教育王國

標題: Ascot HKPS and KLN TONG HKPS [打印本頁]

作者: momotam168    時間: 13-1-26 01:05     標題: Ascot HKPS and KLN TONG HKPS

Ascot 已收女女, kln tong waiting, 如果kln tong遲d會有offer 的話, 其實應該選擇邊間好d呢? 我見兩間校舍就kln tong 好似大d, 有outdoor playground etc... 仲見到有net 既老師, Ascot 環境ok, 但唔知點解d 老師(得罪講句) 好似好唔smart 果種, 無見到有net老師, 多數都係上左年紀既女士....
果次interview個老師都唔似架, 好似part time tutor feel咁... 所以有猶疑囉!! 雖則kln tong都未必會收, 不過而家仲有機會有時間問多d睇多d, 希望幫阿女搵間啱佢讀既學校囉...
thanks
作者: liukwanyuen    時間: 13-1-26 06:32     標題: 引用:Ascot+已收女女,+kln+tong+waiting,+如果kl

原帖由 momotam168 於 13-01-26 發表
Ascot 已收女女, kln tong waiting, 如果kln tong遲d會有offer 的話, 其實應該選擇邊間好d呢? 我見兩間校舍 ...
But seem ascot係行雙班主任制,一個NET。一個PTH。。。。
且聞說Ascot係“總行“ 火炭做得好,先去九龍塘開“分行“

作者: momotam168    時間: 13-1-28 01:49     標題: 引用:Quote:原帖由+momotam168+於+13-01-26+發表

原帖由 liukwanyuen 於 13-01-26 發表
But seem ascot係行雙班主任制,一個NET。一個PTH。。。。
且聞說Ascot係“總行“ 火炭做得好,先去九龍塘 ...
sorry 咩係PTH?
咁你意思係ascot 好過kln tong ?

作者: liukwanyuen    時間: 13-1-28 10:27     標題: 引用:Quote:原帖由+liukwanyuen+於+13-01-26+發

原帖由 momotam168 於 13-01-28 發表
sorry 咩係PTH?
咁你意思係ascot 好過kln tong ?
普通話pth.
May not be better,but not worse

作者: IRK    時間: 13-1-28 10:57     標題: 回覆:Ascot HKPS and KLN TONG HKPS

九龍塘都係雙班任制。

如果冇記錯九龍塘校長係由火炭校轉黎,如有錯請指正。

作者: JuliaCKL    時間: 13-1-28 11:17     標題: 回覆:Ascot HKPS and KLN TONG HKPS

火炭n班係三個老師一班

作者: October    時間: 13-1-28 14:25

回復 JuliaCKL 的帖子

那一班有多少個小朋友, 三位老師那麼多???
作者: cow1303    時間: 13-1-28 14:38

for PN 30 kids in one class, with 3 teachers
作者: momotam168    時間: 13-1-29 00:32

liukwanyuen 發表於 13-1-28 10:27
普通話pth.
May not be better,but not worse

ok, thanks...
作者: momotam168    時間: 13-1-29 00:34

JuliaCKL 發表於 13-1-28 11:17
火炭n班係三個老師一班

HI 我知你既小朋友都係讀ASCOT, 唔知你會想小學選擇咩類型呢>? 直資, 津校or 私校?

作者: momotam168    時間: 13-1-29 00:38

我估kln tong機會都好渺茫架喇, 算啦!!
我會先讀大埔安基司幾個月, 不過唔知我到時會唔會留返安基司唔轉去ascot 讀呢? 但暫時我感覺and 聽取意見都係話ascot hkps 好d, 小朋友上小學時,不論咩類型小學都唔太難, 所以怕自己幫女女揀錯學校, 行錯一步隨時害左佢架嘛!!
作者: liukwanyuen    時間: 13-1-29 11:26     標題: 引用:Quote:JuliaCKL+發表於+13-1-28+11:17+火炭

原帖由 momotam168 於 13-01-29 發表
HI 我知你既小朋友都係讀ASCOT, 唔知你會想小學選擇咩類型呢>? 直資, 津校or 私校?

...
我已有機入大埔舊墟(舊生)
再希望入呂小或直資.....

作者: ivabrother    時間: 13-1-29 13:52

momotam168 發表於 13-1-29 00:38
我估kln tong機會都好渺茫架喇, 算啦!!
我會先讀大埔安基司幾個月, 不過唔知我到時會唔會留返安基 ...
你就好啦, 樂基收你阿女...咁點解要讀安基c幾個月先呢?唔係9且起開學咩?  我就叠埋心水讀安基c了....除非有奇蹟啦!
作者: JuliaCKL    時間: 13-1-29 14:54     標題: 引用:Quote:JuliaCKL+發表於+13-1-28+11:17+火炭

原帖由 momotam168 於 13-01-29 發表

...
我係想揀直資/私校!
不過你5駛講到咁嚴重害咗個女,我雖然想揀直資/私校,但如果全軍覆沒,都無辦法要等大抽獎!

作者: momotam168    時間: 13-2-1 12:58

liukwanyuen 發表於 13-1-29 11:26
我已有機入大埔舊墟(舊生)
再希望入呂小或直資.....

咁你都係住大埔區? 我唔係舊生, 所以無望可以入大埔D好學校, 除非奇積
作者: momotam168    時間: 13-2-1 13:02

ivabrother 發表於 13-1-29 13:52
你就好啦, 樂基收你阿女...咁點解要讀安基c幾個月先呢?唔係9且起開學咩?  我就叠埋心水讀安基c了....除非有 ...

你都係讀ANCHORS? 幾時開始讀呀
因為佢仲細既時候已經報左, then爸爸話而家返左幾個月當PG 囉, 因為返PG一個月都要幾千蚊, 所以咪照讀住先, 到時9月先再轉咋...
哎呀, 爸爸同幾個朋友傾都話唔識邊間係樂基呀, 佢地d 仔女都係報york, st.cat 果d.... 唔識樂基... then 爸爸就問我喇, 究竟樂基得唔得架, 點解佢咁多朋友都無個識呢間學校, 又問我點解唔報york 呀

作者: momotam168    時間: 13-2-1 13:02

回復 JuliaCKL 的帖子

我都係呀, 想揀直資.... 好似係私校and 津校中間咁囉...哈哈
作者: ivabrother    時間: 13-2-1 17:45     標題: 引用:Quote:ivabrother+發表於+13-1-29+13:52+你

原帖由 momotam168 於 13-02-01 發表
因為佢仲細既時候已經報左, then爸爸話而家返左幾個月當PG 囉, 因為返PG一 ...
Anchors收咗阿女嚟緊9月讀n, 樂基就waiting. 如果佢真係開分校,又收阿女嘅話, 我都會揀。

作者: momotam168    時間: 13-2-1 18:21

ivabrother 發表於 13-2-1 17:45
Anchors收咗阿女嚟緊9月讀n, 樂基就waiting. 如果佢真係開分校,又收阿女嘅話, 我都會揀。

...

其實碧濤喺邊度架? 你like 樂基呢間幼稚園邊方面呀?
作者: mandycml    時間: 13-2-1 18:42     標題: 引用:Quote:ivabrother+發表於+13-1-29+13:52+你

因為佢仲細既時候已經報左, then爸爸話而家返左幾個月當PG 囉, 因為返PG一 ...
樂基係比較新嘅幼兒園,1997開校,但口碑好好,連趙榮德博士都極力推介!
這校以孩子為中心,重兩文三語!

作者: liukwanyuen    時間: 13-2-1 21:54     標題: 引用:Quote:ivabrother+發表於+13-1-29+13:52+你

但York一般質素,,,,,

作者: liukwanyuen    時間: 13-2-1 21:56     標題: 引用:Quote:ivabrother+發表於+13-2-1+17:45+Anc

係石門果邊

作者: liukwanyuen    時間: 13-2-1 21:58     標題: 引用:Quote:原帖由+momotam168+於+13-02-01+發表

原帖由 mandycml 於 13-02-01 發表
樂基係比較新嘅幼兒園,1997開校,但口碑好好,連趙榮德博士都極力推介!
這校以孩子為中心,重兩 ...
我識D K1屋企無PTH人教,但DPTH&英文超純正,且學校言語環境超好,外出比賽機會多

作者: momotam168    時間: 13-2-2 00:07

mandycml 發表於 13-2-1 18:42
這校以孩子為中心,重兩 ...
係呀!! 你小朋友都讀緊? ascot or kln tong? 講真, 的確喺網上聽到讚美多過彈既....

作者: momotam168    時間: 13-2-2 00:08

回復 liukwanyuen 的帖子

係? 但好多人爭住報咁喎....
作者: momotam168    時間: 13-2-2 00:09

liukwanyuen 發表於 13-2-1 21:58
我識D K1屋企無PTH人教,但DPTH&英文超純正,且學校言語環境超好,外出比賽機會多

...
隨左言語方面, 小朋友既品行呀, 求知慾呀....等等好唔好呢?

作者: IRK    時間: 13-2-2 09:59     標題: 回覆:Ascot HKPS and KLN TONG HKPS

3年前大b考時,老公都係按我既想法揀hkps九龍塘 (當年大b差不多所有出名的學校也有am offer,唯獨hkps是pm), 之後佢同人講,又係冇人識,佢囗冇講,但我知佢有少少擔心揀錯了,因為接受pm班,我們要有額外的妥協及安排。老公多數係咁,只按有冇人識去衡量一間學校好唔好。btw,我感恩當年老公信任我,讀了一年,佢發現孩子語言自律信心都進步了,才看出他終於放心了,加上他身邊的朋友也漸入為孩子筹謀學校的階段,很多想入hkps也考不到,他才知道係寶。

作者: luckyveronique    時間: 13-2-2 10:15

momotam168 發表於 13-2-1 13:02

樂基好難入,york就有in就有得入喇,所以你話邊間學生水平更整齊一D呢?
作者: winnietingting    時間: 13-2-2 10:23     標題: 引用:3年前大b考時,老公都係按我既想法揀hkps九

原帖由 IRK 於 13-02-02 發表
3年前大b考時,老公都係按我既想法揀hkps九龍塘 (當年大b差不多所有出名的學校也有am offer,唯獨hkps是pm) ...
咁強信念!

作者: happy.rita    時間: 13-2-2 11:54     標題: 回覆:Ascot HKPS and KLN TONG HKPS

學校收生多,自然多學生家長討論,咪多人識啲。

作者: mandycml    時間: 13-2-2 12:18     標題: 引用:學校收生多,自然多學生家長討論,咪多人識

原帖由 happy.rita 於 13-02-02 發表
學校收生多,自然多學生家長討論,咪多人識啲。
講得啱

作者: ivabrother    時間: 13-2-2 12:52     標題: 引用:Quote:ivabrother+發表於+13-2-1+17:45+Anc

我有朋友個女讀緊, 我覺得佢平均各方面都好, 學術和品德好。

作者: momotam168    時間: 13-2-3 00:04

IRK 發表於 13-2-2 09:59
3年前大b考時,老公都係按我既想法揀hkps九龍塘 (當年大b差不多所有出名的學校也有am offer,唯獨hkps是pm) ...

係呀, 始終自己未親身感受過, 只係聽從外人講或者網上, 都有D擔心架... 唔係話錢無左可以搵過, 而家係個女好重要既一個決定, 我點都係非常之緊張囉....
作者: momotam168    時間: 13-2-3 00:06

luckyveronique 發表於 13-2-2 10:15
樂基好難入,york就有in就有得入喇,所以你話邊間學生水平更整齊一D呢?

我老公朋友就係喇, 話佢女女睇DISNEY套教材學到英文好叻, 發音好準, 點知YORK都係唔收喎...
作者: liukwanyuen    時間: 13-2-3 00:09     標題: 引用:Quote:luckyveronique+發表於+13-2-2+10:15

原帖由 momotam168 於 13-02-03 發表
我老公朋友就係喇, 話佢女女睇DISNEY套教材學到英文好叻, 發音好準, 點知YORK都係唔收喎...  ...
Yes i also use disney教材

作者: momotam168    時間: 13-2-3 00:09

ivabrother 發表於 13-2-2 12:52
我有朋友個女讀緊, 我覺得佢平均各方面都好, 學術和品德好。

不過其實呢, KLN TONG 同FOTAN 兩間教學模式係咪一樣? 應該唔會同一品牌有好大分別掛 !! 好似個個人都Prefer kln tong果間多d....
作者: luckyveronique    時間: 13-2-3 11:22

回復 momotam168 的帖子

是否是york PN唔收?因K1算實收,但PN學位少,很多小朋友考唔到PN卻比再下一年的K1 offer
作者: momotam168    時間: 13-2-3 23:24

luckyveronique 發表於 13-2-3 11:22

是否是york PN唔收?因K1算實收,但PN學位少,很多小朋友考唔到PN卻比再下一年的K ...

哎呀, 我又無問清楚係PN OR K1呀, 不過淨係知佢女女而家4歲....
作者: alex23bar    時間: 13-2-6 17:49

Ascot 樂基係一間非常有質素的幼稚園!我個囡讀左三年!今年k3 有幸考到好好小學!而大部份同學都有直資and 私校offers like CKY TSL DBS DGS PK SFA KTS APS 等!
作者: momotam168    時間: 13-2-26 00:14

alex23bar 發表於 13-2-6 17:49
Ascot 樂基係一間非常有質素的幼稚園!我個囡讀左三年!今年k3 有幸考到好好小學!而大部份同學都有直資and ...
好開心有位家長比到意見呀, 你指非常有質素, 唔知你介唔介意略略講D呢 好想聽多D讀過呢間學校既回音呀,
同埋介唔介意講埋入左咩好小學呀?
Thanks

作者: teambuilder    時間: 13-2-26 08:06

九龍塘樂基雖然規模細, 但在教學上十份專業. 佢地主張活動教學 著重二文三語. 國語, 廣東話, 英語為母語的老師各佔一定比例. 就算非國際班, 每天都有二十分鐘普通話, 對唔識國語的家長來說好適合(因為班主任會打俾家長, 有D家長難以用國語在電話裡溝通). 學校N班開始教phonics ,開心學習但程度一D都唔淺。功課量不多,由N班開始每星期有兩本書要睇, 老師會問書. N班直升K1, 每年可以重新選擇上中英班定國際班. 樂基係基督教學校, 每天早上有集會, 呢方面似番傳統的學校. 我有去過觀課, 真係開心學校. 唔好話BB, 就算大人入去讀幾個月, 英文同普通話都必定突飛猛進. 呢間學校屬於你會好放心俾佢教好你小朋友果種.
作者: alex23bar    時間: 13-2-28 10:58

其實樂基在英文and 普通話都有唔錯的水平!學校每班都有native speaker!N 班and K1 中英普班更有三位老師!學校每天放學有課外活動,家長可按子女興趣自費參加!更有免費英文班,K3時更有免費interview training 班!而家教會定期有小一or 其他方面講座,更安排額外活動例如益利多廠...參觀等!如此全面的幼稚園,學費又唔太貴!本人覺得真的唔錯!小女也開心快樂的度過這幾年!而小女今年幸運地考進了DGJS!

作者: flyinwindhk    時間: 13-2-28 15:24

HKPS 不是基督教學校。

作者: yukichchan    時間: 13-3-8 16:12

回復 alex23bar 的帖子

想問你小朋友係讀上午珪定下午班? 學校收左仔仔讀下午班, 但我怕他難適應, 因佢宜家係屋企下午可以瞓三個鐘!

另外, 如讀下午班, 是否在放學後即參加課外活動? 通常課外活動幾長時間? 之後還可以搭校車回家嗎?

謝謝你.

作者: mimwing    時間: 13-5-15 15:35

hkps (ascot)係第一間,
hkps (kln) 唔算分校, 因為已分家..hkps(kln)再開分校唔可以叫樂基..

我只係知ascot 派位比 kln 好.. 同SC 差唔多...

作者: pansyyeung    時間: 13-5-15 23:06

回復 alex23bar 的帖子

May I ask if your daughter is studying local or international stream?
作者: 330    時間: 13-5-19 13:42     標題: 引用:Quote:原帖由+mandycml+於+13-02-01+發表樂

原帖由 liukwanyuen 於 13-02-01 發表

...
係火炭定九龍糖樂基?

作者: mimwing    時間: 13-5-19 17:46

Hkps(ascot)網頁有好多比賽成績

作者: momotam168    時間: 13-5-22 00:51     標題: 引用:Hkps(ascot)網頁有好多比賽成績+

原帖由 mimwing 於 13-05-19 發表
Hkps(ascot)網頁有好多比賽成績
係咩? 之前入去瀏覽都唔覺添

作者: momotam168    時間: 13-5-22 00:52     標題: 回覆:Ascot HKPS and KLN TONG HKPS

報左ascot summer course, 比女女早d 適應吓呢間學校

作者: JuliaCKL    時間: 13-5-22 12:59     標題: 引用:報左ascot+summer+course,+比女女早d+適應

原帖由 momotam168 於 13-05-22 發表
報左ascot summer course, 比女女早d 適應吓呢間學校
樓主,我諗九龍塘同火炭都係大同小異,最緊要近屋企,火炭比九龍塘個位置有d偏,所以相對報九龍塘嘅人一定多d,但我因為住沙田,我哋可以12:30先出門口,1:00返學!好彩上年報學校時我老公無任何意見,佢都唔知有咩好,但而家入咗去讀,佢就知有幾好!因我仔仔未讀前係全廣東話+睇英文卡通(無任何教材),但收到學校英普班offer, 我初頭都擔心佢聽唔明,但兩三個月後,3個班主任(普x2,英x1)都話佢完全聽得明,而家佢自己玩玩具會同d玩具講好簡單嘅英文,

作者: JuliaCKL    時間: 13-5-22 13:08     標題: 回覆:Ascot HKPS and KLN TONG HKPS

(續)我用普通話講故事再問佢佢都明,知我問咩!我諗語言方面真係唔駛擔心!希望你老公都會慢慢就知係好嘢啦!我都會報暑期班(上午)因好慘地下年要返上午(直升k1的全部係上午),所以返住一個月習慣吓!

作者: JuliaCKL    時間: 13-5-22 13:17     標題: 回覆:Ascot HKPS and KLN TONG HKPS

仲有一樣,樂基係細校,n班收生<100人(相對大校一級有幾百人真係少好多),學校裏面校長、每個老師,書記姐姐、所有嬸嬸都會記得晒每個小朋友個名,所以每個小朋友都可喺充滿關注嘅環境成長,係好開心嘅(呢個都係我揀樂基嘅重大原因)

作者: wellmax    時間: 13-5-22 14:19     標題: 引用:回復+momotam168+的帖子 其實樂基在英文an

原帖由 alex23bar 於 13-02-28 發表

其實樂基在英文and 普通話都有唔錯的水平!學校每班都有native speaker!N 班and K ...
你是不是DGS 舊生?

作者: alex23bar    時間: 13-5-26 00:15

回復 wellmax 的帖子

No! My wife and I are not from DGS and DBS!
作者: wingchun1083    時間: 13-5-26 07:41     標題: 回覆:JuliaCKL 的帖子

JuliaCKL你小朋友讀下午班時的作息時間是怎樣的呢?

作者: JuliaCKL    時間: 13-5-27 02:33     標題: 引用:JuliaCKL你小朋友讀下午班時的作息時間是怎

原帖由 wingchun1083 於 13-05-26 發表
JuliaCKL你小朋友讀下午班時的作息時間是怎樣的呢?
我仔未讀n前都要瞓兩三個鍾晏覺,開學後特登要佢七八點起身,11:00再瞓先返學,但試咗無幾耐發現佢開始瞓唔到晏覺,可以唔瞓,所以而家會10點幾瞓到第二朝9/10點!而且我發現佢嘅男同學多數都開始唔駛瞓覺,可能男仔真係多d精力,反而女同學就多數會瞓,有d女同學會返學前瞓晏覺,有d放學後瞓到6/7點,所以我諗男女有別嘅!不過亦因人而異,因我兩個姨甥女一讀書開始就無瞓晏覺習慣!

作者: liukwanyuen    時間: 13-5-27 07:49     標題: 引用:Quote:原帖由+wingchun1083+於+13-05-26+發

原帖由 JuliaCKL 於 13-05-27 發表
我仔未讀n前都要瞓兩三個鍾晏覺,開學後特登要佢七八點起身,11:00再瞓先返學,但試咗無幾耐發現佢開始瞓 ...
係甘就好!
我仔仔而家1pm訓到4pm
正正是上課時間

作者: mamath    時間: 13-5-27 11:24

JuliaCKL 發表於 13-5-22 12:59
樓主,我諗九龍塘同火炭都係大同小異,最緊要近屋企,火炭比九龍塘個位置有d偏,所以相對報九龍塘嘅人一定 ...
那麼你們interview時是用中或英文才可入英普班呢?

作者: mimwing    時間: 13-5-27 12:06

兩間都超多人, 火炭只係應付新界東都多到爆... 所以每年得3小時取表...
火炭同九龍塘已經分家,
如果地區無問題, 當然火炭會好一點..

作者: JuliaCKL    時間: 13-5-28 13:17     標題: 引用:Quote:JuliaCKL+發表於+13-5-22+12:59+樓主

原帖由 mamath 於 13-05-27 發表
那麼你們interview時是用中或英文才可入英普班呢?
理應用英文考英普班,中文考中英班,但唔知點解我係用廣東話in,最後入咗英普,而我所知有另外一個同學都係咁,可能我哋嗰年多人揀中英班

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5