有之後考小學競爭更大,如選港大同,弟妹不一定可以入到…到時便頭痛了
作者: Charlotte_mom    時間: 12-11-29 11:30

didiyu 發表於 12-11-29 11:24
留心睇下個表,  其實間間學校出的方法都不同, 好似上面是以Level 4 or Above來出百分比,
但呢, 其實好多 ...

無錯間間學校有自己公佈, 有D鐘意4以上, 有D鐘意5以上, 2以上
但上面D LINK我已經續條去過, 真係全部4以上WOR, 所以無誤導 (一間4一間5當然唔可以比啦)

作者: Charlotte_mom    時間: 12-11-29 12:32

ha8mo 發表於 12-11-29 11:18
我反而好想知,向學校申請左要呈分的人,如果最後入唔到目標的中學,可否返來港同升返

小學成績好我估港 ...

因為係直資中學, 一定要放棄港同至可以玩派位, 當然家長PLAY SAFE, 可以先接受港同OFFER再出去考(叩門)啦
大部分中規中矩/立定主意唔走返傳統的, 都唔會放棄港同咁搏(今年升左中一的, 揀學校時都未有DSE成績睇, 真係講個信字), 出得去都係TOP, 或者一早決定唔會揀HKUGAC(可能覺得要COOL返小朋友喇, 大個喇)

以前聽過有人衰左叩門書院, 真係唔收 (傳聞咋, 我都唔識佢), 近年有個公開秘密, 就係柴灣某BAND ONE英中(傳統D啦, 今年出左公開試成績與港同相若)鐘意收港同學生, 家長話考親都收, 所以家長本身想出去搏的話, 都已經好多OPTIONS喇, 就算派位真係唔得, 都仲有呢間BAND ONE英文肯收, 唔怕WOR

作者: bear2233    時間: 12-11-29 14:09

Charlotte mom: 請問港同一年要做幾多個project?
作者: laylayman    時間: 12-11-29 14:43

回復 Charlotte_mom 的帖子

Of course there will be exceptional cases but what I meant was if the school believes the child will have very high chance be accepted by co-ed St Stephens DGS etc then they might as well give the chance to others who really want to go to this school, especially those who live nearby.
作者: Charlotte_mom    時間: 12-11-29 15:47

咁又唔係WOR, 學校有校巴去觀塘藍田TKO, 住得近絕對唔係一個優勢
今年都有好多個有OFFER的小朋友, 地區係無校車(係附近成區都無), 例如西九, 美孚, 荃灣.....我都未唸到佢地點解決校巴問題呀
作者: Charlotte_mom    時間: 12-11-29 15:51

bear2233 發表於 12-11-29 14:09
Charlotte mom: 請問港同一年要做幾多個project?

我仔P3, 其實一直做PROJECT, 老師都有帶住, 由好多"窿窿"既工作紙開始, 教小朋友應該去邊度搵資料, 填D咩落去, 老師會俾網址亦會將有關資料擺上ECLASS, 方便小朋友自己去睇(上ECLASS呢樣野就P1已經識啦), 然後再引導學生點去將D資料ORGANISE
真係"杰撻撻"的, 每年都係幾份姐, 唔駛擔心, 唔會個個星期都做既
當學生越黎越大, 指引亦會越少啦, 可能只係SUGGEST一D網頁叫佢地自己搵了

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5