教育王國

標題: 唉…好灰。小朋友無書讀了 [打印本頁]

作者: hohoma16    時間: 12-12-4 19:00     標題: 唉…好灰。小朋友無書讀了

面試十幾間都唔收。請問仲有未截止的幼稚園嗎? 很無奈,很氣餒,仲慘過自己見工。有無媽媽救救我小孩呀!香港真的會有小朋友無書讀

作者: hohoma16    時間: 12-12-4 19:02     標題: 回覆:唉…好灰。小朋友無書讀了

唔小心掂倒讚表情,我只有哭哭表情

作者: isa_ty    時間: 12-12-4 19:03     標題: 引用:面試十幾間都唔收。請問仲有未截止的幼稚園

原帖由 hohoma16 於 12-12-04 發表
面試十幾間都唔收。請問仲有未截止的幼稚園嗎? 很無奈,很氣餒,仲慘過自己見工。有無媽媽救救我小孩呀! ...
是細b 嗎?

作者: alovea    時間: 12-12-4 19:04

好似話york仲可以報,仲有會考慮國際嗎
作者: snowpy2004    時間: 12-12-4 19:06     標題: 回覆:唉…好灰。小朋友無書讀了

楼下邨校?

作者: lovecupid    時間: 12-12-4 19:08

樓主住邊區?
大埔仲有聖保祿....1月2日開始
作者: Doris_Ray    時間: 12-12-4 19:09

港島仲有聖公會未開始
作者: 好有問題    時間: 12-12-4 19:13     標題: 回覆:唉…好灰。小朋友無書讀了

細b可以下年再見過,唔好咁灰

作者: ideeideeidee    時間: 12-12-4 19:15     標題: 回覆:hohoma16 的帖子

作者: Jane1983    時間: 12-12-4 19:16

有讀PN嗎?直上讀住先
作者: iphone88    時間: 12-12-4 19:24     標題: 回覆:唉…好灰。小朋友無書讀了

可嘗試問迦南, 自公佈明年冇學卷後, 有很多家長都放棄學位.

作者: hohoma16    時間: 12-12-4 19:36     標題: 回覆:唉…好灰。小朋友無書讀了

各位,沙田區九龍城區都報晒了。只求有愛心學校。新手媽媽,再加無運仔仔=失學了。打擊太大,好想解決,無助

作者: lovecupid    時間: 12-12-4 19:39

仲有真理浸信會碧濤同沙田圍都仲有得收表。
另外寫求位信,求情信.....寫得多就會有機會
九月中前努力寄就有機會。

作者: may273815238    時間: 12-12-4 19:43

hohoma16 發表於 12-12-4 19:36
各位,沙田區九龍城區都報晒了。只求有愛心學校。新手媽媽,再加無運仔仔=失學了。打擊太大,好想解決,無 ...

有waiting嗎?仲有好多家長未放位的,總有一間適合你仔仔的。就算今年真系無著落,出年開學前在去學校問下,應該好多學校會有位的,到時講既系一年後,話唔埋你個d學校搶住收你個仔仔呢,放心,不要灰。再唔得,出年做大仔,總有適合的學校的,加油吧
作者: cky2009    時間: 12-12-4 19:50

方方好似全面都收生.
舊年我搵pn.8月開學6月打去問都話收form可以去in
作者: CCFU    時間: 12-12-4 19:55

有無問過沙田廣場個間 "好時光" ? 第一城個間 "小時候" ?

作者: CCFU    時間: 12-12-4 19:58

回復 CCFU 的帖子

仲有火炭銀禧七樓心怡JOYFUL幼稚園 , 呢間新校, 應該有位的
仲有沙田溱岸8號-英藝, 如果K1都應該仲有位,可能派全日班或下午班

作者: melody228    時間: 12-12-4 20:03     標題: 引用:面試十幾間都唔收。請問仲有未截止的幼稚園

面試十幾間都唔收。請問仲有未截止的幼稚園嗎? 很無奈,很氣餒,仲慘過自己見工。有無媽媽救救我小孩呀! ...
睇到你第二個post。唔好灰心,遲下會有人放位的!加油。

作者: setosonia    時間: 12-12-4 20:13

試下york 啦! 我個女暫時只有york 收, 十幾間, 如果超細b, 下年做超大b 仲好
作者: 小荻媽咪    時間: 12-12-4 20:21     標題: 引用:面試十幾間都唔收。請問仲有未截止的幼稚園

同感 雖然我冇報到十幾間

作者: martialartsmum    時間: 12-12-4 20:24

時代in 謝斐道
聖安東尼 in 中西區
I don't know if 偉思 is still open but it is quite popular.

These are the other ones I know that has not closed applications yet.
作者: hohoma16    時間: 12-12-4 20:26     標題: 回覆:唉…好灰。小朋友無書讀了

去面試已去到很麻木了。謝謝各位,我會再計劃一下。明天打去問問

作者: behappydad    時間: 12-12-4 20:27     標題: 回覆:唉…好灰。小朋友無書讀了

唔好灰

再試

作者: Jane1983    時間: 12-12-4 20:28

抖擻精神,支持埋去!
作者: Jayann    時間: 12-12-4 20:44

試啟思,佢有位就in得,無deadline
作者: Vlone778    時間: 12-12-4 20:50     標題: 回覆:唉…好灰。小朋友無書讀了

如果係大b間間都waiting呢

作者: babeBBDoll    時間: 12-12-4 20:55     標題: 回覆:唉…好灰。小朋友無書讀了

我兒甥都係呀in左五間冇一間收,而家幫佢手睇睇仲有咩學校可以報名

作者: babeBBDoll    時間: 12-12-4 20:56     標題: 引用:試啟思,佢有位就in得,無deadline+

原帖由 Jayann 於 12-12-04 發表
試啟思,佢有位就in得,無deadline
邊間啟思?

作者: yenyenBB    時間: 12-12-4 20:57     標題: 回覆:hohoma16 的帖子

有冇問過又一村?金巴倫?
何文田聖文嘉?
迦南?

作者: babeBBDoll    時間: 12-12-4 20:58     標題: 引用:可嘗試問迦南,+自公佈明年冇學卷後,+有很多

原帖由 iphone88 於 12-12-04 發表
可嘗試問迦南, 自公佈明年冇學卷後, 有很多家長都放棄學位.
請問知唔知迦南冇學卷幾錢學費?

作者: 小慧    時間: 12-12-4 20:59     標題: 回覆:唉…好灰。小朋友無書讀了

相同感受。

作者: florence.lau    時間: 12-12-4 21:00

嶺南都好似冇deadline 㗎
作者: C-Mermaid    時間: 12-12-4 21:07

樓主,聽妳甘講我都好難受,如果係細b,不如下年再接再勵,唔好俾自己太大壓力,做大B有好處。
作者: baby_tigger    時間: 12-12-4 21:27     標題: 引用:各位,沙田區九龍城區都報晒了。只求有愛心

各位,沙田區九龍城區都報晒了。只求有愛心學校。新手媽媽,再加無運仔仔=失學了。打擊太大,好想解決,無 ...
試吓九龍城迦南,應該仲有大把位,尋日學校打嚟學我做乜唔交留位費

作者: babeBBDoll    時間: 12-12-4 21:30     標題: 引用:Quote:原帖由+hohoma16+於+12-12-04+發表各

原帖由 baby_tigger 於 12-12-04 發表
試吓九龍城迦南,應該仲有大把位,尋日學校打嚟學我做乜唔交留位費
請問冇學卷迦南幾錢學費?

作者: baby_tigger    時間: 12-12-4 21:32     標題: 引用:Quote:原帖由+baby_tigger+於+12-12-04+發

原帖由 babeBBDoll 於 12-12-04 發表
請問冇學卷迦南幾錢學費?
九龍城嗰間好似比其他分校平啲,2xxx。唔make sure,妳可打去問。

作者: baby_tigger    時間: 12-12-4 21:34     標題: 回覆:唉…好灰。小朋友無書讀了

另可試九龍城伯特利,我上年8月 (開學前) 打去問 pn,仲有位

作者: babeBBDoll    時間: 12-12-4 21:40     標題: 引用:Quote:原帖由+babeBBDoll+於+12-12-04+發表

原帖由 baby_tigger 於 12-12-04 發表
九龍城嗰間好似比其他分校平啲,2xxx。唔make sure,妳可打去問。
唔該唒,咁我叫表妹打去問下先

作者: ml88    時間: 12-12-4 21:56

聖士提反女子中學附屬幼稚園 及聖公會幼稚園 在明年一月才招生的. 可試試.
作者: hohoma16    時間: 12-12-4 22:09     標題: 回覆:唉…好灰。小朋友無書讀了

多謝各位援助。我會再試,希望有得番k1

作者: babeBBDoll    時間: 12-12-4 22:14     標題: 引用:多謝各位援助。我會再試,希望有得番k1 +

你打算問邊區?我都幫我兒甥揾緊九龍區學校

作者: iphone88    時間: 12-12-4 22:41     標題: 回覆:babeBBDoll 的帖子

明年冇學卷, 學費大概兩仟多, 詳情可致電學校查詢.

作者: kaitathk    時間: 12-12-4 23:37     標題: 回覆:iphone88 的帖子

再試下york同方方 放心!一定有 到時最驚無錢比學費

作者: yeunglungmc    時間: 12-12-4 23:44

協恩10/12先開始上網取表格...
作者: gattermond    時間: 12-12-4 23:46

九龍塘有间九成有位放出來,放心
作者: coll    時間: 12-12-4 23:48     標題: 回覆:唉…好灰。小朋友無書讀了

試下報下學期PN插班生。好大機會上到K1。
因阿女K1有學校收,所以下學期應該會退PN學。
加油。

作者: Jayann    時間: 12-12-5 00:04

回復 babeBBDoll 的帖子

基本上間間啟思都無真正deadline, 只要妳得閒打去問下都ok,好多家長都放啟思做最後防線,因為係最早interview兼交留位費,跟本未有其他offer,家長一定交留位費做最後防線,所以到開學時,D位就成堆放返出黎架啦。
作者: alovea    時間: 12-12-5 00:41

加油! 唔使灰心,一定有書讀既! 咁多媽媽幫手,你快D搵下以上仲可以報既學校啦!
作者: baby_tigger    時間: 12-12-5 01:42     標題: 回覆:唉…好灰。小朋友無書讀了

可以試埋太子方方多數有位,但我覺得學費唔值,讀住先。下年轉

作者: girouis    時間: 12-12-5 01:50     標題: 回覆:唉…好灰。小朋友無書讀了

唔洗灰wo! 我上年細女考差不多廿間,一間都唔收, 灰到連附近邨校都冇位唔收,結果要誇區揾左間邨校讀N班!今年唔同,變大女,到目前為止4個offer 在手!

作者: 濼晴    時間: 12-12-5 02:06     標題: 回覆:girouis 的帖子

我都有唸 今年唔得 出出年做大b 再戰過

作者: 小小山    時間: 12-12-5 10:07

大不了自己教,出年再黎過
作者: beyondcontrol    時間: 12-12-5 10:15     標題: 引用:多謝各位援助。我會再試,希望有得番k1 +

何文田楊震,黄埔德宝中英文,何文田浸信會啦!

作者: lymchau    時間: 12-12-5 10:20

write letter to the schools.  Must ok!
作者: Sukimama888    時間: 12-12-5 10:22

協恩下星期先派表, 放心, 一定有書讀的,加油
作者: OasisMa    時間: 12-12-5 11:19

放心, 六月好多學校有位放出, 寫定信去你心儀幼稚園等好消息.. ^ ^
作者: Joiv    時間: 12-12-5 11:56

回復 hohoma16 的帖子

方方係人都收,去問下啦!
作者: JuneL    時間: 12-12-5 12:03

同小朋友報考幼稚園, 無論結果如何都是一個難得的經驗, 不單是考小朋友的能力, 更是對家長體力、忍耐力、EQ、 IQ、xxQ的考驗! 場仗未完架, 家長不要氣餒, 希望在明天呀嘛…加油呀, 你今天的屢敗屢戰, 可能造就小朋友將來"永不放棄"的性格呢。
作者: sammilcm    時間: 12-12-5 12:17

一定會有書讀. FIRST去咗村校睇下有冇位先, HOLD住.  2. 出年大把人放位, 如有WAITING在手, 打多D去學校, 佢見你咁有心會優先. 3. 問下有冇D一夠年齡就可入嘅學校, 唔好怕蝕, 比多幾化個月錢, 讀住先.
作者: yantabo    時間: 12-12-5 12:31     標題: 引用:我都有唸+今年唔得+出出年做大b+再戰過 +

原帖由 濼晴 於 12-12-05 發表
我都有唸 今年唔得 出出年做大b 再戰過
but need to fight with 'tiger ' bb !

作者: garygary13    時間: 12-12-5 12:32

寫信叩門(waiting 個d).........包括 n 班
作者: garygary13    時間: 12-12-5 12:34

馬鞍山綠菌, 我都1月先見
作者: ho-hoho    時間: 12-12-5 13:10

無要氣餒,寫叩門信哇者打電話去諮詢下,我宜家都打算寫扣門信去D心儀的學校咯,請問有沒叩門信的格式,用中文仲系英文好?用手寫仲系電腦好?有么技巧?一起學習努力戰鬥
作者: JYP    時間: 12-12-5 13:56

作者: JYP    時間: 12-12-5 13:57

作者: lovecupid    時間: 12-12-5 14:05

協恩中學附屬幼稚園
- 下載報名表格 12月10-16日
- 親臨遞交報名表 12月17日

聖公會幼稚園
- 下載報名表格 12月3日-1月18日
- 親臨遞交報名表 2013年 1月19日

天主教聖保祿幼兒園 (大埔)
- 派發申請表 (幼一及幼二): 2013年2月18日至3月16日
作者: babeBBDoll    時間: 12-12-6 09:51     標題: 引用:Please+try+Baptist+Oasis+English+Kinderg

原帖由 JYP 於 12-12-05 發表
Please try Baptist Oasis English Kindergarten. I know they are still excepting students. B.O.E.K. is ...
any Cantonese class ?

作者: marcuscyrus    時間: 12-12-6 10:06     標題: 回覆:hohoma16 的帖子

Never give up!! My elder son didn't get offers few years ago, even though he was born in feb.

作者: klm402    時間: 12-12-6 10:17

唔好灰心, 有waiting既話你就寫下求位信啦, 盡下努力, 係香港既小朋友唔會冇書讀的, 加油呀.
作者: fung.liu    時間: 12-12-6 10:19

老實講, 過埋呢一兩個月應該一定有位吉返出來, 因為好多家長都會起碼留住2個OFFER (我都係), 所以唔使過份擔心!
作者: ching_800322    時間: 12-12-6 11:24

其實打去問下邊間仲收啦, 有些會有機會後補的!
作者: titanlow    時間: 12-12-6 11:26

沙田區咁多學校, 無可能無位啦...你係有要求o架嘛?否則入馬鞍山都仲有屋村學校有位...書唔會無得讀, 係睇你肯唔肯俾細路去讀...
作者: athea    時間: 12-12-6 12:53

其實所有人都係會嘗試大家談及的名校,唔試一下係對唔住自己,以後又怕個囝囡第時讀得唔好會賴自己又試讀d名校,既然報過唔得咪算0羅,樓下d幼稚園一定有位o架,點會無得讀呢。人唔係一條路既。好多考到大學的學生都未必是名校的出品,讀名校只有一個好處,是賺取Network,因為出社會做野,人脈比較重要,如這個同學你高官,那個同學做那個大公司的高層,做起事來比較方便。至於你話是不是一定要讀名校先至可以有好成績,這不是必然的,所以你不用太擔心。
作者: Jayann    時間: 12-12-6 13:10

我以前讀書眼中只有名校,中學時期比同學之間嘅比較,直情睇唔到名校以外嘅學生,覺得佢地係低一個level, joint school function eg. X'mas ball 識都無興趣識,認為浪費時間,溝通唔到。(sorry...以前好無知)
上左大學,再多D機會識唔同人,先真正感受到人品好,成績好都可以黎至五湖四海,反而令我發覺,來自普通學校嘅人,反而無咁勢利,高傲,輕挑,我喺大家身上學會真快樂,最重要係,人地咪又係考到大學,又係咁叻,人品不知好過幾多所謂名校生。:)
作者: hohoma16    時間: 12-12-6 21:04     標題: 回覆:唉…好灰。小朋友無書讀了

我經過報n經驗,已報多左不同名和不名的幼稚園,但只能選十多間,因為面試太多,又會撞。無想過咁困難,連邨都話full.馬安山太遠了,家住大圍,無可能全都報。

作者: momofish2002    時間: 12-12-6 21:11     標題: 回覆:hohoma16 的帖子

有D有校車接送,都可解決你問題!

作者: allenwcy    時間: 12-12-6 21:21     標題: 回覆:hohoma16 的帖子

Don't give up so early, be course 小學更可怕

作者: Misschu0126    時間: 12-12-6 21:49     標題: 引用:我以前讀書眼中只有名校,中學時期比同學之

原帖由 Jayann 於 12-12-06 發表
我以前讀書眼中只有名校,中學時期比同學之間嘅比較,直情睇唔到名校以外嘅學生,覺得佢地係低一個level, j ...

作者: irisban    時間: 12-12-6 22:06

有冇試過九龍塘英藝, 佢應該有位, 因為我個仔之前話想插今年PN 都有位, 你可以去問O下...

作者: JYP    時間: 12-12-7 09:12

作者: JYP    時間: 12-12-7 21:43

作者: babeBBDoll    時間: 12-12-7 23:16     標題: 引用:回復+JYP+的帖子 Yes+there+are+Cantonese

原帖由 JYP 於 12-12-07 發表
回復 JYP 的帖子

Yes there are Cantonese and PTH class.
PTH + Catonese class sounds good, how offen are they ?
So which mean mainly english + some PTH and Cantonese class
Would like to know the class ratio

作者: SYHC    時間: 12-12-8 11:02

地利亞無application deadline, 而家報仲得
作者: 123onebaby    時間: 12-12-8 11:14     標題: 回覆:hohoma16 的帖子

作者: keemic77    時間: 12-12-8 11:16

add oil... wish you can get an offer soon...
作者: JYP    時間: 12-12-8 13:15

作者: JYP    時間: 12-12-9 08:25

作者: JYP    時間: 12-12-10 22:01

作者: bbrmb    時間: 12-12-10 22:45

JYP 發表於 12-12-10 22:01

Try baptist oasis English kindergarten in Kowloon tong ar... They are still ex ...
I see you everywhere promoting your NET Private teacher and Baptist Oasis. Are you a teacher from Baptist Oasis Kindergarten?
作者: LPN    時間: 12-12-10 22:47     標題: 回覆:bbrmb 的帖子

嚮度睇得多既精明家長自然會明架啦。。。。。。

作者: Cindyjasper    時間: 12-12-10 22:54     標題: 引用:面試十幾間都唔收。請問仲有未截止的幼稚園

唔好灰心,當年我都係咁,仲要interview全部識答,但最後連reject letter都有,後黎我寫求位信,有幾間都收咗,俾d諴意寫下啦!

作者: 小諾諾    時間: 12-12-10 22:58

回復 lovecupid 的帖子

Thanks for sharing~
作者: Jane1983    時間: 12-12-10 22:59

Cindyjasper 發表於 12-12-10 22:54
唔好灰心,當年我都係咁,仲要interview全部識答,但最後連reject letter都有,後黎我寫求位信,有幾間都收 ...
可能你排係waiting前列,我自己和好多friend都係得個寫,從無收過call
作者: 小諾諾    時間: 12-12-10 23:02

hohoma16 發表於 12-12-4 19:00

Add oil~~~~
作者: Cindyjasper    時間: 12-12-10 23:03     標題: 引用:Quote:Cindyjasper+發表於+12-12-10+22:54+

原帖由 Jane1983 於 12-12-10 發表
可能你排係waiting前列,我自己和好多friend都係得個寫,從無收過call
我果時係七月先寫求位信,color copy埋n班嘅獎狀,同當時校外學緊乜,寄出三日即有學校打黎話收

作者: yvonne_bb1122    時間: 12-12-10 23:09     標題: 引用:Quote:Cindyjasper+發表於+12-12-10+22:54+

原帖由 Jane1983 於 12-12-10 發表
請問求位信點寫㗎,可唔可以教吓我呀!

作者: Jane1983    時間: 12-12-10 23:11

回復 yvonne_bb1122 的帖子

我係失敗例子,係都問d成功求位的家長啦!
作者: yvonne_bb1122    時間: 12-12-11 00:19     標題: 回覆:Cindyjasper 的帖子

想請教cindyjasper點樣寫求位信㗎??

作者: Cindyjasper    時間: 12-12-11 09:28     標題: 引用:想請教cindyjasper點樣寫求位信㗎?? +

原帖由 yvonne_bb1122 於 12-12-11 發表
想請教cindyjasper點樣寫求位信㗎??
我盡量揾下

作者: yvonne_bb1122    時間: 12-12-11 13:40     標題: 回覆:唉…好灰。小朋友無書讀了

Thx:

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5