教育王國

標題: 聖公會林球謀家長交流區 [打印本頁]

作者: winplace    時間: 13-2-2 07:54     標題: 聖公會林球謀家長交流區

BK點解冇這校交流區?

作者: winplace    時間: 13-2-2 20:26     標題: 回覆:聖公會林球謀家長交流區 ...

今年自行入表超過480

作者: October    時間: 13-2-6 11:41

林是我女兒的第一自願, 希望入到.  我交表當日非常靜, 我以為今年比往年少人報??

請問你小朋友讀什麼年班??
可否解答我以下問題:

1. 480人報名是從那裡得來的消息?
2. 學校多不多課外活動, 學校最強是什麼項目?
3. 功課多嗎?? 考試深嗎(會多考課內亦或是考很多課外)?
4. 注重普通話嗎?
5. 老師好嗎?
6. 有聽說近年林的成績下跌了, 是嗎, 現在林是BAND ONE頭還是中??
7. 校風怎麼樣??
8. 你還記得當年面試考什麼嗎??

對不起太多問題.

希望你盡量回答, 謝.
作者: winplace    時間: 13-2-7 11:03     標題: 回覆:October 的帖子

480是差不多截止前交表數目
校風純樸,校長也是!
活動多元化,亦注重音樂!
Band1b學校

作者: October    時間: 13-2-7 16:51

回復 winplace 的帖子

你是不是林的家長??

作者: winplace    時間: 13-2-7 19:42     標題: 回覆:聖公會林球謀家長交流區 ...

加油呀!

圖片附件: myphoto.jpg (13-2-7 19:42, 129.19 KB) / 下載次數 4
/forum.php?mod=attachment&aid=NjU2MHw0ODE5YTFjOHwxNzE2NzI3NjA3fDA%3D

作者: ivyivyivy1    時間: 13-3-19 16:07

我都很希望能認識你們的學校, 因為我家住附近, 是剛搬來數年的, 對沙田區的學校不是太了解, 但平日經過看見學生們都很有禮及喜樂!
我是基督徒, 尤其著重學校對信仰和品格的培養!
作者: Alphonse    時間: 13-7-25 11:29

作者: kitbebe    時間: 13-8-20 08:29

October 發表於 13-2-6 11:41
林是我女兒的第一自願, 希望入到.  我交表當日非常靜, 我以為今年比往年少人報??

請問你小朋友讀什麼年班? ...

請問入到嗎? 我女第一志願入到
作者: cindychu    時間: 13-8-29 09:25

自行有480咁多嗎?去年多似300幾
作者: chechema    時間: 13-9-6 12:01

各位林裘謀家長, 有時間入黎交流下, 我兒子今年Form1, 剛開學, 他十分開心. :)
作者: kitbebe    時間: 13-9-12 09:37

Hi Cindychu & chechema,

小女是1B班的, 你們的仔女是哪班??
作者: chechema    時間: 13-9-13 16:00

回復 kitbebe 的帖子

我兒子是1A班.
你女兒適應嗎? 有沒有講學校生活怎樣? 

作者: kitbebe    時間: 13-9-13 18:18

chechema 發表於 13-9-13 16:00

我兒子是1A班.

她還在適應中, 每天也有講學校發生的事情給我聽, 你囝囝參加什麼課外活動? 我女話想入義工組.
作者: chechema    時間: 13-9-16 09:30

他想參加足球組. 你女兒功課忙碌嗎? 出外午飯還是在學校買飯餐?
作者: kitbebe    時間: 13-9-16 14:01

回復 chechema 的帖子

我女出外午膳的, 功課都幾多, 有些花時間做, 暫時還可以十點半上床瞓
作者: kitbebe    時間: 13-9-18 13:45

今天放學後, 學校有猜燈謎, 阿女話要玩一陣先回家
作者: chechema    時間: 13-9-18 14:03

我個仔冇提過wor.你女兒放學準唔準時? 我個仔唔知攪什麼要成4點先放學.

作者: kitbebe    時間: 13-9-18 14:06

chechema 發表於 13-9-18 14:03

我個仔冇提過wor.你女兒放學準唔準時? 我個仔唔知攪什麼要成4點先放學.

唔準時!! 因為老師遲放學, 昨天她4點20分回家.
作者: chechema    時間: 13-9-18 14:19

哦, 同我個仔講的一樣
作者: kitbebe    時間: 13-9-24 16:51

阿女入左合唱團, 今日就要習訓了.
作者: chechema    時間: 13-9-25 09:34

我個仔仲係未選定入哪一個club. 你個女係唔係讀英文細班?
作者: kitbebe    時間: 13-9-25 10:43

chechema 發表於 13-9-25 09:34

我個仔仲係未選定入哪一個club. 你個女係唔係讀英文細班?  ...

大班的, 她冇份拔尖呀!
作者: chechema    時間: 13-9-25 12:39

好像話上體育堂係4班一起上的.
另外, 你女係唔係自己溫習了 ? 有時聽到我個仔講會突擊默書ga wor.

作者: kitbebe    時間: 13-9-25 16:15

chechema 發表於 13-9-25 12:39
好像話上體育堂係4班一起上的.
另外, 你女係唔係自己溫習了 ? 有時聽到我個仔講會突擊默書ga wor.

是兩班一齊上體育, 1A & 1B

作者: chechema    時間: 13-9-25 16:28

oic, :)
作者: kitbebe    時間: 13-9-25 16:34

我女話未試過突擊, 她不會主動溫習的, 通常都係我叫佢先做
作者: chechema    時間: 13-9-25 16:47

可能各老師上課模式不一樣. 據我仔講, 昨天還有unseen dictation (英文)
作者: kitbebe    時間: 13-10-5 17:40

你囝囝今天有沒有參加大哥哥大姐姐活動阿女話跳K-pop好開心喎
作者: chechema    時間: 13-10-7 09:40

我沒有聽我仔提過, 個活動係唔係放學時間? 等我今晚問下佢先.
星期五放學後, 佢去咗練英詩朗誦.

作者: kitbebe    時間: 13-10-7 14:04

chechema 發表於 13-10-7 09:40

我沒有聽我仔提過, 個活動係唔係放學時間? 等我今晚問下佢先.

是上星期六上午, 英詩朗誦訓練不是今日放學後嗎
作者: chechema    時間: 13-10-7 14:15

噢! 我記得喇, 我兒子沒有参加大哥哥大姐姐活動, 因與他的課外活動時間相撞. 我寫了家長信通知老師未能出席.

至於英詩朗誦, 集誦今日放學練, 獨誦是因應不同老師約時間的. 我兒子上星期五放學練, 這個星期三再練

作者: kitbebe    時間: 13-10-7 21:19     標題: 回覆:chechema 的帖子

原來是獨誦

作者: chechema    時間: 13-10-29 11:51

Common Test 了, 大家適應嗎? 仔女有沒有要求你們教路?
作者: kitbebe    時間: 13-10-30 10:30

阿女在適應中, 我沒有教她怎樣去溫習了, 始終已經上了中學, 要她學習獨立去分配時間.
作者: chechema    時間: 13-10-30 16:11

我就俾d指引他, 等佢有d方向. 但我覺得好像冇小學時咁緊張, 可能測驗的模式唔同咗, 範圍亦唔多.
作者: kitbebe    時間: 13-10-31 10:13

chechema 發表於 13-10-30 16:11

我就俾d指引他, 等佢有d方向. 但我覺得好像冇小學時咁緊張, 可能測驗的模式唔同咗,  ...

老師上堂時都有講過要注意溫D乜, 所以我好放心. 始終是第一次測驗, 我不會要求好高, 阿女話班同學都好叻, 希望她會自動自覺追上去.
作者: chechema    時間: 13-11-25 09:42

回覆 kitbebe 的帖子

星期五晚, 舉行了家長晚會, 老師公佈了測驗的平均分, 感覺d小朋友都很厲害. 你有沒有同感?
作者: kitbebe    時間: 13-11-25 12:27

chechema 發表於 13-11-25 09:42
回覆 kitbebe 的帖子

星期五晚, 舉行了家長晚會, 老師公佈了測驗的平均分, 感覺d小朋友都很厲害. 你有沒有 ...

有呀!! 我女要加把勁了她成績中等
作者: yanlamma    時間: 13-11-25 13:38     標題: 回覆:聖公會林球謀家長交流區

我從學校網頁看到有升中講座,請問會有開放日嗎?想帶小朋友感受一下校園氣氛。

作者: kitbebe    時間: 13-11-26 10:10

yanlamma 發表於 13-11-25 13:38
我從學校網頁看到有升中講座,請問會有開放日嗎?想帶小朋友感受一下校園氣氛。

...
上年學校30週年舉辦了開放日, 今年應該冇, 不過去升中講座時也可順便參觀學校的.

作者: yanlamma    時間: 13-11-26 15:49     標題: 回覆:kitbebe 的帖子

謝謝,已報名聽講座。

作者: kitbebe    時間: 13-12-16 12:28

復活節有韓國交流團, 有人參加嗎
作者: grace_xian    時間: 13-12-31 12:46

kitbebe 發表於 13-9-16 14:01

我女出外午膳的, 功課都幾多, 有些花時間做, 暫時還可以十點半上床瞓 ...

請問大約是由幾點開始做到十點呢?平均一日三小時可做晒嗎?
作者: kitbebe    時間: 14-1-4 22:35

grace_xian 發表於 13-12-31 12:46
請問大約是由幾點開始做到十點呢?平均一日三小時可做晒嗎?

平均都可以3小時完成, 不過還要溫習默書和小測.
作者: maipo    時間: 14-2-25 08:45

林裘謀的家長, 你地好! 我係小六生o既家長, 想問下過去培英會係暑假時安排咩活動或適應班俾中一新生呢 ? 通常係暑假o既咩時間呢 ?

作者: kitbebe    時間: 14-2-25 10:58

回覆 maipo 的帖子

上年係8月中, 其實你可以到7月時打電話問學校會準確些, 因為未必年年都一樣.
作者: EMMA88    時間: 14-3-20 15:23

LKM 除了音樂課外活動外, 還有什麼......?例如跳舞 OR 其他運動
作者: kitbebe    時間: 14-3-24 08:32

EMMA88 發表於 14-3-20 15:23
LKM 除了音樂課外活動外, 還有什麼......?例如跳舞 OR 其他運動

一般學校有的都有, 如舞蹈組, 童軍, 各項運動校隊, 英文戲劇, 英文辯論,聖約翰救傷隊少青團, 各科目學會, 家政學會, 攝影學會, 少年警訊, 環保大使, 象棋學會, 中英文朗誦, 領袖生...............................
作者: jess    時間: 14-7-11 11:02

HELLO
我女喺中一新生,請多多指教,謝謝
作者: yanyan-fish    時間: 14-10-15 16:29

各位家長,看完你們討論,我都想俾阿仔試,不過我係誇區,只可報自行.

1. 請問band1頭(黃大仙區)生大唔大機會自行入, 係咪一定要放首位, 若放次選會否無得爭?
2. 想知多唔多課外活動,是強迫性參加嗎?
3. 學生係咪耍學一種樂器(校內or外),有無限種類, 如流行鼓可以嗎?
4. weekend需唔需要成日回校出席活動/集訓?
5. 讀書/學習氣氛濃厚嗎?
6. 功課壓力大唔大?
7. 多唔多同學係自行首選入呀?
8. 如是男生會否好些, 因有些學校會在`自行時選男生以維持男女生比例?
9. 收生會看重學生那方面表現?

Sorry for too many question. Many thanks for all your advices.

點評回覆引用

作者: yanlamma    時間: 15-3-19 12:36     標題: 回覆:kitbebe 的帖子

請問校內同學到補習社補習情況普遍嗎?同學兼顧活動和學業情況又如何呢?老師鼓勵同學投入搞活動還是以學業為重呢?

作者: sweethome111    時間: 15-3-23 22:05

hello 大家好,我小朋友今年升中,想問問有關你們學校一些問題。
請問有冇補底班呢?
有沒有少班教學?
學校功課多嗎?
在第一次期考,學生多唔多唔合格呢?
成績不好是否不能參加課外活動呢?
因為呢間學校較底調,所以很多問題都不太清楚呢(>﹏<)
作者: candytl    時間: 15-3-24 23:17

有英文拔尖班及中,數補底各一班. 拔尖及補底約2x人一班.

據成績不好是否不能參加課外活動呢?>>>>>沒聽說過.

請問校內同學到補習社補習情況普遍嗎?>>>>>>相比名top 校, 補習情況可能小巫見大巫

同學兼顧活動和學業情況又如何呢?>>>>>好睇個人能力, 能力高的相信冇問題, 能力稍差的, 睇個人取捨.

老師鼓勵同學投入搞活動還是以學業為重呢?>>>>>同上個問題大致相同, 取决於個人能力, 總的来說, 學校是注重學業的.
作者: sweethome111    時間: 15-3-24 23:32

謝謝回覆
作者: saraleek    時間: 15-3-28 17:10

學校功課多嗎?
  1. 不多功課,但中1下學期開始,功課要求高,多默書,如有中,英,IS , hist, c hist,geog,等。多活動,宿營。其次仔仔說基本上老師系好煩 [好似啊媽], 但會體諒同學,不會以叻同學的成績與略後的同學比較,有輔導老師會協助同學,英文科miss chan 好nice. 校長系低調一些,但關心同學靈發展。sweet days passed, 學校都開始會谷中1生啦,據仔仔同我講,功課要求高,多左默書,中文特別多功課,佢以都呻比我聽,仲哭過。
複製代碼
在第一次期考,學生多唔多唔合格呢?成績不好是否不能參加課外活動呢?因為呢間學校較底調,所以很多問題都不太清楚呢(>﹏<)
作者: saraleek    時間: 15-3-28 17:14

sweethome, 對不起,我可能按錯制 [上面]

不多功課,但中1下學期開始,功課要求高,多默書,如有中,英,IS , hist, c hist,geog,等。多活動,宿營。其次仔仔說基本上老師系好煩 [好似啊媽], 但會體諒同學,不會以叻同學的成績與略後的同學比較,有輔導老師會協助同學,英文科miss chan 好nice. 校長系低調一些,但關心同學靈發展。sweet days passed, 學校都開始會谷中1生啦,據仔仔同我講,功課要求高,多左默書,中文特別多功課,佢以都呻比我聽,仲哭過。
作者: sweethome111    時間: 15-4-20 14:16

saralerk

多謝你回覆呀!
想問你地當年都是第一志願入此校嗎?
作者: saraleek    時間: 15-4-21 13:24

作者: saraleek    時間: 15-4-21 13:31

不過。 仔仔講過,有些同學喜歡玩,一些忍真讀書。這區同學吾多壞。
作者: tangchitung    時間: 15-5-4 18:14

作者: kin818kin    時間: 15-7-15 16:23

saraleek 發表於 15-4-21 13:24
其實沙田仲有好多同級的學校,點解你喜歡這間學校?可以講下嗎?

作者: candytl    時間: 15-7-15 16:38

我諗到可能的原因: 地點係私人屋苑, 近馬鐵, 交通方便, 聖公會辦學, BAND 1B校, 成績尚算OK. F3 揀科較多選擇?(純個人睇法), 男女比例不會太懸殊, 這點對男仔有利.
作者: kin818kin    時間: 15-7-15 16:51

candytl 發表於 15-7-15 16:38
我諗到可能的原因: 地點係私人屋苑, 近馬鐵, 交通方便, 聖公會辦學, BAND 1B校, 成績尚算OK. F3 揀科較多選 ...
咁沙循同沙培呢?

好多人都話這3間是1B校,當初你選林放棄其他又係什麼原因?有無把佢地的dse成績及功課量作比較?

作者: candytl    時間: 15-7-15 18:42

dse 一定唔會差過你提兩間。功課量的多少通常同學校banding成反比。
作者: October.    時間: 15-7-22 08:32

請問一年有幾測幾考?
作者: tangma    時間: 15-8-2 23:13     標題: 引用:BK點解冇這校交流區? +

原帖由 winplace 於 13-02-02 發表
BK點解冇這校交流區?
亞囝9月都升讀中一,有冇家長交流一下?

作者: kin818kin    時間: 15-8-4 15:28

candytl 發表於 15-7-15 18:42
dse 一定唔會差過你提兩間。功課量的多少通常同學校banding成反比。
謝謝答覆﹗

作者: candytl    時間: 15-8-4 15:59

October. 發表於 15-7-22 08:32
請問一年有幾測幾考?
兩測兩考
作者: tangma    時間: 15-8-5 17:09     標題: 引用:Quote:October.+發表於+15-7-22+08:32+請問

原帖由 candytl 於 15-08-04 發表
兩測兩考
想問下,中二或中三分班,
D.T.  和 H.E. 有咩分別?
謝回覆

作者: candytl    時間: 15-8-5 21:18

中二或中三分班>>>>>只知中二有一班精英班, 有中英數補底.
D.T.  和 H.E. 有咩分別>>>>>>H.E.有針指, 煮食, D.T.唔多清楚做咩.

作者: tangma    時間: 15-8-5 21:20     標題: 回覆:candytl 的帖子

唔該晒。
多問,如那班全部不用補底,
是否精英班?

作者: candytl    時間: 15-8-5 23:05

a班係精英班, b班冇人補底, 但聽聞名次有低過c,d班的.
作者: tangma    時間: 15-8-6 23:42     標題: 引用:a班係精英班,+b班冇人補底,+但聽聞名次有低

原帖由 candytl 於 15-08-05 發表
a班係精英班, b班冇人補底, 但聽聞名次有低過c,d班的.
好奇怪B班冇人補底,
但名次低过CD班?
好彩囝囝A班。謝謝你。

作者: candytl    時間: 15-8-7 09:40

應不是全部人, 知有幾個. 不知學校點分班.
作者: ChioMaMa    時間: 15-11-17 17:26

回覆 candytl 的帖子

Dear Candyti

請問林的老師好嗎? 還有學生多來看那所小學? 謝謝

作者: yf03    時間: 15-11-19 18:04     標題: 回覆:candytl 的帖子

作者: MASAYA    時間: 15-11-20 11:56

yf03 發表於 15-11-19 18:04
請問学校注重乒乓球嗎?多唔多參與比賽及獲獎?
中三選科的配答怎樣?
我見你係其他版都有問乒乓球比賽,其實可以上學界個網睇
http://www.hkssf-nt.org.hk/district/sec/02sw/index/tabletennis-ss.htm#Result

http://www.hkssf-nt.org.hk/district/sec/02sw/Table%20Tennis/result/1516.pdf <-- 今年林裘謀男女甲組都係冠軍

http://www.hkssf-nt.org.hk/district/sec/02sw/Table%20Tennis/result/1415.pdf <-- 上年乙組男亞軍女冠軍,成績好好,不過丙組唔見影...

作者: yf03    時間: 15-11-20 15:53     標題: 回覆:MASAYA 的帖子

作者: MASAYA    時間: 15-11-20 17:46

yf03 發表於 15-11-20 15:53
謝謝你!
請問可以從何得知学校中三選科的配答呢??
我唔係林裘謀家長,我都只係留意緊中學,周圍睇下咁
話時話,林裘謀網頁介紹選科個part dead link左好耐,希望有家長向學校反映下

作者: candytl    時間: 15-11-21 12:02

ChioMaMa 發表於 15-11-17 17:26

Dear Candyti
Sorry, 宜加先回覆. 老師>>>>我冇親身接觸過, 多是聽翻来或感受的. 大多數老師嚴謹教學, 也關心學生. 相信同绝大多數學校一樣, 總有個別老師係被差評.

學生>>>>>絕大部分来自區内小學, 胡素貞, 馬主, 馬循.

作者: candytl    時間: 15-11-21 12:11

yf03 發表於 15-11-20 15:53
謝謝你!
請問可以從何得知学校中三選科的配答呢??
你可以上校綱睇今年f4分班情况, 里面可睇見每班所讀科目. 總括選科組合幾靈活下http://www.skhlkmss.edu.hk/schhome/Classes/classlist/F4.pdf

作者: yf03    時間: 15-11-24 11:17     標題: 回覆:candytl 的帖子

作者: yf03    時間: 15-11-24 12:00     標題: 回覆:yf03 的帖子

作者: 蘑菇    時間: 15-12-6 16:48

想問返學放學時間?
作者: ChioMaMa    時間: 15-12-7 17:37

Dear Candytl,

Thanks a lot for your reply.  

作者: fireenginebb    時間: 15-12-8 08:49

其實"球"字寫錯咗
作者: 蘑菇    時間: 16-2-24 10:20

各位家長收到面試信未呀?
作者: PHOEBE001    時間: 16-2-29 16:52

回覆 蘑菇 的帖子

有冇人收到信

作者: hi_baby    時間: 16-7-6 11:39     標題: 回覆:聖公會林球謀家長交流區

Hi~ 小女九月就讀呢間中學啦!各位師兄師姊媽咪有乜嘢心得?

作者: hi_baby    時間: 16-7-9 06:48     標題: 回覆:聖公會林球謀家長交流區

HHHH

作者: catobaby    時間: 16-7-11 16:57     標題: 回覆:聖公會林球謀家長交流區

我個女都係九月中一呀!大家好&#128587;&#127995;

作者: hapigpig    時間: 16-7-22 18:33     標題: 回覆:聖公會林球謀家長交流區

囡囡都係九月升中一,今日攞校服,校裙缺貨要後補,有朋友話條裙唔係半身,是有埋背心上身的,唔知係咪真呢?

作者: TSZWING    時間: 16-7-26 11:53

回覆 hapigpig 的帖子

yes, one piece dress + shirt.
作者: hapigpig    時間: 16-7-26 19:53     標題: 回覆:TSZWING 的帖子

唔該晒

作者: hapigpig    時間: 16-8-5 13:44

請問中一是怎樣分班,例如英文成績好的一班,數學成績好的又分成一班??
作者: sammilala    時間: 16-9-5 19:21     標題: 回覆:聖公會林球謀家長交流區

Hi! 我仔都係今年F1,都想係到多交流下

作者: hapigpig    時間: 16-9-6 13:32

今日亞囡會代表班唱校歌
不知課外活動幾時要報名,合唱團多不多人報,要不要試音呢
作者: YinKiuLam    時間: 16-11-29 21:03

請問F1 午餐是可出校外吃飯嗎?

作者: musicboxjoanne    時間: 16-12-4 21:38

YinKiuLam 發表於 16-11-29 21:03
請問F1 午餐是可出校外吃飯嗎?

全部同學都可以外出用膳

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5