教育王國

標題: 學芭蕾舞,毛妹/王仁曼/SDM? [打印本頁]

作者: rosewong    時間: 12-12-8 17:05     標題: 學芭蕾舞,毛妹/王仁曼/SDM?

囡囡兩歲幾,想安排她上芭蕾舞班,“毛妹”抑或“王仁曼”抑或"SDM"呢?
我住港島東區的。

作者: jodiecheung    時間: 12-12-8 17:43     標題: 回覆:學芭蕾舞,毛妹/王仁曼/SDM?

作者: rosewong    時間: 12-12-8 17:46     標題: 回覆:jodiecheung 的帖子

really?  some of my fd also say that.
but which is better among three?

作者: jodiecheung    時間: 12-12-8 21:00     標題: 回覆:學芭蕾舞,毛妹/王仁曼/SDM?

作者: Jane1983    時間: 12-12-8 22:07

jodiecheung 發表於 12-12-8 21:00
毛妹好似現在多在會所,三十年前我本人學過;王仁曼專攻芭蕾舞,而且學到大個,但少分校;SDM攻爵士舞,多 ...
如果地點ok,王仁曼應該最好。
作者: rosewong    時間: 12-12-9 11:30

回復 Jane1983 的帖子

多謝大家的分享!
覺得近年SDM好hit, 身邊認識很多小女生都在此學跳舞。

作者: Jane1983    時間: 12-12-9 11:38

回復 rosewong 的帖子

SDM多表演機會,fancy d,不過都貴d。
去過奧運果間望過,d員工無禮貌,亦聽過話佢的芭蕾舞導師質素麻麻的傳聞。但我親戚係第二間SDM分校學,就話佢地教jazz強好多,係果度學jazz會好d。

作者: Syinfong    時間: 12-12-9 13:33     標題: 回覆:學芭蕾舞,毛妹/王仁曼/SDM?

一定唔揀SDM,學過暑期班覺得佢地太呃錢,說什麼加錢去迪士尼上堂,最後無左件事,交錢無得退!話送件衫仔俾小朋友,送件十歲的,姐姐問佢有無細d話無,我老公接放學問又即刻有!

作者: ickwong    時間: 12-12-9 19:46

I recommend Ivy Chung School of Ballet in Causeway. You can call to have a free trial.
作者: Reading    時間: 13-1-5 01:28

Hi,

我囡囡都係兩歲幾,我都係諗緊尼三間,
想報王仁曼,因為住沙田,其實三間都叫方便。

但因身邊有朋友話王仁曼好睇你家庭背景,只有有錢人才有表演機會,
所以我想請教有小朋友在王仁曼學跳舞的家長,
其實實際情況是怎樣呢?
謝謝。

樓主,而你又會選擇邊間呢?
作者: rosewong    時間: 13-1-5 07:58

回復 Reading 的帖子

朋友們均建議如第一次學, 選一所近屋企便可, 三間中我偏向毛妹或王仁曼, 但要再看上堂時間是否能配合。
作者: walawado    時間: 13-1-5 13:18     標題: 回覆:Reading 的帖子

囡囡在毛妹學了四年,基本上每年暑期都有一個大表演,各級都有表演機會。老師亦會挑選表現優秀的學生去考獎學金。她的總校在星光行,感覺上總校的學生待遇好些。校長也好像看不起其他分校的學生。

作者: Reading    時間: 13-1-5 20:57

多謝樓主及Walawado的回覆
作者: Charlotte_mom    時間: 13-1-5 23:19     標題: 回覆:學芭蕾舞,毛妹/王仁曼/SDM?

我住銅鑼灣,學校老師推介過Melissa kong,o係中央圖書館隔離,我見東區媽咪會都有媽咪推介。我問過學校舞蹈老師,佢話Melissa kong教得無咁死板wor

作者: pooh仔    時間: 13-1-6 00:49     標題: 回覆:學芭蕾舞,毛妹/王仁曼/SDM

SDM 太商業化!

作者: joyce919    時間: 13-1-6 10:25

阿女三歲時就係貪近屋企去咗SDM,初時都OK. 點知學學吓發覺D同學仔响第個centre有得報考試,亞女就無,原來一開始自已centre就叫阿女跳低一級,我唔識信咗佢地,到佢再叫我交學費,我話唔再跳,佢又話試吓問老師比阿女升班,簡直無話可說.
作者: walawado    時間: 13-1-6 10:49     標題: 回覆:學芭蕾舞,毛妹/王仁曼/SDM

毛妹有些centre是租政府場地。如果租不到,就好大機會要岀尖沙咀星光行學。

作者: pooh仔    時間: 13-1-6 11:00     標題: 引用:阿女三歲時就係貪近屋企去咗SDM,初時都OK.

原帖由 joyce919 於 13-01-06 發表
阿女三歲時就係貪近屋企去咗SDM,初時都OK. 點知學學吓發覺D同學仔响第個centre有得報考試,亞女就無,原來 ...
佢哋比其他ballet schools 收嘅學生喺偏大,咁咪會容易阻高分數,因一般grade1 收6-7,問過佢哋要7歲半先可,到考試咪8歲幾,小朋友一定駕馭到啦,咁又可做靚學校profile. 未接觸過鬼知內裡個中因由。

作者: joyce919    時間: 13-1-7 09:00

回復 pooh仔 的帖子

Thank for your information. 其實阿女現在跳舞的學校有好多同學仔都曾經响SDM跳過。
作者: rosewong    時間: 13-3-12 19:26     標題: 回覆:joyce919 的帖子

“郭慧芸Vivien Kwok"又如何?
有沒有媽咪試過和富中心那間?

作者: aminafy    時間: 13-3-12 23:47

Vivian Kwok 小囡跳過,似上英文班多D!
作者: rosewong    時間: 13-3-13 11:15     標題: 回覆:aminafy 的帖子

願聞其詳。
係北角抑或太古?

作者: vinky911    時間: 13-3-13 11:40     標題: 回覆:Reading 的帖子

我都想知!兩歲半可以學未?

作者: edith208    時間: 13-3-13 13:23

JMB requires good discipline and good attendance to guarantee good progress. If your kid is serious about ballet, JMB is the first choice.

Extra charges are needed for transportation fee and lunch fee before rehearsals for the annual performance in August. Extra practice sessions do not cost extra. Everyone has a chance to perform depending on his/her will and time.
作者: rosewong    時間: 13-3-13 13:35     標題: 回覆:edith208 的帖子

JMB means 王仁曼?

作者: edith208    時間: 13-3-13 21:25     標題: 回覆:rosewong 的帖子

yes. All ballet children exams have an age limit e.g. the kid must be at least 5 to enter pre primary exam and one must be 7 to enter grade 1 as the ballet syllabus is written according to the physical development of children. It is not appropriate to skip a grade as there may be some missing links between grades.

作者: cchealthy    時間: 13-3-13 21:26     標題: 回覆:學芭蕾舞,毛妹/王仁曼/SDM?

毛妹,我N年前都係學佢

作者: rosewong    時間: 13-3-20 20:23     標題: 回覆:cchealthy 的帖子

原本想book郭慧芸試堂,但職員的立場不一致(一個話有位但另一個又話無位),又表示近日忙於預備考試,叫我遲幾個月再來

作者: edith208    時間: 13-3-20 22:23     標題: 回覆:rosewong 的帖子

唔趕嘅話, 上暑期班再接九月regular class, 邊間都可以試下

作者: Kareese    時間: 13-3-22 20:27

作者: hagupit    時間: 13-3-23 01:48

之前係BK自由講場有人介紹過曾眉, 係銅鑼灣, 打過去問有得試堂。我仲未去試, 時間唔啱.
作者: win-mama    時間: 13-3-23 01:51     標題: 回覆:學芭蕾舞,毛妹/王仁曼/SDM?

王仁曼

作者: kelly741    時間: 13-3-23 20:43

作者: Stamp123    時間: 13-4-6 23:45

Sdm.....老師不專業,lazy. 職員態度欠佳
王仁曼,嚴謹,專業d.
My kids tried both before
作者: Mqchris    時間: 13-4-7 00:49

請問如果想學jazz, 除SDM外,還有那裡好呢?上過SDM,感覺不好!
作者: oceanshores    時間: 13-4-7 01:25

回復 Mqchris 的帖子

王仁曼都有Jazz學。
作者: marcoli8    時間: 13-4-7 01:53     標題: 回覆:學芭蕾舞,毛妹/王仁曼/SDM?

王仁曼

作者: pluto_yuen    時間: 13-4-13 12:07

Sdm 同王仁曼2間我小朋友都學過。個人鐘意王仁曼多D。王仁曼不只教ballet知識,亦教小朋友禮猊同規律。而且行政冇sdm咁亂。
作者: fefemom    時間: 13-4-14 15:05

有冇人上過Carol Bateman?
作者: rosewong    時間: 13-4-19 07:02

回復 fefemom 的帖子

no ah, any information about this ballet school?
作者: fefemom    時間: 13-4-19 08:27

rosewong 發表於 13-4-19 07:02
回復 fefemom 的帖子

no ah, any information about this ballet school?

www.carolbatemanschool.com

我女學校上ECA Ballet 是這學校的導師,見有些分校在家附近,不知道教得如何。
有其他家長分享嗎?

作者: rosewong    時間: 13-4-19 22:39     標題: 回覆:fefemom 的帖子

i made decision today n choose JMW for my daughter

作者: edith208    時間: 13-4-19 22:52

u have made a good choice
作者: rosewong    時間: 13-4-20 06:12     標題: 回覆:edith208 的帖子

think so n hope so

作者: rosewong    時間: 13-5-2 21:49

edith208 發表於 13-3-20 22:23
唔趕嘅話, 上暑期班再接九月regular class, 邊間都可以試下

近日收到了暑期芭蕾舞課程的單張, 價錢的確幾吸引, 但因我剛剛為女女報讀了JMW, 所以......
如果同一時間於兩所學校學跳芭蕾舞, 會否有點怪? 有無媽咪試過??

作者: Amy12    時間: 13-5-2 22:09     標題: 回覆:Reading 的帖子

系沙田大會堂有王仁曼同文協合作的芭蕾舞班,收費比王仁曼本身平D,都好嚴格的,每週年表演都有份出場,要表演就要加堂練習,就要收費

作者: bbdou    時間: 13-5-3 11:42

rosewong 發表於 13-5-2 21:49
近日收到了暑期芭蕾舞課程的單張, 價錢的確幾吸引, 但因我剛剛為女女報讀了JMW, 所以......
如果同一時間 ...
我兒現正同時在兩間芭蕾舞學校習舞,不過兩間學制不同,沒有衝突,所以沒有問題。但如果兩間都是教RAD而又會報考試的話,就會有衝突,個人不建議。不過,如果你小朋友好細,去玩下試下,應該問題不大。

作者: rosewong    時間: 13-5-3 20:06     標題: 回覆:bbdou 的帖子

我女現在jmw學跳芭蕾,見vivien kwok暑期課程幾抵,又近屋企,所以想暑假期間幫女女“跳兩間”,我不知課程內容有無衝突,女女三歲,都是初階,但又擔心兩間老師的教法不同,會令她混亂

作者: Chowying    時間: 13-5-3 23:51     標題: 引用:我女現在jmw學跳芭蕾,見vivien+kwok暑期課

原帖由 rosewong 於 13-05-03 發表
我女現在jmw學跳芭蕾,見vivien kwok暑期課程幾抵,又近屋企,所以想暑假期間幫女女“跳兩間”,我不知課程 ...
冇表演嗎?到時要加堂彩排咁未必上到vivi k 喎。

作者: rosewong    時間: 13-5-4 18:27     標題: 回覆:Chowying 的帖子

諗住淨係上暑期咋,亞女啱啱先學,應該唔會貢快有表演啦

作者: JulieB    時間: 13-5-13 00:45     標題: 回覆:學芭蕾舞,毛妹/王仁曼/SDM?

我覺得SDM唔專業,非常商業化,同意之前有媽媽講,佢地教jazz好d.

作者: 饅頭人    時間: 13-5-13 11:38

我兩個女都是在郭慧雲(大女7yrs) (細女4yrs)
兩個都是2.5yrs 暑期班轉上常規班的
大女入讀時的澳籍老師 2年前已經無做, 現在是中籍老師
我個女兩個都好鍾意, 因為鐘意所以冇轉過
而他們一年有一次大型表演, 一次家長觀課
職員唔一致是正常的, 因為幼兒班有免費試堂,
常常人數滿額.
前排的確是在準備考試, 我兩個女都是本星期考試。
而其它舞校,我當年只比較了王仁曼.
大家除了地點、師資、金錢之外,也要問舞班以外有咩開支
及補假的安排(尤其重要,讀左書活動多多常常要請假)
作者: harrharr    時間: 13-5-15 13:49     標題: 引用:Quote:edith208+發表於+13-3-20+22:23+唔趕

原帖由 rosewong 於 13-05-02 發表
如果同一時間 ...
我想問下JMW學費貴唔貴?

作者: kakadaddy    時間: 13-6-13 18:08

How many silly mistakes you can find?

作者: soright    時間: 13-6-13 18:10     標題: 引用:Quote:jodiecheung+發表於+12-12-8+21:00+

原帖由 Jane1983 於 12-12-08 發表
如果地點ok,王仁曼應該最好。
Agreed

作者: pooh仔    時間: 13-6-13 18:15     標題: 引用:+本帖最後由+kakadaddy+於+13-6-13+18:09+

原帖由 kakadaddy 於 13-06-13 發表

嘩, 連日子/星期都搞錯兼串錯。

作者: kakadaddy    時間: 13-6-13 22:27

pooh仔 發表於 13-6-13 18:15
嘩, 連日子/星期都搞錯兼串錯。

all stupid mistakes
作者: 南南自語    時間: 13-7-15 12:15

Amy12 發表於 13-5-2 22:09
系沙田大會堂有王仁曼同文協合作的芭蕾舞班,收費比王仁曼本身平D,都好嚴格的,每週年表演都有份出場,要 ...

請問幾多歲可以參加? 是否到沙田大會堂報名的?
作者: karen55407    時間: 13-7-15 13:17     標題: 回覆:Reading 的帖子

我唔同意!我女在王仁曼學了六年,每年暑假只要有考試便可參與大型表演。至於小型表演一般由負責老師揀佢嘅愛將,咁跳得好考試高分多數有份。

作者: siutingto    時間: 13-7-15 16:32     標題: 回覆:學芭蕾舞,毛妹/王仁曼/SDM?

作者: siutingto    時間: 13-7-15 16:32     標題: 回覆:學芭蕾舞,毛妹/王仁曼/SDM?

作者: zuzu888    時間: 13-8-4 00:37     標題: 引用:我唔同意!我女在王仁曼學了六年,每年暑假

原帖由 karen55407 於 13-07-15 發表
我唔同意!我女在王仁曼學了六年,每年暑假只要有考試便可參與大型表演。至於小型表演一般由負責老師揀佢嘅 ...
我囡學左兩年!pre-sch 1 & 2!從冇表演

作者: tam_bb    時間: 13-8-4 05:41     標題: 引用:Quote:原帖由+karen55407+於+13-07-15+發表

原帖由 zuzu888 於 13-08-04 發表
我囡學左兩年!pre-sch 1 & 2!從冇表演
請問邊間分校?

作者: kyowong    時間: 13-8-4 18:02     標題: 回覆:學芭蕾舞,毛妹/王仁曼/SDM?

請問王仁曼幾錢?多什貴嗎?

作者: karen55407    時間: 13-8-4 22:09

回復 zuzu888 的帖子

最早係Primary先可參演明日之星演出!
作者: tabo911    時間: 13-8-5 00:20     標題: 引用:回復+zuzu888+的帖子 最早係Primary先可參

原帖由 karen55407 於 13-08-04 發表
回復 zuzu888 的帖子

最早係Primary先可參演明日之星演出!
一星期一堂定兩堂?

作者: karen55407    時間: 13-8-5 20:06

唔記得Primary係一堂定兩堂
作者: TYBB1    時間: 13-8-6 02:01     標題: 回覆:學芭蕾舞,毛妹/王仁曼/SDM?

請問王仁曼是否根據歲數來分班?還是要考試來分班?我小朋友5歲,之前亦無任何芭蕾舞底。
普遍幾來才去到Primary 1?

作者: edith208    時間: 13-8-6 10:41     標題: 引用:請問王仁曼是否根據歲數來分班?還是要考試

原帖由 TYBB1 於 13-08-06 發表
請問王仁曼是否根據歲數來分班?還是要考試來分班?我小朋友5歲,之前亦無任何芭蕾舞底。
普遍幾來才去到Pr ...
考Royal Academy of Dancing試係按歲數,考primary要足6歲

作者: edith208    時間: 13-8-6 10:45     標題: 回覆:TYBB1 的帖子

英國RAD 分pri primary, primary, grade 1 - 8的芭蕾舞考試,由足5歲開始考,大部份香港芭蕾舞學校都有得報;王仁曼都係報呢個,其他有D會報澳洲或大陸的考試

作者: Angel_mak    時間: 13-8-6 22:52     標題: 回覆:學芭蕾舞,毛妹/王仁曼/SDM

我呢三間都唔會考慮,因為通常大集團d老師quality 都好參次,因為好多都係d高班嘅學生去教pre school / lower grade 的同學。我會揾d小規模嘅學,d老師通常會係自己教番(已有tc牌)。
p.s.我係學左ballet好耐的,from2歲to now(2x), 已考grade 8

作者: edith208    時間: 13-8-7 11:37

Angel_mak 發表於 13-8-6 22:52
我呢三間都唔會考慮,因為通常大集團d老師quality 都好參次,因為好多都係d高班嘅學生去教pre school / low ...
王仁曼教初班(九龍灣)係有senior teachers教, (年紀唔係senior), 高班學生係助教, 表演前因有大量學生上課, 一個老師加兩, 三個助教一起上課
作者: CutieHeart    時間: 13-8-7 15:59

回復 tabo911 的帖子

Pre-School 1 同 Pre-School 2 一星期一堂, Pre-Primary 開始要一星期兩堂
作者: christywong111    時間: 13-8-7 17:09

SDx真係超差, 差都無朋友, 勁唔專業,
王仁曼呢, 成十八個人一斑, 我都唔知那麼多人, 點上堂,
作者: aimlee    時間: 13-8-7 19:19

奧運站附近有冇王仁曼或毛妹芭蕾舞、謝謝

作者: mikumiku    時間: 13-8-8 13:17     標題: 引用:一定唔揀SDM,學過暑期班覺得佢地太呃錢,

作者: mikumiku    時間: 13-8-8 13:18     標題: 引用:SDx真係超差,+差都無朋友,+勁唔專業,王仁曼

作者: mikumiku    時間: 13-8-8 13:21     標題: 引用:我覺得SDM唔專業,非常商業化,同意之前有

作者: edith208    時間: 13-8-8 14:27     標題: 引用:奧運站附近有冇王仁曼或毛妹芭蕾舞、謝謝

原帖由 aimlee 於 13-08-07 發表
奧運站附近有冇王仁曼或毛妹芭蕾舞、謝謝
最近地鐵站的係九龍灣(王仁曼同毛妹)或荃灣(王仁曼)

作者: Angel_mak    時間: 13-8-11 19:23     標題: 回覆:edith208 的帖子

senior teacher?但佢有無考教師牌,跳得好高級,唔代表教得好,最好check吓有無受過RAD teacher certificate 嘅訓練

作者: kyowong    時間: 13-8-13 21:06     標題: 回覆:edith208 的帖子

毛妹九龍灣邊到?

作者: edith208    時間: 13-8-14 22:54     標題: 引用:毛妹九龍灣邊到? +

原帖由 kyowong 於 13-08-13 發表
毛妹九龍灣邊到?
德福大廈22樓

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5