教育王國

標題: Just Received call from DGS yesterday for second interview [打印本頁]

作者: vickychmama    時間: 12-12-1 07:58     標題: Just Received call from DGS yesterday for second interview

It is so happy to hear such call. Thank God.

作者: shirleysmf    時間: 12-12-1 10:37

回復 vickychmama 的帖子

幾時second interview?
作者: joyce919    時間: 12-12-1 10:38

Your girl must be very smart. Congratulation!
作者: CCT    時間: 12-12-1 15:28

vickychmama 發表於 12-12-1 07:58
It is so happy to hear such call. Thank God.

恭喜

作者: ELJCHL    時間: 12-12-1 16:11     標題: 回覆:vickychmama 的帖子

Congrats, could u pm me the 1st interview question, just for reference, thx

作者: doraemon    時間: 12-12-1 18:40     標題: 引用:+本帖最後由+vickychmama+於+12-12-1+07:58

原帖由 vickychmama 於 12-12-01 發表

㳟喜....請問你女兒有否做skill test?

作者: luckyabc    時間: 12-12-4 17:31

I just received the letter for 2nd interview today. The interview day is on 11 Dec .
Did anyone know whether parents need to sit the interview ??  Pls. help !!
作者: vickychmama    時間: 12-12-4 17:53     標題: 回覆:Just Received call from DGS yesterday for second interview

明天見

作者: vickychmama    時間: 12-12-4 17:59     標題: 回覆:luckyabc 的帖子

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: luckyabc    時間: 12-12-4 18:06

回復 vickychmama 的帖子

Thanks a lot !
作者: vickychmama    時間: 12-12-4 18:11     標題: 回覆:luckyabc 的帖子

You are welcome. Good luck for my and your daughter

作者: MARGLAM    時間: 12-12-4 20:19     標題: 回覆:Just Received call from DGS yesterday for second interview

Just received the letter for 2nd interview on 17 Dec

作者: 傲雪    時間: 12-12-6 15:44

如冇2ND interview, 會唔會有Reject 信? 讓我死左條心
作者: cellon    時間: 12-12-6 18:26

傲雪 發表於 12-12-6 15:44
如冇2ND interview, 會唔會有Reject 信? 讓我死左條心

希望在明天!

作者: 傲雪    時間: 12-12-10 10:37

cellon 發表於 12-12-6 18:26
希望在明天!

DGS 說, 所有信已寄出了.
作者: AQMum    時間: 12-12-10 10:47

回復 傲雪 的帖子

未收到信即係奌呀?試過打電話去只有電話錄音資料,如何查詢?求教,謝謝!
作者: cellon    時間: 12-12-10 13:31

傲雪 發表於 12-12-10 10:37
DGS 說, 所有信已寄出了.

所有信?包括waiting的信?

那麼,你收到信嗎?約仍未收到,問問學校吧,不用心掛掛。

Good Luck!

作者: stanleyapple    時間: 12-12-11 15:37

有無人收到 confirmation letter?
作者: eoriaoao    時間: 12-12-11 16:22

stanleyapple 發表於 12-12-11 15:37
有無人收到 confirmation letter?
Do you mean the letter of confirmation offer ? Would it be such high efficiency ? Just started 2nd interview last week.

作者: stanleyapple    時間: 12-12-11 17:10

因有家長話, 上年囡囡 in 完後 4-5 天收到 offer.  
作者: eoriaoao    時間: 12-12-11 23:45

stanleyapple 發表於 12-12-11 17:10
因有家長話, 上年囡囡 in 完後 4-5 天收到 offer.

Would the mentioned girls seated in the interview on last day, last year ? Quoted in another topics of EK related to DGS 2nd interview, the last date of interview is 17/12 (Of course, the actual date may be later than that), therefore the result should not be released such early. According to DGSs schedule, the result should be released at the end of January.

作者: eoriaoao    時間: 12-12-12 14:37

Checked with my friend whose daugther is existing Secondary 6 student of DGS, the confirmation was received before Christmas at that year. But last year's confirmation was issued in March. Likely, DGS's schedule cannot be  predicted easily, just calm down !!
作者: stanleyapple    時間: 12-12-14 12:46

Would the mentioned girls seated in the interview on last day, last year ? Quoted in another topics of EK related to DGS 2nd interview, the last date of interview is 17/12 (Of course, the actual date may be later than that), therefore the result should not be released such early. According to DGSs schedule, the result should be released at the end of January.

作者: MARGLAM    時間: 12-12-17 12:28     標題: 回覆:Just Received call from DGS yesterday for second interview

今日早上終於完咗2nd interview, 終於可以暫時舒一口氣,有冇人係今日下午in呢?

作者: dreamerJ    時間: 12-12-17 13:23

有沒有知道2nd In的獲取錄率大概有多少?
作者: kowloontongC9    時間: 12-12-17 14:05

好似一直都得朝早IN
作者: yukico    時間: 12-12-17 15:21

今天是陸運會, 我估校長下午要出席頒獎。
作者: stanleyapple    時間: 12-12-17 16:55

有沒有知道2nd In的獲取錄率大概有多少?

我都好想知.......
作者: tamsyl    時間: 12-12-17 18:21

請問有冇家長係1st in之後收到reject letter架?
我咩信都冇再收到...上星期打去問校務署既人話會揾同事回覆但等左幾日都冇人覆,最後星期四再打去就話會再寄信...問其實可唔可以話我地知究竟有冇second in又死都唔答...而家都唔知係寄失信定係點,好迷惘,有冇家長同我一樣情況?

作者: dreamerJ    時間: 12-12-18 12:18

今年的2nd In 是否進行完畢?有沒有的2nd In還沒有進行?
作者: tamsyl    時間: 12-12-18 15:40

但阿女學校8個人去考,只有佢同另一同學冇2nd in,但偏偏冇2nd in既2個係今次佈分試考全級前三名的,反而廿幾既都有得2nd in,有點奇怪...當然我地都明白考DGS成績不代表一切
作者: CCT    時間: 12-12-18 16:24

tamsyl 發表於 12-12-18 15:40
但阿女學校8個人去考,只有佢同另一同學冇2nd in,但偏偏冇2nd in既2個係今次佈分試考全級前三名的,反而廿 ...

我對DG選學生方式有所保留....教人摸不著

作者: dreamerJ    時間: 12-12-18 16:29

開始了漫漫的等待長路.....

作者: ttyy    時間: 12-12-18 16:32

回復 tamsyl 的帖子

今次呈分試的成績應該不在DGS的評核範圍。上次1st in 的時候好多學校未考完呈分試。

作者: tamsyl    時間: 12-12-18 18:15

阿女五年級下學期呈分試考全級第二,另一個冇2nd in既同學上次失手考十幾...但阿女由四年級下學期到而家都keep到全級頭五名(而且係港島區頗有名的私小)加上有少少學界獎項,真係冇諗過冇2nd in...
其實當初考都係想運動方面可以多點支援,阿女去完skill test好鐘意,話田徑個場好好,所以而家佢好失望,成日會諗究竟自己有咩做得唔好,有咩比唔上考廿幾既同學...

我地都冇報其他直資,已打算直升一條龍中學,所以升中之旅已經告一段落,各位有其他學校面試既同學仔加油啦~

作者: dreamerJ    時間: 12-12-18 18:30

要讓小朋友知道除了女拔,還有很多好的學校。唔可以講冇2nd in的同學就比有得in的同學差。因為面試有太多不可控制的因素。大家一起加油!
作者: tamsyl    時間: 12-12-18 18:43

我地已經有不斷安慰佢,但佢由五年級開始就一直想讀DGS,要平復都需要一些時間~
其實我地有一直同佢講入唔到DGS唔代表一切,因為大女當年亦係讀普通band 1,一樣入到三大,一樣大學畢業,可能有個幾叻既家姐令細妹而家有d壓力...

作者: ttyy    時間: 12-12-18 20:36

理解你的心情,因我也在考慮如果囡囡被reject,我們怎樣面對,相信明確的答案沒有人給得到。
可能DGS看重1st in 時的學科測試更甚於小學成績。亦可能我們已經考到99分之高分,但無法保證別人考不到一百分。入圍DGS interview的相信都是各有所長的優秀學生,如此的競爭中不確定因素實在太多,或者只可將成功當做幸運,將不成功當做自然。期望突然落空的心情一定會需要一段時間來平復,也相信一定會平復,因為我們始終要面對的是未來。大家努力。

作者: yukico    時間: 12-12-18 20:37

若妳囡囡真的喜歡DGS, 可以之後再考插班, 年年都會有人走(例如海外升學), 所以年年都會有新同學加入, 加油!

作者: eoriaoao    時間: 12-12-19 00:31

Don't give up
作者: cellon    時間: 12-12-19 02:10

但阿女學校8個人去考,只有佢同另一同學冇2nd in,但偏偏冇2nd in既2個係今次佈分試考全級前三名的,反而廿幾既都有得2nd in,有點奇怪...當然我地都明白考DGS成績不代表一切 ...

除了體藝尖子外,有沒有2nd interview,和1st interview 的表現有很大關係。

考全級廿幾既都有得2nd in,可能:
1. 1st interview 的表現很好, AND/OR
2. 體藝才能

作者: tamsyl    時間: 12-12-19 08:48

我地作為大人當然明白每個人都有唔同長處,但一個12歲既女當然睇得比較表面。

其實考學校既都係各取所需,阿女有既未必係DGS需要既...

但不能不提既係佢地office既同事,由有家長話全部信已寄出既時候我打去問,佢就話揾同事覆,但等左足足3日冇人打過黎,最後忍唔住再打就話會再寄信,咁當初何必話揾人覆呢?佢最後又講其實你月尾都冇信都係唔得架啦,但又加句唔得我地都會寄信...咁我真係想問佢姐係點...其實我恨不得加錢寄掛號,至少我一定收到信,那怕只係一封reject letter,至少唔洗而家估估下成大半個月...阿女仲日日一放學自己開信箱,可惜等左十幾日都冇任何消息...
作者: sowasabe    時間: 12-12-19 10:45

但阿女學校8個人去考,只有佢同另一同學冇2nd in,但偏偏冇2nd in既2個係今次佈分試考全級前三名的,反而廿 ...
我地間小學又係甘喎, 考全級頭幾名既三幾位都沒有2nd in , 而考全級二十幾加不是很勁既運動反而有2nd in. 至於1st in全級考頭幾既表現相信不會差過有得2nd in既同學仔.  所以不用太上心, 不入圍不代表什麼.
或者阿Q  甘諗不入DGS是因你囡囡仲有大把選擇機會.

作者: cychan39    時間: 12-12-19 11:07

學校會否撿家庭背景?
作者: tamsyl    時間: 12-12-19 12:15

sowasabe 發表於 12-12-19 10:45
我地間小學又係甘喎, 考全級頭幾名既三幾位都沒有2nd in , 而考全級二十幾加不是很勁既運動反而有2nd in.  ...
咁請問你地學校冇2nd in既幾位同學有收到reject letter嗎?
小女同另一同學2個到而家都冇收到reject letter...

作者: sowasabe    時間: 12-12-19 14:43

我認識既都沒有收到reject letter
作者: tamsyl    時間: 12-12-19 19:02

咁其實會唔會根本未2nd in 完呢?(妄想中)
作者: CCT    時間: 12-12-20 23:28

tamsyl 發表於 12-12-18 18:15
阿女五年級下學期呈分試考全級第二,另一個冇2nd in既同學上次失手考十幾...但阿女由四年級下學期到而家都k ...
你囡囡間小學 是名私小, 又是一條龍, DGS 可能諗住你對DGS興趣不太

作者: CCT    時間: 12-12-20 23:43

tamsyl 發表於 12-12-19 19:02
咁其實會唔會根本未2nd in 完呢?(妄想中)

我是在12月10日打電話問, 打了兩次 (上午), 她下午回覆是 " 2nd in 的 信全寄出, "  我給了NO 給她Check, 說 "你 囡囡沒有份"   我又問她會否寄Reject letter, 她說 "Reject 同 Reserve 信下個月寄"

之後我沒多問了, 因覺得她旳答得好Hea, 同好冇禮貌

作者: eoriaoao    時間: 12-12-21 00:09

作者: ohnono    時間: 12-12-21 00:13

cellon 發表於 12-12-19 02:10
除了體藝尖子外,有沒有2nd interview,和1st interview 的表現有很大關係。

考全級廿幾既都有得2nd in, ...
直資在這個時候揀人,進行面試等等,除了一些特異功能之外,跟本只能靠學校的校內成績來評核。特別是在那些名私小就讀的同學,分數好可能相差好少好少,但成績表上已經全show A級,在中學看來,不就是沒有兩樣,跟本分辦不到你是第一還是第七。如果在以上的情形,很可能由第一到第二十的同學成績表上都是A級的成績。
況且,跟據其他家長的說法,好多時直資是睇第一次即是五年級下學期的呈分試成績作依據,所以單說最近這次的考試排名可能有偏差。

最後就係不得不提你閣下這兩個關鍵重點了。所以直資是每一保細節都要處理得好好,越早開始部署就越有利。

作者: tamsyl    時間: 12-12-21 08:22

CCT 發表於 12-12-20 23:43
我是在12月10日打電話問, 打了兩次 (上午), 她下午回覆是 " 2nd in 的 信全寄出, "  我給了NO 給她Check,  ...
我都係10號打去問,都有畀no check,但佢連覆我有冇份都冇講,咁姐係點?但佢話你月尾都冇信就姐係冇份啦,真係態度麻麻囉!
作者: tamsyl    時間: 12-12-21 08:28

ohnono 發表於 12-12-21 00:13
直資在這個時候揀人,進行面試等等,除了一些特異功能之外,跟本只能靠學校的校內成績來評核。特別是在那些 ...

阿女學校90分先係A,加上出卷幾難,所以平均分A既只有幾個。佢五年級呈分試考全級第二但英文總分拉出黎只有B,所以真係冇全A成績表...
作者: CCT    時間: 12-12-21 18:24

tamsyl 發表於 12-12-21 08:22
我都係10號打去問,都有畀no check,但佢連覆我有冇份都冇講,咁姐係點?但佢話你月尾都冇信就姐係冇份啦, ...

原來對我已經是好好....

另 : don't forget DGS有4-5年級的成績表

作者: eoriaoao    時間: 12-12-24 18:13

有無人收到 [聖誕禮物呢] ?
作者: stanleyapple    時間: 12-12-25 22:05

[quote]有無人收到 [聖誕禮物呢] ?
作者: kowloontongC9    時間: 12-12-26 00:24

應該要等到一月中至尾...
作者: eoriaoao    時間: 12-12-26 00:54

剛剛派了第一次成績表,想問下駛唔駛補交
作者: MARGLAM    時間: 12-12-26 12:04     標題: 回覆:eoriaoao 的帖子

我已補回六年班第一次成績表!

作者: 傲雪    時間: 13-1-7 22:13

Reserve letter 同 Reject letter 已寄出
作者: cellon    時間: 13-1-7 22:18

CCT 發表於 12-12-20 23:28
你囡囡間小學 是名私小, 又是一條龍, DGS 可能諗住你對DGS興趣不太
以往經驗,校方一般不會這樣諗。

作者: cychan39    時間: 13-1-7 22:44

想請問reject letter是否都可以做後備?阿囡封信話可以做後備,是否全部都是這樣?
作者: eoriaoao    時間: 13-1-7 23:01

傲雪 發表於 13-1-7 22:13
Reserve letter 同 Reject letter 已寄出
想問吓你點知,識人在DGS入面做?咁知唔知何時會發出offer letter ? Thanks !!

作者: eoriaoao    時間: 13-1-7 23:03

Is reserve letter = waiting list / 後備 ? Reject letter = no chance ?
作者: wskl    時間: 13-1-7 23:10

回復 傲雪 的帖子

請問有冇人收到reject letter?只聽到很多人收reserve letter.
作者: cellon    時間: 13-1-7 23:13

Reserve Letter = Waiting List.

Good luck.

作者: cellon    時間: 13-1-7 23:15

cychan39 發表於 13-1-7 22:44
想請問reject letter是否都可以做後備?阿囡封信話可以做後備,是否全部都是這樣? ...
如果封信話可以做後備,即是on the Waiting List, 並不是Reject.
但要留意是否要交回回條作實。

Good Luck!

作者: eoriaoao    時間: 13-1-7 23:46

回復 wskl 的帖子

Do you know many applicants received reserve letter ?
作者: ececbaby    時間: 13-1-8 00:16     標題: 引用:Quote:cychan39+發表於+13-1-7+22:44+想請

原帖由 cellon 於 13-01-07 發表
如果封信話可以做後備,即是on the Waiting List, 並不是Reject.
但要留意是否要交回回條作實。
請問reserve 係點安排2nd面試?寄信or call?

作者: eoriaoao    時間: 13-1-8 00:28

Wanted to clarify : Is the reserve / reject letter mentioned above for the result of 1st interview or 2nd interview ? 2nd interview should have been finished in Dec. already.
作者: dreamerJ    時間: 13-1-8 01:18

any one who have got the offer already?
作者: CCT    時間: 13-1-8 12:07

eoriaoao 發表於 13-1-7 23:01
想問吓你點知,識人在DGS入面做?咁知唔知何時會發出offer letter ? Thanks !!

有人收到信?

作者: CCT    時間: 13-1-8 12:09

eoriaoao 發表於 13-1-8 00:28
Wanted to clarify : Is the reserve / reject letter mentioned above for the result of 1st interview o ...

I believe the reserve letter is not related to previous 2nd interview in Dec
作者: wskl    時間: 13-1-8 12:27

回復 CCT 的帖子

I agree with you but still no one receive the reject letter.
作者: luckyabc    時間: 13-1-14 14:11

My friend's daughter has just received "reject letter " today !!
Did anyone get the offer letter ????

作者: eoriaoao    時間: 13-1-14 14:24

回復 luckyabc 的帖子

Are you sure that is a "reject letter" ? As mentioned above, most applicants received "reserve / waiting letter" only.  Moreover, has she sat for the 2nd interview yet ? or only 1st interview ?

作者: eoriaoao    時間: 13-1-14 14:33

Just have got the offer already !!
作者: luckyabc    時間: 13-1-14 14:43

The girl had 2nd interview but got "reject letter "

作者: saint    時間: 13-1-14 14:46

回復 eoriaoao 的帖子

作者: bb86    時間: 13-1-14 14:49

eoriaoao 發表於 13-1-14 14:33
Just have got the offer already !!

congratulations!!
作者: kowloontongC9    時間: 13-1-14 15:08

我都收倒offer!
作者: dreamerJ    時間: 13-1-14 15:18

今天不在香港。不知女儿是否有offer.请问是不是取录与否都会有结果。包括reject letter?
作者: kowloontongC9    時間: 13-1-14 17:40

應該係
作者: cellon    時間: 13-1-14 18:43

kowloontongC9 發表於 13-1-14 15:08
我都收倒offer!
Congratulations!

作者: ivysandymum    時間: 13-1-14 21:38

回復 MARGLAM 的帖子

剛收到waiting list 信, 是否仍需補回六年級成績表?
請問waiting list 的次序是否以呈上教育署的兩次成績作收生標準?

作者: dreamerJ    時間: 13-1-14 22:50

我女女在reserve list。不知道机会有多大?要补充什么材料?
作者: cellon    時間: 13-1-14 22:58

dreamerJ 發表於 13-1-14 22:50
我女女在reserve list。不知道机会有多大?要补充什么材料?

Reserve List = Waiting List.
請留意需要交回回條作實。
機會有多少:很難說。
可以補充任何你認為重要的資料:e.g. 成績表,獎狀......

作者: dreamerJ    時間: 13-1-14 23:05

需要交回回条与不需要交回有什么分别吗?我女女要交回回条。
作者: cellon    時間: 13-1-14 23:17

dreamerJ 發表於 13-1-14 23:05
需要交回回条与不需要交回有什么分别吗?我女女要交回回条。
應該所有Reserve List(= Waiting List)都要交回回條作實。

作者: dreamerJ    時間: 13-1-14 23:24

哦。我们会交的。剩下的事就只有等了。
作者: cellon    時間: 13-1-14 23:27

dreamerJ 發表於 13-1-14 23:24
哦。我们会交的。剩下的事就只有等了。
不要太失望。
有Second Interview 已經十分難得了。

Good Luck and Best Wishes.

作者: dreamerJ    時間: 13-1-14 23:33

女女说2nd in 发挥不是太好。校长用的是“铅笔”记录的。传说中铅笔不太好运。正选的应该是粉红的marker。看来应验了。只好在其他band 1A的面试中再继续努力。

作者: cellon    時間: 13-1-14 23:41

dreamerJ 發表於 13-1-14 23:33
女女说2nd in 发挥不是太好。校长用的是“铅笔”记录的。传说中铅笔不太好运。正选的应该是粉红的marker。看来应验了。只好在其他band 1A的面试中再继续努力。 ...

先安撫女兒的情緒,不要因此影響前面的路。

加油吧!前面還有很多好好的學校等着你女兒!

作者: dreamerJ    時間: 13-1-14 23:44

Yes, thanks.
作者: saint    時間: 13-1-15 12:12

回復 dreamerJ 的帖子

dont be disappointed,never give up
the best is yet to come

作者: wskl    時間: 13-1-15 12:32

回復 cellon 的帖子

請問係咪所有In咗1st interview,但未In 2nd interview的,都收到reserve letter
作者: dreamerJ    時間: 13-1-15 14:31

我小朋友in左兩次。reserve list
作者: kowloontongC9    時間: 13-1-15 14:38

Reserve 即係仲有機會!而家先至1月,遲D可能有部分人放棄。到時便有機會。不要放棄呀!
作者: dreamerJ    時間: 13-1-15 21:57

希望是吧。覺得路很遙遠。只能轉戰其他學校了。大家一起加油吧。
作者: eoriaoao    時間: 13-1-16 10:15

回復 dreamerJ 的帖子

加油!協恩2nd interview下週開始!大把機會

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5