教育王國

標題: 升中一第一次考試唔理想? [打印本頁]

作者: 安格斯媽媽    時間: 12-12-29 10:43     標題: 升中一第一次考試唔理想?

中小升英中最低要求是合格,但都做唔到,點樣才可另他溫習,升中科目由六科變十幾科,一大堆知識要記,不可以像小學不用溫習已考得不錯了
作者: mandy304    時間: 12-12-29 11:01

中小升英中其實真係有段適應期.  多d鼓勵最重要,  分數唔代表一切, 現在才剛剛開始. 仍有時間追, 努力.
作者: Yanamami    時間: 12-12-29 11:33

Trial and error. 第一次考試正好給他們指示. 是溫習/ 答題技巧不足? 時間編排不好? 上課不夠留心? 還是繼續以小學思維學習? 運都是需要由他們自己摸索的. 多給一點時間吧.
作者: hw1115    時間: 12-12-29 12:13

安格斯媽媽 發表於 12-12-29 10:43
中小升英中最低要求是合格,但都做唔到,點樣才可另他溫習,升中科目由六科變十幾科,一大堆知識要記,不可以像 ...

點樣才可另他溫習 >>>>>>>>>>>>> 我只能等佢自己有朝一日開 hill.
作者: kilykilyk    時間: 12-12-29 14:19

安格斯媽媽 發表於 12-12-29 10:43
中小升英中最低要求是合格,但都做唔到,點樣才可另他溫習,升中科目由六科變十幾科,一大堆知識要記,不可以像 ...

小朋友有無盡力溫習/聽書??我仔佢升中後第一次考試也有不合格,
到第二次考試全部合格之如仲有意外收獲,比時間小朋友適應吧!

作者: 安格斯媽媽    時間: 12-12-29 15:08

男仔是否中三才識發力?現在不是合格為目標 ,是升班為目標 (T_T)
作者: reginayu    時間: 12-12-29 15:13     標題: 回覆:kilykilyk 的帖子

我而家正努力同阿仔溫習, 一月二日開始第一次考升中後嘅試。佢好無方向, 科目又多, 一方面要死記中西史, 另方面中文嘅課外又想讀都無得讀。如果考試唔合格係升中後其中嘅經歷, 噤真係好無奈。 只希望佢遲d會適應到, 自己都可以應付得到啦。

作者: smallfoothk    時間: 12-12-29 16:39

回復 hw1115 的帖子

要佢開竅,不如自己開竅先,男將來做建造業/飲食美業,女的做美容業/找個有錢老公
作者: helenting    時間: 12-12-30 09:21     標題: 回覆:升中一第一次考試唔理想?

好佩服你哋睇得咁開,阿仔第一次統一測驗有三科唔合格,我完全接受唔到,但到派成績表時(佢間學校好得意,測驗都有成績表),老師同阿仔講佢全班第六名,我真係估都估唔到,不過黎緊一月中要考試了,我希望佢唔好再唔合格啦!

作者: Yanamami    時間: 12-12-30 09:40

helenting 發表於 12-12-30 09:21
好佩服你哋睇得咁開,阿仔第一次統一測驗有三科唔合格,我完全接受唔到,但到派成績表時(佢間學校好得意, ...
事實確係禁. 肥左唔一定差, 高分又唔一定好. 要睇其他人考成點, 睇form average先知好定唔好.

作者: 安格斯媽媽    時間: 12-12-30 14:36

事實有大部都份未必跟到,但只安慰又未到最差,但當老師派卷會跟同學考得好既卷一齊顯示示範答案就知自己個仔差好遠,最主要他沒有儘力

中一女仔比男仔叻,人數又多成十人
作者: smallfoothk    時間: 12-12-30 15:31

一二次失敗並不要緊,但以後的路才重要,心灰意冷/再接再厲好看小朋友+家長合作
作者: yiuyiu2000    時間: 12-12-30 22:54

回復 reginayu 的帖子

同你一樣覺得好無方向,找不到focus,  學校無worksheet,又無past paper, 上次UT卷又無派回, 只能拿著書同作業來溫, 真係擔心唔知考成點?

請問有無過來人教下路, 應該點溫書呀?

作者: 安格斯媽媽    時間: 12-12-31 08:13

希望佢第一次挫敗,自我檢討後有進步,還有兩次測驗一次大考,大考範圍是否考整年?咁就非常頭痛了
但想當年自己升中,b5校差不多全肥,中二已考到前幾名了,但佢升b1中學有幾科合格已比我叻了
作者: 安格斯媽媽    時間: 12-12-31 10:05

我仔強項懂融滙貫通,記憶力強,但選擇性記憶,弱點不肯串字(默書經常不合格,有甚麼方法呢?)睇題答題較慢,要進步一定要靠他
作者: hw1115    時間: 12-12-31 10:09

smallfoothk 發表於 12-12-29 16:39

要佢開竅,不如自己開竅先,男將來做建造業/飲食美業,女的做美容業/找個有錢老公 ...

Sorry! 我唔明您想講咩.
作者: yiuyiu2000    時間: 12-12-31 10:31

回復 yiuyiu2000 的帖子

smallfoothk,

多謝你的提點, 我會去方間找找你說的notes.
亞女肯溫書的, 只係覺得光是溫書, 唔懂得哪些是重點, 學校又無給練習做下, 完全唔知會點出題, 好似好無把握.

作者: 一家的太陽    時間: 12-12-31 11:01

阿仔中小升英中,小學時逢考試我有同佢溫習.
上到中學時就徹底放手.
特別在中一適應期時,成績有退步,排名也比預期差好多,
老公有責怪我放手太早,但想到我唔可能跟佢讀到上大學,
所以都硬起心腸由得佢自己摸索,
而且中一尚算早,有大把時間俾佢自己如何從失敗中得到經驗.
幸好中二時已漸漸適應中學的學習模式,追返自己的水平,
現在已升讀中三,正爭取保持成績,以便在選科時有多點選擇機會.
作者: kilykilyk    時間: 12-12-31 17:32

helenting 發表於 12-12-30 09:21
好佩服你哋睇得咁開,阿仔第一次統一測驗有三科唔合格,我完全接受唔到,但到派成績表時(佢間學校好得意, ...

其實都唔係咁睇得開,係非常擔心,只係既成事實,為有努力面對,而且剛升中的確需要適應,
我仔佢第一次考試通識/地理得4X分,IS/西史係9X分,中文5X英8X數7X中史8X分,
當時我又開心又有擔心,因為估唔到有兩科從未接足科目有9字頭,但又有兩科唔合格,
全級考2X,全班第5,同仔傾過補習問題,佢話唔想咁快補習,有信心靠自己下次考試一定會全部合格,
第二次考試真係做得到,我對佢信心都大咗。
現在我仔讀中二,最近嗰次統測..在中一試過唔合格的地理科有8X分,通識6X,平衡分都KEEP到,暫時鬆一口氣~

作者: 杰杰媽媽    時間: 12-12-31 20:27

我仔學校一開學已經開TALK 教佢地TAKE NOTES,考試前又會CHECK晒佢地D NOTES BOOK.

到考試前我只係叫個仔溫晒所有自己寫既NOTES / WORKSHET    +    PRINT D 作業SOFTOPY俾佢做下 ( 一早買書時已經SCAN晒D作業).

上次統測成績算OK, 希望今次期中考考咁多科,都仲可以唔洗見紅啦。
作者: Ceci333    時間: 13-1-2 14:45

中學不是看合不合格, 是全級大約位置. 份卷深大部份人都不合格就不用怕.
作者: hw1115    時間: 13-1-2 18:07

kolun  佢搞笑.   hw : 你仔仔讀得開心嗎 ?  我仔麻麻地, 一升中太過享受中學生活,

Hi,

我仔仔讀得開唔開心 ? 我就唔知, 我只知道如果學校沒有功課, 沒有考試, 佢就最開心, 哈哈!

作者: nc2000    時間: 13-1-3 00:17     標題: 引用:中學不是看合不合格,+是全級大約位置.+份卷

原帖由 Ceci333 於 13-01-02 發表
中學不是看合不合格, 是全級大約位置. 份卷深大部份人都不合格就不用怕.
你講法當真,我就放心D!今晚心情忐忑,不太好受,今日阿仔派左3科卷都不合格,雖則早已知他學校卷深,亦比心理準備自己預佢考得唔慌好,但當佢唔合格時,又真的不太接受、沮喪及擔心

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-1-3 08:43     標題: 回覆:nc2000 的帖子

當佢話比你知得10%合格你可以接受,但若得10%唔合格咁就

作者: htts    時間: 13-1-3 09:17

女女昨日開始考試, 我預左唔會理想, 但佢好緊張, 我咪哎佢relax 啦!
作者: yiuyiu2000    時間: 13-1-3 09:47

htts 發表於 13-1-3 09:17
女女昨日開始考試, 我預左唔會理想, 但佢好緊張, 我咪哎佢relax 啦!

我女就今日開始考, 我睇唔出佢緊張, 我反而想佢緊張d
作者: andyng2014    時間: 13-1-3 11:39

我兒子昨天考試了,這個聖誕節都在家複習功課,他很輕鬆,昨天考完中文,他說不是很困難,比統測時要簡單,那我放心了,統測他拿很高分。
我和很多家長一樣,心情很矛盾,希望輕鬆地讀書,但香港游戲規則是高分者得益,家長不得不參與,形成不是學生在讀書,全都是父母,我兒子常說,老爸,為何我們讀書這麼慘,表哥他們那樣輕輕鬆鬆,一樣進到名牌大學(他表哥在美國讀中學,讀普林斯頓大學)。我也不知怎樣回答,因為是一個非常複雜的問題。

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-1-3 13:02     標題: 回覆:htts 的帖子

他們的壓力估唔到,我仔派了幾份成績,我返工點到唔肯講,直到補習老師分析完立即報告,可能解開心結,自己都接受唔到結果。

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-1-3 13:28

nc2000 發表於 13-1-3 00:17
你講法當真,我就放心D!今晚心情忐忑,不太好受,今日阿仔派左3科卷都不合格,雖則早已知他學校卷深,亦比 ...

如果程度深,六年後雖然在校是中等成績學生,DSE都會考得唔錯,現在是否拉CURVE
看全港考生水平我記得當年自己會考,會計答得兩三成都有D,一定其他人比我差
作者: like_travel    時間: 13-1-3 16:34

放假前己考完試, 由於女兒學校24小時作戰中, 任何時間在作戰狀態, 所以考試前沒有特別溫書, 如平時小測狀態一樣, 反而她比之前更輕鬆, 佢話....都溫過晒, 測過晒了
作者: overview    時間: 13-1-3 17:08

like_travel 發表於 13-1-3 16:34
放假前己考完試, 由於女兒學校24小時作戰中, 任何時間在作戰狀態, 所以考試前沒有特別溫書, 如平時小測狀態 ...

咁學生咪好大壓力 ?  時時要在作戰狀態.
作者: 安格斯媽媽    時間: 13-1-3 17:45     標題: 回覆:overview 的帖子

女先會,仔你緊佢唔緊

作者: htts    時間: 13-1-3 21:05

My girl had Geography exam today and she said the paper was very difficult.  She said she must fail.
作者: hw1115    時間: 13-1-4 14:18

昨天考 English listening, 阿仔話好難.
今日考IS, 有十分鐘剩,
但中文做唔晒, 有溫都唔識.係把幾課書混在一起問.

p.s. 想問其他學校都是這樣嗎 ?

作者: overview    時間: 13-1-4 15:06

其實中,英listening都唔係咁易, 因要jog notes, 又要冇寫錯字.
作者: 杰杰媽媽    時間: 13-1-4 15:09

我第一次見中學ENG EXAM.咁多填充題GA,尋日阿仔考完返黎話我知有成30題書/NOTES既生字填充,佢話有4個唔識,好彩我有叫佢溫晒D生字啫,唔係死得啦!
作者: hw1115    時間: 13-1-4 15:30

杰杰媽媽 發表於 13-1-4 15:09
我第一次見中學ENG EXAM.咁多填充題GA,尋日阿仔考完返黎話我知有成30題書/NOTES既生字填充,佢話有4個唔識, ...

我地都會咁考, EVEN 溫晒D生字都未必識晒.
作者: htts    時間: 13-1-4 15:39

hw1115 發表於 13-1-4 14:18
昨天考 English listening, 阿仔話好難.
今日考IS, 有十分鐘剩,
但中文做唔晒, 有溫都唔識.係把幾課書混在 ...

我女今日都係中文同is, 佢話is又炒硬, 好多生字唔識, 無見過, 佢話有同學有3版無做到
作者: hw1115    時間: 13-1-4 15:53

htts 發表於 13-1-4 15:39
我女今日都係中文同is, 佢話is又炒硬, 好多生字唔識, 無見過, 佢話有同學有3版無做到 ...

我地係供詞填充, 比起測驗容易, 因測驗係 fill in the blanks.
作者: htts    時間: 13-1-4 16:03

hw1115 發表於 13-1-4 15:53
我地係供詞填充, 比起測驗容易, 因測驗係 fill in the blanks.

女考左3日, 話比uniform test難左好多, 學校上年的past paper反而淺d喎, 但今年出到好深.  仲有好多科未考, 唔知finally 炒幾多科呀
作者: yiuyiu2000    時間: 13-1-4 19:11

你地中作同英作要求幾多字數呀?
亞女學校係中不少於350字/英不少於200字

作者: kilykilyk    時間: 13-1-4 20:36

阿仔考完數學話有22頁紙,50條數,做完份卷啱啱夠鐘,
佢話好采唔太深,唔係一定又做唔哂,

作者: htts    時間: 13-1-4 20:39

黃巴士  IS - 咁係咪即是唔係考教過果D/EXAM範圍??  發表於 4 小時前

My girl said half half.  However, she doesn't know many words and so didn't  know how to answer the questions.
作者: htts    時間: 13-1-4 20:53

黃巴士  如果佢地在堂上都未學過就考, 份卷一定難!!! 其實, 學校點解要咁出卷呢??  發表於 2 分鐘前

I don't know.  Or maybe my girl is not that smart.
作者: 黃巴士    時間: 13-1-4 20:54

yiuyiu2000 發表於 13-1-4 19:11
你地中作同英作要求幾多字數呀?
亞女學校係中不少於350字/英不少於200字

中作 : 校要求300字 ; 囝囝作了500字(只怕他太冗長和寫多了錯字)
英作 : 校要求150字(因是覆E-MAIL/DIARY) ; 囝囝作了300字

作者: 黃巴士    時間: 13-1-4 20:56

htts 發表於 13-1-4 20:53
你囡當然SMART啦.  
只是想知, 莫非學校是要小朋友再在外學快一步??

作者: 黃巴士    時間: 13-1-5 13:14

今次囝囝EXAM份IS卷D同學仔話有些難.  
如果"單"只是死讀內容, 一定死梗, 今次份卷連一個圖表填名稱都沒出(男女生殖器官, 顯微鏡.....), 想攞吓些衡常分(送分題)都難!
作者: hw1115    時間: 13-1-5 19:18

黃巴士 發表於 13-1-4 20:54
中作 : 校要求300字 ; 囝囝作了500字(只怕他太冗長和寫多了錯字)
英作 : 校要求150字(因是覆E-MAIL/DIARY) ...
Our school : 中作 : 要求600字 ; 英作 : 要求150-200字
作者: htts    時間: 13-1-5 23:44

hw1115 發表於 13-1-5 19:18
Our school : 中作 : 要求600字 ; 英作 : 要求150-200字
: 中作 : 要求600字  Ours 350 and Eng composition : 180 words
作者: yiuyiu2000    時間: 13-1-6 11:23

中作要求600字真係好多呀!
作者: 黃巴士    時間: 13-1-6 13:46

yiuyiu2000 發表於 13-1-6 11:23

最緊要題目啱作.  幾佰字都沒大問題.
最怕是佢地臨場EXAM愈寫愈多錯字, 愈寫愈亂. 如唔混亂, 又怕同佢地寫唔切.

作者: oscarmama    時間: 13-1-8 22:28

我仔而家考緊試,等緊佢出成績,第一次睇吓佢有幾多實力,到時先打算。
作者: 安格斯媽媽    時間: 13-1-8 22:44     標題: 回覆:oscarmama 的帖子

19號派成績表,肯定部份唔合格,若在班中間已滿意

作者: yiuyiu2000    時間: 13-1-9 10:32

回復 安格斯媽媽 的帖子

亞女已經考左5科了, 除了英文話易之外, 科科都話難....即係完全無把握, 真係擔心:cry:

作者: overview    時間: 13-1-9 10:39

yiuyiu2000 發表於 13-1-6 11:23

我地要求中作350字, 但有人寫千多字, 隻手好似安裝佐摩打
作者: andyng2014    時間: 13-1-9 11:50

我兒子的中學中文作文有兩篇,加起來要800字,一篇是記敘文,500字(60%),第二篇是書信,300字(40%),90分鐘內。兒子第一篇寫600多個字,第二篇寫了400多字,還有10分鐘時間,很多同學都不夠時間。
而英文也是寫信,400字,60分鐘。
作者: overview    時間: 13-1-9 14:36

回復 overview 的帖子

只係用左50分鐘就嘔出千多字.

作者: 杰杰媽媽    時間: 13-1-16 23:39

好開心阿仔第一次中學考試,一次過考十科都全部合格.................唔洗見紅

但非常之憤怒就係------------個衰仔居然可以同我每一份卷都係得6X分,連LISTENING/作文(已經話係頭5個高分,咁咪好多人唔合格) ........都同我拎6X分,佢一定係特登ga

邊有咁岩GA!!!!

作者: Meikin    時間: 13-1-17 00:01

回復 杰杰媽媽 的帖子

你唔洗咁嬲, 你首要接受到中學阿仔考試的得分是跟佢在小學時有較大的差距.
唔好話杰杰是中一, 我阿仔今年中二, 之前考完試派番份卷, 減除佢話出得tricky及課文冇而錯嗰D, 佢主要失分都是睇錯題目, 串錯字, 答漏.......睇到眼火爆!  不過比起去年中一各方面都有進步 (雖然是少D, 好過冇), 唯有寄望佢六月大考會改善少少. 唉!

作者: k_0530_a    時間: 13-1-17 00:38     標題: 引用:+本帖最後由+杰杰媽媽+於+13-1-16+23:41+編

原帖由 杰杰媽媽 於 13-01-16 發表

好開心阿仔第一次中學考試,一次過考十科都全部合格........ ...

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-1-17 08:12     標題: 引用:+本帖最後由+杰杰媽媽+於+13-1-16+23:41+編

原帖由 杰杰媽媽 於 13-01-16 發表

好開心阿仔第一次中學考試,一次過考十科都全部合格........ ...
咁叻仔,我都想我仔全部合格,星期六拎成績表知無可能,但希望有十几個墊底已經開心了

作者: 杰杰媽媽    時間: 13-1-17 09:09

我嬲係因為邊有咁岩張張卷都6x分,唔係5x  /  7x !!!
作者: hw1115    時間: 13-1-17 10:24

杰杰媽媽 發表於 13-1-17 09:09
我嬲係因為邊有咁岩張張卷都6x分,唔係5x  /  7x !!!

60 is passing mark, right ?
唔通您想 5x ?

作者: betsymak99    時間: 13-1-17 11:17

回復 杰杰媽媽 的帖子

如果我女考試科科6X我超級開心,我擔心有幾多科不合格,科科6x都唔易,點可能專登呢?
作者: Hipposum    時間: 13-1-17 11:21

回復 安格斯媽媽 的帖子

加油! 現在的教育制度令人吃力, 無論是學生或家長, 呈分試一定要好成績才有機會升到心儀中學, 泒唔到, 扣門都有機會!
大家小六的家長辛苦多幾個月啦!

作者: 杰杰媽媽    時間: 13-1-17 11:23

就係好奇怪張張卷都6字頭,連作文OR  LISTENING都係先離奇
作者: 黃巴士    時間: 13-1-17 11:44

如是雙方匹配的中學, 我諗只要肯讀, 讀得其法, 高分就會難.  要合格都是可以的.  

作者: 長生不老    時間: 13-1-17 11:46

作者: 杰杰媽媽    時間: 13-1-17 12:00

佢緊係冇真係盡晒力啦,如果肯去記晒我叫佢記既野,最少科科都有8X分
作者: hw1115    時間: 13-1-17 12:03

overview  中學唔係50分合格?  發表於 1 小時前

Sorry!  You are right.

作者: 黃巴士    時間: 13-1-17 12:11

杰杰媽媽 發表於 13-1-17 12:00
佢緊係冇真係盡晒力啦,如果肯去記晒我叫佢記既野,最少科科都有8X分
AGREED.  不是分數高/低問題, 而是看囝囡有幾盡力, 能力去到邊而可以攞到幾多分??

作者: yiuyiu2000    時間: 13-1-17 12:25

長生不老 發表於 13-1-17 11:46
其實各位可以去屯門區嘅保良局百周年及董玉娣的網頁睇睇, 佢地連各科前3名學生嘅分數都登埋出來, 透明度真 ...

睇左喇! 我諗佢地既然係Band 1頭的學校, 試卷都唔會太淺, 但d學生都可以取得90幾分
作者: kilykilyk    時間: 13-1-17 12:50

杰杰媽媽 發表於 13-1-17 12:00

佢有無心儀中學??
作者: 杰杰媽媽    時間: 13-1-17 12:55

呢到係已升左上中學
作者: woodst    時間: 13-1-17 13:08

作者: 杰杰媽媽    時間: 13-1-17 13:17

我仔就開心到死,又話原本諗住宗教會唔合格,居然有6幾分,又話老師拎佢編中文作文出黎讀俾全班聽,佢小學時中作一定唔會係頭幾個,因為個時同學好勁。

佢自己覺得今次考試都幾好 ga, 我都同佢講,佢全部科合格我好開心,但想佢第時考試再努力  d
作者: kswiss    時間: 13-1-17 13:20

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-1-17 13:50

回復 Hipposum 的帖子

我是中一家長不是小六家長,新開始多了幾科,轉了英文,程度又深了,以前八十幾分,現在有部份唔合格才開個論題。

但我仔從失敗中,知道讀書方法,失敗原因,希望佢加油,黎緊測考有進步,我好開明,沒有責怪他,有時份卷過深好似中文閱讀理解得幾個人合格,佢肥但排中間已經滿足了,但好似英文有20%有範圍詞語運用都可全部棄權唔溫,成績都唔差咁就不值得原諒,佢好清楚知地理溫少少可以好好成績,IS要勁溫,但唔易攞分,咁米知到下次點做,但最主要佢同我講佢無咩溫,仲唔激死你

其實佢小學係精英班考尾,但現在上B1中學在中間已是好開始,我小二開始已放手,無本事迫佢,要佢有自覺性,佢開始有了

作者: 杰杰媽媽    時間: 13-1-17 14:02

我仔學校話就話中英數要合格先可以升班,但咁多人唔合格,佢都只可以俾幾個留班啦
作者: laumanwinnie    時間: 13-1-17 14:18

作者: 杰杰媽媽    時間: 13-1-17 14:49

回復 杰杰媽媽 的帖子

會, 但都未必得幾個主科唔合格

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-1-17 14:50     標題: 回覆:杰杰媽媽 的帖子

係啦中文第四個合格米差不多成班留,老師會開會決定

作者: 杰杰媽媽    時間: 13-1-17 15:04

間間都大把人主科唔合格,學校只可以每年留考最尾/操行有嚴重問題個幾個
作者: 安格斯媽媽    時間: 13-1-17 15:21

上年得兩個留班,升中成績差異咁大,第一次好多同學肥,下學期可能已適應追得上
作者: 安格斯媽媽    時間: 13-1-17 15:22

上年得兩個留班,升中成績差異咁大,第一次好多同學肥,下學期可能已適應追得上
作者: andyng2014    時間: 13-1-17 15:41

中學要拿高分很難的,兒子昨天開始派考試成績,他在小學時英文考試未低過90分,中一第一次期中考,當他拿回來的英文試卷給我們看時,心想兒子能合格已經不錯了,13大版,第一版閱讀理解佔25分,很多單字都他都未學過,他媽咪是大律師,看完後都傻了眼,說這那是中一學生考的英文。
昨天中午打電話他媽咪,告訴他拿了70分,全級只得兩個80分(兒子是精英班),我們都甚為安慰,他說閱讀理解那部分拿了21分。精英班有同學不合格。
今天開始派其他科。
作者: cy.muimui    時間: 13-1-17 15:53

第一次考試不論科目,形式,答題技巧都係適應期,  從中可知自己位置。 如果第二次都係差強人意先擔心未遲, 第一次可以原諒既
作者: cc0524    時間: 13-1-18 09:58

我想請教點樣可以改善中文 listening ??? 唔知點解呢 part 好似好難咁....
作者: 杰杰媽媽    時間: 13-1-18 10:03

我教我仔一定唔可以聽一D做一條, 一拎卷係手會有1MIN未開始聽, 就要超快咁大約睇晒D題目一次, 一路聽一路DROP NOTE,聽晒成個STORY唔好做住, 最後先一次過做, 唔係既話一路做一定MISS左D聽唔晒。

作者: reginayu    時間: 13-1-18 10:13     標題: 回覆:杰杰媽媽 的帖子

想請問坊間邊本中文閱讀理解好呢?我仔今年中一。今次考試中文科好差。 謝謝。

作者: cc0524    時間: 13-1-18 10:26

杰杰媽媽 發表於 13-1-18 10:03
我教我仔一定唔可以聽一D做一條, 一拎卷係手會有1MIN未開始聽, 就要超快咁大約睇晒D題目一次, 一路聽一路DR ...
明白....
請問坊間會唔會有 d 補充可以幫到手????

作者: 杰杰媽媽    時間: 13-1-18 10:38

閱讀理解我買左本: 啟思文言讀本

LONGMAN: 語文補給站,  有D   LISTENING EX.

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-1-19 11:00

今天派成績表,他平時分影響下,結果徹底失敗,學習態度,本質評語是好的,期待下學期進步,因為他已開始改進
作者: hw1115    時間: 13-1-19 11:58

安格斯媽媽 發表於 13-1-19 11:00
今天派成績表,他平時分影響下,結果徹底失敗,學習態度,本質評語是好的,期待下學期進步,因為他已開始改 ...

想問吓會不會SHOW 全級排名呀 ? 成績已分數 / GRADE A, B, C. ?
是否每科的比重都一樣 ?

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-1-19 13:21     標題: 回覆:hw1115 的帖子

比重學期初以有,主科300,副科100,宗教50,每科都有全級名次,但他校會計平時分,考試已對卷成績心中有數,但平時他升中初期,自理能力較弱,加上他有作文困難,欠很多堂課,引致拖累總成績。他本質乖,經過今次失敗檢討,希望下學期有改進,始終b1中學程度不淺,我不會怪他,下次努力

作者: hw1115    時間: 13-1-19 13:30     標題: 回覆:安格斯媽媽 的帖子

我地學期初只講了上學期佔40%,下學期佔60%。平時功課、測驗都會計分。唔似得小學咁列得好詳細。

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-1-19 13:31     標題: 引用:Quote:安格斯媽媽+發表於+13-1-19+11:00+今

原帖由 hw1115 於 13-01-19 發表
想問吓會不會SHOW 全級排名呀 ? 成績已分數 / GRADE A, B, C. ?
是否每科的比重都一樣 ?
分數是用數字再列明每科滿分,很仔細

作者: kenken1    時間: 13-1-21 09:58

作者: 安格斯媽媽    時間: 13-1-21 11:18     標題: 回覆:kenken1 的帖子

他升中才發現有學障,如果不是b1中學唔會知他問題,已做了教育局評估,希望他很快進步

作者: hw1115    時間: 13-1-21 11:26

安格斯媽媽 發表於 13-1-21 11:18
他升中才發現有學障,如果不是b1中學唔會知他問題,已做了教育局評估,希望他很快進步

...

呀! 小一時都沒有人發現有學障 ?

但現在如何發現呢 ?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5