教育王國

標題: SC vs KV [打印本頁]

作者: jloved    時間: 12-12-10 09:43     標題: SC vs KV

大家會點選擇? 升小學, SC 好似對小朋友自學能力好一點. KV 好似容易接上傳統小學. 除了叩門比較有優勢, 有何好處. 不喜勿喷, 大家分享下啫!  

敎育局資料 (2011)
SC(羅福道) 師生比例 1 : 8.6
SC(雅息士道) 師生比例 1 : 8.6
KV(根德+多實) 師生比例 1 : 14.X

學費SC 42K(11期) VS KV 24K(10期)

以往有關SC, KV的post
請問sc pm英普vs kv pm點好?!
九龍堂區SC,KV,KM,HKPS都係好多人報的好學校
請問怎樣選擇? KV vs SC vs LH vs TT
SC vs KV vs Victoria, how would you rank?

作者: 小曳人    時間: 12-12-10 10:34

家長可先考慮想小朋友讀邊類型學校,或覺得邊樣較適合,我响今年小一呢個遊戲最深體會係.. 適合!好似SFA考做卷咁,KV嘅小朋友應該佔優,但更多嘅係唔考做卷,要講故事畫畫!
我相信KV小朋友適應小一會較好,因為功課測驗默書無難度,但好多人話,到高小時,SC嘅小朋友就會跑出

作者: nausicca    時間: 12-12-10 10:41

Very useful information!! Thank you so much!
作者: homepridealice    時間: 12-12-10 10:44

THANK YOU SOOOO MUCH
作者: 金盆洗手    時間: 12-12-10 10:46     標題: 回覆:SC vs KV

我嘅小朋友係自由奔放型,所以我會揀KV俾佢學好規舉。 如果比佢慣咗活動教學我驚佢上到小一會接受唔到自己嘅命運

作者: gamui    時間: 12-12-10 11:04

回復 金盆洗手 的帖子

Me 2!!! So you will choose KV?
作者: 金盆洗手    時間: 12-12-10 11:25

gamui 發表於 12-12-10 11:04
回復 金盆洗手 的帖子

Me 2!!! So you will choose KV?
Yes, posted the cheque this morning
作者: breadbb    時間: 12-12-10 12:07     標題: 回覆:SC vs KV

決定左讀sc所以kv封信俾一家之主掉左落垃圾桶
因為仔本身座得定專注力好 所以唔洗kv train反而我想佢有自信 俾多d空間佢探索
所以我揀左sc

作者: Lachesis    時間: 12-12-10 12:09

作者: Lachesis    時間: 12-12-10 12:17

作者: gamui    時間: 12-12-10 13:20

回復 Lachesis 的帖子

Good to hear that! So I think I can make up my mind too compare KV and Soka...

作者: lcdtopcon    時間: 12-12-12 02:12     標題: 回覆:jloved 的帖子

SC: 活動教學。升上傳統小學需父母要跟    貼功課,都幾勞氣,小朋友需要時間適應,每天總是不夠時間剩,親子關係緊張。
KV:  傳統教學。升上傳統小學父母比較輕鬆,由佢小一第一天上學後自己已快便做完多樣功課、執書包、溫默書等,完全不用父母操心,小朋友亦很輕易取得高分,感覺每天多了很多時間玩耍或共讀課外書,親子關係更融洽。
個人經驗,不喜勿插。

作者: Heima10    時間: 12-12-12 08:58     標題: 回覆:lcdtopcon 的帖子

咁坐唔定活潑唔怕醜的小朋友,應入KV 平衡及制衡一下,定SC 類型活動教學,順佢性格而行好啲呢?有沒有過來人分享一下?謝謝!

作者: picture    時間: 12-12-12 09:03     標題: 引用:Quote:小曳人+發表於+12-12-10+10:34+家長

原帖由 Lachesis 於 12-12-10 發表
咁又未必
kv畢業既去到高小/中學一樣可以好叻
朋友兩個女都係kv畢業生
乜DGS有名次嘅咩?

作者: Amymichelle    時間: 12-12-12 09:08

金盆洗手 發表於 12-12-10 10:46
我嘅小朋友係自由奔放型,所以我會揀KV俾佢學好規舉。 如果比佢慣咗活動教學我驚佢上到小一會接受唔到自己 ...
Agree with u,小女同妳小朋友是同類也!
作者: homepridealice    時間: 12-12-12 09:10     標題: 回覆:SC vs KV

本身已選好SC, 因SC重視培養小朋友主動學習,思考,最緊要係培養到小朋友自信表達,這方面很可貴!但我亦知上小學適應亦是一大問題,KV 真係做得好!請問有問多些SC 家長可說說小朋友上小一方面的情況呢?十分感謝(我是SC pm offer & KV am offer, 但小朋友是am, pm 都可適應,故非考慮因素)

作者: Amymichelle    時間: 12-12-12 09:10     標題: 引用:Quote:金盆洗手+發表於+12-12-10+10:46+我

原帖由 Lachesis 於 12-12-10 發表
我阿囡都係曳人一名
所以上年都揀左讀kv
依加讀得好好

作者: breadbb    時間: 12-12-12 09:12     標題: 引用:本身已選好SC,+因SC重視培養小朋友主動學習

原帖由 homepridealice 於 12-12-12 發表
本身已選好SC, 因SC重視培養小朋友主動學習,思考,最緊要係培養到小朋友自信表達,這方面很可貴!但我亦知 ...
我鍾意sc係因為重思考 我覺得呢樣野好重要

作者: homepridealice    時間: 12-12-12 09:14     標題: 回覆:SC vs KV

同埋想請問選KV 的,小朋友有否另外再上英文及普通話班?因為現時已有些興趣班,怕小朋友好似上太多班

作者: 貓貓人    時間: 12-12-12 09:27     標題: 引用:我嘅小朋友係自由奔放型,所以我會揀KV俾佢

原帖由 金盆洗手 於 12-12-10 發表
我嘅小朋友係自由奔放型,所以我會揀KV俾佢學好規舉。 如果比佢慣咗活動教學我驚佢上到小一會接受唔到自己 ...
same here, 我個仔都係自由奔放形。仲好active下,究竟KV係咪真係可以教好佢?定係應該讀D活動D嘅學校

作者: dwkw333    時間: 12-12-12 14:32     標題: 引用:本身已選好SC,+因SC重視培養小朋友主動學習

原帖由 homepridealice 於 12-12-12 發表
本身已選好SC, 因SC重視培養小朋友主動學習,思考,最緊要係培養到小朋友自信表達,這方面很可貴!但我亦知 ...
如之前lcdtopcon 家長所言KV 適應傳統小—應好些(真係match)。人地早在K3甚至K2已開始練習及適應,你要時間及下功夫去catch up 這個gap , 你願意嗎? 每個人睇法不同,而每個小朋友(包括兄弟姊妹)亦不同...

作者: homepridealice    時間: 12-12-13 09:54

請問SC家長, SC有好多自己的教材, 又有自己的一套phonics system, 你地小朋友仲有無係出面再上phonics class?
作者: FortuneBB    時間: 12-12-13 10:05

The SC Eng Coordinator advice the parents at the K1 open forum saying that don't let our kids to attend the phonics classes outside, because it will make the kids confused.
作者: cclemon2009    時間: 12-12-13 10:22     標題: 回覆:SC vs KV

兩間各有各好,好難比較,睇自己想要乜

作者: cclemon2009    時間: 12-12-13 10:30     標題: 引用:Quote:原帖由+金盆洗手+於+12-12-10+發表我

原帖由 貓貓人 於 12-12-12 發表
same here, 我個仔都係自由奔放形。仲好active下,究竟KV係咪真係可以教好佢?定係應該讀D活動D嘅學校

...
老實講,個個都話kv可以train到小朋友乖乖地做功課。我相信有幾百人讀總會有失敗例子,差在家長會吾會講出黎。

作者: shevachevy    時間: 12-12-13 10:36

雖然唔知sc 點教phonics, 或者kv 點教phonics/根本有冇教phonics, 純粹想講, phonics 對local 用中文為母語o既小朋友未必有益咖, phonics 本意係幫助年幼o既"native eng speaking" 小朋友。
學phonics o係短時間見效, dictation又好似易d, 但好快就知phonics 用唔到高班, 因為成日會拚錯的, phonetics (ipa) 才是王道!
所以唔駛因為學校有/冇教phonics 而影響選校決定, 有/冇對學英文影響唔係太大, 當然小朋友p1p2 dictation 時可能易d 拎高分, 但讀書唔係只讀p1p2的
作者: kangaroo88    時間: 12-12-13 11:01

KV
作者: picture    時間: 12-12-13 14:02     標題: 引用:雖然唔知sc+點教phonics,+或者kv+點教phoni

原帖由 shevachevy 於 12-12-13 發表
雖然唔知sc 點教phonics, 或者kv 點教phonics/根本有冇教phonics, 純粹想講, phonics 對local 用中文為母語 ...
phonetics?  please share whats the difference between phonics and phonetics

thank you

作者: shevachevy    時間: 12-12-13 15:27

回復 picture 的帖子

PHONICS: 教人letter sounds, blending d字, 換句話講 就咁睇個字都可以大約拚讀到, 咁家長就好開心, 因為小朋友默書就算unseen都唔驚, d 唔識o既英文字都"大概"讀到, 但唔好處就係識o既字越多, 就越易拚錯, 到時又要走回頭路推倒phonics 教o既o野, 或者一味叫佢死記呢d係exceptions , 但exception 一定越來越多的, eg: hour, herb 點回解唔發"h" 音; island 點解唔係 is-land; abalone, 點解係a-ba-lo-ne, 唔係a-ba-lone...之類, thank you點解係thank "橋", 唔係 thank - you...
phonetics: 用ipa國際音標 , 即係查字典見到果d "怪symbols", 難學過phonics, 因為要記一堆symbols, 仲有 分 kk 同d jones 兩種音標 (美/英式讀法) 小朋友如果a-z都未識再學音標會難d, 但好處係 --- 冇exceptions, 一定讀啱, 仲有d 字o既重音都會有表示,
eg: digest 兩種讀法,
english teacher 兩種讀法, 'english 'teacher 兩個字都重音在前的話= 英藉老師, 但可能教maths 的; 'english teacher 只係english 放重音的話=教英文o既老師,
識ipa 仲幫到grammar, 點解 mtr station 係an mtr station, 唔係a mtr station, 細個時老師教 a, e, i, o, u果d 根本係老點, 可能佢自己都唔識教, uniform, university 果d 問佢點解唔係an 又耍人, 大個左識ipa 就知道點解了

作者: VRirgin    時間: 12-12-13 18:10     標題: 回覆:shevachevy 的帖子

你好叻吖!咁應該幾大可以學phonetics? 有冇班介紹下?我個仔細B收左KV am,好開心又擔心,開始計劃下比佢學乜。多謝指點

作者: shevachevy    時間: 12-12-13 18:28

回復 VRirgin 的帖子

唔好話叻唔叻, ek 好多爸爸媽媽都係飽學之士, 我都係班門弄斧, 大家share下...
phonetics 個人意見應該係家長自己學左先去教小朋友, 我當年(中六)都係自己學左先, 到出o黎做o野又再學多次, 生左bb之後再上parent workshop, 要自己有左基本概念先教小朋友會比較好, 據我所知暫時未有咩學校/centre 教幼兒phonetics, (起碼都到小學先有班) 多數都係教phonics, 好似letterland 咁都有parent班, 比較接近phonetics 概念o既phonics 應該係synthetic phonics, 有唔少centre有教, 網上應該有info.

但如真係想自己教應該等到小朋友已經識晒a-z同埋知道英文字 cat 係讀 cat, 唔係讀c-a-t 先, 我女而家2歲半我都未開始教佢, 剩係會同佢一齊睇書, 我讀佢聽~

基本上我唔反對比小朋友學phonics 的, 係有用, 但驚係飲鴆止渴, 唔好信晒phonics 講o既o野同時要教phonics cover 唔到o既o野, 所以學校教唔教phonics 對我自己o黎講係旁支末節

我暫時都留左kv am, 可能會做同學仔噃

作者: LSKLTK    時間: 12-12-13 22:05     標題: 回覆:SC vs KV

Dele
作者: dwkw333    時間: 12-12-13 22:42

LSKLTK 發表於 12-12-13 22:05
I am still struggling go for kentville or SC.  As my girl was graduated from SC, she is still pickin ...
I think it takes time for your daughter to get used to primary school life.
I totally understand that it needs to pay great effort if you want to get good offer for your son especially you daughter have already occupied you a lot of time. May be your husband can help to share the workload?

作者: LSKLTK    時間: 12-12-13 22:48     標題: 回覆:dwkw333 的帖子

Dele
作者: dwkw333    時間: 12-12-13 23:21

LSKLTK 發表於 12-12-13 22:48
Thanks for your advice.  My hubby spends more time than me.  The Chinese does painful to us as we di ...

If you choose SC, you may need to spend extra effort to train your son for Chinese.
If you choose KV, you may need  to spend extra effort to train your son for English.

Which one do you prefer?

作者: yukai    時間: 12-12-13 23:41     標題: 引用:Quote:原帖由+金盆洗手+於+12-12-10+發表我

原帖由 貓貓人 於 12-12-12 發表

...
SC,英文強,重思考,小朋友考小學有優勢。

作者: LSKLTK    時間: 12-12-13 23:42     標題: 回覆:dwkw333 的帖子

Dele
作者: dwkw333    時間: 12-12-14 08:08

LSKLTK 發表於 12-12-13 23:42
Thanks.  I think that I will not register for KV.  The worries are that I am not confident to train  ...
Great, you managed to make the decision. Good luck!
作者: chingchingb.ma    時間: 12-12-14 09:11

兩間都係好學校,最重要係適合家長及小朋友嘅需要。

另外,當大家着眼點放喺英文嘅時候,千祈唔好忽略中文嘅重要性。要知道就算上英文小學,中文呢一科一d都唔易,如果小朋友從小已偏向英文,上到小學時學中文會十分吃力。

無論最後選擇入讀邊一間都好,家長最緊要識得取學校嘅長處,而補學校嘅短處。
作者: LSKLTK    時間: 12-12-14 09:49     標題: 回覆:chingchingb.ma 的帖子

Dele
作者: m3cheng    時間: 12-12-15 09:16     標題: 引用:兩間都係好學校,最重要係適合家長及小朋友

原帖由 chingchingb.ma 於 12-12-14 發表
兩間都係好學校,最重要係適合家長及小朋友嘅需要。

另外,當大家着眼點放喺英文嘅時候,千祈唔好忽略中文 ...
同意,我個仔本身讀St cat, 佢講中和英都沒有太大分別。不過識睇的中文字就相對地少。我哋喺屋企會自己教佢生字,希望可以將中文程度拉近其他學校。本來都有心大心細想考KV,不過有朋友個仔(讀KV)今年考P1,大部分都係waiting or rejected,只得一間offer(小朋友成績叻,父母名校出身,專業人士)。佢話今年好似D小一看重小朋友點present自己多D,academics係其㳄。自己屋企無咁好嘅條件,所以最後都決定比阿仔繼續留喺st cat, 因為presentation呢方面st cat真係做得好好。希望可以幫到佢第時考P1。

作者: bearcat2003    時間: 12-12-15 12:05     標題: 回覆:SC vs KV

讀Sc的呀女對每事有超強好奇心及觀察力,認中文字ok喎,最重要係佢愛閱讀。

作者: lovebb2    時間: 13-6-17 17:00     標題: 回覆:SC vs KV

最後揀咗sc定kv, 定第三間?嘻嘻。

作者: behappydad    時間: 13-6-17 20:55     標題: 回覆:SC vs KV

兩間好好学校

如果小朋友讀得
Kv 好正

作者: cherriemama    時間: 13-6-22 00:07

我大囡讀SC, 細囡讀KV, 兩間都好好 ! 如果二揀一, 我會楝KV ! 因為KV可以train到小朋友自學, 中英數三科都強, 上小一完全冇問題, 家長可以好輕鬆, 而且學費又平d ! 坦白講, 大囡英文確實叻過細囡, 但中文真係冇細囡咁好, 其實中文係難學過英文好多好多, 尤其升上高小, 中文就更加困難, 升中呈分試中文同英文比重一樣, 中文低分可以拖低晒平均分, 我大囡而家就要惡補中文, 所以千祈唔好乏略中文 !
作者: samchan2179    時間: 13-6-22 01:57     標題: 回覆:homepridealice 的帖子

sc k3已經開始準備小一D嘢,下學期要學生自己寫手冊,做句寫週記等,跟唔上小一,未必係幼稚園問題

作者: poplolli    時間: 13-6-24 00:16

我女好內向,被動,似乎SC可以help佢,但又心儀瑪莉諾,點算??

作者: porporchi    時間: 13-6-24 11:47

每年呢個問題都問不少, 去年我都睇呢個topic 既discussion不少!

坦白講, 我地點可以比到個fair comparison呢! KV parents覺得KV 好, SC parents 覺得SC 好, 如果有parents 係兩個仔女, 兩個小朋友分別入KV同SC, 聽佢地分析就好有價值呀!

我去年因為1) kv平好多, 2)kv 個名講出來好似勁些 (sorry, 對我個人而言, 因為細個時已經聽過, 反而sc係近幾年先聽得多), 3) KV比sc少好多家長既參與 (我是super lazy parent來!), 4) 我可以幫到小朋友英文, 所以最後揀了KV

如你問我, 我小朋友讀完一年KV之後我既觀感有咩改變, 我會話KV (k1) 根本一d 都唔谷, 我日日問小朋友番學做咩, 可能佢地老師真係好叻, 我小朋友次次番來都話番學去玩, 但係佢認中文字真係超叻! 我最鍾意佢地冇書, 等我唔洗同佢溫, K1課程已經差不多完, 我呢一年同我小朋友溫書係0, 希望K2佢都唔洗我煩, 我就安心了!

sc and kv 兩間都係九龍塘學校, 出名既學校都會有信心保證, 亙相學習, 希望大家揀到之後就快D 放番d 位出來, 等未有位既daddy mammi 快d 收到waiting call 啦!
作者: matsushima    時間: 13-6-26 09:56

cclemon2009 發表於 12-12-13 10:30
老實講,個個都話kv可以train到小朋友乖乖地做功課。我相信有幾百人讀總會有失敗例子,差在家長會吾會講出 ...

作者: porporchi    時間: 13-6-26 16:08

補充一句, 如果SC 係eng/pth班 同KV比, 我諗我會揀ENG/PTH, 但去年我係申請英粵, 所以相對吸引力低些

SC有net, 呢樣對於家庭唔係可以比到太多英文support來說, 係好重要! 我小朋友英文其實我唔知學左咩野, 因為佢地K1冇書派既, 只係靠小朋友番來講番比我知學過咩, kv有樣野我覺得好叻, 就係佢地講野好入到小朋友腦, 佢地可以一字不漏背番出來 (呢樣野有好有唔好啦), 但正面睇既係, 老師教既知識係可以入哂小朋友腦度

做功課方面,K1完畢喇, 我唔覺我小朋友自己主動去LAW 功課出來做, 只係可我law出來比佢, 佢就自己坐係度直到做完收番入去, 唔知關唔關學校事!
作者: chunyatmama    時間: 13-6-27 09:33

porporchi 發表於 13-6-24 11:47
每年呢個問題都問不少, 去年我都睇呢個topic 既discussion不少!

坦白講, 我地點可以比到個fair comparison ...

Today is my son's last day in school uniform back to KV.  He is now in K3 while my younger daughter is just K1.  I think I can have the authority to say KV is such a goooooooood school.

My kids' characters are totally different, one is outgoing while the other is comparatively quite.  Both of them love KV and love studying.  

My son was sick one Monday.  He cried because he really wants to go to school.  He loves the school, love the teacher and the children.

In terms of academic, I do not need to tell you all how good KV is.  In terms of personal development, KV is also very very good.

For SC, I believe its a good school too.  Just want those parents with two offers to choose to make decision immediately.  

作者: chunyatmama    時間: 13-6-27 09:35

BTW, for those still talking about applying to these kinders just go ahead.  You don't need to choose by now as the school will choose you.
作者: chunyatmama    時間: 13-6-27 09:37

porporchi 發表於 13-6-26 16:08
補充一句, 如果SC 係eng/pth班 同KV比, 我諗我會揀ENG/PTH, 但去年我係申請英粵, 所以相對吸引力低些

SC有 ...

My daughter dose not like homework as well.  Yet, she knows that this is her responsibility to finish her home work.  Thus, she will finish the homeworks from the extra curriculum independently.  Despite that she dose not like homework.

Amazing, isn't it?

作者: mimics218    時間: 13-6-28 18:44

作者: samchan2179    時間: 13-6-28 20:10     標題: 引用:+本帖最後由+mimics218+於+13-6-28+18:48+

原帖由 mimics218 於 13-06-28 發表

KV訓練小朋友學術好強, k2中英數的記憶遊戲係非常好的訓練 ...
KV應該強好多。不過妳話妳小朋友無補習下攞學科獎,證明老師教得好,邏輯好似有D問題。一班二十人,有幾多人攞學科獎?? 攞唔到奬D家長,可唔可以話因為咁而話老師教得唔好?? 妳小朋友擺學科獎,係佢自己能力強。同一個表師教咁多學生,唔係個個攞獎

作者: h2013    時間: 13-7-1 09:07     標題: 引用:Quote:原帖由+mimics218+於+13-06-28+發表

原帖由 samchan2179 於 13-06-28 發表
KV應該強好多。不過妳話妳小朋友無補習下攞學科獎,證明老師教得好,邏輯好似有D問題。一班二十人,有幾多 ...
學科獎分金、銀、銅,上下學期學科計算(每星期默書分數)金獎:99~100分,銀獎:97~98,銅獎:95~96 只要每半學期成績達標就可以有獎,即係有實力就有獎。

作者: h2013    時間: 13-7-1 09:17     標題: 引用:Quote:原帖由+mimics218+於+13-06-28+發表

原帖由 samchan2179 於 13-06-28 發表
KV應該強好多。不過妳話妳小朋友無補習下攞學科獎,證明老師教得好,邏輯好似有D問題。一班二十人,有幾多 ...
攞唔到獎亦不可能代表差,因為請假無補默。獎狀亦不代表什麼,但家長自己知道小孩弱項,小孩在學校學識什麼或不識什麼。從而進補。别人說kv英文差,但我發現我小孩自己可以應付150~200字英文文章,仲可自己作答,我本身無英文補習。

作者: samchan2179    時間: 13-7-1 13:30     標題: 引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+13-06-28+發

原帖由 h2013 於 13-07-01 發表
攞唔到獎亦不可能代表差,因為請假無補默。獎狀亦不代表什麼,但家長自己知道小孩弱項,小孩在學校學識什麼 ...
Kv 英文一定強,我朋友個女宜家五年班,成績全級十至十五,佢成日話係Kv 基礎打得好

作者: samchan2179    時間: 13-7-1 13:40     標題: 引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+13-06-28+發

原帖由 h2013 於 13-07-01 發表
學科獎分金、銀、銅,上下學期學科計算(每星期默書分數)金獎:99~100分,銀獎:97~98,銅獎:95~96 只要每半 ...
Kv 學術強,默書要計分,有獎攞,小朋友可以自小養成對學術的追求! 係競爭激烈的香港,對小朋友將來發展有好大幫助

作者: mimics218    時間: 13-7-2 08:55

作者: salai    時間: 13-7-3 20:49

我的女兒是KV畢業的,現在是小一生。無可否定根德訓練到我女有紀律,做功課自動波,自動做課外練習和很快適應小一生活。本身女兒性格有點怕事,但不失天真活潑。三年KV生活後,她變得在大眾面前很易失自信。我其實很多謝學校的教導方法,令她有自律及自覺,但想到這些我便覺有點失落⋯KV老師有些很傳統的,女兒K2的班主任老師不太體諒我女的慢熱,但很愛K3的班主任因她明白我女兒。女兒讀過兩間幼稚園,幼兒班是在一間有辨小、中學的國際幼稚園讀,那時她比較大膽和開朗的⋯有時也想如果當日沒有轉校,她性格合怎樣?
作者: mimics218    時間: 13-7-4 09:28

作者: samchan2179    時間: 13-7-4 11:48     標題: 引用:+本帖最後由+mimics218+於+13-7-4+09:37+編

原帖由 mimics218 於 13-07-04 發表

性格本身是天生的.如果知佢細膽, 可以透過其他訓練, 如比賽 ...
唔同學校有唔同做法及重點,有D學校重點教小朋友多發問,多present, 有D學校重做卷,多練習,追求卓越,考做卷的小一有優勢。

作者: hoyau    時間: 13-7-4 17:09     標題: 回覆:SC vs KV

其實KV喺K1開學冇耐已經會叫小朋友企出去黑板面對全班同學講野,如老師敎左既字等。平時有分組討論,有時講故事有角色扮演,下學期開始有班內show and tell,親子比賽的作品可能要present,year end project屋企做完資料搜集回校也要present,還會選些同學去隔離班present,學期尾還有班際音樂劇表演。  

始終每天上學只有3小時,還要敎學術,這些活動當然比起其他活動敎學的kg少。只能說KV是比較上較傳統.

作者: cereal    時間: 13-7-4 18:05

对我而言,kv己經很全面了。那些畢業禮,旅行,其實家長都会自己攪。學校全心全意教好小朋友不是更好嗎? 能訓練到学生自律,自动做功課真不容易。
作者: samchan2179    時間: 13-7-4 18:18     標題: 引用:其實KV喺K1開學冇耐已經會叫小朋友一個企出

原帖由 hoyau 於 13-07-04 發表
其實KV喺K1開學冇耐已經會叫小朋友一個企出去黑板面對全班同學講野,如老師敎左既字等。平時有分組討論,有 ...
Kv 都好完美啦

作者: samchan2179    時間: 13-7-4 18:20     標題: 引用:对我而言,kv己經很全面了。那些畢業禮,旅

原帖由 cereal 於 13-07-04 發表
对我而言,kv己經很全面了。那些畢業禮,旅行,其實家長都会自己攪。學校全心全意教好小朋友不是更好嗎?  ...
家長自己攪畢業禮同全班旅行!??? 好wor !!

作者: cereal    時間: 13-7-4 18:44

確是完美。哈哈。我見d家長係迪迪尼攪得有声有色,真係可能比学校攪的還好。
作者: bearcat2003    時間: 13-7-4 18:50     標題: 回覆:SC vs KV

KV有畢業禮嗎?

作者: samchan2179    時間: 13-7-4 19:08     標題: 引用:KV有畢業禮嗎? +

原帖由 bearcat2003 於 13-07-04 發表
KV有畢業禮嗎?
無都可以自己搞

作者: samchan2179    時間: 13-7-4 19:35     標題: 引用:KV有畢業禮嗎? +

原帖由 bearcat2003 於 13-07-04 發表
KV有畢業禮嗎?
畢業禮小朋友要上表現,日日又要採排,相對地學術上教小左嘢。唔係每個家長鐘意。

作者: smile_w99    時間: 13-7-4 21:06

回復 samchan2179 的帖子

而且KV服務嘅對象並唔係家長,佢地不屑去討去家長!㯫我所知,佢地有畢業禮,不過家長無得參加!我覺得KV好慕實,唔會要家長破費!

作者: cereal    時間: 13-7-4 21:27

完全同意!真是很好。
作者: Amymichelle    時間: 13-7-4 22:36

KV實而不華,讀過就知佢嘅好
作者: jloved    時間: 13-7-30 13:43

我最後都揀咗 SC. 我覺得敎小朋友自信比學業成績更重要.
作者: breadbb    時間: 13-7-30 13:59     標題: 引用:我最後都揀咗+SC.+我覺得敎小朋友自信比學

原帖由 jloved 於 13-07-30 發表
呢個都係我嘅理念 my boss同我講presentable 係最重要嘅一樣野

作者: twolilmonkeys    時間: 13-7-31 00:03

Will 3 hours a day of kindigartern life make kids more presentable in their future career ? I don't think so.
How about Primary & Secondary education? No credit to these 12 yrs?
作者: Ryan_baba    時間: 13-7-31 09:39

twolilmonkeys 發表於 13-7-31 00:03
Will 3 hours a day of kindigartern life make kids more presentable in their future career ? I don't  ...

小朋友一般的情況下對事物就越大越驚, 如果在幼稚園階段已怕面對觀眾, 上到小學中學得到鍛練的機會只會更少.
作者: evacalbee    時間: 13-7-31 10:39     標題: 引用:我最後都揀咗+SC.+我覺得敎小朋友自信比學

原帖由 jloved 於 13-07-30 發表

作者: hoyau    時間: 13-7-31 11:39     標題: 回覆:SC vs KV

性格是天生的,也受家長及照護者影響,學校或ECA係可以改善一些行為及表現,但不能把小朋友變成另一個人!

作者: samchan2179    時間: 13-7-31 19:51     標題: 引用:Quote:原帖由+jloved+於+13-07-30+發表我最

原帖由 evacalbee 於 13-07-31 發表
但真係每個SC小朋友都充滿自己嗎?我諗都好睇個人性格吧。
我識唔少sc怕害學生,相反,KV 就個個學術水平高,無例外

作者: siufung    時間: 13-8-1 02:49     標題: 引用:性格是天生的,也受家長及照護者影響,學校

原帖由 hoyau 於 13-07-31 發表
性格是天生的,也受家長及照護者影響,學校或ECA係可以改善一些行為及表現,但不能把小朋友變成另一個人!

...
絕對認同!

作者: lovebb2    時間: 13-8-1 06:51     標題: 引用:Quote:原帖由+evacalbee+於+13-07-31+發表

原帖由 samchan2179 於 13-07-31 發表
我識唔少sc怕害學生,相反,KV 就個個學術水平高,無例外
(我識唔少sc怕害學生)???

作者: MrBeast    時間: 13-8-1 08:02

jloved 發表於 12-12-10 09:43
大家會點選擇? 升小學, SC 好似對小朋友自學能力好一點. KV 好似容易接上傳統小學. 除了叩門比較有優勢, 有 ...
"KV 好似容易接上傳統小學. 叩門比較有優勢" 已是很大的優勢,每天三小時,仲想點?

人的性格是會因環境而改變,我見過幾個shy 小孩讀sc後自信強左,但我也見過小孩說sc太多野做(想信是total inc eca). kv中數强好多,如跟得到基本上係不需出外補,所以各有特色,睇邊樣啱你d,最重要係多關心小孩在kg的生活,有困難或不開心就即時加以輔導。

作者: lovebb2    時間: 13-8-1 09:50     標題: 引用:Quote:jloved+發表於+12-12-10+09:43+大家

原帖由 MrBeast 於 13-08-01 發表
"KV 好似容易接上傳統小學. 叩門比較有優勢" 已是很大的優勢,每天三小時,仲想點?

人的性格是會因環境而 ...
(KV 好似容易接上傳統小學. 叩門比較有優勢), 可唔可以講多少少kv學生叩門有幾大優勢? many many thanks

作者: hoyau    時間: 13-8-1 10:10     標題: 回覆:lovebb2 的帖子

某小學校長喺叩門2nd in 時同一個家長講不如幫細妹轉校去KV

作者: MrBeast    時間: 13-8-1 12:42

lovebb2 發表於 13-8-1 09:50
(KV 好似容易接上傳統小學. 叩門比較有優勢), 可唔可以講多少少kv學生叩門有幾大優勢? many many thanks

...

有些叩門是要做筆試和小一程度,咁kv生當然有優勢,可去小一選校那邊爬下文會更清楚,我不是說kv 好過sc, apple vs orange, 很難直接比較。
Ps, kv 課程深,雖然老師有方法教,跟不上的會很辛苦,自信自然有影響。

作者: 肥面媽媽    時間: 13-8-1 15:02

如果 KV 真係講到傳聞中咁好, 今年又點會有咁多位放.

作者: bonbon1220    時間: 13-8-1 15:59

KV 今年好多位放 ? 者係好多waiting都有call ?
作者: siufung    時間: 13-8-1 16:08     標題: 回覆:SC vs KV

近年競爭太激烈,好多人報好多間,中左龍校果d就放位...

作者: 肥面媽媽    時間: 13-8-1 16:37

回復 siufung 的帖子

若然咁好就應該揀 kv, 唔揀龍校
作者: MrBeast    時間: 13-8-1 17:02

Kv 當然亦有它的缺點。
作者: siufung    時間: 13-8-1 17:12     標題: 引用:Kv+當然亦有它的缺點。

Kv 當然亦有它的缺點。
一定是!冇邊間是完美的,唯有自己兼顧其不足..

作者: Toby媽媽    時間: 13-8-1 17:23

聽聞KV今年加開10班K1, 到而家仲call緊人讀; 又據聞SC PN升K1走左唔少學生, 所以無論PN定K1仲收緊人
作者: siufung    時間: 13-8-1 17:24     標題: 引用:回復+siufung+的帖子 若然咁好就應該揀+kv

原帖由 肥面媽媽 於 13-08-01 發表
回復 siufung 的帖子

若然咁好就應該揀 kv, 唔揀龍校
每個人選擇不同,“好“與“不好“也沒標準...
我本身也有考龍校但冇offer,其實也不真正知道龍校是好不好,只知“一鳥在手勝百鳥在林“,考小壓力太大好多人都希望藉龍校“避過一劫“..
有人覺得Kv好,但亦好多人覺得kv好不過另一些,考的時候大包圍考好多間,中多過一間的便可排序細挑了。正如SN好多人大讚,事實也是所好學校,但亦超多人放位。
有人/多人放位並不一定代表間學校好或差,只是每個人不同選擇而已....
令人趨之若鶩的真龍pc,也會有人爲非龍校而放棄,亦很多人甚至報也不報...
選合適自己小朋友們學校便已足夠..

作者: 小妮師妹    時間: 13-8-1 19:51

作者: lovebb2    時間: 13-8-2 08:09     標題: 引用:+本帖最後由+MrBeast+於+13-8-1+12:49+編輯

still want to know more about kv.         

作者: crazymum    時間: 13-8-2 08:38     標題: 引用:Quote:Toby媽媽+發表於+13-8-1+17:23+聽聞K

原帖由 小妮師妹 於 13-08-01 發表
SC呢個據聞真係好假...我囝班中得2個唔讀...聽其他班家長講...都係得1-2個
未聽過鶉SC上K1有人走,但上K2就有三幾個走去CCKG.

作者: MrBeast    時間: 13-8-2 08:58

lovebb2 發表於 13-8-2 08:09
still want to know more about kv.         
(KV 好似容易接上傳統小學. 叩門比較有優勢), 可唔可以講多少少kv學 ...
我沒有數據支持,校方亦冇提供,如之前所講,basically, k3 巳教到小一程度,咁跟得上自然接到傳統小一(因已識),其實這方面sc也很好,聽聞一些小學只會給sc 和kv生叩門(只是聽聞),程度方面kv 比sc 高,但sc的教法比較活動和用phonics。
作者: lovebb2    時間: 13-8-2 11:28     標題: 引用:Quote:lovebb2+發表於+13-8-2+08:09+still+

原帖由 MrBeast 於 13-08-02 發表
我沒有數據支持,校方亦冇提供,如之前所講,basically, k3 巳教到小一程度,咁跟得上自然接到傳統小一(因 ...
thanks

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5