教育王國

標題: 雙非誇境只要有親戚朋友肯幫佢寫封信, ,任何一區都可以抽 [打印本頁]

作者: mena    時間: 13-1-28 17:53     標題: 雙非誇境只要有親戚朋友肯幫佢寫封信, ,任何一區都可以抽

佢哋只要有親戚朋友肯幫佢寫封信,証明小一入學會住係佢哋度,任何一區都可以抽,真係有無攪錯
作者: 魚王    時間: 13-1-28 18:14     標題: 回覆:雙非誇境只要有親戚朋友肯幫佢寫封信, ,任何一區都可以抽

咁若港人無樓,有親人肯寫信話係佢到住,又係咪可任抽,係的快些講!

作者: MAYANGUSPO    時間: 13-1-28 18:30

唔係呀化...真係要出動小喇叭...但政府執意偏袒佢地, 我地又真係做唔到d咩天呀
作者: Jane1983    時間: 13-1-28 18:33

太荒謬!
作者: mena    時間: 13-1-28 18:40

係小學補習的老師話佢D學生係咁樣去抽學校

作者: MAYANGUSPO    時間: 13-1-28 18:43

咁我地真係太守規矩, 真可笑
作者: slhccp    時間: 13-1-28 18:49     標題: 回覆:雙非誇境只要有親戚朋友肯幫佢寫封信, ,任何一區都可以抽

我係舊年年頭已知道,揾過区議員,温xx。佢地咩都幫唔到,只識吹水,只回了一封信就無下文。。:;pppp:

作者: mena    時間: 13-1-28 19:07

佢哋無香港住址就可以借,我哋本土人仕就衣樣唔得果樣唔得,真係火都黎埋

作者: cheung_chit    時間: 13-1-28 21:13     標題: 回覆:mena 的帖子

咁點解住沙頭角的港人唔可以話個仔出年會住係九龍塘親戚度,去抽九龍塘學校?

作者: ac917    時間: 13-1-28 21:32     標題: 回覆:雙非誇境只要有親戚朋友肯幫佢寫封信, ,任何一區都可以抽

真係火都嚟,吳克儉下台啦,你唔配做港人嘅教育局長

作者: cowboy2007    時間: 13-1-28 21:39     標題: 引用:咁點解住沙頭角的港人唔可以話個仔出年會住

原帖由 cheung_chit 於 13-01-28 發表
咁點解住沙頭角的港人唔可以話個仔出年會住係九龍塘親戚度,去抽九龍塘學校?

...
我都喺舊年先知咁嘅事,朋友家住係九龍塘,親戚抽之前claim同一住址。到抽到小朋友真喺住度佢果度,因為抽到九龍塘我地最"恨不得入"果間學校?

作者: Yanamami    時間: 13-1-28 21:44

Double standard~~
作者: mena    時間: 13-1-28 21:49

離哂譜,我都想做海外申請人
作者: stepyau    時間: 13-1-28 21:56     標題: 回覆:雙非誇境只要有親戚朋友肯幫佢寫封信, ,任何一區都可以抽

點樣才為之海外申請人?雙非,即阿爸阿媽都唔係本地居民?持海外passport?

作者: littlecook    時間: 13-1-28 23:21

回復 mena 的帖子

我地响度傾,而佢地都上嚟睇,本來唔知有呢招果D人,依家知道埋,點算?

作者: gisoleung    時間: 13-1-28 23:27     標題: 回覆:雙非誇境只要有親戚朋友肯幫佢寫封信, ,任何一區都可以抽

快dele

作者: k_lego    時間: 13-1-28 23:49

痴銀線.. hk人做咩要個個人掟一舊錢來租名校區

遲下果d地產poster變左代寫名校區信件

而且佢點prove係親戚姐..
作者: c9chun    時間: 13-1-28 23:57

可唔可以去平機會告政府岐視香港人!!!
作者: keio    時間: 13-1-29 00:05     標題: 回覆:雙非誇境只要有親戚朋友肯幫佢寫封信, ,任何一區都可以抽

有冇辦法令自己個女變雙非再搵個住九龍城、油尖旺、中西區、灣仔、沙田、荃灣嘅監護人搵下著數,混水摸魚?

作者: ht226    時間: 13-1-29 05:22     標題: 回覆:keio 的帖子

唔駛變雙非都得, 你搵到人做你監護人你就可以去佢住果區抽。 呢招個個都用得。

作者: MrBeast    時間: 13-1-29 07:56

香港的要入form時和監護人住才可以。
作者: QQee    時間: 13-1-29 09:10

問下住名校區d 媽咪, 年年都有人收信, 教署人員上門查架.

唔係一封信就得, 係要證實係住在該地址架!

d雙非, 搞成個體制反轉晒!
作者: dlee_ca    時間: 13-1-29 10:44     標題: 回覆:雙非誇境只要有親戚朋友肯幫佢寫封信, ,任何一區都可以抽

真有其事?去到邊度都玩寸人哋個 party.

作者: dlee_ca    時間: 13-1-29 10:47     標題: 回覆:雙非誇境只要有親戚朋友肯幫佢寫封信, ,任何一區都可以抽

我契咗個仔比黃大仙,咪可以抽果區,yes.

作者: chunsamyuen    時間: 13-1-29 10:54

作者: bobo101^*^    時間: 13-1-29 11:04

唔係掛....有冇攪錯呀...
作者: ifdbb    時間: 13-1-29 11:12

我地可唔可以扮雙非?
作者: kin1181015    時間: 13-1-29 11:59

認真, 怨都無用, 寫信去各大報章希望他們可以幫忙查明. 如屬實, 我企出黎立即寫信比教統局和特首問有什麼行政上的解決方法 (COPY 埋去立法會議員),最好有埋簽名活動要求解決,唔係去正視! 要有時間表比我們知道佢地點PLAN,  PROGRESS 等等... 叫埋立法會幫手跟進.  
作者: 豬婆    時間: 13-1-29 12:56

死大陸豬 , 咩都爭爭爭
作者: kwansara    時間: 13-1-29 13:04

咁都得, 我實抽九龍城/ 九龍塘啦
作者: aleelee    時間: 13-1-29 20:16     標題: 回覆:雙非誇境只要有親戚朋友肯幫佢寫封信, ,任何一區都可以抽

離哂譜

作者: ChingHinW    時間: 13-1-30 14:05

kin1181015 發表於 13-1-29 11:59
認真, 怨都無用, 寫信去各大報章希望他們可以幫忙查明. 如屬實, 我企出黎立即寫信比教統局和特首問有什麼行 ...

I have email reply from EDB!  Actually, I have written to the press with the email reply attached in Aug 2012 and a week ago but no response.  What can we do?
作者: 熊貓BB    時間: 13-1-30 14:34

回復 ChingHinW 的帖子

What is EDB's excuse in the email?  

Which press have you written to? Apple Daily?

Do you think it is under the jurisdiction of Equal Opportunity Commission? Can it be regarded as 'race discrimination'?

作者: ChingHinW    時間: 13-1-30 16:50

回復 熊貓BB 的帖子

No excuse!  EDB just told me the policy that 雙非 not living in HK can choose any net as far as there is a guardian (no need to have relationship) living in that net, but HK children must choose the net in which they themselves are living.

I wrote to Applx Daily, Ming Pax, Orientax Daily, and Sinx Tao for two times, but no responses.

作者: mena    時間: 13-1-30 18:07

吹脹,唉真係嘔哂血
作者: maewmaew    時間: 13-1-30 22:27     標題: 回覆:mena 的帖子

實在太過份.
政府政策好有問題,間接加增兩地人的茅盾和不和局面.

作者: JP    時間: 13-1-30 23:00     標題: 回覆:熊貓BB 的帖子

應該向申訴專員投訴政策不公平:;pppp:

作者: littlecook    時間: 13-1-31 01:27

奶粉問題,自由講場果邊已經有人行動,有傳媒做野:
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=6731422&extra=page%3D3

點解學位問題無人理?連傳媒都無興趣理?

作者: gigi1227    時間: 13-1-31 11:52

littlecook 發表於 13-1-31 01:27

奶粉問題,自由講場果邊已經有人行動,有傳媒做野:

因為需要奶粉的家長(無奶無得食/唔食其他牌子) > 受雙非影響學位的家長(點都有位讀/俾位去禁區都要你讀)

好多人無受影響又點會出聲??? 係咪?

或者政府下年將雙非港童取消不能再報北區, 只可以報香港/九龍區熱門的區, 今年受影響的區, 下年咪可以輕鬆D囉

註: 只係呻下, 政府無能者, 編去邊區咪死邊區囉

作者: kin1181015    時間: 13-2-1 13:45

Obviously, the adminstrative and executive polices from Macau government are much stronger and straight forward than HK, such as Milk powder, Social walfare, medical and education etc. Sometimes, we should learn from them for the ideas and fine tuning till suit for HK, rather to have an excuses on the various of scenario between 2 cities. The leader of each Bureau in HK just used to speak bundle of fake language in order to entertain the citizens. Stop them and just say, we need action plan!!

作者: pink-l    時間: 13-2-1 16:18

What an unfair policy, double standard. Who paid the tax to our government ??

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5