教育王國

標題: SFA VS 德雅 [打印本頁]

作者: crystalmum    時間: 13-2-18 00:37     標題: SFA VS 德雅

大家好.. 現只留了2間小學 (SFA 及德雅小學), 唔知邊間較適合小囡, 如可以可否比D意見...
小囡現在根德園就讀, 性格較慢熱, 被動,怕羞, 學術方面, 老師說她上堂專心聽講, 授教,肯學習的..
聽聞SFA, 學術較德雅深, 2間都是深水埗校網, 但德雅小學就有8成可上德雅中學, SFA去到小六又要煩考中學...
依架真係心大心細.... 都唔知點選....

作者: evacalbee    時間: 13-2-18 00:57

crystalmum 發表於 13-2-18 00:37
大家好.. 現只留了2間小學 (SFA 及德雅小學), 唔知邊間較適合小囡, 如可以可否比D意見...
小囡現在根德園 ...
主要睇你和你女兒夠唔夠堅毅。我仔幼稚園同學當年只有sfa收,讀了一年p1,就插班小二maryknoll。捱得過p1都變得好强。根德園孩子應該問題不大吧!?德雅中學好似係band2,如果覺得已經都ok,咁就無問題囉。
作者: crystalmum    時間: 13-2-18 01:04

想請教: maryknoll是津校, 請問是否只有很少位FOR 插班?
作者: 小曳人    時間: 13-2-18 06:58

聽聞sfa超過八九成小朋友係band 1
德雅叻嗰d唔會揀德中

作者: evacalbee    時間: 13-2-18 12:41     標題: 引用:想請教:+maryknoll是津校,+請問是否只有很

原帖由 crystalmum 於 13-02-18 發表
想請教: maryknoll是津校, 請問是否只有很少位FOR 插班?
我諗年年唔同,不能一概而論吧。

作者: maniris    時間: 13-2-18 14:05     標題: 回覆:crystalmum 的帖子

囡囡是龍或是蟲仍未知,當然做父母的我們永遠觉得佢吔係龍。

SFA入到去競爭大,我同事個囡曾在此讀,佢說叻學生老師會愛,但否則,放埋一邊唔多埋,小三轉了校,再加上,此校開始用电子書,很多現校父母都極反對。

德雅,叻的很會去上智或聖母玫瑰.就算唔係中学話晒都係英中,保障大d.

我有朋友,小囡初小成績好好,但今年小六只屬bank 1-2 。佢話現最驚派去中中,佢話英中好好好多

作者: Jackieson    時間: 13-2-18 14:45

回復 crystalmum 的帖子

ek好易搜索到呢兩間熱門學校.
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2495981&highlight=SFA
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2526079&highlight=SFA

SFA的中學派位的確好好: http://sfaeps.edu.hk/

作者: isila    時間: 13-2-18 14:54

既然咁叻考到SFA,點解唔試一試?
作者: 小曳人    時間: 13-2-18 15:20

唔知男女比例會唔會係考慮因素呢?
德雅,女多男少
SFA,男多女少
作者: 四隻貓    時間: 13-2-18 15:34

通常看到讀得好的轉去邊, 但如果跟唔上的又如何呢?
SFA 學生普遍很受其他學校歡迎.
我見不少朋友的孩子讀讀下SFA 成績跟唔上, 似乎不難轉校去一些地區名校.
我知道的(成績跟唔上)就有人轉了去協和, KTS, 啟基.
如果由SFA插班轉去德雅又不知道難唔難呢?
作者: Jackieson    時間: 13-2-18 23:52     標題: 引用:通常看到讀得好的轉去邊,+但如果跟唔上的又

原帖由 四隻貓 於 13-02-18 發表
通常看到讀得好的轉去邊, 但如果跟唔上的又如何呢?
SFA 學生普遍很受其他學校歡迎.
我見不少朋友的孩子讀讀 ...
問得好,我都想知道如果跟唔上,SFA會唔會勸學生轉校呢?

作者: maniris    時間: 13-2-19 00:53     標題: 回覆:Jackieson 的帖子

會,我同事话當年見家長時,班主任用好簡接的说话,叫佢幫女兒找間合適的学校

作者: Bert    時間: 13-2-19 01:01

我朋友的兒子讀sfa每晚都要10點幾11點才完成功課及溫書,不知是否個個都係咁,對我來説就覺得辛苦點了。
作者: crystalmum    時間: 13-2-19 01:19

多謝各媽咪的意見...!!
作者: 喵媽    時間: 13-2-19 08:47     標題: 引用:會,我同事话當年見家長時,班主任用好簡接

原帖由 maniris 於 13-02-19 發表
會,我同事话當年見家長時,班主任用好簡接的说话,叫佢幫女兒找間合適的学校

...
個人覺得,真的好跟唔上差太遠,轉校好過…學校唔叫自己都會咁做!

作者: ms.giggle    時間: 13-2-19 10:13     標題: 回覆:SFA VS 德雅

以我所知,SFA學科合格可升班。班主任間接叫他找學校,可能覺得他不適合傳統模式或覺得有其他問題。

SFA 功課量以小一計,約每天3-5樣,這個春節假期有6樣包括一份project,我覺得功課量唔多,而且甚少抄寫。我們平時有時間看書練琴,參加各種各樣課外活動及有free play time.  我估上到小三,四必会多D功課,不過我相信其他學校也不會少。

身邊的小一同學有的九點瞓,有的十點瞓。我的小朋友偶有瞓的時候(10:30),例如那天有課外活動(回家已6點), 又或者有 ehomework (因為我暫時唔俾佢自己開電腦)。

作者: BB成長期    時間: 13-2-19 10:32

作者: Master167    時間: 13-2-19 10:43

兩年前有聽說收了一名SFA的學生,降了一級在KTS讀.但也是聽說的.不知道是插班入幾年級.
作者: maniris    時間: 13-2-19 11:23     標題: 回覆:Master167 的帖子

我同事個囡就係轉了kts.

作者: maniris    時間: 13-2-19 11:27     標題: 回覆:BB成長期 的帖子

remark ~ 我朋友囡是數年轉校
,並非今年

作者: sukitelfold    時間: 13-2-19 11:53     標題: 引用:我同事個囡就係轉了kts. +

原帖由 maniris 於 13-02-19 發表
我同事個囡就係轉了kts.
你同事嘅女,相信有一定嘅學術能力及在某方面長處。

作者: sauwaileung    時間: 13-2-19 11:54

回復 maniris 的帖子

Very agreed.

作者: LOVELY-BABE    時間: 13-2-19 12:30     標題: 回覆:SFA VS 德雅

我友人兒子在SFA今年P1,佢本身英文底好,但天外有天,而中文方面他本身就非常抗拒,所以成績較弱,記得他說兒子在數學成績上取九十五分,以為好好啦,點知其他同學下下都九十八,甚至一百分,原來自己只是一般成績!
他兒子其實也已好努力,現在更去報讀出面的中文班,希望可加強能力和興趣!
而友人的太太本身很緊成績,導致家庭氣氛緊張,友人表示有可能同兒子轉校!

作者: 安安太太    時間: 13-2-19 13:09     標題: 回覆:SFA VS 德雅

我識有個又係讀P1,全級頭十名,佢媽咪話讀SFA重輕鬆過上年K3,所以我諗好睇個小朋友

作者: virgokaren    時間: 13-2-19 13:18     標題: 引用:我識有個又係讀P1,全級頭十名,佢媽咪話讀

原帖由 安安太太 於 13-02-19 發表
我識有個又係讀P1,全級頭十名,佢媽咪話讀SFA重輕鬆過上年K3,所以我諗好睇個小朋友

...
可能係佢心情上輕鬆,因已考入心儀小學。

作者: yuenkw    時間: 13-2-19 13:22

LOVELY-BABE 發表於 13-2-19 12:30
我友人兒子在SFA今年P1,佢本身英文底好,但天外有天,而中文方面他本身就非常抗拒,所以成績較弱,記得他 ...
讀 SFA 考試有 A 唔難,想有高名次就幾難!

呀仔中英數常操行考 A,全班計排名可以前 10 名都不入。

如果放不下高名次的情意結,都係快快轉校吧!因為緊張成績搞都家庭關係不好,何必呢!

作者: 四隻貓    時間: 13-2-19 13:35

女女的師兄今年在SFA 讀P1, 他媽咪也表示比想像中輕鬆.功課都是四樣左右, 跟孩子每晚也有時間玩耍, 也沒有什麼適應問題.

關於中文學習問題, 現在多數學校的中文程度也很深, 特別是中文閱讀理解, 大家真的要準備一下.最好在幼稚園時期多和孩子看中文書.
作者: Bao.Jin.Dup    時間: 13-2-19 13:55

我會選SFA,入SFA都難過入德雅,而且佢地英文又真係幾好既.
作者: gifthoney    時間: 13-2-19 14:09

回復 yuenkw 的帖子

SFA 85分已在成績表有A, 但小一有85分不算難, 所以不少人可以全A.  但名次則計實際分數, 85 分和 100 分都是A, 名次卻有大分別, 這是正常的。
作者: ysnmama    時間: 13-2-19 14:31

兩者既然是相同校網, 更不用考慮. 我會選聖芳濟各. 因為考小一時, 他們用那麼多學術上問題去找想找的學生. 既然考入, 本身條件已經不錯.

聖芳濟各的學術比德雅高, 又是同宗教, 又是一樣傳統,  雖然在聖芳濟各裡的學生, 水平高又競爭大. 名次上可以有很大分別(其實現在很多學校也是如此), 但如拉開去想, 其實不是自己差, 只是學校叻人多, 如跟其他學校比, 原來水平也很高.  
作者: sugarnana    時間: 13-2-19 14:48     標題: 回覆:SFA VS 德雅

求穩陣就德雅。如果有決心更上一層樓,就SFA。

作者: hyatt    時間: 13-2-19 14:56

四隻貓 發表於 13-2-19 13:35
女女的師兄今年在SFA 讀P1, 他媽咪也表示比想像中輕鬆.功課都是四樣左右, 跟孩子每晚也有時間玩耍, 也沒有 ...
題外話,其實要中文閱讀理解好,最好係多看中文書,另外學校都有介紹(不是compulsory)做網上中文閱讀階梯,我亞囝一向好like中文,所以佢超鐘意做,供大家參考下。

作者: yuenkw    時間: 13-2-19 15:41

gifthoney 發表於 13-2-19 14:09

SFA 85分已在成績表有A, 但小一有85分不算難, 所以不少人可以全A.  但名次則計實際分 ...

1 st term 的 中英數常 assessment + exam 各科已經 9X -99,無一科 under 90。

初初都幾難接受,不過參加個 parent workshop 之後,高名次的情意結已經放下。

作者: ysnmama    時間: 13-2-19 15:45

yuenkw 發表於 13-2-19 15:41
1 st term 的 中英數常 assessment + exam 各科已經 9X -99,無一科 under 90。

初初都幾難接受,不過參 ...

可不可以分享workshop內容, 因為可能不只聖芳濟各的家長需要放下名次.
作者: gifthoney    時間: 13-2-19 16:25

回復 ysnmama 的帖子

Workshop 講者 : "分數是數字遊戲,名次只是虛幻 ....... 最重要是小朋友真正喜歡學習 ......."
作者: hadwinboy    時間: 13-2-19 16:36

gifthoney 發表於 13-2-19 16:25
回復 ysnmama 的帖子

Workshop 講者 : "分數是數字遊戲,名次只是虛幻 ....... 最重要是小朋友真正喜歡學 ...
但升中呈分banding 是睇名次還是實際分數?  

作者: ms.giggle    時間: 13-2-19 16:39     標題: 回覆:SFA VS 德雅

學校的 parent workshop 都不錯

作者: gifthoney    時間: 13-2-19 16:53

回復 hadwinboy 的帖子

據我了解,升中要看個別學校整體程度,如在一些本身水平已很高的學校,即使在校內只是中游位置,其實在全港排名已可能很高 .......
作者: yuenkw    時間: 13-2-19 17:33

高壓催谷考高幾名,換來關係撕裂,是否得不償失?

想想後果自然放得開!
作者: gifthoney    時間: 13-2-19 17:59

其實個人認為,90分以上已算有交代,能否再高分或再高名次,很多時是運氣,已不是"高壓催谷"可以達成。 家長能放開懷抱,對大家都是好事。
作者: LL889    時間: 13-2-19 18:04     標題: 回覆:yuenkw 的帖子

路過搭句:  我已經歷2次升中派位的遊戲,名次好重要,而高名次靠高成績造就。 無論去那一間小學,讀書幾時都係要靠小朋友自己的自發性。  不過,我本人就建議去SFA , 以後升中較多選擇機會。

作者: gifthoney    時間: 13-2-19 18:49

"無論去那一間小學,讀書幾時都係要靠小朋友自己的自發性。"

非常同意!!
作者: crystalmum    時間: 13-2-21 00:36

回復 LOVELY-BABE 的帖子

咁恐怖..
作者: crystalmum    時間: 13-2-21 00:40

多謝各媽咪的意見...
作者: ms.giggle    時間: 13-2-21 07:57     標題: 回覆:SFA VS 德雅

Lovely-babe 講的其他同學下下98-100分, 其實只係少部分同學有98-100分,不是大部分有這分數。其他學校的學生不是一樣都有人數學98-100分嗎?好正常啫。那家長又不需為了幾個高分同學而太擔心,95分是很高分了。

作者: Smallpigbb    時間: 13-2-21 08:11

小女亦有這兩間學校o既offer,我自己會偏向SFA,一來呢間系自己心儀o既學校,亦知道入了一定會辛苦,我會自己調節分數問題,因為我一定會俾時間小朋友去適應,坦白講分數問題我反而唔系放第一位,由幼稚園生活老師安排小朋友做任何事情關愛到小一轉變每一樣事件要自己安排同做至系一個新挑戰。

其實從面試日所見SFA學生去安排差唔多成個面試過程由廣播到帶小朋友排隊實在領我覺得呢間學校o既學生好獨立,而且面對人不怕生,呢點領我留下深刻印象。
作者: 喵媽    時間: 13-2-21 09:55

當然係SFA, 德雅中學band 2, 唔駛擔心在SFA入唔到去, 相反在SFA可望入上智吖!
作者: momama    時間: 13-2-21 15:38     標題: 回覆:SFA VS 德雅

聽講德雅一樣多人入上智!當年我同樣情況下揀SFA,係聽聞學術上高少少,而德雅都係好谷+多功課,冇考慮男女比例。而家小女P2,我就鍾意佢夠傳統,落力管教小朋友,雖然有d家長唔喜歡……

作者: ChristyTang28    時間: 13-2-21 21:34

my boy is taking bath now, he is in SFA P.2, he didnt really have play time during weekdays. But he will watch TV during afternoon tea. I didn't really care his ranking in class...just not the last one is ok.
作者: AndyDD    時間: 13-2-22 14:22

SFA no regert
作者: JL3    時間: 13-2-22 15:05     標題: 回覆:喵媽 的帖子

喵媽:你見解一針見血!

作者: crystalmum    時間: 13-3-5 08:23

多謝你們的分享...^0^

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5